Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2008

Για ένα πουκάμισο ανοιχτό

Τα προσωπικά δεδομένα του Χρήστου Ζαχόπουλου όμως δεν τα παραβίασε μόνο όποιος τον βιντεοσκοπούσε, δεν τα παραβίασε μόνο όποιος πήγαινε το dvd δεξιά κι αριστερά, τα προσωπικά δεδομένα του Χρήστου Ζαχόπουλου τα παραβίασε ευθέως και το πρωθυπουργικό γραφείο από τη στιγμή που έλαβε στα χέρια του το dvd, είδε προφανώς το dvd και εξαιτίας προφανώς του dvd τον εξανάγκασε σε παραίτηση.
Νόμος 2472/97, άρθρο 22, παρ. 4: «Όποιος χωρίς δικαίωμα επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών ή τα αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, καταστρέφει, επεξεργάζεται, μεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων ή τα εκμεταλλεύεται με οποιονδήποτε τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή και αν πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) έως δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) δραχμών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλες διατάξεις».
Εάν λοιπόν οι ποινικές διώξεις προσωποποιηθούν μόνο σε όποιον γύρισε το dvd, καθώς και στον κομιστή του dvd, εάν δηλαδή οι ποινικές διώξεις αφήσουν ανέπαφο το πρωθυπουργικό γραφείο, θα έχουμε το νομικό παράδοξο κομιστών που παρανόμως δίνουν dvd και πρωθυπουργικού γραφείου που νομίμως λαμβάνει dvd και νομίμως κάνει χρήση του. Το να παρανομεί όμως μόνο η μια πλευρά της διακίνησης του dvd δύσκολα στέκει.
Και εν πάση περιπτώσει συντρέχει καραμπινάτη περίπτωση αποδοχής προϊόντος εγκλήματος (Ποινικός Κώδικας, άρθρο 394 παρ. 1): «Όποιος με πρόθεση αποκρύπτει, αγοράζει, λαμβάνει ως ενέχυρο ή με άλλον τρόπο δέχεται στην κατοχή του πράγμα που προήλθε από αξιόποινη πράξη ή μεταβιβάζει σε άλλον την κατοχή τέτοιου πράγματος ή συνεργεί σε μεταβίβαση ή με οποιονδήποτε τρόπο ασφαλίζει την κατοχή του σε άλλον, τιμωρείται με φυλάκιση, ανεξάρτητα αν είναι τιμωρητέος ή όχι ο υπαίτιος του εγκλήματος από τον οποίον προέρχεται το πράγμα»
Το dvd Zαχόπουλου παράνομα γυρίστηκε, παράνομα διακινήθηκε και παράνομα χρησιμοποιήθηκε.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο έκατσαν και έβλεπαν ένα πολιτικό στέλεχος τους να κάνει σεξ και να λέει βλακείες την ώρα του σεξ.
Το dvd γυρίστηκε για να κάνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κακό στον Ζαχόπουλο και το πρωθυπουργικό γραφείο συνήργησε στο να γίνει αυτό το κακό, αφού αφενός δέχθηκε και είδε το παράνομο υλικό και αφετέρου, επειδή δεν του άρεσε αυτό που είδε, είπε στον Ζαχόπουλο να παραιτηθεί.
Κι όλα αυτά τελικά γιατί;
Για ένα πουκάμισο όχι αδειανό, για ένα πουκάμισο ανοιχτό, για τα λόγια που λέει κάποιος την ώρα που έχει το πουκάμισο του ανοιχτό.

13 Comments:

At 1/24/2008 01:15:00 π.μ., Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Γιατι κατι μου λεει οτι η υποθεση θα περασει συντομα στο αρχειο;;;

 
At 1/24/2008 02:30:00 π.μ., Blogger scarface said...

old boy νομίζω ότι δε σε πειράζει να τους παραπέμψω στο blog μου.
Μία ώρα ξόδεψα για την αποκλειστική φωτογραφία.
http://bet2day.blogspot.com/2008/01/lost-4.html
Απλά κάντε τη μεγέθυνση.

 
At 1/24/2008 08:17:00 π.μ., Blogger john savvopoulos said...

Όσο σκέφτομαι ότι αν την ώρα που πηδούσε είχε κλειστό το στόμα του τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν…

Τη καλημέρα μου, oldboy.

 
At 1/24/2008 08:23:00 π.μ., Blogger mistiriO/S said...

Είπαμε "σεμνά και ταπεινά"...

Αυτός που ξεστόμισε τη παραπάνω μαλακία προφανώς δεν γνώριζε (αμφιβάλλω και αν ακόμα γνωρίζει) σε ποια χώρα ζει.

 
At 1/24/2008 10:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είναι αληθές πως λείπουν από τον τόπο δημοσιογράφοι με ήθος και... έθιμα σαν τον μεγάλο ΠΡΕΖΑ ΤV για να διαλευκάνουν την υπόθεση.
Όχι μέχρι τον Αγγέλου αλλά ως τον Πάπα Βενέδικτο τον ΙΣΤ' θα έφτανε προκειμένου να ξεσκίσει τα ιμάτια της εξουσίας, ως άλλος Μάκης ο Α'.

 
At 1/24/2008 10:47:00 π.μ., Blogger Univers said...

Η διατύπωση περί ενοχής ακόμη και αυτών που απλώς λαμβάνουν γνώση είναι από τις υπερβολές των νομικών τερτιπιών, που οδηγούν τελικά στην απαξίωση του νόμου. Πώς είναι δυνατόν να ξέρεις το ακριβές περιεχόμενο του υλικού αν δεν το έχεις δει; Και δεν πρέπει η κυβέρνηση να απομακρύνει στελέχη της που έχουν γίνει έρμαια εκβιαστών, για να μην τυχόν παραβιαστεί το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων; Και μήπως και εμείς όλοι πρέπει άραγε να δικαστούμε, αφού εν πλήρει επιγνώσει του γεγονότος ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τηλεόραση και να "λαμβάνουμε γνώση" γαργαλιστικών λεπτομερειών;

Το σφάλμα από μέρους της κυβερνήσεως είναι ότι (αφού διαπίστωσε την φύση του υλικού ιδιοις όμμασιν) δεν το έστειλε κατ' ευθείαν στον εισαγγελέα (προσπαθώντας πιθανώς να εξαντλήσει τις πιθανότητες "κουκουλώματος"). Επίσης σφάλμα είναι η μη αποκάλυψη εξ' αρχής του ονόματος του κομιστή, εάν αυτός συμμετείχε στον εκβιασμό.

 
At 1/24/2008 12:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μα, αγαπητέ univers, αυτό ακριβώς έκανε η κυβέρνηση: απομάκρυνε ένα στέλεχος της επειδή ήταν έρμαιο εκβιαστών! (λέμε τώρα). Σε ό,τι αφορά τα περί ποινικής ευθύνης των τηλεθεατών, νομίζω ότι το μόνο για το οποίο θα μπορούσαν να κατηγορηθούν είναι το προπατορικό αμάρτημα...

Αν υποθέσουμε ότι η ουσία του εκβιασμού είναι η προσωπική ζωή του Ζ., όπως όλοι παριστάνουν ότι είναι, η ευθύνη του κομιστή και του υπαλλήλου είναι ακριβώς η ίδια: και οι δύο είναι κομιστές. Για να μην πούμε ότι αυτή του υπαλλήλου είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αν ο δυστυχής "δημοσιογράφος" δεν διωχθεί, θα πρόκειται περί στρεψοδικίας ολκής.

 
At 1/24/2008 02:13:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Univers, έχεις εν μέρει δίκιο. Ωστόσο όταν λαμβάνεις εν γνώσει σου τέτοιου είδους υλικό δεν υπάρχει κανενός είδους πλάνη: λαμβάνεις κάτι παράνομο. Και δεν το έλαβες μόνο, αλλά -όπως όλα δείχνουν- το χρησιμοποίησες κιόλας, έβλαψες τον άνθρωπο που βιντεοσκοπούταν παράνομα. Θα μου πεις όλα αυτά κινούνται στο πλαίσιο των πολιτικών χειρισμών. Ίσως. Από τη στιγμή όμως που παραβιάζεις το νόμο και μάλλον από τη στιγμή που αποκαλύπτεται ότι τον παραβίασες και ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που γίνεται δίωξη για το dvd, νομίζω ότι η δίωξη είναι νομικά εσφαλμένο να περιοριστεί σε αυτόν που πήγε το dvd και όχι σε αυτόν που δέχτηκε να το πάρει.

 
At 1/24/2008 05:13:00 μ.μ., Blogger Univers said...

Αν υποψιάζεσαι ότι ένα μέλος της κυβέρνησής σου εκβιάζεται είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις επί τη βάσει ποίου υλικού εκβιάζεται και ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσεις είναι ιδίοις όμμασιν.

Και εφ' όσον κρίνεις ότι ενέργειές του ενδέχεται να επηρεάστηκαν από τον επιχειρούμενο εκβιασμό, τότε οφείλεις να τον απομακρύνεις άμεσα. Και βέβαια να παραδώσεις άμεσα το υλικό στην δικαιοσύνη. Τότε δεν τον βλάπτεις εσύ, εσύ έχεις κάνει το στοιχειώδες καθήκον που λέει ότι δεν μπορεί να κατέχουν δημόσια πολιτική θέση πρόσωπα που πιθανώς υποκύπτουν σε εκβιασμούς.

Αυτό λέω.

 
At 1/24/2008 05:31:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ναι, αυτά είναι πειστικά επιχειρήματα.
Ωστόσο, το ζήτημα διαφοροποιείται αν δεν τον απομακρύνεις επειδή τον κρίνεις ως πιθανό θύμα εκβιασμού, αλλά επειδή εκβιάστηκες εσύ, επειδή δεν προστατεύεις αυτόν και τη δημόσια θέση του, αλλά εσένα.
Δεν θες να ακούσεις το όνομά σου με τον τρόπο που ακούγεται στο dvd, δεν θες να γίνει η δική σου εικόνα περίγελως, όταν η ιερότητα της εικόνας σου είναι το άλφα και το ωμέγα της πολιτικής σου.

 
At 1/24/2008 06:52:00 μ.μ., Blogger e-Lawyer said...

Η δίωξη περιλαμβάνει και την διακίνηση των δεδομένων.

 
At 1/24/2008 09:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"...το στοιχειώδες καθήκον που λέει ότι δεν μπορεί να κατέχουν δημόσια πολιτική θέση πρόσωπα που πιθανώς υποκύπτουν σε εκβιασμούς"

I rest my case.

 
At 1/27/2008 06:48:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

me aytin tin logiki, k oi dimosiografoi pou anakoinosan me ka8e leptomeria ta happenings tis prosopikis zois tou zaxopoulou 8eloun toy laxiston dikastirio. ..

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home