Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2015

Φωτιά και Τσεκούρι

Στα επανειλημμένα διαγγέλματά του την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε και ξαναέλεγε πως το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος. Εκ του αποτελέσματος όμως δυο μόνο ερμηνείες μπορούν να υπάρξουν: είτε πως ήταν εκείνος που τελικά φοβήθηκε και πως άρα το μόνο που είχαμε να φοβηθούμε ήταν ο δικός του φόβος, είτε πως αν σε αυτό το μότο μπορούσε να συνοψιστεί η βασική προεκλογική ρητορεία και διαπραγματευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ (ας πάψουμε δηλαδή να φοβόμαστε τις απειλές γκρέξιτ, ποτέ δεν θα το τολμήσουν και άρα πιέζοντάς τους θα πάρουμε σε αντάλλαγμα κάτι πολύ καλύτερο από ό,τι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια), είχαμε να κάνουμε με μια τόσο εσφαλμένη ανάγνωση και στρατηγική που θα οδηγούσαν νομοτελειακά στο στραπάτσο.
Υπάρχει δηλαδή αφενός η εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεία, πως ο φόβος που είχαμε να φοβηθούμε δεν ήταν ο φόβος πως δεν θα κάνουν οι δανειστές πίσω και δεν θα τολμήσουν να μας βγάλουν από την ευρωζώνη, αλλά ο φόβος των συνεπειών εξόδου από την ευρωζώνη και αφετέρου η εκ δεξιών του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεία, πως αφού στην πραγματικότητα είχαμε να φοβηθούμε πολλά περισσότερα από τον φόβο μας, τότε αργά η γρήγορα θα πληρώναμε το τίμημα της αποκοτιάς και των λεονταρισμών μας. Αν υπάρχει μια τρίτη εναλλακτική ερμηνεία όσων συνέβησαν, που εξηγεί εν μέρει το γεγονός ότι ο μετά τη διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κεντρικός ακόμη παίκτης στο παιχνίδι, είναι πως παρόλη τη συντριβή ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε και όσο διαπραγματευόταν και όταν υπέκυψε σύμφωνα με τα θέλω της πλειοψηφίας του λαού. Πως δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που πρόδωσε τα θέλω, αλλά το γεγονός πως αυτά τα δύο θέλω, το αντιμνημονιακό και το της παραμονής στην ευρωζώνη, αποδείχτηκαν τελικά μη συμβατά και αλληλοαποκλειόμενα.
Παραταύτα υπάρχει προφανώς ένα τεράστιο λογικό άλμα στη βασική αφήγηση του Τσίπρα που είναι: «Πρώτα το πήγα ως εκεί που δεν πήγαινε και μετά κράτησα και τη χώρα όρθια». Γιατί ακόμη και αν υποθέσουμε πως τελικά αυτό ήθελε και ο περισσότερος κόσμος, το να το παλέψουμε ως εκεί που πάει αλλά να μη βγούμε από το ευρώ, δεν μπορείς εσύ ως πολιτικός να παίρνεις κρέντιτ και για τα δύο. Το «κρατήσαμε τη χώρα όρθια», το επιχείρημα της καταστροφής, ήταν το βασικό αφήγημα των πριν από εσένα μνημονιακών. Αν το θέμα ήταν να την κράταγες όρθια, την κρατούσαν και οι προηγούμενοι και με ανοιχτές τις τράπεζες κιόλας. Το «Πήγαμε ως τα άκρα, παλέψαμε ως εκεί που δεν γινόταν, αλλά τελικά είχαμε να φοβηθούμε πολλά περισσότερα από το φόβο, με αποτέλεσμα να ηττηθούμε ανεπανάληπτα και πανηγυρικά», ναι, θα ήταν αρκετά πιο ειλικρινές.
Και κάπως έτσι, έχουμε από την μια την αφήγηση που σε καλεί να την ψηφίσεις χωρίς καμία ελπίδα πια, δεν έχει πια ελπίδα να σου προσφέρει και το ξέρει, σε καλεί να την ψηφίσεις επειδή σιχαίνεσαι ακόμη τους άλλους και δεν θέλεις να αποφασίζουν για κανέναν τομέα της ζωής σου, σε καλεί να την ψηφίσεις για να μην κυβερνήσει πάλι ο Άδωνις και ο Βενιζέλος, την ίδια πάντως ώρα που δεν αποκλείει καθόλου να συγκυβερνήσει με το κόμμα του Βενιζέλου ή των νεοφιλελεύθερων «εμπειρογνωμόνων» του Ποταμιού, κάτι που ενώ αρχικά το απέκλειε, μετά σου αφαίρεσε κι αυτό το τελευταίο αποκουμπάκι και σε άφησε με ύστατο φύλλο συκής ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τον Άδωνη. Από την άλλη η Λαϊκή Ενότητα σφύζει από ενθουσιασμό και ακρασάριστες βεβαιότητες, έχει μείνει όρθια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το προεκλογικό μπαλκόνι στην Ομόνοια εκφωνούσε ένα - ένα τα ονόματα των μπροστάρηδων βουλευτών που άντεξαν, που δεν υπέκυψαν, που διατηρούν τα λάβαρα του αντιμνημονιακού αγώνα σηκωμένα. Βρίσκω εντελώς παράταιρο αυτό τον ενθουσιασμό. Ζηλεύω -ενδεχομένως και να φθονώ- τους ανθρώπους που μπορούν σε αυτή τη χρονική συγκυρία, την τόσο κοντά στο τραύμα της 13ης Ιουλίου, να παραμένουν ενθουσιώδεις και να μη σκύβουν το κεφάλι, αλλά εγώ το έσκυψα. Δεν μπορώ να προσποιούμαι πως δεν χάσαμε. Χάσαμε. Η ελπίδα ήρθε το Γενάρη και έμεινε εδώ ως το πρωινό της 13ης Ιουλίου. Μετά έφυγε, και αυτό που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι από την μια ένας πολιτικός φορέας εμφανώς αλλοτριωμένος και με νέο όραμά του τον κυβερνητισμό κι από την άλλη ένας πολιτικός φορέας ανεξήγητα αυτάρεσκος, που προσπαθεί να μας πείσει ότι η ήττα είναι μόνο των άλλων, πως αυτός παρέμεινε αήττητος. Προσωπικά δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσω τελικά ή όχι, αλλά αν το κάνω θα το κάνω από απελπισία.

7 Comments:

At 9/18/2015 10:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ήμουν στο Σύνταγμα απόψε. Ο λόγος; Είμαι οριακά αμφιταλαντευόμενος. Μετά τη συγκέντρωση της ΛΑΕ στην Ομόνοια ήθελα νάχω την οσμή και της μήτρας που μας εξέθρεψε και μας γέννησε. Τί διαπίστωσα; Πρώτα απόλα τη μελαγχολία της σύγκρισης, που αναπόφευκτα γίνεται αυτόματα: δυόμισυ μήνες πριν στο Σύνταγμα, στην προεκλογική συγκέντρωση του ΟΧΙ με κεντρικό ομιλητή το Τσίπρα-άρα προσωπικό ήταν το κοινό του που είχε συγκεντρωθεί εκεί-η πλατεία ασφυκτιούσε σε κάθε της χιλιοστό και σειόταν από ενθουσιασμό και παλμό, ειλικρινή και ασκηνοθέτητο. Απόψε; Ενέσιμη χαρά αδύναμη να εκδηλωθεί όμως κατά τις προδιαγραφές της σκηνοθεσίας. Εντάξει, αριστεροί είμαστε, ξέρουμε πια να ξεχωρίζουμε τη ρητορεία από την πεπεισμένη αλήθεια. Αμ το άλλο; Όλο αυτό το προσωπολατρευτικό του Τσίπρα, όπου σε όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα έβλεπες τη φάτσα του τηλεστάρ; Είναι όλο αυτό συμβατό με τη κουλτούρα της ανανεωτικής αριστεράς;
Κλείνω: κατά τις δημοσκοπήσεις υπάρχει ένα πρωτοφανώς τεράστιο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία προερχόμενων από το ΣΥΡΙΖΑ. Βλέποντας την αποψινή πένθιμη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, συμπεραίνω ότι αυτοί οι τσαντισμένοι ψηφοφόροι, που εκδηλώνουν τη τσαντίλα τους με το μη δηλώνουν τι θα ψηφίσουν, τελικά θα ψηφίσουν ΛΑΕ. Η σύγκριση ανάμεσα στις δυό συγκεντρώσεις δεν είναι και τόσο αρνητική για τη ΛΑΕ, παρόλο ότι δεν έχει τη δημοσκοπική δυναμική. Είναι πολύ μουγκές αυτές οι εκλογές για την αριστερά και μιά τέτοια μούγκα δεν μπορεί παρά να είναι η έκπληξη της οργής που κρύβει. Ακόμη και σε επίπεδο πλατείας έβλεπες άλλο κλίμα στην Ομόνοια-ενθουσιασμός αυθεντικά αριστερός-από ότι στο Σύνταγμα όπου μια υποδόρια φλωρίλα εξέπεμπε αναιμικότητα και νυσταγμένο θυμικό.

 
At 9/18/2015 11:55:00 μ.μ., Blogger DPurpler said...

Ξέρεις, υπάρχει κάτι που λέγεται Left-Liberal.

Βοηθά την επιχειρηματικότητα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να μειώσει τις ανισότητες.

Και στο αφήγημά του δεν βλέπει τους ξένους σαν δυνάστες.

Φτάνει με το αυτομαστίγωμα. Ας προσπαθήσουμε για το εφικτό που μπορεί να είναι τελικά και το ευκταίο.

Τι το κακό έχει αυτή η πρόταση και ποιά ακριβώς είναι η αντιπρόταση του Σύριζα, ποτέ δεν κατάλαβα. Κυρίως διότι έχουν ειπωθεί όλα. Κι όλα ήταν ανεπαρκή ή ανολοκλήρωτα και πάντως, πάντοτε θολά.

Πως στρατεύεται κανείς σε κάτι τέτοιο; Πως απογοητεύται μετά; Ίσως διότι ο καθένας μπορεί να δώσει την δική του ερμηνεία. Μάλλον αυτό είναι.

 
At 9/19/2015 01:39:00 μ.μ., Anonymous RP said...

Αυτή η εκλογική μάχη έχει να κάνει με τον ίδιο μας το εαυτό .Η επιλογή στάσης στις εκλογές είναι πολιτική και δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας . Όταν η εικόνα του πολιτικού σκηνικού είναι τόσο καθαρή , τα συστημικά ΜΜΕ έχουν καταφέρει την κατάθλιψη να την κάνουν πολιτική θέση . Η αποχή πάντα ήταν πολιτική άποψη αποδοκιμασίας,σήμερα γιατί αυτοί που ελέγχουν τα ΜΜΕ την θέλουν τόσο πολύ ;
Οι παθογένειες της αριστεράς βγήκαν στην επιφάνεια και είναι ανάλογες με την δυναμική που εχει τη δεδομένη στιγμή . Το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι στη δεδομένη στιγμή το ρόλο που θέλεις να έχει η αριστερά σήμερα. Αυτό προϋποθέτει οτι χρειάζεται να ξεπεράσεις την εμπάθεια των[αριστερών ]δημοσιογράφων και την πολεμική του αλάθητου.
Διαβάζοντας το κείμενό σου δεν σου κρύβω οτι με εξέπληξε το γεγονός οτι είσαι τόσο χάλια. Με συγχωρείς αλλά δεν το δικαιολογεί η στάση σου με αυτά που έχεις γράψει μέχρι τώρα. Καλό βόλι,ότι και αν είναι αυτό.

 
At 9/19/2015 02:50:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Πως δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που πρόδωσε τα θέλω, αλλά το γεγονός πως αυτά τα δύο θέλω, το αντιμνημονιακό και το της παραμονής στην ευρωζώνη, αποδείχτηκαν τελικά μη συμβατά και αλληλοαποκλειόμενα."

Μήπως όμως το εκκωφαντικό "αντιμνημόνιο" δεν επέτρεψε την ανάπτυξη ψυχραιμότερων διαπραγματευτικών τακτικών; Όντως δεν υπήρχαν άλλες δυνατότητες ή οδεύσαμε προς μετωπική σύγκρουση λόγω του εγκλωβισμού, αφενός, του Σύριζα στην προεκλογική πολεμική ρητορική του και του ευρωσκεπτικισμού, αφετέρου, ενός μεγάλου του κομματιού;

 
At 9/19/2015 07:12:00 μ.μ., Anonymous Συμεών said...

Πάλι καλά...

 
At 9/19/2015 11:28:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η Ελληνική κοινωνία έχει αποβλακωθεί σε τέτοιο βαθμό, που βρίσκει πολύ δύσκολο το να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει όταν ψηφίζει ή όταν απέχει. Επειδή υπάρχει τεράστια σύγχυση λοιπόν επί του θέματος ας δούμε πως έχουν τα πράγματα.

Με βάση λοιπόν τον εκλογικό νόμο, κάθε ψήφος που δεν έχει πάει σε κόμμα εντός βουλής μειώνει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία.

Το ίδιο συμβαίνει με την αποχή, αλλά εκεί είναι λίγο πιο πολύπλοκα τα πράγματα.

Δηλαδή: Εάν όλοι οι ψηφοφόροι είναι 100 και πάνε και ψηφίσουν όλοι κόμματα που θα μπουν στην Βουλή (δηλαδή όλα έχουν τουλάχιστον 3%) τότε για την αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα θέλει 41,66% του εκλογικού σώματος.

Εάν απέχει το 50% και οι υπόλοιποι ψηφίσουν κόμματα που το καθένα παίρνει πάλι τουλάχιστον 3% (τουτέστιν 1,5 % του συνόλου του εκλογικού σώματος), τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται το 20,83% του εκλογικού σώματος για νά’χει αυτοδυναμία.

Αν όμως ψηφίσει το 100%, αλλά το 50% επιλέξει κόμματα εκτός Βουλής, πάλι ο πρώτος χρειάζεται 20,88%.

Εάν συμμετέχει τώρα το 50% στις εκλογές και το 10% (ένας στους 5 συμμετέχοντες δηλαδή) ψηφίσει λευκό, άκυρο ή κόμματα που δεν θα μπουν στην Βουλή, τότε το πρώτο κόμμα για να λάβει αυτοδυναμία χρειάζεται να λάβει μόλις 16,66 % των ψήφων του εκλογικού σώματος.

Αν όμως το 51% απόσχει κι έτσι μειώσει το μέτρο που χρειάζεται για να μπει ένα κόμμα από το 1,5% στο 1,47% κι έτσι κάποιο κόμμα που ήταν οριακά εκτός βουλής καταφέρει και μπει, τότε ο πρώτος χρειάζεται 17,9% για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Εάν το ποσοστό αποχής ανέβει στο 52% και έχουμε το ίδιο σενάριο της οριακής εισόδου στην Βουλή 2 κομμάτων, τότε ο πρώτος χρειάζεται 19,1% για την αυτοδυναμία.

Ασφαλώς όλο αυτό είναι ένας ξεκάθαρος εκβιασμός που αφήνει λίγο χώρο στην ελευθερία της επιλογής και γι” αυτό εξάλλου έχει δημιουργηθεί το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα.

Προσοχή λοιπόν στους πρόθυμους ημιμαθείς που σας προτρέπουν να κάνετε το τάδε ή το δείνα, χωρίς να γνωρίζουν και ουσιαστικά βοηθούν και αναπαράγουν το σύστημα. Είναι που είναι παγίδα και απάτη η αντιπροσωπευτική «δημοκρατία», του προσθέτουν και ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας και στημένου παιχνιδιού ώστε να μην χάνει ποτέ το σύστημα.

 
At 9/19/2015 11:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο τίτλος του κειμένου σου, σε σύγκριση με τον επίλογο, δεν ταιριάζει.

Κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει. Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη και θα καταλάβεις. Ξαναδιάβασε όσα έγραφες πριν από χρόνια, για να θυμηθείς ποιος ήσουν και πως σκεφτόσουν. Μη παραπονιέσαι, αυτός είσαι και αυτό σου αξίζει. Εάν ήθελες πραγματικά αλλαγή, θα προσπαθούσες να αλλάξεις. Εάν έκρινες ότι δεν υπάρχει ελπίδα, δε θα έκανες οικογένεια και θα αυτοκτονούσες. Εναλλακτικές υπάρχουν. Απλά εσύ δεν έχεις τη ζωτική ενέργεια για να το κάνεις, γι'αυτό και επιλέγεις να παραμένεις έρμαιο των συναισθημάτων σου. Πρόσεξες πως ο Καζάκης και ο Βαρουφάκης έχουν αφιερώσει όλη την προσπάθειά τους, ώστε να αλλάξει κάτι, ο ένας εντός συνόρων και ο άλλως εκτός. Πρόσεξε πως οργανώσεις πολιτών, όπως το "Δεν πληρώνω", συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Η μόνη χαμένη μάχη είναι αυτή που δε δόθηκε.

Και κάτι τελευταίο, σταμάτα να παπαγαλίζεις τους ξένους. Είναι θλιβερό να εκφράζεσαι με δάνειες έννοιες όπως "the narrative", "not on my watch" κτλ...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home