Τρίτη, Αυγούστου 13, 2013

Οι άλλοι και το αλλού

Λέω να πάω στη θάλασσα τώρα. Ποιό είναι το αντίθετό της; Οι φράκτες και τα κοντέινερ της Αμυγδαλέζας; Μήπως το αντίθετο της θάλασσας είναι η ίδια η θάλασσα, όταν πνίγει αυτούς που θέλουν όχι ακριβώς να έρθουν εδώ, αλλά σίγουρα να φύγουν από εκεί που γεννήθηκαν; 
Λέω να πάω στη θάλασσα τώρα. Ποιό είναι το αντίτιμό της; Η ύπαρξη ηπείρων, η ύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, η υστέρηση, η φτώχεια;
Λέω βουτώντας να κλείσω τα μάτια στη θάλασσα της φτώχειας. Να ξαναπροσποιηθώ πως αυτή έρχεται μόνο λαθραία και απ' έξω. Να παραδεχθώ πως η θάλασσα χωρίζει τον τόπο μας από τους άλλους τόπους και τους ανθρώπους των άλλων τόπων, τους αληθινά εξαθλιωμένους, τους αληθινά διαφορετικούς, από εκείνους που είναι νορμάλ να κρατούνται σε στρατόπεδα, γιατί δεν είναι σαν εμάς. Να πειστώ πως η θάλασσα της φτώχειας είναι φαινόμενο που μας απειλεί μόνο με την από έξω αλλοίωση, να πειστώ πως εμείς οι γηγενείς εξακολουθούμε να ανήκουμε και να διαβιούμε στον κόσμο του Γουόλτερ Γουάιτ και του Γουίλ Μακαβόι και όχι δίπλα, ενίοτε και μέσα, στις κυριολεκτικές και τις μεταφορικές Αμυγδαλέζες.
Λέω να πάω στη θάλασσα τώρα. Προσπάθησα να σου πετάξω ό,τι ενοχή είχα εύκαιρη, αλλά, πίστεψέ με, όταν βουτήξω, εγώ θα είμαι αλλού, φίλε μου.

3 Comments:

At 8/13/2013 08:38:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

it's always ourselves we find in the sea

 
At 8/13/2013 11:05:00 μ.μ., Anonymous Nefeli said...

φυγε εσυ, βούτα, ασε τις ενοχές στο σπιτι. Το να τις κουβαλας παντου ειναι λάθος το ξέρεις.
Για τα του γυρισμού γενικά μην υπολογιζεις τιποτα, δεν ξερεις τι θα εισαι μετα απο ενα ταξιδι χωρις ενοχες.

 
At 8/14/2013 01:03:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έτσι ακριβώς. Να κάνουν τα μπάνια τους η δροσερή Νεφέλη και ο αρτιμελής Ιάσονας (στην Καρδαμύλη, την Ανάφη, την Ικαρία, τη Νίσυρο) και ξαναβρίσκουμε τις ευαισθησίες μας, τις καταγγελίες μας, τις ενοχές μας (και καλά) από Σεπτέμβριο.

Νέοι της Σιδώνος, 2013

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home