Τετάρτη, Ιουλίου 30, 2008

Ισότητα τώρα

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιος σε αυτή τη χώρα που δέχεται να έχουμε πολίτες δύο ταχυτήτων και άλλοι να βρίσκονται εκτός και άλλοι εντός φυλακής. Ισότητα τώρα: όσοι δεν είναι φυλακή να μπουν.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιος σε αυτή τη χώρα που δέχεται να έχουμε ανθρώπους δύο ταχυτήτων και άλλοι να είναι αρτιμελείς και άλλοι ανάπηροι. Ισότητα τώρα: όλοι στο αναπηρικό καροτσάκι.

58 Comments:

At 7/30/2008 01:04:00 π.μ., Blogger kaltsovrako said...

Γιατί, οι άλλοι της κλάσης του '40-'45 και πίσω που άφησαν αυτό το μάταιο κόσμο δηλαδή, ήταν τα κορόιδα της γενιάς τους; Τον πούλο και οι υπόλοιποι ή τέρμα οι συντάξεις.

 
At 7/30/2008 01:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Λαϊκίζεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να δίνουμε 1.500 ευρώ το μήνα σε κάθε κηφήνα που απέκτησε μια θεσούλα στο δημόσιο με μέσον μόνο και μόνο για να τα ξύνει.

 
At 7/30/2008 01:17:00 π.μ., Blogger orck said...

ανωνυμε ναι λαικιζει, εσυ ομως τι κανεις;
γιατι να μην δωσεις 1500 σε καποιον που πηρε την θεσουλα του με οποιον τροπο το εκανε αλλα πρσφερει

το προβλημα βεβαια ειναι ποιος θα κρινει και με ποια κριτηρια πως οριζουμε την προσφορα καθε υπαλληλου

 
At 7/30/2008 01:20:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε, μέχρι τώρα (μέχρι πριν κάποια χρόνια έστω) η πορεία ήταν η εξής: κατοχύρωναν δικαιώματα οι του δημόσιου τομέα και συμπαρέσυραν σε ένα βαθμό και του ιδιωτικού. Αν εσύ είσαι υπέρ της αναστροφής της πορείας και της ισότητας προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω δικαίωμά σου.
Καλτσόβρακε, πράγματι η ανισότητα ζωντανών - νεκρών είναι θεμελιώδης. Ισότητα τώρα: όλοι στο χώμα ;)

 
At 7/30/2008 01:27:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα!

 
At 7/30/2008 01:30:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Όλοι ίσοι στο χώμα, αυτός είν΄ ο αγώνας.

 
At 7/30/2008 01:30:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

από την μέχρι τώρα συναλλαγή μου με δημόσιους υπαλλήλους (υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, δασκάλους, καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αστυνομικούς, εφοριακούς κ.ο.κ.) θεωρώ ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες για τις οποίες υπεραμείβονται.

λαϊκισμός; συγγνώμη που δεν υιοθετώ τη ρητορική του κάθε βολεμένου εργατοπατέρα που το μόνο που κάνει στη ζωή του είναι να κατεβαίνει σε απεργίες όποτε πάει να θιχτεί το 0,00001% των προνομίων του.

 
At 7/30/2008 01:30:00 π.μ., Blogger kaltsovrako said...

Ζιλμπέρο Σίλβαααααααα; Τί κόλπα είναι αυτά; Όλοι από μια κόπια του Νεμπεγλέρα και καθαρίσαμε!

 
At 7/30/2008 01:32:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

και σκασίλα μου αν η ισότητα πάει προς τα κάτω: αν η υπηρεσία που προσφέρεις είναι κακής ποιότητας τότε να πληρώνεσαι αναλόγως.

 
At 7/30/2008 01:38:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

από την μέχρι τώρα συναλλαγή μου με δημόσιους υπαλλήλους (υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, δασκάλους, καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αστυνομικούς, εφοριακούς κ.ο.κ.) θεωρώ ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες για τις οποίες υπεραμείβονται»
κι εγώ από την μέχρι τώρα συναλλαγή μου με ιδιωτικούς υπαλλήλους θεωρώ ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία προσφέρει υπηρεσίες για τις οποίες υποαμείβεται, με υπερωριακές υπηρεσίες για τις οποίες δεν αμείβεται καθόλου, με γυναίκες να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην εγκυμοσύνη και την διατήρηση της δουλειάς τους κλπ κλπ.
Αν ο δημόσιος τομέας είναι πράγματι προνομιακός και το βλέπεις και σε ενοχλεί γιατί δεν βλέπεις και δεν ενοχλείσαι από την εκμετάλλευση του ιδιωτικού τομέα;

 
At 7/30/2008 01:39:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αν για τα χάλια του δημόσιου τομέα ενοχλούμαι μια, για τα χάλια του ιδιωτικού ενοχλούμαι δέκα.

η μόνη λύση που βλέπω είναι να χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κάποια από τα προνόμιά τους και να τα καρπωθούν οι ιδιωτικοί. δεν έχω ιδέα από οικονομικά, αλλά μου φαίνεται μια λογική λύση.

αλλά άντε πρότεινε κάτι τέτοιο στους δημοσίους υπαλλήλους. θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος.

 
At 7/30/2008 03:12:00 π.μ., Blogger talos said...

"η μόνη λύση που βλέπω είναι να χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κάποια από τα προνόμιά τους και να τα καρπωθούν οι ιδιωτικοί. δεν έχω ιδέα από οικονομικά, αλλά μου φαίνεται μια λογική λύση."

Στην πράξη όποτε χάνουν κάποια από τα δικαιώματά τους οι "δημόσιοι" χάνουν ακόμα περισσότερα οι ιδιωτικοί.

What you pay for is what you get λένε πάντως οι αμερικάνοι...

"Δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι εργασιακός Μεσαίωνας, όπως κάποιοι είπαν, το να ισχύει για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ό,τι και για τον ιδιωτικό" είπε ο Αλογοσκούφης: άλλος ένας που δεν έχει εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα και την εργασιακή πραγματικότητα της χώρας της οποίας είναι υπουργός οικονομικών....

 
At 7/30/2008 07:05:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τάλω, δε συμφωνείς ότι ο δημόσιος τομέας της χώρας είναι υπερδιογκωμένος και προσφέρει κατά κανόνα κακές υπηρεσίες τις οποίες χρυσοπληρώνει το σύνολο; Δε νομίζεις ότι κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό; Δεν πρέπει να γίνουν μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις; Επειδή τις προηγούμενες δεκαετίες η μισή Ελλάδα βολεύτηκε στο Δημόσιο με ρουσφέτια, θα πρέπει να συνεχίσει να βολεύεται εις βάρος του συνόλου που δεν είχε μπάρμπα στην κορώνη;

 
At 7/30/2008 08:30:00 π.μ., Blogger salvatore1789 said...

Ανάλογα με την εμπειρία του μιλάει ο καθένας...
Ο φόβος του ιδιωτικού υπαλλήλου είναι να μην χάσει τη δουλειά του...
Ο φόβος του ελεύθερου επαγγελματία να μην κάνει καλά τη δουλειά του...
Και ο φόβος του δημόσιου υπαλλήλου... να εφαρμοστεί ο Υπαλληλικός Κώδικας....
Ο οποίος καταστρατηγείται από τους πάντες, υπαλλήλους και εργοδοσία στο Δημόσιο, σε μια συμμαχία που καθορίζει τους όρους πρόσληψης και εξέλιξης...
Με το τρόπο αυτό κανένας δεν χάνει τη δουλειά του ότι στραβό κι αν κάνει ή δεν κάνει - ειδικά για ανθρώπους που αρκούνται μεν στα λίγα χρήματα αλλά δεχονται τη σιγουριά της μόνιμης θέσης.
Αρση μονιμότητας. Να αποκτήσει νόημα και πλήθος η Πλατεία Κλαυθμώνων.
Ισότητα: όλοι στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος...

 
At 7/30/2008 08:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

τελικά, το μήλο, όντως πέφτει κάτω από τη μηλιά; είναι σίγουρο;

 
At 7/30/2008 09:03:00 π.μ., Blogger Rodia said...

Ο κ. Χατζηδάκης (κρίμα στο όνομα) είπε με το γνωστό μισοκακόμοιρο υφάκι του:
«Κάθε άνθρωπος θέλει να παίρνει όσα περισσότερα χρήματα γίνεται, ιδιαιτερα αν είναι μισθωτός
Οπα ρε μεγάλε! ανακάλυψες την πηγή των δεινών της χώρας.

 
At 7/30/2008 09:41:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Από τη σημερινή Πανδώρα του Βήματος:

O Γιώργος Αλογοσκούφης έχει δίκιο. Πολιτικά- και δεν εννοώ μικροπολιτικά - η θέση του είναι άψογη. Οπως είπε ο ίδιος, « είναι αδιανόητο να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Δεν γίνεται να έχουν διαφορετικά δικαιώματα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο ». Αν ψηφισθεί από τη Βουλή η τροπολογία που εισηγείται ο υπουργός Οικονομίας και με την οποία ουσιαστικά καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ θα είναι ίσως η σοβαρότερη «μεταρρύθμιση» που αποπειράθηκε τούτη η κυβέρνηση. Αρκεί να δει κανείς ποιοι συσπειρώνονται εναντίον του και θα αναγνωρίσει ό,τι πιο αναχρονιστικό, παλαιοκομματικό και λαϊκίστικο έχει να επιδείξει η λαϊκή Δεξιά: Εβερτ, Μανώλης, Πουπάκης, Ζαγορίτης και το κακό συναπάντημα.

Από την άλλη πλευρά, κάθε αντικειμενικός παρατηρητής των πολιτικών εξελίξεων (και δεν εννοώ κατ΄ ανάγκην τον εαυτό μου...) οφείλει να παραδεχθεί ότι στη λεγόμενη «νέα διακυβέρνηση» την παρτίδα μεταξύ λαϊκής Δεξιάς και εκσυγχρονιστικής Κεντροδεξιάς την κέρδισε η πρώτη. Πουπάκηδες και Μανώληδες είναι οι νικητές και, ως εκ τούτου, δικαιούνται να διαμαρτύρονται. Εξάλλου το ομολόγησε ευθέως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών όταν είπε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΠαΣοΚ θα μπορούσε να προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Στην πραγματικότητα, αυτό που ομολόγησε ο κυριότερος υπουργός της κυβέρνησης (και την επισήμανση έκανε πρώτη η σοφή «Εστία») είναι ότι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να κάνει τούτη η κυβέρνηση...

Ανεξαρτήτως της τύχης που θα έχει στη Βουλή, η τροπολογία του Γ. Αλογοσκούφη για τις ΔΕΚΟ μας προσέφερε ήδη μια μεγάλη υπηρεσία, για την οποία ευγνωμονούμε τον υπουργό!

Μας θύμισε ότι υπάρχει ο Μιλτιάδης Εβερτ...

 
At 7/30/2008 10:14:00 π.μ., Blogger lapsus memoriae said...

Αυτό που τρομάζει είναι πως οι τριαντάρηδες σήμερα έχουν ένα "όραμα": να πιάσουν μια θεσούλα στο Δημόσιο..το ίδιο όνειρο είχαν κι οι γονείς και οι παππούδες τους! Πάντα θα υπάρχει αυτό το πρόσφορο έδαφος-μυαλό των υποψήφιων βολεψάκηδων, που τροφοδοτείται από την εκάστοτε εξουσία με το καλύτερο λίπασμα, τον φόβο.

 
At 7/30/2008 10:57:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ομολογω ότι ο συλλογισμός ότι οι καταστήσεις του δημοσίου συμπαρασύρουν και τον ιδιωτικό μου φαίνεται εντελώς άστοχος. Δεν προκυπτει από πουθενά, αντίθετα αυτό που συμβαίνει είναι να βελτιώνει συνεχώς η μία ομάδα τους εργασιακούς της όρους και αντιθέτως στην άλλη πλευρά να πηγαίνουν τα πράγματα απο το κακό στο χειρότερο.
Και όχι μόνο πάνε απο το κακό στο χειρότερο, άλλα έχουμε και το κράτος να μας κάνει τη ζωή ακόμα πιο κόλαση με τις υπηρεσίες που δεν προσφέρει και έχουμε και το δικάιο φορολογικό μας συστημα που μας έχει ξετινάξει για να στηρίζουμε ολο το ρουσφετομάγαζο.
Οσο για το ότι κανείς δεν κάνει κουβέντα για τη βελτίωση του ιδιωτικού τομέα...πως να κάνει όλοι με το δημόσιο ασχολούνται, συνδικαλιστές πολιτικοι, δημοσιογράφοι, ακόμα και εσυ τώρα...και το ελάχιστο να παει να αλλάξει σηκώνονται και οι πέτρες, ενω στον ιδιωτικό δεν ασχολείται κανείς...γραμένους κανονικά, λες και ζουμε σε άλλη χωρα.
Προσωπικα δεν ειμαι υπερ της εξισωσης προς τα κάτω, αλλα ας μου πει κάποιος ποια επιχείρηση, όχι κρατικό μονοπώλιο, θα μπορούσε να στάθει με εργασιακές σχέσεις, ελληνικού, δημοσίου τομέα, μονιμότητα, ψεύτικες υπερωρίες, 1 να δουλέυει 2 να κάθονται, πληθώρα υπαλήλων σε ξεκούραστες θέσεις, έλλειψη σε θέσεις αιχμής?

 
At 7/30/2008 11:53:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

2.000.000 περίπου δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν τις μισές ώρες και αμείβονται τα διπλάσια από 2.000.000 περίπου ιδιωτικούς. Και πώς να γίνει εξίσωση προς τα πάνω όταν τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων είναι τόσο σκανδαλώδη; Καμία ιδιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να συντηρήσει τέτοια προνόμια. Η μόνη λύση είναι η εξίσωση προς τα κάτω των δημοσίων υπαλλήλων και προς τα πάνω των ιδιωτικών ώστε να επέλθει μια στοιχειώδης ισορροπία.

 
At 7/30/2008 11:57:00 π.μ., Blogger enteka said...

συμφωνώ με το ποστ, αλλά άλλο θέλω να πω: πολύ μ' άρεσε αυτό που άκουσα, ότι το '03 έγραφες κείμενα και τα 'στελνες μόνο σε φίλους...

 
At 7/30/2008 01:05:00 μ.μ., Blogger snoki said...

Προς τί η διαμάχη μεταξύ βελτίωσης εργασιακών δικαιωμάτων από τη μία και ποιότητας παραγόμενου έργου από την άλλη; Από την μία λείπουν δικαιώματα και από την άλλη κίνητρα και οργάνωση. Το να χρησιμοποιείς μια εργατική τάξη ως εφαλτήριο για να κατοχυρώνεις δικαιώματα σε μία άλλη διατηρεί την ανισότητα δικαιωμάτων μεταξύ των δύο τάξεων (το εφαλτήριο είναι πάντα μπροστά από την τάξη που ακολουθεί). Χρησιμοποιείς το σύστημα αντί να το αλλάξεις.
Ίσως θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο το πώς θα αλλάξουμε το σύστημα. Άλλο το να αλλάξεις την νοοτροπία του δημοσίου με κίνητρα, οργάνωση και υποδομές και άλλο το να αλλάξεις τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Εκτός και αν τα κάνουμε όλα δημόσιο ή ιδιωτικοποιήσουμε μέχρι και τα υπουργία..

 
At 7/30/2008 01:14:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ισότητα τώρα : να αποκτήσουν όλοι το δικό τους βλογ
(δημόσιο, ιδιωτικό, doesn't matter)

 
At 7/30/2008 01:50:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έτσι μπράβο, υποστηρίξτε το Δημόσιο, υποστηρίξτε την Πυροσβεστική και το κατοχυρωμένο της δικαίωμα στην παραγωγή καμένων δασών.

 
At 7/30/2008 02:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κάποιος ανάγνωσης έγραψε για την εφαρμογή του Κώδικα συμφωνώ απόλυτα…. Είναι όμως και αυτός ένας ακόμη πολυνόμος που όπως και όλοι οι άλλοι ποτέ δεν εφαρμόζεται. Το ζητούμενο δηλαδή είναι η εφαρμογή των Νόμων και η θέσπιση δίκαιων Νόμων ποιος όμως έχει την ευθύνη γιαυτό?.
Συμφωνώ ότι στο δημόσιο τομέα τα προνόμια είναι πολύ περισσότερα από αυτά του ιδιωτικού κυρίως όταν πρόκειται για την ίδια βαθμίδα (και εννοώ ότι στο δημόσιο ο ΥΕ έχει πολλά περισσότερα προνομία και αμοιβές από τον ίδιο του ιδιωτικού).
Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να επέλθει μια σύγκλιση (καθώς η αρχή της ισότητας πρέπει να εφαρμοστεί) και επειδή με την παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να είναι εξολοκλήρου προς τα πάνω (μακάρι να γινόταν άλλα απαιτεί εξυγίανση δομών) θα πρέπει ένα βήμα –μεγάλο- να ανέβουν οι του ιδιωτικού και ένα φρένο να μπει στο δημόσιο μέχρι να τους φτάσουν. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι για να γίνει θα πρέπει να καταλυθούν βασικές αρχές. Και επιπλέον………. Ας αρχίσει κάποια στιγμή και η μείωση των αμοιβών των ελιτ π.χ. πρόεδροι διαφόρων αρχών των οποίων το έργο ποτέ το είδαμε (ενώ παίρνουν σε ένα μήνα όσα ένας μισθωτός του ιδιωτικού σε 1μιση χρόνο και ένας του δημοσίου σε 1) διοικητές ΔΕΚΟ και γενικά ερμαφρόδιτων (ιδιωτικοδημοσιου) εταιρείες και οργανισμούς συμβούλους και παρασυμβούλους που να μοιράσουν ενός γαιδάρου άχυρα δεν ξέρουν. Να περιοριστούν τα κόστη των δημοσίων έργων που όλοι ξέρουμε πόσο υπερπολλαπλάσια του πραγματικού είναι (και έτσι γέμισε ο τόπος καγιεν, και μαζί με το 40% παραοικονομία έχουν τραβήξει στα ύψη και τις τιμές καταναλωτή). Να τιμωρηθούν όσοι έχουν ρημάξει το δημόσιο χρήμα και να το επιστρέψουν έντοκα στα ταμεία του κράτους.
Με λίγα λόγια δεν βλέπω λύση στο να εναντιώνονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα σε αυτούς του δημοσίου γιατί ο Ο.Β. έχει δίκιο όταν λέει ότι αν το δημόσιο είναι λίγο παραπάνω από τον ιδιωτικό ίσως βοηθήσει να τραβηχτεί και αυτός παραπάνω (παλαιότερα τουλάχιστο συνέβαινε).
Ως Δ.Υ. έχω αγανακτήσει πολλές φορές με καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που περιγράφετε….. Αναξιοκρατία, βύσματα, ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ, λαμογιά, ξύσιμο κλπ, αναλογία υπάλληλων που προσφέρουν /αμειβομένων πολύ μεγαλύτερη από το ½ που λέτε (σας δίνω έναν αριθμό 1/5). Και κάθομαι και σκέφτομαι αν εγώ ήμουν το 1 γιατί να έχω τις ίδιες αποδοχές με τους υπόλοιπους 4. Αν πραγματικά η πρόσφορα του 1 εκτιμάται για 1200 € οκ να μου τα δώσουν και οι άλλοι να πάρουν πόδι (ας πάνε στο φυσικό τους χώρο= καφενείο) Αν όμως η πρόσφορα των υπόλοιπων 4 εκτιμάται στα 1200 € δε θα ήθελε το 1 να παίρνει τουλάχιστο 2000 € (γι αυτό και οι διεκδικήσεις των δημοσίων είναι πιο μαζικές), πάλι πιο φθηνά θα τους βγει αφού η δουλεία είναι συγκεκριμένη και τη βγάζει το 1 (αλλά επειδή οι διεκδικήσεις είναι μαζικές αυξάνονται οι άσκοπες δαπάνες).
Ποιος είναι όμως αυτός που σ αυτή τη χώρα, που κυβερνάει το ρουσφέτι, μπορεί ή πρέπει να κρίνει πόσα θα πάρει κάποιος και ποιος θα τα πάρει????????

 
At 7/30/2008 02:11:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ανώνυμε που δηλώνεις Δ.Υ., αν επιτρέπεις, το σχόλιό σου το έγραψες εν ώρα υποτιθέμενης εργασίας;

 
At 7/30/2008 02:28:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

εν ωρα αδειας αλλά ο υψηλός μισθός μου και τα πολλά προνόμια μου επιτρπουν να ειμαι διακοπες καπου στα καναρια με λαπι-τοπι και δορυφοριό ιντερνετ
ανωνυμος ΔΥ
Υ.Γ εσυ απο που μας γράφεις?

 
At 7/30/2008 02:33:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Ισότητα τώρα: ΟΛΟΙ ελεύθεροι επαγγελματίες!
Είναι ο μόνος κλάδος που μένει καθαρός. Ολοι από αυτόν ζούν, μια και τον αναγκάζουν να λαδώνει για να κάνει τη δουλειά του, να δίνει προμήθειες/μίζες για να κλείσει δουλειές, να βάζει υπογραφες για να καλύψει άλλους εξυπνότερους, να φορολογείται γενναία και προκαταβολικά, να οφείλει γενικώς και αορίστως, να ελέγχεται κάθε τρείς και λίγο, να... να... να... κλπ κλπ.
Ερε, τι έχασα για να μη (θέλω να) διοριστώ!

 
At 7/30/2008 02:42:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Συν τοις άλλοις, ο ελ. επαγγελματίας κάνει υπερωρίες χωρίς αμοιβή έξτρα, επειδή αμείβεται με σύμβαση έργου, διατηρεί υπαλλήλους τους οποίους πληρώνει κανονικά, ενώ την αμοιβή του -ιδίως από το Δημόσιο- είναι άγνωστο πότε θα την εισπράξει, κλπ. Οταν ο ίδιος βέβαια, για κάποιο λόγο, καθυστερήσει μια παράδοση, να οι ρήτρες που πέφτουν βροχηδόν -ράιτ θρου!
Επίσης, ο "μικρός" ελ. επαγγελματίας σπανίως πάει διακοπές, μια και όταν φεύγουν οι "μεγάλοι" του δίνεται η ευκαιρία να πάρει κοψοχρονιά καμιά δουλίτσα ντάλα καλοκαίρι.
Ακόμα, συμφέρει επειδή σπάνια βγαίνει στη σύνταξη γιατί πώς να καλύψει τις υποχρεώσεις του; Να κλείσει το γραφείο; Να πετάξει κόσμο στο δρόμο; Εχει τον... ακάθιστο!
Ξέχασα το σημαντικότερο: ότι ο ελ. επαγγελματίας εργάζεται από χόμπυ! Τόσο καλή δουλειά λεμε! :)

 
At 7/30/2008 02:47:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Και μια δραματική νότα: ο Τάκης Ζενέτος, ο εξαιρετικός αυτός αρχιτέκτονας, αυτοκτόνησε όταν έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο. Του καθυστερούσαν αμοιβές οι Δ.Υ. και δεν είχε χρήματα να πληρώσει τους Ι.Υ. που απασχολούσε στο γραφείο του. Το τραγικότερο είναι ότι την επόμενη μέρα ακριβώς έφτασε το ένταλμα πληρωμής του...
(υπήρξε ένας έντιμος άνθρωπος που δεν δεχόταν να "μπει στο σύστημα", δλδ, να λαδώνει για να κάνει τη δουλειά του και να μιζάρει για να παίρνει δουλειές)

 
At 7/30/2008 02:50:00 μ.μ., Blogger xasodikis said...

Οπως είπε ο ίδιος [σ.σ. ο Αλογοσκούφης] «είναι αδιανόητο να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Δεν γίνεται να έχουν διαφορετικά δικαιώματα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο».
Με άλλα λόγια, επειδή στον ιδιωτικό τομέα καταστρατηγούνται ποικιλοτρόπως οι διατάξεις του εργατικού δικαίου και των συλλογικών συμβάσεων, χωρίς να υπάρχουν συνέπειες για τον εργοδότη μια που οι μηχανισμοί ελέγχου (π.χ. Επιθεώρηση Εργασίας) είναι διαλυμένοι, η κυβέρνηση πρωτοπορεί και άρει την ανισότητα: όχι, δεν θα φροντίσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία στον ιδιωτικό τομέα. Θα την καταργήσει και για τον δημόσιο, για να είναι όλοι ίσοι. Και όπως λέει και η Πανδώρα του Βήματος, "άψογη" η θέση.

Παράλογο; Δεν απαντάει -άρα λογικό...

 
At 7/30/2008 02:55:00 μ.μ., Blogger talos said...

Ανώνυμε: Το πρόβλημα του Δημοσίου δεν είναι ότι είναι υπερδιογκωμένο. Είναι ότι δεν λειτουργεί υπέρ του πολίτη. Για κάποιο λόγο είστε πεπεισμένοι ότι ο Ελληνικός Ιδιωτικός τομέας (κτισμένος στο τρίπτυχο κλοπή από το κράτος, αρπαχτή και καρτέλ) θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον *πολίτη* (και όχι τα δικά του κέρδη), αν πάρει στα χέρια του δημόσια αγαθά. Έτσι π.χ. δεν βλέπω τα χαΐρια που είδαν οι άγγλοι ιδιωτικοποιώντας (και αποϊδιωτικοποιώντας πρόσφατα αναγκαστικά) τον σιδηρόδρομό τους. Και δεν βλέπω π.χ. γιατί η μακροχρόνια προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης των Ελληνικών σιδηροδρόμων από αλλεπάλληλες κυβερνήσεις, είναι κάτι για το οποίο ευθύνονται οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ (που μπορεί να είναι Πολύ Κακοί Άνθρωποι αν τους γνωρίζετε), αλλά δεν είναι υπεύθυνοι του οργανωτικού σχεδιασμού του ΟΣΕ και δεν είναι βασικά αυτοί (οι εργαζόμενοι και όχι τα στελέχη) που τα έπαιρναν από κάθε προμηθευτή.

Τέλος, όποιος πιστεύει πως τα (νομικά σημαντικά και πρακτικά ανύπαρκτα) εργασιακά δικαιώματα στον Ελληνικό Ιδιωτικό τομέα (σε μια χώρα χαμηλής τεχνογνωσίας και έντασης εργασίας όπως η Ελλάδα) πρόκειται να "αναβαθμιστούν" με το που θα καταργηθούν στον Δημόσιο, ζει προφανώς σε άλλη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στους αγαπητούς αυτούς απόδημους Έλληνες, σημειώνω ότι αφενός έχουμε *και στο δημόσιο*, από τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ15, όπως άλλωστε και στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων σπανίως μεταφράζεται έστω και σε αμυδρά ανάλογη αύξηση μισθών.

Τέλος αυτήν την κατάντια, να θεωρεί κανείς ότι όποιος θέλει να κάνει μια δουλειά συγκεκριμένου ωραρίου (δηλαδή να έχει ζωή έξω από αυτήν), και να αμείβεται εύλογα για αυτή χωρίς ονειρώξεις πλουτισμού και "επιχειρηματικότητας" έχει κάποιο πρόβλημα, πρέπει να την μελετήσει ανθρωπολογικά κάποιος. Το ανησυχητικό είναι πως δεν την αναπαράγουν μόνο άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ σε κάποια μη-διευθυντική θέση στην ζωή τους, αλλά και φυσιολογικοί άνθρωποι σαν όλους μας.

Τέλος ανώνυμε: οι πυροσβέστες (που έχουν θύματα σχεδόν κάθε χρόνο) και που αρκετοί εξ αυτών (ιδίοις όμμασι τους έχω δει) ρισκάρουν την ζωή τους στην πυρόσβεση, φταίνε για τις πυρκαγιές των δασών στην χώρα (θα μας πείτε πως παίρνουν και τρελά λεφτά); Και εσείς του εξωτερικού;

Ροδιά: Πάρα πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι "ελεύθεροι επαγγελματίες" για λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή τους.

 
At 7/30/2008 03:25:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Τάλω, το ξέρω. Ισως φταίει το ξενερέ και πικρό χιούμορ των σχολίων μου.

 
At 7/30/2008 04:08:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τάλω, σύμφωνοι, ο δημόσιος τομέας δεν είναι τόσο υπερδιογκωμένος όσο πίστευα. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι προσφέρουν πενιχρές υπηρεσίες αμειβόμενες δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με την ποιότητά τους.

 
At 7/30/2008 04:20:00 μ.μ., Blogger salvatore1789 said...

Ρε παιδιά τη πάμε μακριά τη βαλίτσα...
Ο υπουργός το είπε ξεκάθαρα και δεν νομίζω να ζήτησε και τη γνώμη μας. ΟΧΙ ισότητα προς τα πάνω...
ΙΣΟΤΗΤΑ προς τα κάτω...
Οποιος διαφωνεί μπορεί να γράψει στο μπλοκ του την διαφωνία του ή να στείλει e-mail στον υπουργό ή να κάνει ένα μπλοκ διαμαρτυρίας.
Και τότε θα δείτε τι έχει να γίνει... θα χεστεί ο υπουργός πάνω του!!!!
μέχρι να σκουπιστεί όμως θα απολαμβάνω το μαύρο χιουμορ του old boy. Είναι το μόνο που μου μένει. Δεν έχω και χρόνο, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας!!!

 
At 7/30/2008 04:23:00 μ.μ., Blogger talos said...

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι ΔΥ είναι ανάλογες με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του κεντρικού τους σχεδιασμού και του πολιτικού μας μοντέλου. Πρόκειται για ένα σύστημα που αναπαράγει την ιδέα της αργομισθίας (και του χωσίματος των φιλοτίμων πάντως). Το ότι θέλει αναμόρφωση δεν σημαίνει α. πως ιδιωτικοποιούμενο θα σε ωφελήσει περισσότερο (δες π.χ συγκριτικά το επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών του ΟΤΕ σε σχέση με οιαδήποτε από τις απαράδεκτες καινούριες ιδιωτικές εταιρείες) β. Η οδηγός του ΗΣΑΠ (που απεργεί σήμερα) π.χ. δεν κάνει την δουλειά της (άσχετο από αν την βλέπεις), αλλιώς δεν θα υπήρχαν (φθηνά, φθηνότατα - και καλώς) Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην πόλη. Μεγάλο μέρος των λεγομένων "προνομίων" πάντως είναι η εφαρμογή στο δημόσιο της νομοθεσίας που ο ιδιωτικός τομέας (πλην ίσως κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων) απλά δεν εφαρμόζει.

Αρνούμαι να μπω στην λογική ότι τα λεφτά που παίρνει ο μέσος δημόσιος υπάλληλος (εν αντιθέσει με μεγαλοστελέχη τύπου Βουρλούμη π.χ.) είναι "πολλά". Πολλά λεφτά παίρνεις άμα σου περισσεύουν μετά την πληρωμή των βασικών αναγκών.

Δεν έχετε την αίσθηση πάντως ότι τα μέτρα Αλογοσκούφη είναι η αρχή της πορείας για την γενική κατάργηση (σε ιδιωτικό και δημόσιο) της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της διαιτησίας;

 
At 7/30/2008 05:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τάλω, θα με ενδιέφερε η άποψή σου σχετικά με την αντιμετώπιση που πρέπει στους ΔΥ που μπήκαν στο δημόσιο με ρουσφέτι. Πρέπει ή δεν πρέπει να απολυθούν; Για το κοινό καλό δεν πρέπει να αντικατασταθούν από άτομα που είναι περισσότερο κατάλληλα; Ο χώρος με τον οποίο σχετίζομαι είναι ο πανεπιστημιακός. Τουλάχιστον το μισό διδακτικό προσωπικό έχει μπει με φωτογραφικές διατάξεις και με κριτήρια κάθε άλλο παρά αξιοκρατικά.

Σύμφωνοι, φταίει ο κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός. Αλλά μην παρουσιάζεις το δημόσιο περίπου σαν μια γη της επαγγελίας.

 
At 7/30/2008 05:20:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

***τα μέτρα Αλογοσκούφη είναι η αρχή της πορείας για την γενική κατάργηση (σε ιδιωτικό και δημόσιο) της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της διαιτησίας***

Το είπε καθαρά ο άνθρωπος ότι έχουν υπερφορτωθεί οι διαιτητές από υποθέσεις ως εκεί που δεν πάει άλλο, του έκαναν παρατήρηση και από την Ε.Ε.
Αυτό που δυσκολευόμαστε να εννοήσουμε είναι πως ό,τι πονάει κόβεται. Αυτό είναι το νέο (γενικό) μέτρο.

 
At 7/30/2008 05:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ροδιά συμφωνώ με το σχόλιο σου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όσον αφορά το αρχικό πόστ:

Σήμερα γύρναγα απο τις 9 μέχρι τις 3 στις υπηρεσίες για να μάθω που ενδεχομένως βγαίνει το πιστοποιητικό που ήθελα. Το κατάφερα (έμαθα, δεν έβγαλα φυσικά).
Αν αρχίσω να εξιστορώ καταστάσεις είναι τουλάχιστον τραγελαφικές.

Μάι πόιντ ιζ ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνονται πολλά και έχουν τρελές παροχές. Είναι ότι η σχέση απόδοσης/τιμής των υπηρεσιών που προσφέρουν προσεγγίζει το 0. Κάποιοι λένε να μειώσουμε τον παρονομαστή, εγώ προτείνω να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τον αριθμητή.
Για αντιστρέψω τη συλλογιστική του ολντ μπόυ ισχυρίζομαι ότι αν οι έλληνες πολίτες είχαν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες θα εξασφαλίζονταν εκατομύρια εργατοώρες ετησίως. Χρήματα τα οποία με τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις,να προσληφθούν άτομα, να γίνουν αυξήσεις σε ιδ. υπαλλήλους ή να τρωγόντουσαν σε κόκα,μπαρμπούτι και πουτάνες (η σειρά τυχαία).
Ισότητα και ποιότητα ζωής λοιπόν και για τους υπολοίπους πλην δημοσίου που στηνόμαστε σε ουρές και χάνουμε τις ώρες και τη διάθεση μας.

 
At 7/30/2008 06:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το μπουζούκι είναι όργανο. Ο μπάτσος είναι όργανο. Άρα ο μπάτσος είναι μπουζούκι. Αυτή τη συλλογιστική ακολουθείς Ολντ Μπόυ και κάθονται και οι ψαγμένοι σου αναγνώστες και σχολιάζουν. Πφφφ...

 
At 7/30/2008 06:30:00 μ.μ., Blogger talos said...

Ανώνυμε: Στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει (θεωρητικά) το αυτοδιοίκητο; Εννοώ, είναι πρόβλημα γενικά διαφθοράς του δημοσίου, ή διαφθοράς (και ανοχής στην διαφθορά κυρίως) των πανεπιστημιακών; Το μισό διδακτικό προσωπικό που μπήκε, όπως λες, φωτογραφικά, δεν *εκλέχθηκε* σε μια θέση από κάποιους;

Επίσης το δημόσιο είναι μια εικόνα της κοινωνίας. Δεν είναι γη της επαγγελίας, είναι τριτοκοσμικό, είναι διεφθαρμένο και είναι αναποτελεσματικό. Αλλά επιμένω ότι πέρα από τους τύπους που μπήκαν με μέσο (αν και με το ΑΣΕΠ θεωρητικά θα περίμενε κανείς να υπάρχει μια βελτίωση), το βασικό ζήτημα είναι πολιτικό: πελατειακό κράτος, κράτος προμηθευτών και ημετέρων, κράτος που διαχέει την διαφθορά για να κλέβονται οι φορολογούμενοι απρόσκοπτα. Κατά τα άλλα η αντιμετώπιση της διαφθοράς ή απλά αδιαφορίας κάθε υπαλλήλου είναι πειθαρχικό ζήτημα - και θα πρέπει να υπάρχουν διοικητικοί μηχανισμοί ουσιαστικής καταγγελίας τέτοιων περιστατικών. Η αδυναμία του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού να αλλάξει τα πράγματα, λέει περισσότερα για το πολιτικό προσωπικό παρά για το δημόσιο αφεαυτό. (Σημειώνω πάντως πως και ο ιδιωτικός τομέας είναι μέσα στην διαφθορά στην Ελλάδα με άλλους τρόπους).

Δηλαδή τελικά πιστεύετε πως ο λόγος για τον οποίο τρέχει κανείς από γραφείο σε γραφείο για να πάρει ένα πιστοποιητικό είναι βασικά η "αδράνεια" των δημοσίων υπαλλήλων, ή ένα σύστημα που το απαιτεί αυτό; Στα ΚΕΠ γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Προσλαμβάνουν μόνο μεταλλαγμένους, ή είναι προσανατολισμένο όλο το σύστημα στην εξυπηρέτηση του πολίτη;

 
At 7/30/2008 06:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κάποιος που μπαίνει στο δημόσιο με ρουσφέτι είναι εξίσου διεφθαρμένος με αυτόν που τον διορίζει. Διαφθορά δεν υπάρχει αορίστως στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στον κάθε έναν βολεψάκια ΔΥ ξεχωριστά. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί απαλλάσσεις τους αργόσχολους ΔΥ από τις ευθύνες τους, αποδίδοντάς τις αποκλειστικά στο διεφθαρμένο κράτος. Το κράτος είμαστε όλοι μας.

 
At 7/30/2008 07:05:00 μ.μ., Blogger talos said...

Όχι - αυτός που μπαίνει με ρουσφέτι διεκδικεί λίγα και συχνά πράγματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωσή του. Ο διορίζων διεκδικεί πλούτο και ισχύ. Είναι η διαφορά μεταξύ των δωροληπτών της Siemens και του κλεφτρονιού που κλέβει για να φάει.

Επιμένω δε ότι η γενίκευση μηχανισμών τύπου ΑΣΕΠ θα έλυνε αυτό το πρόβλημα (η παρούσα κυβέρνηση βαδίζει στην αντίθετη κατεύθυνση). Τέλος αν όλοι οι ΔΥ (που συναντάς γιατί ΔΥ είναι και οι υποψήφιοι καρκινοπαθείς της Πτολεμαΐδας) έπαυαν να είναι "αργόσχολοι" μαγικά, με την ίδια διάρθρωση του δημοσίου, πιστεύεις ότι τα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου θα ήταν θεαματικά; Επιμένω: γιατί δουλεύουν τα ΚΕΠ; Δεν μπαίνουν με ρουσφέτι εκεί;

 
At 7/30/2008 07:14:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τάλω, θεωρείς ότι για τα πάντα φταίει το σύστημα, η διαφθορά του οποίου μολύνει τον κάθε ένα οιωνεί αδιάφθορο και φίλεργο ΔΥ. Επίτρεψέ μου να έχω άλλη αίσθηση για τις καλές προθέσεις των ΔΥ, κρίνοντας από τη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση. Οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι: θέλουν τα πάντα και τα θέλουνε τώρα.

Συμφωνώ ότι το βαθύτερο πρόβλημα είναι πρόβλημα δομής. Αλλά συμφωνώ επίσης ότι πρέπει να γίνουν και μαζικές απολύσεις των ανίκανων που πήραν τις θέσεις τους με μέσο. Γιατί και αυτοί είναι υπαίτιοι της παθογένειας του συστήματος.

 
At 7/30/2008 07:49:00 μ.μ., Blogger talos said...

μα οι ΔΥ είναι βγαλμένοι από την ίδια κοινωνία με εμάς! Είναι όσο αδίστακτοι είναι όλοι κατά μέσο όρο - ίσως και λιγότερο. Και εντάξει αν οι ΔΥ θέλουν "τα πάντα, τώρα", τι να πούμε για τον Λάτση και τον Μπόμπολα.

Η αλλαγή κοινωνικού κλίματος (προσδοκιών, απαιτήσεων) γενικά πάντως αλλάζει και τις πιο κυνικές συμπεριφορές. Και να σημειώσω ότι δεν υπάρχει (δικαίως βέβαια) ούτε ένας ιδιωτικός υπάλληλος που να παίζει π.χ. την ζωή του κορώνα-γράμματα (όπως ενδεικτικά οι πιλότοι των καναντέρ) για 3,60 χωρίς να υποχρεούται, προκειμένου να επιτελέσει κοινωνικό έργο - γιατί υπάρχει πάντα και η άλλη όψη. Στον ιδιωτικό τομέα (αλλά και στον δημόσιο σε κάποιον βαθμό) στην Ελλάδα οι θυσίες είναι τύπου Περάματος και μόνο.

 
At 7/30/2008 08:10:00 μ.μ., Blogger snoki said...

@talos & Ανώνυμος: Το κράτος αποτελείται από πολίτες, όχι από πολιτικούς ή ΔΥ. Αν φταίει το κράτος που δεν απολύει του ΔΥ, ή φταίει το κράτος που δεν έχει οργανώσει το σύστημα καλύτερα ή δεν έχει βάλει ΑΣΕΠ παντού, τότε φταίω εγώ, ο πολίτης... Συμφωνώ ότι χρειάζεται αλλαγή κλίματος και νοοτροπίας. Και στους ΔΥ, και στους Μπόμπολες. Διαφορετικά ερεθίσματα χρειάζονται οι μεν, και διαφορετικά οι δε για να αλλάξουν νοοτροπία.

 
At 7/31/2008 02:09:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ήμουν τις προάλλες στο υποκατάστημα της Εθνικής στην Πλατεία Κάνιγγος. Τα ταμεία είτε δεν είχαν κανένα υπάλληλο είτε υπολειτουργούσαν. Εντελώς όμως. Σε μια φάση μέτρησα δέκα λεπτά της ώρας χωρίς να αλλάξει νούμερο. Το χαρτάκι μου έγραφε εκτιμώμενο χρόνο 22 λεπτά και έκανα πάνω από μία ώρα.
Εν τω μεταξύ κανείς πελάτης δεν αγανακτούσε, κανείς πελάτης δεν διαμαρτυρόταν, κανείς πελάτης δεν φώναζε. Όλοι αυτοί θα βγαίναν μετά έξω θα παίρναν τα αυτοκίνητά τους και μπορεί να καραβρίζονταν για μια προτεραιότητα. Απέναντί τους όμως θα είχαν έναν «όμοιο» τους, έναν οδηγό.
Με την Εθνική Τράπεζα και τα υπερκέρδη της που παρείχαν το συγκεκριμένο ελεεινό αποτέλεσμα εξυπηρέτησης δεν θύμωνε κανείς.
Νομίζω ότι έχουμε ξεσυνηθίσει να θυμώνουμε με όσους είναι ή φαίνονται ισχυροί και προτιμάμε να θυμώνουμε με όσους είναι σαν εμάς.
Έχουμε στο μυαλό μας αποδεχθεί ένα στάτους κβο πραγμάτων, το οποίο νομιμοποιεί, θεωρεί αξία και δεν αμφισβητεί την Ισχύ.
Θυμώνουμε που ο δημόσιος υπάλληλος δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε και ενδεχομένως καλά κάνουμε. Ψέμματα. Σίγουρα κάνουμε καλά. Αντί όμως να θυμώσουμε με τους όρους της δικής μας εργασίας, με την εκμετάλλευση που εμείς τρώμε, θυμώνουμε με τον δημόσιο υπάλληλο που περνάει καλύτερα. Ξαναλέω, κακώς δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε. Αλλά αντί να τον φέρουμε στην δικιά μας εργασιακή ομηρεία, ίσως θα ήταν προτιμότερο να θυμώσουμε με τον εργοδότη που δεν μας πληρώνει τις υπερωρίες και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτό κλπ κλπ.

 
At 7/31/2008 02:56:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είναι καλά στημένο το παιχνίδι για να τα βάζει η πλέμπα με την πλέμπα. Και να ζηλεύουν οι εξαθλιωμένοι κάποιους ελάχιστα λιγότερο εξαθλιωμένους, θεωρώντας τους προνομιούχους και ρετιρέ.
Αντί να ζητάμε βελτίωση ζητάμε εκδίκηση βάση της προσωπικής μας ομιχλώδους συσσώρευσης θυμού. Σαν μονομάχοι, παλεύουμε στην αρένα για την διασκέδαση των καθικιών. Απολαμβάνουμε φαντασιώσεις τιμωρίας και μαζικών απολύσεων, χαιρετώντας τον καίσαρα για τη άψογη πολιτική του.
Είναι απλό: ο,τιδήποτε αφαιρείται από μια κοινωνική ομάδα συνοδεύεται από αφαίρεση αντίστοιχων πραγμάτων από όλες. Πάντα. Χωρίς εξαίρεση. Και δεν έχει ποτέ σχέση με ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και αποκατάσταση ισορροπιών. Αυτά είναι φούμαρα που παίζουν με το θυμικό και τις ανασφάλειές μας.

 
At 7/31/2008 11:10:00 π.μ., Blogger tyn said...

"Είναι απλό: ο,τιδήποτε αφαιρείται από μια κοινωνική ομάδα συνοδεύεται από αφαίρεση αντίστοιχων πραγμάτων από όλες"

Μηπως ομως ισχυει το αντιθετο και οτιδηποτε σπαταλαται υπερ μιας κοινωνικης ομαδας αφαιρειται απο τις υπολοιπες??

 
At 7/31/2008 11:48:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

to kratos eimaste oloi emeis ... den ginete na perimenoume apo tous allous na einai kaloi, koinonika-dikaioi alla emeis opou mas boleuei na "ekmetaleuomaste" akribos auta ta kena tou sustimatos pros ofelos mas... an eisai DY loufareis (den loufaroun oloi) an eisai Ele8eros epaggelm ladoneis (den ladonoun oloi) to sustima na kaneis ti douleia sou, an eisai giatros perneis fakelaki (den pairnoun oloi) an eisai dikastis ta pairneis (den ta pairnoun oloi).......
Den ginetai na ta krinoume ola epifaneiaka kai me ti logiki oti den einai aspro einai mauro.... kai den mporoume apo to eidiko na pame sto geniko kai na bgazoume sumperasmata tampeles...

Y.G O.B esy antedrases stin trapeza?
den antidra o pelatis den antidra o ypallilos se allon ypallilo otan blepei oti "parekleinei" den antidra o ypallilos ston dieu8unti.. o dieu8untis ston gkargkana o gkargkanas ston allogomouri kok kai toumpalin... eimaste adiaforoi me oti sumbainei guro mas arkoumaste sto afou ego eimai entajei kai pernao kala= ola ok ejalou oute ego 8a bgalo to fidi apo tin trupa oute enas koukos fernei tin anoiji... ase pou exo epilejei idi allous na ta ru8misoun ayta ... kai an den ta ru8mizoun einai polu "kakoi" kai ego eimai entajei giati tous krino...
nomizo oti o/i aerosol e8ese to 8ema stin pragmatiki toy diastasi asxoloumaste me ton opoiodipote se upoti8emeni kaluteri 8esi apo emas (dendro) kai ka8olou me ta basika zitimata (dasos) pou os atoma kai koinonia kat epektasi ofoiloume na asxoloumaste..... "Είναι απλό: ο,τιδήποτε αφαιρείται από μια κοινωνική ομάδα συνοδεύεται από αφαίρεση αντίστοιχων πραγμάτων από όλες. Πάντα. Χωρίς εξαίρεση."
anomymos1 gia na min mperdeomaste

 
At 7/31/2008 01:26:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

επειση παλι ανέφερε ο Ο. Β. το οτι θελουμε να ισοπεδοθουν οι δημοσιοι υπάλληλοι με τους εν ελλάδι ιδιωτικούς....η αποψη μου είναι οτι ουτε απληρωτες υπερωριες ζητάω να κάνουν, ουτε να μην παιρνουν τις αδείες τους, ούτε να είναι τιποτα ρομποτάκια. Να κάνουν τι δουλεια τους απλα...αυτο θέλω και να μην φέρονται στους συμπολίτες, κυρίως στους πιο αδύναμους - σαν ζωα. Αυτοι ακομα και ενα καλημέρα δεν κάνουν το κόπο να που, μονο μουγκρίζουν...εκτός αν και αυτό είναι εργασιακός μεσαίωνας...τι να πω. Το προβλημα δεν είναι στα χαρτιά και στους νόμους, το προβλημα ειναι τι γίνεται στην πράξη, απο τις 2.30 τα εχουν μαζεψει - εκτος να και το 8 ωρω ειναι και αυτο εργασιακος μεσαίωνας, μουφες υπερωρίες, επιδόματα ότι να ναι - άλλοι ωφελούντε, άλλοι αδικούντε κατάφωρα, αναρωτικές αδείες εχουν προστεθεί στις κανονικές ατυπα...
Φαντάζομαι και οι περισσότεροι θα συμφωνούν, προς θεου οι ανθρωποι μην μπουν στο ιδιο λουκι με τους, εν ελλάδι το τονίζο αυτο, ιδιωτικούς υπαλλήλου, αλλά όχι και ετσι όπως έιναι τώρα....

 
At 7/31/2008 04:03:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«O.B esy antedrases stin trapeza?»
Όχι.

 
At 7/31/2008 06:53:00 μ.μ., Blogger Univers said...

Ειπώθηκε και αυτό:
"Το ότι θέλει αναμόρφωση δεν σημαίνει ότι(...) Β. Η οδηγός του ΗΣΑΠ (που απεργεί σήμερα) π.χ. δεν κάνει την δουλειά της (άσχετο από αν την βλέπεις), αλλιώς δεν θα υπήρχαν (φθηνά, φθηνότατα - και καλώς) Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην πόλη."

Το ότι υπάρχουν φθηνά ΜΜΜ στην πόλη οφείλεται όχι στην ποιότητα δουλειάς των δημοσίων υπαλλήλων τους αλλά στην γενναία επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλ. από εμάς). Τελικά τα φθηνά ΜΜΜ είναι ψευδαίσθηση, πληρώνονται έτσι και αλλιώς πολύ ακριβότερα.

 
At 7/31/2008 07:40:00 μ.μ., Blogger xasodikis said...

...και ένα μέρος από την γενναία επιδότηση του κρατικού προϋπολογισμού, που λες φίλε Univers, καταλήγει επίσης σε μισθούς και έξοδα παραστάσεως των μελών των διοικήσεων εφτά (!!!) οργανισμών αστικών συγκοινωνιών (μετράω: ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ, Προαστιακός), για τον εξαιρετικό συντονισμό των οποίων στην παραγωγή συγκοινωνιακής πολιτικής πολλά θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά ας το αφήσουμε.
Βέβαια, στο Λονδίνο που έχουν μόνο το London Transport για να κάνει τη δουλειά όλων αυτών είναι κουτόφραγκοι, εμείς ξέρουμε καλύτερα.

Άσχετο με τη συζήτηση; Πιθανόν, πιθανόν και όχι: εξαρτάται σε ποιες παραμέτρους επιλέγουμε να εστιάσουμε.

 
At 7/31/2008 08:37:00 μ.μ., Blogger Stepas said...

Έγραψες old-boy.Απλά και κατανοητά καταρρίπτεις ένα ανούσιο ιδεολόγημα που μας προβάλλουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

 
At 8/07/2008 12:55:00 π.μ., Blogger mantz said...

Συμφωνώ με τα σχόλια περί λαϊκισμού αλλά πιο κρίσιμο θεωρώ την παραποίηση των λέξεων και τη σύγχυση εννοιών.
Η λέξη "δικαίωμα" έχει ξεχειλώσει πάαααρα πολύ και ο κίνδυνος είναι ότι αν κάποια στιγμή απειληθούν πραγματικά δικαιώματα η σύγχυση των εννοιών και η καλλιεργημένη αδιαφορία της κοινής γνώμης δεν θα δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον για την υπεράσπισή τους. Προσοχή λοιπόν μην παίζουμε με τη φωτιά.
(περιέργως, σε πιο πάνω σχόλιο αναφέρεσαι στην αξία της ακριβολογίας...)

 
At 8/07/2008 01:51:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

H στιγμή πάντως που όχι απλώς απειλούνται αλλά καταπατούνται σε ευρεία βάση δικαιώματα όπως το δικαίωμα να πληρώνεσαι τις υπερωρίες σου ή το δικαίωμα να ασφαλίζεσαι για την εργασία σου, έχει φτάσει προ πολλού στον ιδιωτικό τομέα. Οπότε η φωτιά μάλλον καίει εδώ και καιρό.

 
At 7/27/2009 07:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home