Κυριακή, Αυγούστου 26, 2007

Ασύμμετρη Απειλή - Ακέραια Εμπιστοσύνη

Η Ελλάδα λοιπόν, όχι μόνο μπορεί να διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες εν έτει 2004, αλλά μπορεί επιπρόσθετα να διασώζει (χίλια δεντράκια πάνω - χίλια δεντράκια κάτω) και το λίκνο τους εν έτει 2007. Και μάλιστα να μην το διασώζει στην αιθρία (όπως ίσως θα κατόρθωναν και Κράτη μη αναδέλφων εθνών), αλλά τη στιγμή που οι νεκροί έχουν φτάσει τους 61 (όπως θα κατόρθωνε μόνο ένα Κράτος με πρώτη του προτεραιότητα τον πολιτισμό). Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κρίνεται δε, ότι δεν έχει ακόμη απειληθεί καθόλου ο τόπος διεξαγωγής της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας, το Καλλιμάρμαρο. Μα ακόμη κι αν απειληθεί, την ύστατη ώρα θα μιλήσει και πάλι το ελληνικό φιλότιμο, η ελληνική ψυχή, ο Θεός της Ελλάδας και θα το σώσουμε κι αυτό.
Χθες παίζαμε «Οργανωμένο Σχέδιο» - σήμερα παίζουμε «Ασύμμετρη Απειλή». Η χώρα απειλείται ασύμμετρα και ασφαλώς ένας Πολύδωρας ποτέ δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο χωρίς συναίσθηση του βάρους των λεγομένων του: «Έχουμε ευρήματα, έχουμε συλλήψεις, έχουμε προσαγωγές, έχουμε κατηγορηματικές καταθέσεις μαρτύρων, που θα αποτελέσουν στοιχεία του προανακριτικού υλικού».
Το προανακριτικό υλικό σχηματίζεται, οι ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΙ αρχίζουν να νοιώθουν πια ΕΚΕΙΝΟΙ την συμμετρική απειλή ενός κρατικού μηχανισμού - φόβητρο που θα τους εξαρθρώσει (και πολύ μάλιστα), αρκεί μόνο το πόρισμα της προανάκρισης να είναι σωστά υπογεγραμμένο, χαρτοσημασμένο και να μη φέρει ξέσματα και δαχτυλιές (καθώς τότε θα επιστραφεί στον συντάκτη του ως μη σύννομο).
Και τα καλά νέα δεν σταματάνε εδώ· ο Στρατάρχης της Ελλάδος, ο Μέγας της πατρίδος Υπερασπιστής, στηρίζει εν ώρα πολέμου, εν ώρα γουώρ ον τέρορ, τους στρατηγούς του: «Σε άλλη ερώτηση, για το εάν έχει εμπιστοσύνη στον Ανδρέα Κόη, ο κ. Πολύδωρας απάντησε πως στηρίζει τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο οποίος ήταν προσωπική του επιλογή.
«Η εμπιστοσύνη μου στον κ. Κόη είναι ακέραια. Δεν είναι μόνος του. Είναι ολόκληρο επιτελείο σε διάταξη μάχης», είπε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχολίασε ότι «είναι κούφιο όλο αυτό το μυθιστόρημα περί διαφοράς, διάκρισης και αντιδικίας μεταξύ των κ.κ. Φούρλα και Κόη».
Ακέραια εμπιστοσύνη, δεκαδική ευθύνη μηδενικών παραιτήσεων, κούφια μυθιστορήματα περί δήθεν αντιδικιών και έτη φωτός μακράν της μυθοπλασίας ασύμμετρες απειλές οργανωμένων σχεδιαστών.
Όταν κάποια στιγμή σταματήσει αυτός ο όλεθρος, πέραν των χαμένων ζωών, πέραν της καταστροφής, πέραν όλων των υπολοίπων παραπλεύρων συνεπειών, ο καθένας μας θα πρέπει να ξαναχτίσει από την αρχή τους δικούς του μύθους σχετικά με το είδος της χώρας στην οποία ζει, θα πρέπει να αποφασίσει
αν είναι το κακό που έτυχε
ή αν απλώς το κακό τόσο καιρό συμπτωματικά αποφευγόταν
και είναι η χώρα που τα βόλευε κατά τύχη.

35 Comments:

At 8/27/2007 12:35:00 π.μ., Blogger nikos10 said...

Πόσο αληθινό αρχίζει να φαντάζει το σενάριο που παρέθεσε σήμερα το μεσημέρι ο Π. Τσίμας; Ότι, δηλαδή, όλα αυτά τα περί ασύμμετρων απειλών και επίθεσης εναντίον του κράτους (βλ. και ΑΝΤ1) έχουν σκοπό αντίστοιχο με αυτό που πέτυχε ο Μπους: να θεωρηθεί ο Καραμανλής ο μοναδικός ικανός να αποτρέψει το "χάος" και την "αναρχία"!
Νομίζω, όμως, ότι είναι πολύ ενδεικτικό της σοβαρότητας της κυβέρνησης και του Κωστάκη ότι επιλέγουν να μιμηθούν τον W.!!!

 
At 8/27/2007 12:47:00 π.μ., Blogger Clandestino said...

Ψιλό γαζί μας δουλεύουν. Πρώτα αντέγραψαν το Μπαρόσο, και τώρα το Μπους και τον Αθνάρ.

 
At 8/27/2007 01:02:00 π.μ., Blogger Tin Man said...

Τέτοια ώρα ο Πολύδωρας ΔΕΝ μπορούσε παρά να δηλώσει δημόσια την εμπιστοσύνη του στον Φούρλα και στην ηγεσία της πυροσβεστικής. Πόσο μάλλον που ήταν και προσωπική του επιλογή! Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση του για την περίφημη πλέον κόντρα Φούρλα-Κόη. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν άφηνε έστω κάποια σκιά δυσαρέσκειας, τη στιγμή που καίγονται τα πάντα;..
Οπότε εδώ ο Πολύδωρας είναι απολύτως politically correct.

Το άλλο σκέλος της δήλωσης του όμως είναι το σημαντικό, και συνάμα επικίνδυνο. Είναι ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος που μιλά ανοικτά κι επίσημα για "ασύμμετρη απειλή", γνωρίζοντας πολύ καλά τι λέει και γιατί το λέει. Ο Πολύδωρας - και η κυβέρνηση - χρειάζεται κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο. Φωτογραφίζει εμμέσως πλην σαφώς ένα συγκεκριμένο χώρο, με το οποίο έχει ανοικτούς λογαριασμούς. Θεωρεί κατάλληλη την ευκαιρία να κλείσει αυτούς τους λογαριασμούς. Δείχνει τους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές. Ξέρει ότι πολλοί (αρκετοί για τις επιδιώξεις του) θα τον πιστέψουν (τα φερέφωνα έχουν ήδη πιάσει δουλειά). Ποντάρει στη στατιστική της μαζικής ψυχολογίας σε περίοδο συλλογικής συναισθηματικής φόρτισης.

Η πολιτική δεν έχει αλλάξει από τότε που κάηκε η Ρώμη. Ο Πολύδωρας δεν αντιγράφει ούτε τον Μπους, ούτε τον Μπαρόσο, ούτε τον Αθνάρ. Αντιγράφει τον Νέρωνα.

υγ
Κάτι σχετικό έχω γράψει, για όποιον ενδιαφέρεται.

 
At 8/27/2007 01:23:00 π.μ., Blogger squarelogic said...

Η Θεωρηση του nikos10
ειναι εξισου ή και λιγοτερο πιθανη(ή απιθανη)απο τη θεωρηση Γιακουματου.

Εξισου πιθανες/απιθανες θεωριες ειναι οτι οι εμπρηστες δρουν κατ'εντολη της Εταιρειας(δειτε τον "καθοδηγητη" περι Εταιρειας),οτι ειναι αναρχικοι/αντεξουσιαστες κλπ.

Ολες εξισου πιστευτες αν ειναι κανεις διατεθειμενος να πιστεψει μια συγκεκριμενη εκδοχη,και εξισου αναποδεικτες.

Παρ'ολα αυτα,ο τεραστιος αριθμος των εστιων,οι προσπαθειες αποπροσανατολισμου της Πυροσβεστικης με ψευδεις αναγγελιες πυρκαγιων,τα πολλαπλα μετωπα,συχνα αντιθετα απ τον επικρατουντα ανεμο,παραπεμπουν-για ενα τουλαχιστον μεγαλο ποσοστο των πυρκαγιων σε ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Τωρα,το ποσο οργανωμενη ειναι η ελλην.Πολιτεια αλλα και εμεις οι πολιτες της,το γνωριζουμε ολοι.
Δεν περιμενω να βρεθουν ποτε οι υποκινητες αυτης της λαιλαπας,αλλα ειναι φαιδρο να λεμε τετοια πραγματα.
Το θεμα παραμενει οτι τοσοι ανθρωποι βρηκαν τραγικο θανατο,εκατονταδες χιλιαδες στρεμματα δασους καταστραφηκαν,περιουσιες εγινα αποκαιδια και αν συνεχιστει η ζεστη και οι δυνατοι ανεμοι το κακο δεν θα σταματησει εδω...

 
At 8/27/2007 01:27:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτή είναι η ΜΟΝΗ ασύμμετρη απειλή που δέχεται η χώρα, πολλές δεκαετίες τώρα, με την "ενεργή συμμετοχή" (λέγε με ποσοστά επί των κερδών) των πολιτικών (και κάτω από τη συγκάλυψη των μαζικών μέσων συσκότισης & αποπροσανατολισμού):

http://www.protinews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=7262&Itemid=1

Πάρκα με θέμα την Αρχαία Ελλάδα made by Koreans! Ούτε ένα σοβαρό πρόσχημα πια δεν βρήκαν;

Μέχρι να μη μείνει δέντρο για δέντρο που στη θέση του δε θα έχει χτιστεί ξενοδοχείο, mall ή εξοχικές κατοικίες.

 
At 8/27/2007 02:40:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Tin Man, το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Πολύδωρας εξακολουθεί να στηρίζει το δίπολο Κόη - Φούρλα, το πρόβλημα είναι ότι ο Καραμανλής εξακολουθεί να κρατάει στις θέσεις τους τους Πολύδωρα, Κόη, Φούρλα και όλο το στρατηγικό τους επιτελείο, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει φιλοτιμηθεί να παραιτηθεί ούτε ένας από τους γαλονάδες, το πρόβλημα είναι ότι την ώρα της καταστροφής εξακολουθεί και αποφασίζει η ηγετική ομάδα που φέρει μεγάλη ευθύνη για την μη αποτροπή της καταστροφής.

 
At 8/27/2007 02:54:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε, δεν βλέπω με ποιόν τρόπο το κάψιμο του μουσείου και του σταδίου θα ευνοούσε τα σχέδια των Κορεατών. Μάλλον το αντίθετο.
Squarelogic, εγώ συμφωνώ με τους υπόλοιπους ότι την ώρα αυτή η εφεύρεση ενός αόρατου εχθρού της χώρας είναι το επικοινωνιακό σωσίβιο της Κυβέρνησης. Κι ο εχθρός θα μείνει θολός, ώστε όποιος θέλει θα πιστέψει ότι μας καίνε οι Τούρκοι, όποιος θέλει θα πιστέψει ότι μας καίνε οι αντιεξουσιαστές, όποιος θέλει θα πιστέψει ότι μας καίει ο Κώστας Λαλιώτης.
Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Ότι πολλές από τις φωτιές είναι εμπρησμοί (οικοπεδοφάγων ή πυρομανών) ναι. Ότι η ξηρασία από την αλλαγή του κλίματος και ο γαμιολοαέρας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, ναι. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να μου αποδείξει η Κυβέρνηση με ένα ψήγμα στοιχείων ή με το ελάχιστο της κοινής λογικής ποιός και γιατί μπορεί να μας καίει οργανωμένα.
Μέχρι τότε θα τα θεωρώ όλα αυτά επικοινωνιακές προφάσεις εν αμαρτίαις.
Πλην του Πολύδωρα που θεωρώ ότι όντως τα πιστεύει γιατί ο Βοναπαρτισμός του δεν του επιτρέπει να καταλάβει ότι τα έχει κάνει μαντάρα, αλλά θεωρεί ότι πολεμά με τους προαιώνιους εχθρούς του έθνους κι αυτός είναι το πρωτοπαλίκαρο της Παναγιάς που θα σώσει την πατρίδα.

 
At 8/27/2007 03:05:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

http://www.anatolikos.net/fileupload/store18/%20h%20mikri%20elen.wma

 
At 8/27/2007 03:13:00 π.μ., Blogger Jason said...

Κάτσε ρε Old boy.
Είναι δυνατόν όλα αυτά να είναι αποτέλεσμα μίας γιαγιάς, ενός παππού και δύο εντεκάχρονων, άντε μαζί με κανα-δυο οικοπεδοφάγους; Τα οποία απλώς συνέπεσαν;
Δεν είναι προφανές ότι υπάρχει κάποια συνεννόηση; Εγώ νομίζω ότι σίγουρα υπάρχει κάποιο σχέδιο. Τώρα τι ακριβώς παίζεται, δε θα το μάθουμε και ποτέ.
Πάντως, τα κανάλια λένε και ξαναλένε για την πρόσφατη ειδοποίηση από την Europol.
Εγώ άκουγα πριν από τις διακοπές μου από συγγενικό μου πρόσωπο για ένα συνάδελφο, στέλεχος ΔΕΚΟ, με άκρες στo κυβερνών κόμμα, που ακύρωσε τις διακοπές του στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί είχε ακούσει ότι ανέμεναν φωτιές εδώ στην Αθήνα.
Δηλαδή ένα κάποιο θέμα ακουγόταν, είχε διαρεύσει λίγο στους χωμένους.
Από 'κει και πέρα, τα περί αναρχικών είναι αστεία, μέχρι και ο Άδωνις γέλαγε, τα περί Τούρκων εθνικιστών, Κορεατών επιχειρηματιών, Αμερικακών που εκδικούνται για τις υπογραφές του αγωγού της Αλεξανδρούπολης κλπ. ακόμα πιο αστεία, και όσο για το ΠΑΣΟΚ... ε είπαμε πια.
Τότε ποιος, θα μου πεις.
Έλα ντε.
Πάντως να είναι μόνο συμπτώσεις και ανικανότητα ρε Old boy... δε μου φαίνεται πια...

 
At 8/27/2007 03:30:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

με το συμπάθειο, να 'στε καλά να σχολιάζετε στα posts του oldboy, εγώ τις τελευταίες ημέρες, μες στη θλίψη για τη συμφορά η οποία θα γίνει συνειδητή τα έτη που έπονται, έχω ξεραθεί στα γέλια με αυτά που γράφετε. Στην περίπτωση δε που υποκρίνεστε κιόλας, τότε είναι που ξεκαρδίζομαι. Ούτε να επιειρηματολογήσω δεν έχω κουράγιο, μου φαίνεται ανήκουστο να απαντήσω με οποιαδήποτε σοβαρότητα πλέον.

 
At 8/27/2007 03:32:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αφού έχω αρχίσει κι ανησυχώ μην αρπάξω καμιά πυρκαϊά!

 
At 8/27/2007 09:58:00 π.μ., Blogger gerasimos said...

Καλά αυτός ο άνθρωπος (ο Πολύδωρας)από τι παθολογικό πάσχει και πρέπει να μιλάει με σχήματα που για να φτάσει κανείς στο νόημσ πρέπει να πάει μέσω...Λαμίας - και Φαρσάλων μην πω; Ούτε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη ώρα δεν μπορεί να μιλήσει φυσιολογικά; Πόσες ώρες πριν βγει στα κανάλια έκανε πρόβα το στοχαστικό πλην αποφασιστικό βλέμμα;

 
At 8/27/2007 10:07:00 π.μ., Blogger ΦΑΝΤΙ said...

Δυστυχώς αυτο-απροσανατολιζόμαστε με όλους αυτούς τους πολιτικούς και τηλεπαρουσιαστές που στην μάχη επάνω δεν μπορούν να κρατήσουν καθαρό μυαλό και να δουν την μεγάλη εικόνα. Ακόμη και ο Oldboy παρασύρεται στα σχόλια ενω έχει κλείσει φαρδιά-πλατιά το πολύ καλό του άρθρο "αν απλώς το κακό τόσο καιρό δεν τύχαινε
και είναι η χώρα που τα βόλευε κατά τύχη".

Ακριβώς επειδή οι επικηρύξεις και το υπόλοιπα αποπροσανατολίζουν και για να μην γελάει ο Jason έγραψα το δικό μου διάγγελμα. Διαδώστε το!

Εξαιρετική τοποθέτηση στο θέμα γίνεται επίσης απο τον DON.

 
At 8/27/2007 10:42:00 π.μ., Blogger Jason said...

Με συγκινείς...
Άμα μου φτιάχνανε πάντα από ένα διάγγελμα για κάθε φορά που γελάω... :)

 
At 8/27/2007 10:45:00 π.μ., Blogger vague tourist said...

Ήθελα να πάω σ’ ένα θερινό σινεμά χθες, αλλά από τις πολλές στάχτες φοβήθηκα πως θα βγω goth-άς...

 
At 8/27/2007 12:30:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το περι "ασύμμετρης απειλής" συμπεριλαμβάνει και τη κυβέρνηση, τον Πολύδωρα, τον Κόη και τον Φούρλα ;
Διότι αυτή μου φαίνεται ότι είναι η "ασύμμετρη απειλή".
gs

 
At 8/27/2007 01:29:00 μ.μ., Blogger It's a-me! said...

Μήπως, πριν φτάσουμε σε ασύμμετρες απειλές, πράκτορες των Τούρκων/Βρυλ/τρομοκρατών και λοιπά συνωμοσιολογικά, να σκεφτούμε κάτι πιο απλό;
Όπως είπε και ο Ολντμπόις, ο καιρός όντως έχει γίνει πιο ξηρός και πιο ζεστός, ναι; Επιπλέον, η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει αποδυναμωθεί (κατά πώς λένε οι ίδιοι οι πυροσβέστες). Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τους... εποχιακούς εμπρηστές-οικοπεδοφάγους (είναι άλλωστε εθνικό σπορ και, όσο βλέπουμε επιτυχίες, τόσο περισσότερο θέλουμε να ασχοληθούμε και εμείς οι υπόλοιποι, κάτι σαν την άρση βαρών), τους γενναίους Ελληνάρες που θεωρούν ότι η κατάλληλη στιγμή να κάψεις τα ξερά στο χωράφι σου είναι όταν έχει 40 βαθμούς και 7 Μποφώρ και τον κάθε 180χρονο που δεν έχει πλέον συναίσθηση/θυμάται πιο υγρούς καιρούς/δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν στραβώσει το ψήσιμο του λουκουμά, τότε έχεις όλα τα συστατικά μιας επικείμενης εθνικής καταστροφής.
Ας μην αρχίσουμε πάλι κυνήγι μαγισσών (εκτός κι αν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία). Οι εμπρηστές είμαστε εμείς, οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας, είτε εκ προθέσεως είτε εξ αμελείας. Κι αφήστε τον πολύδωρα να ψάχνει πράκτορες της ΜΙΤ που καίνε τα δάση ώστε να είναι πιο εύκολη η προέλασή τους όταν επιτεθούν (το άκουσα κι αυτο)...

 
At 8/27/2007 01:48:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

μπορεί, ίσως η ασύμμετρη απειλή να εννοείται ως μια απειλή μη ευκόλως αναγνωρίσιμη, η οποία διακρίνεται πιο δύσκολα στα συνήθη ασυμμετρικά τοπία που δεσπόζουν, και χείριστη ως "άσχημη" στο είδος της, εφόσον δεχτούμε την παραδοχή του συσχετισμού συμμετρίας και ομορφιάς κατά τα ανθρώπινα ιστορικά δεδομένα. Υπάρχουν και πυκνά νοήματα στο λόγο που αφήνουν περιθώρια πολλαπλής ερμηνείας σε τρίτους όπως π.χ. είναι οι bloggers.

 
At 8/27/2007 02:02:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Old Boy, ρύβε λόγια... Δίπλα στο Καλλιμάρμαρο υπάρχει το φιλέτο της Αγροτέρας Ατέμιδος που έχει πετάξει έξω τα μάτια γνωστού νεόκοπου τραπεζίτη...

 
At 8/27/2007 02:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ jason
αρχίδια συνενόηση.
ξέρω πως όσες φορές ένα μυστικό το γνωρίζουν περισσότεροι από έναν τότε όλα μαθαίνονται..δεν είναι δυνατόν να έχει συντονίσει κάποιος 100 ανθρώπους σε όλοι την ελλάδα και όλοι να μένουν ατάραχοι με αυτό που προξένησαν (σκηνή από Β Παγκόσμιο και τον πιλότο του Enola Gay στο background για συναισθηματική φόρτιση)..

 
At 8/27/2007 02:27:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν εμπρηστές. Μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες προέκυψαν από εμπρησμό. Άλλο όμως το να υπάρχουν εμπρησμοί από οικοπεδοφάγους, κτηνοτρόφους, πυρομανείς ή έστω και μεμονωμένα άτομα που επιζητούν αποσταθεροποίηση για πολιτικούς λόγους και άλλο να μιλάει κανείς για οργανωμένα σχέδια μυστικών υπηρεσιών ή αντιεξουσιαστικών ομάδων. Άλλο η τρομοκρατία κι άλλο η τρομολαγνεία. Όλη η μεσόγειος καίγεται (όχι τόσο ανεξέλεγκτα όμως). Είναι κι αυτό έργο των εχθρών του ελληνισμού;

Στο κάτω-κάτω, αν η χώρα δέχεται επίθεση και υπάρχουν στοιχεία ή έστω σοβαρές ενδείξεις που το πιστοποιούν, ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ (και κανένας άλλος) να κάνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό και να τον ενημερώσει. Οφείλει να πάρει μέτρα. Γιατί δεν το κάνει; Μήπως γιατί απλά τον συμφέρει να μετατραπεί η οργή σε φόβο και να συσπειρωθεί ο κόσμος γύρω του; Μικροπολιτικά παιχνίδια πάνω στα καμένα πτώματα δεν κάνουμε εμείς. Κάνει η κυβέρνηση που έχει εγκλωβιστεί σε μία άνευ προηγουμένου κατάρρευση του "λιγότερου κράτους" που ευαγγελίζεται και τώρα δεν ξέρει πώς να γλιτώσει. Και αφήνει να σπείρονται δηλητηριώδεις φήμες αντί να προσπαθήσει έστω και την ύστατη στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Στηρίξτε όλοι τη συγκέντρωση της Τετάρτης και διαδώστε το μήνυμα. Το ποτήρι όχι μόνο ξεχείλισε, αλλά έσπασε κιόλας.

 
At 8/27/2007 02:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ίσως σας φανεί γελοίο μα το ζήτημα της υπαιτιότητας, το ποιός ευθύνεται για την κατάσταση που βιώνουμε συμπεριλαμβάνει αναπόφευκτα και το ερώτημα περί του ποιός έβαλε τις φωτιές.
Ως άνθρωποι αναζητούμε τις αιτίες, όλες τις αιτίες.
Δεν θα πρέπει λοιπόν να το παραγνωρίζουμε.
Η απάντηση στο ερώτημα επιδρά άμεσα στην εκτίμηση που θα κάνουμε.
Εάν θεωρήσουμε ότι πρόκειται για κάποιο οργανωμένο σχέδιο, η ευθύνη της κυβέρνησης / κρατικής μηχανής και φορεών της τοπικής αυτοδιοίκησης (οι οποίο συχνά λησμονούνται) μειώνεται σημαντικά, καθώς παρέχονται δικαιολογητικά για την ολιγωρία, αδυναμία ελέγχου, κλπ.
Εάν ισχύει το αντίθετο, η ευθύνη των προαναφερθέντων αυξάνεται.
Σε προσωπικό επίπεδο αισθάνομαι οργισμένος, λυπημένος, έως κι αηδιασμένος με την κατάντια μας. Αλλά όταν προσπαθώ να κατανοήσω το με τί αισθάνομαι οργισμένος και αηδιασμένος δεν μπορώ να το βρω: είμαι οργισμένος με το κράτος, με την κυβέρνηση, με τους Έλληνες, με εμένα τον ίδιο που ίσως δεν έχω κάνει όλα όσα θα έπρεπε, κλπκλπ;
Και έπειτα, μήπως κάποιοι προσπαθούν να παίξουν με την οργή μου, να την κατευθύνουν, να τη διαχειριστούν, να τη χειραγωγήσουν; Μήπως κάποιοι επιδιώκουν τη διαμαρτυρία μου;
Και πάλι, το ερώτημα της πηγής / αιτίας, ποιοί είναι αυτοί και γιατί;
Δεν ξέρω...
είμαι γεμάτος οργή και δεν ξέρω το προς ποιόν θα πρέπει να την κατευθύνω.
Είμαι γεμάτος λύπη και δεν ξέρω γιατί και για ποιό πράγμα θα πρέπει να πρωτοστεναχωρηθώ.
Τεσπα...συγχωρέστε τις πιθανά γελοίες σκέψεις μου

 
At 8/27/2007 02:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οικοπεδοφάγοι ή εμπρηστές ή ξένοι πράκτορες και γω δεν ξέρω τι άλλο έχει ο καθένας στο μυαλό του γεγονός είναι πως ως χώρα δεχόμαστε μι ασύμμετρη απειλή. Ασύμμετρη με τη λογική ότι ξεπερνά τις δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού. Αλλά εμείς αντί να δούμε πως ότι και τις δυνάμεις τις Καλιφόρνια για πυρόσβεση να χαμε, που καίγεται συνέχεια, πάλι σε τέτοια τεράστια έκταση λίγα θα μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος απέναντι στη μανία του φαινομένου.

Με τις φωτιές φαίνεται σαν όλοι μας να έχουμε επηρεαστεί από την τρομολαγνία της τηλεόρασης, που οι συντελεστές της κάνουν πάρτυ με την καταστροφή της τελευταίες ώρες και πολύ φοβάμαι πως μερικοί εύχονται μέχρι και να ανέβει ο αριθμός των νεκρών.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Παίρνει ο κάθε κακομοίρης (όχι υποτιμητικά) που βλέπει τους κόπους μιας ζωής να χάνονται μπροστά στα μάτια και λέει πως είναι αποκλεισμένος, ενώ δεν είναι. Το καταλαβαίνω για τον πόνο του όμως δεν γίνεται τα κανάλια να οργανώνουν και έπειτα να μας φταίει ο μηχανισμός. Για μια τέτοια καταγγελία από κανάλι οργανώθηκε επιχείρηση χθες από την πυροσβεστική ατόμων που έλεγαν πως ήταν αποκλεισμένοι, την ίδια ώρα που περίμεναν την φωτιά στη Ολυμπία. Τα σπίτια τους καιγόντουσαν όντως, και αυτό σίγουρα είναι κάτι που λυπεί, όυτε όμως εγκλωβισμένοι υπήρχαν ούτε κινδύνευαν. Όταν γίνονται συνεχώς καταγγελείες, ψεύτικες οι υπερβολικές οι περισσότερες πως κινδυνεύει κόσμος, τι να κάνει η πυροσβεστική, πρέπει να τρέξει.

Πώς να οργανωθεί μετά ο κρατικός μηχανισμός; Ο Μανδραβέλης είπε χτες στις ειδήσεις στο Σκάι πως κανονικά πρέπει η πυροσβεστική να κάνει σχέδιο για να επιλέξει τι θα σώσει. Ποιος όμως θα δεχόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και δεν θα φώναζε μετά αφήσατε πως «αφήσατε τα σπίτια μας» να καούν; Χαρακτηριστικό τέτοιας νοοτροπίας, καταγγελία μιας κατοίκου χωριού που το σπίτι της κινδύνευε να καεί, στο Αντένα, που φώναζε «προστατεύετε τις αρχαίες πέτρες, τις κοτρόνες και αφήνετε τα σπίτια μας που έχουν αξία να καούν». Σίγουρα τα πε μέσα στον πανικό της όμως και μετά αν καιγόταν/κάηκε το σπίτι της δεν νομίζω να άλλαξε γνώμη. Όποτε ότι και να κάνουν οι υπεύθυνοι και πάλι θα φτάνε.

P.S. Και για τις φωτιές πολύ φοβάμαι πως η τηλεόραση πάλι έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ποιοι πράκτορες κα λοιπές βλακείες, Οικοπεδοφάφοι του κερατά που βλέπουν στην τηλεόραση να υπάρχουν μεγάλες φωτιές και πάνε και βάζουν και αυτοί γιατί λένε μέσα στον πανικό σιγά ποιός θα έρθει να σβήσει τη φωτιά εδώ. Ας πα να βάλουμε φωτιά μήπως βγάλουμε καμιά περιουσία.

 
At 8/27/2007 02:47:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

http://www.skai.gr/master_story.php?id=57839

Opoios malakas pisteuei peri assimetris apeilis, as mou exigisei k' auto. Kai opoios pisteuei ta peri assimetris apeilis, as mou pei an pragmatika pisteuei pos i kivernisi pou den emathe telika pote poioi tis kanan ipoklopes, tha mporesei na vrei tous empristes.

Xypnate!

To thema den einai oi foties.

To thema einai oti auti i xora exei domika provlimata: den mporei na elegxei to mavro xrima (tis proalles i omada tou OOSA gia to mavro xrima elege oti i Ellada exei epipedo organoseis pou prosikei se "asintakto kratos". Den mporei na elegxei an i Zaxarea mporei na dikaiologisei 3 spitia. Den mporei na timorisei ton Euaggelato pou den ekane stratiotiko giati parousiaze deltia.

AUTO einai to provlima.

 
At 8/27/2007 03:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

nefelika, εγώ ως απλός πολίτης στηρίζω με τη ψήφο μου την κυβέρνηση και το ίδιο θα κάνω στις εκλογές που αναμένονται. Την τελευταία 4ετία υπάρχει εξαιρετική πολιτιστική άνθηση και παροιμιώδης ελευθερία έκφρασης σε όλους τους φορείς των ΜΜΕ, αλλά και ευαισθησία στο δικαίωμα του απλού δικτυωμένου πολίτη να διατυπώνει με παρρησία τη γνώμη του και να συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα. Αυτό είναι μια από τις ζωτικότερες παραμέτρους του δημοκρατικού πολιτεύματος, μα αυτό που έχει σημασία στο μπλογκ του oldboy είναι να γράφουμε σχόλια και να διαβάζουμε, προκειμένου να μην το διαγράψει, σε διαφορετική περίπτωση, από τη στεναχώρια του.

 
At 8/27/2007 03:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ανώνυμε είναι χείριστο να μην υποστηρίζονται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι "προνομιούχοι" εφόσον επιθυμούν να γίνουν πλουσιότεροι με δόλια μέσα και όντας ανεξέλεγκτοι κι αφορολόγητοι, αποτελούν ένα παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά δεν είναι δα και σοβαρό να ασχοληθούμε οι υπόλοιποι με τα άγχη και την αγωνία κάθε προνομιούχου για την περιουσία του ..

 
At 8/27/2007 03:21:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ροδιά, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο βρίσκεται μια εκδοτική οντότητα αν δεν κάμω λάθος ..

 
At 8/27/2007 06:42:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Εγώ άκουγα πριν από τις διακοπές μου από συγγενικό μου πρόσωπο για ένα συνάδελφο, στέλεχος ΔΕΚΟ, με άκρες στo κυβερνών κόμμα, που ακύρωσε τις διακοπές του στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί είχε ακούσει ότι ανέμεναν φωτιές εδώ στην Αθήνα.
Δηλαδή ένα κάποιο θέμα ακουγόταν, είχε διαρεύσει λίγο στους χωμένους».
Είχε διαρρεύσει τόσο πολύ, που κήρυξαν εκλογές αγνοώντας τη διαρροή;
Θεωρίες συνωμοσίας μου ακούγονται αυτά, φίλε Jason.

 
At 8/27/2007 06:47:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε των 3:00, η ειρωνεία σου είναι πιο λεπτή κι από ανορεξικό μοντέλο. Να την καλλιεργήσεις. Κρίμα είναι να την εξαντλείς εδώ.

 
At 8/27/2007 06:55:00 μ.μ., Blogger Jason said...

Εγώ εννοώ ότι κάτι γνώριζαν αλλά υποτίμησαν...

 
At 8/27/2007 08:02:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε των 2:47, ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι στην είδηση λ.χ. περί των ξενοδοχείων του Πύργου που διπλοχρεώνουν τα δωμάτια για τους πυροπαθείς, δεν μας λένε ονόματα και διευθύνσεις. Ώστε να μην ξαναπατήσει ποτέ κανείς.
Μike, όχι ότι δεν έχουν γίνει και φάουλ, αλλά κατά τη γνώμη μου τα κανάλια καλά έχουν χειριστεί το θέμα σε γενικές γραμμές και πολύ καλύτερα από το σύνηθες επίπεδό τους.
Μirage, πράγματι καλά τα γράφει ο Δήμου στο ποστ που παραπέμπεις.

 
At 8/27/2007 08:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Vre oldboy, den thelo onomata k' dieuthinseis. Thelo na diavaso tin alli mera oti epitaxtikan 2 xenodoxeia k' pos idioikteis xenonodxeion parapempfthikan ston eisaggelea gia aisxrokerdeia ktl

 
At 8/27/2007 08:07:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν διαφωνώ.

 
At 8/28/2007 10:17:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΜΕΤΑ ΤΗΝ " ΑΣΣΥΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ " ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ "ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ - ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ & ΠΟΓΚΡΟΜ" ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 1-2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ Η ΓΡΑΜΜΗ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΗΔΗ. ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,4 ΔΙΣ € ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 234 ΔΙΣ. ΑΝ ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΣ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ - ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ. ΜΕΤΑ ΤΟ "ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ" ΤΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΟΥΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ.ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ !!!! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΒΕΙ Ο ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ-ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΓΕΙΤΩΝΑ ΜΕ ΤΟ PORCHE .ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ...

 
At 7/27/2009 07:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home