Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2007

Το μεγάλο στοίχημα

Επειδή γενικά είμαι κάπως αργός στο να βγάζω συμπεράσματα και να παίρνω θέσεις, το μόνο συμπέρασμα στο οποίο μετά βεβαιότητας κατέληξα παρατηρώντας το ιερό μένος των αντιμαχόμενων πλευρών, είναι ότι ο Έλληνας διαμορφώνει την ιδεολογία του και την ιστορικοεθνικοπολιτική του συνείδηση στην έκτη δημοτικού. Μέχρι και την πέμπτη ο Έλλην είναι τάμπουλα ράζα, μέχρι και την πέμπτη είναι πολύ νωρίς, ενώ μετά την έκτη (σε όλη τη διάρκεια του γυμνασίου, του λυκείου και μέχρι βαθέος γήρατος) είναι πια πολύ αργά (τού φάκιν' λέιτ): ό,τι γράψει στην έκτη δεν ξεγράφει.
Στην έκτη κρίνονται όλα, στην έκτη είναι το μεγάλο στοίχημα, από την έκτη θα βγει ο αυριανός νεοταξικός ραγιάς ή ο αυριανός απελεύθερος από τις εθνικιστικές αγκυλώσεις και τα φρικαλέα (μπλιαχ) ψεύδη του παρελθόντος.
Το μόνο που έχει μείνει αδιευκρίνιστο είναι το τί ακριβώς θα συμβεί στους κατά σύστημα κοπανατζήδες, σε εκείνους που θα χάσουν τις πέντε - δέκα απόλυτα καθοριστικές για τη ρύθμιση του νου τους διδακτικές ώρες ιστορίας· αλλά όχι μόνο σε αυτούς. Τι θα συμβεί στους αδιάβαστους, σε αυτούς που αντί να μελετήσουν την ιστορία της έκτης θα προτιμήσουν να αναβάλουν για λίγο το θάνατό τους, για να τους πω εγώ μια ιστορία;
Αυτοί θα είναι στο ανελέητο έλεός μου, όντας δε στην ώρα της πνευματικής τους ωορηξίας, ό,τι τους υπαγορεύσω θα το παπαγαλίζουν για τα επόμενα ογδόντα χρόνια.
Μαθητής της έκτης, ο άνθρωπος της Μαντζουρίας.

13 Comments:

At 1/30/2007 07:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

έχεις ακόμη χρόνο για το MEIN KAMPF, ποτέ δεν ξέρεις ;)

 
At 1/30/2007 07:15:00 μ.μ., Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Καλά είπε κάποιος ότι άμαν είναι να γράψουν για το ρόλο της Εκκλησίας στο σχηματισμό του Έθνους, ας μην ξεχάσουν και τα «διαβάσματα» του παναγριώτατου Χριστόδουλου στα χρόνια της Χούντας.

 
At 1/30/2007 07:25:00 μ.μ., Blogger Γιωργος Μανουσακης said...

Δυστυχώς τα σχολικά βιβλία διαμορφώνουν συνειδήσεις.

Και δεν διαμορφώνουν τις συνειδήσεις των πολιτών που έχουν ανησυχίες και διαβάζουν σε όλη τους τη χωή. Διαμορφώνουν τις συνειδήσεις των πολιτών που τελειώνοντας το σχολείο δεν πρόκειται να ξανανοίξουν βιβλίο.

...και δυστυχώς αυτοί είναι οι πιο πολλοί!

 
At 1/30/2007 07:27:00 μ.μ., Blogger Γιωργος Μανουσακης said...

διόρθωση:
Και δεν διαμορφώνουν τις συνειδήσεις των πολιτών που έχουν ανησυχίες και διαβάζουν σε όλη τους τη ζωή.

 
At 1/31/2007 12:04:00 π.μ., Blogger adaeus said...

Ασχετο... Αυτό το ποστ μου μυρίζει σουβλάκι.
Κον Μανουσάκη ενταύθα: Αυτοί που δεν ξανάνοιξαν βιβλίο μετά το σχολείο, λέτε να θυμούνται τι έλεγε η Ιστορία της 6ης δημοτικού?

 
At 1/31/2007 02:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

old boy το μονο απολυτα σιγουρο ειναι οτι τιποτα μα τιποτα απολυτως δε σου μενει απο την ιστορια του δημοτικου(και αλλα μαθηματα βεβαια).Αν ρωτησει κανεις ενα παιδι α γυμνασιου τι θυμαται απο την ιστορια της εκτης θα πει τιποτα.Επισης το ιδιο συμβαινει και στο γυμνασιο και στο λυκειο.
Το μαθημα της ιστοριας ειναι το πιο παπαγαλιστικο και το χειροτερο και απο πλευρας διδασκαλιας και ποιοτητας των βιβλιων.
Τωρα η θεωρια οτι τα βιβλια ιστοριας διαμορφωνουν τις συνειδησεις 11χρονων ειναι λιγο χαζη.

 
At 1/31/2007 04:09:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

χαχαχαχαχ

 
At 1/31/2007 01:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Τωρα η θεωρια οτι τα βιβλια ιστοριας διαμορφωνουν τις συνειδησεις 11χρονων ειναι λιγο χαζη».
Μα τι είναι αυτά που λες, Ανήσυχε;
G Manoussakis, δεν λέω ότι το θέμα είναι εντελώς ασήμαντο. Το θέμα είναι ενδιαφέρον αλλά σε θεωρητικό επίπεδο και μόνο. Η πρακτική και πραγματική επίδραση που θα έχει το βιβλίο ιστορίας της έκτης στους μαθητές μού φαίνεται ότι δεν μπορεί παρά να είναι μικρή.
Ανδρέα, δηλαδή ξαφνικά θα αρχίσω να απαντάω στον ενικό; Δεν μου βγαίνει με τίποτα :-)

 
At 1/31/2007 02:04:00 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Εχω άποψη για το θέμα. Διαφέρει κάπως από τη δική σου. Αλλά δεν σου γράφω γι'αυτό. Σου γράφω για να σου πω να μαζέψεις μερικά τέτοια κείμενα σου (χρονογράφημα-επικαιρότητα) και να τα στείλεις σε μερικούς διευθυντές εφημερίδων.

Αν o ένας (τουλάχιστον) δεν σου προσφέρει μόνιμη στήλη στην εφημερίδα του, εγώ θα το γυρίσω σε Tsifteteli Blog:)

ΥΓ
Το "πρώτο βήμα" που σού λεγα, όταν ήσουν κάπως προβληματισμένος.

 
At 1/31/2007 03:23:00 μ.μ., Blogger Helix Nebulae said...

Παιδιά, τζάμπα ανησυχείτε. Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι μαθητές της έκτης δημοτικού σήμερα είναι αλλοδαπής καταγωγής και δυσκολεύονται ακόμα να ξεχωρίσουν το ρήμα από το ουσιαστικό. Βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα βέβαια από τους κανακάρηδες των ιθαγενών, που δεν μπορούν να γράψουν σωστά ούτε το όνομα τους χωρίς τη βοήθεια της μαμάς.

Δεν καταλαβαίνουν Χριστό από οποιοδήποτε βιβλίο ιστορίας, πιστέψτε με. Και δε νομίζω ότι τους νοιάζει και καθόλου. Απ' ό,τι φαίνεται θα έχουν σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν αν προλάβουν να ενηλικιωθούν...

 
At 2/01/2007 06:14:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Σ' ευχαριστώ, Rockerblogger. Toυλάχιστον ξέρω ότι αν ποτέ φτιάξεις εσύ εφημερίδα θα με προτιμήσεις ;)

 
At 2/06/2007 09:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πες τα Χρυσόστομε!

 
At 8/20/2008 01:22:00 μ.μ., Blogger Ars longa, vita brevis said...

lol, αυτοι που θα κανουν κοπανα τι θα μαθουν;

μα για να μαθουν κανουν κοπανα!

(εγω την εκανα για να προλαβω 'τον πρωινο καφε' με μενεγακη, μετα ομως την εκανα για να σερφαρω)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home