Σάββατο, Μαρτίου 09, 2013

Το κάτω απ' την ψυχούλα

Μερικά πλάνα από το βίντεο του χρυσαυγίτη πολιτευτή που μιλάει για φούρνους και σαπούνια θα μπορούσαν να ανήκουν σε σίκουελ της ταινίας του Φίλιππου Τσίτου, «Aκαδημία Πλάτωνος». Οι ομοιότητες είναι πολλές: όπως ο Πλωμαρίτης κάθεται σε τραπεζάκια έξω και απολαμβάνει τον καφέ του χαριεντιζόμενος με τους ομοϊδεάτες του, έτσι και στην ταινία τέσσερεις μεσήλικοι Έλληνες κάθονται όλη μέρα σε τραπεζάκια έξω, πίνοντας φραπέδες και μπύρες και βλέποντας την ως τότε ολόδική τους αθηναϊκή γειτονιά να γεμίζει με κινέζικα μαγαζιά. Εκείνοι σχολιάζουν περιπαικτικά τους Κινέζους απέναντί τους, ο χρυσαυγίτης αποκαλεί «μπαμπουίνο» έναν μετανάστη που σέρνει ένα καρότσι απέναντί του. Ένα μαύρο σκυλί δίπλα στον Πλωμαρίτη φέρνει στο νου τον σκύλο της ταινίας, oνόματι Patriot, που είναι εκπαιδευμένος να μυρίζει και να γαβγίζει ειδικά τους Αλβανούς.

Η ταινία προβλήθηκε το φθινόπωρο του 2009, τους τελευταίους δηλαδή μήνες της παλιάς μας ζωής. Και διαδραματίζεται στην καλύτερη εποχή της παλιάς μας ζωής, λίγους μήνες δηλαδή μετά το ονειρικό καλοκαίρι του 2004. Το 2009 έλεγα για την ταινία: «Έχεις την αίσθηση ότι οι τέσσερεις φίλοι  δεν θα σου πουν αυτό που θα σου πουν οι περισσότεροι, δηλαδή το κλασσικό: «Προς Θεού, μην με παρεξηγήσεις, εγώ δεν είμαι ρατσιστής». Έτσι, αν δεχθούμε ότι αν ακούσεις κάποιον να ξεκινάει με αυτή την φράση, ξέρεις πως αμέσως μετά θα ακολουθήσει σειρά ρατσιστικών σχολίων, οι τέσσερείς τους είναι ένα σκαλί πιο πέρα· και πράγματι είναι, όταν τους βλέπουμε να πειράζουν φραστικά έναν Αλβανό. Λίγες μέρες μετά όμως θα τον φωναξουν να παίξει μπάλα μαζί τους. Γιατί τελικά οι τέσσερεις ήρωες της ταινίας (αν και με κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους) είναι σαν το συγκεκριμένο σκυλί της ταινίας: άκακοι. Ο ρατσισμός τους περιορίζεται στο γάβγισμα. Δαγκώματα τύπου Χρυσής Αυγής όχι μόνο δεν περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριό τους, αλλά φαίνεται και ότι είναι ολότελα έξω από το χαρακτήρα τους. Ίσως είναι ένας τρόπος με τον οποίο θέλουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας· ότι δηλαδή ακόμη κι αυτός που τον ρατσισμό του δεν θα τον καλύψει, αλλά θα τον φωνάξει ελεύθερα, έχει κατά βάθος χρυσή καρδιά· ότι ο ρατσισμός μας είναι τελικά επιφανειακός, αφού και σπίτι μας θα τον βάλουμε τον Αλβανό και αδελφός μας θα δεχτούμε, έστω με προσωπική συντριβή, ότι είναι».

Πώς μπορούμε να ξαναδούμε την ταινία το 2013; Πόσοι από τους τέσσερεις να ψήφισαν πέρσι Πλωμαρίτη; Δεν είναι προφανέστατα προνύμφες του ψηφοφόρου που εκτόξευσε την Χ.Α; Γιατί διάβασα την ταινία έτσι τότε και δεν με φόβησε τίποτε; Μήπως παραείδαμε με κατανόηση τον εαυτό μας; Μήπως το μεγαλύτερο κακό είναι πως θεωρούσαμε ότι ήμασταν άκακοι; Μήπως προτιμούσα να ζω σε μια χώρα που το αστείο είναι αστείο και τίποτα παραπάνω -σάμπως εγώ δεν έχω κάνει άλλωστε ιδιωτικά παρόμοια τέτοια;- και που εν πάση περιπτώσει ό,τι κι αν λέγαμε, κατά βάθος ήμασταν ψυχούλες;

Μα δεν θα μπορούσε να είχε μείνει όλο αυτό εγκλωβισμένο στα γαβγίσματα, στα ανέκδοτα, στην συνείδηση του ότι δεν κάνει να λέμε τέτοια και στα σοβαρά; Θα μπορούσε και θα έμενε, αν δεν ερχόταν η συνολική ανατροπή της ζωής μας. Αλλά όπως δεν ήταν νομοτελειακή εξέλιξη, δεν ήταν και κάτι που ήρθε από το πουθενά. Με ριζικά κλονισμένη την υλική συνθήκη που αποτελούσε τμήμα της ταυτότητάς μας, πολλοί από εμάς βρήκαν καταφύγιο σε ένα άλλο τμήμα της, προϋπάρχον και σιχαμένο, το οποίο από μουλωχτό μετατρέπεται τώρα απενοχοποιημένα σε κυρίαρχο. Ο Έλληνας του καλοκαιριού του 2004 μεταμορφώνεται στον Έλληνα της κρίσης. Αν τότε αρκείται να γιουχάρει τους «αράπηδες» στον τελικό των 200 μέτρων επειδή του στέρησαν λίγη φαντασιακή εκσπερμάτωση ακόμα, τώρα θα προχωρήσει στον Κασιδιάρη. 
Είμαι στην Πορτογαλία, η εθνική έχει μόλις προκριθεί στον τελικό, αποχωρώντας από το γήπεδο Πορτογάλοι φίλαθλοι μας χειροκροτούν. Από δίπλα μου τους απαντούν με κωλοδάχτυλα και με «στον τελικό θα σας γαμήσουμε». Γαβγίζαμε και δεν δαγκώναμε όσο ήμασταν από πάνω. Αλλά κάτω από την ψυχούλα δεν αποκλείεται να ήμασταν πάντοτε σκυλιά.
(Κείμενο γραμμένο για την Ελευθεροτυπία

35 Comments:

At 3/09/2013 08:01:00 μ.μ., Anonymous Αμφιβολία said...

Μιλάς για τους Έλληνες συγκεκριμένα σαν να υπονοείς πως άλλοι λαοί στην δική μας κατάσταση και υπό τέτοιες συνθήκες θα φέρονταν καλύτερα. Ειδικά αν είχαν να κάνουν με έναν προοδευτικό χώρο που μόνο σοβαρός δεν είναι. Έναν χώρο που εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ξεκινούσε με τη φράση «ασφαλώς και το μεταναστευτικό ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί» ξέροντας τι θα ακούσεις όταν ο ομιλητής περάσει στο «αλλά». Δεν ήταν μόνο το «αλλά» του Αγ. Παντελεήμονα το πρόβλημα old-boy.

Στο αντίπερα «αλλά», συνήθως ακολουθούσαν κουβέντες όπως «ο πολυπολιτισμός είναι ευλογία και πρέπει να αφομοιωθούν όσοι κι αν είναι, αν θέλουμε να λεγόμαστε Άνθρωποι», «να σκύψουμε πάνω απ’ το πρόβλημα και να σκεφτούμε μεθοδικά λύσεις» κι άλλα παρεμφερή μπακογιαννικά ή «ας δώσουμε χαρτιά να πάνε όπου θέλουν». Ειδικά ως προς το τελευταίο, το άκρον άωτον του καλαμπουριού. Λες και η ιθαγένεια είναι λιόσπορος να την πετάς στα σπουργίτια με τις χούφτες ή ακόμη και αν την αντιμετωπίζαμε ως τέτοια σε παγκόσμια πρωτοτυπία για λόγους ανθρωπιστικούς, δεν θα μας πέταγαν έξω από τη Σέγκεν την ίδια στιγμή. Ο προοδευτικός αυτός χώρος ήθελε να δοκιμάσουμε οτιδήποτε άλλο, αλλά προς θεού να μην αγριέψει η φύλαξη των συνόρων μας. Γιατί πολύ απλά τραβάει ένα εγγενές ζόρι γενικώς με την έννοια «σύνορα», «κράτος», «στρατός», «λιμενικό», όλες αυτές τις κακιές λέξεις. Έτσι αναλωνόταν σε ευχολόγια και σε τηλεοπτικά σποτάκια μικρών παιδιών που... είναι παναθηναϊκοί και τους αρέσει το παστίτσιο.

Η ελλαδική κοινωνία καρκίνιασε αλλά παραδόξως έδειξε μεγάλες αντοχές. Και ξαφνικά ήρθε η ώρα που εξερράγη, φωνάζοντας τον κασιδιάρη, τον Γκοζίλα και τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη να της λύσει ένα πρόβλημα που άλλοι όχι απλώς δεν έλυναν, αλλά αντιδρούσαν και μόνο στην αναφορά του ως «πρόβλημα». Δεν ήταν πρόβλημα γι’ αυτούς, ήταν... ευκαιρία. Και επιμένουν. Στο κάτω-κάτω, η νεο-ελληνική κοινωνία τους ήταν πάντοτε αντιπαθέστατη, οπότε τα περί διάρρηξης του κοινωνικού ιστού και πολιτισμικού σοκ δεν τους συγκινούσαν και ποτέ ιδιαιτέρως. Ποιος «νεοελληνικός πολιτισμός» και κουραφέξαλα, από πίτα που δεν τρώω, τι με νοιάζει κι αν καεί.

Μην ανησυχείτε όμως, όλα για εσάς δουλεύουν μεσο-μακροπρόθεσμα και κατά βάθος το ξέρετε. Για καλή σας τύχη (και των λαθρομεταναστών), το πρόβλημα ανέλαβαν να το λύσουν κάποια απολίτιστα γραφικά ζώα που δεν έχουν ιδέα από πολιτική. Κάποια στιγμή, χάνοντας εντελώς το μέτρο και κάθε σπιθαμή προσχήματος, θα κάνουν το μεγάλο στραβοπάτημα και τότε θα ξεμπερδέψετε κοινωνικά και ιστορικά με τους νεο-έλληνες μια και καλή. Οι Μπογδάνοι και οι Δημοκίδιδες θα αποτελέσουν ξανά κυρίαρχη φωνή, αισθητική και νοοτροπία οπότε θα μπορείτε να ανασάνετε ελεύθερα όλοι σας, απαλλαγμένοι από τους νεο-έλληνες. Απλά υπομονή, ρόδα είναι και γυρίζει.

 
At 3/09/2013 09:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κανένας άνθρωπος δεν είναι υποχρεωμένος να έχει καλή καρδιά. Υποχρεωμένος είναι μόνο να τηρεί τους νόμους. Το αν θα έχει καλοσύνη μέσα του κι αν θα νοιάζεται για το δράμα μακρινών συνανθρώπων του, είναι δικό του ζήτημα και πρέπει κάποια στιγμή να παραδεχθείτε οτι αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται στον πυρήνα της έννοιας “ελευθερία”: το δικαίωμα στην αδιαφορία για τον συνάνθρωπο. Εγώ αποφασίζω για ποιους θα νοιάζομαι και για ποιους θα αδιαφορώ, με κριτήρια δικά μου. Δεν ξέρω σε τι κόσμο ζούσατε πριν την κρίση, την εποχή του μεγάλου πάρτι. Ένα πάρτι στο οποίο βρίσκονται μέχρι τώρα και άλλοι λαοί έχοντας ξεχάσει πλευρές της ανθρώπινης φυσής που κάποια στιγμή και αυτοί θα κληθούν απότομα να θυμηθούν όταν κλείσουν και οι δικές τους κάνουλες. Είναι ιστορική νομοτέλεια.
Όταν λοιπόν δεν τηρούνται οι νόμοι στις εσχατιές ενός κράτους (δηλαδή στα σύνορα) και μπαίνει όποιος θέλει, όταν κανείς συστημικός ή προοδευτικός δεν καταγγέλλει την ασυδοσία στα σοβαρά αλλά αντιθέτως υπάρχουν μεγαλοσυμφέροντα που βολεύονται από την κατάσταση αυτή, πώς έχετε την απαίτηση να μη γυρίσει το μάτι του κόσμου και να ζητήσει βοήθεια από εκείνους που δηλώνουν πρόθυμοι να του το λύσουν όποιοι κι αν είναι;
Και κάτι άλλο: εκτός από την καλοσύνη, ο άνθρωπος δεν έχει καμία υποχρέωση να είναι ούτε και καλλιεργημένος ή διορατικός. Όντας λοιπόν ακαλλιέργητος και με δικαίωμα ψήφου ίσο με όλους τους υπόλοιπους, θα κάνει ότι πιστεύει εκείνος οτι τον εξυπηρετεί. Καλό είναι να το θυμάστε την επόμενη φορά που θα κατεβάσετε ρηξικέλευθες και ριζοσπαστικές ιδέες κοινωνικής οργάνωσης στα όρια του τρολλαρίσματος, στηριζόμενοι στην πεποίθηση οτι ο όρος «άνθρωπος» είναι κατά βάση κάτι βελούδινο που θα όφειλε να μυρίζει τριαντάφυλλα.

 
At 3/10/2013 08:12:00 π.μ., Blogger Astero said...

Χάιλ στους από πάνω. Τελικά μικρόμυαλος γεννήθηκες, μικρόμυαλος θα πεθάνεις. Αλλά μάλλον το να δεις μια παγκόσμια οικονομική κρίση γι΄ αυτό που είναι, ως μια κρίση θεσμική μέσα σε ένα σύστημα που καταρρέει για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τον Πακιστανό που σου χαλάει τη θέα, είναι ψιλά γράμματα για τον αθάνατο μικροαστό μεγαλομαλάκα Ελληνάρα που νομίζει ότι ο κόσμος είναι το οικοπεδάκι του κλεφτοκοτά του θείου που πήγε και μπάζωσε το ρέμα, έκλεισε ένα κομμάτι δασικής έκτασης, το ονόμασε εξοχικό και τώρα ψάχνει να δει πώς θα καταφέρει να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο. Αλλά σε κράτος κλεφτοκοτάδων τι να περιμένεις, παιδεία και καλλιέργεια?

Βρε δεν ψοφάτε λέω γω, γιατί εμένα μου χαλάτε εσείς τη θέα πιο πολύ απ' τον Πακιστανό.

 
At 3/10/2013 10:00:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Λυπαμαι, αλλα η κριση ειναι πολυ φτωχη δικαιολογια - η Ισπανια με χρονια ανεργια στους νεους 55% δεν εχει ουτε 1% στο ναζιστικο κομμα ουτε γενικευμενα βασανιστηρια και επιθεσεις σε μεταναστες - το ιδιο και η Βουλγαρια και η Ρουμανια. (για να μην μιλησουμε για απειρως φτψχοτερες χωρες των Βαλκανιων και της Βορειας Αφρικης).
Οχι η εκτιναξη στα υψη των ναζι δολοφονων ειναι μοναδικο ελληνικο φαινομενο (οπςω ηταν και ο ναζισμος στην Γερμανια στο Μεσοπολεμο) - και ετσι πρεπει να αντιμετωπιστει.
Η σκοτεινη η ψυχη ξεκιναει απο την απατη και τα εγκληματα στην οποια στηριχτηκε η καλπικη εθνικη συνειδηση. Μονο με συνολικη καταληψη απο καποιοςυ αλλους και επανεκπαιδευση (οπως στην μετα ναζιστηικη Γερμανια και τη Ιαπωνια ) μπορει να ξεπεραστει ο ενδημικος ναζισμος - ρατσισμος,
Λυπαμαι - αλλα μονο ετσι,
Χριστος Γ

 
At 3/10/2013 02:01:00 μ.μ., Anonymous Αμφιβολία said...

Βρε για δες κάτι στερεότυπα που μαθαίνεις εδώ. Οι Έλληνες είναι κατά βάθος σκυλιά μέσα τους, ελληναράδες, μικροαστοί μεγαλομαλάκες, κλεφτοκοτάδες που πρέπει να ψοφήσουν για χάρη του Πακιστανού ο οποίος είναι χίλιες φορές προτιμότερος*.
Είναι άνθρωποι που λόγω ιδιαιτερότητας έχουν μια ροπή στον ναζισμό και ξαφνικά αγάπησαν τους φούρνους ενώ πρέπει να καταληφθούν από ξένες –υγιείς- δυνάμεις για να τους μεταλαμπαδευτεί σωστή νοοτροπία και να στρώσουν. Και γίνεται μάλιστα σύγκριση με Βούλγαρους και Ρουμάνους για να καταδειχθεί πολιτισμική κατωτερότητα (είστε σίγουροι οτι θέλετε να συγκρίνετε Βούλγαρους και Ρουμάνους με εμάς; Είστε απολύτως βέβαιοι ότι ξέρετε για τι πράγμα μιλάτε;).
Και όλα αυτά τα ακούς από αντιρατσιστές που είδαν μια πρόσκαιρη αντιδραστική εκτίναξη του φασισμού στο 10-15% και το προβάλλουν στο υπόλοιπο 85%. Που να ήσασταν και ρατσιστές δηλαδή.

*κοιτάξτε, αν προκειμένου να κυβερνηθεί σωστά η χώρα υπονοείται από τον χώρο της αριστεράς πως χρειάζεται αλλαγή λαού και υποκατάστασή του από άλλους λαούς, αν δηλαδή η έννοια σας αφορά τον χώρο αυτό ως γεωγραφία και ο πληθυσμός του σας φέρνει αναγούλα και μόνο, μην απορείτε καθόλου που σκληρός πυρήνας της κοινωνίας σας έχει γραμμένους και μόνιμα στην άκρη. Έχει κι αυτός δικαίωμα στο ένστικτο αυτοσυντήρησης με το οποίο αρκετά παίξατε, αρκετά το σκαλίσατε τριάντα χρόνια τώρα. Το οτι τον φέρατε σε σημείο να συμμαχήσει προσωρινά με νεοναζί είναι μεταξύ άλλων ΚΑΙ δικό σας δημιούργημα.

 
At 3/10/2013 02:18:00 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Διαβάζω πολλή άγνοια: Το αίτημα να αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία τους μετανάστες (και ιδίως τους πρόσφυγες) "όπως πρέπει και όπως επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει" (για να πάνε και ενδεχομένως όπου θέλουν) δεν αφορά την ιθαγένεια, αλλά το άσυλο. Η ιθαγένεια δεν έχει καμία σχέση, αφορά τους μακρόχρονα και νόμιμα παραμένοντες εδώ και τα παιδιά τους.

Οι πολίτες μιας χώρας δεν έχουν υποχρέωση να τηρούν μόνο τους νόμους. Εχουν και υποχρέωση, εφόσον θέλουν και δικαιώματα, να προσέχουν, να προβλέπουν και να προλαμβάνουν. Με την έννοια αυτή, ωραία ήταν τα ευρωπαϊκά λεφτάκια τόσα χρόνια, που μας βοήθησαν να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο σε 25η πιο πλούσια χώρα. Μόνο που τις περισσότερες από υποχρεώσεις που είχαμε, λαμβάνοντας αυτά τα "λεφτάκια", τις πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων. Μαζί με τις διεθνείς συμβάσεις και αρχές, που έχουμε υπογράψει, αποδεχόμενοι βασικά δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις μας προς τους άλλους...

 
At 3/10/2013 03:11:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εχεις δίκιο

 
At 3/10/2013 03:23:00 μ.μ., Anonymous Μιχάλης Κ. said...

Αντιγράφω από αλλού:

"Υφίστανται φαινόμενα ρατσισμού και ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα;

Σήμερα πλέον ναι, αναντίρρητα. Θα μπορούσαμε να αναλύουμε για ώρες το αν η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι κυρίως η αιτία ή κυρίως το αποτέλεσμα αυτών των φαινομένων, όμως το γεγονός παραμένει.

Υφίσταται φασιστική απειλή στην Ελλάδα σήμερα;

Η αλματώδης άνοδος της Χρυσής Αυγής που παρατηρήσαμε μόνο παράλογη δεν καθιστά αυτήν την ανησυχία.

Δηλαδή, έχουμε ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα. Το οποίο χρήζει μιας πραγματικής ένωσης πολιτών, πέρα από κόμματα, ιδεολογίες, “δεξιά” και “αριστερά”, οι οποίοι θα είναι όντως ”Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή”.

Αντ’ αυτού, τί κάνει η “Ένωση”, τα μέλη της οποίας “ενώνονται” “ενάντια” σε αυτά τα φαινόμενα;

Θέτει στον Έλληνα πολίτη το δίλημμα: “Οι επιλογές σου είναι δύο: ή η ανοχή του ρατσισμού, ή η υποστήριξη της πολιτικής θέσης ‘ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, νόμιμοι όλοι οι μετανάστες‘”

Δηλαδή, όποιος εναντιώνεται στον ρατσισμό… ταυτίζεται αμέσως με την πολιτική προώθηση του ξέφραγου αμπελιού: το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει ιθαγένειες, νομιμοποιεί παρανόμως εισελθόντες κλπ.!

Πόσο χειρότερες υπηρεσίες θα μπορούσαν να δοθούν στην καταπολέμηση του ρατσισμού; Πόσο αμεσότερη προώθηση της ανοχής του;"

 
At 3/10/2013 03:28:00 μ.μ., Blogger AQ37 said...

Μιλάς για τους Έλληνες συγκεκριμένα σαν να υπονοείς πως άλλοι λαοί στην δική μας κατάσταση και υπό τέτοιες συνθήκες θα φέρονταν καλύτερα.

Βασικά υπάρχουν περίπου 150 λαοί σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τη δική μας, κανένας από αυτούς δε συμπεριφέρεται λες και ήρθε το Τέλος του Κόσμου και Άρα Είναι ΟΚ Να Κάνω Ό,τι Καφρίλα Γουστάρει η Γκλάβα Μου.

Και το μεταναστευτικό δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Μια κοινωνία που αρνείται να δεχτεί (να δεχτεί, όχι να αναγκαστεί να δεχτεί) έστω και έναν μετανάστη ή πρόσφυγα, σταθερά τα τελευταία 190 χρόνια, από τότε που τα γυναικόπαιδα του Μεσολογγίου έφτασαν μετά την έξοδο στο διπλανό χωριό και οι χωριάτες τα ξεσκίσανε, αυτή είναι το σοβαρό πρόβλημα, που αντιμετωπίζεται πλέον από τις δυνάμεις του κοινωνικού δαρβινισμού.

 
At 3/10/2013 03:47:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο Έλληνας του καλοκαιριού του 2004, τον Σεπτέμβριο καθάρισε τον Αλβανό που πανηγύριζε στην Ζάκυνθο. Σε διορθώνω, αλλά συμφωνώντας εντελώς με το πνεύμα σου.
Εκεί που διαφωνώ είναι με την κριτική σου στην ταινία. Ο υφέρπον ρατσισμός είναι άκακος στην αρχή κι αυτό αποτυπώνεται με τους καθημερινούς διπλανούς μας ήρωες. Αλλά η εξέλιξη με το εύρημα της καταγωγής, η γενικότερη τραγικότητα-μοναξιά του πρωταγωνιστή και η τελειωτική συντριβή του στο τέλος που χάνει και την μάνα του, μου δίνουν την εντύπωση ότι η ταινία δεν είναι τόσο μονοδιάστατη.
Φαντάζεσαι τον Πλωμαρίτη να ανακαλύπτει ότι οι γονείς του είναι π.χ. Αλβανοί;

 
At 3/10/2013 04:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Α εντάξει. Θα πούμε στην Ευρώπη «δεν δίνουμε ιθαγένεια, άδεια παραμονής δώσαμε σε αυτούς που μπαίνουν παράνομα οπότε και πάλι οφείλετε να τους δεχθείτε στις χώρες σας, στο κάτω κάτω γι’ αυτά που συμβαίνουν στις χώρες τους φταίτε και εσείς οι ιμπεριαλιστές-καπιταλιστές-φονιάδες των λαών, ώρα να δείτε τι κάνατε» και αυτοί δεν θα μας στείλουν στον διάολο μαζί με τους λαθρομετανάστες.
Τι ωραίοι και ανέξοδα καλοσυνάτοι που είστε όλοι.

 
At 3/10/2013 05:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

At 3/09/2013 09:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...
" Κανένας άνθρωπος δεν είναι υποχρεωμένος να έχει καλή καρδιά. Υποχρεωμένος είναι μόνο να τηρεί τους νόμους."
__________
Ακριβώς! Άκου τα τώρα, επειδή το πήρες λάθος από την αρχή:

Αλήθεια, δε σου έκανε εντύπωση που με τόσους "λαθρομετανάστες", αποδείχτηκε πως τελικά ούτε ο 1 στους 10 ήταν παράνομα στη χώρα (2012); http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=23510&Itemid=1012&lang=

Στα σύνορα δεν πυροβολούνται άνθρωποι άοπλοι και γυναικόπαιδα. Ούτε στους πολέμους δε γίνεται αυτό.
Και από τη στιγμή που τα περάσουν και αιτηθούν άσυλο ή αναγνώριση κατάσταση πρόσφυγα, αρχίζουν οι υποχρεώσεις της Ελληνικής πολιτείας (δηλαδή ημών των νομοταγών). Άρα για ποιους παράνομους μας μιλάς;

Και το λυπηρό είναι ότι χαρακτηρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους παράνομους (και δικαιολογώντας έτσι έμμεσα την όποια κακομεταχείριση τους), αθωώνεις τους ανίκανους πολιτικούς που ψηφίζαμε με συντριπτικά ποσοστά τα "καλά" χρόνια όλοι μας και οι οποίοι -εκτός των άλλων- είναι και υπεύθυνοι για τη μη διαχείριση του προβλήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι άνθρωποι αυτοί ΔΕΝ είναι παράνομοι:

1. Η Ελλάδα από τη δεκαετία του '50 ακόμα, σε εποχές επίσης δύσκολες, έχει υπογράψει τη συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες,
2. Διατηρεί γραφείο στην ΑΘήνα της Υπ. Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από την ίδια εποχή ακόμα νομίζω
3. Είναι μέλος σε αναρίθμητους διεθνούς οργανισμούς και συνθήκες ΕΙΔΙΚΑ για την προστασία αυτών των ανθρώπων
4. Και φυσικά εντελώς ανεύθυνα σε ανύποπτο χρόνο τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν το Δουβλίνο ΙΙ που τους εγκλωβίζει, χωρίς δικαιώματα ή προστασία, κυριολεκτικά στους δρόμους της ΑΘήνας, μέχρι την εξέταση του αιτήματός τους (το οποίο λόγω της κλασικής ανοργανωσιάς μας κάνει χρόνια)
5. Η Ελλάδα ως χώρα, μάλιστα, έχει καταδικαστεί από το ΕΔΑΔ (2011, MSS vs Belgium & Greece) για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση πρόσφυγα για την μεταχείριση που επιφυλάσσει σε ανθρώπους σαν την κυρία του άρθρου. Προσοχή! Όχι για κάποια πράξη κάποιου υπαλλήλου, αλλά ως κράτος. Προσωπικά ντρέπομαι για αυτό. Αλλά αυτό δε το ακούς να σου το λένε και πολύ συχνά οι πολιτικοί σου. Τους βολεύει να βαράς το σαμάρι άλλωστε.
6. Όλα τα παραπάνω φάνηκαν και με τα στατιστικά της απαράδεκτης επιχείρησης Ξένιος Ζευς.

Παρά την ευρεία αντίληψη για τους ανθρώπους αυτούς, λοιπόν, και πέρα από ανθρωπιστικές ή συναισθηματικές επικλήσεις, αν κάποιος είναι παράνομος στην παραπάνω ιστορία, δεν είναι αυτοί, αλλά το Ελληνικό κράτος, δλδ εμείς. Μάρτυράς μου το ΕΔΑΔ.

Ντοκιμαντέρ Dublin's Trap - with Greek subtitles (Η παγίδα τους Δουβλίνου)
http://vimeo.com/52562757

The Knights who say Ni!

 
At 3/10/2013 05:51:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητε Αμφιβολια και αλλοι συναφεις ελληναραδες...

Συμφωνουμε!
Η μονη ελπιδα ειναι, μετα απο μια νικη του Συριζα, στις μεθεπομενες εκλογες να επικρατησει η Χρυση Αυγη.
Ειναι σχεδον δεδομενο, οτι κατι τετοιο (ισως και πιο πριν) θα οδηγησει σε ψευτομαγκιες και προκλησεις απεναντι στην Τουρκια (οπως , οι ιδεολογικοι τους πατερες εκαναν στην Κυπρο με το πραξικοπημα το 74 και καποιοι αλλοι με την εισβολη στη Μικρα Ασια το 20). Ισως με την ΑΟΖ, ισως με μαγκιες οπως στα Ιμια, ισως με μονομερη ανακυρηξη επεκτασης των χωρικων υδατων.
Και , ακριβως οπως και τοτε, (το 1974 και το 1922) η απαντηση στην προκληση θα ειναι αμεση και απολυτη.
Και η καταστροφη που θα ακολουθησει, θα οδηγησει σε επαναθεωρηση των εθνικισμων και επανακαθορισμο των οριων μας...
Ισως τελικα ειναι ο μονος τροπος..
Χριστος Γ

 
At 3/10/2013 09:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ The Nights who say ni!
Δεν θα μπορουσα να το πω καλυτερα - αν και δεν πιστευω οτι υπαρχουν πολλες ελπιδες επικοινωνιας με ναζι υπανθρωπους.., (η τους φιλους/υπερασπιστες τους)

Χριστος Γ

 
At 3/10/2013 09:47:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αν θέλουμε να συνεννοούμαστε, πρώτα να καταλαβαίνουμε τι εννοούμε... όταν π.χ. διαβάζω πως η νεοελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική, βλέπω μπροστά μου τον ορισμό του ρατσισμού, ξέρετε...από την ανάποδη, ως αυτομαστίγωμα.

δύο στρατόπεδα, σε μπλογκ και καφενεία και δρόμους, εδώ και μήνες αδυνατούν να κάνουν διάλογο μεταξύ τους:
- οι μέν μέσα στην αυτοσιχαμάρα τους, δέχονται τον πολυπολιτισμό ως ρομαντισμό, μυρωδιές κάρι, χαμογελαστά λευκά δόντια κλπ.
- οι δε μέσα στην οργή τους βλέπουν εξαθλιωμένους που χέζουν στα παρκα, κλεβουν γριές και αλώνουν την ελλάδα.

σορι αλλά προσωπικά βλέπω να συμβαίνουν και τα δυο. το θέμα είναι περίπλοκο, δεν αναλύεται έτσι, επίσης δεν προκύπτουν πολλά από συγκρίσεις με άλλες κοινωνίες, η κάθε μία είναι μοναδική.

γενικά όσο πιο ψυχρά και στεγνά δει κανείς το θέμα, τόσο καλύτερα μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και άλλες, όχι απαραίτητα σύμφωνες αλλά ούτε και αντίθετες απόψεις. οι εξυπνάδες, το οπαδιλίκι, οι επικλήσεις σε συνθήματα και κλισέ που κατάντησαν βαρετά, δε βοηθούν πουθενά, ούτε λαιβ ούτε σε σχόλια σε μπλογκ.

κι αν ήθελε η μικρή ομήγυρη την προσωπική μου γνώμη, δε θα υπεκφύγω: χαρτιά σε όλους και στο καλό όσοι θέλουν (δλδ το 80%) και έξω από σένγκεν άν χρειαστεί. γιατί με 27% εγχώρια ανεργία και πολύπλοκες γεωπολιτικές πιέσεις, η πολυπολιτισμικότητα μας τελείωσε, καπούτ, πάπαλα, αντικειμενικά ρε παιδί μου.

όσοι εντάχθηκαν εντάχθηκαν, ψηλά την ελληνική σημαία οι αλβανοί και πολωνοί μαθητές στις παρελάσεις, no problem, οι υπόλοιποι αντί να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαί, ας τραβήξουν για γερμανία με τις ευχές μας. ή μήπως θα είμαστε εμείς εσαεί το φίλτρο, να στέλνουμε γιατρούς και να κρατάμε ρακοσυλλέκτες στο όνομα της ευρωπαϊκής ιδέας? -oh wait..

 
At 3/10/2013 10:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@The Knights who say Ni!
Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους 9 είχαν χαρτί που έλεγε οτι είναι υποχρεωμένοι εντός μερικών εβδομάδων να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν τους κάνει «νόμιμους» αυτό.
Υποχρεωμένοι είμαστε να τους παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και απέλασης, δεν νομίζω οτι έχουμε καμία υποχρέωση να μοιράσουμε άδειες παραμονής και να τις γυρνάμε γύρω-γύρω σαν να είναι μπάφοι, σε ανθρώπους 25 χρονών που έρχονται στη χώρα χωρίς χαρτιά και δηλώνουν χώρα προέλευσης σε εμπόλεμη ζώνη.
Άνθρωποι που έρχονται εδώ με τις οικογένειές τους είναι μια περίπτωση ευαίσθητη και χρίζει προσοχής βέβαια, αλλά και πάλι αν οι άνθρωποι αυτοί είναι εκατοντάδες χιλιάδες προκύπτει μέγα θέμα που δεν λύνεται με το να δώσεις χαρτιά σωρηδόν.
Για να τηρούνται οι νόμοι πρέπει να υπάρχει και κάποια λογική, όταν ένας νόμος ή μια διεθνής συνθήκη προσκρούει στη λογική και την πραγματικότητα καταργείται στην πράξη.

 
At 3/10/2013 10:36:00 μ.μ., Blogger Γιώργος said...

Χρήστος Γ. δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Δυστυχώς αυτό που θα συμβεί είναι οτι για τα επόμενα κάμποσα χρόνια, η χρυσή αυγή θα παίζει μεταξύ τρίτου κόμματος και αξιωματικής αντιπολίτευσης σέρνοντας απ’ τη μύτη την όποια κυβέρνηση. Οπότε θα διαμορφώνει ατζέντα από την βολική θέση του ανευθυνο-υπεύθυνου, όπως τόσα χρόνια έκανε η μαρξιστική αριστερά.
Επίσης καλέ μου δημοκράτη μάθε να διαφωνείς με τους ρατσιστές χωρίς χαρακτηρισμούς τύπου «υπάνθρωποι» όταν σε εξοργίζουν γιατί έτσι το μόνο που κάνεις είναι να επιβεβαιώνεις το ρατσιστικό mentality. Όταν θέλεις να διδάξεις ήθος να το κάνεις σωστά. Ούτε μπορείς να το καταφέρεις με χαιρέκακα υπονοούμενα για την μικρασιατική καταστροφή, αυτό το βιολί το έχει κόψει μέχρι και ο ριζοσπάστης. Το πιο σωστό σχόλιο είναι αυτό του 09:47 και αν τέτοιες τοποθετήσεις σταδιακά πληθύνουν στην ελληνική κοινωνία τόσο θα μεγαλώνει η ελπίδα.

 
At 3/10/2013 11:34:00 μ.μ., Blogger Γιώργος said...

Με συγχωρείτε αλλά επιτρέψτε μου να προσθέσω και κάτι ακόμα. Κάτι είδα πιο πάνω περί κοινωνικού δαρβινισμού και θέλω να επισημάνω πως τέτοιες αλαζονικές κουβέντες και νοοτροπίες από την πλευρά των προοδευτικών συνετέλεσαν στο σημερινό χάλι.
Ο κοινωνικός δαρβινισμός αγαπητοί δεν είναι φιλαράκι κανενός. Βάσει κοινωνικού δαρβινισμού προέκυψαν και οι επώδυνες παρενθέσεις του μεσαίωνα, του ναζισμού στη γερμανία ή της χούντα των συνταγματαρχών. Η κοινωνική εξέλιξη δεν είναι γραμμική και μονοδιάστατη, έχει στάσεις, πισωγυρίσματα και επαναπροσδιορισμούς που τσούζουν. Γι’ αυτό πάψτε να την επικαλείστε λες και την έχετε καβαλήσει όπως το κύμα ο σέρφερ, γιατί ενίοτε δίνει και χαστούκια που τα πληρώνει όλος ο κόσμος μαζί.

 
At 3/11/2013 02:18:00 π.μ., Anonymous Βασίλης said...

Ακόμη κι αν η άνοδος της ΧΑ ευνοείται από έναν προϋπάρχοντα εθνικισμό/ρατσισμό, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα πληροί πια όλες τις "προϋποθέσεις" για την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων: οικονομική καταστροφή (χωρίς ορατές διεξόδους), απαξίωση του πολιτικού συστήματος (παρομοίως), όξυνση του μεταναστευτικού (παρομοίως). Θα συνέβαινε κάτι αντίστοιχο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Εμάς πάντως μας διέσυραν κανονικά εξαιτίας μιας οικονομικής κρίσης. Δεν φαίνονται ιδιαίτερα μεγάλες οι πραγματικές αντοχές και ανοχές τους.

 
At 3/11/2013 03:02:00 π.μ., Anonymous ohm said...

Όλοι οι σύγχρονοι αριστεροί ηγέτες χωρών που θαυμάζει και κατα καιρούς επικαλείται η εν Ελλάδι αριστερά, πίστευαν και πιστεύουν στην έννοια του έθνους και σέβονται τον ρόλο του στρατού, συσπειρώνοντας τους λαούς τους πάνω σε αυτά τα θεμέλια. Δεν πουλάνε οπαδικό διεθνιλίκι ούτε αναλώνονται στην ταξική ανάλυση μέρα νύχτα υπεκφεύγοντας ως προς τα αυτονόητα πατριωτικά τους καθήκοντα. Μόνο εδώ στην Ελλάδα η διχαστική αριστερά έχει διαστρεβλώσει τόσο τον εαυτό της που βδελύσσεται την λέξη «έθνος» και βρίζει συστηματικά τον στρατό και την αστυνομία εδώ και δεκαετίες πράγμα που έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο μίσους με το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας.

Σε συνδυασμό με την καραμπινάτη οσφυοκαμψία των σημερινών κυβερνήσεων και την διόγκωση του μεταναστευτικού, οι ακροδεξιοί βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό. Δεν έγιναν ξαφνικά χιτλερικοί ένα εκατομμύριο Έλληνες, η κεντρική ιδεολογία των πωρωμένων χρυσαυγιτών δεν τους αφορά και είναι πολύ ύπουλο όταν λέγεται ή γράφεται κάτι τέτοιο.

Μπορούμε να συζητάμε μέρες για το τι εστί χρυσή αυγή και πόσο δύσοσμος είναι ο πυρήνας της, αλλά δεν βλέπω καμία διάθεση από κανέναν να υπερασπιστεί τον λαό με όρους εθνικούς, πέρα από την υστερόβουλη ακροδεξιά που μέσα σε έναν χρόνο έχει πάρει και τις κάλτσες όλου του πολιτικού συστήματος.
Αντιθέτως η αριστερά έχει βολευτεί από την όλη εξέλιξη οικτίροντας τους συντηρητικούς γιατί είδε πως πλέον έχει το δικαίωμα να ταυτίζει τον πατριωτισμό και τον υγιή εθνισμό με τους ναζί του μιχαλολιάκου. Όσο περισσότερο διογκωθεί το φαινόμενο, τόσο πιο πολύ τρίβει τα χέρια της και χαμογελάει γιατί σε βάθος χρόνου θα μπορέσει να το κεφαλαιοποιήσει.

Προς όφελός της είναι η εξέλιξη αυτή πράγμα που δεν κρύβεται πλέον, μια βόλτα από το διαδίκτυο και είναι κάτι που το εισπράττεις στα άρθρα και στα σχόλια των περισσότερων μπλόγκ.

 
At 3/11/2013 08:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@Γιωργο.
Μαλλον δεν εγινα σαφης:
Με παιδεραστες, αμετανοητους δολοφονους , βιαστες, ρατσιστες, χρυσαυγιτες ΔΕΝ διαφωνω και δεν μπαινω σε διαλογο
(" Δεν ειναι σωστο Κωστακη να βιαζουμε 2χρονα κοριτσακια... Ελα να το συζητησουμε, να δουμε ποιος εχει καλυτερα επιχειρηματα").
Κατι τετοιο θα ηταν απλως τερατωδες.
Απλως ελπιζω και περιμενω την πληρη (ηθικη και φυσικη) εξοντωση τους.
Χριστος Γ

 
At 3/11/2013 12:22:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Νομίζω, πως το άρθρο «Ξεχωριστός» Καραμανλής.. του Ν. Μπογιόπουλου, προσφέρει αρκετά στοιχεία για να κατανοήσει/ερμηνεύσει κανείς το ωραίο σου ποστ σε όλο του το νοηματικό εύρος. Νομίζω επίσης, πως ισχύει και το αντίστροφο. Για να κατανοήσει δηλαδή κανείς τις κοινωνικές συνέπειες των στοιχείων που παραθέτει στο άρθρο του ο Μπογιόπουλος σε όλο τους το εύρος, πρέπει να διαβάσει και το δικό σου ωραίο ( το ξαναλέω γιατί μου άρεσε) ποστ.
Θέλω όμως να κάνω και μια διευκρίνιση για την κατακλείδα του ποστ, τη φράση “Αλλά κάτω από την ψυχούλα δεν αποκλείεται να ήμασταν πάντοτε σκυλιά.”Όσοι τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης επέλεξαν κάθε Κυριακή να χτυπούν τις πόρτες όχι των πολιτικών αλλά των συμπολιτών τους, για να τους προτείνουν να διαβάσουν μια συγκεκριμένη εφημερίδα, από τις αντιδράσεις, γνωρίζουν καλά ποιες και πόσες ψυχούλες “ήμασταν” πάντα σκυλιά και ποιες και πόσες όχι. Γνωρίζουν από ποιες και πόσες ψυχούλες εισέπρατταν ροχάλα στο πρόσωπο και “δεν θα μου μαγαρίσεις εσύ το Σπίτι μου” και από ποιες και πόσες εισέπρατταν “καλώς τα παιδιά” και κέρασμα τσίπουρο.

 
At 3/11/2013 04:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Παιδιά, μη λέμε ό,τι μας κατέβει, δεν είναι λύση οι άδειες παραμονής και οι ιθαγένειες, θα διογκώσουν το πρόβλημα. Αν μαθευτεί οτι προσανατολιζόμαστε στο να μοιράζουμε άδειες παραμονής για να ξεφορτωθούμε κόσμο, και πάλι θα γίνουμε ακόμα μεγαλύτερος μαγνήτης μεταναστών από κάθε γωνιά της γης, το πρόβλημα θα τροφοδοτήσει τον εαυτό του εις τριπλούν. Αυτό το ξέρουν όλοι, κι εμείς και οι ευρωπαίοι που όπως πολύ σωστά ειπώθηκε δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια να μας κοιτάνε σε μια τέτοια εξέλιξη, μας έχουν που μας έχουν στην μπούκα πλέον. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα.
Εμείς είμαστε έθνος εσωτερικής Βαλκάνιας μετανάστευσης, το χνώτο των αρβανιτών, σαρακατσάνων, βλάχων, Ποντίων, Ρομά, Μωραϊτών, Τσακώνων, των Αλεξανδρινών, των Μικρασιατών και των πελοποννήσιων είχε σημαντικά κοινά σημεία και πολλές δεκαετίες μετά την επανάσταση μέχρι και την δεκαετία του ‘80 έφτιαξε ένα λειτουργικό μωσαϊκό που είχε ζυμωθεί επί βυζαντινής αλλά και οθωμανικής αυτοκρατορίας για αιώνες. Δεν προερχόμαστε από τυχοδιώκτες που ήρθαν ξαφνικά από όλες τις γωνιές της γης σε έρημο τόπο για να κάνουν λεφτά, οπότε όταν έρχονται ποτάμια οι μετανάστες από Αφρική και μέση ανατολή οι ανοχές μας και η ηθική υποχρέωση να τους βολέψουμε όλους αυτούς δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τους αμερικάνους ή τους Αυστραλόυς. Ούτε είχαμε αποικίες στις χώρες τους ώστε να μας εμφυτευτεί ενοχικό σύνδρομο όπως στους Άγγλους, τους Γάλλους ή τους Ολλανδούς. Ειδικά όταν μιλάμε για εκατομμύρια μετανάστες που ζητάνε να χωθούν σε έναν πληθυσμό κάτω των δέκα εκατομμυρίων. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν με ποιους συγκρινόμαστε δηλαδή και προκύπτει το συμπέρασμα οτι αδίκως εκδηλώνουμε δυσανεξία και θα έπρεπε να είχαμε ανοίξει τις αγκαλιές μας. Η οποία αυτή δυσανεξία, αφού δεν εισακουόταν από κανέναν, στράφηκε προς τους ναζί πράγμα που φυσικά δεν είναι καθόλου προς τιμή μας και δημιουργεί μόνιμο λεκέ στην ιστορική μας αφήγηση που θα πάρει πάρα πολύ καιρό να ξεχαστεί.
Οι αλβανοί αφομοιώθηκαν μέσα σε δύο δεκαετίες αφού είναι συγγενείς πολιτισμικά με εμάς, «ξαδέρφια» μας είναι, αλλά αναφορικά με όλους τους υπόλοιπους το όλο ζήτημα είναι πολύ μεγάλο μπλέξιμο και όποιος πιστεύει σε υπεραπλουστευτικές λύσεις αδικεί το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος.

 
At 3/11/2013 05:15:00 μ.μ., Anonymous Αμφιβολία said...

Λέτε στον κόσμο να κόψει τον λαιμό του. Η όλη σας στάση αρχίζει και τελειώνει στο «αφού ψηφίζατε αντεπαναστατικές κυβερνήσεις που σύρθηκαν σε υπογραφές Δουβλίνο Ι&ΙΙ και δεν προτιμήσατε κάτι πιο αριστερό, ανατρεπτικό, κόκκινο και σφυροδρεπανιζέ, τώρα λουστείτε μετανάστες όσα εκατομμύρια κι αν είναι και μη βγάλετε άχνα, το σκασμό να βγάλετε και τραβάτε σε μια γωνιά να ψοφήσετε ήσυχα, ήρεμα κι ωραία μπας και ξεβρομίσει ο πλανήτης». Προκλητικοί, χαιρέκακοι και ανεύθυνοι μια ζωή που έχετε το θράσος να χρεώνετε φυλετικό ρατσισμό και "ροπή στον νεοναζισμό" σε όλη την κοινωνία εξισώνοντάς την με βιαστές, δολοφόνους, παιδεραστές και τον μαλάκα υποψήφιο του βίντεο.

 
At 3/11/2013 05:51:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κάτω από την ψυχούλα δεν αποκλείεται και να είμασταν απλώς ηλίθιοι.
Αυτό αποδεικνύει η άνοδος τόσο της ΧΑ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

 
At 3/11/2013 06:09:00 μ.μ., Anonymous Κ.Π. said...

Τι σου είναι το σινεμά όμως. Ακόμα και αυτό το low badget. Μόλις είδα την φωτογραφία του πολιτευτή μου ήρθαν και μένα αυτομάτως στο μυαλό οι σκηνές της ταινίας. Λες και το έκανε επίτηδες ο μπαγάσας.

 
At 3/11/2013 10:33:00 μ.μ., Anonymous ΠΑΝ said...

"Αγαπητε Αμφιβολια και αλλοι συναφεις ελληναραδες...

Συμφωνουμε!
Η μονη ελπιδα ειναι, μετα απο μια νικη του Συριζα, στις μεθεπομενες εκλογες να επικρατησει η Χρυση Αυγη.
Ειναι σχεδον δεδομενο, οτι κατι τετοιο (ισως και πιο πριν) θα οδηγησει σε ψευτομαγκιες και προκλησεις απεναντι στην Τουρκια (οπως , οι ιδεολογικοι τους πατερες εκαναν στην Κυπρο με το πραξικοπημα το 74 και καποιοι αλλοι με την εισβολη στη Μικρα Ασια το 20). Ισως με την ΑΟΖ, ισως με μαγκιες οπως στα Ιμια, ισως με μονομερη ανακυρηξη επεκτασης των χωρικων υδατων.
Και , ακριβως οπως και τοτε, (το 1974 και το 1922) η απαντηση στην προκληση θα ειναι αμεση και απολυτη.
Και η καταστροφη που θα ακολουθησει, θα οδηγησει σε επαναθεωρηση των εθνικισμων και επανακαθορισμο των οριων μας...
Ισως τελικα ειναι ο μονος τροπος..
Χριστος Γ"

Βρε φασιστοσυριζάκο...
Πότε θα καταλάβεις ότι το να ισοπεδώνεις και να χαρακτηρίζεις χρυσαυγίτη όποιον διαφωνεί μαζί σου είναι φασισμός και ενισχύει τη Χρυσή Αυγή που κατά τα άλλα πολεμάς?

 
At 3/12/2013 12:37:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@Ανώνυμος 3/10/2013 10:07:00 μ.μ

"Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους 9 είχαν χαρτί που έλεγε οτι είναι υποχρεωμένοι εντός μερικών εβδομάδων να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν τους κάνει «νόμιμους» αυτό."

- Πηγές; Πόσοι; Μήπως αναφέρεσαι στις προσωρινές άδειες παραμονής; Και γιατί αμφισβητείς το χαρακτηρισμό τους ως νόμιμους από την ίδια την ΕΛΑΣ; Γνωρίζεις κάτι περισσότερο;

"Υποχρεωμένοι είμαστε να τους παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και απέλασης, δεν νομίζω οτι έχουμε καμία υποχρέωση να μοιράσουμε άδειες παραμονής..."

- Υποχρεωμένοι είμαστε να τους παρέχουμε αυτά που έχουμε δεσμευτεί και υπογράψει να τους παρέχουμε. Απλά και νόμιμα και γραμμένα σε συνθήκες. Άσχετα με το τι θα ήθελες ή θα ήθελα εγώ. Και κυρίως να εξετάζουμε τα αιτήματα ασύλου τους (που δεν το κάνουμε). Και φυσικά να παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες διαμονής (ούτε αυτό το κάνουμε). Και τις υποχρεώσεις αυτές καταπατούμε (εξου και οι ευρωκαταδίκες και οι καταγγελίες). Και πάλι καταγεγραμμένα πράγματα και με στοιχεία. (άσε που έχουμε πάρει και ευρωπαϊκά κονδύλια για αυτά).

"Για να τηρούνται οι νόμοι πρέπει να υπάρχει και κάποια λογική, όταν ένας νόμος ή μια διεθνής συνθήκη προσκρούει στη λογική και την πραγματικότητα καταργείται στην πράξη."

- Τι έγινε; Άλλαξες γνώμη; Στο πρώτο σου ποστ υποστήριζες ότι πρέπει να τηρούμε το νόμο πάνω απ' όλα (προφανώς, όταν είμαστε εμείς οι παράνομοι, δεν είμαστε τόσο απόλυτοι, και ανακαλύπτουμε ότι υπάρει χώρος για αστερίσκους και προϋποθέσεις τήρησης της νομιμότητας :)
Και μήπως τελικά, το ίδιο επιχείρημα με το δικό σου δε θα μπορούσαν να επικαλεστούν, και πολλοί από αυτούς τους "παράνομους" μια και που δεν έχουν και άλλο "νόμιμο" τρόπο για να ταξιδέψουν και να γλυτώσουν από πολέμους, διώξεις, και θάνατο ακόμα.

Ακόμα ένα ντοκιμαντέρ
Πόσο Μακριά Ακόμα; (2013) How Much Further? (Greek subtitles)
http://www.youtube.com/watch?v=Y8fNDvnFA3k

The Knights who say Ni!

 
At 3/12/2013 02:22:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν έγραψα οτι “πρέπει” να τηρούμε τους νόμους, που το είδες αυτο; Είπα οτι αν είμαστε υποχρεωμένοι για κάτι αυτό είναι να τηρούμε τους νόμους. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο και να πιέζουμε να αλλάξουν όταν στρέφονται ενάντιων της κοινωνίας, το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Επειδή ακριβώς η τήρηση των νόμων είναι σοβαρή υπόθεση, γι’ αυτό και οι νόμοι πρέπει να είναι σοβαροί και όχι.. Δουβλίνα.
Αν εσένα σε καλύπτει η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει από τις υπογραφές που έχουν πέσει, αν σε ικανοποιούν οι προσωρινές άδειες παραμονής που στην πράξη μόνο προσωρινές δεν είναι, μην πιέσεις να αλλάξει κάτι, ότι θέλεις κάνε και ανέξου αγόγγυστα την νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων έως εκατομμυρίων λαθρομεταναστών. Πες «τιμή μας που μας προτιμάτε και δεν πήγατε αλλού» σαν τον προκοποπαυλόπουλο, να είσαι όσο large θέλεις από την πλευρά σου.
Δεν έχω πρόσβαση σε αριθμούς και νούμερα, αν εσένα τα τεφτέρια σου γράφουν πως τα λεφτά που έχουμε πάρει έφταναν και περίσσεύαν για να βολέψουμε τόση ροή παράνομα εισελθέντων, να το δω με ενδιαφέρον. Αλλά ακόμα κι έτσι να είναι, αν δηλαδή τα κονδύλια δεν αξιοποιήθηκαν σωστά δεν δεσμεύει εμένα να φάω στη μάπα το αποτέλεσμα και να μη βγάλω άχνα, δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό. Αν τα έφαγε ο Τσοχατζόπουλος και ο Βουλγαράκης ή ο γείτονας εμένα πώς ακριβώς με τσουβαλιάζεις ως συνένοχο μαζί τους που πρέπει να λουστώ τα αποτελέσματα από το φαγοπότι, με ξέρεις;
Ως προς τα υπόλοιπα, έχω απαντήσει αλλά επανέρχεσαι με reset στην αρχική σου τοποθέτηση για να ερχόμαστε γύρω-γύρω όλοι.

 
At 3/12/2013 05:18:00 π.μ., Anonymous Αμφιβολία said...

The Knights who say Ni!
Αρχίσαμε τις ασυναρτησίες προς το εντελώς τώρα; Ο λαός δικαιούται να αμφισβητήσει εντολές της κυβέρνησης ή της ευρωπαϊκής ένωσης σχετικά με τη δανειακή σύμβαση, την οικονομική πολιτική, τα χαράτσια ή την στρατιωτική θητεία, γενικώς τα πάντα, αλλά δεν δικαιούται να αντιδράσει δυναμικά απέναντι σε αποφάσεις σχετικά με το μεταναστευτικό και να πει «δεν τις αναγνωρίζω»; Ως προς το κομμάτι της ανθρώπινης μεταχείρισης όσων συλλαμβάνονται να έχουν μπει παράνομα συμφωνούμε. Συμφωνούμε και οτι η χρυσή αυγή είναι ντροπή και αίσχος, αλλά πέραν αυτού όταν ο κόσμος έχει να διαλέξει ανάμεσα σε αυτούς και στις παρλαπίπες τις δικές σας ομολογουμένως τον φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση, δε νομίζεις; Από που κι ως που είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε τις μαζικές νομιμοποιήσεις της κυβέρνησης ως ειλημμένες αποφάσεις, αν είναι έτσι να κάνουμε το ίδιο και με τα μνημόνια.
Επίσης η Ευρώπη να μας κάνει αέρα στα παπάρια. Δεν μπορεί να μας εγκλωβίζει έτσι και να παριστάνει και τον υπερασπιστή των μεταναστών κι από πάνω κάνοντάς μας κριτική. Θα βγούνε και από πάνω;

 
At 3/12/2013 09:55:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@The Nights who say ni
Γιατι χαλαλιζεις τα λογικα σου επιχειρηματα σε καποιους που δεν εχουν διαθεση να συζητησουν?
Αν ειχαν διαθεση, (και ικανοτητα) για συζητηση, θα ειχαν τετοιες αποψεις?
Του λες οτι η αστυνομια τους λεει νομιμους - αμφισβητει την αστυνομια
Του λες να υπακουουμε στους νομους - σου λεει οτι μονο οταν συμφωνει
Του λες οτι εγιναν δικαστηρια και καταδικες της ελλαδας για παρανομιες - και τα αμφισβητει, χωρις καν να τα κοιταξει.
Μπορεις να του πεις οτι χωρις μεταναστες, η Ευρωπη (και η Ελλαδα ) δεν εχει μελλον ουτε μπορει να πληρωσει τις συνταξεις μας (εκθεση του ευρωκοινωβουλιου, αρθρα του economist) και μιλαει για "να αντεξουμε τους ξενους¨)
Μηπως μενεις εκτος ελλαδας? Πιστευεις ακομα στον διαλογο και στην λογικη?
Καλωσηρθες στο Ελλαδισταν - ο θανατος του λογου...
Χριστος Γ

 
At 3/12/2013 03:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...


Θα δεχθώ την ογκωδέστατη εισροή και νομιμοποίηση της Σάρας και της Μάρας μέσα από σύνορα-σουρωτήρια ως λύση στο δημογραφικό μου και να είμαι και ευγνώμων; Λοιπόν, ακριβώς όπως το λες: κανένας διάλογος. Που τολμάς να ζητάς και τη φυσική εξόντωση όσων δεν αντέχουμε αυτό που συμβαίνει. Kαταντημένε εγκέφαλε. Δεν είσαι τίποτα άλλο πέρα από αντίθετος ακραίος πόλος ως προς τον κάθε χρυσαυγίτη. Η μαλακία του ενός τροφοδοτεί τον βρομιά του άλλου.

 
At 3/12/2013 09:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο απεναντι πολος ναζιστων, δολοφονων και παιδεραστων χρυσαυγιτων ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να ειμαστε ολοι - αλλιως εχουμε ηδη αρχισει να μοιαζουμε στο προσωπο του Κτηνους..

Και τοτε ειναι καιρος για ανησυχια...

Χριστος Γ

 
At 3/12/2013 10:03:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ Ανωνυμο
Προφανως, οταν οι χρυσαυγιτες και οι υπερασπιστες ζητησουν συγνωμη για ολες τις φορες που εχουν συλληβδην αποκαλεσει τους μεταναστες κακοποιους, δολοφονους, εγκληματιες, σαρα και μαρα, μιασματα και υπανθρωπους,
τοτε θα εχεις και εσυ το δικαιωμα να μου ζητησεις να μη λεω οτι οι χρυσαυγιτες και οι υπερασπιστες τους δεν λογαριαζονται ως ανθρωποι και δεν αξιζουν να μετεχουν σε πολιτισμενη κοινωνια..
Χριστος Γ


Χριστος Γ

 
At 3/14/2013 05:24:00 μ.μ., Anonymous Αγγελική Μ said...

Κοίτα να δεις...Κι εγώ αυτή την ταινία θυμήθηκα όταν είδα το εκείνο βίντεο

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home