Πέμπτη, Νοεμβρίου 06, 2008

Δύο

Την ώρα που στα αθηναϊκά σινεμά παίζονται τα «Γόμορρα», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ναπολιτάνικη Μαφία έχει εκδώσει συμβόλαιο θανάτου, με στόχο να έχει δολοφονηθεί ως τα Χριστούγεννα ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου.
Εδώ και δυο χρόνια που έγραψε τα «Γόμορρα», ο Σαβιάνο -που δεν έχει κλείσει ακόμη τα τριάντα του- ζει με μόνιμη αστυνομική προστασία. Πριν λίγες ημέρες δήλωσε ότι σκοπεύει να φύγει για ένα διάστημα από την Ιταλία, για να μπορέσει όχι μόνο να επιζήσει, αλλά να ζήσει και ως άνθρωπος.
Κατά παράδοξο τρόπο υπάρχει κάτι το παρήγορο σε αυτήν την κατά τ΄ άλλα εντελώς δυσοίωνη είδηση: ο λόγος -ιδιαίτερα ο λόγος που σπάει τις πάσης λογής ομερτά- έχει ακόμη δύναμη, οι λέξεις μπορούν ακόμη να καρφώνονται σαν πρόκες.
Στα καθ΄ ημάς Γόμορρα –αν και ευτυχώς Νάπολι δεν έχουμε ακόμα γίνει- τον τόνο δεν δίνει κανείς Σαβιάνο, αλλά μια εντός πάμπολλων εισαγωγικών αποκαλυπτική δημοσιογραφία. Ένα δημοσιογραφικό-πολιτικό-επιχειρηματικό οικοσύστημα παίζει νυχθημερόν το εξουσιαστικό του παιχνίδι, στο οποίο καταλυτική σημασία έχει η ανεύρεση αληθινών, αληθοφανών ή και εντελώς ψεύτικων σκελετών στην ντουλάπα του άλφα πολιτικού, του βήτα επιχειρηματία, του γάμα ανταγωνιστή δημοσιογράφου: οι κυνηγοί του κρυμμένου σκελετού.
Ωστόσο είναι ακριβώς σε εποχές γενικευμένου κυνισμού που αποκτά εξ αντιδιαστολής μεγαλύτερη σημασία η ατομική στάση, το ατομικό παράδειγμα, το να μην υποχωρεί και συμβιβάζεται ο καθένας στο μικρό κομμάτι που του αναλογεί: έτσι δυο δημοσιογράφοι έψαξαν και αποκάλυψαν στοιχεία για το σκάνδαλο της Siemens, δυο αστυνομικοί κατέθεσαν στο δικαστήριο και καταδικάστηκε πρωτοδίκως ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Γιάννης Κεφαλογιάννης, δυο εισαγγελείς με την παραίτησή τους έφεραν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βουλή.
(Κείμενο γραμμένο για το «Exodos»)

6 Comments:

At 11/07/2008 09:09:00 π.μ., Blogger 0comments said...

Γεια χαρά
Κατ' αρχήν θα ήθελα να εκφράσω τη διαφωνία μου για τη απονευρωμένη μετάφραση του τίτλου Gomorra – Γόμορρα, αντί για Γκομόρρα ή Γομόρρα που παίζει λεκτικά με τα Γόμορρα και με την Καμόρα.
Συμφωνώ, εννοείται, με όλα όσα σωστά αναφέρεις για την καθ’ ημάς υψηλή εγκληματικότητα – Siemens, Βατοπαίδι ….. – και πολύ σωστά απ’ το σωρό παραθέτεις το παράδειγμα του Κεφαλογιάννη. Γιατί περισσότερο απ’ οποιουσδήποτε, είναι οι τοπάρχες που μοιάζουν με αρχιμαφιόζους. Αν ο καθένας μας κοιτάξει τον πέραν Αττικής και Θεσ/νίκης, νομό που γνωρίζει καλύτερα, θα βρει σίγουρα κάποιον τοπικό άρχοντα να μοιάζει με τον Τότο Ριίνα.
Επίσης, αν και δεν ξέρω αν υπάρχει με Ελληνικούς υπότιτλους, σου συστήνω να δεις το “Il Divo” που αφορά τη ζωή ενός εκ των πρώτων διδαξάντων την ανάγκη σύνδεσης πολιτικών και εγκληματιών, του μακροβιότερου και σημαντικότερου πολιτικού της Χριστιανικής δεξιάς στην Ιταλία, Τζούλιο Αντρεότι. Ο εν λόγω πολιτικός, σημαίνον πρόσωπο των Ιταλικών κυβερνήσεων για πάνω από 50 χρόνια, υπήρξε 8 φορές πρωθυπουργός και πατέρα της θεωρίας: Τα δέντρα για ν’ ανθίσουν και να καρπίσουν, έχουν ανάγκη την κοπριά.

 
At 11/07/2008 06:07:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Noμίζω ότι το «Divo» θα βγει στα σινεμά όπου να 'ναι.
Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, στον Αντρεότι είχε βασιστεί ο χαρακτήρας ενός πολιτικού που είχε άμεση σύνδεση με την μαφία στον τρίτο «Νονό».

 
At 11/07/2008 06:52:00 μ.μ., Blogger pensierix said...

Ενδιαφέρων "Il Divo" αν και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις σε τέτοιου είδους ταινίες. Μεγάλο, κατά τη γνώμη μου, λάθος θα ήταν να δει κάποιος τη συγκεκριμένη ταινία σαν να επρόκειτο για ντοκιμαντέρ. Η καλύτερη ατάκα: "Ο Ντε Γκάσπερι μιλούσε με τον Θεό και ο Αντρεόττι με τους παπάδες".

Και κάτι κωμικοτραγικό: Δύο εκ των συμμετεχόντων στο "Gomorra" συνελλήφθησαν πρόσφατα ως μέλη της Camorra...

 
At 11/07/2008 06:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aυτό πάει να πει αυθεντικότητα ;)

 
At 11/09/2008 08:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συγγνώμη που ίσως γίνομαι άδικος, αλλά μέχρι τώρα οι συγγραφείς και οι ασχολούμενοι με τα εκδοτικά, γκρινιάζουν ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται όλο και λιγότερο για τα βιβλία και περισσότερο για την κινούμενη εικόνα σε όλες της τις μορφές. Σε καμμία χώρα του κόσμου τα βιβλία δεν πουλα΄νε παρά ελάχιστα σε σύγκρισημε τα dvd και τον κινηματογράφο. Αν λοιπόν το γεγονός ότι ο συγγραφές ζει φρουρούμενος δίνει αξία στο βιβλίο, τότε πώς διάλο οι συντελεστές της ταινία βολτάρουν ανενόχλητοι παντού? Μήπως υπερβα΄λλουμε όλοι μας κάπου? Μήπως χειρότερο της μαζικής πλύσης εγκεφάλου του Χόλυγουντ είναι η πλύση εγκεφάλου σε κομμάτι του κοινού από το "εναλλακτικό" ανθυποΧόλυγουντ?

 
At 11/10/2008 03:11:00 μ.μ., Blogger Erisadesu said...

ωχου... ο συγραφέας τους πείραξε.
ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home