Κυριακή, Μαΐου 07, 2017

O ελέφαντας στην πεζογέφυρα

O ελέφαντας στην πεζογέφυρα δεν είναι ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα βασικά αντρικό σπορ. Ο ελέφαντας στην πεζογέφυρα είναι ότι αν μπορέσουμε να φανταστούμε μια οποιαδήποτε αντίστοιχη δραστηριότητα που θα παρακολουθούνταν κατά μεγάλη πλειοψηφία από γυναίκες, στον αντίστοιχο τελικό δύσκολα, πολύ δύσκολα, ή πάντως με πολύ μικρότερη ευκολία, θα βλέπαμε στην αντίστοιχη πεζογέφυρα γυναίκες χουλιγκάνια να πλακώνονται χωρίς έλεος. Ο ελέφαντας τελικά στην πεζογέφυρα είναι ότι οι εικόνες που κυκλοφορούν από χθες δεν προκαλούν ούτε μόνον αποτροπιασμό ούτε αυτόματα αποτροπιασμό. Ο ελέφαντας στην πεζογέφυρα είναι ότι αν είσαι άνδρας υπάρχει η όχι ασήμαντη πιθανότητα να βλέπεις αυτές τις εικόνες και με ένα σχετικό δέος. Να σκέφτεσαι ότι εγώ δεν θα μπορούσα να είμαι εκεί πάνω - κι όχι μόνο γιατί δεν θα ήταν κάτι που θα με εξέφραζε. Ναι, φυσικά ισχύει κι αυτό. Αλλά ακόμη κι αν με εξέφραζε, το πιθανότερο είναι ότι θα κώλωνα. Ο ελέφαντας στην πεζογέφυρα είναι η σύνδεση της βίας με την ανδρεία και τον ανδρισμό. Ο ελέφαντας στην πεζογέφυρα είναι ότι δεν βλέπουμε όλους αυτούς επάνω της μόνο σαν τελειωμένους, αλλά σε έναν βαθμό που φοβόμαστε να ομολογήσουμε στον εαυτό μας και σαν παλικάρια. Εντάξει, όχι όταν ορμάνε δέκα σε έναν πεσμένο, αλλά όταν πρόσωπο με πρόσωπο βουτάνε μέσα στα αίματα ο ένας του άλλου, τότε μάλλον ναι. Ο ελέφαντας στην πεζογέφυρα είναι τελικά ίσως ότι εσχάτως η τάση είναι να ψειρίζουμε πάρα πολύ πώς βλέπει ένας άνδρας μια γυναίκα, τι είναι σεξιστικό και τι όχι, πόσο επιλήψιμο είναι να την βλέπει έτσι και όχι αλλιώς, τι ακριβώς σημαίνει το έτσι και τι το αλλιώς, η ενοχοποίηση δηλαδή του ερωτικού στοιχείου και του σεξουαλικού ενστίκτου, ενώ αντίθετα το μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να παραμένει το πώς βλέπει ένας άνδρας έναν άνδρα, ότι δηλαδή είναι πολύ πιθανόν όταν βρεθούν απέναντι σε μια πεζογέφυρα να προσπαθήσουν να γαμήσουν ο ένας τον άλλο, ενδεχομένως ως συναινούντες ενήλικοι, αλλά με μια συναίνεση που σε αντίθεση με την ερωτική είναι σκοτεινή και τρομακτική. Είναι η βία ηλίθιε, όχι ο ερωτισμός, είναι το ότι αν κωλώσεις να πλακωθείς είσαι λιγότερο άντρας.

2 Comments:

At 5/08/2017 05:34:00 μ.μ., Blogger mr.roygbiv said...

Ο πρώτος ελέφαντας στην πεζογέφυρα είναι ότι εδώ και 40 χρόνια δεν τους παραλαμβάνει η αστυνομία να τους δώσει ένα γερό χέρι ξύλο και να τους κλείσει μέσα.
Ο δεύτερος ελέφαντας στην πεζογέφυρα είναι ότι οι διοικήσεις των ομάδων τους νταντεύουν.
Ο τρίτος ελέφαντας στην πεζογέφυρα είναι ότι όλοι αυτοί κάνουν ό,τι θέλουν με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται όσοι θέλουν να ζήσουν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι.

 
At 5/10/2017 02:06:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Βλέποντας να δικαιώνεται η φράση “αλλού έτρωγες και έπινες κι αλλού πας και το δίνεις τώρα”, διάβασα το κείμενο που ανέβασες στο CLOUD με τίτλο Πως γίνεται και υπογραφή Old Boy.
Το διάβασα με προσοχή, όπως διαβάζω πάντα τα κείμενα σου, και διαπίστωσα πως υπάρχει πιθανότητα η προσέγγιση σου, εγώ πιθανολογώ, να χαρακτηριστεί
ως γνήσια Δεξιά , αυθεντικά Καπιταλιστική και βαθειά Συντηρητική.
Αν το είχες δημοσιεύσει πρώτα εδώ, τα πως και τα γιατί θα τα έκανα ταληράκια.
Μια άλλη προσέγγιση καλύτερη από τη δική σου, εξ αντικειμένου αφού δεν δημοσιεύεται στο fb, θα βρεις στο πιο κάτω λινκ.
http://pandemos.panteion.gr/index.php?op=record&pid=iid:1477

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home