Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30, 2006

Και στα μαλλιά

«γιατί είχα χέρια καθαρά
και στα μαλλιά γιαούρτι».
Το γιαούρτωμα δημοσίων προσώπων που έχουν ένα κύρος ή είναι απλά σοβαροφανή, αποτελεί μια (ποινικά κολάσιμη βέβαια) συμβολική πράξη διαμαρτυρίας που σκοπεύει στον εξευτελισμό του γιαουρτωμένου δια του τσαλακώματος της εικόνας του.
Σε περιπτώσεις όμως που ο πολιτικός λόγος έχει εκ των προτέρων ευτελισθεί και εκπέσει σε στριγκολογίες και φραπεδομαγκιές, η εικόνα της γιαουρτωμένης κεφαλής δεν φαντάζει τόσο παράταιρη. Η συγκεκριμένη κεφαλή έχει επιλέξει να διαχειριστεί την εικόνα της με τέτοιο τρόπο, ώστε είναι δύσκολο να τσαλακωθεί από κάποιον τρίτο. Αν δεις δηλαδή την φωτογραφία χωρίς προηγούμενη πληροφόρηση, άνετα μπορείς να υποθέσεις ότι ο Ψωμιάδης συμμετείχε σε κάποιο τοπικό έθιμο γιαουρτομαχιών.

22 Comments:

At 9/30/2006 09:30:00 μ.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 9/30/2006 09:31:00 μ.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

Έχω ρωτήσει κάμποσους απο το μεσημέρι. Θα ρωτήσω κι εσένα: μήπως έχεις ιδέα από που αντλεί τη σημειολογία του το γιαούρτωμα;

 
At 9/30/2006 09:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σίγουρα η κρεμώδης πλούσια υφή του γιαουρτιού είναι ένα συν.

Απ' την άλλη είναι άσπρο, καθαρό αρκετά ώστε να 'ελαφρύνει' την πράξη που επιθυμεί διακαώς να χαρακτηριστεί ως πταίσμα, αν όχι χαριτωμενιά, και όχι ως κακούργημα.

Επίσης, είναι και ακουστικά κατάλληλο, ειδικά αυτό το "γιαΟΥΡΡΡ-" σου γεμίζει στο στόμα...
(Αλλιώς είναι να πεις 'χειροδίκησα' κι αλλιώς 'σφαλιάρωσα'!)

 
At 9/30/2006 09:47:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Σκιές, μoυ δίνεις την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη φράση του Άλεκ Γκίνες στην «Γέφυρα του Ποταμού Κβάι»: I don't have the foggiest. Δεν έχω ιδέα - ιδέα δεν έχω.

 
At 9/30/2006 09:52:00 μ.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

γι αυτο πρότεινω κι εγώ άλλα μέσα αντίδρασης..ελπίζω κάποιος από τους επόμενους σχολιαστές να μας διαφωτίσει.

 
At 9/30/2006 10:51:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Το γιαούρτωμα ξεκίνησε στη δεκαετία του '60. Ηταν ένας εύκολος τρόπος εκδήλωσης της αγανάκτησης των μαθητών του γυμνασίου προς ένα γυμνασιάρχη (το πρώτο θύμα) που ήταν εξαιρετικά αυταρχικός και πιστός στο "γράμμα" του νόμου.
Τα παιδιά ξυρίστηκαν γουλί με την ψιλη μηχανη και περιφέρθηκαν με πινακίδες κρεμασμένες στο στήθος τους, όπου γραφόταν η φράση "είμαι τεντυμπόης" εξού και ο νόμος 4.000 περί τεντυμποϊσμού (το όνομα χάρη σε κάποιο βρεττανό ατιθασσο πρίγκηπα)

Εκτοτε, όποτε δινόταν ευκαιρία, τα γιαουρτώματα δίνανε και παίρνανε και οι εφημερίδες ήταν γεμάτες με φωτογραφίες τεντυμπόϊδων με ταμπελίτσες. Σιγά σιγά, το "έθιμο" εξέπνευσε. Ακρίβυνανε και τα γιαούρτια (τότε τα πουλούσαν σε πήλινους κεσέδες)

:-)..αυτά και δεν ξέρω αν διαφωτισα την ομήγυρη. Α! στους πολιτικούς ρίχνανε αυγά κλούβια, ντομάτες σάπιες και λεμονόκουπες. Οι ενήλικες, ε.. τα παιδιά δεν πηγαίνανε σε συγκεντρώσεις -απαγορευόταν.

 
At 9/30/2006 10:51:00 μ.μ., Blogger s.frang said...

Δεν ξέρω την προέλευση της χρήσης του γιαουρτιού ως πυρομαχικού - ίσως επειδή είναι μαλακό και δεν τραυματίζει. Γεγονός είναι ότι δίνει πόντους στον Πανίκα, γιατί επιβεβαιώνεται ότι τον καταδιώκει το "αθηναϊκό κατεστημένο"... Θα κτυπήσει ψηλά νούμερα στις εκλογές ο μεγάλος, μέχρι που φαντάζομαι ότι μπορεί να έστησε ο ίδιος το σκηνικό!

 
At 9/30/2006 11:05:00 μ.μ., Blogger artfarted said...

Τούρτες, αβγά, μουχλιασμένες ντομάτες και οτιδήποτε σάπιο γενικότερα, που είναι αρκετά συμπαγές για να ριχτεί από μακρυά και ΚΟΛΛΑΕΙ στο... στόχο του ώστε να προσφέρει ολιγόλεπτο, έστω, θέαμα του ταπεινωμένου στόχου. Κάποιες συσκευασίες γιαουρτιού είναι ιδεώδεις για τέτοιες πράξεις διαμαρτυρίας. Επιπλέον το γιαούρτι δεν είναι βρώμικο, δεν είναι ανεξίτηλο (σε άλλες χώρες που οι διαμαρτυρόμενοι είναι πιο θυμωμένοι, πετάνε μπογιές ναυτιλίας). Το γιαουρτάκι σαν… βλήμα είναι αθωούλι!

Προσωπικά είμαι έκπληκτος που ο Ψωμιάδης πρώτη φορά δέχεται τέτοια «επίθεση». Κανονικά θα έπρεπε να τον γιαουρτώνουν και να τον …αβγατίζουν συστηματικά. Εδώ κοτζάμ Μπιλ Γκέιτς, που είναι μνημείο αξιοπρέπειας, και έφαγε ολόκληρη τούρτα μέσα σε αίθουσα συνεδρίου (στην Ελβετία ήταν;). Καλά τα είπε ο Τρεμόπουλος. Όλοι οι άλλοι είναι ανίατοι υποκριτές. Καταδικάζουμε, λένε τα κανάλια, το γιαούρτωμα. Και τι επιδοκιμάζουμε δλδ, το «πίπα-κώλο»;

 
At 9/30/2006 11:17:00 μ.μ., Blogger Citronella said...

και θα'ρθεις πάλι να με βρεις
στην πλαζ εκεί στις κόκκινες καρέκλες
με φάλτσο να μου τραγουδάς
για το γιαούρτι θα ΄χουμε ομπρέλλες


 
At 9/30/2006 11:35:00 μ.μ., Blogger raffinata said...

μ' έκανες κι ανέβαλλα τον θάνατό μου γι απόψε... ωραίος ο στίχος :)

 
At 10/01/2006 02:58:00 π.μ., Blogger propaganda said...

Δεν διώκεται το γιαούρτωμα αυτεπαγγέλτως.---> http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=16358&m=N19&aa=1
Καλά του έκανε ο σοφός και γενναίος γέρος του υποψηφίου.

 
At 10/01/2006 08:11:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η μόνη "ποινικά κολάσιμη" πράξη είναι το γαμήσι που μας δίνουν απλόχερα ανα τετραετίες. Ο "ατσαλάκωτος" Ψωμιάδης δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα (ή αλλιώς η πέτσα στο γιαούρτι). Τι να σου κάνει ο γνωστός-άγνωστος Συνταξιούχος...έφτασε στο αμήν και ξέσπασε στην προσωποποίηση της απάτης και της κοροϊδίας.

 
At 10/01/2006 08:45:00 π.μ., Anonymous raresteak said...

Έχω την εντύπωση πως ηθικος αυτουργός δεν είναι ο Παπαχρήστου όπως υποστήριξε ο δράστης, αλλά ο Αρναούτογλου.

Συμφωνώ Old Boy. Τίποτα παράταιρο στην εικόνα. Είναι η ολοκλήρωση του θριάμβου του.

 
At 10/01/2006 11:42:00 π.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

ΠΕΤΕΦΡΗΣ

Αλλον ρωτάς, άλλος σου απαντάει,αλλά έχω αυπνίες: από τον μεσαίωνα, όταν το λυντσάρισμα ήταν πιό συστηματικό και το έλεγαν διαπόμπευση: έβαζαν τον υπόδικο ανάποδα σε ένα ψωράλογο, και του έρριχναν ό,τι μπορείς να φανταστείς.Η πιό ζωντανή περιγραφή (και ανατριχιαστική) που σώζεται είναι η διαπόμπευση του Ανδρονίκου Κομνηνού και αξίζει να την βρείς και να την διαβάσεις.

 
At 10/01/2006 03:21:00 μ.μ., Blogger Sraosha said...

Εγώ απλώς να συμπληρώσω πόσο εύστοχο είναι το σχόλιό σου: θα μπορούσε όντως μόλις να έχει συμμετάσχει σε τοπικό έθιμο αλληλογιαουρτωμάτων.

Να σας θυμίσω κι ένα όχι πολύ γνωστό λογύδριο του Νομάρχου εδώ. Αξίζει (γιαούρτι).

 
At 10/01/2006 05:59:00 μ.μ., Blogger holidays in the sun said...

η τελευταια περιοδος του κειμενου τα λεει ολα...

 
At 10/01/2006 07:04:00 μ.μ., Blogger andreas-writer said...

Όταν άνοιξα την τηλεόραση και είδα το φιλαράκι τον Ψωμιάδη με το γιαούρτι στη μάπα, σκέφτηκα ακριβώς το σχόλιο του Old boy. Σε κάποια γιορτή γιαουρτιού ήταν.
Φευ! Η διαμαρτυρία του συνταξιούχου ήταν αδύναμη. Αξιότιμε συνταξιούχε, το γιαούρτι στον Πανίκα θέλει μέλι. Να κάτσει, να στρώσει καλά για να μην μπορεί να σιάξει μετά τη φράντζα. Απλά πράγματα.
Διαμαρτύρομαι. Τα φρικιά παλιά στη Νομική έκαναν ολόκληρες επιδρομές στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ...ΔΚΙΔΚΙΝΕΔΚΣ και όλα ήταν ωραία. Γιατί εξαντλούν τα αγαπητά φρικιά το ρεπερτόριό τους μόνο σε μολότωφ εναντίον των μπάτσων; Φτιάξτε λευκές μολότωφ, ολοζώντανες με μέλι και καρύδια και αμολάτε στις προεκλογικές συναυλίες του Ψωμιάδη να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
Μόνο γιαούρτι; Αίσχος αγαπητέ συνταξιούχε. Είμαι εκείνος με τα γυαλιά σε στύλ (συγχωρεμένου) Σουγκλάκου που σε έδερνε αλύπητα μετά το γιαούρτωμα. Τι πράγματα είναι αυτά; Γιατί μόνο γιαούρτι; Σάπιες ντομάτες, σύκα, ροδάκινα, κρέμες και ρυζόγαλα του Τερκενλή, όλος ο συρφετός της σαπίλας δεν φτάνει για να κάνει καλά τον Ολυμπιονίκη της ανθρωπιάς κι εσύ εξαντλήθηκες σ' ένα γιαουρτάκι, ούτε καν σε πήλινο να κάνει και καμιά αμυχή;
Αιδώς Αργείοι!! Όπως είπαν και στην τηλεόραση, ήταν στενοχωρημένος ο Νομάρχης και δεν μπορούσε να άδει καλά το λυπητερό του Καζαντζίδη. Τι κρίμα! Χάσαμε την ευκαιρία...
Οι Πόντιοι είναι λέει προσβεβλημένοι με το γεγονός...
Κάποτε μου την έδινε που άκουγα ανέκδοτα για τους Πόντιους, με τέτοια σχόλια και δηλώσεις, την επόμενη φορά υπόσχομαι ότι θα λύνομαι στα γέλια, όταν θ' ακούω ανέκδοτα για δαύτους...
Άντε Old boy βάλε στο real player ένα ποντιακό, θα εμφανιστεί τρισδιάστατος ο καραγκιόζης Πανίκας για να το χορέψει.


Υ.Γ. Από αύριο θα κυκλοφορώ στην Τσιμισκή με γιαούρτι ληγμένο. Που θα πάει ή ο δήμαρχος ή ο Νομάρχης...Μπορεί να τους περιμένω και στον Αλεξάνδρειο Δρόμο που γίνεται την επόμενη Κυριακή. Σίγουρα εκεί θα είναι...Έχει και κάμερες εξάλλου

 
At 10/01/2006 09:18:00 μ.μ., Blogger Μάριος Λ. said...

Το θέμα μας δεν θα έπρεπε να είναι το γιαούρτι που έφαγε ο Ψωμιάδης...Το θέμα μας θα έπρεπε να είναι το γιατί δεν τρώνε γιαούρτια όσοι το αξίζουν. Δεν επιδοκιμάζω, αλλά ούτε και αποδοκιμάζω την πράξη. Κατανοώ πως κάποιος φτάνει στο αμήν και χάνει τον έλεγχο. Απλά σκέφτομαι μήπως η χρονική στιγμή του γεγονότος (παραμονές εκλογών) δεν είναι και τόσο τυχαίο...Όπως έχουμε γίνει μάρτυρες και στο παρελθόν,οι πολιτικοί μπορούν να φτάσουν και σε πιο σκληρά επίπεδα ανταγωνισμού με φάουλ κάτω από την ζώνη...Και εν τέλει γιατί να γιαουρτώνεται μόνο ο Ψωμιάδης και όχι όλοι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα...

 
At 10/02/2006 12:01:00 π.μ., Blogger pastaflora said...

ελπίζω το γιαούρτι που έφαγε να ήταν σε τσανάκα.

 
At 10/02/2006 03:21:00 μ.μ., Anonymous ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ said...

Μάλιστα. Οι μπας-κλας πολιτικοί σαν τον Ψωμιάδη και τον Κουλούρη μάς προκαλούν αγανάκτηση, οπότε, αφού εκτονωθούμε ρίχνοντας το γιαουρτάκι μας, επιστρέφουμε στο μαντρί και ψηφίζουμε Γιωργάκη και Κωστάκη, Αλογοσκούφη και Διαμαντοπούλου, ως σοβαροί εκσυγχρονισμένοι πολίτες.

 
At 10/02/2006 05:59:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Έχεις ένα δίκιο, Καλλίμαχε, δεν θα το αρνηθώ.

 
At 10/02/2006 11:51:00 μ.μ., Blogger andreas-writer said...

Αγαπητέ Καλλίμαχε.
Άλλοι μπορεί να εκτονώνονται απλώς μ' ένα γιαούρτι και να ηρεμούν. Άλλοι ρίχνουν ή και παροτρύνουν για ένα γιαούρτωμα γιατί κάποιος επιτέλους πρέπει να γελοιοποιήσει περισσότερο την εντελώς γελοία παράσταση κάποιων υποκείμενων που κάνουν τους πολιτικούς.
Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Το να είσαι εκσυγχρονισμένος πολίτης σου δίνει το δικαίωμα της έκφρασης. Έχεις τη δύναμη ή την αδυναμία της ψήφου σου.
Δεν φτάνει; Ωραία λοιπόν. Γιατί δεν μας λες και την πρότασή σου;
Οι πολιτικοί και η πολιτική στην Ελλάδα έχει ένα πρόσωπο. Αυτού του ελληνικού λαού.
Αυτοί είμαστε κι αυτούς εκλέγουμε. Όμως δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους και όλα σ' ένα τσουβάλι. Ας μην αδικούμε τον Ψωμιάδη. Ένας και μοναδικός στο είδος του. Πιστεύω ότι χρειάζεται μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση, έστω κι αν είναι μια μάσκα ομορφιάς με βάση το γιαούρτι.
Από την άλλη πλευρά. Απόψεις του όλοι το ίδιο είναι,οδηγούν στο θρίαμβο της αδιαφορίας. Τότε είναι που θριαμβεύουν τύποι σαν τον Ψωμιάδη και τον Καρατζαφέρη.
Thanks but no thanks.


P.S. A cream pie can do an equal good job too

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home