Τετάρτη, Ιουλίου 02, 2008

Από τον Χαριστέα στην Αριστέα

Συνεχίζοντας μια σκέψη που πρωτοδιάβασα στον Sraosha, μπορεί να πει κανείς ότι η βασική διαφορά ανάμεσα στο καλοκαίρι του 2004 και στο καλοκαίρι του 2008, είναι ότι ενώ τότε η χώρα συνταρασσόταν από τον Χαριστέα, τώρα δεν συνταρράσσεται και τόσο από την Αριστέα (με τον όρο «Αριστέα» εννοείται εφεξής συνεκδοχικά και ο Τέλλογλου).
Δηλαδή η μετάβαση από τον Χαριστέα στην Αριστέα είναι η μια μόνο όψη του νομίσματος και πιθανότατα η πιο επιφανειακή.
Η άλλη όψη είναι η όψη της αντίδρασης του κόσμου τότε και τώρα: η δικαιολογημένη έκσταση του τέσσερα και η αδικαιολόγητη (;) απάθεια του οκτώ.
Ποιού κόσμου όμως;
Αυτού που αμέσως μετά την μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών ξαναβγάζει κυβέρνηση τη ΝΔ;
Αυτού που στη συνέχεια ξαναψηφίζει για αρχηγό του κόμματός του τον Γιώργο Παπανδρέου;
Μετατρέπομαι σε ολοένα και λιγότερο δημοκράτη, μετατρέπομαι σε άνθρωπο που θα αρχίσει να πρεσβεύει όσα μια ζωή βαθιά απεχθανόταν.
Πάντως, για να είμαστε στοιχειωδώς δίκαιοι, δημοσιογραφική κατάντια δεν είναι ο Καψαμπέλης με τον Παπαγιάννη και τον Σπίνο, δημοσιογραφική κατάντια είναι η αντιμετώπιση του Αναστασιάδη από το «Mega» πριν και μετά την πώληση του «Πρώτου Θέματος».
Ο πολιτικός κόσμος, ο εκδοτικοδημοσιογραφικός κόσμος, ο επιχειρηματικός κόσμος, ο δικαστικός κόσμος, ο κόσμος σκέτο, όλοι αυτοί οι κόσμοι μπλέκονται γλυκά, όλα είναι όπως θέλουμε να είναι, όσα μαθεύτηκαν δεν θα μαθεύονταν ποτέ αν δεν είχαν έρθει με το ζόρι απ' έξω, όσα μαθεύτηκαν τα ξεχνάμε αμέσως, τα υποτιμούμε αμέσως, τα μετονομάζουμε αμέσως, έπιασαν οι ζέστες, άρχισαν και οι άδειες των πάσης λογής Μάκηδων και «Ανατροπών», δέχομαι στοιχήματα ότι η χρονιά θα αρχίσει στον πάγκο με Τεν Κάτε και θα τελειώσει με Ντούσαν, δέχομαι στοιχήματα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σαρώσει ξανά σε ψήφους στις επόμενες εκλογές, δέχομαι στοιχήματα ότι αν δεν ήταν ο Τέλλογλου και η Αριστέα δεν θα ήταν κάποιοι άλλοι στις θέσεις τους, δέχομαι στοιχήματα ότι δεν έχουν βγει από τα φυτώρια και δεν είναι αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας και της ελληνικής δημοσιογραφικής παράδοσης αλλά εξαιρέσεις και στατιστικά λάθη, που με την επιμονή τους σε μια δημοσιογραφία που ερευνά αντί να συζητά, σε μια δημοσιογραφία που τολμά αντί να συμβιβάζεται, μάς έχουν βάλει καλοκαιριάτικα στη δυσάρεστη θέση να ασχολούμαστε με πράγματα με τα οποία κανείς δεν θέλει να ασχολείται, ούτε καν τα κόμματα της Αριστεράς, αφού είτε δεν έχουν διάθεση να παίξουν ενεργότερο ρόλο στο παιχνίδι, είτε έχουν πάρει και αυτά το μαύρο κατιτί τους από την Ζίμενς (ή από κάποια άλλη σαν αυτήν), οπότε στη δεύτερη εκδοχή το fair play (η μη προσπάθεια σκοραρίσματος όταν η άλλη ομάδα έχει παίκτες ξαπλωμένους στο χορτάρι) δεν είναι δικομματικό αλλά διακομματικό.

13 Comments:

At 7/02/2008 09:15:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κατάλαβα. Έπαιξες με τη χρονική διαδοχή μαέστρο: το προηγούμενο post ήταν η απάντηση σε τούτο εδώ!

Δηλαδή ... μάς προτείνεις να την κάνουμε για την Αλάσκα.

Δεν πολυδιαφωνώ.

 
At 7/02/2008 09:36:00 μ.μ., Blogger Alpha said...

εγώ διαφωνώ τελείως

όχι μ αυτά που λες.σ αυτά όπως πάντα με βρίσκεις σύμφωνο.

διαφωνώ μ αυτή τη γκρινιάρικη οπτική.διαφωνώ μ αυτή τη συνεχή γκρινιάρικη οπτική.

για μένα είναι κρίμα ένα ταλέντο σαν το δικό σου στη γραφή, να σπαταλιέται συνεχώς αναπαράγοντας αυτή τη "όλα γάμησετα είναι.μα τελείως μπουρδέλο και αδιέξοδο" φρασεολογία που τελικά αναπαράγουν και οι χατζηνικολάου, και οι τρέμη και οι ευαγγελάτοι αυτού του τόπου.

εκεί καταλήγουν κι αυτοί.σε μια απελπιστικά απελπισμένη απεγνωσμένη περιγραφή της πραγματικότητας.

αυτοί βέβαια το κάνουν για να κονομήσουν, εσύ το κάνεις γιατί πιθανά σε πονάει(όπως και μένα, όπως και τους περισσότερους που διαβάζουμε το βλογ σου μανιακά)το να βλέπεις τη χώρα σ αυτή την κατάντια.

αλλά ρε γμτ. το πρόβλημα δεν πρόκειται να λύθει από το επίπεδο κατανόησης που αρχικά το δημιούργησε.

(βαρυέμαι να το ανάλυσω το τελευταίο, αλλά αν χρειάζεται...)

θα μου πεις "και τι να κάνω ρε φίλε?" "να σχολιάζω χαζοχαρούμενα μ αυτά που βλέπω?"

δεν ξέρω.και σίγουρα είναι πιο σεξυ η γραφή όταν δημιουργεί ζοφερά συναισθήματα.

όμως αν πρέπει ν αλλάξει κάτι, θα πρέπει ν αρχίσει από μας.λένε.

(πολύ πολύ φιλικά και με πολύ ειλικρινή εκτίμηση)

 
At 7/02/2008 11:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Από τις μίσες της Μιζενς, με ενοχλούν πολύ περισσότερο άλλα πράγαματα.

Με ενοχλεί που τα πανεπιστήμιά μας παράγουν ευνουχισμένα μυαλά και υποψηφίος του ΑΣΕΠ.
Με ενοχλεί ότι η αριστερή ηθική έχιει κυριαρχήσει και ενοχοποιεί ότι δεν της γουστάρει και ότι δε κολάει με τη συνθηματολογία της.
Με ενοχλεί το υφάκι του απόλυτου τίποτα του Τσίπρα.
Με ενοχλεί το θεοσεβούμενο ύφος του Ρουσόπουλου και των συν αυτω που μόνο ξόρκια δε κάνουν μπροστά στις κάμερες όταν ακούνε τη λέξη διαφθορά και απάτη.
Με ενοχλει η μαυρίλα και η μιζέρια των καναλιών λες και η χώρα κατοικείται από δέκα εκατομμύρια χαμηλόσυνταξιούχους που πεινάνε.

Ας υπήρχε ένα όραμα στο κόσμο, ένας στόχος, ένας προσανατολισμός κι ας ήταν και με τη χορηγία της Ζήμενς.

 
At 7/03/2008 12:43:00 π.μ., Blogger Βάσκες said...

Κάπου όμως, κάπου επιτέλους, πρέπει να καταλήξουμε.

Ωραία ξεκινάμε με το να τους ξεμπροστιάζουμε.

Ας το πάμε παραπέρα που θα έλεγε και ο mosaic.

Ας σταματήσουμε να κλέβουμε τα λίγα (όσα μας δίνεται η ευκαιρία) για να μπορούμε να πλακώνουμε αυτούς που κλέβουν τα πολλά.

Γιατί τώρα το μόνο που λέμε είναι "και εγώ αν ήμουνα στην θέση τους θα τα έπαιρνα".

Ε όχι να μην τα έπαιρνες. Δεν μπορεί όλα να τα λύσει "το σύστημα".

 
At 7/03/2008 01:24:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Mosaic, πιθανότατα να έχεις δίκιο και να πέφτω στην παγίδα που περιγράφεις. Αλλά από την άλλη μου φαίνεται και λίγο αδιέξοδο το πράγμα, με την έννοια ότι και το να μην γράφω καθόλου για αυτά τα ζητήματα δεν το βρίσκω προτιμότερο. Να γράφω για αυτά τα ζητήματα διαφορετικά; Ίσως να είναι μία λύση. Αλλά αν η μόνη εναλλακτική προσέγγιση που μπορώ να έχω σε αυτά τα ζητήματα είναι η ειρωνική (την οποία ενίοτε χρησιμοποιώ), αν μη τι άλλο γράφω και για ανθρώπους που τους τρώνε οι αρκούδες και κάνω και τα κόκαλα του Κάφκα να τρίζουν και προσπαθώ και μέσα από τα γκολ της Τουρκίας στο τελευταίο λεπτό να ανακαλύψω μια άλλη ιστορία.
Θέλω να πω -όχι ότι λες κάτι διαφορετικό και συ δηλαδή- πως αν μιζερολογώ με τέτοιου είδους ποστ υπάρχουν και τα διαφορετικού είδους.
Βάσκες, θα ήταν μια καλή αρχή αυτή, πράγματι.
Τζόνυ, υπήρχε κι ένα σινεμά παλιά η «Αλάσκα». Αλλά ήμουν μικρός :)

 
At 7/03/2008 01:32:00 π.μ., Blogger costinho said...

"είτε έχουν πάρει και αυτά το μαύρο κατιτί τους από την Ζίμενς"...

Ευτυχώς η μομφή έχει στόχο την Αριστερά και κανείς (μας) δεν θα το πάρει χαμπάρι. Αν περιείχε έστω και ένα όνομα γνωστού-άγνστου-τσουρδέλου ομοφυλόφιλου, ποιος σε γλίτωνε ομοφοβικέ μπλόγκερ... Ευτυχώς δεν υπάρχουν και a-lawyers...

Πάντως δεν μπορώ να συμφωνήσω με τον mosaic. Σπάνια εισπράττω γκρίνια σ'αυτό εδώ το μπλογκ. Κυρίως κυνισμό διακρίνω, χιούμορ και μερική αποστασιοποίηση. Για άλλους, βέβαια, αυτά είναι χειρότερα. Για μένα είναι λόγος να επισκέπτομαι καθημερινά ετούτη εδώ τη σελίδα.

Τον έβγαλαν που τον έβγαλαν ομοφοβικό, μην τον βγάλουμε και μίζερο... Ντροπή...

 
At 7/03/2008 01:38:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aπό την αρχή το μυαλό μου είχε πάει ΣΕ ΑΥΤΟΝ τον Costinho, της φωτογραφίας, αλλά μετά είχα πει, πως όχι, κάτι άλλο θα σήμαινε.
Χα :)
Όσο για a-lawyer μη νομίζεις, τώρα θα με περιλάβει ο Τάλως
(αστειεύομαι, όχι βέβαια πως υπάρχει η παραμικρή σύγκριση ή αναλογία μεταξύ των δύο τους).

 
At 7/03/2008 02:45:00 π.μ., Blogger costinho said...

Αυτός της φωτογραφίας απλώς ήρθε και συμπλήρωσε όμορφα το παραμύθι της ετερωνυμίας, όχι ιδανικά όμως, καθ'ότι πρόκειται για τον Costinha -κατ'εξοχήν άμπαλο περιφερόμενο της πάντα τραγικής άμυνας αυτής της τόσο αναξιόπιστης και ντεμέκ φαντεζί ομάδας. Κάτι σαν την αφεντιά μου δηλαδής...

 
At 7/03/2008 05:53:00 μ.μ., Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Oi 2 δημοσιογράφοι που αναφέρεται φαντάζομαι έχουν καλυψη από την εργοδοσία τους για αυτό που κάνουν. Είναι εντυπωσιακό πόσο πολιτικό πρίσμα και παραμόρφωση πέφτει από τον κύριο όγκο εντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για το θέμα. Μόλις άρχισε και ο Ελευθερος Τύπος να καλύπτει την δίκη Σίμιτζεκ στη Γερμανία. Δείτε την πρόταση -καταγγελία του Στέφανου Μάνου για 500 εκατ πρόστιμο στη Σήμενς και 5 χρόνια αποκλεισμό από διαγωνισμούς δημοσίου πόσο ,,,,περπαταει ενημερωτικά!
Τι να πρωτοπρολάβει ο Πολίτης.; Οταν μάλιστα κρύβεται προφανώς και όλοι "τον ανικανοποιητο Πασόκο" μέσα σας και θέλετε να βλέπετε τον χώρο της Αριστεράς "πιθανώς λαδωμένους" Για μαλάκες τους έχετε τους Γερμανούς;; Γιατί να λαδώσουν χωρίς όφελος;;πΕΤΆΜΕ την μπανανόφλουδα και ξάχνουμε για μαϊμουδια να την φάνε;;;
Τα ατελειωτα ανέλεκτα έργα του Δημοσίου ήταν τα 1δις 660 εκατ. ευρώ όφελος της Σήμενς εις βάρος του ελληνικού λαού. Ε βαρέθηκαν να πληρώνουν μίζα 100 εκατ. αλλά η δικαιοσύνη οφείλει να ζητήσει ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

 
At 7/03/2008 06:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

O Κεχαγιόγλου καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη. Πήγε φυλακή; Κι αν όχι, γιατί, ενώ οι δύο δικαστές πήγαν;

placebo

 
At 7/03/2008 08:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Costinho, έχεις δίκιο για το επίθετο.
Αλλά: α) ήταν αμυντικός χαφ και όχι αμυντικός
και β) αν ήσουν αμυντικός χαφ θα σουν ο Σένα. Αν ήσουν οδηγός φόρμουλα ένα επίσης. Με λίγο λιγότερη τύχη στην επίμαχη στροφή πάντως.
Placebo, η θέση του Σάκη δεν είναι στη φυλακή. Η θέση του Σάκη είναι ανάμεσά μας.
Διόνυσε, μπορώ να δεχθώ ότι κρύβω μέσα μου (κάνοντας απάνθισμα των τελευταίων ημερών) έναν ομοφοβικό, έναν σεξιστή, έναν καφκοκοκαλοτρίχτη, ακόμη και έναν μίζερο. ΑΛΛΑ ΠΑΣΟΚΟ ΠΟΤΕ. Θα μιλήσεις με το δικηγόρο μου ;)

 
At 7/03/2008 09:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

as' to kalytera, eimai thaumastis tis gnostis ilektrikis klp etairias, isos prepei na anazitisis allon dikigoro

 
At 7/03/2008 09:37:00 μ.μ., Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Καλό είναι το καθαρό κούτελο των πατεράδων μας να υπάρχει και να μας προκαλεί άμεσες ευθιξίες, μακριά από μένα τα ιδεολογικά νεκροταφεία (οσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχουν σκάνδαλα-Παπαρήγα)ή εσωκομματικές φθοροποιές αντιπαραθέσεις ρευμάτων ΣΥΝ ενόψει της επικείμενης κεντρικής τους συνεδρίασης υπό τον νέο αρχηγό. Η σοβαρότητα δεν βλάπτει όταν το κλασσικό "Βοήθεια οι κλέφτες" του Ντίνου Ηλιοπουλου δεν συνοδεύεται επιτέλους από το μέσα οι κλέφτες ή το ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ερωτεύτηκα-ΞΕΜΥΑΛΊΣΤΙΚΑ "γοητευτικούς κλέφτες".
Αντικείμενο ξεχωριστού post ή και βιβλίου είναι η απασχόληση της ελλην. δικαιοσύνης με μ@λΑκίες για να καρκινοβατούν τα μείζονα και πρόωρα ΠΑΧΥΝΤΙΚΑ ΤΩΝ ΛΟΓΗς ΠΑΣΟΚΩΝ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home