Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2012

Του χαλιμά

Η έννομη τάξη στη βάση της πυραμίδας, η έννομη τάξη στους δρόμους:


Κι η έννομη τάξη στην κορυφή της πυραμίδας, η έννομη τάξη στα υψηλότερα ιεραρχικά γραφεία:
Η δήλωση του κ. Μουζακίτη έχει ως εξής: «Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά.
---
Δεν τρέχει μία. Γραφικότητες γραφικών οικονομικών εισαγγελέων. Και εν πάση περιπτώσει, ακόμη και να έτρεχε κάτι, ανομία από ανομία έχει διαφορά. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ποτέ δεν έκλεισε λιμάνια σαν το ΠΑΜΕ, ποτέ δεν πέταξε μολότωφ και μάρμαρα, ό,τι κι αν έκανε ή δεν έκανε πλήγμα στον τουρισμό δεν επέφερε. Κι επίσης βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Δεν είναι δυνατόν αυτές τις εκατό μέρες που θα κριθεί η παραμονή μας στο ευρώ, εμείς να ασκούμε διώξεις για κακουργηματική απιστία στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Αν δεν μπορούμε έστω και την ύστατη ώρα να σηκώνουμε τα μανίκια και να δουλεύουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ χωρίς περισπάσεις και άσκοπες καθυστερήσεις, μάλλον είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

7 Comments:

At 1/02/2012 06:18:00 μ.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Το λέμε και το φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ευκρινώς από κάμερα και διαδίδεται στο διαδίκτυο.

Το ωραίο είναι ότι σήμερα με τόσες ανεξάρτητες κάμερες (κινητά, ανεξάρτητες ιστοσελίδες κλπ) οι μπάτσοι θα πρέπει να προσέχουν πολύ. Και ανάλογα περιστατικά δεν ήταν λίγα που καταγράφηκαν (θυμίζω μόνο τη "ζαρντινιέρα", τα "πράσινα παπούτσια" και το εθνικιστικό παραλήρημα του λιμενικού στην παρέλαση). Ας φοβούνται και λίγο το λαό...

 
At 1/02/2012 09:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

o Kos Μανδραβελης τι να λεει αραγε?

 
At 1/03/2012 08:53:00 μ.μ., Anonymous Συμεών said...

η εντύπωση που έχω είναι ότι, σε κάθε περίπτωση , έχουμε να κάνουμε με εισαγγελικά καραγκιοζιλίκια ,τα οποία αντικειμενικά μειώνουν την αξιοπιστία των περί ων ο λόγος εισαγγελέων... Εάν όντως δέχθηκαν παρεμβάσεις στο έργο τους και συνεπώς έγιναν μάρτυρες τελέσεως σοβαρών ποινικών αδικήματων, δικαιούνται και υποχρεούνται να μεριμνήσουν , ώστε οι υπαίτιοι να διωχθούν - πράγμα που δεν έκαναν . Εάν αμφισβητούν την κρίση ή ακόμη περισσότερο τις προθέσεις των ανωτέρων τους οφείλουν να δράσουν θεσμικά : είτε, στην πρώτη περίπτωση, να προσβάλλουν την απόφαση που δεν τους καλύπτει είτε, στη δεύτερη περίπτωση , να παραιτηθούν των καθηκόντων τους . Πάντως ,ούτε "καθαρό" ούτε σοβαρό είναι , να παραμένουν στη θέση τους και να καταγγέλλουν (!) ενώπιον των μέσων ενημέρωσης τη .. δικαιοσύνη.

 
At 1/03/2012 10:52:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Συμεών, διαφωνώ και μάλιστα διαφωνώ πολύ. Για μένα η χθεσινή εξέλιξη είναι πολύ σοβαρή. Πόσο πιο ευθέως να πούνε δηλαδή ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πήγε να κουκουλώσει την υπόθεση; Αν όντως έτσι έγινε άριστα πράτουν και καταγγέλουν με μοχλό τα ΜΜΕ τον Άρειο Πάγο. Δηλαδή εάν -έαν λέω- στον Άρειο Πάγο είχαν πρόθεση κουκουλώματος, τι άλλο μέσο αντίδρασης είχαν από αυτό το ξεμπρόστιασμα; Και επίσης να παραιτηθούν γιατί; Έτσι εξυπηρετείται καλύτερα ο σκοπός της δικαιοσύνης ; Με το τα παρατάς αηδιασμένος; Επίσης ας πούμε ότι διέγνωσαν παρεμβάσεις από τον Βενιζέλο π.χ. Αυτές προφανώς θα έγιναν με τρόπο που δεν θα έκαναν τον κάθε Βενιζέλο να έχει φυλαγμένα τα νώτα του. Οπότε τι έπρεπε να κάνουν; Να μπουν σε προσπάθεια παγίδευσής του, για να καθίσταται αποδείξιμη η εμπλοκή του;
Δεν ισχυρίζομαι ότι πρόκειται για ήρωες που τα βάζουν με τους διεφθαρμένους. Μπορεί να προκύψει ότι απλά λεονταρίζουν. Αλλά μέχρι να προκύψει αυτό εγώ τουλάχιστον τους αναγνωρίζω ότι δείχνουν να πάνε το πράγμα στα άκρα και στο φως. Και η γνώμη μου είναι πως η περίοδος αυτή χρειάζεται πολύ φως και πολλά άκρα, άκρα με την έννοια των τολμηρών και ασυνήθιστων κινήσεων που ακόμα κι αν δεν είναι by the book, μπορούν να κινήσουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση ουσιαστικότερης δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της συνήθους λειτουργίας ενός συστήματος που ξέρει πολύ καλά να αυτοπροστατεύεται.

 
At 1/04/2012 12:09:00 π.μ., Anonymous Michael said...

@Συμεών,

Άλλος (θεσμικός) τρόπος να προχωρήσουν δυστυχώς δεν υπήρχε. Αν αποδείκνυαν εμπλοκή πολιτικών, η δικογραφία θα πήγαινε στη βουλή, λόγω του κατάπτηστου περί ευθύνης, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους περίμεναν στη γωνία σε βάθος χρόνου να τους πάρουν τις υποθέσεις από τα χέρια.

Δεν είναι αυτή ούτε η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία. Γι' αυτό και κανείς δεν ασχολείται πλέον. Όλοι έχουν εξαντληθεί.

 
At 1/04/2012 02:41:00 π.μ., Anonymous Συμεών said...

Αυτό που σίγουρα θα μπορούσαν να κάνουν , προκειμένου όχι μόνον να βουλώσουν τα στόματα των σκεπτικιστών - καλή ώρα- αλλά και να δρομολογήσουν την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων θα ήταν να δώσουν ονόματα και δη εγγράφως -scripta manent (Σημειωτέον ότι και οι εμπλεκόμενοι τυχόν υπουργοί μπορούν κάλλιστα να διωχθούν , διότι δεν έχει φυσικά παρέλθει η αποσβεστική κατά το 86 παρ. 2 Συντ . αποσβεστική προθεσμία).
Αλλά το σχόλιο που χτύπησε φλέβα μου :) είναι αυτό περί της ουσιαστικότερης δικαιοσύνης και των κινήσεων που , άμα λάχει , δεν γίνονται by the book . Ειδικά στα θέματα της δικαιοσύνης , η δυνατότητα που "απονέμεις" στα όργανά της να ενεργούν κατά το δοκούν υπέρ της ουσιαστικής δικαιοσύνης (=αυθαίρετα) οδηγεί νομίζω σε εντελώς αντίθετες από τις επιθυμητες καταστάσεις. Για σκέψου, π.χ. , να σου αντέτειναν τα όργανα επιβολής του νόμου του video που ανέβασες και τα οποία κατά τα φαινόμενα κατασκεύασαν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του άτυχου (?) συμπολίτη μας , ότι ο συγκεκριμένος συστηματικά επιδίδεται σε κατασκευή και ρίψη μολότωφ , πλην πάντα κατάφερνε να διαφεύγει της σύλληψης και , κατά συνέπεια , η σύλληψή του υπηρετεί την ιδέα της ουσιαστικής δικαιοσύνης . Αλήθεια , δεν την υπηρετεί?

 
At 1/04/2012 04:33:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Mα, Συμεών, αν τελικά δεν δώσουν ονόματα, θα συμφωνήσω απόλυτα ότι πρόκειται για καραγκιοζιλίκια. Αλλά από την άλλη αν δώσουν, ελπίζω μετά να μην πεις, πώς δίνουν ονόματα έτσι χωρίς συνοδευτικά αποδεικτικά στοιχεία.
Για την ουσιαστικότερη δικαιοσύνη και το by the book, υπάρχουν δυο σκοπιές από τις οποίες μπορεί κανείς να εξετάσει το θέμα.
Η εντελώς θεωρητική σκοπιά: τι είναι προτιμότερο να γίνεται γενικα και αόριστα σε τέτοιες περιπτώσεις; Εγώ αν είχα τον τρόπο να ξέρω με απόλυτη βεβαιότητα πως εκείνος που λειτουργούσε παρατύπως μεν λειτουργούσε και ουσιαστικά δίκαια, δεν θα ενοχλούμουν. Αλλά φυσικά αυτή η απόλυτη βεβαιότητα σχεδόν πάντα απουσιάζει και άρα το μόνο ασφαλές καταφύγιο είναι η τήρηση του τύπου. Τα ανωτέρω όμως είναι οι γενικές και αφηρημένες θέσεις.
Αν έρθουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε το ζήτημα στο υπό εξέταση θέμα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους. Και κυρίαρχη παράμετρος είναι πως η χώρα βρίσκεται σε επίπεδο βρασμού και πως η διαφθορά και η ασυδοσία κάνει πάρτι δεκαετίες τώρα. Πως είναι λοιπόν επιθυμητή οποιαδήποτε κίνηση σπρώχνει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης σκοτεινών πρακτικών. Και πως μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα ήταν τουλάχιστον υποκριτικό να λέγαμε πως οι εισαγγελείς πρέπει να περιορίσουν την αντίδρασή τους στα θεσμικά κανάλια και μόνο, όταν οι εισαγγελείς των ανώτερων βαθμών πάνε να τους πνίξουν την καταγγελία. Το μείζον κι εκείνο που με ενοχλεί είναι η απόπειρα πνιξίματος. Όχι το αν βγήκαν στον Τύπο και έκαναν δηλώσεις προκειμένου να πιέσουν τον Άρειο Πάγο.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home