Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2015

Ευφημισμοί

Ό,τι κι αν συμβεί κι όπου κι αν οδηγηθούν τα πράγματα, ένα είναι το αναμφισβήτητο: η ελληνική κυβέρνηση παράγει πολιτική, ακολουθώντας τη σχετική εντολή των πολιτών που την ψήφισαν. 
Ακόμη κι αν στο τέλος του δρόμου αποδειχθεί πως δεν υπάρχει τίποτα άλλο απο το There Is No Alternative, ήδη, ήδη αυτό που συμβαίνει είναι μια εναλλακτική οπτική, μια διαφορετική προσέγγιση, μια δοκιμασία των ορίων του Δεν Υπάρχει Εναλλακτική.
Ό,τι κι αν συμβεί κι όπου κι αν οδηγηθούν τα πράγματα, έχει επιστρέψει η πολιτική στο σκηνικό, έχει αμφισβητηθεί στην πράξη πως η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι να σκύβεις το κεφάλι ως υποτελής, να προσπαθείς να εξευμενίσεις τους δυνατούς, να επιδιώκεις να στηριχθείς στο έλεός τους.
Ό,τι κι αν συμβεί κι όπου κι αν οδηγηθούν τα πράγματα, στην Ελλάδα πια παράγεται πολιτική και ανεξάρτητα από την τελική έκβαση των πραγμάτων αυτές τις μέρες εμφανίστηκε στο προσκήνιο κάτι που λέγεται αξιοπρέπεια, η οποία δεν είναι ευφημισμός της αποκοτιάς και αν μη τι άλλο δεν είναι περισσότερο ευφημισμός της, από όσο ο πραγματισμός ήταν ευφημισμός της δουλικότητας.

34 Comments:

At 1/30/2015 11:28:00 μ.μ., Blogger Elias said...

Δεν είναι ακριβώς αξιοπρέπεια αυτό που εμφανίστηκε. Είναι ότι πολύς κόσμος, 5 χρόνια τώρα, κουράστηκε να φοβάται. Κουράστηκε να πείθει τον εαυτό του ότι αν δεν αποδεχθεί τον αναπόφευκτο μονόδρομο, η Ευρώπη κι οι αγορές θα τον τσακίσουν. Οπότε είπε ένα "άι σιχτίρ" ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βιώνει τον φόβο της ελευθερίας. Η αξιοπρέπεια θέλει ακόμα.

 
At 1/31/2015 12:35:00 π.μ., Blogger mahler76 said...

Συμφωνώ απολύτως!

 
At 1/31/2015 12:49:00 π.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Μεταξύ της "δουλικότητας" και του επιπόλαιου τσαμπουκά, υπάρχει και η ενδιάμεση οδός: Της σκληρής δουλειάς, της καλά προετοιμασμένης διαπραγμάτευσης, της διπλωματικής στρατηγικής με σωφροσύνη. Ελπίζω να έχουμε να κάνουμε με αυτό. Γιατί τα άλλα δύο, δυστυχώς, αγαπητέ Old, ΔΕΝ είναι πολιτική.

 
At 1/31/2015 02:27:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Προκόπη, από τη στιγμή που αποδέχεται κανείς το μονόδρομο και το ΤΙΝΑ, όσο σκληρά και να δουλέψει, όσο καλά και να προετοιμαστεί, είναι δώρον άδωρον. Διόλου απίθανο όταν δεν τα αποδέχεται να φάει τελικά τα μούτρα του. Αλλά μόνο όταν δεν τα αποδέχεται υπάρχει το ενδεχόμενο να συμβεί αληθινή διαπραγμάτευση και εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Το άλλο δεν συνιστά διαπραγμάτευση, αλλά αποδοχή τετελεσμένων.

 
At 1/31/2015 02:38:00 π.μ., Blogger Elias said...

Προκόπη, όμως ο κίνδυνος σ’ αυτήν τη λογική είναι ότι η «σωφροσύνη» μπορεί να αποτελεί καμουφλαρισμένη ηττοπάθεια. Πάντα θα βρίσκει κανείς σοβαρούς λόγους να αναβάλει την αναμέτρηση (-«Αλέκο, μη χαρίζεσαι, καθάρισε το κτήνος» -«Θέλει δουλειά και υπομονή», μου απαντά εκείνος). Χώρια που όπως διδάσκει και το αναφερθέν πασοκοάσμα, η «σωφροσύνη» μπορεί να είναι και στρατευμένη («το φίδι κι ο Αλέξανδρος τα κάνανε πλακάκια»).

 
At 1/31/2015 05:56:00 π.μ., Anonymous Να το πάρει το ποτάμι; said...

Ψόφο βαθύ και κακό στους ατάλαντους Πασοκο-Καμινόφιλους που γάμησαν τις ψυχές μας με τη ματαιόδοξία και το μετριασμό αυτή τη πενταετία και βάλε.

Πάντως, μου αρέσει που στις βιβλιο-«κριτικές», δεν υπάρχει ούτε μια αρνητική· τόση αντικειμενικότητα και πλουραλισμός!

Ό,τι κι αν συμβεί κι όπου κι αν οδηγηθούν τα πράγματα, ένα είναι το αναμφισβήτητο: ό,τι γράφεται εδώ είναι κατ'ευφημισμόν.

Ευτυχώς, στην ιστοσελίδα του Πιτσιρίκου, που εκφράζει το πνεύμα μιας ολόκληρης εποχής, γράφεται ιστορία, χωρίς ευφημισμούς.

 
At 1/31/2015 11:10:00 π.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Nαι, αλλά και η "εθνική υπερηφάνεια" μπορεί αν είναι εγκληματική επιπολαιότητα/προχειρότητα/άγνοια κινδύνου, με την ίδια λογική, Ηλία.

 
At 1/31/2015 11:23:00 π.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Old, άλλο άκριτη αποδοχή ενός ΤΙΝΑ κι άλλο σοβαρή και προετοιμασμένη εκτίμηση των δεδομένων. Το αποτέλεσμα θα δείξει. Αρκεί να υπάρχουν λεφτά στα ΑΤΜ τον επόμενο μήνα - και δη ευρώ. Πάση θυσία, γιατί αλλιώς ξέρεις ποιοί ωφελούνται, πολύ απλά. Το λεγόμενο κόμμα της δραχμής, αυτοί που έχουν τα (μαύρα συνήθως) λεφτά τους έξω...

 
At 1/31/2015 01:22:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Να το πάρει το ποτάμι», αν βρεις κάποια αρνητική κριτική να μου τη στείλεις να τη βάλω. Ειδάλλως να μου πεις να την εφεύρω για να είμαι αντικειμενικός και πλουραλιστής. Από εκεί και πέρα, για να σε προλάβω, το ότι δεν υπάρχει δεν σημαίνει ότι το βιβλίο έσκισε, σημαίνει ότι δεν θεώρησε κανείς το βιβλίο τόσο σημαντικό ώστε να κάτσει να γράψει και αρνητική κριτική.

 
At 1/31/2015 01:25:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Προκόπη, πέντε χρόνια ολόκληρα ακούμε για τα ευρώ που δεν θα υπάρχουν στις τράπεζες. Αφενός λοιπόν ένα σωρό κόσμος δεν έχει ήδη ούτως ή άλλως ευρώ στις τράπεζες, αφετέρου αν είναι πρακτικά αδύνατο να κυβερνήσει ένα αριστερό κόμμα ως αριστερό στην Ευρώπη σήμερα και πρέπει να έρθει άμεσα η τιμωρία του, ας έρθει, να πέσει ο Σύριζα που οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό, να ξανάρθουν οι δυνάμεις της σύνεσης, όπου με ανανεωμένο και δικαιωμένο φρόνημα να δώσουν στους δανειστές ό,τι δεν είχαν δώσει ως τώρα.

 
At 1/31/2015 06:16:00 μ.μ., Anonymous michael said...

Προκοπή Δούκα, επι πέντε χρόνια εσυ και οι συνομιλητές σου, ιντερνετικα ή στην πραγματική ζωή συστεινετε "διπλωματική στρατηγική" με "διαπραγμάτευση" (χωρίς να έχουμε δει τίποτα απο τα δυο), αλλά το πιο σημαντικό απ' ολα, αυτο που επαναλαμβάνετε συνεχώς και άκριτα είναι η "λογική." Λογική την οποία υπονοείται πως μόνο εσείς διαθέτετε. Και όμως με αυτή τη λογική δεν μπορείτε να απαντήσετε σε πολύ απλές και λογικές ερωτήσεις, όπως πως είναι δυνατόν σε μια χώρα με τέτοια ανεργία, συμπίεση μισθών και λιτότητα η οικονομία να μπορέσει να παράξει το οτιδήποτε. Δεν υπάρχει πλέον μίσος σοβαρός οικονομολόγος, συμπεριλαμβανομένων και του ΔΝΤ, που να αποδέχεται πως το προγράμματος της Ελλάδας μπορεί να λειτουργήσει, εκτός των Γερμανών οικονομολόγων, που και εκείνοι ομως μιλάνε περισσότερο για ζήτημα "ηθικής" παρά ουσιαστικής επιτυχίας. Λίγοι χρόνια πριν ήταν πολλοί περισσότεροι βέβαια όσοι έλεγαν το αντίθετο και κουνούσαν το δάχτυλο σε όσους διαφωνούσαμε. Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε πως είχαν άδικο, αλλά ακόμα δεν έχουν το θάρρος να βγουν και να ζητήσουν συγγνώμη. Σε κάθε περίπτωση, ο Βαρουφακης στην Ελλάδα μπορεί να κέρδισε τους πόντους γιατι ο Ολλανδός δεν διέθεσε τη στοιχειώδη ευγένεια -αυτή που είμαι σίγουρος θα κατεκρινες βαθύτατα τον Βαρουφάκη αν δεν έδειχνε- να χαιρετήσει σαν άνθρωπος. Εκεί που κερδίζει πόντους ο Βαρουφακης στο διεθνές σκηνικό είναι στο συνεχώς αναπάντητο ερώτημα, πως μπορεί να βγει η Ελλάδα απο την κρίση. Αυτο προηγουμένως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να θέση. Του Συριζα είναι η πρώτη. Αν αυτο θεωρείται λανθασμένη διαπραγμάτευση, ας εχει. Αν πάντως βγάλει λίγο το κεφάλι σου προς τα έξω και ψάξεις χωρίς προκαταλήψεις, θα δεις πολλούς "μεγάλους και τρανούς" να συμφωνούν πλέον με τον Συριζα και λίγους μόνο με την Μερκελ.

Υ.Γ. Και μια ακόμα παρατήρηση που ο οικοδεσπότης δεν θα σου κάνει επειδη είναι ευγενικό, αλλά είσαι δημόσιο πρόσωπο: προτείνεις πολύ εύκολα ψυχραιμία σε οςα είναι προς το συμφέρον σου. Στα μόνα που την έχασες και φωνάξεις είναι οταν θιχθηκες προσωπικά με την ΕΡΤ. Και μετα ξανά βρήκες την "ψυχραιμία" οταν σε βόλευε. Μπορεί την στάση σου να την ονομάζεις όπως θελεις. Λογική, ψυχραιμία κλπ. Στον περισσότερο κόσμο δείχνει ξεκάθαρη υποκρισία.

 
At 2/01/2015 12:10:00 π.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Αν δεν κάνω λάθος, η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, παρήχθη με νόμους , πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και εφαρμοστικές διατάξεις και όχι με δηλώσεις. Γι αυτό, θα περιμένω να πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης , να καταθέσει νομοσχέδια στη βουλή , να ψηφιστούν, και τότε ναι, και θα μπορώ να πω πως η νέα κυβέρνηση παράγει πολιτική και βέβαια θα μπορώ να την κρίνω.

 
At 2/01/2015 02:23:00 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

@michael: Είναι πραγματικά δυστυχές που δεν μπορώ να εκφράσω άποψη, χωρίς να καταλήξουμε σε ένα ad hominem, που θα περιστρέφεται γύρω από εμένα και την ΕΡΤ. Παλιότερα, κάθε συζήτηση κατέληγε να περιστρέφεται γύρω από το οτι είμαι “κρατικοδίαιτος” ή τα στερεότυπα που είχε ο καθείς γύρω από τους παρουσιαστές ειδήσεων. Ας είναι. Ο Οld δεν θα μου έκανε ποτέ αυτή την παρατήρηση, όχι γιατί γνωριστήκαμε ως bolggers, αλλά γιατί όσο κι αν εκφράζει (φανατικές κατά την άποψη μου) απόψεις, ξέρει να συζητάει πολιτισμένα - και χωρίς απρόκλητους χαρακτηρισμούς. Πάμε τώρα στην ταμπακιέρα:

1. Κατά πολλούς, χάνω συνέχεια την ψυχραιμία μου. Αυτή την εβδομάδα, ας πούμε, πολλοί θεωρούν οτι την έχασα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, με ένα άρθρο που ονομαζόταν “Όλα λάθος..”. Άλλοι λένε οτι δεν την χάνω ποτέ. Αν την έχασα λοιπόν για την ΕΡΤ, την κορυφαία αντιδημοκρατική πράξη του Σαμαρά (όπως άλλωστε λέτε εσύ και οι συνομιλητές σου, για να σου αντιγυρίσω την ομαδοποίηση), δεν το βρίσκεις απολύτως λογικό; Έγραψα μια ανοιχτή επιστολη τότε στον Σαμαρά “Ανοίξετ την ΕΡΤ κύριε Σαμαρά”. Δεν υποχωρώ ούτε συλλαβή από αυτά που έγραψα τότε.

2. Τα έργα και τις ημέρες του Σαμαρά και του Βενιζέλου (και της κυβέρνησης τους) τα σιχαίνομαι - και τα καταγγέλω από την πρώτη στοιγμή. Ήρθα σε σύγκρουση με την κυβέρνηση του και το πλήρωσα και επαγγελματικά. Επίσης, ουδέποτε υποστήριξα οτι το μνημόνιο είναι μια “καλή λύση” - αναγκαίο φάρμακο ίσως, κακό φάρμακο σίγουρα. (Βεβαίως αυτά δεν τα παρακολουθείτε και δεν τα ξέρετε - και σπεύδετε να με κατατάξετε στο ένα από τα δύο στρατόπεδα, σίγουρα αυτό των “μνημονιακών δημοσιογράφων”, μαζί με ανθρώπους που σιχαίνομαι.) Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από την στήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών αρχών, ακόμα και επί ηγεμονίας Μέρκελ. Όπως επίσης, της αταλάντευτης αντίληψης περί παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, πάση θυσία.

3. Έχω πλήρη επίγνωση του κλίματος που υπάρχει στην Ευρώπη, εννατίον της ασφυκτικής γερμανικής πολιτικής, πολύ πριν τις εκλογές. Μια ματιά στα άρθρα διεθνούς τύπου, μερικά από τα οποία ανεβάζω στο μπλογκ μου και στο buzz, θα σας πείσει. Εξακολουθώ και υποστηρίζω όμως οτι κανείς ξένος ανταποκριτής δεν έχει αίσθηση το πόσα πολλά επιπόλαια, αμφιλεγόμενα και στα όρια του γραφικού πολιτικά πρόσωπα (μαζί πάει και η μέχρι τώρα ρητορική τους) συμμετέχουν στην κυβέρνηση, γι αυτό και είμαι πολύ επιφυλακτικός. Μακάρι να διαψευστώ. Είμαι επίσης εξαιρετικά αντίθετος με την ακροδεξιά του Καμμένου - και τον τρόπο με τον οποίον (εσύ και οι συνομιλητές σου) σπεύδετε να το προσπεράσετε.

 
At 2/01/2015 02:24:00 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

4. Το στυλ του βαρουφάκη, τα πουκάμισα, η μηχανή, η αντισυμβατικότητα, δεν με ενοχλούν καθόλου - αντίθετα μου αρέσουν. Ο Νταισελμπλουμ επίσης είναι αγενής και ολίγιστος ηγέτης. Η ουσία όμως με ενδιαφέρει. Και εκεί θα φανεί πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

5. Η απάντηση τώρα (και για τον Old) για την ουσία είναι η ακόλουθη: Οι Σαμαράς/Βενιζέλος ακολούθησαν μια τραγικά εγκληματική πορεία, μην κάνοντας καμία από τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου που είχε ανάγκη η χώρα. Αντιθέτως, έπαιζαν μονίμως κατενάτσιο και αναλώθηκαν στις πελατειακές σχέσεις τους, το μόνο που ήξεραν να κάνουν, σε αγαστή συνεργασία με συντεχνίες και ομάδες πίεσης συμφερόντων. Σε αυτό είχαν τεράστιο συνήγορο τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Φυσικά, για να πάρουν τα αναγκαία δανεικά, έκαναν το “ευκολότερο” και χειρότερο: Περιέκοπταν οριζόντια μισθούς και συντάξεις.

Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, όχι με ψευτοπαλληκαρισμούς και επιστροφή αιωνίων φοιτητών, αλλά με πραγματικό εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις - και εγκαταλείποντας την ήσσονα προσπάθεια και την υπεράσπιση παλαιολιθικών μοντέλων και αιτημάτων. Κάτι που ούτε η παλαιοκομματική (ακρο)δεξιά, αλλά ούτε και η (ψεκασμένη) αριστερά μπορεί να κάνει. Μόνο έτσι θα ανέβουν οι μισθοί, θα περιοριστεί η ανεργία και θα έρθει (όχι σαθρή) ανάπτυξη. Όλα τα άλλα οδηγούν σε ακόμα περισσότερη εξαθλίωση - κυρίως των αδυνάμων. Γιατί την εξαθλίωση δεν την έφερε το μνημόνιο, την έφερε ο υπερδανεισμός, το πλιάτσικο, η μεθοδική αποδόμηση θεσμών και μηχανισμών και τα παρωχημένα οικονομικά μοντέλα.

 
At 2/01/2015 07:08:00 μ.μ., Anonymous michael said...

Ad hominem. Μάλιστα. Αφού θελεις να το πας ετσι...

Αντιγράφω απο το τελευταίο αρθρο σου στη ΑΒ, το Ολα Λάθος, που λες (http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%BB%CE%AC%CE%B8%CE%BF%CF%82%E2%80%A6):

"Εμπιστεύεται έτσι τις τύχες της χώρας σε ένα 40χρονο πρωθυπουργό, που δεν έχει να επιδείξει τίποτε ιδιαίτερο στην καριέρα του και βεβαιωμένα δεν έχει κανενός είδους διοικητική εμπειρία, παρά σε ένα κόμμα που μέχρι πρότινος ήταν *περιθωριακό*. Επιπλέον, τα προβεβλημένα στελέχη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν διακρίθηκαν μέχρι τώρα παρά για την ακατάσχετη υποσχεσιολογία και *μπαρουφολογία*.

Χρειάζεται να πάω παρακάτω; Η κριτική στον πρωθυπουργό γίνεται με βάση οχι τις απόψεις του, αλλά τι θεωρητικά θα έπρεπε να αποδείξει επαγγελματικά. Φαντάζομαι αν ήταν γιατρός 10 χρόνια θα είχε αξία για να γίνει πρωθυπουργός, ε; Ή αν ήταν ceo ακόμα καλύτερα; Αυτα σε μια διαμάχη που ο βασικός αντίπαλος του επαγγελματικά εχει να επιδείξει οτι... είναι εγγονός της ΠΔ, λάθος, οτι άνοιξε πιτσαρία (ψέματα και αυτο). Οσο απο διοικητική εμπειρία αλλο τίποτα, όπου πήγαινε οι υπηρεσίες "γεννούσαν" Μεσσήνιους. Το κόμμα; Περιθωριακό. Είναι αυτο κριτική απόψεων; Οχι. Αλλα πως αλλιώς θα κρίνεις ένα κόμμα που δεν μπορείς να το κατηγορήσεις για κόκα διαχείριση σε σχέση με τους βασικούς τους αντιπάλους, που είναι σοβαρά και διέλυσαν τη χώρα όλη.

Το μπαρουφολογια στο δίνω και σου κάνω πατ-πατ (δυο χτυπήματα στην πλατη) γιατι κλείνει πανέξυπνα το μάτι στο κοινό της ΑΒ, αν και πρόκειται για ad hominem του κερατά για έναν τυπου που λατρεύεται να μισείτε και μόνο ετσι μπορείτε να μειώσετε γιατι οςα λεει, που και ορθότατα οικονομικά είναι και εμπειρία εχει περισσότερη απο κάθε υπουργό των τελευταίων κυβερνήσεων.

Όσο για την κριτική που λες οτι κανεις στην κυβέρνηση, αντιγράφω απο το ίδιο κείμενο: "Αντί να εξασφαλίσει τουλάχιστον μια συντριπτική ήττα για τον Αντώνη Σαμαρά, που έπρεπε να τιμωρηθεί για την δραματικά πλημμελή του πορεία."

Πλημμελή πορεία, ε; Αυτο είναι σκληρή κριτική. Στα σχοινιά τον έβαλες. Οκ, θα μου πεις άλλου τον Σαμάρα τον λες ακροδεξιό. Ε και; Εύκολη κριτική στο μόνο που δεν πειράζει. Να καταδικάσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ούτως ή άλλως δεν μας αφορούν άμεσα. Αλλά ξέρετε τι; Στα οικονομικά αυτοί είναι οι σώφρονες. Ο Χουρδουβελης και ο κάθε Χουρδουβελης. Και την ίδια ώρα αφιέρωνες ίση κριτική, αν οχι πολύ μεγαλύτερη, στον Συριζα για το τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση. Που να έλεγε ο Συριζα κάτι απίθανο, θα το δεχόμουν. Αλλά λεει αυτα που πιστεύουν σε όλο τον κόσμο. Ξέρω, ξέρω, η Γερμανία θα διαφωνούσε και πως την πείθεις. Ε, λοιπόν στην πρώτη προσπάθεια ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, προειδοπιεις για το τέλος του κόσμου.

Και αυτο είναι εν τελει που σε/σας κριτικάρω και εσένα και όσους ασκείται τον ιδιο λόγο, πχ τους υπόλοιπους στο μπαζ. Εχω ξανακάνει μαζι σας τις ίδιες κουβέντες και εκεί και άλλου (όπως λες και εσυ, ψάξε να τις βρεις - ένας οικονομολόγος φίλος σου συμπαζιστας που με προκάλεσε, δεν του άρεσε το αποτέλεσμα γιατι αλλά "θυμόταν" πως έλεγε και αλλά έλεγε εν τελει. Το θέαμα δεν ήταν ωραίο. Και αυτός έκανε "κριτική" αλλά είχε γράψει και ένα έξυπνο για το 2012 που θα έρθει η ανάπτυξη και θα πετάξει η οικονομία... :) ). Το πρόβλημα μου είναι πως απο την αρχή της κρίσης ενώ ουσιαστικά λέγατε τις μεγαλύτερες οικονομικές χαζομάρες και τις υποστηρίζατε με πάθος, όσους λέγανε τα σοβαρά (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) τους βγάζατε αιθεροβάμονες. Και ακόμα δεν έχετε τα κότσια να ζητήσετε συγνώμη, αλλά πάτε να βγείτε και απο πάνω. Ε, έλεος.

Για να σε βραχυκυκλωςω λίγο, θα με ενδιέφερε να μου πεις με ποια σκληρή δουλειά και με ποιες μεταρρυθμίσεις μπορεί μια οικονομία με 30% ανεργία σε συνδυασμό με λιτότητα να βγει απο την κρίση. Αυτο λεει και ο Βαρουφακης και μπλοκάρει τον Νταισελμπλουμ και τον κάθε Νταισελμπλουμ. Γιατι είναι το απολύτως λογικό και δεν έχουν καμία απάντηση.

 
At 2/01/2015 07:10:00 μ.μ., Anonymous michael said...

Στην ταμπακιέρα, λοιπόν, που λες, επέτρεψε μου να σου εξηγήσω τι είδες και τι έγινε κατα τη δίκη μου ταπεινή άποψη, που δεν χωράει στο παραμικρό το βαθμό της εξυπνάδας των σοβαρών ανθρώπων :( Ο Βαρουφακης μόλις έβγαλε απο την μέση τον βολικό ενδιάμεσο που τους συνέφερε όλους να Βαράνε για τον δικό τους λόγο. Στην Αθηνα διαπραγματεύονταν οι Σαμαραδες με την τρόικα, αλλά τι να κάνουμε, τα παιδιά είναι σκληρά. Στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο κανεις δεν είχε την ευθύνη Γι αυτή, γι'αυτό και ο Σουλτς δεν μπορούσε να "κοιμηθεί" και έφερνε εξεταστικές στο ευρωκοινοβούλιο. Και ολοι μια χαρά και δυο τρομάρες. Εξατομικευμένο, δηλαδή, το κλασικό ευρωπαϊκό κόλπο όλων των κυβερνήσεων στην ΕΕ: Για τα κακά ολα φταίνε οι Βρυξέλλες (τώρα γιατι μας κατηγορείτε οτι τα κακά βολεύουν τα φιλαράκια μας κλαψ, κλαψ), για τα καλά εμείς οι εθνικές κυβερνήσεις που παλέψαμε και τα πήραμε.

Βγάζοντας, λοιπόν, την τρόικα απο τη μέση, ο Βαρουφ ουσιαστικα απέχει απο την Άνγκελα και τον Σόιμπλε να λερώσουν εκείνοι τα χέρια τους. Γιατι; Γιατι οτι και να απαντήσουν είναι χαμένοι. Πετάνε την Ελλάδα εκτός ευρώ; Για αρχή θα πρεπει να βρουν κάποιον αντιδημοκρατικό τροπο να το κάνουν γιατι οι ελληνικές τράπεζες εν αντιθέσει με τις κυπριακές (που φέρνετε ως αντιπαράδειγμα) θεωρητικά είναι αξιόχρεες. Τις πλήρωσε με το χρέος (αίμα) του ο ελληνικός λαός για να έχουν ακόμα την κυριαρχία ο Λατσης και οι λοιποί, αλλά μπήκαν μέσα σε αυτές τα δις που χρειάζονταν για να ανακεφαλοποιηθουν τα μετοχικά τους κεφαλαία απο τα μαύρα παθητικά που είχαν (δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν κλπ). Οι Κύπριοι δεν έκαναν αυτή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Την έκαναν δηλαδή, αλλά χρησιμοποιώντας απευθείας τα χρήματα των καταθετών. Οι τράπεζες τώρα οι ελληνικές με το μετοχικό τους κεφάλαιο εντάξει βάσει των κανόνων, κινδυνεύουν να χάσουν τις καταθέσεις. Αλλά και όλες να φύγουν, θεωρητικά πρεπει αυτές να τις καλύψει η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ δηλαδή μέσω ELA), γιατι ετσι λειτουργούν τα fiat χρηματοπιστωτικά συστήματά. Γιατι καμία τράπεζα σε όλο τον κόσμο δεν εχει σε ρευστότητα όλες τις καταθέσεις της. Άντε ένα 20% με πολύ αυστηρούς κανόνες. Αυτο λέγεται μόχλευση. Γι αυτο αλλο να μην δώσεις το ρευστό που ζητάνε οι καταθέτες αν θέλουν να φύγουν ολοι και αλλο να μην έχεις να δώσεις το ρευστό (ένα ποςο αυτού) επειδη το έδωσες σε μαύρα δάνεια.

Κατάλαβες Προκοπή; Αν λοιπόν ξεπεράσουν το τεχνικό του ζητήματος, θα πρεπει πέφτοντας την Ελλάδα εκτός να πάρουν εκείνοι την απόφαση της διάλυσης της ευρωζώνης, που θα διαλυθεί γιατι άλλους τους συμφέρει περισσότερους το εκτός ευρώ (βλέπε Ιταλούς) και θα δουν ετςι πως γίνεται. Άσε που ετσι καταριπτεις αυτόματα και το επιχείρημα περί μη αναστρέψιμοτητας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γιατι τι αστείο, ε; Εγκαταλείπεις το νόμισμα σου, ήθελαν και το σύνταγμα σου και έπειτα σε εκβιάζουν πως τώρα που δεν το έχεις, μπορούν να σε θάψουν χειρότερα. Εταίροι, οχι αστεία.

Απο την άλλη, ξέρουν πως οτι και να δώσουν στον Συριζα θα το πληρώσουν στο κίνημα όλων των αντίστοιχων συριζοιδων, είτε λέγονται Ποδεμος, είτε Σιν Φειν, είτε όπως αλλιώς ή στους δικούς τους ψηφοφόρους που τους υποσχέθηκαν ηθικά παραμύθια με δράκους και πριγκίπισες για παιδιά. Και πιο δεξιά που να πάνε που τους έπιασαν άλλοι τα πόστα, κάτι Λε Πεν κατι Φαρατζ κατι Πετζιντα.

Γιατι και ο Βαρουφακης κάνει πλάκα. Γιατι Προκοπή, όντως, το ΤΙΝΑ υπάρχει, αλλά πρώτη φορά για τους απέναντι :)

 
At 2/01/2015 07:11:00 μ.μ., Anonymous michael said...

Υ.Γ. Θεωρώ την ελληνική αριστερά επικίνδυνα αντισημιτική (και ας μην το αντιλαμβάνονται) και άρρωστα αντιαμερικανική. Επίσης υστερική. Αλλά σε καμία περίπτωση τόσο αναξιοπρεπή, επικίνδυνη και κακιασμένη όσο την σημερινή ευρωπαϊκή ελίτ και τους εν Ελλάδι εκπροσώπους της.

Υ.γ.1 με τον Ολντ Μπόι πρόσφατα έτυχε να διαφωνήσω σε σειρά θεμάτων (το κάψιμο της ΑΒ πχ που σε ενδιαφέρει) και όντως θεωρώ πως κάπου έχασε το μέτρο. Αλλά τον καταλαβαίνω απόλυτα βλέποντας αυτα που βλέπει μπροστά στα μάτια του και πραγματικά δεχόμενος τη διάλυση της ζωής του βλέποντας αυτη να περνάει απο άτομα, όπως εσυ με τον λόγο που εκφράζεις, ως μετατροπή και καλό της κοινωνίας. Προσωπικά, και με αυτο κλείνω και παρτο όσο ad hominem θελεις. Συνεχίζεις και καταγγελεις κατι που σε πόνεσε προσωπικά, το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ ολα τα αλλά που έχουν πονέσει τους υπόλοιπους είναι μεταρρυθμίσεις. Σκεψου λίγο αν αυτο δεν είναι αντιφατικό, αν οχι ξεκάθαρα υποκριτικό.

 
At 2/01/2015 08:21:00 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Μόλις διάβασα και αυτό. Είναι ενδιαφέρον - και εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τις σκέψεις μου.

 
At 2/01/2015 09:36:00 μ.μ., Anonymous μπέιμπι σίτερ said...

Προκόπη βγάλε τα μαύρα γυαλιά....

 
At 2/01/2015 11:16:00 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

@michael: Mάλλον δεν διαβάζετε τον δικό μου λόγο. Συνάγετε, από τους λόγους άλλων - και μας γκρουπάρετε σε ένα. Μια ματιά στα άρθρα μου (είναι όλα μαζεμένα στο μπλογκ μου) θα σας δείξει πόσο κατήγγειλα εξ αρχής όλα όσα συνόδευσαν την διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (και όχι μόνο ότι με πείραξε προσωπικά) - φυσικά "φωνάζω" μόνο για όσα είμαι βέβαιος οτι ξέρω καλά. Εκεί λοιπόν θα καταλάβετε οτι, σχεδόν όλα αυτά που έκανε ο Σαμαράς τα χαρακτηρίζω "μη μεταρρυθμίσεις" και κοροϊδία.

Αλλά και όσα συνοδεύουν και τους απέναντι. Και ναι, η εμπειρία και το αστραφτερό μυαλό του Τσίπρα, έτσι όπως διαφαίνεται από τον λόγο του δεν μου φτάνε, συγνώμη κιόλας. Η αγαπημένη μου περιγραφή είναι "από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη". Αλλά αυτό, οι νοοτροπίες των "στρατοπέδων" δεν μπορούν να το αντιληφθούν.

Τώρα, για τις οικονομικές σας εκτιμήσεις, δεν έχω να πω κάτι, ίδωμεν. Μπορεί κάποια πράγματα να είναι έτσι. Θα εμπιστευθώ περισσότερο τις αναλύσεις του διεθνούς τύπου, πάντως. Και μάλλον όχι κάποιον που αναλώνεται να αποδομήσει τον συνομιλητή του με βάση την προσωπική του ιστορία, χωρίς να την ξέρει κιόλας.

ΥΓ Το "μπαρουφολογία" δεν πάει (αποκλειστικά) στον Βαρουφάκη. Καλύπτει απελπιστικά πολλούς στην κυβέρνηση. Και ειδικά αυτόν που τόλμησε να ξεστομίσει "οι Εβραίοι στην Ελλάδα φορολογούνται λιγότερο", χωρίς να κοκκινήσει κανείς που τον έκανε υπουργό.

 
At 2/01/2015 11:56:00 μ.μ., Anonymous μπέιμπι σίτερ said...

Η μεγαλύτερη σε ποσοστό μπαρουφολογία που έχω ακούσει από πολιτικό σχηματισμό φέτος είναι από το Ποτάμι.
Είμαι από τη Θεσ/νίκη και έχω συγκλονιστεί που η κυρία Ταχιάου ψηφίστηκε ως βουλευτής του "καινούριου" από τους προοδευτικούς συμπολίτες μου.
Και στη β' Θεσ/νίκης η κυρία Μάρκου.
Δεν είναι από τα πιο χτυπητά παραδείγματα του Ποταμού, κι όμως οι τόνοι μπουρδολογίας που έχουν παράξει με τρομάζουν... και μόνο που μου είχε περάσει από το μυαλό να ψηφίσω Ποτάμι.

 
At 2/02/2015 02:11:00 π.μ., Anonymous michael said...

Προκοπή Δούκα, επέτρεψε μου να το θέσω ξανά γιατι κανεις πως δεν καταλαβαίνεις. Δεν σε λέω οπαδό των Σαμαροβενιζελων. Σε λεω οπαδών των πολιτικών της τρόικας, οι οποίες όσο εφαρμόζονταν απο τους σαμαροβενιζελους τόσο έδινες ψήφο εμπιστοσύνη σε αυτούς. Γι' αυτο και τώρα σε ενοχλεί ο Συριζα. Ολα τ' αλλά που λες είναι για να κοροϊδευόμαστε. Αν είχες λίγη αξιοπρέπεια θα έπρεπε να μπορούσες να παραδεχθείς και πως αυτές τις πολιτικές υποστήριζες και πως ήταν απολύτως αποτυχημένες. Είσαι δημόσια περςονα με λόγο και κρίνεται γι'αυτόν. Και τώρα υποκρίνεσαι πως σου κάνω προσωπική επίθεση για να αποφύγεις την κριτική. Τουλάχιστον η προσωπική μου κριτική σε σένα είναι με επιχειρήματα και οχι παίζοντας με το όνομα σου όπως κανεις με του Βαρουφάκη. Και την ιδια ώρα διαμαρτύρεσαι οταν πχ λένε τον Γεωργελε "Γεωργαλα" http://prokopisdoukas.blogspot.com/2013/09/blog-post_26.html - Πάλι προσωπική επίθεση η δίκη μου ή υποκριτική η στάση σου; Βαριέμαι να κάθομαι και να ασχολούμε τόσο πολυ για να βρω που άλλου υποστηρίζεις που, αλλά οποίος παρακολουθεί τη συζήτηση και σε παρακολουθεί προσωπικά, μπορει να κρίνει

Υ.Γ. Οτι μαλάκια θελεις διαβάζεις στην Καθημερινή.

Εκτός οτι μόνο τώρα θυμήθηκαν πως η τρόικα έφερε τον Συριζα με την αδιαλλαξία της, μαθαίνουμε τώρα πως η χώρα έπρεπε να ισοπεδωθεί σε τέτοιο βαθμό απο την ανεργία που δεν μπορει να επανέλθει ούτε μέσα σε 20 χρόνια μονο και μονο για να εχει πλεόνασμα. Γιατι; Γιατι "Ετσι μόνο θα μπορούσε να διεκδικήσει τη δυνατότητα να πει στους δανειστές ότι «δεν χρειάζομαι τα χρήματά σας»." Και ρωτάω εγώ. Αν είναι μια φορά κίνδυνος η έξοδος της Ελλάδας απο την ευρωζώνη σήμερα, που θεωρητικά όλο το σύστημα εχει "μονοθει" απο τις επιπτώσεις ελληνικής χρεοκοπίας με όλο το χαρτί να εχει περάσει απο τις ιδιωτικές τράπεζες, στις κεντρικές, δηλαδή στις κυβερνήσεις, άρα τους πολίτες, πως το 2011-12 αυτός ο κίνδυνος δεν υπήρχε.

Επίσης "Οι εταίροι δεν θέλουν να γονατίσουν την κυβέρνηση Τσίπρα, εκτός των άλλων γιατί αυτό θα πολλαπλασίαζε ένα τοξικό αντιευρωπαϊκό αφήγημα εθνικής θυματοποίησης."

Του δικού τους παιδιού του Σαμάρα, μια παραχωρησουλα δεν είπαν να του κάνουν που είχε και εκλογές. Αλλά με τον Τσιπρα μαλάκωσε η ψυχουλα τους. Τι ωραία παραμύθια. Έχετε και αλλά τέτοια να μας πείτε ή η περίφημη λογική σας των σοβαρών ανθρώπων δουλεύει σε βάρδιες;

 
At 2/02/2015 05:52:00 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

@michel: Όταν μάθετε να συζητάτε, μπορεί και να συζητήσουμε. Άμα βαριέστε, αφήστε το, είστε και αγενής.

Ποτέ δεν υποστήριξα τους Σαμαρά και Βενιζέλο. Ούτε τις πολιτικές της τρόικας. Την απόλυτη ανάγκη για δανεικά, εξαφάνιση των ελλειμμάτων, βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό του κράτους, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου υποστήριζα.

Όπως επίσης, ποτέ δεν υποστήριξα τους απέναντι (σήμερα στην εξουσία): Την αντίληψη οτι για όλα φταίει το μνημόνιο που δήθεν προκάλεσε την κρίση, οτι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, οτι πρόκειται για σχέδιο των ξένων, οτι ο ΓΑΠ μας έβαλε στο μνημόνιο μια ωραία πρωία (ενώ επί της ουσίας μας έβαλε ο Καραμανλής με την υπερχρέωση).

Πάρτε το χαμπάρι: ΔΕΝ υπάρχουν μόνο δύο στρατόπεδα, αυτό του Τσίπρα και αυτό της τρόικας/Σαμαρά//Βενιζέλου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν σκέφτονται έτσι, σκέφτονται "ανάμεσα". Και δεν ανήκουνσε κανένα από τα σύο, όσο κι αν θέλετε εσείς να τους βάλετε στα κουτάκια σας.

Γι αυτό και ο διαχωρισμός μνημονιακός/αντιμνημονιακός ήταν εξαρχής καταδικαστέος. γιατί εκτός από δημαγωγικός και σχηματικός, έγινε για να βολέψει τρελλά το "αντιμνημονιακό" μέτωπο. Και για να παραπλανήσει οτι επί της ουσίας, τα δύο σταρτόπεδα είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, του μετώπου της καθυστέρησης, που ξέρει μόνο τον πελατειασμό και την αύξηση του κράτους με χιλιάδες προσλήψεις.

 
At 2/02/2015 06:05:00 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

ΥΓ. Από ένα μικρό σχόλιο για τα αυτονόητα, την ανάγκη δηλαδή υπευθυνότητας στους διπλωματικούς χειρισμούς, φτάνουμε να συζητάμε την προσωπική σας "αντίληψη" επί παντός επιστητού και για την μέχρι τώρα στάση μου, που ούτε την ξέρετε (γιατί δεν κάνετε τον κόπο να ανατρέξετε ούτε στα άρθρα μου, που είναι μαζεμένα στο μπλογκ μου, αλλά τις κατηγορίες τις έχετε εύκολες) - και τις προσωπικές σας αντιλήψεις/απόψεις που όμως εκφράζονται ως επίθεση. Γι αυτό και ο (τόσο απαραίτητος) διάλογος οδηγείται τόσο συχνά σε αδιέξοδο. Στο τέλος δεν θα τον κάνουμε καθόλου. Goodnight and good luck!

 
At 2/02/2015 11:05:00 μ.μ., Anonymous michael said...

Καθολου αγενης. Σας μιλαω, Προκοπη Δουκα, οπως ακριβως μου μιλατε. Και εν τελει αυτο ειναι που σας εξοργιζει, οτι δηλαδη κρινεστε και εσεις ο ιδιος οπως ακριβως κρινετε ολους τους αλλους.

Παραπανω σας εφερα το παραδειγμα, στο οποιο κανατε οτι δεν καταλαβατε, πως δηλαδη γραψατε οκοκληρο κειμενο για να κριτικαρετε οσους περιπαικτικα αλλαζουν ενα ονομα για να επιτεθουν στο ατομο που αντιπαθουν. Ε, και κανετε και εσεις ακριβως το ιδιο--ομολογουμενως πιο εξυπνα--και τονπαραδεχεστε, με λογοπαιγνιο περι Βαρουφακι και "μπαρουφολογιας."

Το ιδιο και σε αυτο σας το σχολιο. Ενω μου ζητατε να "Πάρτε το χαμπάρι:" (ξεχειλιζετε απο ευγενεια, βλεπω) "ΔΕΝ υπάρχουν μόνο δύο στρατόπεδα" πηγαινετε την ιδια ωρα και παιζετε το ιδιο παιχνιδι των "δυο ακρων," αφου οσοι δεν θελουν τα μνημονια ειναι "οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, του μετώπου της καθυστέρησης, που ξέρει μόνο τον πελατειασμό και την αύξηση του κράτους με χιλιάδες προσλήψεις."

Επισης, λετε: "Ποτέ δεν υποστήριξα τους Σαμαρά και Βενιζέλο. Ούτε τις πολιτικές της τρόικας. " αλλα "Την απόλυτη ανάγκη για δανεικά, εξαφάνιση των ελλειμμάτων, βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό του κράτους, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου υποστήριζα." Θελω να μαθω ειλικρινα που διαφερουν οσα λετε εσεις και οσα λεει η τροικα.

Και σας επαναλαμβανω, επικαλειστε στο πρωτο-πρωτο σας σχολιο τη "διπλωματια με σωφροσυνη" και τη "σκληρη δουλεια." Ρωταω, λοιπον, και δεν απαντατε: ποιες ειναι οι μεταρυθμισεις που οφειλει να κανει το ελληνικο κρατος για να βγει απο το τελμα στο οποιο βρισκεται και υπο ποιες προυποθεσεις θα μπορει να διαπραγματευτει αλλη μεταχειριση απο τους εταιρους του. Μπορειτε να απαντησετε σε αυτο ή θα βρειτε παλι δικαιολογια πως η συζητηση γινεται επι προσωπικου;

Υ.Γ. Ουτε στη ερωτηση μου για το αρθρο της καθημερινης με το οποιο συναινειτε μου απαντατε: πως θα ηταν πιο χαλαροι οι εταιροι με τον Συριζα, οπως υποστηριζει, οταν δεν ηταν με τον Σαμαρα.

Υ.Γ.1. Και επειδη προκαλειτε, ελπιζοντας πως ο αλλος δεν θα βγει απο τη βολη του να ψαξει να βρει τι λεγατε καποτε, εδω προσφερετε ωραιοτατη ψηφο εμπιστοσυνης στην κυβερνη Σαμαρα, οπως ακριβως το περιεγραψα, στυλ "οκ κακα τα παιδια, αλλα τι να κανουμε που αυτοι θα εφαρμοσουν το μνημονιο ενω οι αλλοι θα μας καταστρεψουν." Και εδω η αγαπη σας για τον Παπακωνσταντινου, στην οποια συζητηση παλι κατηγορειτε τον συνομιλητη σας για ad hominem, που φαινεται να εχετε πολυ προχειρο, ενω ξεκεινατε εσεις την ειρωνεια.

Τωρα σας χρειαζεται καλη τυχη.

 
At 2/03/2015 12:55:00 π.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

@ michael: Δεν με εξοργίζει τίποτα. Λυπηρό είναι απλώς που κάθεστε και αυτο-βραχυκυκλώνετε "επιχειρήματα", μην τυχόν και κλείσει η κουβέντα - και δεν βγείτε από πάνω.

Μια χαρά τα λέω στα άρθρα μου. Και για τις μεταρρυθμίσεις/εκσυγχρνισμό/άνοιγμα επαγγελμάτων/αλλαγή οικονομικού μοντέλου σας έχω ήδη απαντήσει. Ακόμα και για τους πολιτικούς που κρίνω (που είναι υπέυθυνοι για την τύχη της χώρας, δεν γράφουν απλώς μια κρίση, όπως εγώ), δεν χρησιμοποιώ τις εκφράσεις που χρησιμοποιείτε εσείς.

Εξακολουθείτε να μην καταλαβαίνετε τίποτα από την άποψη μου για τα στρατόπεδα και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ούτε πρόκειται, γιατί είστε κακοπραίρετος, εξ αρχής. Κι αν εγώ πρέπει να γράψω σεντόνια, για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από μια επίθεση, το δικό σας κίνητρο μου είναι ακατανόητο. Έτσι κι αλλιώς, δεν μας διαβάζει πια κανείς, γιατί η κουβέντα που ανοίξατε δεν ενδιαφέρει κανέναν...

 
At 2/03/2015 01:03:00 π.μ., Anonymous dpant said...

@michael, άσε τις αγριοφωνάρες και ξαναφέρε μια βόλτα στο μυαλό σου τα βασικά.

Είναι εξίσου ριψοκίνδυνο να ρισκάρεις χρεοκοπία και μετάβαση από σκληρό σε μαλακό νόμισμα όταν έχεις διψήφιο πρωτογενές έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού και διψήφιο έλλειμμα εξωτερικών πληρωμών vs όταν έχεις τα δυο ισοζύγια ισοσκελισμένα; Πχ εξίσου θα πιεστεί στην αγορά συναλλάγματος το υποτιθέμενο νέο νόμισμα στη μια και στην άλλη περίπτωση;

Είναι το ίδιο να ζητάς χρήματα για χρηματοδότηση κρατικών δαπανών vs να ζητάς να παράγεις μικρότερο πλεόνασμα;

Είναι ίδια η διαπραγματευτική μας θέση σήμερα, μετά την καταστροφή, και πέντε χρόνια πριν, όταν είχε μόλις προηγηθεί το αίσχος με τα παραπλανητικά στοιχεία προϋπολογισμού του 2009;

Είναι ίδιο το διεθνές περιβάλλον σήμερα με πέντε ή ακόμη και τρία χρόνια πριν; Είσαι οικονομολόγος σωστά; Άνοιξη 2011 ο Τρισέ εν μέσω κρίσης ανέβαζε ακόμα τα επιτόκια!!, φορ φωκ᾽ς σέηκ. Από τότε και μετά σταδιακά είχαμε, μεταξύ άλλων, OMT, Reinhart-Rogoff controversy, αμερικάνικη ανάκαμψη, εκδοτικό φαινόμενο Πικετί, Abenomics, ευρωπαϊκό QE. Από Μπερλουσκόνι με προοπτική Μόντι, Ρέντσι-Ολλάντ με προοπτική Γκρίλλο και Λε Πεν.

Στο άλλο αγαπημένο σου θέμα: Ο δρ. Μπαρουφάκης έχει κερδίσει με το σπαθί του την ειρωνική παραφθορά του επιθέτου του. Στο δρόμο προς τη δόξα, έχει γράψει ασύλληπτες κοτσάνες στο protagon, με πρώτη και χειρότερη ότι και καλά δεν υπάρχει λέει τεχνικά τρόπος να εξωθηθούμε εκτός ευρωζώνης, ενάντια στη θέλησή μας. Αυτό οι αντιμνη το είχατε ψιλοδέσει κόμπο τα πρώτα 1-2 χρόνια της κρίσης. Μέχρι που κάποια στιγμή μάλλον κάποιος του εξήγησε τι εστί ELA, έγινε και η ιστορία στην Κύπρο, (που πολύ σωστά λες ότι εκεί οι τράπεζες ήταν πολύ πιο προβληματικές από τις τωρινές δικές μας), και μετά ηρέμησε κάπως κι αυτός κι εσείς.

Βεβαίως όλοι κάνουμε λάθη και αμολάμε μπαρούφες, εγώ ας πούμε μεχρι πριν κανα χρόνο ήμουνα αρκετά αφελής για να πιστεύω πως η γερμανική ελίτ έχει κάποιου είδους μακρόπνοο σχέδιο για Grand Bargain στην ευρωζώνη. Οι ουκ ολίγες μπαρούφες του Μπαρουφάκη δεν μειώνουν σε τίποτα το εξαιρετικό του επικοινωνιακό χάρισμα, και αυτή τη στιγμή φαίνεται πράγματι να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Αλλά ας περιμένουμε και λίγο, να δούμε τι διάλο deal θα πέσει στο τραπέζι από τους Ευρωπαίους. Ό,τι και να ´ναι, πιθανότατα θα περιέχει σφιχτή εκτέλεση προϋπολογισμού, χωρις περιθώριο αποκλίσεων από κάποιους προσυμφωνημένους στόχους. Εκεί θα δοκιμαστεί ο νυν ΥπΟικ σε ένα τελείως διαφορετικό πεδίο, με άλλες απαιτήσεις. Κι ας ελπίσουμε να μην μας κάνει να νοσταλγήσουμε το δίδυμο Στουρνάρα-Θεοχάρη.

Αυτά τα πολλά, κι ένα τελευταίο: έχω μεγάλη κατανόηση για το ότι δεν έχεις όρεξη να χαλάς το στομάχι σου στο μπαζ, και προτιμάς να ανταλάσσεις ξέρω γω φιλοφρονήσεις και χάϊ φάϊβ με τον τέκι στο λιμανάκι σας. Απολύτως σεβαστό. Αλλα ρε συ, δεν είναι κουλ να μας βρίζεις όλους συλλήβδην χρόνια τώρα, από εδώ κι από εκεί.

Λετ ιτ μπη να πούμε, ο καθείς και το γήπεδό του.

Άντε και καλή λευτεριά μας. Σε κανα δου τέρμινα που θα αποπεμφθεί ή θα παραιτηθεί ο κρετίνος Δόκωρ Σόιμπλε θα γράψει ο old ένα απο τα ωραία τα κινηματογραφικά του και θα ξαναμαζευτούμε εδώ να σκίσουμε μαζί τελετουργικά το Μνημόνιο.

 
At 2/03/2015 01:22:00 π.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

ΥΓ: Και για να μην αφήσω δύο κρίσιμες αιτιάσεις αναπάντητες: Αυτά που θεωρω ότι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα, δεν τα τα εφάρμοσε η τρόικα. Αρκέστηκε σε μια εγκληματική πολιτική οριζόντιων περικοπών και ύφεσης. Αυτέ έπρεπε (και πρέπει) να τα κάνουμε μόνοι μας, χωρίς τρόικες. Αλλά κανείς από τους δύο "μονομάχους" δεν θέλει. Αυτά δεν είναι "ψήφος εμπιστοσύνης στον Σαμαρά", επειδή οι απέναντι μπορεί να είναι εξίσου ή ακόμα πιο ανίκανοι. Εν τω μεταξύ βέβαια, έπρεπε να πάρουμε τα δανεικά, προτείνοντας μόνοι μας τους καλύτερους όρους. Αυτά γράφω στα άρθρα μου, αλλά μάλλον μόνο οι καλοπροαίρετοι τα αντιλαμβάνονται - συμφωνούν ή διαφωνούν.

Και τα άκρα υπάρχουν, αλλά όχι βέβαια όπως τα εννοούσε η προπαγάνδα του Σαμαρά. Δεν είναι το αντίστοιχο της ΧΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αντίστοιχο του Σαμαρά.

 
At 2/03/2015 10:19:00 μ.μ., Anonymous michael said...

Ώπα, ήρθαν και ενισχύσεις :)

Λοιπόν, μια απάντηση και για τους δυο αν και επι μέρει θα είναι ποτέ περισσότερο για τον έναν και ποτέ περισσότερο για τον αλλο. Ορισμενα τεχνικα, αλλα και επι προσωπικου (δικού μου) για να μην λεει ο κ. Δούκας.

Πάμε, λοιπόν. Κατ αρχας, dpant, έχεις δίκιο πως πολλά έχουν γίνει σε αυτα τα 3-5 χρόνια. Ολα αυτα που αναφέρεις με τη σειρά απολύτως σωστή. Το θέμα είναι οτι τα λες σε μένα και επειδη παρακολουθείς ξέρεις τι έλεγα με το φιλαράκι μου τον Τεκι. Για αρχή πως ο Ρογκοφ και η Ραινχαρτ είναι καραγκιόζηδες. Αυτα οχι οταν τους ξεμπρόστιασαν, αλλά δυο χρόνια πριν, γιατι δεν χρειαζόταν να κανεις καν τις πράξεις για να δεις πως αυτα που λένε μαλακιες. Ένα δικό σου φιλαράκι και πολλοί άλλοι "σοβαροί" οικονομολόγοι θυμάσαι τη έλεγαν, ε; Έλα, μεταξύ μας :) Επίσης, είμαι σίγουρος πως θυμάσαι να υποστηρίζω πολυ πιο πριν ολα αυτα που λίγο-λίγο έγιναν με το στανιο, όπως παρατηρείς. Οκ, οικονομικά/χρηματοπιστωτικα είναι η "επιστήμη" μου (χαχα, γελάω - ποτέ δεν θεώρησα τα οικονομικά επιστήμη προς σεβασμο στους αληθινούς επιστήμονες) αλλά για να μη βγει κανεις εξυπνάκιας και πει, κάτσε ρε συ μαικολ, και γιατι δεν σου έχουν δώσει το νομπέλ ακόμα, να πω οτι τις απόψεις κυρίως τις αντέγραφα απο αυτούς που τότε παίρναμε στο ψηλό, βλέπε Κρούγκμαν ή Βαρουφάκη, που συμφωνουν τα χρυσα μου (και Πικετι, αναμεσα σε αλλους, και παιζει να ειμαι απο τους πρωτους που τον διαβασαν/ανεφεραν σε ελληνικα δημοσια φορα, δες γκαδερ, με μπονους μαλλιοτραβηγμα με Τεκι για να μη φαντασιωνεσαι πως δινουμε μονο γλωσσοφιλα). Γιατι οκ, αν είσαι και λίγο ψώνιο με τον εαυτό σου είσαι Μπαρούφας, αλλά αν λες πως με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα έχεις 10% ανάπτυξη (true story) είσαι σοβαρός πρόεδρος του ΙΟΒΕ και οχι πληρωμένος τσατσος σε αποστολή που ονομάζει το πλιάτσικο μεταρρύθμιση.

Λεω κατι ψέματα μέχρι στιγμής, dpant; Αν μου πεις ναι, να επανέλθω με λινκ, αλλά πάμε για την ώρα παρακάτω. Σε αυτο που ακουω εδώ και χρόνια και επαναλαμβάνεις τωρα. Μαικολ, αγόρι μου, πως θα την κάνουμε τη διαπραγμάτευση αν μας βουλιάξουν; Δεν ημασταν ισοσκελισμενοι. Οκ, αυτο ειναι η μια πλευρα του νομισματος. Απο αυτη την αποψη, ναι, θα ηταν χειροτερα μια οποιαδηποτε χρεοκοπια για Ελλαδα. Ταυτοχρονα, ομως, θα ηταν καταστροφικη για το ευρωπαικο τραπεζικο συστημα, το οποιο ξεπλυθηκε μεσω της Ελλαδας (να, πηγουλα οι FT και δη ο Γουλφ, διθενη για να μην εχει προβλημα και ο Προκοπης). Μαλιστα, πολιτικα, αν ηταν μια φορα δυσκολο να εξηγηθει η διασωση της Ελλαδας ως του φαυλου γιου, των τραπεζιτων ενα χρονο μετα το τελος της βαθυτερης κρισης ηταν αδυνατος. Ιδιαιτερα απο τη στιγμη που ο παραγοντας ηθικη τεθηκε εξ αρχης στο τραπεζι. Βεβαιως, δεν συνυπολογιζουμε την καταρευση ολου του ευρω απο το ντομινο που θα ακολουθουσε.

Απο τον Πιτερ Σπιγκελ μαθαμε ολο το παρασκηνιο για το ποσο κοντα φτασαμε στο γκρεξιτ. Και το συμπερασμα που, κακως, βγαζουν ολοι ειναι, "να τι θα ειχε γινει αν δεν ακουγαμε," οταν θα επρεπε να ειναι, "να τι θα γινοταν σε καθε περιπτωση, αφου τελευταια στιγμη θα βρισκοταν λυση γιατι θα επεφταν λυτοι και δεμενοι στην Ανγκελα την κλαψιαρα γιατι η ζημια θα ηταν πολυ μεγαλυτερη απο τα οφελη μιας εξοδου."

 
At 2/03/2015 10:19:00 μ.μ., Anonymous michael said...

Και εδω παμε στην θεωρια των παιγνιων, βεβαιως βεβαιως, που βλεπω πολλους να την αναφερουν αμφιβαλοντας το κατα ποσο εχουν πιασει βιβλιο στα χερια τους που να την αναφερει, εστω και περιληπτικα. Ο προσφατα μακαριτης νομπελιστας Γκαρι Μπεκερ ελεγε οτι παντου θα πρεπει βαζεις στη εξισωση τον λογικο (rational) παικτη/στοιχειο. Τι εχουμε, λοιπον, εδω στη διαπραγματευση και τι δεν εχουμε. Εχουμε δεδομενα μια πλειαδα "λογικων" παικτων, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Βερολινο, Ρωμη κλπ και καποιες εκατονταδες εκατομμυρια αγνωστων Χ πολιτων, που οσο και να τους ψυχολογεις και να νομιζεις πως τους ελεγχεις με το μα τους λες για ΤΙΝΑ, τσουπ σου βγαζουν μια κυβερνηση Συριζα (και με κατι αυγα να περιμενουν απο πισω), και γυρω-γυρω Ποδεμος, Λε Πεν, Πετζιντα (μη νομιζεις, και εκεινοι ως αντιδραση ειναι που τον τρωνε - απλως εχουν φαει το παραμυθακι πως εκεινοι ειναι αγιοι και ολοι οι αλλοι τεμπεληδες) κλπ.

Ε σε καθε περιπτωση ολοι οι παικτες ειναι πιο λογικο να συμφωνησουν ως "λογικοι" μεταξυ τους, παρα να πεταξουν το μπαλακι δεδομενα σε αυτο που δεν ελεγχουν, τους λαους (και αυτο ειχε φανει απο παλια, βλεπε πως ειχαν ψηφισει ολοι για τι ευρωσυνταγμα και οι Γαλλοι που το πηγαν στο ποπολο...) Γιατι αν πεταξεισβτην Ελλαδα εκτος εισαι τελειωμενος σε ολα τα σημεια. Δεν κρατας τους υπολοιπους του νοτου με τιποτα.

Ασε που ποτε ο "λογικος" παικτης δεν θα παραβιασει τη λογικη της νομιμοτητας του, η οποια ειναι η μονη που του δινει αξια. Οπως ειπαμε και παραπανω, η διαφορα ελληνικων-κυπριακων τραπεζων ειναι πως οι τελευταιες δεν ανακεφαλαιοποιηθηκαν και οι καταθεσεις γι' αυτο τον λογο κουρευτηκαν. Αν κοψιυν τη ρευστοτητα στις ελληνικες λογω εκροων, αμφισβητουν την βασικη ροη ολων των φιατ συστηματων. Για να το κανουν αυτο πρεπει να πανε σε αποφαση 2/3, οπως ξεκαθαρα λεει η μοναδικη περιφραφη του ELA που εχουμε απο την ΕΚΤ. Η περιπτωση διακοπης ανευ προγραμματος, οπως εγινε με κυπρο, θα πρεπει παλι να παρθει απο το δς. Αμφιβαλλω ομως οτι μπορουν να βρεθουν 13 μεσα σε 19 "λογικους" παικτες που να τα παιξουν μια ενδεχομενη καταστροφη σα ζαρια και ταυτοχρονα να αμφισβητησουν αυτο που υπηρετουν μια ζωη.

Γι αυτο και ο Βαρουφ θα παρει ακριβως αυτα που μπορει να παρει. Καμια απομειωση στο χρεος, αφου δεν μπορει να την εκβιασει, αλλα αλλους να συνεχιζουν να ξελασπωνουν μεσω εκεινου τους δικους τους λογαριασμους. Αυτος μονο θα εχει να πληρωνει κατι το συμβολικο, 1-2 δις τον χρονο για να εχετε να λετε εσυ, ο Προκοπης και οι φιλοι να οριστε μας πυ μας λεγατε. Και ο βαρουφ θα εχει τον δικο του θριαμβο να επιδικνυει, την τροικα κυριολεκτικα στο σπιτι και οχι οπως φαντασιωνεστε τροικα με αλλη σκουφια, αφου και ενας τεχνικος να κανει που και που επισκεψη κατ οικων δεν θα εχει σημασια καμια αν δεν βλεπει τον υπουργο. Και βεβαιως ο υπουργος αδυνατον να κατσει να εκβιασει μετα υπουργο σε τιποτα γιουρογκρουπ με τεχνικες λεπτομεριες. Υστερα βεβαια θα πρεπει να δουμε ποσο απιδια πιανει ο σακος οταν θα πρεπει μονος σου στα εσωτερικα να κανεις οσα εχες υποσχεθει, που ειναι πολλα.

Ουσιαστικα το που καταφερες βγαζοντα ΝΔ το '12 εκτος απο δυο χρονια Σαμαρα, που ειναι το λιγοτερο σε βαθος χρονου απο αποψη του ποσο κακοποιησε ολη την κοινωνια, ειναι πως παγιωσες και επεξετηνες μια οικονομικη καταστροφη που θα παρει δεκαετιες να επουλωθουν οι ζημιες της. Κονγκρατς! Αν δεν ειναι ηδη πολυ αργα για να γλειτωσεις τον εκτροχιασμο απο μουρλαμενα πληθη απο την λιτοτγτα σε ολη την ευρωπη. Εγω για σας το λεω για να ειστε προετοιμασμενοι, αν βγουν τα πιτσφορκς. Εγω τα κουμαντα μου, λεω, πως τα εκανα, αλλα ποτε δεν ξερεις :)

 
At 2/04/2015 12:08:00 π.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

Για να μπαίνουν τα πράγματα στη σωστή θέση τους:
To """επιχείρημα""" ad hominem, είναι ένα από τα τρία αγαπημένα """επιχειρήματα""" του Προκόπη Δούκα. Τα άλλα δύο είναι η κακοπροαίρεση και η κουτοπονηριά με τα παράγωγά της. Αρκεί μια αναζήτηση για να διαπιστωθεί το αληθές. Το ad hominem, επιχείρημα-λάστιχο-καραμέλα για πάσα απορία ψάλτου, δεν ευσταθεί εφόσον πρόκειται για κριτική όσων ο ίδιος γράφει και πράττει δημοσίως. Κανείς δεν έκανε κριτική σε ό,τι βρήκε σε προσωπικό ημερολόγιο ή σε ό,τι έπεσε στην αντίληψή του από την προσωπική και κοινωνική ζωή του.

Το ίδιο άλλωστε κάνει και ο ίδιος, που κρίνει άλλα δημόσια πρόσωπα για τις δηλώσεις, και τις πράξεις τους. Κάνει μάλιστα περισσότερα από όσα αδίκως αποδίδει σε άλλους: λαϊκισμό, κιτρινισμό, έλλειψη ποιότητας, κακή προαίρεση:
- όταν δίπλα στα δικά του κείμενα για την Άθενς Βόις, υπάρχουν άλλα κείμενα που μας ενημερώνουν "Με Τι Πλένει το Μνί της η Τάδε Σταρ"
- όταν ο ίδιος δεν περιορίζεται σε όσα πράττουν ή δηλώνουν τα πρόσωπα που κριτικάρει, αλλά αναφέρεται σε προθέσεις τους.
- όταν, 4 μέρες πριν τις εκλογές, κάνει κακοπροαίρετα και προπαγανδιστικά ...λογοπαίγνια με το κυρίαρχο σύνθημα των σποτς τους [βλέπε: H λεπίδα έρχεται]. -όταν στολίζει τα κείμενά του με κιτρινισμούς που συναγωνίζονται επάξια γνωστά κουτσομπολίστικα έντυπα και σάιτς:"«Πέρνα τη Δευτέρα από τη ΔΕΚΟ που θα διοικώ, για να κλείσουμε συμφωνίες». Αυτά είναι τα λόγια κομματικού στελέχους, πρώην Πασοκτζή, προς επαγγελματία του χώρου του. Φυσικά, τα «ντιλ» δεν θα υπογραφούν τη Δευτέρα, αλλά η φράση είναι ενδεικτική της νοοτροπίας για την κατάληψη της εξουσίας."

Αυτά προς το παρόν και νομίζω πως αρκούν για να καταστεί άκυρο το ad hominem """επιχείρημά""" του και να τελειώνει και το παραμύθι της θυματοποίησης για δήθεν ad hominem. Αν ο ίδιος πιστεύει ότι δικαιούται να "κρίνει" με τόσο αντιδεοντολογικές μεθόδους δημόσια πρόσωπα που δεν είναι της αρεσκείας του, πολύ περισσότερο δικαιούται ο oποιοσδήποτε αναγνώστης/σχολιαστής να κρίνει τον ίδιο για τα κείμενα που ο ίδιος δημοσιεύει, και για τα πεπραγμένα του, που ο ίδιος δημοσιοποιεί.

 
At 2/04/2015 12:56:00 π.μ., Anonymous michael said...

Ολντ, σορρυ για την ταλαιπωρεια. Το σχολιο μου ειχε και τριτο μερος που δεν περασε μαλλον λογω μεγε8ους.
---
Πισω στα προσωπικα τωρα, δπαντ, λες ψεματα οτι ασχολουμε ιδιαιτερως μαζι σας και οτι γυρναω δεξια και αρθστερα σας βριζω. Δειξ το μου. Εσεις εχετε ασχοληθει μαζι μου. Αν θυμαμαι, κατα τον δκαμεν, που τον συγχωρω γιατι ειναι μεγαλη μουρη στην εξυπναδα, ειμαι το χειροτερο κατακαθι στον πατο που δεν βγαινω με τιποτα οσο και μα καθαριζεις. Δεν εχω πει τιποτα για σενα, που στο μπαζ εισαι διαλακτικος (για να μη νομιζει ο προκοπης πως τον κρινω χωρις να ξερω τι λεει) και σε καποια σημαντικα που λετε, εσυ ή ο θαλυς πχ μπορει να συμφωνω. Αλλα εσεις αναγαγατε το μπουλινγκ σε επιστημη και τους διωξατε ολους. Το αποτελεσμα μετραει.

Εγω αυτο που κανω ειναι κριτικη σε αυτα με τα οποια διαφωνω. Την κανω και μετα καθομαι και το συζητω μεχρι τελους χανοντας στο μεταξυ ατελειωτες ωρες (εδω σου γραφω απο κινητο γιατι στον υπολογιστη στη δουλεια δεν εχω ελληνικα). Τον Ολντ Μποι, που αν τα διαβαζει αυτα να ξερει πως τον αγαπω παρα πολυ για οσες φορες με εχει βαθυτατα συγκινησει, οταν διαφωνησα μαι του με το φβ που ελεγε ή τη σταση του με το καψιμο της ΑΒ διαφωνησα. Στο γκαδερ εχω τσακωθει ποσες και ποσες φορες για τον υποκωφο αντισημητισμο της ελληνικης αριστερας, τον αντιαμερικανισμο ή την φαυλοτητα της. Με τον Δυτη, τον Ηλια κλπ. Και με τον Τεκι εχω τσακωθει για τον Ομπαμα (εγω υπερ) η τον Πουτιν (αυτος υπερ).

Με εσας εχω διαφωνησει ή αν θελεις εχω βγαλει στη σεντρα μονο οσους εχουν δημοσιο λογο και φτανουν αμεσως ενα μεγαλο κοινο. Δηλαδη τον Σωτηρη και τωρα τον Προκοπη. Και αυτο στα μεταξυ μας σε συζητησεις σε σχολια. Η διαφορα με ολους τους υπολοιπους που προανεφερα ειναι πως ο Προκοπης ή ο Σωτηρης επειδη αποδεδειγμενα ηταν απολυτως λαθος σε οσα υποστηριζαν, δεν μπορουν να δεχθουν την οποιαδηποτε κριτικη καινπανε να σε στραβωσουν πως δεν ειπαν οτι ειπαν, πχ περιμενετε τη αναπτυξη στο αεροδρομιο τωρα που εγιναν ολα και σαρωσαμε. Και κλασσικο κολπο το γυρνανε, τουλαχιστον τωρα ο Προκοπης, στο προσωπικο, οτι δηλαδη ειναι προσωπικη η επιθεση μου γιατι... Γιατι αραγε; Ο αλλος ο και καλα αναρχασ που μου ελεγε τα αντισημητικα με ελεγε πρακτορακι των ισραηλινων. Αλλος μπορει να φανταζεται οτι του εποφθαλμιω τη θεση στο πανεπιστημιο ή πως ειμαι ο καμεραμαν που λοξοκοιταξε. Ισως ο δημσιος υπαλληλος που τρεμει την αξιολογηση. Εγω σου λεω πως ειμαι ενας καραγκιοζης με αποψη που αυτη την ωρα εχει μπροστα του ενα μπλουμπεργκ τερμιναλ και χαζευει την γιουνιον σκουερ (καλα, απο εδω δεν τη βλεπω για να μαι ειλικρινης :) ) Μπορει να φανταστεις οπως θελεις. Με στολη καμαριερας, με ζαρτιερες. Το ζητημα ειναι πως καμια φορα πρεπει να μπορεις και ενα εσφαλα, ιδιαιτερα να υποστηριζεσνκατι που πηρε πολυ κοσμο συο λαιμο του.

Υποψιν, ξανα. Τι ωραιο να θιγομαστε με οτι μας πουν και αμεσως να κανουμε το ιδιο. Γι αυτο, δπαντ, ο βαρουφακης οχι μπαρουφακης δεν ειναι, αλλα ο καταλληλος για μια τετοια διαπραγματευση υπο τετοια πιεση. Αυτος συνεχιζει οπως και αν τον ανεβοκατεβουν, οταν οι υπολοιποι κανουν μηνυσεις με την πρωτη ευκαιρια.

 
At 2/04/2015 12:56:00 π.μ., Anonymous michael said...

Υ.Γ.1 Προκοπη, δεν μου απαντησες σε αυτο που σε ρωτησα, αλλα σε αυτο που θελεις εσυ και που ειναι μια κενη βλακεια και μιση. Συγκεκριμενα, τι μεταρυθμισεις θελεις που εφοσον αυτεσ γινονταν θα εβγαινε η Ελλαδα απο την κριση. Το να μου πεις οτι χρειαζεται αξιολογηση ειναι εκ των ουκ ανευ γιατι ναι, χρειαζεται. Και πριν πεντε χρονια και πριν δεκα και αυριο και σε εκατο. Αλλα η τροικα δεν ηρθε ποτε γι αυτο. Ηρθε για να δει αν θα κοψεις αρκετα και απο που θα τα κοψεις, αν μπορουν τα αρκετα να ειναι αρκετα. Πες μου λοιπον ποια ιδιοτικοποιηση υπο πιεση θα πετυχαινε. Ποια μεταρυθμιση με την τροικα και γιατι να την θελει η τροικα. Αν δεν μπορεις να απαντησεις σε αυτο, πρακτικα δεν εχεις απαντηση εστω και στο ελαχιστο στην θεση σου πωσ η τροικα δεν εχει μονο αρνητικα και πως εισαι εσυ ο εξυπνος που τα βλεπει (τα καποια θετικα) και εγω ο βλακας ο φανατισμενος. Ενα μονο σου ζητω. Το γαλα; Τα ταξι; Ενα.

 
At 2/19/2015 05:15:00 π.μ., Anonymous ConspiRaki Theologist said...

Εύγε μάικλ και χαρά στην υπομονή σου! (ελπίζω να γράφεις πολύ πιο γρήγορα από μένα)

Τέτοιο διεξοδικό στριπτίζ και χωρίς να ανεβάσεις τόνους ή να χάσεις τα μάτια απ τη μπάλα όσες φορές κι αν προσπάθησε να την εξοβελίσει στην εξέδρα ο κ. Δούκας, ούτε εγώ δε θα το ΄κανα :)

Εξου και το μακρυσκελές kudos, για να ξέρεις ότι οι κόποι σου εκτιμόνται δεού*ντος (για να ριμάρει)

Υ.Γ. Ω, ναι κ. Δούκα σας διαβάζουμε! ΚΑι το να μην απαντήσετε σε τόσο συγκεκριμένα και απλά ερωτήματα και μάλιστα να εγκαταλείψετε το διάλογο, φαντάζομαι ότι θα μπορέσετε να το χωνέψετε μόνο αν πείσετε τον εαυτό σας ότι δε σας διαβάζει κανείς(και άρα είμαι ο ..μάικλ). ΚΑι μάλιστα διάβασα το διάλογο με αρκετό ενδιαφέρον μιας που μη συχνάζοντας στο μπάζ δεν είχα υπόψην την ακραιφνή νεοφιλελίασή σας, παρόλο που όταν διάβαζα AV

(μπορεί να πάει και πάνω από χρόνος(παραπάνω??) που έχω να την κοιτάξω καν,μόλις τώρα το συνειδητοποιώ, και ο λόγος φυσικά είναι η κουραστική, πέρα και από τα όρια του χλευασμού, μονότονη νεοφιλελέ προπαγάνδα (αν και η σώτη προσπάθησε ειλικρινά να θέσει το (αυτο)τρόλλινγκ βάλιου σε νέο λέβελ)- ας πούμε και η ΟΑΚΚΕ λέει τα ίδια και τα ίδια μα δεν την έχω βαρεθεί ακόμη - άσε που τώρα δικαιώνεται )

σας είχα διαβάσει αρκετές φορές και μάλιστα εκτιμώντας τα άρθρα σας αρκετές από αυτές (θα μου πέιτε, και δικαίως, ότι αυτό δεν αποτελεί σοβαρό έπαινο με δεδομένους τους συνγραφιάδες σας).

Θεωρώ ότι δεν θα επανέλθετε γιατί δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πετάξετε πάλι τη μπάλα στην εξέδρα, αλλά αυτό το κάνατε ήδη τόσες φορές και ο μάικλ δε μάσησε, εκεί! ακούραστος! (kudos σου δωσα μάικλ?)

ΚΑι ο λόγος που δεν θα επανέλθετε δεν είναι ότι ντρέπεστε να παραδεχτείτε ότι αυτό που υποστήριζετε είναι λάθος.
Δεν μπορείτε.
Όχι διότι είστε μίσθαρνο όργανο κτλ (αν είστε, συγχαρητήρια you fooled me! ) αλλά ακριβώς γιατί ο μόνος τρόπος να πιστεύει κάποιος, κατά τα άλλα λογικός, άνθρωπος, όπως φαίνεται από τον σωστά δομημένο λόγο σας, τόσο προφανείς αντιφάσεις (όπως σας αποδεικνύει, εκ του μηδενός, ο ακούραστος μάικλ), τουλάχιστόν στο δικό μου μυαλό, μπορεί να ωφείλεται μόνο σε αυτό που έλεγε ο Καμύ, ότι κανένας δε μπορεί να παραδεχθεί ότι δεν είναι αθωός. Και αυτό συνήθως είναι βαθύ και δεν αναιρέιται έτσι εύκολα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home