Σάββατο, Ιουλίου 16, 2005

Ο πλανήτης με τους τρεις ήλιους


Εκτός από Πολωνούς υδραυλικούς και Πολωνονιγηριανούς σέντερ φορ υπάρχουν και Πολωνοί αστροφυσικοί. Ένας από αυτούς, 32 μόλις ετών, ανακάλυψε 149 έτη φωτός μακριά από τη γη έναν πλανήτη που φωτίζεται από τρεις ήλιους. Είναι ο πρώτος τέτοιος που ανακαλύπτεται στο σύμπαν. Μια ακόμη επιστημονική βεβαιότητα τείνει να καταρριφθεί. Ο ένας ήλιος, ο μεγαλύτερος, έχει χρώμα κίτρινο, ο αμέσως μικρότερος πορτοκαλί και ο πιο μικρός από τους τρεις, κόκκινο. Η δε θερμοκρασία στον πλανήτη είναι 1.000 βαθμοί κελσίου.
discovers_a_world_with_triple_sunsets/)
Στα καθ' ημάς, πάνω απ' τα κεφαλάκια μας εξακολουθεί και καίει ένας ήλιος. Του Ιουλίου για την ακρίβεια. Ένας ήλιος που μάθαμε με τον καιρό να τον φοβόμαστε, ένας ήλιος που μάθαμε ότι είναι πια επικίνδυνος και πιθανόν θανατηφόρος. Κι αυτό δεν μας φαίνεται και τόσο ανώμαλο, δεν μας εντυπωσιάζει και τόσο. Αν μας εντυπωσίαζε, θα έπρεπε να μας εντυπωσιάζει άλλωστε και το ότι η βροχή δεν πλένει πια, αλλά βρωμίζει τ' αυτοκίνητά μας. Βρώμικη βροχή και ήλιος εχθρός. Όλα καλά, όλα αποδεκτά, no problem, συναινούμε, αποδεχόμαστε, προχωράμε με βήμα ταχύ, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε άραγε, παράγουμε, καταναλώνουμε, ευημερούμε, την βγάζουμε - δεν την βγάζουμε, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε άραγε, έχουμε βάλει τον αυτόματο και πάμε, εν-δυο, εν-δυο: από το βίντεο στο dvd, από τον υπολογιστή θηρίο στο λάπτοπ. "Για να εξοικονομείτε χρόνο σας συμβουλεύουμε να πατάτε απευθείας το ΕΝΤΕR". Η ζωή μας βελτιώνεται, εμείς καλά τα πάμε, το πολύ πολύ με περισσότερο αντιηλιακό και καπέλα, το πολύ πολύ πλένοντας τ' αυτοκίνητο μετά από κάθε βροχή. Εμείς είμαστε ωραίοι. Οι μέλλουσες γενιές πάλι, ας πρόσεχαν.
Αλλά ποιός ξέρει, ίσως οι μέλλουσες γενιές προλάβουν και φύγουν, την κάνουν, ταξιδέψουν, εποικίσουν τον πλανήτη με τους τρεις ήλιους. Ίσως τον εποικίσουν μόνο οι ελίτ, αφήνοντας τους βρωμολαούς εδώ. Ίσως πάλι φύγουν όλοι μαζί, λαός και Κολωνάκι, για να συνεχισθεί το εξουσιαστικό παιχνίδι σε ολοκαίνουριο στάδιο, στον Ελαιώνα ή στο Ελληνικό.
Εκεί στον πλανήτη χωρίς όνομα, στον πλανήτη με τους τρεις ήλιους, όλα θα είναι πιο πληθωρικά, η τέχνη θα βρει καινούριες πηγές έμπνευσης, ο κόσμος θα γυρίζει αλλιώς, θα μάθει να σκέφτεται αλλιώς, ν' αγαπά αλλιώς, θα δικαιούται να λέει "είσαι ο ήλιος μου" σε μία και δύο και τρεις γυναίκες κι αυτές με την σειρά τους δεν θα τον παρεξηγούν, δεν θα πληγώνονται, γιατί κι αυτές με τη σειρά τους θα έχουν έναν και δύο και τρεις ήλιους και η αγάπη δεν θα είναι ερωτευμένος οφθαλμός με τον όρο του ερωτευμένου οφθαλμού, αλλά οι οφθαλμοί θα απελευθερωθούν, θα πετάξουν τις αλυσίδες των ενοχών και όλοι κάτω από τους τρεις ήλιους θα νιώσουν ότι η αλήθεια ποτέ δεν μπορεί να είναι μία και μονοδιάστατη, ότι κανόνες και όρια δεν μπαίνουν στην καρδιά, όταν αυτή φωτίζεται από τρια διαφορετικά ουράνια σώματα, τρεις διαφορετικές γωνίες, τρεις διαφορετικές πηγές φωτός, τρεις ήλιους: έναν κίτρινο, έναν κόκκινο κι έναν πορτοκαλί.