Παρασκευή, Μαρτίου 21, 2008

Γενική Απεργία

Πληροφορήθηκε ότι την μέρα της γενικής απεργίας θα νέκρωναν τα πάντα. Του φάνηκε σχήμα λόγου αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν.
Η απεργία δεν περιορίστηκε μόνο στους οδοκαθαριστές αλλά επεκτάθηκε και στα σκουπίδια. Αρνήθηκαν να μπουν στις σακούλες, αρνήθηκαν να λογιστούν ως σκουπίδια, αρνήθηκαν να αποδεχθούν τη φύση τους ως περιττά και μιας χρήσης. Η στάση τους ερμηνεύθηκε από αρκετούς σκουπιδοσκόπους ως διαμαρτυρία όχι μόνο ενάντια στο ασφαλιστικό, αλλά και στον καπιταλισμό στο σύνολό του.
Η απεργία δεν περιορίστηκε μόνο στους τεχνικούς του ραδιοφώνου αλλά επεκτάθηκε και στα τραγούδια που παίζουν τα ραδιόφωνα, με αποτέλεσμα να μείνει ανέκφραστος για μια μέρα ο νοσταλγικός καημός της Ευσταθίας για την εποχή που η ντομάτα ήταν ακόμη αληθινή και που υπήρχε ακόμη Σάββατο και Κυριακή (με την αμελητέα πιθανόν υποσημείωση ότι το Σάββατο ήταν εργάσιμη κατά την νοσταλγούμενη εποχή).
Η απεργία δεν περιορίστηκε μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά επεκτάθηκε και στα μέσα ατομικής μεταφοράς. Τα αυτοκίνητα δεν έπαιρναν μπρος με τίποτα, τα πόδια δεν υπάκουαν στις εντολές του εγκεφάλου. Ευτυχώς δηλαδή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα γινόμαστε μάρτυρες τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος, αφού η απεργία δεν περιορίστηκε μόνο στα μέσα μεταφοράς αλλά επεκτάθηκε και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες: η Μεσογείων σηκώθηκε να τεντώσει τις κουρασμένες της λωρίδες, περπάτησε να ξεμουδιάσει, βρήκε στου δρόμου τα μισά την Κηφισίας και αντάλλαξαν κουρασμένα λόγια, ημικρανίες και καυσαέρια.
Η απεργία δεν περιορίστηκε μόνο στους δημοσιογράφους αλλά επεκτάθηκε και στις ειδήσεις. Τα γεγονότα αρνήθηκαν να συμβούν και λογικό ήταν. Ποιος ο λόγος να συμβαίνεις εκτός καμερών; Τον Αύγουστο μπορεί να υπάρχουν ειδήσεις, όταν απεργούν όμως οι δημοσιογράφοι όχι. Καμιά είδηση δεν είναι αυθύπαρκτη, η είδηση εξαρτάται από τον δημοσιογράφο περισσότερο κι απ' ό,τι η ιστορία εξαρτάται απ' τον ιστορικό.
Η απεργία δεν περιορίστηκε μόνο στις ζωντανές εκπομπές αλλά επεκτάθηκε και στα σίριαλ: οι ηθοποιοί των ελληνικών σίριαλ ξεκουράστηκαν για μια μέρα από το υπερβολικό παίξιμο, τις μούτες και την απαγγελία των άνω ποταμών διαλόγων, αναπαυόμενοι στα τόσο ρεαλιστικά και ευρηματικά σκηνικά. Τα μόνα που δεν χρειάστηκε να ξεκουραστούν ήταν τα πλάνα, τεμπέλικα εκ γενετής.
Η απεργία δεν περιορίστηκε μόνο στις εκπομπές αλλά επεκτάθηκε και στις διαφημίσεις: οι πρωταγωνιστές τους μπόρεσαν να περάσουν μια μέρα χωρίς να παριστάνουν τους καραγκιόζηδες, μια μέρα μακριά από την υστερία τους για χαμηλό επιτόκιο και φτηνή σύνδεση.
Tη νύχτα απήργησε η νύχτα, την μέρα απήργησε η μέρα.
Νέκρωσαν όλα. Νέκρωσαν οι σκέψεις, τα βλέμματα, οι αναμνήσεις, οι προσδοκίες, οι φόβοι.
Η απεργία δεν περιορίστηκε μόνο στους ζωντανούς αλλά επεκτάθηκε και στους νεκρούς. Απέχοντας από τα καθήκοντά τους ως πεθαμένοι, ανέστειλαν τη διαδικασία αποσύνθεσής τους και βγήκαν περατζάδα στους ούτως ή άλλως έρημους δρόμους (αποφεύγοντας τους κεντρικούς που απεργούσαν).
Οι μόνοι απεργοσπάστες, οι μόνοι που συνέχισαν κανονικά σαν να μην τρέχει τίποτα ήταν οι νεκροζώντανοι, εκείνοι που χωρίς να έχουν πεθάνει δεν ζουν, φοβούμενοι να σκεφτούν, να κοιτάξουν, να θυμηθούν, να προσδοκήσουν, να φοβηθούν.
(Κείμενο γραμμένο για το «Εxodos»)

9 Comments:

At 3/21/2008 01:06:00 π.μ., Blogger greekgaylolita said...

Δεν υπαρχουν πολλες λυσεις σ'άυτη τη ζωη.
Η θα μιλησεις η θα κυλισεις.

[κι αν ανηκεις στους 152 θα υπερψηφισεις. αφου εχεις απεμπολησει.βασικες σου πεποιθησεις.για της πολιτικης σου καρεκλας τις "χωρις φοβο και λαθος" αναρτησεις]

 
At 3/21/2008 01:40:00 π.μ., Blogger Βάσκες said...

Οι μόνοι που δεν απεργούν είναι οι βουλευτές. Τρομάρα τους. Μπα! Τρομάρα μας.

 
At 3/21/2008 01:40:00 π.μ., Blogger gasireu said...

τώρα μου θύμισες όταν έλεγα ότι με τις ντομάτες στην Αγγλία έπαιζα πινγκ πονγκ και δε με πίστευαν, έλεγαν, ''εδώ δεν θα είναι ποτέ έτσι'' και με αφορμή τον g-gl, σε αγώνα στην Άρτα να φωνάζουν σε χοντρουλό διαιτητή ''αν δεν μπορείς να τρέξεις, κύλα'' , ο καθένας με τους σουρελιστικούς συνειρμούς του old!

 
At 3/21/2008 03:08:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Συνειρμών συνέχεια. Και μάλιστα συμπτωματικών συνειρμών αφού σήμερα ακινητοποιημένος στην κίνηση θυμήθηκα το "Aφού δεν μπορείς να τρέξεις, κοίτα" (http://old-boy.blogspot.com/2007/03/blog-post_28.html).

 
At 3/21/2008 12:50:00 μ.μ., Blogger gerasimos said...

Ομολογώ, η απεργία των τηλεδημοσιογράφων καθόλου δε με χάλασε! Τι καλά που θα 'ταν, να έδειχνε ταινίες η τηλεόραση χωρίς να μεσολαβούν οι ευαγγελάτοι κι οι πρετεντέρηδες... παιδιά, ένα πουλάκι μου 'πε ότι τα αιτήματά σας τα 'χει γραμμένα αυτή η παλιοκυβέρνηση... δεν απεργείτε για κανα χρόνο ακόμα; Μπροστά εσείς κι εγώ... συμπάσχω. :P

 
At 3/21/2008 01:31:00 μ.μ., Blogger Μυαλά με Θέα said...

ευτυχώς δεν απεργούν τα blogs - τέλειο κείμενο

 
At 3/21/2008 04:05:00 μ.μ., Blogger hnioxos said...

Ωραίο κείμενο, το πνεύμα του μου θυμίζει δύο βιβλία του Σαραμάγκου, το "Περί φωτίσεως" και το "Περί θανάτου".
Δεν ξέρω για το αν η απεργία των δημοσιογράφων κάνει την καθημερινότητα πιο καλή και υποφερτή, το σίγουρο είναι ότι εγώ που ζω στο εξωτερικό αυτές τις μέρες της απεργίας δεν είχα άλλο τρόπο να μάθω τι συμβαίνει παρά μόνο από τα blogs. Ευτυχώς βέβαια εγώ εδώ πέρα δε βλέπω Ελληνική τηλεόραση (ούτε και στην Ελλάδα δηλαδή αλλά εκεί όλο και σε παίρνουνε οι ξώφαλτσες από το τι συμβαίνει στο γυαλί), αλλά η απεργία του τύπου και ειδικά εν μέσω αυτής της κρίσιμης κατάστασης, μάλλον βοηθάει την κυβέρνηση, για το λόγο ότι κανείς δε ξέρει το μέγεθος της αντίδρασης.
Βέβαια εγώ μιλάω από το εξωτερικό, αλλά νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό θέμα Η.

 
At 3/21/2008 08:35:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

"Οι μόνοι απεργοσπάστες, οι μόνοι που συνέχισαν κανονικά σαν να μην τρέχει τίποτα ήταν οι νεκροζώντανοι, εκείνοι που χωρίς να έχουν πεθάνει δεν ζουν, φοβούμενοι να σκεφτούν, να κοιτάξουν, να θυμηθούν, να προσδοκήσουν, να φοβηθούν."

Ωραίο.

(...να αποφασίσουν αν ζουν ή είναι για τα καλά νεκροί).

 
At 3/23/2008 06:50:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ρε μπαγασάκο, πολύ καλό!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home