Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2008

Η Αβάσταχτη Βαρύτητα του Είναι

Τραγωδία πριν από λίγα λεπτά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, όταν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, αφού ολοκλήρωσε την τριήμερη κριτική του για το «ΒΑΤΡΑ-Χ» του Δημήτρη Λιγνάδη, αυτοπυρπολήθηκε μην μπορώντας να αντέξει την βεβήλωση που υπέστη ο χώρος δέκα μέρες πριν.
Ο γνωστός κριτικός πέθανε κρατώντας σφιχτά μια Παλαιά Διαθήκη, οι στάχτες της οποίας ανακατεύτηκαν με τις δικές του και διασκορπίστηκαν στο θέατρο. Το υψωμένο φρύδι του όμως εξακολουθεί να καίγεται, ενώ επίγειες και από αέρος δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν ανεπιτυχώς έως τώρα να θέσουν την εστία υπό έλεγχο.
Το έργο τους δυσχεραίνει το γεγονός πως το φλεγόμενο φρύδι δεν μένει σε ένα σημείο, αλλά ταξιδεύει προς Αθήνα, με αδιευκρίνιστους έως τώρα σκοπούς, κατά πάσα πιθανότητα όμως εκδικητικούς, καθώς εκτιμάται ότι θέλει να καρφωθεί στο πρόσωπο όλων όσων δεν σεβάστηκαν το Βάρος της Κληρονομιάς του Ελληνικού Παρελθόντος.
Και είναι πολλοί.

25 Comments:

At 7/21/2008 08:34:00 μ.μ., Blogger Βάσκες said...

Μήπως παραπέρνουμε τον εαυτό μας στα σοβαρά; Εμείς οι κριτικοί τέχνης, εμείς οι μπλόγκερς, εμείς οι απάτριδες, ανάδελφοι, κατατρεγμένοι;

Μήπως να χαλαρώσουμε λίγο και εμείς και τα φρύδια μας;

 
At 7/21/2008 09:29:00 μ.μ., Blogger I.I said...

εγώ θέλω να πάω στη Χαβάη όπως ο κύριος στη φωτό. λες να με βρει εκεί το φρύδι; σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο προτείνω την καθιέρωση της φράσης: φρύδι κολοβό που με βρήκε.

καλό καλοκαίρι

 
At 7/21/2008 10:25:00 μ.μ., Blogger greekgaylolita said...

Γιατι τον Κοσμακο τον Βιδο που τον πας?;-)
Προτιμω να βεβηλωνει ο Λιγναδης τη Επιδαυρο pantvw , παρα οι πατουσες της αταλαντης συμμαθητριας του μεγαροΧρηστου και της Ντεπυ Μαρκορα, Νονικα(αλλα εκει ολες οι ΔΟΛογραφιδες σφυρανε αδιαφορα;-)
Κοσμα και Κωστα και Γιωργο Σαρρηγιαννη ειστε εΔΟΛ?
Γιατι παιρνω και μιλαει;-PPP

 
At 7/21/2008 10:25:00 μ.μ., Blogger greekgaylolita said...

"παντως"

 
At 7/21/2008 10:51:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

όλα βαίνουν κατ'ευχήν με τη συνωμοσία; πετύχατε όσα θέλατε; το αντίπαλο δέος, τα χρήματα, την επιτυχία, τον πολυπόθητο ανταγωνισμό μέσω blogging; το show καλά κρατεί στην τηλεόραση(δεν έχω τηλεόραση); θα κάνουν καμιά συγκέντρωση φέτος οι αριστεροί στο Σύνταγμα να δείξουν στους υπόλοιπους πως νοιάζονται για το περιβάλλον, να τους κατηγορήσουν και να τους κινητοποιήσουν ή περιμένουν να το προστατεύσουν με έργα και προσωπικό κόπο, σιωπηλά, δίχως τυμπανοκρουσίες;

 
At 7/21/2008 10:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πώς θα ανέβει στην εξουσία άλλο κόμμα εκτός των δυο μεγάλων κομμάτων όπως παρότρυνε ο old-boy; δίχως συγκεντρώσεις κι ανάλογη πολιτική τακτική;

 
At 7/21/2008 11:26:00 μ.μ., Blogger squarelogic said...

sorry,αλλά το χαβανέζικο δίπλωμα οδηγησης που κολλά?

..ετσι για να μη μείνω με την απορία...

 
At 7/21/2008 11:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η μαλακία σου πάει σύννεφο ολντ μπόι κατά καιρούς. Όχι όμως πάντα.
Ο Γεωργουσόπουλος κάτι ξέρει πάρα πάρα πάρα πολύ περισσότερο από εσένα τον απελευθερωμένο εξυπνάκια, που δεν βλέπει πέρα από την μύτη του. Έχεις γνώμη επι παντός επιστητού, άστητου κλπ Στο αυριανό ποστάκι τράβα μας και μια αστροφυσική ανάλυση για τον κόκινο ή τον γαλάζιο πλανήτη. Εμπαθής είναι συχνά ο Γεωργουσόπουλος, τα ξέρει όμως τα επιδαυριακά.

 
At 7/22/2008 12:23:00 π.μ., Blogger greekgaylolita said...

Και τα ΔΟΛιανα επισης.

 
At 7/22/2008 12:45:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Bάσκες, χωρίς να είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοείς, δεν έχω πρόβλημα να δεχθώ ότι πρέπει να χαλαρώσουμε το φρύδι μας άπαντες και αν το σηκώνω κι εγώ καμιά φορά, ασφαλώς πρέπει να το χαμηλώνω κι εγώ.
Squarelogic, είναι από μια φετινή αμερικάνικη κωμωδία που λέγεται «Superbad». Την έβαλα ως ό,τι ελαφρότερο (συμπαθές ωστόσο) σε αντιδιαστολή με την αβάσταχτη βαρύτητα του είναι του Γεωργουσόπουλου.
Αnasthe, έκανες τις προάλλες ένα σχόλειο στο ποστ της κηδείας και ένα την επόμενη λέγοντας ότι δεν έχεις κάτι ιδιαίτερο να πεις αλλά είναι ευχάριστο που μπορείς να γράφεις ελεύθερα ό,τι θέλεις και αισθάνθηκα όμορφα και δικαιωμένος για την επιλογή μου να μην πειράζω τα σχόλια. Και στο προηγούμενο ποστ το μαλάκισες εντελώς. Σε παρακαλώ πολύ περιόριζε τα σχόλιά σου σε ένα - δυο ανά ποστ.
Aνώνυμε των 11:55, γιατί έχεις τόσο πρόβλημα να γράψεις το όνομά σου; Γιατί τόση δειλία; Εκτός και αν με διαβάζεις τόσο καιρό ώστε να έχεις άποψη για το πως φέρομαι συνολικά, αλλά ούτε μπλόγκερ είσαι ούτε έχεις κάποιο άλλο σταθερό ψευδώνυμο. Μπορεί να ναι κι έτσι, τι να πω. Τώρα επί της ουσίας τον Γεωργουσόπουλο τον διαβάζω χρόνια. Τον έχω σχολιάσει άλλωστε και σε παλιότερα ποστ. Για κάποιον που διαβάζω χρόνια διατηρώ το δικαίωμα να έχω άποψη. Αν με είδες να κάνω θεατρική κριτική να μου το προσάψεις. Όποτε μιλάω για πράγματα που δεν γνωρίζω διευκρινίζω ότι είναι πράγματα που δεν γνωρίζω και ότι μιλάω με την ιδιότητα του ασχέτου. Αν θες έχω και παραδείγματα να σου δώσω πρόσφατα. Από εκεί και πέρα αυτό που έκανε ο Γεωργουσόπουλος στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεφεύγει πολύ από την θεατρική κριτική (και το λέει και ο ίδιος σε ένα από τα τρία άρθρα του). Αν βλέπεις κάπου να του καταλογίζω ασχετοσύνη ή αγραμματοσύνη να μου το πεις. Αν βλέπεις να αντιπαρατίθεμαι θεατρολογικά μαζί του να μου πεις ότι μιλάω επί παντός του επιστητού.
Αν τέλος θες να πεις ότι δεν δικαιούμαι να τον ειρωνευθώ, επειδή αυτός ξέρει, κι εγώ λοιπόν ξέρω να ειρωνεύομαι. Και αυτό που ξέρω κάνω.

 
At 7/22/2008 02:30:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

old-boy, σέβομαι τον τρόπο σου στο άνω σχόλιο, αλλά δεν μπορώ να σεβαστώ το αίτημά σου. Σε ένα board στο αθηνόραμα γράφουν επανειλλημένα με το ονομ/μό μου, παλιότερα από το forum του rockFm μεταφέρονταν κείμενα και συνωμοσιολογίες σε Ελευθεροτυπία, Γαλέρα ενώ άγνωστος σε εμένα "νταβατζής" με ψευδώνυμο berghof, προχώρησε σε ύβρεις. Δημοσιογράφοι από εφημερίδες, τα free press και lifestyle έντυπα συνεχίζουν την ίδια νοοτροπία, στα free press τακτικοί συντάκτες βρίζουν όποτε θέλουν τους αναγνώστες τους στην ουσία, ενώ αυτά που γράφεις δε συμβαδίζουν με τις πράξεις σου. Ο Στάθης Σταυρόπουλος επανειλλημένα δανείζεται φράσεις για τα σκίτσα και τα κείμενα της στήλης του στην Ελευθεροτυπία. Λυπάμαι, δεν μπορώ να σεβαστώ ούτε το blog σου, ούτε τους σχολιαστές, ούτε άλλους ανγνώστες εφόσον εσύ παρέχεις το δικαίωμα και όσοι προανέφερα ασπάζονται αυτήν την νοοτροπία. Δεν τρέφω κανένασεβασμό πια ούτε σα έντυπα ΜΜΕ, το απέδειξα σε προώθηση πολλών άρθρων σε μαζικά ενοχλητικά email. Όπως και τα έντυπα ΜΜΕ δε σέβονται τους αναγνώστες τους στην πλειοψηφία, έτσι όπως αντιλαμβάνομαι εγώ τον σεβασμό. Ναι, σε εκείνο το post δεν είχα τίποτε περισσότερο να προσθέσω σχετικό με το post. Σε έχω παροτρύνει ο ίδιος όποτε κάνεις κέφι να τα σβήνεις, διαφορετικά, και τι έγινε, στ'αρχίδια σου.

 
At 7/22/2008 02:40:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

σε βεβαιώνω πως δεν είναι προσωπικό, έχω χεσμένα τα εγχώρια έντυπα ΜΜΕ, το copyright, τους bloggers οι οποίοι δε σέβονται το blog τους και όσους εργάζονται σε αυτά. Γράφω και χρησιμοποιώ όποιο κείμενο θέλω, όποτε μπορώ και κάνω κέφι. Με την εγχώρια κρατική και ιδιωτική τηλεόραση δεν ασχολούμαι.

 
At 7/22/2008 11:04:00 π.μ., Blogger gerasimos said...

Δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από διαμάχη γενεών, όπως και στην πρόσφατη κόντρα του Γεωργουσόπουλου με τον Στάθη το Γουργουρή, τον Βασίλη Λαμπρόπουλο και άλλους νεοελληνιστές του εξωτερικού. Ο άνθρωπος έχει αναθέσει στον εαυτό του το έργο της υπεράσπισης όσων θεωρεί ιερά και όσια του νεοελληνικού πολιτισμού - είτε πρόκειται για τους κληρονομημένους 'εθνικούς' μας ποιητές, είτε για την αρχαία αθηναϊκή τραγωδία - ενάντια στους 'μεταμοντέρνους'. Ζει το προσωπικό του δράμα, και γι' αυτό και μόνο αξίζει τη συμπάθειά μας.

 
At 7/22/2008 01:54:00 μ.μ., Blogger gremiii said...

Και καλά το McLovin(' it).
Fastφουντοεπώνυμο από τα λίγα.
Αλλά κι εσύ βρε Χαϊβάνη στην οδό Μομόνα?
Μα, Μο..μό..να Χονο..λού..λου???
Τι στο καλό, κεκεδίζουν εκεί χάμω?

 
At 7/22/2008 03:56:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Προς στιγμή νόμισα πως το ποστ θα αναφερόταν στο προσφάτως αποκτηθέν δίπλωμα οδήγησης των γνωστών ελλήνων επιστημόνων της Χαβάης...
Μετά θυμήθηκα το: "if you look like your passport photo, in all probability you need the journey".
Μετά ήρθε ο Γεωργουσόπουλος.

...εκτιμάται ότι θέλει να καρφωθεί στο πρόσωπο όλων όσων δεν σεβάστηκαν το Βάρος της Κληρονομιάς του Ελληνικού Παρελθόντος...

Μήπως το φρύδι είχε αυτονομηθεί και μετά τη βόλτα του θα επέστρεφε ως μπούμερανκ στον Γ. , οπότε κι αυτός προτίμησε να αυτοπυρποληθεί, παρά να ατιμαστεί?

 
At 7/22/2008 04:51:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Bessie, η αλήθεια είναι ότι δεν το σκέφτηκα. Αλλά συνδυάζοντας τις δυο πληροφορίες (το δίπλωμα των επιστημόνων της Χαβάης και τον τρόπο που βγαίνουν οι άδειες οδήγησης στην Χαβάη σύμφωνα με όσα δείχνει η ταινία) πολλά εξηγούνται.

 
At 7/22/2008 05:48:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

δίπλα στην Έλλη (σχεδόν), τον κινηματογράφο στην οδό Ακαδημίας, βρίσκεται internet cafe για όσους χρειαστούν internet ενώ κυκλοφορούν στο κέντρο.

 
At 7/22/2008 05:50:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ουδεμία σχέση με τις τηλεοπτικές αναφορές του πιτσιρίκου και τα γούστα του.

 
At 7/22/2008 08:45:00 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Η αλήθεια είναι πως ό,τι και να πει κανείς σε βάρος του Γεωργουσόπουλου, θα πέσει μέσα κατά 99.9%. Μένει να δούμε αν όσα είπε έχουν βάση. Αν εξαιρέσει κανείς τους αστείους χαρακτηρισμούς και τη δίκη προθέσεων, φοβούμαι πως τα πράγματα είναι έτσι. Η παράσταση αυτή ήταν από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες μου στο θέατρο. Κάπως έτσι φανταζόμουν το Δελφινάριο.

 
At 7/22/2008 09:36:00 μ.μ., Blogger greekgaylolita said...

Ειχες χασει τη Νονικα δηλαδη;)
(το Δελφιναριο μπροστα της ειναι Επιδαυρος)

 
At 7/22/2008 11:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ουφ πια καλοκαιριάτικα!

 
At 7/23/2008 04:36:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, είναι κάμποσο δημοφιλές να έχετε φίλο ηλεκτρολόγο ο οποίος ονομάζεται Βασίλης. Το γιατί είναι δημοφιλές ούτε αυτό το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι πως κάμποσοι μέχρι τώρα δίχως να τους ρωτήσω μου έχουν πει πως έχουν φίλο ηλεκτρολόγο ονόματι Βασίλη. Μυστήρια σύμπτωση, εγώ ως χρησμό το αντιμετωπίζω, σε καλό να τους βγει.

 
At 7/23/2008 06:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

όποιος έχει πρόβλημα με το ονομ/μό του, το ψευδώνυμό του, θέλει να αναρτήσει μηνύματα στο www.athinorama.gr/messageboard και να κρύβεται, μπορεί ευχαρίστως να χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο με το οποίο γράφω: anasthe. Την αντίστοιχη διεύθυνση του blog στην google, anasthe.blogspot.com, όπως και τη διεύθυνση email, anasthe.gmail.com, τη χρησιμοποιώ ήδη. Blog δεν υφίσταται, τη διεύθυνση απέκλεισα από χρήση τρίτων. Το αναφέρω καθώς ήδη χρησιμοποιούν ονομ/μο και ψευδώνυμο στο εν λόγω board ενώ πριν αρκετά χρόνια δεν το έκαναν. Ευχαριστώ.

 
At 7/23/2008 06:38:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

το ονομ/μό μου είναι θεόδωρος Αναστασίου, όσοι θέλετε να συνωμοτήσετε κι έχετε πρόβλημα μαζί μου, ελεύθερα στο www.athinorama.gr/messageboard γράψτε με αυτό ό,τι σας αρέσει. Από Σεπτέμβριο - πρώτα ο Θεός (πιστεύω στον Θεό, δεξιός, ψηφίζω Ν.Δ., δεν είμαι άθεος) - θα είμαι στο 1ο ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ στον Αγ. Κήρυκα, στη Ζακύνθο, λόγω μετάθεσης. Περαιτέρω θα σας ενημερώσω προκειμένου να πράξετε ανάλογα στο athinorama ή όπου άλλου θέλετε. Ευχαριστώ και πάλι.

 
At 8/13/2008 05:48:00 μ.μ., Blogger ioanna d-k said...

padws einai tragiko k tragiko einai epishs pou xrhshmopoiun skhnika pou xalane to xwro k ton fteiroun.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home