Δευτέρα, Δεκεμβρίου 05, 2011

Και αν τις ξεχνούσαμε;

«Και αν ξεχνούσαμε τις εκλογές; Μια κυβέρνηση στηριγμένη σε τρία κόμματα δεν είναι κυβέρνηση που έχει μόνο μειονεκτήματα - το αντίθετο. Μπορεί να λάβει γρήγορες αποφάσεις και να επιβάλει την εκτέλεσή τους.
Και η λαϊκή έκφραση; Την πάτησε το τρένο; Κατ' αρχήν, τη λαϊκή έκφραση την πάτησε το Μνημόνιο. Και αν η κυβέρνηση Παπαδήμου μπορέσει να ανοίξει κάποιες δουλειές, όλοι θα τις κυνηγήσουμε ανέκφραστοι».


Υπάρχουν δύο επιλογές. Ή προτιμάς να αγνοήσεις εντελώς τέτοιου είδους άρθρα, θεωρώντας τα πλέον αναμενόμενα, ή αντίθετα προτιμάς να τα αναδείξεις, θεωρώντας τα ενδεικτικά της συνολικής μετατόπισης του επίσημου λόγου. Θα άξιζε ίσως να γίνει μια μελέτη, με καταγραφή άρθρων σαν αυτό, που να δείχνει πώς μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια ο επίσημος λόγος μετατοπίστηκε σταδιακά, από την αμφισβήτηση πτυχών της δημοκρατίας στην αμφισβήτηση της δημοκρατίας στο σύνολό της. Λέξεις σαν αυτές του άρθρου θα μπορούσα να είχα γράψει εγώ πέρσι με περιεχόμενο ειρωνικό. Και πράγματι τις έγραψα, και τώρα που το σκέφτομαι ήταν ακόμη ηπιότερες. Γράφοντάς τες πέρσι, δημιουργήθηκε σύγχυση αν ειρωνευόμουν ή κυριολεκτούσα. Αν όμως τις είχα γράψει πρόπερσι, η σύγχυση θα ήταν μικρότερη, ενδεχομένως και μηδενική. Και νά που φέτος αυτά γράφονται από άλλους στα εντελώς σοβαρά. Και δεν γράφονται σε περιθωριακά σάιτ ή έντυπα, αλλά στην τελευταία σελίδα των «Νέων».

Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιός είναι ο δέων τρόπος απάντησης σε επιχειρηματολογίες αυτού του στυλ. Πώς γίνεται να απαντήσεις χωρίς να το ρίξεις στα μπινελίκια, πώς γίνεται να απαντήσεις χωρίς να μπεις στη σφαίρα του ποινικά κολάσιμου; Από την άλλη, όταν φτάνει ο επίσημος λόγος σε τέτοια άκρα, τι επιλογές σου μένουν; Να κάτσεις να απαντήσεις με το "σεις" και με το "σας", πως, αγαπητέ κύριε Τζανάκη, ξέρετε, αν όπως λέτε η δημοκρατία έχει καταργηθεί στην πράξη, τότε η μόνη επιλογή που υπάρχει δεν είναι το «άνοιγμα μερικών δουλειών», αλλά η με κάθε μέσο και κάθε τρόπο αποκατάστασή της;

29 Comments:

At 12/05/2011 09:09:00 μ.μ., Blogger celin said...

Oι εχθροι του λαου, τη δουλεια τους κανουν. Οταν κανει και ο λαος τη δουλεια του, οι εχθροι του λαου, θα παψουν να κανουν τη δικη τους.
Τοσο απλα.
Εκτος αν ο λαος εξακολουθησει να πιστευει οτι ολα αυτα δεν ειναι παρα μια αθωα εκφορα "προσωπικης γνωμης",
η κι ακομα, μια "λογικη" και "ψυχραιμη" αναλυση της καταστασης.
Στη περιπτωση αυτη, οι εχθροι του λαου θα "δικαιωθουν" πανηγυρικα, και θα μπορουν ανενοχλητοι να εκφερουν τη γνωμη τους, πλαι σε ανθρωπους που ψοφανε απο το κρυο και τη πεινα.
Και θα ειναι δικαιωση, γιατι, στην τελικη, ετσι εξελισσεται η Ιστορια.
Κανεις δεν επιβιωνει με παρακαλια και γονυκλισιες, με καταρες και με στρουθοκαμηλισμους.
Οι δυνατοι επιβιωνουν, οι αδυναμοι τελειωνουν.
Λυπηρο και φρικτο,
ομως αληθινο.

 
At 12/05/2011 10:27:00 μ.μ., Anonymous L'Enfant de la Haute Mer said...

Υπάρχει και αυτό:
Juntes civiles [http://www.monde-diplomatique.fr/2011/12/HALIMI/47028]
Δεν ξέρω πώς είναι τα γαλλικά σας, αλλά υπάρχει και η αγγλική έκδοση του ιδίου: Rule by troika [http://mondediplo.com/2011/12/01europe].
Τέλος υπάρχει και μια ξένη γελοιογραφία που δείχνει την Μέρκελ ως γκρουπιέρισσα στο καζίνο να σπρώχνει πρωθυπουργούς: πρώτα στην Ελλάδα, μετά στην Ιταλία και μετά βλέπουμε...

 
At 12/05/2011 11:10:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Ο κύριος Στέφανος Τζανάκης καλά τα λέει. Τί να την κάνει τη δημοκρατία. Δουλείτσα θέλει, σαν αυτή που έχασε από τον 9.84 για την εκπομπή που έκανε με τον Καμπουράκη. Μία ώρα (4-5 μμ) Δευτέρα με Πέμπτη 1643 ευρώ το μήνα. Γλύφε γλύφε τους τραπεζίτες όλο και καμιά δουλείτσα θα βρεθεί.

 
At 12/05/2011 11:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ο δημοσιος λόγος έχει εκφυλιστεί. όσο για τα νέα, τι περίμενες; δεν λέει πια τίποτε ως εφημερίδα, όσο καλοπροαίρετος και αν θέλεις να είσαι. αν εξαιρέσεις το ρούσο βρανά, κλάφτα.

 
At 12/06/2011 12:07:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Άσχετο το σχόλιο / παραπομπή μου που ακολουθεί: Σε παρακολουθώ πολύ καιρό και πιστεύω αυτό το μπλογκ θα σου αρέσει: http://200bestgreeksongsever.wordpress.com/

 
At 12/06/2011 01:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είμαι σίγουρος πως αν βρεθεί καμμιά δουλίτσα ο Στέφανος Τζανάκης θα την κυνηγήσει ανέκφραστος. Αυτό κάνει ήδη. Και μας πουλάει πως αυτό κάνουν όλοι, γιατί έτσι κάνει πάντα αυτό το είδος ανθρώπων.

Πιθανότατα η σκέψη μου να είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων αλλά, τουλάχιστον, δεν είναι ποινικά κολάσιμη: αν ξεχνούσαμε ΤΑ ΝΕΑ και την Κυριακή πούλαγαν 326 φύλλα, θα ξεχνούσαμε και τον Στέφανο Τζανάκη -τουλάχιστον μέχρι να βρει δουλίτσα στην κυβέρνηση της αρεσκείας του. Αν ξεγυμνωθεί αυτή η μηχανή σε αυτό που είναι: παντελώς άσχετη με τους πολίτες αυτής της χώρας και με την δημοσιογραφία.
[Μήπως θα μπορούσαν να λείψουν και τα links;]

 
At 12/06/2011 02:05:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δώσε καμιά παραπομπή απο παλαιότερες αναρτήσεις σου. Για να τις κάνω post στο άρθρο του, είμαι σίγουρος ότι θα της ανεβάσουν...

Γιάννης

 
At 12/06/2011 02:30:00 π.μ., Anonymous kostas.nik said...

Τι είναι άλλωστε ο Στέφανος Τζανάκης; Ένας μικρός Τάσος. Ένας μικρός Alexis που μιλά και αυτός για τη πλειοδοσία δημοκρατίας στην εποχή της μεταπολίτευσης.
Ας μπούμε λίγο παραπάνω στο μυαλό του.
Ας δούμε τα πράγματα καθαρά και ρεαλιστικα.
Ας αναλογιστούμε, πόσο κακό εν τέλει κάνει στην Ελλάδα αυτός ο υπερβάλον δημοκρατικός ζήλος; πόσο κοστίζει στον μέσο Έλληνα αυτή η πλειοδοσία δημοκρατικών διαδικασιών; πόσο ανάγκη έχουμε τις εκλογές όταν το διακύβευμα έχει ήδη απαντηθεί; γιατί να βάζουμε τη κοινωνία σε αυτό το βάσανο; κυβέρνηση δεν υπάρχει; Υπάρχει. ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή δεν έχει; έχει. αυτό το μεταπολιτευτικό κλισέ με τις πρόωρες εκλογές δε πρέπει κάποια στιγμή να το σταματήσουμε; πρέπει. Γιατί λοιπόν να μην προχωρήσουμε επιτέλους στις μετάωρες εκλογές; Αφού ουσιαστικά το αποτέλεσμά τους το έχουμε ενσωματώσει στη παρούσα κυβέρνηση. Η βούληση του λαού έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Όπως και η βούληση του λαού να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός που εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη χώρα. Τι άλλο ήθελε ο λαός; μείωση του χρέους; έγινε και αυτό. τι θα θελήσει στο μέλλον; επιστροφή στη δραχμή; θα το ετοιμάσουμε και αυτό. δεν υπάρχει λόγος για περιττά έξοδα. το θέμα είναι να σωθεί η χώρα.
Η πολλή δημοκρατία βλάπτει. Βλάπτει την ίδια τη κοινωνία. Η κοινωνία πρέπει να σκέφτεται και να δρά με ηρεμία μέσα σε περιβάλλον σταθερότητας. Έχουμε αναλογιστεί πόσο φουντώνουν τα πάθη οι δημοκρατικές διαδικασίες; πόσο διχάζουν το λαό; θέλουμε ή δε θέλουμε να επικρατήσει κλίμα συναίνεσης που με κόπο καταξτήθηκε για να βγεί η χώρα απ τη κρίση;

Και να πούμε και κάτι άλλο; να πούμε δηλαδή και τη τελευταία πρώτη για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτή τη μεταπολιτευτική έξαρση λαϊκισμού με δημοκρατική διαδικασιουστερία. Αυτό το άρθρο του συντάγματος που καλεί το κόσμο να πρωστατεύσει τη δημοκρατία. Άρθρο 120 παράγαφος 4. "Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στο πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οπουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία" Ελάτε τώρα! Μα δηλαδή έλεος! Είναι δυνατόν εν έτει 2011 να θεωρούνται τέτοιες διατάξεις νόμος; Τι υποθάλπτει αυτό το άρθρο αν όχι τη βία και την ανομία; σε κάθε έναν που εκτιμά πως το σύνταγμα κινδυνεύει δίνει το δικαίωμα να αντισταθεί με κάθε μέσο. σε μια εποχή που η δημοκρατία έχει εδραιωθεί ούτε το άσυλο δλδ το άβατο της αστυνομίας στα ανώτατα ιδύματα χρειαζόταν ούτε αυτή η γραφική πλέον διάταξη που αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τη παραγωγική δραστηριότητα και υπονομεύει την εφαρμογή κάθε αναγκαίου μεν αντιφδημοφιλούς δε μεταρρυθμιστικού μέτρου;
Ως πότε;

 
At 12/06/2011 02:30:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aerosol, αν την Κυριακή πούλαγαν 362 φύλλα τα ΝΕΑ επιτυχία θα ήταν, δεδομένου ότι δεν βγαίνουν Κυριακή ;) Πέρα από την πλάκα, έχει πράγματι βάση η ένστασή σου. Αλλά δεν έχω φτάσει ακόμη στο στάδιο να μην ασχολούμαι καθόλου. Βλέπω ότι προς τα εκεί το πάω, αλλά μέχρι να φτάσω εκεί, όταν κάτι μου μοιάζει υπερβολικά κραυγαλέο, θα το επισημαίνω. Αν όχι για άλλο λόγο, έτσι, για την ιστορία του πράγματος.

 
At 12/06/2011 02:42:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Γιάννη, ας τις αφήσουμε εδώ καλύτερα :)
Ανώνυμε των 12:07, πράγματι άσχετη η παραπομπή, ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα :)))

 
At 12/06/2011 03:14:00 π.μ., Blogger costinho said...

Κάρι Μπράντσο λέμε.

 
At 12/06/2011 09:38:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Σε περιόδους κρίσης πολιτικής και κοινωνικής -ο Θουκυδίδης αναφερόταν σε εμφυλίους πολέμους- οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Μεταφράζονται και μεταχειρίζονται από τον καθένα με τον τρόπο που τον συμφέρει. Σήμερα, παρατηρούμε ακόμα περισσότερο έναν ιδιότυπο λεκτικό πληθωρισμό και υπερβολή σε όσα λέμε. Μιλάμε για χούντα, κατοχή, κατοχική κυβέρνηση, αλλοιώνοντας την ίδια την ιστορική βαρύτητα των εννοιών.

Γράφω και μιλώ σχεδόν πάντα πολιτικά. Προσπαθώ πάντα να ζυγίζω τις λέξεις μου, για να μη φτάσω σε εκείνο το σημείο που ενόχλησε το Θουκυδίδη, σε αυτή τη λεκτική κατάντια που ζούμε.

 
At 12/06/2011 10:19:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"αν η κυβέρνηση Παπαδήμου μπορέσει να ανοίξει κάποιες δουλειές, όλοι θα τις κυνηγήσουμε ανέκφραστοι."

Αυτή η φράση με την οποία κλείνει ο Τζανάκης, ακριβώς αυτή η φράση, δείχνει για ποιο λόγο η χούντα έμεινε 7 ολόκληρα χρόνια, παρότι όλοι οι Έλληνες ξύπνησαν το φθινόπωρο του '74 με αντιστασιακό παρελθόν. Ας ανοίξουν κάποιες δουλειές και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα...

Αναγούλα. Νομίζω ότι θα βγάλω το πρωινό μου πάνω στο πληκτρολόγιο.

 
At 12/06/2011 11:39:00 π.μ., Blogger karagiozaki said...

To μπινελίκι είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν διαβάζεις κάτι τέτοιο. Εδώ όμως υπάρχει η μεγάλη παγίδα να αναλωθούμε σε μπινελίκια και η οργή να διοχετευτεί σε ανούσιες συζητήσεις. Χρειάζεται, οργάνωση, σχέδιο, πράξη. Πώς? Χα, εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα, που έλεγε και η γιαγιά μου.

 
At 12/06/2011 02:29:00 μ.μ., Blogger Auslaender said...

O Τζανάκης διαβάζεται σαν επαρχιώτης Φουκουγιάμα, επαγγέλεται το τέλος της ιστορίας με 20 χρόνια καθυστέρηση, τα νέα αργούν να φτάσουν στα Νέα.
Με τη διαφορά πως το τέλος της πολιτικοικοινωνικής εξέλιξης στη διατριβή του δεν είναι η Δυτική δημοκρατία αλλά το Νέο Μνημόνιο.
Προσλαμβάνω το κείμενο του ως μια αχτίδα γλυκιάς αφέλιας. Χρειάζεται αρκετή για να πιστεύεις πως μια σύμβαση συντεταγμένη στο αρπα κόλλα εν μέσω μιας Ευρώπης σε βρασμό και σε τροχιά διάλυσης οριοθετεί τα όρια του πολιτικά δυνατού και πιθανού. Όση χρειάζεται και για να βλέπεις ακόμα τις εκλογές σαν τη ζαριά μοιρασιάς εδρών ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υποθέτω.

 
At 12/06/2011 02:49:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Mea culpa, old boy! Σκεπτόμουν όλο τον οργανισμό, ο οποίος όμως την Κυριακή βγαίνει με "αδελφό" έντυπο.

Καταλαβαίνω τη στάση σου και δεν κριτικάρω. Σκέφτηκα πως θα μπορούσες να πετυχαίνεις το ίδιο με απλή παράθεση χωρίς λινκ -αλλά, εντάξει, ομολογουμένως δεν θα έχανε η Βενετιά (τους) βελόνι.

Όσο για τις προτάσεις του kostas.nik επαυξάνω: και γιατί κυβέρνηση και όχι ενός ανδρός αρχή; Περισσότερη ευελιξία δεν υπάρχει, λέμε!

 
At 12/06/2011 03:30:00 μ.μ., Blogger an said...

το κείμενο του συγκεκριμένου ανθρώπου έρχεται σε συνέχεια πολλών άρθρων του συγκροτήματος, αλλά όχι μόνο, τα οποία ουσιαστικά θεωρούν τις εκλογές ως ένα λάθος ενώ κάποια φτάνουν μέχρι και στα όρια της ποινικοποίησής τους (αν δεν είχαμε εκλογές δε θα είχαμε τα ρουσφέτια και τη διαφθορά και όλα θα ήταν αγγελικά πλασμένα κλπ)

δυστυχώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολλά περισσότερα από ότι κανείς πριν τρία χρόνια θα περίμενε να συμβούν ..

 
At 12/06/2011 06:21:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δείμο, για αυτό καμιά φορά οι λέξεις των απολογητών της εκάστοτε εξουσίας έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τον όποιο δικό μας χαρακτηρισμό. Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε εμείς το πολίτευμα, το περιγράφει ο Τζανάκης.

 
At 12/06/2011 06:27:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Μπαμπάκη, ακριβώς έτσι όπως τα λες.
Βέβαια στο πίσω μέρος του κειμένου αφήνεται να υπονοηθεί κάποιου είδους πίκρα του αρθρογράφου. Μπορεί ο αναγνώστης να εικάσει πως ίσως κι ο ίδιος να προτιμούσε να μην είχε πατηθεί η λαϊκή βούληση, θα προτιμούσε να μπορούσε να συνδυαστεί η δημοκρατία με το άνοιγμα των δουλειών. Αλλά αφού έτσι είναι τα πράγματα τι μας απομένει να κάνουμε, αναρωτιέται και συνάμα προτείνει. Να σκάσουμε και να κολυμπήσουμε στη θάλασσα της πραγματικότητας. Να κολυμπάμε ανέκφραστοι όμως, να μην απολαμβάνουμε το βιασμό μας. Κι εδώ, μην ενδίδοντας στον πειρασμό της απόλαυσης για τον αναπόφευκτο βιασμό, αχνοφαίνονται οι σοσιαλιστικές ρίζες της δημοκρατικής εφημερίδας και του δημοκρατικού δημοσιογράφου. Μια δεξιά εφημερίδα κι ένας δεξιός δημοσιογράφος θα αντικαθιστούσε το "ανέκφραστοι" με το "χαρούμενοι". Για αυτό ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά, για αυτό η "δημοκρατική παράταξη" πρέπει να μείνει ενωμένη, είτε με πλας είτε χωρίς πλας, για να κρατά τις ανέκφραστες Θερμοπύλες της δημοκρατίας.

 
At 12/07/2011 02:43:00 μ.μ., Blogger Bill said...

το "πως γίνεται να απαντήσεις χωρίς να μπεις στη σφαίρα του ποινικά κολάσιμου" είναι τεραστίων διαστάσεων ερώτηση.

 
At 12/07/2011 08:26:00 μ.μ., Blogger Χαζούλης said...

Πολλοί νεοφιλελευθεροι δε δέχονται πάντως ούτε τη λέξη "Χούντα", ούτε το "δημοκρατικά εκλεγμένη Χούντα"...

Αυτό που ζούμε, λένε, δεν είναι μεν δημοκρατία άλλα είναι κάτι άλλο και πρέπει να του δώσουμε ένα καινούργιο ορισμό. Στο όνομα της ακριβολογίας και του ορθού λόγου. Διότι δεν έχουμε ούτε πολίτικες διώξεις, ούτε βασανισμούς , ούτε φίμωση του πολιτικού λόγου. Έχουν και ένα δίκαιο.


Τελικά όμως, ποιος παίζει με τις λέξεις ; Οι λαϊκιστές ή οι Ελιτιστές ; Διότι και οι δυο, κάνουν τα πάντα ώστε να καταλύσουν τη πολιτική και τον πολιτισμό.

 
At 12/08/2011 11:27:00 π.μ., Blogger xomeritis said...

Μιας και ανέφερες καταγραφή υπάρχει και το άρθρο του Ζομπανάκη στην Καθημερινή της Κυριακής. Όχι μόνο αμφισβήτηση της δημοκρατίας, πάει πάρα πέρα με το "Συνεπώς..." του στην ακύρωσή της.

Σκέφτομαι ότι αυτή η κωμωδία με τους άπειρους υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς στην κυβέρνηση Παπαδήμου θα λειτουργήσει εκ του πονηρού θα οδηγήσει τελικά στο "Συνεπώς..." με τον κόσμο ακόμα πιο μπουχτο-μουδιασμένο.

 
At 12/08/2011 06:35:00 μ.μ., Blogger Αθ. Αναγνωστoπουλος said...

Και να μην ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός μας είναι διωρισμένος, όχι εκλεγμένος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο..., στο άρθρο... Μισό, κάτσε να το βρω...

Το σημαντικό είναι ότι έχουμε χούντα. #μπα

 
At 12/08/2011 07:19:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Θωμά, δεν το 'χα δει. Θα το ψάξω.
Αθανάσιε, το σχόλιό σου όμως πού κολλάει και σε τι απαντάει;

 
At 12/08/2011 08:36:00 μ.μ., Blogger Αθ. Αναγνωστoπουλος said...

Ολδβου,

ο Τζανάκης δεν είπε να μην γίνουν εκλογές ποτέ των ποτών, είπε να μην γίνουν τώρα ή στις 19 φεβ, όπως θέλετε ο Σαμαράς και εσύ. Γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση στην δημόσια σφαίρα σχετικά με το πότε πρέπει να φύγη ο Παπαδήμος, όπου η (παρ)ανάγνωση "να μην γίνουν εκλογές ποτέ" ευδοκιμεί ως κατηγορία μόνο σε κάποια ιστολόγια. Μαζί με φαντασιοπληξίες περί μη εκλεγμένου Πρωθυπουργού και κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος.

Έχετε κατασκευάσει ένα φανταστικό αντίπαλο και τον βαράτε αλύπητα. Και νικάτε κιόλας.

Στο κάτω κάτω, γιατί δεν στέλνετε ένα εμαιλ στον Τζανάκη να μας εξηγήση τι εννοούσε; Απλά και έντιμα.

 
At 12/08/2011 10:12:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Ψηφίζουμε συνέχεια δυο κόμματα και δυο-τρία σόγια, αλλά κατά τα άλλα η δημοκρατία μάς μάρανε.

Τέσπα, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Πάντως η δημοκρατία μού είναι αυτόν τον καιρό κάπως αδιάφορη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα μού άρεσε να αντικατασταθεί από οτιδήποτε.

 
At 12/09/2011 02:14:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aθανάσιε, εσύ κάνεις παρανάγνωση του ποστ μου κι όχι εγώ παρανάγνωση του άρθρου του Τζανάκη.
Το άρθρο λέει πως ό,τι και αν βγει από τις εκλογές ο δρόμος είναι προαποφασισμένος και ορισμένος από έξω. Λέει πως τη λαϊκή βούληση την πάτησε το τρένο. Λέει, πως άρα, δεν έχουν κανένα νόημα οι εκλογές τώρα και το μόνο που έχει νόημα είναι να βρούμε καμιά δουλίτσα, να φάμε ψωμί, όσο αναλογεί στον καθένα, μια κόρα ή μια ψίχα.
Και κάθε άλλο παρά φανταστικός είναι ο εχθρός. Ο εχθρός είναι υπαρκτότατος και έχει πάρει τη δημοκρατία μέσα σε δύο χρόνια και την κοπανάει όπου τη βρει. Είτε με πράξεις είτε θεωρητικολογώντας πάνω στο μονόδρομο της λιτότητας εις βάρος των επιλογών του λαού. Η οικονομία πάνω από τη δημοκρατία. Οι βουλήσεις των δανειστών πάνω από τις βουλήσεις των πολιτών. Το ίδιο τραγούδι τραγουδιέται σε όλες τις παραλλαγές του και με ολοένα και πιο θρασεία ένταση. Αν μου επιτρέπεις λοιπόν, νομίζω ότι αντίστροφα πάει το πράγμα: δεν κατασκευάζουμε εχθρούς, εσύ και οι καλοπροαίρετοι πολίτες σαν κι εσένα δεν θέλετε να δείτε αυτό που είναι προφανές: ότι τη δημοκρατία έργω και λόγω τη βγάζουν εκτός παιχνιδιού.

 
At 12/10/2011 09:06:00 π.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

"στο μονόδρομο της λιτότητας εις βάρος των επιλογών του λαού"

Μπορεί ένας λαός να αποφύγει την λιτότητα απλά επιλέγοντας δημοκρατικά κάτι άλλο;

"Οι βουλήσεις των δανειστών πάνω από τις βουλήσεις των πολιτών"

Δηλαδή μια δημοκρατία μπορεί να δανείζεται και μετά να επιβάλλει όρους στούς δανειστές; Ιδίως όταν εξακολουθεί να χρειάζεται δάνεια για επιβίωση;

Ναι στις εκλογές, βέβαια. Αλλά το να πιστεύει κανείς ότι η έκφραση της λαϊκής θέλησης θα δώση μια μαγική λύση στα σημερινά προβλήματα, θα εξαφανίσει την λιτότητα, και θα εξασφαλίσει κι άλλα δάνεια με δικούς μας όρους, φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξο και μάλλον χρειάζεται περισσότερες εξηγήσεις.

 
At 12/10/2011 10:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να οργιζόμαστε φίλε μου. Όποιος παρατηρεί λίγο προσεχτικά τα πράγματα στην εποχή του μνημονίου (στα χρόνια της χολέρας) θα έχει ήδη καταλάβει πως είναι δίκοπα. Αν κάποιοι ποντάρουν στην ακύρωση της δημοκρατίας, να είσαι σίγουρος πως αργά θα το λουστούν. Και φοβάμαι πως θα είναι το χειρότερο...μπάνιο της ζωής του. Ποτέ μα, ποτέ δεν μπορείς να οδηγήσεις τα πράγματα προς στην κατεύθυνση που επιθυμείς ακόμη κι αν σε διακατέχουν οι πιο αγνές προθέσεις. Με άλλα λόγια όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. και ένα παράδειγμα, πριν κλείσω. Η Ελληνική πραγματικότητα μοιάζει με ένα σώμα που σνιφάρει ό,τι μαλακία της πουλάνε για να εξακολουθήσει να ζει στο τρυπάκι του ευρώ. Ε, λοιπόν επειδή οι δόσεις κάθε φορά είναι και πιο δυνατές, είναι δεδομένο πως οι συνέπειες είναι καθ' οδόν. Και στο κάτω κάτω, τι θέλουν; Λεφτά, λεφτά, λεφτά. Αυτό είναι το ηθικό τους ανάστημα, ποώδες. Αν εμείς όλοι οι υπόλοιποι, τα υποτιθέμενα θύματα, αγκαλιαστούμε σφιχτά θα τους δούμε να πνίγονται στην πλεονεξία τους. Αλληλεγγύη ρε! Αλληλεγγύη. Και καμιά συγχώρεση. Γενναιόδωροι από δω και στο εξής μόνο με όσα μας σεβάστηκαν.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home