Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 18, 2014

Το Κράτος

Αν η δολοφονία του Φύσσα έδειξε πως τα όρια του παρακράτους διευρύνονταν διαρκώς, η βασική απόφαση που πάρθηκε λίγες μέρες μετά έδειξε πως είναι το κράτος που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει όρια, πως εκείνο κινούσε, κινεί και θα κινεί τα νήματα, πως αν καταλήξει σε μια γραμμή δεν έχει κανένα ενδοιασμό να την πάει ως το τέλος της, δεν έχει καμία ενοχή για το πώς θα φανούν από εδώ και πέρα οι θεσμοί του και οι τρεις εξουσίες του.
Όπως ακριβώς δεν είχε ιδιαίτερες ενοχές και δρώντας όπως δρούσε πριν τη δολοφονία του Φύσσα. Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση για τη φυλάκιση -ή, έστω, την προφυλάκιση- της Χρυσής Αυγής, όσο αλλαγή ρότας κι αν ήταν, ήταν ταυτόχρονα και αποτύπωση του ίδιου πνεύματος που διείπε τους θεσμούς όλα τα προηγούμενα χρόνια κατά τα οποία δεν είχαν ανακαλύψει την εγκληματική της υπόσταση και συνδιαλέγονταν μαζί της γλυκοκοιτώντάς την.
Το παρακράτος μπορεί να ανήκει πράγματι στη φυλακή, είναι όμως η ίδια η έννοια της φυλακής που καθιστά το κράτος τον διαρκή κυρίαρχο του παιχνιδιού. 
Και ίσως το πιο ανησυχητικό πίσω από τις επιμέρους λέξεις και τις επιμέρους αναδιπλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως άρρητα δηλώνει ότι θέλει να γίνει κι αυτός κράτος για λίγο, ότι θέλει να γίνει κι αυτός όσα σημαίνουν κράτος, ότι θέλει να αποκτήσει κι αυτός τη δυνατότητα να κινεί τα θεσμικά νήματα, ότι δεν είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει να κλείσει το κράτος φυλακή. 

4 Comments:

At 9/18/2014 08:45:00 μ.μ., Anonymous Μάνος Καλογιάννης said...

Κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να "κλείσει το κράτος φυλακή" μόνο αν μέσα του "φυσάει" το πνεύμα της Αναρχίας (ακόμα κι αν δεν πιστεύει ότι αυτή μπορεί να γίνει πράξη εδώ, τώρα). Εντός του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι "φυσάνε" πολλά και διαφορετικά πνεύματα, πάντως όχι το συγκεκριμένο. Προσωπικά, δεν έχω αμφιβολίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει σαν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο,τιδήποτε άλλο τον ξεπερνά. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, πιστεύω ότι είναι τελείως απαραίτητο να καταφέρει να γίνει κυβέρνηση. Αφενός για να γυρίσει η σελίδα (πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε όλους αυτούς τους ανεκδιήγητους;), αφετέρου για να δούμε στην πράξη τα όρια της συγκεκριμένης πολιτικής και, ακολούθως, να προσδιορίσουμε πώς θα πορευτούμε από κει και πέρα (όσοι ακόμα επιθυμούμε να "κλείσουμε το κράτος φυλακή" κι όχι απλώς να αλλάξουμε τους "κακούς" δεσμοφύλακες με "καλούς").

 
At 9/20/2014 03:18:00 π.μ., Anonymous michael said...

Ολντ μπόι, αν μου επιτρέπεις, όλο το ζουμί είναι η τελευταία παράγραφος. Και όχι για να την πω επί τούτου στον Σύριζα (που θα καταντήσει άλλωστε και αυτό μπανάλ), αλλά γιατί χτυπάς φλέβα σε μια κακή "ελληνική" (όσο γίνεται) νοοτροπία. Μου κάνει πιο έντονα εντύπωση στα οπαδικά και το λέω επειδή ξέρω πως ασχολείσαι. Τα πάθη πολλές φορές ξεκινούν όχι γιατί με αδικεί ο αντίπαλος, αλλά γιατί δεν μπορώ να αδικήσω εγώ τον αντίπαλο. Και θα το κάνω όταν έχω ευκαιρία, δείχνοντάς τον και λέγοντας το κλασσικό γιατί λέτε για μένα και όχι για τον απέναντι. Λονγκ στόρι σορτ, νομίζω με το να δίνεις πολύ σημασία στην έννοια του κράτους στην όλη υπόθεση, χάνεις το δάσος.

 
At 9/20/2014 03:52:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aν καταλαβαίνω σωστά την αναλογία σου, Μichael, δεν εκφράζω φόβο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει για να φέρει τη δική του διαφθορά και αναξιοκρατία. Εκφράζω τον φόβο ότι θα έρθει μη διατεθειμένος να συγκρουστεί και μη διατεθειμένος να αλλάξει τον τρόπο κίνησης των νημάτων.

 
At 9/23/2014 07:41:00 π.μ., Anonymous michael said...

Μάλλον δεν το εξήγησα καλά. Λέω πως είναι μάλλον λάθος να τοποθετείς το κράτος στο κέντρο του συλλογισμού σου ως μια ανεξάρτητη οντότητα. Το κράτος για μένα στην Ελλάδα είναι το μέσο, αφού δεν είναι υπεράνω όλων. Αντιθέτος γίνεται μέσο εκείνου που έχει την εξουσία για να την ασκήσει. Δεν υπάρχει ούτε κράτος, ούτε παρακράτος με την έννοια του ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και όταν έρθει ο σύριζα στην εξουσία. Τώρα το κράτος είναι το πασόκ και η νδ και παρακράτος το εξαπτέρυγό τους, χα. Μετά θα είναι ο σύριζα, όταν λάβει εκείνος τη "λαϊκή έγκριση." Το πρόβλημα, λοιπόν, για μένα δεν είναι ότι ο σύριζα θα φέρει τη δική του διαφθορά ή θα συμβιβαστεί με την ήδη υπάρχουσα. Το πρόβλημα για μένα είναι πως ο σύριζα θα δημιουργήσει τη δική του διαφθορά γιατί αυτό περιμένουν αυτή που τον στηρίζουν. Γι' αυτό και η αναλογία με το ποδόσφαιρο. Και εμείς οι Βάζελοι τι προτιμάμε; Να σταματήσει να μας αδικεί η διαιτησία ή να πάρουμε τον έλεγχο αυτής για να πάρουμε το πρωτάθλημα (χοντροκομμένα γενικεύω). Άλλο παράδειγμα. Τα φιλοσυριζαϊκά ΜΜΕ μπορεί να διμαρτύρονται για την προπαγάνδα του Μέγκα. Τα ίδια όμως κάνουν εξίσου την ίδια προπαγάνδα υπέρ του Σύριζα. Σε τι διαφέρει εν τέλει το ένα από το άλλο; Εξαιρώ ειλικρινά το unfollow.

Y.Γ. Αυτό που προσπαθώ να πω νομίζω ότι το λέει με περισσότερο χιούμορ ο πιτσιρίκος στο κείμενό του για τον Τατσόπουλο εκεί που αρχίζει και μιλάει για τη διαφθορά του πασόκ. http://pitsirikos.net/2014/09/%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82/

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home