Πέμπτη, Νοεμβρίου 13, 2008

Η 18η αυτοκτονία

ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!
Θέλω να βάλω τέρμα στη ζωή μου.
Δεν έχει πια νόημα να ζω.
Αν ξέρει κανείς κάποιο φάρμακο που θα με βοηθήσει
να φύγω όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα,
παρακαλώ ας μου το πει.
1, 2, 3.
(Και κάπως έτσι δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εντοπίσει τα στοιχεία μου και να με προλάβει εγκαίρως, ώστε να αυξήσει από 17 σε 18 τον αριθμό των αυτοκτονιών που έχει αποτρέψει.
Κι επειδή -παρά τα φαινόμενα- δεν θέλω να το παίξω εξυπνάκιας, μπράβο στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ακόμη κι αν ο ζήλος του είναι υπερβάλλων, ακόμη κι αν υπερβαίνει τα εσκαμμένα, ακόμη κι αν κινείται σε γκρίζες νομικά ζώνες: στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες το πρόβλημα δεν είναι ο υπερβάλλων ζήλος, αλλά η γενικευμένη έλλειψη ζήλου, το πρόβλημά δεν είναι το να κινείσαι άτυπα, αλλά, αντίθετα, η τυπολατρία και η ευθυνοφοβία.
Εκείνο που αναρωτιέμαι, όμως, είναι αν υπάρχει κάποιο φίλτρο στο ποιά γνωστοποίηση πρόθεσης αυτοκτονίας είναι σοβαρή και ποιά όχι, ποιά είναι όντως επικίνδυνο να μετατραπεί σε πράξη και να μην παραμείνει μια σκέψη που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν κάνει (ειδικά σε εφηβική ηλικία, ακόμη ειδικότερα για ερωτικές απογοητεύσεις).
Γράφω το ποστ επειδή, όπως άκουσα την είδηση στην τηλεόραση και όπως τη διαβάζω στα παραπάνω λινκ, δεν προκύπτει με ιδιαίτερη σιγουριά τέτοιο φίλτρο, αντίθετα προκύπτει μάλλον μια αμετροέπεια στη χρήση των όρων («αποτροπή αυτοκτονίας»), όπως και μια έλλειψη προβληματισμού για το αν παρόμοιες δράσεις συγκρούονται -και σε ποιό βαθμό- με τα όρια της ιδιωτικότητας. Γιατί αν δεν υπάρχει τέτοια σύγκρουση, τότε θα πρέπει μάλλον να ιδρυθεί και Τμήμα Ανάγνωσης Εφηβικών Ημερολογίων, ημερολογίων όπου πιθανολογείται ότι θα βρίθουν από προαναγγελίες όχι μόνο αυτοκτονιών, αλλά και δολοφονιών.
Τελικά καταλήγει εξυπνακίστικο το ποστ και καταγγελτικό. Ωστόσο δεν είναι η πρόθεσή μου να πω ότι δεν πρέπει να συνεχίσει να ενεργεί με παρόμοιο τρόπο το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόθεσή μου είναι να πω ότι ίσως πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στο πως αναμεταδίδουμε ως μέσα την είδηση ή ενδεχομένως και στο πως την μοιράζουμε στα μέσα, γιατί ακόμη κι αν πεις μπράβο για το ζήλο, δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς ταυτόχρονα για τις ευρύτερες συνέπειες αυτού του ζήλου, τόσο πρακτικά όσο και ιδεολογικά).

12 Comments:

At 11/13/2008 09:23:00 μ.μ., Blogger jorge said...

με καλύπτει απόλυτα ο προβληματισμός σου.
βρήκα τη διατύπωση και τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης είδησης εξαιρετικά αφελή, για να μην πω επιφανειακή και για επικοινωνιακή μόνο χρήση.

 
At 11/13/2008 09:46:00 μ.μ., Blogger greekgaylolita said...

Εχε χαρη που την εχουμε ακομη μικρη
(την ιντερνετικη διεισδυση και προλαβαινουν σχετικως, αλλιως ..)

 
At 11/13/2008 09:58:00 μ.μ., Blogger greekgaylolita said...

Επισης ποσο ευνοιοκρατικες στην κρατικη εξουσια ειναι αυτες οι ειδησεογραφικες καταγραφες(οι "καλοι" υπαλληλοι της ΤΔΗΕ που σωνουν τα αυτοκτονικα "παιδιαα" μας. how συγκινητικο! και ενταξει, οι κρατικες υπηρεσιες χρειαζονται αυτα τα "επιχρισματα" για να επεκτεινουν ενιοτε το ευρος των δραστηριοτητων τους, με το δημο-κρατικο αζημιωτο βεβαια.ειναι εγκλημα η αυτοκτονια κυρ αρχισυντακτα μου και κυρ πολιτσμαν?:)

 
At 11/13/2008 10:42:00 μ.μ., Blogger €lisavet said...

Μπορείς να το παρομοιάσεις με τους χαμένους που βρίσκει η Νικολούλη. Ποιος αποκλείει το γεγονός να ήθελαν πραγματικά να χαθούν;

 
At 11/13/2008 10:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αν τελικά το αποφασίσετε, αφήστε μου το βλογ σας
θα το προσέχω μέχρι να ξαναβρεθούμε

ο 19ος

 
At 11/14/2008 12:39:00 π.μ., Blogger akindynos said...

Ίσως να ξέρετε το "ανέκδοτο" με τον βιομήχανο που σώζεται από βέβαιο θάνατο στα άγρια μεσάνυχτα, χάρις στο σημαδιακό όνειρο που είδε ο νυχτοφύλακας του εργοστασίου. Ο καλός καπιταλιστής της ιστορίας ανταμοίβει πλούσια τον σωτήρα του. Και επίσης τον απολύει γιατί κοιμόταν εν ώρα υπηρεσίας.

Δεν υπαινίσσομαι τίποτα. Άλλωστε αν κάποια έφηβη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει από ντροπή επειδή κάποιος καλοθελητής είπε στους γονείς της ότι σε μια στιγμή αδυναμίας (και υποτιθέμενης ανωνυμίας) έγραψε ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει για λόγους ερωτικής απογοήτευσης, δεν μπορεί, θα το είχαμε μάθει.

Αλλά καλύτερο όλων θα ήταν να μαθαίναμε ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ασχολείται και με το αντικείμενό της.

 
At 11/14/2008 08:58:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μετρημένο ποστ Όλντι. Φυσικά η "είδηση" μοιάζει στημένη - όπως όλες άλλωστε οι "ειδήσεις": κατόπιν ... ειδικής επεξεργασίας έρχονται στο κοινό τα όποια νέα, ως γνωστόν.

Όμως, επειδή βλέπω να αναπτύσσεται μεταξύ των σχολιαστών εδώ η φιλολογία περί του "δικαιώματος στην αυτοκτονία", θα ήθελα να επισημάνω, παράλληλα, την ηθική υποχρέωση κάθε κοινωνίας (αν αυτή η λέξη σημαίνει ακόμα κάτι) - και πρώτιστα, βεβαίως των πιο κοντινών προς τον υποψήφιο αυτόχειρα προσώπων - να τον βοηθήσει, να τον αγκαλιάσει, να τον κατανοήσει και, αν γίνεται, να τον αποτρέψει από την αυτοκτονία.

Ας μη γελιόμαστε φίλοι. Δεν έχει καμιά ομορφιά (έξω από τα ρομαντικά μυθιστορήματα) η αυτοκτονία, μήτε κι είναι απόρροια ελεύθερης βούλησης. Ειδικά σε τέτοιες ηλικίες. Σπρωγμένος από μαύρα φίδια, που σε (κατα)τρέχουν, τρέχεις κατά 'κει. Με κίνητρα σκοτεινά, της απόγνωσης, της δυστυχίας και πάνω απ' όλα της αφόρητης μοναξιάς.

Αν αγαπάς, το σκέφτεσαι πολύ πριν αρχίσεις τα άνετα και δήθεν ξεκόλλητα περί "δικαίωμά του να κόψει τις φλέβες του".

Γκ.

 
At 11/14/2008 01:12:00 μ.μ., Blogger ε said...

ανωνυμε των 8:58 Γκ
για μενα αυτο ειναι απο τα πιο ωραια σχολια που εχω διαβασει στο διαδικτυο

 
At 11/14/2008 08:09:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πράγματι Γκ πολύ όμορφο σχόλιο.

(και, μια που μπήκα..

getting away with it all messed up,
that's the living:)

 
At 11/15/2008 10:20:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κοίταξε, επί δημοκρατίας και δεν εννοώ την λέξη όπως μερικοί αριστεροί την καταλαβαίνουν ως πλουτοδημοκρατία ή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-SIEMENS-Δημοκρατία. Εννοώ επί της ιδέας της δημοκρατίας όπου ο καθένας μπορεί να δράσει ελεύθερα, το να κάνεις κακό στον εαυτό σου δεν είναι ούτε έγκλημα ούτε καν μεμπτό. Μπορείς να πάρεις ναρκωτικά, μπορείς να πυρποληθείς στο κέντρο της Αθήνας , μπορείς να γελοιοποιηθείς, να χάσεις κάθε ίχνος της ανθρώπινής σου αξιοπρέπειας για λεφτά ή και για την πλάκα σου και κανείς μα κανείς να μην δύναται ή και να θέλει να σε αποτρέψει. Φυσικά ο καθένας είναι ελεύθερος να αυτοκτονήσει είτε για αστείο είτε για σοβαρό. Και συμφωνώ με την άποψή σου πως είναι απόλυτα ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ να αποτρέπεις κάποιον άνθρωπο από τον θάνατο. Παραβιάζεις τα ιδιωτικά του απόρρητα, επεμβαίνεις με την βία και την καταστολή , αμβλώνεις τις ψυχολογικές του αντιφάσεις και ιδιαιτερότητες. Είναι φασιστικό να σώσεις κάποιον άνθρωπο από τον θάνατο φίλε και σε καταλαβαίνω απόλυτα.

Χαίρομαι πραγματικά που υπάρχουν άνθρωποι σαν και σένα και βαθιά μέσα μου πιστεύω ότι όλοι μας οι νεοέλληνες λίγο πολύ κρύβουμε έναν σαν και σένα

 
At 11/15/2008 07:35:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Άρα είσαι βαθύς;

 
At 11/17/2008 12:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@tho
..Είναι φασιστικό να σώσεις κάποιον άνθρωπο από τον θάνατο φίλε και σε καταλαβαίνω απόλυτα.

σιγουρα τον καταλαβες,σιγουρα...
Α.Γ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home