Τρίτη, Μαΐου 06, 2008

Αποτρεπτική - Πυρηνική - Ιδιωτική

Όταν το αναπόφευκτο κωλοβάρεμα που συνεπάγεται η θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας διασταυρώνεται αφενός με την ανάγκη να φανεί ότι αφήνεις έργο και αφετέρου με την προλείανση του εδάφους για νέες αγορές οπλικών συστημάτων και όταν η διασταύρωση αυτή φιλτράρεται μέσα από την καθαρότητα της σκέψης και τη σαφήνεια στη διατύπωση του λόγου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε το αποτέλεσμα είναι αντάξιο δηλώσεων προπονητή ομάδας βήτα εθνικής που στοχεύει στην άνοδο στην σούπερ λίγκα:
«Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι το δόγμα της χώρας από καθαρά αμυντικό γίνεται αμυντικό αποτρεπτικό. Με στόχο να γίνει πλήρως αποτρεπτικό, αμυντικό δόγμα σημαίνει ότι πρέπει να έχω πολύ καλή άμυνα, όταν δέχομαι μία επίθεση, ενώ αποτρεπτικό ότι έχω κι αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και ισχυρή διπλωματική θέση ώστε εκείνος που θα σκεφθεί μια επιθετική κίνηση να τον αποτρέπω. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ένοπλες δυνάμεις και τα οπλικά συστήματα κι οι κανόνες που διέπουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων προς την κατεύθυνση αυτή».
Αφού έσπασε τα δεσμά της με τους κίλερς οφ δε πιπλ, η Νέα Αποτρεπτική Ελλάς ανατέλλει.
Δυστυχώς το όραμα της Νέας Πυρηνικής Ελλάδος φαντάζει ακόμη μακρινό, αλλά τουλάχιστον η κόντρα Σουφλιά - Δήμα φαίνεται να κερδίζει επάξια την πρώτη θέση στο τσαρτ των μαλλιοτραβηγμάτων (καραφλοτραβηγμάτων εν προκειμένω) από το δίδυμο Ρίμπο - Κόκκαλη, το οποίο μετά το τελευταίο επεισόδιο της Κυριακής παρουσιάζει εμφανή σημάδια κόπωσης.
Ολοένα και πιο κοντά έρχεται όμως το όραμα της Νέας Ιδιωτικής Ελλάδος, αφού με την κίνηση ματ του Αλογοσκούφη ο ΟΤΕ δεν έπεσε στα χέρια του Βγενόπουλου παρά μόνο των Γερμανών, οι οποίοι αποκτούν τον ΟΤΕ μόνο και μόνο για να βάλουν χέρι στην COSMOTE, μόνο και μόνο για να βάλουν χέρι στον «ΓΕΡΜΑΝΟ». Όλα δείχνουν ότι το όλο ντιλ συνιστά κατά βάθος μια κίνηση επανεθνικοποίησης του «ΓΕΡΜΑΝΟΥ», ένδειξη που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στα ανταλλάγματα που παίρνει η Ντόιτσε Τέλεκομ συμπεριλαμβάνεται ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος μάλλον και προορίζεται για νέος σύ εί ώ του Οργανισμού. Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός διεκδίκησε ακόμη και τις Μαρία Ιωαννίδου και Ναταλία Γερμανού, αλλά η ελληνική πλευρά μετά από παρέμβαση Ζαχόπουλου από το νοσοκομείο έθεσε βέτο, καθώς κρίνονται και οι δύο πολιτιστικώς απολύτως απαραίτητες για τον τόπο. Ο Αλογοσκούφης όμως είχε το όπλο της Βουλής για να εξαναγκάσει με νόμο τον Βγενόπουλο να φύγει, όπλο που ο Βαρδινογιάννης δεν είχε, και έτσι ο Ανδρέας φαίνεται πως μπαίνει στην Πανάθα, γεγονός που βοά για την ανάγκη το Κοινοβούλιο να περάσει και τυπικά στα χέρια των επιχειρηματιών.

16 Comments:

At 5/06/2008 07:47:00 μ.μ., Blogger Orestis said...

Δεν κατάλαβα... δηλαδή αν έχουμε μόνο αποτρεπτικό στρατό θα έχουμε μόνο "ισχυρή" διπλωματική θέση; Και αν αυτός που θέλει να μας επιτεθεί δεν πειστεί από την ισχυρή μας διπλωματική θέση;
Αλλά από την άλλη θα πρέπει να κάνουμε και καινούρια εξοπλιστικά προγράμματα... δηλαδή τελικά δεν θα έχουμε μόνο τη διπλωματική θέση αλλά και στρατιωτική δύναμη για να αποτρέψουμε όποιον θέλει να επιτεθεί, άρα να αμυνθούμε αν κάποιος θέλει να επιτεθεί, άρα πάλι στον αμυντικό γυρνάμε. Αφού απλά θέλουν αφορμή για καινούρια εξοπλιστικά προγράμματα (εδώ δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και να συντηρήσουμε αυτά που ήδη έχουμε, τα καινούρια μας μάραναν)γιατί δεν κάνουν μια απλή ανακοίνωση και κάθονται και μας πρήζουν τα συκώτια με αρλούμπες;

 
At 5/06/2008 07:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Oρέστη, επειδή την μελέτησα σε βάθος τη δήλωση πάει περίπου κάπως έτσι: μόλις κάποιος σκέπτεται μια επιθετική κίνηση θα τον αποτρέπουμε. Αυτό θα γίνεται αφενός με τις νέες μηχανές ανάγνωσης σκέψης που θα προμηθευθούμε από την Ζίμενς και αφετέρου με εξοπλισμό των διπλωματών μας με νέα υπερόπλα τσέπης.

 
At 5/06/2008 09:20:00 μ.μ., Blogger vasikos metoxos said...

Και αφού αποτρέψουμε όλους τους ασύμμετρους κινδύνους, γυρίσουμε τον Παλαιών Πατρών Γερμανό μπακ χομ, πλημμυρίσουμε πυρηνική ενέργεια όλα τα αυθαίρετα της Λαυρεωτικής, μπορεί στο τέλος να εμφανιστούν και οι λογαριασμοί του μεγάλου προέδρου με τη στάζι. Λέμε τώρα... Η προχθεσινή του συνέντευξη ήταν όλα τα λεφτά: "Σας έχω όλους γραμμένους, μαλάκες. Και το επόμενο δικό μου θα είναι. Ζώα."

 
At 5/06/2008 09:33:00 μ.μ., Blogger Univers said...

Ο ΟΤΕ πρέπει να φύγει από τα χέρια του κράτους προτού γίνει η νέα Ολυμπιακή. Οι συνδικαλιστές που κόπτονται για τα θέματα ασφαλείας και για τις υπηρεσίες που θα παρέχονται στον καταναλωτή, χρησιμοποιούν αυτά ως πρόφαση για τον αγώνα διασφάλισης των προνομίων τους, καθώς και της κρατικής υπόστασης της φωλιάς που τους εκκολάπτει.

Όσο για την πυρηνική ενέργεια, ναι, είναι πράσινη και δεν είναι ανανεώσιμη. Ας μην αυταπατώμαστε. Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της ανθρωπότητας σε ενέργεια (μέτρο άλλωστε του επιπέδου του τεχνικού μας πολιτισμού) δεν πρόκειται πιθανότατα ποτέ να αντιμετωπισθούν μόνον με ήπιες μορφές που δεν εκπέμπουν διοξείδιο (άνεμοι, ήλιος κλτ.). Η Ελλάδα εθελοτυφλούσε τόσα χρόνια και τώρα βρίσκεται - και στην επόμενη δεκαετία θα βρίσκεται ακόμα πιο πολύ - περικυκλωμένη από χώρες που θα παράγουν ρεύμα από πυρηνική ενέργεια, ρεύμα το οποίο θα αγοράζουμε εμείς οι "οικολόγοι" (από το... περίσσευμα των χρεών μας), ενώ θα υφιστάμεθα πρακτικά όλους τους κινδύνους από την πυρηνική ενέργεια, σαν να την είχαμε στην αυλή μας.

Η μόνη ρεαλιστική, κατά τη γνώμη μου, ένσταση κατά της πυρηνικής ενέργειας σε αυτή τη φάση είναι ότι δεν αποκλείεται σε 10-15 χρόνια να έχουμε ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική σύντηξη, οπότε πιθανότατα να είναι ασύμφορο να χτισθούν παλαιού τύπου πυρηνικοί σταθμοί με τόσο βραχύ ορίζοντα εκμετάλλευσης.

Αλλά αυτό είναι θέμα ειδικών, όχι των οργανωμένων φατριών του πεζοδρομίου, με ειδικότητα στην φωνακλάδικη καπηλεία της κοινής γνώμης.

 
At 5/06/2008 09:36:00 μ.μ., Blogger Univers said...

...Για να μην μιλήσω για τις γελοίες πινακίδες εποχής '80 στις εισόδους πολλών πόλεων της επαρχίας, που σε προειδοποιούσαν ότι εισέρχεσαι σε... αποπυρηνικοποιημένη πόλη!!! Πολλές είναι ακόμα στη θέση τους!

 
At 5/06/2008 11:49:00 μ.μ., Blogger mao tse tung said...

eisai pekino-latris paliotomaro ;)
(excellent post)

 
At 5/07/2008 01:03:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Univers, για την πυρηνική ενέργεια, δεν μπορώ να πω ότι έχω ιδεολογική αντίρρηση, αρκεί να μπορεί να διασφαλιστεί το μηδέν τοις εκατό των ατυχημάτων.
Το επιχείρημα όμως (που το έχω ακούσει πολλές φορές) ότι ο ΟΤΕ πρέπει να πωληθεί για να μη γίνει Ολυμπιακή δεν μπορώ να το καταλάβω. Ή μάλλον μπορώ να το καταλάβω ως θέση δική σου ή οποιουδήποτε άλλου, αλλά να βγαίνει ας πούμε να επιχειρηματολογεί με αυτό το επιχείρημα ο Δούκας είναι σαν να ομολογεί ότι η μόνη του χρησιμότητα ως εκλεγμένου αντιπροσώπου και υπουργού είναι να πουλήσει κάτι που προς το παρόν κερδοφορεί αλλά αδυνατεί να διαχειριστεί ώστε να μην αποβεί μελλοντικά ζημιογόνο. Γιατί δηλαδή είναι νομοτελειακό να γίνει ο ΟΤΕ Ολυμπιακή;
Αλλά αυτή είναι μια κουβέντα που μπορούμε να κάνουμε στον Δήμο Δάφνης που είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη ;)

 
At 5/07/2008 02:10:00 π.μ., Blogger Giousurum said...

Den xero gia apotreptikous stratous klp. Ego akousa ta posa pou the dapanithoun gia auta ta "apotreptika" sxedia kai eniosa apogoiteusi. Deite ta posa auta kai deite ta antistoixa posa gia paideia kai perivallon. Deite ta posa auta kai koitaxte ti exei ginei mexri tora stis perioxes pou eixame tis megales pyrkagies to kalokairi.
Kalo vrady.

 
At 5/07/2008 02:56:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δε ξέρω τι είναι χειρότερο.
Να σε βομβαρδίζουν οι οχτροί ή να έχεις υπουργείο Άμυνας τον Βαγγέλη ;
Έτσι όπως το πάνε θα παρακαλάμε σε λίγο στα γόνατα, κάποιον, όποιον να΄ναι, να καταλάβει τη χώρα να γλυτώσουμε.
Διότι τον οχτρο κάνεις και ένα αντάρτικο και τον διώχνεις. Αυτούς πως θα τους διώξεις ;
Ο Ένας κάνει ποδήλατο, ο άλλος τρεις λαλούν και δύο χορεύουν, η άλλη δε θέλει να συμμετάσχει στην ανανέωση του πολιτικού σκηνικού....
Έχουμε μπλέξει άσχημα αγόρι μου...
Είχα μια κρυφή ελπίδα στους σκοπιανούς, αλλά και αυτοί μου τα γυρνάνε τώρα τελευταία.

 
At 5/07/2008 02:56:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δε ξέρω τι είναι χειρότερο.
Να σε βομβαρδίζουν οι οχτροί ή να έχεις υπουργείο Άμυνας τον Βαγγέλη ;
Έτσι όπως το πάνε θα παρακαλάμε σε λίγο στα γόνατα, κάποιον, όποιον να΄ναι, να καταλάβει τη χώρα να γλυτώσουμε.
Διότι τον οχτρο κάνεις και ένα αντάρτικο και τον διώχνεις. Αυτούς πως θα τους διώξεις ;
Ο Ένας κάνει ποδήλατο, ο άλλος τρεις λαλούν και δύο χορεύουν, η άλλη δε θέλει να συμμετάσχει στην ανανέωση του πολιτικού σκηνικού....
Έχουμε μπλέξει άσχημα αγόρι μου...
Είχα μια κρυφή ελπίδα στους σκοπιανούς, αλλά και αυτοί μου τα γυρνάνε τώρα τελευταία.

 
At 5/07/2008 07:51:00 π.μ., Blogger Univers said...

Για την πυρηνική: 0% δεν υπάρχει. Σχεδόν μηδέν, ναι, το καταλαβαίνω ως αξίωση.

Για ΟΤΕ: (Ακόμα) κερδοφορεί λόγω της κεκτημένης ταχύτητας του μονοπωλιακού χαρακτήρα του που επί δεκαετίες του είχε εξασφαλίσει σκανδαλωδώς το κράτος σε βάρος των καταναλωτών. Και επειδή το κράτος επί χρόνια καλύπτει τα ελλείμματα του ΤΑΠΟΤΕ. Έτσι κερδοφορώ κι εγώ...

Ναι, σε μία ιδανική Πολιτεία ένας δημόσιος ΟΤΕ, με άλλο νομοθετικό πλαίσο, χωρίς μονιμότητα, με σοβαρό management και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις θα μπορούσε να σταθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτή όμως η πολιτεία δεν είναι η Ελληνική. Καιρός να παραιτηθούμε από αυτή την ιδέα.

 
At 5/07/2008 05:43:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δηλαδή τώρα με τα ελλείματα του ΤΑΠΟΤΕ τι θα γίνει ακριβώς; Θα τα καλύπτουν οι Γερμανοί;

 
At 5/07/2008 06:29:00 μ.μ., Blogger Univers said...

Να ένα παράδειγμα του πώς δημιουργούνταν τα ελλείμματα στον ΤΑΠΟΤΕ: Το ύψος της συντάξεως στον ΟΤΕ καθοριζόταν (ελπίζω όχι πια) από το σύνολο βασικού μισθού του τελευταίου έτους πριν τη συνταξιοδότηση συν επιδόματα, πριμ, έξτρα και όλα τελοσπάντων αυτά τα συμπληρώματα που ανεβάζουν το μισθό του υπαλλήλου. Συναποφάσιζαν λοιπόν όλοι οι υπάλληλοι και παραχωρούσαν όλα τα δυνατά συμπληρώματα, έξτρα κτλ. στον υπάλληλο που διένυε το τελευταίο έτος πριν τη σύνταξη, ώστε να φύγει με σύνταξη βασιλική... Και όταν ερχόταν η σειρά τους γινόταν το ίδιο. Βάλε και τους 30.000 υπαλλήλους με τους οποίους τον είχε φορτώσει η κομματοκρατία και αντιλαμβάνεσαι το βάρος για τον ΟΤΕ και για το κράτος.

Το κράτος έχει τη δυνατότητα να επιβάλει συντάξεις ανάλογες των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, το ύψος των οποίων να μπορούν να αντέξουν τα ασφαλιστικά ταμεία, υπό την προϋπόθεση ότι το ίδιο δεν είναι ταυτόχρονα και ο εργοδότης, και δεν χρεώνεται με το πολιτικό κόστος.

 
At 5/08/2008 12:36:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ρε παιδιά τον Βαγγέλη τον είδατε στο F16? Ντύθηκε,ανέβηκε στο διθέσιο εκπαιδευτικό F16,τον πήγε μια βόλτα ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ο πιλότος,γύρισε,κατέβηκε και είπε στις κάμερες "Συκγλονιστική εμπειρία..." και άλλες παπαριές.
Πάντως εγώ αν ήμουν ο πιλότος και μ'έστελνε αυτός ο αρχηγός των Ενόπλων δυνάμεων να πάω να πολεμήσω θα το σκεφτόμουν καλά...

 
At 5/08/2008 08:44:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Univers, έχουμε λοιπόν ένα κράτος που χρησιμοποιεί σε ένα βαθμό πελατειακά τον ΟΤΕ και αντί το κράτος αυτό να βάλει ένα τέλος στην πελατειακή του χρήση, προτιμά να πει πουλάω κάτι κι ας κερδοφορεί, γιατί δεν μπορώ να αποτρέψω την εξαχρείωσή του στο μέλλον. Δεν ξέρω, μου φαίνεται κάπως.
Αλέξη, στα περίπτερα κυκλοφορεί με εξώφυλλο Βαγγέλη το περιοδικό «ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ».

 
At 5/09/2008 01:10:00 π.μ., Blogger Univers said...

Καταλαβαίνω τι λες, αλλά η εξαχρείωσή του έχει ήδη συντελεστεί. Το χαϊδεμένο ζωάκι έγινε ήδη θηρίο που ετοιμάζεται να κατασπαράξει (και κατασπαράζει ήδη) κοινωνικούς πόρους για την επιβίωσή του. Και τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν διατηρούνταν ο αριθμός ρεκόρ των... 30.000 υπαλλήλων, που είχε αγγίξει κάποια στιγμή. Τι τα θέλεις old boy, το κράτος ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε καλός επιχειρηματίας. Πόσο μάλλον εδώ στην Ελλάδα και με τα μονοπώλια να πέφτουν το ένα μετά το άλλο...

Το κρίμα είναι ίσως που δεν βρέθηκε Έλληνας επιχειρηματίας να τον πάρει, αλλά ο "πατριωτικός καπιταλισμός" δεν ξέρω αν έχει αξία πια, εντός των ορίων της ενωμένης Ευρώπης.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home