Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2009

Πόλη που καίγεται - Παραλία που γεμίζει

«Μ' ένα μαγιό μου μίσεψες, με μια Μayo σε χάνω».
Tιμώντας τα εκατόχρόνα από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, εκπρόσωποι των κομμάτων είναι έτοιμοι να παραλλάξουν τους περίφημους στίχους του, τραγουδώντας έτσι την διαφαινόμενη επιλογή των ψηφοφόρων εκείνων που θα προτιμήσουν την παραλία από την κάλπη.
Σε κάποιον τοίχο της Αθήνας παραμένει ακόμη το σύνθημα: «Πόλη που καίγεται, λουλούδι που ανθίζει». Θα μπορούσαμε να το παραλλάξουμε κι αυτό σε: «Πόλη που καίγεται τον Δεκέμβρη, παραλίες που γεμίζουν τον Ιούνη».
Υποτίθεται πως αυτό που συνέβη τον Δεκέμβρη ήταν κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο. Τι είδους πολιτικό φαινόμενο όμως είναι αυτό που δεν αντανακλάται στις κάλπες; Η απάντηση φαντάζομαι ότι είναι πως η αντανάκλασή του στις κάλπες είναι ακριβώς η αποχή, το γύρισμα της πλάτης, το «δεν θέλω να έχω κανενός είδους σχέση μαζί σας». Ωστόσο, σε μια δημοκρατία κάθε είδους διαμαρτυρία - αντίδραση - εξέγερση, οσοδήποτε δικαιολογημένη κι αν είναι, καλό είναι να εκμεταλλεύεται και τις διεξόδους που το ίδιο το σύστημα δίνει. Το «όλα ή τίποτα» είναι η εύκολη λύση, η λύση της υπεκφυγής, η σε τελική ανάλυση λύση που το όλα δεν μπορεί να το σχηματοποιήσει κανονικά στο μυαλό της και προτιμά το τίποτα, πιθανόν επειδή η αντίδραση στο τίποτα είναι βολικότερη από την προσπάθεια να κατακτήσεις κάτι ενδιάμεσο, κάτι ανάμεσα στο όλα και το τίποτα.
Όσο για τις υποσχέσεις του μήνα της φωτιάς, ο Ρίτσος κινδυνεύει να τραγουδηθεί απαράλλακτος: «Και μου 'λεγες πως όλ' αυτά τα ωραία θα είν' δικά μας και τώρα εσβήστης κι έσβησε το φέγγος κι η φωτιά μας».
---
Το κείμενο γράφτηκε πριν τις εκλογές (για το περασμένο «Εxodos»), αλλά οι ολοένα και περισσότερες αναφορές σε εφημερίδες και τηλεοράσεις στα γεγονότα του Δεκεμβρίου ως γεγονότα βανδαλισμών, πυρκαγιών, επεισοδίων και μόνο, με κάνουν να αναρωτιέμαι μπας και τελικά έτσι ήταν, μπας και τυφλωθήκαμε τόσο πολύ όλοι και γράφαμε ιδεολογικίζουσες παπαριές.
Η μεγάλη δηλαδή αποχή των νέων ψηφοφόρων με κάνει να σκέφτομαι ότι πολύ μικρή μερίδα από αυτούς δεν πήγε να ψηφίσει από αντισυστημική ιδεολογία και ότι η συντριπτικά μεγαλύτερη μερίδα τους δεν πήγε να ψηφίσει από ένα μίγμα αγνής παρθένας μαλακίας (δεν γουστάρω κανέναν τους κι αν πάω και ρίξω λευκό η ψήφος μου πηγαίνει στο πρώτο κόμμα - λες και η αποχή δεν πηγαίνει στο πρώτο κόμμα) και αγνού παρθένου σταρχιδισμού που φοράει λαζοπουλική ιδεολογική λεοντή (τα καημένα τα παιδιά είναι πληγωμενοαηδιασμένα από όλους).
Υπάρχει πάντως ένα κοινό σημείο ανάμεσα στον Δεκέμβρη που έληξε με τις διακοπές των Χριστουγέννων και στον Ιούνη που άρχισε με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: ένα διαρκώς αυξανόμενο αίσθημα δυσφορίας έως αποστροφής, το οποίο αν δεν αφορά την όλη λογική με την οποία είναι δομημένη η κοινωνία μας, αφορά πάντως σίγουρα και αναμφισβήτητα τον τρόπο με τον οποίο αυτή στην πράξη λειτουργεί, αφορά πάντως σίγουρα και αναμφισβήτητα τους ανθρώπους που μας εκπροσωπούν.
Που μας εκπροσωπούν παντού, σε κάθε είδους θεσμό, σε κάθε είδους δίαυλο επικοινωνίας.
Από την άλλη, αν αποστρεφόμαστε τους εκπροσώπους γιατί δεν τους αλλάζουμε τουλάχιστον εκεί που μας παίρνει, τουλάχιστον εκεί που μας πέφτει δια της ψήφου λόγος;
Επειδή τμήμα από μας χρειάζεται αυτούς τους εκπροσώπους για να κάνει τη δική του τη δουλειά.
Επειδή άλλο τμήμα από μας θεωρεί το να αλλάξει κόμμα περισσότερο αδιανόητο κι απ' το να αλλάξει ομάδα.
Επειδή άλλο τμήμα από μας είναι τόσο προχώ που απαξιοί να πάει να τους ψηφίσει. Κι έτσι μην πηγαίνοντας να τους καταψηφίσει ψηφίζοντας κάποιους άλλους και ρίχνοντας τους τα ποσοστά, τους ψηφίζει εις τη νιοστή.
Επειδή είτε ψηφίσει τους μεν είτε τους δε αλλάζει και τίποτα; Αν το ρόλο του «μεν» υποδύεται η ΝΔ και τον ρόλο του «δε» το ΠΑΣΟΚ, η απάντηση έχει ιστορικά δεδομένα 35ετίας. Αν τον ρόλο του «μεν» τον παίζουν αυτά τα δύο κόμματα και τον ρόλο του «δε» οι άλλοι, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο υποθετική.
Αλλά γιατί να υποθέτεις όταν μπορείς να απέχεις;

21 Comments:

At 6/10/2009 08:03:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Παλαιόφιλε Old,
συγχώρα με για τη θέση, ήμουν στην Παλαιόπολη της Άνδρου το 4ήμερο, γι' αυτό και η διαύγεια του Πνεύματος του Αγίου.
Αλλά, γιατί δεν παίρνεις ξεκάθαρη θέση? ψήφισες ή απείχες?
Κανείς μα ποτέ κανείς αναγνώστης σου δεν θα λύσει τους γρίφους.....
Πές μου, όμως, εάν είχες να διαλέξεις μεταξύ ενός "δωρεάν"
4ήμερου και της "υποχρέωσης" της ψήφου - τι θα διάλεγες ?
[τον κώστα, τους γιώργηδες, τον αλέξη κλπ ?]
Ξεκαθάρισε.
Τα αμφίσημα κλπ τα 'χουν κάτι τύποι του "Παρόντος" που (κατά πλάνη) πιστεύουν ότι, σε ό,τι κι αν αναφέρονται μέσα πάντα είναι... κι ας πέφτουν αρκετά έξω λόγω πάντα της εσφαλμένης εσωτερικής πληροφορίας.
ΚΠ

 
At 6/10/2009 08:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μη ρωτήσεις ποιος είμαι... άλλωστε το γνωρίζεις -αν σκεφθείς λίγο περισσότερο απ' ότι οι απέχοντες!
Ό,τι περισσότερο Θα θεωρηθεί (δυστυχώς) παρά τον κώδικα διαφήμιση (για το ημεδαπό καθεστώς - στην Αμερική επιτρέπεται & γίνεται βεβαίως).
Είμαι πάντως γνώστης των γερμανικών συστημάτων και της σχετικής εμβέλειας αυτών κατά την τελευταία δεκαετία. Δυστυχώς δεν έχω κατηγορούμενο να υπερασπιστώ - τους πήραν άλλοι - γι' αυτό θα θέτω συνεχώς τον εαυτό μου σε έκθεση....μέχρι να τον αποκτήσω πελάτη (ούτε πουτάνα να' μουν)
Συνεχίζεται ....
ΚΠ

 
At 6/10/2009 10:36:00 μ.μ., Anonymous anasthod said...

όπως ίσως αντελήφθησαν οι αναγνώστες σε αυτό το ιστολόγιο - δεν έχω τηλεοπτική συσκευή - μέχρι περί τα τέλη Ιουνίου σε free press, αθλητικές & πολιτικές εφημερίδες, ένθετα και τηλεόραση, πρόκειται να μαθαίνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών οι εξελιγμένοι εξωκρατικοί με καθυστέρηση λόγω αδράνειας, ενώ οι ψηφοφόροι κρίνονται για το αν προσήλθαν στην κάλπη και αν πήγαν στη θάλασσα. Πού; Πού μπορείς να γλιτώσεις από δαύτους; Σε αρκτικά μέρη, μήπως σε τροπικά; Πού στο διάολο μπορείς να πας ενώ ίσως χιλιάδες μέρες περισσεύουν ακόμη κι υπομένεις;

 
At 6/11/2009 01:55:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

KΠ, ψήφισα. Τώρα όντως αν μου προσφερόταν δωρεάν τετραήμερο δεν ξέρω τι θα έκανα, αφού το δωρεάν είναι η αγαπημένη μου λέξη. Παλιά ήταν το τσάμπα δηλαδή, αλλά πέθανε ;)

 
At 6/11/2009 10:46:00 π.μ., Blogger Lady V said...

Αμίμιτη πρόταση ξανά Ολντ: "λαζοπουλική ιδεολογική λεοντή"...

Όσο γιά τη καίραια ερώτηση του ποστ: "αν αποστρεφόμαστε τους εκπροσώπους γιατί δεν τους αλλάζουμε τουλάχιστον εκεί που μας παίρνει" η γνώμη μου είναι γιατί πραγματικά ο Έλληνας γονιός μαθαίνει στο παιδί του απο πολύ μικρό την τέλεια μοιρολατρεία: τίποτα δεν αλλάζει ποτέ, δεν χρειάζεται καν να προσπαθείς. Αν δεν αποφασίσουμε ότι αυτό είναι ένα τέλειο ψέμα δεν θα κάνουμε τίποτα ποτέ...

 
At 6/11/2009 11:07:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οντως το σκεπτικο σου ειναι σωστο.Για το τι εγινε απο τον δεκεμβρι μεχρι τις εκλογες.Κανενας καναλαρχις δεν εκανε το συσχετισμο.Ανουσιες αναλυσεις επι αναλυσεων.Ελπιζω οι φρουροι τις πολις να μην βγαλαν αυτοι κανενα συσχετισμο του ειδους,-οχι σφαιρες των χειμωνα,το καλοκαιρι δεν αργη-Ασε που τοτε δεν εχει και χριστουγενιατικα δεντρα να φυλαμε σκοπια.

 
At 6/11/2009 05:32:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

An kati edeikse o dekemvris einai oti oli auti i ipothesi twn eklogwn,twn kommatwn kai twn simvatikwn politikwn plaisiwn den einai politiki alla management dimosiou xwrou.Ki oti mporoume monoi mas na vroume enallaktikous tropous ekfrasis kai isws na arhtrwsoume logo ousiastika politiko pigainontas pio kei.Ki auto to epikrotousame tote.
To na vgainoume twra af ipsilou kai na ti leme ston kosmo pou protimise tin paralia einai mallon elitismos,oxi?
to thema isws einai oxi giati den pige o kosmos na psifisei (o allos giati emeis pigame epeidi eimaste swstoi),alla ti mporoume na kanoume gia na simmetasxoume energa sta koina ki an to kanoume,i an prospathoume na to kanoume.
'Autoi',o kosmos,'oi apatheis',oi starxidistes,einai spania ilithioi,xalarwse.

 
At 6/11/2009 05:44:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Eμένα η απορία μου είναι απλή: δίπλα σε όλους τους εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης τι ακριβώς θα μας πείραζε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα έδινε 20% στη ΝΔ και 22% στο ΠΑΣΟΚ;
Αυτό δεν θα προξενούσε πολλαπλάσιες αναταράξεις;
Ίσως λοιπόν ο ελιτισμός και το υπεράνω δεν είναι στη δική μου σκέψη, αλλά στη σκέψη όσων από αυτούς που εκφράζουν αυτό το διαφορετικό απαξίωσαν να πάνε να ψηφίσουν.

 
At 6/11/2009 06:01:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Ερώτηση προς γνώστες του Συντάγματος και Νομομαθείς .
Υπάρχει άρθρο του Συντάγματος, η άλλος Νόμος, που να
ορίζει όριο αποχής, ώστε οι εκλογές να είναι έγκυρες ;

 
At 6/11/2009 06:07:00 μ.μ., Blogger miaxara said...

Auto pou sou lew einai oti to Dekemvri akoma ki i mana mou px edeikse anoxi an oxi stirikse o,ti ginotan,kai twra psifise px papathemeli,i egw vgika me menos eksw,enw px twra piga serifo.Auto den simainei kati,oi ekloges exoun apokopei kairo twra apo to politiko,den uparxei antistoixia koinwnikou politikou.Katalavame oti ta sximata pou exoume gia na aksiologoume kai na politikopoiioumaste einai peperasmena,kai gi auto den katalavainame ti (mas)simvainei to Dekemvri,gi auto itan olo auto idiaitero.As min viastoume twra na to apodomisoume amesa vazontas to se koutakia,pali sta idia koutakia.O afairetismos autou tou tupou (apoxi apodidetai ekei ekei ki ekei ki ara einai mallon adiaforia) mas epitrepei na sintiroume ena aristero logo,mia xara,enw tautoxrona na min allazoume tipota ousiastiko oute sto pws skeftomaste oute sto pws katanooume ti simvainei gurw mas.

Egw to mono pou sou lew einai oti m enoxlei kapws na apodidw adiaforia kai epipolaiotita elafra ti kardia s ena toso megalo pososto simpolitwn mou.Mporei na min mas perissevei adiaforia alla na mas leipei enas aristeros logos ousiastikos.

 
At 6/11/2009 06:35:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Διαφωνώ με διάφορους τρόπους.
Ενας εξ αυτών λέει ότι αν αντί για το 50% η αποχή ηταν 90%, η δημοκρατική νομιμοποίηση όλων τους θα πηγαινε περίπατο.

Ενας δευτερος λεει οτι δε με νοιαζει αν κυβερνάει ο γιωργακης η ο κωστακης γιατι οι διαφορές αναμεσα στις πρακτικές τους ειναι τοσο λιγες που δεν είναι ειδοποιές πλεον.
Ενας τρίτος λεει οτι αν οντως πιστευειο κανείς στη δημοκρατία, οφείλει να αποδέχεται οτι δεν υπαρχουν αδιέξοδα, αακομα κι οταν δεν ασκώ το δικαιωμά μου.

Ενας τεταρτος είναι οτι με αυτούς που εχουμε ως πιθανούς κυβερνήτες, η συμμετοχή μοιάζει πλέον με συνενοχή. Τι ψήφδισες δηλαδή ολντ μποι; Αυτό που πιστευεις οτι θα αλλαξει οντως τη χώρα; Δηλαδή ποιο; Και τι γινεται αν δεν πιστευεις οτι καποιος απο τους υπαρχοντες σχηματισμους μπορεί να φέρει την αλλαγή πια; Επίσης το οτι απείχα συνιστά αποδοκιμασία της αριστεράς, στην περίπτωση μου, κι οχι του δικομματισμού.

Κι εν πασει περιπτώσει κουραστηκα να ακουω να μου λενε οτι επειδή απείχα είμαι ενας αφδιαφορος φραπεδούμπας.

Δεν είμαι.

Εσυ κυριε που επιμενεις να ψηφίζεις κρετίνους, είσαι ενας ψηφοφόρος κρετίνων, τελος. Και μη με ξαναπείς φραπεδούμπα γιατί θα στον αδειάσω στη μουρη.

(οχι σε σενα λεμε, γενικα τα λεω, εν προκειμένω ταχω με το Δανίκα πουγραψε μια απιθανη παπαρια σημερα και με εκνευρισε. τεσπα)

θα μπορουσα να γραψω πολλα ακομα αλλα βαριέμαι.

Η δημοκρατία παντως δεν κινδυνευει απο την αποχή, αλλα απο την απόχη τωξν (απο)κομματων, νομιζω.

χαιρετισμούς.

 
At 6/11/2009 07:13:00 μ.μ., Blogger Σελιτσάνος said...

Εγώ ψήφισα.Έχω μια ένσταση όμως ως προς τη διαχείριση των αριθμών των αποτελεσμάτων.Παντού διαβάζουμε,ακούμε,βλέπουμε:ΠΑΣΟΚ 36,64%,ΝΔ 32,29% κλπ κλπ.Αυτά όμως είναι ποσοστά επί των εγκύρων.Αν συνυπολογίσουμε το ποσοστό της αποχής και ανάγουμε τα νούμερα στο σύνολο εκλογικό σώμα τότε παίρνουμε τα εξής νούμερα:ΠΑΣΟΚ 18,79% ΝΔ 16,56% ΚΚΕ 4,28% ΛΑΟΣ 3,67% ΣΥΡΙΖΑ 2,41% και Ο-Π 1,79%.Από εδώ:

http://edrana.blogspot.com/2009/06/2009_09.html

Αν κατορθώναμε αυτά τα νούμερα να κυκλοφορήσουν και να κατανοηθούν από την κοινή γνώμη,τότε θα μιλούσαμε επί άλλης βάσεως...

 
At 6/11/2009 07:45:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Σωτήρη, όχι, δεν υπάρχει τέτοιο όριο.
Νomad και Χαρά, νομίζω ότι στο ποστ δεν τα αναγάγω όλα στην αδιαφορία αλλά κάνω διακρίσεις σε κατηγορίες ανθρώπων που δεν πήγαν να ψηφίσουν αναφέροντας και τους λόγους που κατά τη γνώμη μου δεν πήγαν.
Εκείνο που λέω όμως είναι ότι αν η «συμμετοχή μοιάζει με συνενοχή», η αποχή μοιάζει με συνενοχή εις διπλούν, αφού τα ποσοστά τους μετριούνται πάντα επί των εγκύρων.
Κι αν η ερώτηση είναι τι να ψηφίσω, αν δεν σε καλύπτει καθόλου μα καθόλου κανείς από τους υπόλοιπους σχηματισμούς ψήφισε Βεργή, ψήφισε Λεβέντη, ψηφισε κάτι που θα ρίχνει το ποσοστό τους.

 
At 6/11/2009 07:52:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Old, το να ψψηφίσω κάτι γελοίο για να ρίξω ενα ποσοστό, δε μου μοιάζει για ανταξιο της δυναμης της ψήφου.

Το θεμα μου δεν ειναι να ριξω ενα ποσοστό απο το 38 στο 25.

Το θεμα μου ειναι να απονομιμοποιήσω μια διαδικασία και να καταδείξω οτι ο τρόπος με τον οποίον ασκουν εξουσία οι μεν και αντιπολιτευση οι δε, δεν συνιστά δημοκρατία αλλα επίφαση.

Αυτο το πετυχαίνω στην παραλία. Οταν το καταλαβουν κι αλλοι και γεμίσει η παραλία και αδειάσουν οι καλπες, το σοκ του συτήματος θα είναι τοσο μεγαλο που θα το αντιληφθούν απαξαπαντες.

Ενσυνείδητη αποχή, σημαίνει απονομιμοποίηση. Σημαίνει "σας σιχαθήκαμε, αιντε για βρουβες η σταματήστε να κλεβετε και να λετε μαλακίες" Γιαυτό ακριβως θα δεις οτι Ο-Λ-Α τα κομματα, αυτήν ακριβως επιχειρούν να περιορίσουν. Κι οχι μονο τα δυο μεγαλα.

(δες και τι λεει ο σελιτσανος παραπανω. )

ΥΓ. Σελιτσανε (σορρυ ολντ μποι για την καταχρηση) ακόμα προσπαθω ανεπιτυχως να σε σχολιάσω! Μα τι σουχω κανει ντε;;; :Ρ

 
At 6/11/2009 07:59:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Το θεμα μου δεν ειναι να ριξω ενα ποσοστό απο το 38 στο 25».
Σύμφωνοι αλλά έλα που είναι το δικό τους θέμα και δη το μεγαλύτερο δικό τους θέμα.
Χωρίς να διαφωνώ ότι και η αποχή έχει πολιτικό μήνυμα, είναι πάντως ένα μήνυμα που μπορούν προς το παρόν να διαχειριστούν. Έναν δικομματισμό που θα έπαιρνε 40 και 50% συνολικά πώς θα τον διαχειρίζονταν;
Επίσης αυτό που λέει σωστά ο Σελιτσάνος (κι είχα γράψει παρόμοιο ποστ σε παλιότερες εκλογές) κινείται στη λογική αυτού που λέω: η αποχή διαστρεβλώνει τα ποσοστά τους.
Τέλος, ανεξάρτητα από όλα αυτά τα ζητήματα σκοπιμότητας και σε ιδεολογικό επίπεδο μια γενικευμένη αποχή δεν μου φαίνεται ως θρίαμβος της δημοκρατίας αλλά μάλλον ως ήττα της. Λες βέβαια -και συμφωνώ- ότι η δημοκρατία ήδη ηττάται. Απλά διαφωνούμε στον τρόπο που θα το καταδείξουμε, στον τρόπο με τον οποίο θα σοκαριστεί αποτελεσματικότερα το όλο παιχνίδι.

 
At 6/11/2009 08:08:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Αρα ως συνήθως, συμφωνούμε για τον στόχο αλλα διαφωνούμε για τη μέθοδο!

Να σου πω, αν πεσει ο δικομματισμός στο 50%, αυτόματα αυτό δε θα σημαίνει οτι ανεβηκε το ΚΚΕ ο ΣΥΝ ο Λαος οι Οικολογοι κι οι Λεβεντηδες;

Μα δεν είναι εκει το θεμα νομιζω σήμερα ολντ μποι.

Δε θελω να ανεβει ενας Συνασπισμός (το κομμα που ψηφιζα πανω απο 25 χρονια ο οποίος εξορίζει την ιστορική ανανεωτικήξ του πτέρυγα στα "βουνα" και συστήνει στον Λεωνίδα Κύρκο...να μη μιλαει! Δεν ειναι αυτό το κομμα που ψηφιζα κι αγωνίστηκα γιαυτό ως ρηγάς καποτε. Δε με νοιαζει να παρει 20%, αντιθετα, χείρομαι που πηρε τ @@ μπας και καταλαβουν οτι οι διχονοια κι ανακολουθία της αριστεράς είναι που την κατακρημνίζει κι οχι ο δικομματισμός. Δε γουστάρω εναν συνανσπισμό που δεν τολμάει να πει οτι δε γίνεται επανασταση με κουκουλα, οπως δεν αντεχω να ψηφίσω ενα ΚΚΕ που θεωρεί τον σταλιν αγγελο και αποτεελεί τροχοπέδη καθε πραγματικά αριστερής -προοδευτικής σκέψης.

Εαν μου7 ελεγες να ψηφισουμε ολοι λευκο, πιο ευκολα θα το δεχόμουν (εχει γραψει κι ενα τρομερό βιβλίο ο Σαραμάγκου σχετικά, το Περί Φωτίσεως) αλλα δεν το βλεπω ουτε ετσι να συντονιζόμαστε.

Τελος παντων, νομιζω οτι ευιαρία για απονομιμοποίηση είναι περισσοτερο οι ευρωεκλογές, γιατι αν πχ πετύχουμε ποσοστό 90% αποχής σε εθνικές εκλογές, θα μπουμε σε αγριους και αβαδιστους δρόμους και δεν ξερω αν το αντεχουμε.

Οποτε οκ, καλο το παιχνιδακι μας ως εδω. Στις εθνικές εκλογές πιθανότατα θα ψηφίσω, μονο που ακομα δεν ξερω τι και πραγματικά χαλιέμαι, γιατι φοβάμαι οτι και τότε, ακομα και τη στιγμή πανω απ την καλπη, δεν θα ξερω τι να κανω.

Αυτο είναι χρεοποκία ολων τους. οχι μονο των κλεφτών, αλλα ειδικά της μαλακισμένης αριστεράς που έχει στην εποχή μας κάθε προυπόθεση επιτυχίας και προβολής ενός νεου οράματος προοδευτικής διακυβερνησης, αλλα παντου, σε ολη την ευρώπη, αποτυγχάνει να το εμπνευσει.

Πιο πολύ με καιει φίλε ολντ μπου αυτή η αποτυχία, παρα οι λουμπινιές των κυβερνώντων, πότε με παμπερς λουβααραίων, ποτε με χρηματιστήρια, ποτε με μιζενς και βατοπέδια.

δεν εχουν αντιπαλο δεος.

Πως να νικηθεί ο δικομματισμός απο γκρουπουσκουλα;;;

Αυτο με καιει και γιαυτό απείχα.

χαιρετισμους, τα λεμε.

 
At 6/11/2009 08:47:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Στις επομενες εκλογες δηλ που θα εχει και σταυρο,αν το ποσοστο πεση στο 25-29%,για τον δικοματισμο δεν θα τους κατση βαρη στο στομαχι.Paraliaboys το ζητουμενο δεν ειναι η απαξιωση του συστηματος,αυτο εχει απαξιωθει και σε αλλες χωρες,Το ζητουμενο ειναι η απαξιωση τις πολιτικης σκεψεις.Τουλαχιστον εκει εξω εχουν ενα σκεπτικο εστω και αν αφτο ειναι τα downloads,εδω ουτε για τις τιμες στις ξαπλωστρες δεν εχουμε.Μονο κλαψα στα καναλια.Στην τελικη και τα 600 ευρω τις γενιας μας πολλα μας ειναι.

 
At 6/13/2009 10:55:00 μ.μ., Anonymous anasthod said...

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Στις επομενες εκλογες δηλ που θα εχει και σταυρο,αν το ποσοστο πεση στο 25-29%,για τον δικοματισμο δεν θα τους κατση βαρη στο στομαχι.Paraliaboys το ζητουμενο δεν ειναι η απαξιωση του συστηματος,αυτο εχει απαξιωθει και σε αλλες χωρες,Το ζητουμενο ειναι η απαξιωση τις πολιτικης σκεψεις.Τουλαχιστον εκει εξω εχουν ενα σκεπτικο εστω και αν αφτο ειναι τα downloads,εδω ουτε για τις τιμες στις ξαπλωστρες δεν εχουμε.Μονο κλαψα στα καναλια.Στην τελικη και τα 600 ευρω τις γενιας μας πολλα μας ειναι.

6/11/2009 08:47:00 μμ

Ανώνυμε, δεν ξέρω σε ποιά γενιά αναφέρεσαι, εγώ ως μόνιμος καθηγητής στην δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση - δεν ξέρω περί μισθών δασκάλων - με πληρώνουν περί τα 1200ευρώ καθαρά, απόφοιτος Τ.Ε.Ι. με ένα πτυχίο μιας ξένης γλώσσας (επιπέδου prof. Cambridge Αγγλικών κατ' αντιστοιχία σε άλλες γλώσσες), έπειτα από 4 έτη υπηρεσίας, ανύπαντρος δίχως μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Απ' όσο είμαι ενήμερος, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου κερδίζουν λίγα παραπάνω το μήνα, το μεταπτυχιακό πριμοδοτείται με περί τα 50+ ευρώ το μήνα, το διδακορικό με περί τα 300 ευρώ το μήνα, και ισχύουν τα επιδόματα γάμου, αριθμού τέκνων κ.λπ. τα οποία ισχύουν και για τους υπόλοιπους υπαλλήλους βάσει νομοθεσίας (δεν ξέρω αν ισχύουν τα ίδια ποσά). Επιπλέον, γνωρίζω πως οι υπερωρίες, η ενισχυτική διδασκαλία, η ανάληψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιτήρηση σε πανελλαδικές εξετάσεις και όποιες έξτρα των προβλεπόμενων δραστηριότητες, πριμοδοτούνται ξεχωριστά, εκτός βεβαίως των όποιων αυξήσεων βάσει των ετών υπηρεσίας οι οποίες ισχύουν για όλους. Βέβαια, στο παρασκήνιο το πώς κατανέμονται τα όποια έξτρα κι αν λαμβάνεται υπ' όψη η όποια περιουσία, γη και ακίνητα, κάθε εκπαιδευτικού & οικογένειας αυτού, αυτό εγώ δεν το γνωρίζω. Ωστόσο, αυτά είναι διαθέσιμα για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει σχετικά και στο διαδίκτυο, αλλά και στους αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

 
At 6/15/2009 06:30:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 6/18/2009 12:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σκάνδαλα Παιδείας

ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΜΗ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ «ΑΛΩΣΟΥΝ» ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΟΥ «ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ»

Άρης Σπηλιωτόπουλος...η αδελφούλα Υπουργός που έλεγε και η Εύη Μπότσαρη η σύμβουλος της Μαριέττας Γιαννάκου, συνεχίζει τα σκάνδαλα στην παιδεία!!
1. Σκάνδαλο ΑΣΠΑΙΤΕ / ΣΕΛΕΤΕ
Ο ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΚΑΧΡΙΜΑΚΗ ΜΙΧΑΛΗ (Αρ. 2900/8-5-2007) ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΡΑΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ» ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ.
Η Πταισματοδίκης φοβάται να φέρει την υπόθεση στο ακροατήριο προφανώς γιατί απειλείται!!

ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΜΗ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ «ΑΛΩΣΟΥΝ» ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΟΥ «ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ»
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ!!
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

 
At 6/18/2009 05:05:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Tέτοιου είδους σχόλια παρακαλώ πολύ να τα κάνετε σε άλλου τύπου μπλογκ και όχι εδώ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home