Πέμπτη, Ιανουαρίου 23, 2014

Το αμπέλι που περιφράσσεται

(η φώτο από εδώ)

«ένας πνιγμένος τρία χρόνια
έκλεισε το στόμα στο βυθό
και εγκλώβισε μέσα του
έναν ιππόκαμπο
που ΄χε το στόμα για φωλιά του»
Ψυττάλεια Β' (πρώτη γραφή), Σαμσών Ρακάς

Έτυχε να παρακολουθήσω χθες μια παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Παπαϊωάννου «Τα καθαρά χέρια της Χρυσής Αυγής» και τις εξαιρετικές εισηγήσεις του Κωνσταντίνου Πουλή, του Αποστόλη Φωτιάδη, του Μιχάλη Παναγιωτάκη και του Σπύρου Παπαδόπουλου.
Ύστερα, γυρνώντας σπίτι, έμαθα για τον βουλευτή της ΝΔ, για τον ενεργεία βουλευτή της ΝΔ, για έναν από τους 153 ή πόσοι έχουν απομείνει που στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους την κυβέρνηση της δημοκρατίας, της Ευρώπης και του διαφωτισμού, που είπε ότι η χούντα ήταν μια επανάσταση. 
Και σήμερα όλοι αυτοί οι λαθραίοι και παράνομοι και περίεργοι τύποι που ήρθαν στον Περαία μας για να εξακοντίσουν ανήκουστες κατηγορίες εναντίον ποιών; Εναντίον λιμενικών, εναντίον ενστόλων, εναντίον δηλαδή -βάσει της ολόφρεσκης απόφασης της ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας μας- του «σκληρoύ πυρήνα» του κράτους μας, ενός κράτους και μιας κοινωνίας που όπως πρόσφατα το ίδιο δικαστήριο νομολόγησε, δεν είναι οργανισμοί ασπόνδυλοι και δημιουργήματα εφήμερα αλλά παριστούν διαχρονική ενότητα με ορισμένο πολιτιστικό υπόβαθρο, κοινότητα με σχετικώς σταθερά ήθη και έθιμα, κοινή γλώσσα με μακρά παράδοση, στοιχεία τα οποία μεταβιβάζονται από γενεά σε γενεά με την βοήθεια μικρότερων κοινωνικών μονάδων (οικογένεια) και οργανωμένων κρατικών μονάδων (εκπαίδευση).
Όχι, δεν έπνιξε ο σκληρός πυρήνας του κράτους μας δώδεκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, αφενός επειδή δεν είναι ακριβώς άνθρωποι και ακριβώς παιδιά, αλλά αυτές οι λαθραίες υπάρξεις που οκ μπορεί να μην τις λες και κατσαρίδες αλλά πάντως δεν τις λες και ανθρώπους, ειδικά εκεί στη θάλασσα, ειδικά εκεί στα αόρατα, ειδικά εκεί που δεν βλέπει κανείς τι γίνεται, και εν πάση περιπτώσει αν δεν σπάσεις αυγά δεν τρως ομελέτα και δεν φράζεις αμπέλια και δεν ανακαταλαμβάνεις πόλεις, ας σκούζουν πάλι οι διεθνείς και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, επιστρέψαμε στην προ εγκληματικής οργάνωσης εποχή, όπου ο Δένδιας υπερασπιζόταν ιερά και όσια από τις επιθέσεις των ξένων συκοφαντών, απλά τώρα τα υπερασπίζεται από το σαλέ του ο Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης.
Και είναι τελικά λάθος των καναλιών που δεν προβάλλουν την ειδήση. Δεν θα υπήρχε κανένας αποτροπιασμός και καμία ενοχή, απλά επειδή δεν χωράμε όλοι σε αυτόν τον τόπο, τους θέλουμε τους ένστολούς μας σε αυτόν τον υδάτινο τοίχο, τους χρειαζόμαστε σε αυτόν τον υδάτινο τοίχο, και για κάθε πνιγμένο σκούρο παιδάκι από σκληροπυρηνίτη, ένα ελληνάκι μπορεί να παίζει πιο ξέγνοιαστα στη δική του γειτονιά.
Υπάρχει τελικά η διαχρονική ενότητα και το συγκεκριμένο πολιτιστικό υπόβαθρο, υπάρχουν όλα αυτά που δεκαετίες πριν και δεκαετίες μετά την επανάσταση της χούντας πείθουν πως αν τα χέρια του σκληρού πυρήνα του κράτους είναι καθαρά, αυτό συμβαίνει επειδή αντιστοιχούν στην ιδεολογική καθαρότητα πολύ μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, τμήματος που υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο στο οποίο έχει απήχηση η Χρυσή Αυγή, καθώς πρόκειται για μια καθαρότητα που ενσωματώνεται μέσα μας, μέσω στοιχείων τα οποία μεταβιβάζονται από γενεά σε γενεά με την βοήθεια μικρότερων κοινωνικών μονάδων (οικογένεια) και οργανωμένων κρατικών μονάδων (εκπαίδευση).  
Αίμα - τιμή - σκληροί (αλλά ίσως κι αναγκαίοι) πνιγμοί, ζήτω ο Θάνος Πλεύρης και κάθε τι ελληνικό στον κόσμο αυτό.

16 Comments:

At 1/24/2014 05:12:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

http://www.youtube.com/watch?v=ZMmLDpoAYu4

 
At 1/24/2014 01:37:00 μ.μ., Blogger Θανασης Ξ. said...

Εξαιρετικό. Προσυπογράφω 100%...

 
At 1/25/2014 03:02:00 μ.μ., Blogger Χρίστος said...

Μπραβο!

 
At 1/26/2014 01:25:00 μ.μ., Anonymous Συμεών said...

Ποιός είπε ότι ο πνιγμός των συγκεκριμένων μεταναστών ήταν αναγκαίος και γενικότερα ότι οι πνιγμοί αυτών που επιχειρούν παράνομη είσοδο είναι αναγκαίοι ; Οι διάφορες ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις που έχουν επισήμως εκφραστεί κατά καιρούς επί του θέματος της παράνομης μετανάστευσης ( π.χ. ανακατάληψη των πόλεων ), όσο κι αν διαφωνείς μαζί τους και σε τελική ανάλυση όσο ακραίες κι αν ηχούν στα αυτιά μας , φτάνουν και επαρκούν , για να διατυπώσεις το συμπέρασμα, ότι , ούτε λιγό ούτε πολύ, οι λιμενικοί έχουν άνωθεν διαταγές, μέχρι και να πνίγουν τους μετανάστες, για να προφυλάσσουν τα σύνορα της χώρας ; Στο συγκεκριμένο περιστατικό , που τελεί υπό δικαστική διερεύνηση , πώς ξέρεις ήδη τί ακριβώς έγινε , είσαι ο Θεός ή σκέφτεσαι και κρίνεις πάντοτε βάσει του τεκμηρίου ενοχής κάθε ενστόλου ;

 
At 1/26/2014 01:32:00 μ.μ., Anonymous Συμεών said...

( Όσο με ενοχλεί να έχει κανείς εκ των προτέρων καταδικάσει τους εμπλεκόμενους λιμενικούς , άλλο τόσο με ενοχλεί να τους έχει εκ των προτέρων αθωώσει. )

 
At 1/26/2014 04:01:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

Συμεών, ειχα κι εγώ κάτι τέτοιες απορίες αλλά με αυτό το κείμενο οι περισσότερες λύθηκαν: http://tsalapetinos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_25.html

Μετά διάβασα κι αυτό: http://unfollow.com.gr/web-only/9307-pnif/

Τον δάσκαλο στην Αρτα όχι μόνο τον βγάλαμε επίορκο αλλά θεωρούμε και "ντροπή" το ότι τον υπερασπίζονται οι συνάδερφοί του. Για τους λιμενικούς υπάρχει τεκμήριο αθωώτητας παρότι, έστω κι αν δεν ξέρουμε ακριβώς τι έγινε, 12 άνθρωποι πνίγηκαν παρουσία τους. Να λοιπον, ο σκληρός πυρήνας του κράτους...

 
At 1/26/2014 08:04:00 μ.μ., Anonymous Συμεών said...

Γιόμαρχ, τα κείμενα που με παραπέμπεις αναφέρουν τα ίδια ότι αναπαράγουν και υιοθετούν την εκδοχή κάποιων εκ των μεταναστών και με την έννοια αυτή σαφώς και δεν με καλύπτουν. Θα μπορούσα να απαντήσω , σε ανάλογο- με τα κείμενα- οπαδικό ύφος , ότι 1) το λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες μεταναστών από βέβαιο θάνατο και κάθε κατηγορία είναι εξωφρενική ή ότι 2) πρόκειται για ανθρώπους σαλεμένους από τον πόνο που ψάχνουν κάπου να ρίξουν το φταίξιμο για το κακό που τους βρήκε και τους οποίους χειραγωγούν αριστερούλήδες και λοιπά και λοιπά . Δεν το λέω όμως συνειδητά , διότι ( δεν είμαι ούτως ή άλλως οπαδός και ) δεν αποκλείεται από το ( 1 ) κάποιοι λιμενικοί να οδήγησαν όντως σε θάνατο μετανάστες και επίσης δεν αποκλείεται από το ( 2 ) οι μετανάστες να λένε όντως την αλήθεια ( τους ). Εν τέλει , και ο δάσκαλος στην Άρτα και οι λιμενικοί θα κριθούν αρμοδίως και με την έννοια αυτή το να αποφαινόμεθα από τον καναπέ μας καθ'υποκατάσταση των αρμοδίων περί της ενοχής ή αθωότητας ατόμων που βρίσκονται στην επικαιρότητα το βρίσκω , όταν αυτό δεν γίνεται για λόγους πολιτικής -κομματικής εκμετάλλευσης , φαιδρό.

 
At 1/27/2014 11:45:00 π.μ., Anonymous εμμ said...

πάντως πρέπει να είναι πολύ καθήκια αυτοί οι λιμενικοί, προτίμησαν να σώσουν τους άντρες και έπνιξαν τις γυναίκες και τα παιδιά...

 
At 1/27/2014 04:01:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα της χώρας διεθνώς Εμμ, και να κλυδωνίσουν την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Πιθανόν να μην πνίγηκαν καν γυναίκες και παιδιά αλλά να ήταν κούκλες.

 
At 1/27/2014 11:21:00 μ.μ., Anonymous εμμ said...

γνωρίζω ελάχιστους ένστολους. Όσοι δεν ήταν καθήκια πριν μπουν στο σώμα έγιναν στην πορεία. Κι η πολιτική ηγεσία είναι όπως την περιγράφεις. Και χειρότερη. Πολλοί από αυτους (και μαζί τους κι ένα τεράστιο κομμάτι του ελλ. λαού) πανηγύρισαν για τους πνιγμένους πρόσφυγες. Αρνούμαι να πιστέψω ότι οι λιμενικοί μπορούσαν να σώσουν τα παιδάκια και δεν το έκαναν. Όσο κυνικός κι αν είμαι αυτό με ξεπερνάει.Ίσως να φταίει ότι δεν πιστεύω ότι γνωρίζω κανέναν που θα βρισκόταν σε φουρτούνα με τα παιδιά του κι αφού κοίταζε να σώσει το τομάρι του μετά θα κοιτούσε πως πνίγονταν τα παιδιά του. Και θα κατήγγειλε αυτούς που τον έσωσαν...

 
At 1/28/2014 01:26:00 μ.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

εμμ,
ότι "ένα τεράστιο κομμάτι του ελλ. λαού πανηγύρισε για τους πνιγμένους πρόσφυγες" το διάβασες σε κάποια εφημερίδα που παρήγγειλε τη σχετική έρευνα; Ή είναι συμπέρασμα από πανελλαδική έρευνα στην οποία συμμετείχες ο ίδιος και έχεις τα σχετικά στοιχεία;

Θα ξέρεις, υποθέτω, ότι οι αυθαίρετοι και αναπόδεικτοι ισχυρισμοί είναι μπουρδολογία - γι αυτό πρέπει να δίνουμε και τα στοιχεία που τους αποδεικνύουν. Αν εσύ δεν διαθέτεις στοιχεία για ό,τι ισχυρίζεσαι, τότε έχεις κάνει λανθασμένη διατύπωση και χρειάζεται να διορθώσεις το σχόλιό σου προσθέτοντας στην αρχή της ...δήλωσής σου το "νομίζω ότι": Νομίζω ότι πολλοί από αυτους (και μαζί τους κι ένα τεράστιο κομμάτι του ελλ. λαού) πανηγύρισαν για τους πνιγμένους πρόσφυγες.

 
At 1/28/2014 02:16:00 μ.μ., Anonymous εμμ said...

είχα την εντύπωση ότι κατέγραφα την άποψη μου για την πραγματικότητα κι όχι ότι έκανα ρεπορτάζ η κατάθεση σε δίκη...αλλά ναι αυτή είναι απλώς η άποψη μου και σίγουρα δεν έχω αποδείξεις. Ελπίζω να έχεις διαφορετική άποψη και να πιστεύεις ότι ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που νομίζω ότι ζούμε!

 
At 1/28/2014 05:34:00 μ.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

εμμ,
"ένα τεράστιο κομμάτι του ελλ. λαού πανηγύρισε για τους πνιγμένους πρόσφυγες" είναι περιγραφή δεν είναι άποψη. Αλλά ας μη σταθούμε άλλο. Η δική μου άποψη για τον κόσμο που ζούμε, είναι ενιαία, και αυτή περιλαμβάνει και τον κόσμο των πολιτικών, και τον κόσμο των "διανοούμενων", και αυτόν των απλών πολιτών, και τον κόσμο των μεταναστών, και τον κόσμο των ένστολων. Και πάντως όχι την δική μου κοσμάρα ή την κοσμάρα των άλλων. Ποιοι κόσμοι αντιμάχονται ο ένας τον άλλο είναι άλλη, πολύ μεγάλη, συζήτηση.

Και για ό,τι έγραψες σχετικά με την αντίδραση του πατέρα που έβλεπε τα παιδιά του να πνίγονται αφού "κοίταξε να σώσει το τομάρι του" ίσως να μην το έκανε επειδή πιθανόν να μην ήξερε κολύμπι και κατάλαβε πως θα ήταν μάταιο. Δεν μιλάμε για μάνα που, σίγουρα, θα αντιδρούσε διαφορετικά - (χωρίς αυτό να σημαίνει πως με πείθει η μαρτυρία του).

 
At 1/29/2014 10:01:00 π.μ., Anonymous εμμ said...

Αγαπητή Κατερίνα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι η τάση της θυσίας γιά το παιδί σου δεν ελέγχεται από φυλοσύνδετα γονίδια. Άλλωστε οι πρόσφυγες δήλωσαν ότι τους έσωσε ο θεός τους (κι όποιοι πνίγηκαν τους έπνιξε το λιμενικό) όπως αποστωμοτικά αναφέρει το άρθρο στο unfollow. Ας βγάλουν κι οι άλλοι τον Σαμαρά απέναντι να δουν ποιός την έχει μεγαλύτερη, την θεότητα. Χαίρομαι γιά εσάς που διαθέτετε ενιαία άποψη γιά τον κόσμο κι εύχομαι, ειλικρινά, να μη σας την διαψεύσει η πραγματικότητα.

 
At 1/30/2014 05:42:00 μ.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

εμμ,
δεν ήθελα να αμφισβητήσω την διάθεση για αυτοθυσία των πατεράδων, ούτε να ισχυριστώ πως μόνο οι μάνες είναι ικανές για τέτοιες αντιδράσεις - στην πιο αποτελεσματική αντίδραση του πατέρα για την διάσωση των παιδιών του αναφέρθηκα.

(και στην πραγματικότητα έκανα μια προσπάθεια μπας και κατανοήσω αυτόν τον πατέρα που έβλεπε τα παιδιά του να βουλιάζουν στο νερό και δεν έχασε τα λογικά του μέχρι που να ξεχάσει πως δεν γνωρίζει κολύμπι.)

 
At 1/31/2014 09:30:00 π.μ., Anonymous εμμ said...

εκ μέρους των παρεράδων, σε ευχαριστώ.
Νομίζω πως είναι αδύνατον να τον κατανοήσουμε, η τραγωδία του μας ξεπερνάει.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home