Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2012

Eνωμένοι οι Έλληνες

(Ευρώ εναντίον δραχμούλας, σε εκδήλωση θερινής ανάπαυλας, την Τετάρτη στις 7 τ΄απόγευμα, στο Free Thinking Zone, Σκουφα 64, με lIve streaming απ΄το Press Project. Μέχρι τότε μπορείς να απολαύσεις το άρθρο μου για το τεύχος 7, που κυκλοφορεί ακόμα σε περίπτερα, παγωτατζήδικα και τους ειδικούς κλιματιζόμενους χώρους που έχουν ανοίξει οι Δήμοι για τους καυσωνοπαθείς)
---
Ορεινή Αρκαδία, χωριό που έχει πλέον μόνο λίγες δεκάδες ηλικιωμένους μόνιμους κατοίκους. Οι υπόλοιποι που αναγράφει ο εκλογικός κατάλογος είτε ζουν εδώ και δεκαετίες αλλού είτε έχουν πεθάνει. Δίπλα ακριβώς στο εκλογικό τμήμα η πανέμορφη παμπάλαια πέτρινη εκκλησία έχει λειτουργία. «Είμαστε τυχεροί που ο παπάς είναι ένας από τους μόνιμους κατοίκους», μου εξηγούν. Πάω να ανάψω ένα κερί, η εκκλησία είναι σχεδόν άδεια. Αποχή μεγάλη και εσείς, σκέφτομαι. Κάνω βόλτες στο εκλογικό τμήμα περιμένοντας να μπει κανένας. Δύο ναοί που λειτουργούν αυτή την Κυριακή και δεν γνωρίζουν πιένες. Γιατί αν υπάρχει ένας αληθινός ναός της δημοκρατίας βρίσκεται εδώ και στα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια. Η Βουλή είναι λιγότερο ναός και περισσότερο κάτι σαν Διαρκής Ιερά Σύνοδος του πολιτεύματος.
Είμαι πιστός της δημοκρατίας; Είμαι. Εξακολουθώ να κάνω το σταυρό μου στα δόγματά της; Εξακολουθώ. Κι άλλωστε τι άλλο παρά θρίαμβός της είναι όλη αυτή η ανατροπή που συνέβη τον Μάιο; Δεν σαρώθηκε ένα πολιτικό σύστημα δεκαετιών; Βράδυ πια, είμαι στην Τρίπολη και παραδίδω τον εκλογικό σάκο, όταν μου έρχονται στο κινητό μηνύματα που λένε «Χάσαμε». Πράγματι. Πιθανότατα πρόκειται για προσωρινή ήττα, πάντως δεν παύει να είναι ήττα. Αλλά αυτή είναι μια ήττα που μπορώ να αποδεχτώ και να αιτιολογήσω. Είναι ένα αποτέλεσμα, που όσο και αν ημινομιμοποιεί όσα η ίδια η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων καταριόταν 2 1/2 χρόνια τώρα, το σέβομαι επειδή πιστεύω ότι στη δημοκρατία η άποψη σου έχει τόσο «δίκιο» όσο και το ποσοστό ψήφων που θα λάβει. Αν άλλωστε το βασικό επιχείρημα ήταν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική εξοντώνει την κοινωνία, αυτό τελικά μόνο η κοινωνία είναι αρμόδια να το κρίνει. Και αν τελικά κρίνει ότι έχει ακόμη περιθώριο εξόντωσης, ότι δεν έχει πιάσει ακόμη πάτο, τότε προφανώς δεν τον έχει πιάσει ακόμη τον πάτο. Γιατί αν τον είχε πιάσει, ούτε θα έλεγε ευρώ και θα έσταζε μέλι το στόμα της, ούτε θα έτρεμε τι θα συνέβαινε αν τυχόν τα σπάγαμε με τους δανειστές μας. Από την άλλη βέβαια ούτε τώρα πλειοψήφισαν τα κόμματα του μνημονίου. Μειοψήφισαν. Αλλά το πέραν από κάθε προσδοκία αποτέλεσμα του Μαίου, είχε ακολουθήσει η τόσο έντονη δυναμική ανάμεσα στις δύο εκλογές, που είχες πειστεί πως τώρα μπορεί να είχε έρθει η ώρα. Δεν ήρθε. Ακόμα.
Την δεύτερη ήττα όμως αδυνατώ να τη δεχτώ και να τη νομιμοποιήσω. Την πρώτη φορά είπαμε πως η ψήφος στην Χρυσή Αυγή δεν ήταν συνειδητοποιημένη, πως ήταν ψήφος αντισυστημική, πως πολλοί δεν ήξεραν τι ακριβώς ψήφιζαν. Όσο δυσοίωνοι και αν ήταν οι 441.000 του Μαϊου μπορούσες κάπως να ξεγελάσεις τον εαυτό σου. Οι 426.000 του Ιουνίου όμως είναι συνειδητοί ψηφοφόροι ως εκεί που δεν παίρνει. «Βγάλτε τους στο φως, θα καούν». Μπα. Βγήκαν στο φως και εκτινάχθηκαν. Και το σημείο εκείνο που νομίζεις ότι ένα τηλεοπτικό συμβάν είναι το μοιραίο λάθος που τους τελειώνει αλλά το συμβάν αυτό λειτουργεί αντίστροφα, είναι ακριβώς το σημείο που αδυνατείς να διαχειριστείς, είναι το σημείο που η πίστη σου στη δημοκρατία κλονίζεται.
Σάββατο βράδυ πριν τις εκλογές, η νίκη – πρόκριση επί της Ρωσίας συνοδεύεται με ατάκες περί των Ελλήνων που όταν είναι όλοι μαζί ενωμένοι πετυχαίνουν θαύματα κλπ. Μέχρι πρότινος η μόνη ένσταση που θα είχα σε αυτού του είδους τον λόγο, θα ήταν η ένσταση της αθάνατης αθλητικογραφικής κοινοτοπίας. Τώρα όμως έχω και επί της ουσίας ένσταση. Όχι, δεν θέλω να είμαι ενωμένος με όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες. Δεν μπορώ να μονιάσω με το κύμα αποδοχής που προξένησε ο Κασιδιάρης. Δεν θέλω να έχω σχέση με αυτούς τους 426.000 συνέλληνες. Ένας όμως από αυτούς είναι και παιδικός μου φίλος. Δεν θέλω λοιπόν να έχω πια σχέση μαζί του; Γιατί δεν του το λέω τότε; Αν ισχύει αυτή η απολυτοσύνη με την οποία εκφράζομαι, γιατί δυσκολεύομαι να τον δω μόνο ως άνθρωπο που ψηφίζει Χ.Α; Οι αντιφάσεις της ζωής με χτυπούν στη μούρη. Πιστεύω τελικά τίποτα από όσα λέω; Στην εκκλησία τουλάχιστον θα μπορούσα να ανάψω ένα κερί και να κάνω την προσευχή μου. Στη θρησκεία, ναι, δύσκολο να βρεις αδιέξοδο. Πιστεύεις και καθάρισες. Εδώ τι κάνεις; Βρίσκεσαι ενώπιον ενός αυθεντικού πολιτειακού αδιεξόδου; Βρίσκεσαι σε ένα αδιέξοδο όπου στριμώχνουν και μαχαιρώνουν μετανάστες με τις ευλογίες 426.000 συνελλήνων μας; Πώς αντιδράς σε αυτό το αδιέξοδο;

23 Comments:

At 7/16/2012 04:47:00 μ.μ., Anonymous formerly known said...

Του το λες. Εκφράζεις την αηδία σου και αποστασιοποιείσαι, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον δεν θα γίνει ο ίδιος τραμπούκος όταν το γρύλλισμα των «δικών του» μετατραπεί σε γάβγισμα και σάλτο στους δρόμους.

 
At 7/16/2012 07:28:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Εasier said than done. Δεν είναι ένας Χρυσαυγίτης. Είναι ο τάδε, ο φίλος μου, που τον ξέρω και τον αγαπάω. Και απ' όσο τον ξέρω ο ίδιος δεν θα πείραζε ούτε μύγα.
Αντιφάσεις παντού.

 
At 7/16/2012 09:10:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

"Από την άλλη βέβαια ούτε τώρα πλειοψήφισαν τα κόμματα του μνημονίου. Μειοψήφισαν"

Μειοψήφισαν αν συμπεριλάβεις στο μέτρημα όσους ψήφισαν ΧΑ. Θα μου πεις σύμφωνα με τη δημοκρατία δεν μετράνε ισάξια οι ψήφοι τους; Βεβαίως, αλλά δεν γίνεται να συστρατεύεσαι μαζί τους, έστω και για να σταθεί μια φράση και μόνο κατά τη διάρκειά της, και να ονομάζεις τους "μνημονιακούς" μειοψηφία.

Γενικά, αν το καλοσκεφθείς πάντα μειοψηφίες κυβερνούν. Ακόμα και ένα κόμμα να πάρει 50% συνήθως κυβερνά μια τάση του, μια πλειοψηφία της πλειοψηφίας. Η ψήφος, πολιτικά, δεν είναι ένα απόλυτο ναι και όχι, έχει διαβαθμίσεις στις προτιμήσεις και αντιπροτιμήσεις - για αυτό και οι πιθανότητα να συγκυβερνούσε η ΔΗΜΑΡ ήταν 90% και της ΧΑ 0%. Με αυτή τη λογική, το κυρίαρχο ρεύμα στο εκλογικό σώμα, ήταν αυτό που αντιπροσώπευε τον ευρωπαϊκό δρόμο και το ευρώ (όλοι πλην ΧΑ, ΚΚΕ, Ανταρσύα). Εντός αυτού του ρεύματος, πιο λογική, πιο ρεαλιστική και πιο ελπιδοφόρα πρόταση ήταν, όπως κρίθηκε από το λαό, τα "μνημονιακά" κόμματα.

Το μόνο θετικό αναφορικά με τη ΧΑ είναι το εξής: Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παθογένειας της ελληνικής κοινωνίας ως τώρα σερνόταν στα υπόγεια της συλλογικής πολιτικής συνείδησης. Το βλέπαμε, το γνωρίζαμε πως πάντα υπέβοσκε μια τάση εξτρεμιστικά λαϊκίστικη, φασιστική και αντικαπιταλιστική (τα δύο τελευταία συνδιαζόμενα να εκφράζονται από το πανταχού και πάντα παρόντα ισχυρότατο ελληνικό αντισημιτισμό που εθελοτυφλούσαμε και δεν θέλαμε να τον δούμε) στην ελληνική κοινωνία. Μια ιδεά είχαμε πάρει με τον αυριανισμό, που δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να εμφανιστεί εντός της κεντροαριστερής παράταξης. Ίσως να είναι καλό που όλο αυτό πάει και μαζεύεται σε μια παράταξη, αν και φοβάμαι πως έχει ακόμα να λαμβάνει από την παράταξη των πολιτικά καθυστερημένων ΑΝΕΛ (να χαίρεται η ελληνική δεξιά το επίπεδο των ψηφοφόρων που διαπαιδαγωγούσε τόσα χρόνια - μα την Παναγία δεν είμαι σίγουρος αν απεχθάνομαι περισσότερο έναν ιδεολόγο φασίστα από έναν που του φαίνονται εύλογα αυτά που λέει ο παράφρων αρχηγός).

Ξέρεις τέλος πάντων και τι έχεις να αντιμετωπίσεις, ξέρεις και τι πρέπει να παρακουλουθείς και να προσέχεις, και κυρίως όσοι τους υποστηρίζουν, εκτίθονται σε κοινωνικό επίπεδο και αρχίζουν να βλέπουν τις αντιλήψεις του να αντιμετωπίζουν μια σταθερή κριτική, όπως όλων των υπολοίπων, και να μην τις τοποθετούν μόνο σε μυθικό και εκτός τρέχουσας πολιτικής, και άρα ανώτερο επίπεδο.

 
At 7/16/2012 09:33:00 μ.μ., Blogger karagiozaki said...

Προσωπικά τρελάθηκα όταν έμαθα πως ένας γνωστός μου ψήφισε ΧΑ. Μιλάμε για έναν γλυκό και ευγενικό άνθρωπο, καμία σχέση με τους τραμπούκους που ξέρουμε. Τι κάνουμε σ'αυτές τις περιπτώσεις? Δεν ξέρω.

Εγώ επέλεξα να μιλήσω (χωρίς να επιτεθώ ποτέ στον ίδιο προσωπικά) για τη χρυσή αυγή και τι σημαίνει στήριξη και ψήφος στους φασίστες.
Πιστεύω πως καλό είναι να μην εγκαταλείπουμε αυτούς που αγαπάμε επειδή οι επιλογές τους (μέχρι ένα σημείο πάντα) είναι αντίθετες με μας. Όσο ο διαλογος με κάποιον είναι εφικτός, τον επιλέγω. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει καμία επαφή, κανένα σημείο επικοινωνίας, ε, τότε ναι, θεωρώ πως δεν υπάρχει "σωτηρία" και σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Λάθος? θα φανεί στις επόμενες εκλογές.

 
At 7/16/2012 10:57:00 μ.μ., Anonymous Νέστορας said...

Ψηφίζοντας συνειδητά τη Χρυσή Αυγή δεν επιλέγεις μονάχα μια έστω ακραία αλλά εναλλάκτικη πολιτική πρόταση. Υποδηλώνεις ότι έχεις υιοθετήσει ένα αποτροπιάστικό αξιακό σύστημα που βασίζεται στο μίσος, την άγνοια και το ρατσισμό. Το ρητό προτρέπει να αγαπάς το φίλο σου με τα ελαττώματα του. Όμως πόσο φίλος μπορεί να ήσουν με κάποιον με τον οποίο σε χωρίζει μια ιδεολογική άβυσσος στην κοσμοθεωρία σου και τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τη θέση σου μέσα στην κοινωνία; Αφού ισχυρίζεσαι ότι τον ξέρεις και τον αγαπάς γιατί σου προκάλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη και συναισθηματικό αδιέξοδο η πολιτική στάση του ''φίλου'' σου; Βέβαια καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να ανακαλύπτουμε δυσάρεστες πτυχές και ελαττώματα ατόμων με τα οποία υποτίθεται ότι μας συνδέει μια σχέση οικειότητας.

 
At 7/16/2012 11:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο ίδιος πώς σου δικαιολόγησε την ψήφο του;

 
At 7/16/2012 11:39:00 μ.μ., Blogger DGkioulos said...

Εγώ με την "άλλη" πλευρά, ξέκοψα από το Δεκέμβρη του 08', και όπως σου έχω ξαναπεί, το κλίμα είναι προ-εμφυλιακό, και δε ξέρω αν θα ξεσπάσει πετώντας ο ένας στον άλλο καλαμάκια του Freddo cappucino ή αλλιώς, αλλά θα ξεσπάσει. Καλό είναι να έχουν πάρει όλοι μεριές.

Πι Ες: Με την εφαρμοσμένη Δημοκρατία πως μπορεί να είναι κάποιος? Είναι κάπως σαν ανάλογο του Κομμουνισμου..Ούτε αυτή εφαρμόστηκε ποτέ...

 
At 7/17/2012 12:13:00 π.μ., Anonymous φιλοσοφος said...

Ειδικα αυτους τους ανθρωπους που ψηφισαν και δευτερη φορα ΧΑ, δεν πρεπει να τους ξεχασεις ουτε και να τους παραμερισεις. δεν λεω να τους βαλεις στο σπιτι σου αλλα βαζοντας τους στο περιθωριο, σε κοινωνικο αλλα και σε προσωπικο επιπεδο, δεν ευνοεί κανεναν. πολλοι απο αυτοι που ψηφισαν ΧΑ νιωθουν μονοι και οτι δεν τους καταλαβαινουν. επισης, δεν ξερουν, δεν εχουν δει αυτα που βλεπουμε εμεις ως "νορμαλ" ανθρωποι. πρεπει να τους δειξει το δρομο οσο ελιτιστικο και να ακουγονται αυτο.

με λιγα λογια= στο καφενειο του χωριου με ανθρωπους που γνωριζεις μια ζωη, θα σηκωθεις να φυγεις εαν παραδεχτει καποιος οτι ψηφισε ΧΑ ή θα κατσεις να του μιλησεις (οσο πιο ηρεμα μπορεις)?

ειναι ο διπλανος μας και βαζοντας τον στο σκοταδι τον αναγκαζεις να μιλαει στον εαυτο του οποτε αναπαραγάγει τα ιδια και τα ιδια.

 
At 7/17/2012 01:50:00 π.μ., Anonymous Thrass said...

Συνήθως οι άνθρωποι αδυνατούμε να καταλάβουμε την ασκήμια μας στον καθρέπτη, αλλά υπάρχει τρόπος. Αρκεί να εξετάσουμε τη φάτσα τού βασικού ανταγωνιστή μας -το ίδιο άσχημοι είμαστε και εμείς.

Αλλά μην ανησυχείς, ανταγωνιστής τού ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η ΧΑ. Eίναι και η ΝΔ. Τυχερούληδες.

 
At 7/17/2012 08:18:00 π.μ., Blogger Theo said...

Εγώ στενοχωριέμαι με τον δεκαεφτάχρονο γιο ενός φίλου μου που ζει στη Θεσσαλονίκη. Το παιδί, βάζελος από κούνια, με πατέρα βάζελο, έγινε χρυσαυγίτης μπαίνοντας σε φόρουμ χουλιγκάνων του Παναθηναϊκού.
Τώρα ο πατέρας τραβάει τα μαλλιά του όταν του λέει: "Καλά, κακό είναι που χτυπάνε τους λαθρομετανάστες;", κλπ.
Ο πατέρας του τον πήγαινε από μικρό στην εκκλησία και στο Άγιο Όρος. Τώρα ο γιος πηγαίνει αραιά και πού στην εκκλησία, αλλά συνεχώς λέει στον πατέρα του "Πότε θα πάμε στο Όρος;" (παθιάζεται με τις νυχτερινές ακολουθίες εκεί), γιατί, παρ᾿ ότι "σκληρός" χρυσαυγίτης, για τα "μεγάλα" ταξίδια θέλει πατρική προστασία.
Κι εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

 
At 7/17/2012 10:26:00 π.μ., Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Απλά αυτός ο λαός χρειάζεται και άλλα κανάλια επικοινωνίας στην ουρά στη ΔΕΗ, στην εφορία, στο ΙΚΑ,στο φαρμακείο και στο χώρο εργασίας και ανεργίας.

 
At 7/17/2012 10:35:00 π.μ., Anonymous Συμεών said...

Νομίζω ότι όλοι σχεδόν έχουμε γνωστούς, αν όχι φίλους,που δεν είναι χρυσαυγίτες -δεν θα πείραζαν ούτε μύγα- και παρ'όλ'αυτά ψηφίζουν χρυσή αυγή. Προσωπικά , έχω περάσει από το στάδιο του αποτροπιασμού στο στάδιο της εξήγησης-κατανόησης -αποδοχής. Κάποτε συνέδεα την ψήφο με την παιδεία/ το "επίπεδο" . Είναι όμως - ενίοτε- πολύ πιο σύνθετο . Ενδεικτικά , έχει μάλλον σχέση με τις ευαισθησίες του καθενός που και αυτές εν πολλοίς ανάγονται στα βιώματά του ( π.χ. άλλο να σ'έχουν ληστέψει πέντε φορές και άλλο καμία . Άλλο να έρχεσαι καθημερινά σ'επαφή δια ζώσης και εξ επαγγέλματος με τις αρνητικές προεκτάσεις του μεταναστευτικού στην Ελλάδα και άλλο απλά να τις διαβάζεις στην εφημερίδα ). Αλλά είναι και υπερ-ατομικές διεργασίες αρμοδιότητας της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας. Σε τελική ανάλυση , συμφωνώ απολύτως για τις αντιφάσεις της ζωής και των ανθρώπων. Επίσης , και με το φιλόσοφο παραπάνω.

 
At 7/17/2012 12:59:00 μ.μ., Blogger J95 said...

Δεν είναι ένας Χρυσαυγίτης. Είναι ο τάδε, ο φίλος μου, που τον ξέρω και τον αγαπάω. Και απ' όσο τον ξέρω ο ίδιος δεν θα πείραζε ούτε μύγα.

Δεν το ξέρεις αυτό. Ξέρεις ότι με την ψήφο του έδωσε κάτι εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση και βουλευτική ασυλία σε μια συμμορία εγκληματιών που σκοπό έχει να σφάξει αντιφρονούντες και ξένους.

 
At 7/17/2012 04:48:00 μ.μ., Blogger Elias said...

Νομίζω πως η ΧΑ έβαλε κεντρικό πρόταγμα το "τιμωρία στους προδότες", απ' αυτό έχτισε το 7% της με ψηφοφόρους σαν τον παιδικό σου φίλο.

Δηλαδή, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό κόσμου που δεν σκέφτεται πια σε πρώτο πληθυντικό – "η χώρα μας", "να τη σώσουμε", "να βγούμε απ’ την κρίση" κ.λπ. Είναι κυρίως άνθρωποι που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ ή στην Εκκλησία, στους τρεις μεγάλους εθνικούς θεσμούς που σε παίρνουν απ’ το χέρι, έφηβο ακόμα, και σου προσφέρουν εγγυημένη ζωή αρκεί να παίξεις το παιχνίδι. Ίσως ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή πήγαιναν κάποιες Κυριακές στη Λειτουργία, όμως δεν εντάχθηκαν. Παλιότερα μπορεί να αδιαφορούσαν ή να γελούσαν με τους ενταγμένους• τώρα όμως όλοι αυτοί είναι εξοργισμένοι. Τους απέλυσαν, τους έκλεισαν τα μαγαζιά, τους υπερφορολόγησαν, τους συκοφάντησαν και τους φόρτωσαν έναν λογαριασμό για τον οποίο δεν αισθάνονται υπεύθυνοι. Υπάρχει ένα αίσθημα δικαίου που έχει πληγωθεί. Η έννοια της "Ελλάδας" αμφισβητείται. Και μετά απ' αυτό έρχεται το "μαϊντανός να γίνουν όλα".

Πιστεύω ότι στις τελευταίες εκλογές, θα βρούμε όλους αυτούς τους ανένταχτους κυρίως στην αποχή, στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του Κουβέλη και της ΧΑ. Είναι άνθρωποι που πλέον μισούν, κυριολεκτικά, όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις. Ανταποκρίνεται καθόλου η περιγραφή μου στον φίλο σου;

Με επιφυλάξεις τα παραπάνω.

 
At 7/17/2012 05:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Από την άλλη βέβαια ούτε τώρα πλειοψήφισαν τα κόμματα του μνημονίου. Μειοψήφησαν."

Μειοψήφησαν; Προφανώς έχουμε πρόβλημα και με την απλή αριθμητική. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης πήραν αθροιστικά 48% ενώ ο αχταρμάς όλων των άλλων που είναι μέσα στη Βουλή ακόμα κι αν αθροιστεί βγάζει μόλις 45%. Εκτός Βουλής υπάρχουν το ΛΑΟΣ και η Δημιουργία-Δράση που αθροιστικά πήραν 3%.

Όσο για τη Χ.Α. προσωπικά βαριέμαι τα κροκοδείλια δάκρυα. Όταν θα ξεφουσκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεφουσκώσει και η Χ.Α. Μαζί φούσκωσαν άλλωστε, έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο όσο ο βασιλικός τη γλάστρα. Πολύ to διασκεδάζω πάντως που οι διάφοροι οργισμένοι αριστεροί στις βαρύγδουπες αναλύσεις τους περί "φασισμού" αρνούνται να θίξουν το προφανές.

Elemental, Watson.

 
At 7/17/2012 06:47:00 μ.μ., Anonymous sunCoater said...

Αν θεωρήσουμε ότι η ιδεολογία μιας ομάδας δεν είναι η συνισταμένη των ιδεολογιών των μελών της, αλλά εκείνη που καθορίζεται από τη στενή ηγετική ομάδα της, τότε η οποιαδήποτε ψήφος στη ΧΑ ουσιαστικά μετατρέπεται σε ψήφο επικρότησης της ιδεολογίας και των πρακτικών του σκληρού πυρήνα της.

Αυτό, φυσικά, ισχύει γενικότερα, μας πονάει, όμως, πιο πολύ στην προκειμένη γιατί οι πρακτικές της ΧΑ είναι αυτές που είναι: επικίνδυνες όχι σε θεωρητικό αλλά σε επίπεδο φυσικής υπόστασης. Ντουντούκια και συνθήματα, βέβαια, είναι παντού και πάντοτε (κόμματα, γήπεδα, θρησκεία) ίδια σε υφή και ένταση: φιλικά, υποσχόμενα, κραυγαλέα.

Και κάπως έτσι κάποιοι καταλήγουν η μόνη λέσχη που ανέχονται να είναι ο εαυτός τους. Κι αυτό πάλι αν δεν τους πιάνει ο αφορισμός του Μαρξ, όπου τα πράγματα τότε γίνονται πραγματικά σκούρα.

Το θέμα με τον φίλο σου το θέτεις ωραία. Ακόμα χειρότερα: τι γίνεται αν παρά φύσει (ξεκινάς να) έλκεσαι (ερωτικά ή φιλικά) από κάποιον ΑΦΟΥ και ΠΑΡΑ το ότι γνωρίζεις το (απωθητικό κατά πτυχές) ποιόν του; Υποθέτω, εν πρώτοις παίρνεις πίσω όλα τα χαχανητά και τις μούτζες που έριχνες στον Γιάγκο Δράκο που αν και υπεραγαπούσε τον γιο του, κατέθετε εις βάρος του για να πάει φυλακή.

Κάπως έτσι την πάτησα και γω και δεν μπόρεσα να αντισταθώ να γίνω φίλος με κάποιον που ακούει ροκ μουσική (τι μπανάλ) κι είμαι και ζευγάρι τώρα με μια που γουστάρει γαλλικό κινηματογράφο. Πού έχω μπλέξει;

 
At 7/17/2012 07:38:00 μ.μ., Anonymous ΑΝΩΝΥΜΟΣ said...

Πάλι μειοψηφία είναι για σένα η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ;

Το πρόβλήμά σου,σχετικά με την αναγνώριση της πραγματικότητας, γίνεται όλο και σοβαρότερο.
Να το κοιτάξεις!

 
At 7/17/2012 08:21:00 μ.μ., Anonymous Vera said...

@Ανωνυμε 5:41

Πριν πετάξεις την ανιστόρητη μαμακιούλα σου,άνοιξε και κανένα βιβλίο ιστορίας να μάθεις ποιός είναι ο βασιλικός (φασισμός) και ποια η γλάστρα (καπιταλισμός)...Άντε μπράβο πουλάκι μου,δες τα ιστορικα παραδείγματα Χίτλερ/Μουσολίνι,πήγαινε στις φασιστικές δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής (βλέπε Πινοσέτ) να δεις με ποιους ήταν αγκαλίτσα όλοι αυτοί(μην να ηταν το κεφάλαιο,βιομήχανοι/τραπεζίτες) και τι οικονομικές πολιτικές εφήρμοζαν (μην να ήταν άκρως νεοφιλελεύθερες,λέω εγώ τώρα,μην να ήταν οι αριστεροί οι κυριότεροι εχθροί τους,λέω εγώ τώρα).Μάθε ποιους "εξυπηρετούν" οι ντοπιοι φασιστες της ΧΑ,ποιοι τους χρηματοδοτούν,μάθε οτι όσον αφορά τα οικονομικά είναι νεοφιλελεύθεροι α λα Μανος,ταυτιζονται εν ολιγοις με τις θέσεις του,για να μην αναφέρω το μεταναστευτικό όπου Τζήμερος=ΧΑ...Άντε γιατί η θεωριούλα περί "ακρων" που ταυτίζονται και η εξίσωση αριστερών/φασιστών που διακινούνται απο τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια σάπισε,βρείτε καμιά καινουρια.

 
At 7/17/2012 08:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καλά μην πας τόσο μακριά. Πες μας πρώτα ποιοι αγανακτούσαν αγκαλίτσα στην πλατεία Συντάγματος.

Και τρέχα να μαζέψεις τον αρχηγό σου από τον Τράγκα και το εθνικο-πατριωτικό μπλογκ "Ολυμπία" ("Ήμουν ο πρώτος που είχα μιλήσει πριν από 6 μήνες για την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτατου μετώπου για την σωτηρία της χώρας. Αναφέρθηκα τότε στο ΕΑΜ....Εάν υπάρχουν λοιπόν πολίτες από την λαϊκή δεξιά που θέλουν να συνταχθούν σε αυτό το μέτωπο, εμείς είμαστε ανοιχτοί, πρέπει να συνταχθούν!")

http://olympia.gr/2011/11/18/alexis-tsipras-3/

 
At 7/17/2012 08:57:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΧΑ αυγή ψηφίζουν οι μπάτσοι, οι στρατόκαυλοι, κάτι γριούλες που τα πήραν μασημένα απ την εκκλησία, λαικά στρώματα που δεν βρίσκουν τους αριστερούς αρκετά antiintellectual, ένα 0.01% του πληθυμού που έχουν όντως πρόβλημα με τους μετανάστες, και η κορυφαία και μεγαλύτερη συνιστώσα είναι ξεχαρβαλωμένοι αμαθείς χουλιγκάνοι σε ηλικίες 18-25 που δεν πολυξέρουν από το πως λειτουργεί μια οικονομία σοσιαλιστική ή νεοφιλελεύθερη ή αμφιφιλόφυλη, απλά φούσκωσε η κεφάλα τους ότι είναι σε πραξικόπημα κατά των προδοτών και εθνική μάχη κατά των γερμανών και παριστάνουν τους μάχητες για να τους πει η οικογένεια παρέα γκόμενα κοινωνία πόσο μαγκάκια είναι. Στα 5-6 χρόνια μέχρι να ψάξουν για δουλειές τουλάχιστον. Όλοι οι παραπάνω γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την αριστερή "ισότητα" είναι ελληνάρες και γαμάνε.

 
At 7/17/2012 11:35:00 μ.μ., Anonymous aerosol said...

Ώπα Σέρλοκ! Να το διασκεδάζεις αλλά το νου σου, η πολλή μορφίνη χτυπάει στο κεφάλι...
Ο λόγος που οι περισσότεροι (αριστεροί και μη) δεν βλέπουν τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ - ΧΑ είναι γιατί μοιάζει με την Παναγία: όσοι την βλέπουν δεν μπορούν να το αποδείξουν σε κανέναν άλλο ούτε να βρουν κάποιο επιχείρημα που να στηρίζει τα οράματά τους.
Το ότι ο πρώτος που το βροντοφώναξε ήταν ο Αϊβαλιώτης μετά το πατατράκ των πρώτων εκλογών είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος.

 
At 7/18/2012 01:02:00 π.μ., Anonymous Vera said...

@ανωνυμε 5:41 και 8:43

Ξεκαθαρισε πρωτα την τρικυμια στο κεφαλι σου που τα εχεις κανει ολα αχταρμα και μετα ξαναγραψε...Μπερδεψες λαικη δεξια με χρυσα αυγα,τους αγανακτισμενους στις πλατειες ,τον τσιπρα με εμενα που ουτε καν τον ψηφισα,αλλα εσυ αμεσως εβγαλες αυθαιρετα το συμπερασμα οτι ειναι αρχηγος μου και παει λεγοντας.Ηρεμησε,χαλαρωσε, και ολα θα πανε καλα...Και μια φιλικη συμβουλη,μην διαβαζεις συνεχως Μανδραβεληδες,Μπαμπηδες,Πρετεντερηδες και αλλα εξωτικα πτηνα,η συστηματικη αναγνωση τους βλαπτει σοβαρα την ψυχικη υγεια,επεκτεινε λιγο τους οριζοντες σου...

 
At 7/18/2012 07:52:00 μ.μ., Blogger αγκαθι said...

XA ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 0,3% ΚΑΙ 4%.ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΞΕΘΩΡΙΑΣΜΕΝΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟ ΛΑΟΣ(ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΓΑΝΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ) ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠ΄ ΤΗ ΝΟΥΔΟΥ, ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home