Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2017

To σημείο της αγάπης

Έχω αγαπήσει σημαίνει είμαι πλήρης. Σημαίνει δεν χρειάζομαι να πάρω κάτι πίσω σε αντάλλαγμα πια. Σημαίνει δεν μπορεί να με πειράξει κανείς και τίποτα πια. Σημαίνει δεν εξαρτώμαι από το εδώ κι εμπρός, αλλά από το ως τώρα. Που με έφερε, με ακρίβεια χιλιοστού της ματιάς, στο σημείο της αγάπης. Από τη διαύγεια του οποίου δεν μπορώ να εκτοπιστώ. Aπό την αλήθεια του οποίου δεν μπορώ να κρυφτώ. Από την ένταση του οποίου δεν μπορώ να αδειάσω. Απ' το φως του οποίου δεν μπορώ να σβήσω. Από τον χωρόχρονο του οποίου δεν μπορώ να απεξαρτηθώ. Κι όλο βρίσκομαι εκεί, εκεί ακριβώς που θέλω. Κι εκεί που θέλω δεν υπάρχει απώλεια αλλά διαρκής παρουσία. Κι εκεί που θέλω δεν υπάρχουν διακυβεύματα αφού έχουν όλα κριθεί: έχω αγαπήσει, τι άλλο θα μπορούσα ποτέ να θέλω, τι άλλο θα μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ, τι άλλο θα μπορούσα ποτέ να αξιωθώ, τι άλλο θα μπορούσα ποτέ να ζήσω;

1 Comments:

At 6/21/2017 06:17:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Με το κείμενο αυτό θα μπορούσαν να συμφωνήσουν γενικά πολλές κατηγορίες ανθρώπων. Δύο όμως θα συμφωνήσουν , νομίζω, με κάθε του λέξη, απόλυτα. Οι φονταμενταλιστές θεολόγοι και οι ερωτοχτυπημένοι, κυρίως οι έφηβοι και οι υπέργηροι. Επειδή όμως σιχαίνομαι όσους διαφωνούν χωρίς να λένε την δική τους γνώμη, άφησε με να σου πω γιατί θεωρώ τη Φιλία υπέρτερη της Αγάπης.
Για να υπάρξει λοιπόν Φιλία είναι απαραίτητο να έχουν πραγματωθεί τρείς συνθήκες. Ελευθερία και Ισότητα, δεν μπορεί να υπάρξει Φιλία ανάμεσα σε έναν τύραννο και σε έναν δούλο, μαζί με το Έλεος. Μάλιστα ο Τέλης, που τα έλεγε αυτά, το πήγαινε και παρακάτω υποστηρίζοντας πως αν σε μία πόλη όλοι οι πολίτες είναι μεταξύ τους έτσι Φίλοι, τότε στην πόλη αυτή δεν θα υπήρχε νόημα να υπάρχει διανεμητική δικαιοσύνη. Αντί λοιπόν της Αγάπης, που όπως την περιγράφεις θα την χαρακτήριζα χριστιανοσουπική , προτιμώ την Φιλία του Τέλη γιατί μέσα σ αυτήν βρίσκω πληρότητα χωρίς καμιά απώλεια και βέβαια χωρίς κανένα διακύβευμα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home