Πέμπτη, Ιανουαρίου 30, 2014

Το σημείο στο πλάι της ουράς

Το ΑΤΜ έχει ουρά. Η μεγάλης ηλικίας κυρία μπροστά μου αργεί πολύ. Δεν μπορώ να διακρίνω αν βάζει διαφορετικές κάρτες ή συνεχώς την ίδια και δεν ικανοποιείται με αυτό που βλέπει γραμμένο, ελπίζοντας ίσως να το δει να αλλάζει. Όταν τελειώνω από το ΑΤΜ πέφτω στο πλάι της ουράς σε μια κυρία ακόμα μεγαλύτερης ηλικίας. Με ρωτάει αν μπορώ να της δώσω κάτι, γιατί δεν έχει καθόλου χρήματα. Είναι προφανές ότι δεν ζει στο δρόμο, είναι προφανές ότι ελάχιστα χρόνια πριν ή ίσως και ελάχιστους μήνες πριν δεν θα διανοούνταν καν ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο, στο σημείο δηλαδή που δεν βρίσκεται στην ουρά ενός ΑΤΜ, αλλά παράπλευρά της, στο σημείο που ό,τι είχε να της δώσει το ΑΤΜ της το έδωσε, ή που ό,τι έχει να της δώσει το ΑΤΜ τελειώνει εξοντωτικά γρήγορα κάθε μήνα.
Αν δεχθούμε ότι στατιστικά το εξαιρετικά πιθανότερο είναι ότι η γιαγιά αυτή ψήφιζε τα τελευταία σαράντα χρόνια ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, το πολιτικά ενδιαφέρον ερώτημα είναι τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές. Να μη λαϊκίσω και αναρωτηθώ αν θα ζει ως τότε, να υποθέσω ότι θα ζει ως τότε. Τι θα κάνει λοιπόν, πώς θα αντιδράσει η ολοένα και μεγαλύτερη τάξη εκείνη ανθρώπων που βγαίνει εκτός της ουράς των ΑΤΜ;
Θα απέχει απαξιωτικά; Θα συνταχθεί με τη Ζαρούλια στον τιμωρητικό της αγώνα κατά του πολιτικού κατεστημένου αφενός και των «υπανθρώπων» και «τρισαθλίων» μεταναστών αφετέρου; Θα συνταχθεί για μια ακόμη φορά με τον Σαμαρά που γυρίζει πίσω τα κλεμμένα και τον Δένδια του οποίου η φρασεολογία περί «τραγικής ποιότητας» και «τραγικής διαφοράς κουλτούρας» αυτών που επιχειρούν να μπουν στη χώρα απέχει τόσο συγκλονιστικά πολύ από εκείνην της Ζαρούλια;
H γιαγιά καθώς την κοιτάζω στα μάτια, ή για την ακρίβεια καθώς αποφεύγω να την κοιτάξω στα μάτια, μοιάζει με άνθρωπος μη τραγικής ποιότητας, μοιάζει με άνθρωπος με τον οποίο η μόνη διαφορά κουλτούρας που μπορεί να μας χωρίζει είναι η ηλικιακή, μοιάζει με άνθρωπος που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από ενστόλους στο Αιγαίο ή στο κέντρο της Αθήνας, μοιάζει με άνθρωπος που το έζησε το πάρτι του και τα έφαγε μαζί με όλους μας, μοιάζει με άνθρωπος που πληρώνει το αναγκαίο τίμημα της δημοσιονομικής μας εξυγίανσης, μοιάζει με άνθρωπος που μας βροντοφωνάζει, παιδιά, το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας είναι ο λαϊκισμός, σταματήστε να λαϊκίζετε, σταματήστε να περιπτωσιολογείτε, σταματήστε να εμπορεύεστε τον πόνο μου, ταϊστε με ή σκάστε, αφήστε την κυβέρνηση του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Δένδια να κυβερνήσουν όσο πιο κοντά στην εκτροπή τους παίρνει, δεν είναι φασίστες - τους φασίστες τους έβαλαν πια στη φυλακή και η Βουλή αποφασίζει με πέντε δέκα βουλευτές λιγότερους, δεν είναι ρατσιστές - ο Δένδιας είναι επίτιμος ομιλητής για το Ολοκαύτωμα, η δημοκρατία και οι θεσμοί λειτουργούν, ταϊστε με ή αφήστε με εν πάση περιπτώσει να πεθάνω μόνη μου στο διαμέρισμά μου, δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω, οι στατιστικές περί αυτοκτονιών θα παραμείνουν ανέπαφες και σύμμαχος στο λαϊκισμό και τις κραυγές σας δεν θα γίνω, ταϊστε με ή αφήστε με, πάντως σκάστε.

12 Comments:

At 1/30/2014 09:18:00 μ.μ., Anonymous kostas.nik said...

λαϊκίζετε, και ξέρεις γιατί λαϊκίζετε; γιατί δεν προτείνετε τίποτα, γιατί δεν έχετε να προτείνετε τίποτα. η χώρα σιγά σιγά ανακάμπτει, φέτος θα βγει στις αγορές, χρήματα θα εισρεύσουν από επενδύσεις, και η γιαγιά θα πάρει το μερίδιο της από το ΑΤΜ της γειτονιάς. εκτός και αν βγει ο σύριζα που υποστηρίζετε, και μας γυρίσει 5 χρόνια πίσω. σε μια ακόμα πιο οδυνηρή χρεωκοπία. είστε επικίνδυνοι.

 
At 1/31/2014 12:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κάποιοι από αυτούς που συντηρούν, στον όποιο βαθμό ή τρόπο, τις κυριάρχες τάσεις του "δυτικού" τρόπου ύπαρξης,και σε ένα σημαντικό βαθμό πλέον του παγκόσμιου, όπως αυτές του καπιταλισμού, του εκ του ασφαλούς φιλελευθερισμού, του κατα περίπτωση και περίσταση αμοραλισμού(!), του επιλεκτικού ορθολογισμού και ενός διαρκώς υποβόσκωντα και επιβλέποντα εμπειρισμού που έχει συναντήσει χρόνια τώρα το ανεκπλήρωτο στα αδιέξοδά του, αδυνατούν να εντοπίσουν τόσο την ηθική αντίφαση, όσο κυρίως και το υπαρκτό σφάλμα -και κάποιοι άλλοι επιλέγουν να τα αποκρύπτουν μέσα στους μεγαλύτερους, ωστόσο εξίσου φαύλους, κύκλους τους- στο να αντλείς ισχύ εξουσιάζοντας ανθρώπους βυθίζοντάς τους στο φόβο μέσα απο την δημιουργία μιας κατάστασης που ομοιάζει με μια ιστορική περίοδο η οποία τους διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό, ως βίωμα ή κληροδοτημένη γνώση -κατά βάση εμπειρική- και η οποία περιελάμβανε πολέμους, κατοχή, πείνα, εμφύλιο, δικτατορίες και τον υπόλοιπο συρφετό σφαλμάτων και στρεβλώσεων του περασμένου αιώνα, αυτών που κι αυτός με τη σειρά του κληρονόμησε από τους προηγούμενους μέσα σε αυτή τη διόλου ασήμαντη σταγόνα της ιστορίας του είδους.



"η χώρα σιγά σιγά ανακάμπτει, φέτος θα βγει στις αγορές, χρήματα θα εισρεύσουν από επενδύσεις, και η γιαγιά θα πάρει το μερίδιο της από το ΑΤΜ της γειτονιάς."

Με εκτίμηση(της κατάστασης),
Παγκόσμιο οργανωμένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

υ.γ: Μια ερώτηση ρε παίδες, ξέρετε σε ποιο ΦΕΚ ορίστηκαν η διερεύνηση και η ανάδειξη της υποκειμενικότητας ως άρρηκτα συνδεδεμένες με τον δόλο, την υποκρισιά, την δημαγωγία και, φυσικά, την νοητική ανεπάρκεια την οποία αυτά εντείνουν;

 
At 1/31/2014 12:46:00 π.μ., Anonymous arkoudos said...

Αυτό. Αυτό το "δεν προτείνετε τίποτα". Αυτό το χάος, αυτή η μάστιγα, αυτό το απύθμενο κενό, που ρουφάει τα πάντα, αυτή η ευθύνη που περνάει σε όποιον μιλήσει, σε όποιον πει "δεν μου αρέσει αυτή η εικόνα", αυτό το εβραϊκό συριζαίϊκο αστέρι της σοβιετίας που φοράμε στην μπλούζα όποιου πει "δεν είναι σωστό αυτό που βλέπω".

"Αυτό που βλέπω, δεν θα έπρεπε να γίνεται"

Και αντί να συμφωνήσουμε ότι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να ζητιανεύουν, δεν θα έπρεπε να πεινάνε, δεν θα έπρεπε να πεθαίνουν στα σύνορα, δεν θα έπρεπε να είναι ανοικτά τα παράνομα κτισμένα Mall, να μοιράζονται εκατοντάδες εκατομμύρια σε ανανεωμένα γήπεδα, να συμφωνήσουμε όλοι πως κάθε άνθρωπος, γέρος, νέος, από δω ή από κει έχει δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, σε μία στέγη, ένα ποτήρι νερό και μία ζεστασιά τον χειμώνα -

- μας χωρίζουν τα "δεν προτείνετε τίποτα".

Λες και είναι δύο στρατόπεδα μόνο, η σοβιετία και αυτό που ζούμε, και αφού σε όλους δεν κάθετε καλά η σοβιετία, ας μην διαμαρτύρεται κανείς γι' αυτό που ζούμε.

Παραλογισμός γαμώ την τύχη μου, εκεί που θα έπρεπε να συμφωνούμε αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, φιλελεύθεροι, ακομμάτιστοι, αναρχικοί, ότι πάνω από όλα ο άνθρωπος, και αν δούμε ότι τον πατάνε να αντιδρούμε, μας και γαμωαλλάξει γαμωκάτι και σωθεί, ο διπλανός μας, ο συνάνθρωπός μας, κάποιος θα πεταχτεί, θα χτίσει σύνορα, και θα παλεύει μετά ο καθένας να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Καλή συνέχεια σε όλους μας. Θα την χρειαστούμε.

 
At 1/31/2014 01:11:00 μ.μ., Anonymous εμμ said...

αρκούδε αυτό ακριβώς που περιγράφεις, μόλις η συζήτηση έρθει στα αυτονόητα, μόλις βρεθεί σημείο σύγκλισης πετάγονται (κι από τις δύο πλευρές) οι υπερ- (ευαίσθητοι, πατριώτες, αριστεροί, δεξιοί κλπ) και ξαναστήνουν το δίπολο. Χωρίς γκρίζες περιοχές. Να μοιάζει ότι το μόνο που απομένει να είναι η βία...

 
At 1/31/2014 01:25:00 μ.μ., Anonymous kostas.nik said...

πάνε πια οι Σοβιετίες. ο ελεύθερος κόσμος τις κατέρριψε. το μόνο που σας μένει είναι η Βόρεια Κορέα. Αν δε σας αρέσει αυτό που βγάζει το ΑΤΜ πηγαίνετε εκεί. που δεν έχει καθόλου ΑΤΜ. ούτε ελευθερία.

 
At 1/31/2014 04:41:00 μ.μ., Anonymous zaxos said...

Το καζάνι είναι χωρίς χωρίσματα και βράζουμε όλοι σε αυτό με μικρές διαφορές στη θερμοκρασία.
Όσοι είναι έξω και κρατάνε την κουτάλα για το ανακάτεμα, κόμμα έχουν την κουτάλα και ιδεολογία το διαίρει και βασίλευε,με γεμάτες τσέπες φυσικά.
Ταμπέλες λοιπόν μόνο στις στροφές και έξω από τις πόλεις και τα χωριά.
Old Boy,και να μη το θέλεις σε παίρνει η μπόρα ,όποιος διαφωνεί με τη μπίχλα που κυβερνάει επιτρέπεται να είναι μόνο ΣΥΡΙΖΑ.Οποιαδήποτε άλλη επιλογή χωρίς κομματικό καπέλο αποκλείεται.
Όποιος διαβάζει το UNFOLLOW μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

 
At 1/31/2014 09:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Φάε ένα μαλάκα. Επανέρχρτσι μπας και δεν τον ακούσαμε!

 
At 1/31/2014 09:39:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ποια "Σοβιετία" και ποιος "ελεύθερος κόσμος" ρε θύμα του εαυτού σου;! Πότε υπήρξε στον Δυτικό "ελεύθερο" κόσμο σύστημα που να τείνει προς την δημοκρατία περισσότερο από αυτή των αρχαίων Αθηναίων, που ακόμα και αυτή μόνο ως παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Ποτέ είναι η απάντηση για τους δυτικόπληκτους και την ερμηνεία τους για την έννοια της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που μόνο ως εναλλασσόμενη ψευδοφιλελεύθερη ολιγαρχία μπόρεσαν να την συλλάβουν. Την ψευδαίσθησή σου ότι οι ψευδοδημοκρατίες, τα ανιστόρητα κράτη-έθνη και ο καπιταλισμός της πεντάρας συνάδουν και συναινούν στην προσωπική σου τάση προς την απελευθέρωση και την διεύρυνση της συνείδησής σου θα την διαλύσεις μόνο αν χρησιμοποιήσεις τον εγκέφαλό σου ΠΕΡΑ από όσα μας τάϊσαν τόσα χρόνια, επανεξετάζοντας τα πάντα διαρκώς.

Βγάλε τις ταΐστρες και το spoon-feeding από τη ζωή σου, άνοιξε κάνα βιβλίο και ψάξτο μόνος σου μπας και βοηθήσεις την κατάσταση, που περιμένεις την λύση(λές και είναι μία ρε θύμα του μοιρολατρικού αυτοματοποιημένου ολοκληρωτισμού!) και μάλιστα από ένα άτομο(έτσι ορίζεις την έννοια της δημοκρατίας;), προτείνοντας σαν μόνη εναλλακτική την συμμετοχή στο μεγαλύτερο και μαζικότερο σφάλμα του είδους και την αναμονή του "μεριδίου" μας από το πλησιέστερο ATM της ντόπιας μαφίας!

Αφιερωμένο!

Όσο για τη Βόρεια Κορέα, που επί Κιμ Γιονγκ Ιλ αγόραζε στρατιωτική τεχνολογία και συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης πυραύλων από την εταιρεία του τότε υπουργού άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ραμσφελντ, που χρησιμοποιείται χρόνια τώρα για την διατήρηση της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή και παρουσιάζεται επικοινωνιακά ως η "αποτυχημένη" Κούβα, μάλλον δεν έχεις ιδέα για το τι σηματοδοτεί και τι συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον τόσο της περιοχής, όσο και του πλανήτη - πέραν των ευθυνών μας για την τραγελαφική ζωή στην οποία εξαναγκάζονται οι κάτοικοί της.

Όταν δεν έχεις σκοπό να μάθεις και απλά θέλεις να βγάζεις νευράκια, τράβα στα κοπάδια του Facebook να πετάξεις τα γελοία υπονοούμενά σου, φιλελεύθερε της πενταροδεκάρας.

 
At 2/02/2014 06:34:00 μ.μ., Anonymous Νεκτάριος said...

Reactor, λιακοπουλίζεις δε ξέρω αν το χεις καταλάβει.

Οσο για τους υπόλοιπους υπερευαίσθητους.
Μια και σας έχει πάρει τόσο πολύ ο πόνος για τις γιαγιούλες που πεινάνε, κάντε κάτι πιο ουσιατικό. Μαζέψτε εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ ή όπου αλλού λεφτά, τρόφιμα για να ανακουφιστούν έμπρακτα αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί εκτός από την Εκκλησία δε βλέπω να δίνεται από αλλού ουσιαστική βοήθεια για τους ανθρώπους αυτούς. Υπάρχει πιο θεμελιώδες σε μια κοινωνία, από την αλλυλεγγύη?

Αλλά μήπως σας νοιάζει πραγματικά η γιαγιά που πεινάει? Φυσικά όχι. Χρησιμοοιείται την εικόνα της να προκαλέσετε συγκίνηση και να την εκμεταλευτείτε πολιτικά. Αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για ένα κράτος πρόνιας ισχυρό στα πρότυπα των χωρών της δύσης, θα ανησυχούσατε και για τη κατασπατάληση των πόρων του κράτους καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων. Θα αντιδρούσατε για το ότι κάποιοι πέρναν αρκετές δεκάδες χιλιάδες Ευρώ εφάπαξ, παχυλές συντάξεις ενώ κάποιοι άλλοι στερούνται στοιχειώδους φροντίδας από το κράτος.

Για τη διατήρηση των συντεχνιακών συμφερόντων δουλεύετε και πιθανόν να μη το ξέρετε.

 
At 2/02/2014 08:23:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νεκτάριε όποιος δεν μπορεί να αναλύσει και να καταλάβει, τακτοποιεί την περιορισμένη του αντίληψη με ετοιματζίδικα κουτάκια. Και έτσι μετά το "λαϊκίζεις" έρχεται και το "λιακοπουλίζεις".

Ακου "κρατος πρόνοιας ισχυρό"! Το κράτος πέθανε, μαλάκα θνητέ, μαζί με τον θεό. Για την ακρίβεια, γεννήθηκαν νεκρά. Το κλάμα των ηλιθίων ακούμε τόσους αιώνες. Ξεκόλλα ζώον.

 
At 2/03/2014 03:18:00 π.μ., Anonymous Σοβιετία said...

kostas.nik, εγώ ΕΧΩ να προτείνω κάτι. Να τραβήξεις επειγόντως μια μαλακία για να φύγουν τα χοντράδια. Αν σου λείπει υλικό για να εμπνευστείς, έχω μερικά ακυκλοφόρητα βίντεο με ομιλίες Τζήμερου.

 
At 2/06/2014 09:19:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κάποιους θα έπρεπε να προβληματίσει το ότι η γιαγιά και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες γιαγιές δε θα φηφίσουν ποτέ Σύριζα όσο εξαθλιωμένες κι αν είναι. Αλλά αν δε θελει κάποιος να κάτσει να ψάξει το γιατί δε θα το κάνει ποτέ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home