Κυριακή, Αυγούστου 10, 2008

Ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι

Καλοκαίρι 2004, τελετή έναρξης Ολυμπιάδας. Η Λυδία Κονιόρδου προχωρά κρατώντας στα χέρια της ένα κεφάλι αγάλματος ενώ στο στάδιο ακούγεται Σεφέρης: «Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια. Που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δεν ξέρω πού να τ' ακουμπήσω. Έπεφτε στο όνειρο καθώς έβγαινα από το όνειρο».
Καλοκαίρι 2008, Σαντορίνη. Το όνειρο καλά κρατεί, καθώς ένας άντρας προχωρά κρατώντας κι αυτός στα χέρια του ένα κεφάλι. Όχι μαρμάρινο αυτή τη φορά, όχι αγάλματος αυτή τη φορά. Πίσω στο σπίτι έχει αφήσει κι ένα κεφάλι σκυλιού.
Αν το κεφάλι της τελετής συμβολίζει το λαμπρό παρελθόν, το κεφάλι της Σαντορίνης προφανώς και δεν συμβολίζει το ζοφερό μέλλον. Οι ατομικές φρικαλεότητες είναι αυτό ακριβώς: ατομικές και δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα ευρύτερο. Ούτε ο συζυγοκτόνος της Σαντορίνης ούτε ο τουριστοκτόνος της Μυκόνου σημαίνουν κάτι από μόνοι τους. Γι΄ αυτό και ήταν κωμικοτραγικό το θέαμα του Δημάρχου Σαντορίνης να διευκρινίζει στην τηλεόραση ότι ο θύτης «δεν είναι Σαντορινιός».
Το πρόβλημα αρχίζει εκεί που η ατομική εκτροπή συναντά το άρρωστο κοινωνικό πλαίσιο. Πάει να πει να συναντά ακόμη ένα κλεμμένο περιπολικό κατά τους τελευταίους μήνες, το οποίο μετατρέπεται στη συνέχεια στο όχημα που τραυματίζει σοβαρά κι άλλους ανθρώπους. Πάει να πει το μπιτς μπαρ «Τropicana» (του οποίου ο πορτιέρης είναι προφυλακισμένος για το θάνατο του Αυστραλού και ο παρκαδόρος έχει επίσης εμπλοκή στο συμβάν) όχι μόνο δεν φαίνεται να υφίσταται προς το παρόν την παραμικρή συνέπεια (έστω και για τα μάτια του κόσμου), αλλά επιπλέον δεν ακούγεται και το όνομά του στα κανάλια μην τυχόν και δυσφημισθεί.
Και αν τώρα μας ενοχλούν ως κοινωνία οι μπράβοι, δεν φάνηκε να ενοχλήθηκαν πολλοί όταν το «Βήμα» της Κυριακής 6.4.08 δημοσίευσε άρθρο που έκανε λόγο για άμεση συμμετοχή οικογένειας της νύχτας στα διοικητικά της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ηλιούπολης, ομάδας που προσέλαβε μάλιστα ως προπονητή τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος των Αμπελακίων Σαλαμίνας. Παρεμπιπτόντως, πριν τον εντός έδρας αγώνα της Ηλιούπολης με τον Διαγόρα βρέθηκαν πριονισμένα τα δοκάρια και ο αγώνας αναβλήθηκε, όπως βόλευε και τις δύο ομάδες. Όλα καλά κι όλα ωραία, η αθλητική δικαιοσύνη με τον Βάλνερ έκανε παρέα.
Διανύουμε συνεπώς ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι, που δόξα τω Θεώ το χαίρονται ελεύθεροι και ωραίοι ο Θέμος Αναστασιάδης (ο οποίος γνωστοποίησε άλλωστε και εγγράφως στη Δικαιοσύνη ότι 11 με 31 Αυγούστου δεν ευκαιρεί αφού αυτός και οι δικηγόροι του θα κάνουν διακοπές) και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος (που κι αυτός είχε διαμηνύσει πριν λίγο καιρό ότι δεν είναι δυνατόν να τρέχει κάθε τρεις και λίγο στον εισαγγελέα να καταθέτει).
Και είναι αυτό το μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι που η Κατερίνα Θάνου σπάει επιτέλους την σιωπή της, λέγοντας εκτός των άλλων ότι πήρε την πρόκριση για το Πεκίνο χρησιμοποιώντας μόνο το 60% των δυνατοτήτων της. Πράγματι, το χαμενο 40% αποτυπώνεται στο πρόσωπό της, το οποίο άρχισε να ξαναθυμίζει κάπως το πρόσωπο που είχε στις αρχές της καριέρας της.
Φαίνεται όμως ότι υπάρχει πάντοτε ένα ευρύτερο «κακό», μια ευρύτερη υποκρισία της εκάστοτε τάξης πραγμάτων, όπως π.χ. η διαφήμιση της ΔΟΕ σε στυλ «300», με τους αθλητές ως υπερανθρώπους που καλούνται να μας καταπλήξουν (με το 100% των δυνατοτήτων τους). Η ΔΟΕ φαίνεται πως πρόδωσε τη νομική συμφωνία με τη Θάνου προσπαθώντας να την εμποδίσει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς, ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται πως πρόδωσαν τη συμφωνία που ο Κάρατζιτς ισχυρίζεται ότι έκαναν μαζί του για να μην τον συλλάβουν. Η απάντηση στον ισχυρισμό του από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ήταν η κορυφαία ατάκα του μεγάλου φωτεινού καλοκαιριού μας: «Ποιον θα πιστέψετε; Έναν εγκληματία πολέμου ή την αμερικάνικη κυβέρνηση;».
Τίποτα ελπιδοφόρο δεν παίζει δηλαδή; Παίζει και παραπαίζει: μια καρδιά, ένα συκώτι, ένα πάγκρεας και δυο νεφρά, μεταμοσχευμένα και λυτρωτικά. Μέσα από την από την πιο ακραία κτηνωδία μπορεί να γεννηθεί η πιο βαθιά ανθρωπιά. Το αντίστροφο δεν μπορεί να γίνει. Παρά τα κατά καιρούς φαινόμενα η ανθρωπιά ήταν, είναι και θα είναι ισχυρότερη της κτηνωδίας.
(Κείμενο γραμμένο για το «SMS» της «SportDay»)

17 Comments:

At 8/10/2008 05:48:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

pwpw, mono zeit diabazw (giati den thelw na akouw nea omws me zeit mathenw germanika)

kai tin frikh den tin apefida, mia oi episkepsis stin proti selida tu pathfinder.gr, mia sta blogs, sa na diabazo efimerida einai, alla apo tin kritikh pleura:/

 
At 8/10/2008 08:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αμάν πια ρε φίλε! Λέπρα κατάντησες! Δεν θα γίνεις καλά αρρωσταίνοντας όλους τούς άλλους. Προσπάθησε αλλού, αλλιώς...
(Στο γνωστό ανάπηρο απευθύνομαι. Το κείμενο ωραιότατο. Τα σχόλια... πίκρα! Υπομονή. Θα περάσει κι αυτό, πού θα πάει;...)

 
At 8/10/2008 09:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πολύ όμορφο κείμενο για το μίζερο και πολλές φορές αδιέξοδο κόσμο μας :)

Όλη η καθωσπρεπισμένη επικαιρότητα ωμή στο πιάτο μας.

@old-boy
Για το θέμα του τρελού εγώ βλέπω 2 εκδοχές:
1. Ο Θεόδωρος Αναστασίου είναι υπαρκτό πρόσωπο και συκοφαντείται από κάποιον που το μισεί με φθόνο, ενώ ο ίδιος δεν το γνωρίζει και ίσως θα έπρεπε να το μάθει.
2. Ο Θεόδωρος Αναστασίου είναι υπαρκτό πρόσωπο και είναι ο ίδιος που γράφει αυτά που γράφει. Τότε σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να το μάθει κάποιος στο Υπουργείο Παιδείας ή σε κάποια υπηρεσία που μαζεύει τους τρελούς καθηγητές από τα σχολεία. Γιατί αν ήμουν γονιός και έμπαινε τέτοιος άνθρωπος στην τάξη, δε θα έστελνα το παιδί μου στο συγκεκριμένο σχολείο.

Καλησπέρα.

 
At 8/10/2008 10:14:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μας λέει ο μικρός φασίστας που έχει αποφασίσει εμείς να πιστέψουμε θεώρημα: η κτηνωδία αν αξιολογηθεί ως ακραία τότενες γεννάει ανθρωπιά που είναι μία του βάθους. Και πρέπει να το πιστεύουμε αυτό το πράμα ότι υπάρχει και γίνεται και πρέπει να γίνεται επειδής έχει ο μικρός φασίστας αποφασίσει συμπαντική επικοινωνία. Το κείμενο για να πάρουμε το χρήμα από το περιοδικό σερβίρεται σαν προσφορά στην ανθρωπότητα, στη γραφή και όλα αυτά. Η τιποτένια μάχη της επιβίωσης μέσα από το σύστημα, ας πούμε, για παράδειγμα, του πολιτικού, παρουσιάζεται σαν σειρά με διαδοχικά ευτυχήματα μεγάλης έντασης. Είναι οι ιστολόγοι μας επιχειρηματίες-αεριτζήδες.

 
At 8/10/2008 11:41:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Anasthe, δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι θα κουραστείς γρηγορότερα από μένα. Γρηγορότερα εγώ θα κουραστώ. Και θα θριαμβεύσεις τον μικρό σου θλιβερό θρίαμβο. Όλα αυτά είναι αστεία βέβαια και δεν προσποιούμαι ότι συμβαίνει και τίποτα σοβαρό. Απλώς κρίμα.

 
At 8/11/2008 04:12:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο κυρ Θόδωρας ειναι μια περσονα δημιουργημενη απο το γνωστο τρολ "σαλτάρω στο κενό", για να δραματοποιήσει το υπαρξιακό άγχος και προβληματισμο του σημερινου ανθρώπου και ισως πιο συγκεκριμενα του καημενου μιζερου χαμηλομισθου αθηναιου νεοέλληνα, που βλεπει να τον δουλευουν οι παντες, απο τον πρωθυπουργο μεχρι τον περιπτερα, διοτι εκεινοι επεισθησαν οτι τα πραγματα 'ειναι', οπως ακριβως συμφερει ιδίους και προσκείμενους, να ειναι!

Και επιπλεον ολοι οι αλλοι, απο τους οποιους θα περιμεναμε οπως σε αλλες εποχες καποια ανθίσταση, δημοσιογραφοι παραδειγματος χαριν, ακομη και οι πιο καλλοβολεμενοι απο αυτους, φροντιζουν απλα να αβγατισουν δοξα και βίλλες στην μυκονο ή εστω τις καθιερωμενες διακοπες τους σε καλο ξενοδοχειο του Λονδίνου.

Αυτοπειθομενοι λοιπον για την αξια που τους δινει το Συστημα το οποιο υπηρετουν και με το οποιοι απρεπως συναλλασσονται σε σημειο που να μοιαζουν ολοι, μηδενος εξαιρεμενου δημοσιογραφου ή πολιτικου, με ΠΟΡΝΕΣ, παρασυρουν σε παρανοια και ολους τους αλλους που δεν εφταιξαν σε τιποτα (τη μανα τους, την αδερφη τους, τον αναγνωστη, τον τηλεθεατή).

 
At 8/11/2008 06:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 8/12/2008 01:45:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πολύ σωστή η παρατήρηση την οποία διάβασα σε παραπάνω σχόλιο. Καλό και για μένα στο εξής να κάνω κάτι περισσότερο εποικοδομητικό από το να μπαίνω σε σχολικές αίθουσες και να αντιμετωπίζω την πλειοψηφία των μαθητών να συμπεριφέρεται βάσει του τι είδε σε τηλεοπτικά σίριαλ, τι διάβασε στα freePress, τι τους λένε οι γονείς τους από τα κατά φαντασίαν δελτία ειδήσεων & παρόμοια άρθρα στις εφημερίδες. Αλλά παρόμοια φέρονται οι ενήλικες "συνάδελφοι" και οι γονείς, οι μαθητές φταίνε; Αυτά είναι για ηλίθιους τους λένε κι αυτοί τα παρακολουθούν και τα αναπαριστούν με ενεργή συμμετοχή στο διαδίκτυο. Αν κι όποτε οι ανώνυμοι γίνουν οικογενειάρχες και επώνυμοι, ίσως να βρουν χρόνο & λιγοστή ειλικρίνεια να γράψουν τα ίδια. Μέχρι τότε, μπορούν να κάνουν & καταγγελία στο υπουργείο παιδείας, να εκκινήσουν μια έρευνα ηλεκτρονικού εγκλήματος, να μάθουν πως μπορούν να ελέγξουν το οπτικοακουστικό υλικό που παρακολουθούν τα μελλοντικά παιδιά τους στο διαδίκτυο και να κάνουν φανερές τις ανύπαρκτες αναφορές τους.

 
At 8/12/2008 02:00:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

το σύστημα παιδί μου δεν ανήκει στους απαγωγείς του

στους άχρηστους που το χρησιμοποιούν επειδή έτυχε κακώς να γίνει έτσι

ο κάθ' ηλίθιος εδώ πέρα μας λέει πόσο καλός είναι που ζει σε μία προστατευμένη δυτική κοινωνία με προνόμια και άνεση

πράγμα που είναι εγκληματικό

επειδή όμως το σύστημα ανήκει εν τέλει σε εκείνον που το μεταχειρίζεται
εμείς απλώς υπενθυμίζουμε πόσο είναι φασιστική και απάνθρωπη αυτή η πεποίθηση.

για παράδειγμα. από τον Old-boy σε ένα χρόνο δεν θα έχει μείνει τίποτα, θα βαρεθεί αυτός ο πραγματικά σιχαμένος και τιποτένιος να βλέπει τηλεόραση και να παριστάνει το διανοούμενο της άθλιας λέξης και θα πάει να κάνει κάτι πιο χρήσιμο στον ίδιο οντολογικά. δηλαδή και ο ίδιος ο οργανισμός θα αντιδράσει στο δηλητήριο του απάνθρωπου παραλογισμού που δέχεται. η αντίδραση σε όσα γράφουμε είναι η εμμονή του ηλίθιου να συνεχίσει να συγκρίνεται με τις ειδήσεις. μας σβήνει. έχει περισσότερα και καλύτερα να μας πει...ο ηλίθιος που δεν μπορεί να μας κατευθύνει όσο δεν μετέχουμε στους παραλογισμούς του. θα μας έδινε συγχαρητήρια αν γράφοντας δίαναμε συνέχεια στις κακοφορμισμένες κακοήθειες που θέλει να πάθουμε. το ότι μας σβήνει σημαίνει απλώς ότι δεν μπορεί να αντικρίσει για πολύ τον εαυτό του που είναι όπως του τον παρουσιάζουμε. γιατί ποιος στα σοβαρά πιστεύει ότι έχουμε να βγάλουμε συμπέρασμα για την πάρτη μας ή ότι ενδέχεται και κάτι τέτοιο από τύχη αγαθή να μας συμβεί. ουδείς. μόνο οι βλάκες.

τι θα κάνουν οι δημοσιογράφοι υπάλληλοι του ναζί τώρα που έχουν μισθό και γράφουν ψυχαναλυτικές αηδίες επαγγελματικά κακοποιώντας ψυχολογικά τους Έλληνες (= πρετεντερης, σωμεριτης, ρωμαιος, σταθης, ημερολόγιο συνόρων, τσιμας, καιρός, και αλλοι σοφοι). θα συνεχίσουν. το δικό τους αδιέξοδο μέσα στον παραλογισμό δεν θα μπορεί πλέον να συγκριθεί με τις δημόσιες υποθέσεις. θα βαρεθούν ως και αυτό να κάνουν και όπως απέχουν από τη λογική σε άλλη βρομιά θα πέσουν. κάθε καριέρα καταλήγει σε αποτυχία. δεν είναι η καριέρα πράμα φυσιολογικό και υπάρχουν όροι για να γίνει - και σκοπός. αυτοί εδώ επειδή είναι πλούσιοι μπορούν να λησμονούν ότι δεν μπορεί για πολύ χρόνο το μυαλό να κακοποιείται. είναι όμως η φύση που θυμάται και υπενθυμίζει.

ο μικρός είναι ως φασίστας χειρότερος. επειδή δεν πληρώνεται για να παραλογίζεται ον-λάιν. απλώς προσπαθεί να μας διαμορφώσει ώστε να μπορεί να μας αντιμετωπίσει σαν μάζα, λόγω και της ανικανότητας να σταθεί στην πραγματική πραγματικότητα αλλά και λόγω αφυπνισμένου μίσους του για την ελευθερία.

 
At 8/20/2008 02:23:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 8/21/2008 11:42:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 8/21/2008 11:43:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 8/21/2008 11:49:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 8/21/2008 11:52:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 8/21/2008 11:54:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 9/06/2008 08:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 9/06/2008 10:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home