Κυριακή, Ιουνίου 29, 2008

Μερικών αρρώστων οραματιστών

Τσου - κάτο κάτο της γραφής
αξίζει να καταστραφείς
και ως την παραγραφή να πας
για ένα κόμμα που αγαπάς.
---
---
---
Θόδωρε, αν σε παρηγορεί καθόλου αυτό, κοινή είναι η μοίρα των οραματιστών. Άκου τι λέει σχετικά ο Καραγάτσης, άρτι αφιχθείς από την Κηφισιά με δύο σίγμα (όπου εφέτος παραθέρισε): «Η ανθρωπότης πάει τον δρόμο που της εχάραξε ο αδυσώπητος βιολογικός νόμος του ανθρώπινου είδους. Τα όνειρα μερικών αρρώστων οραματιστών δεν έχουν καμμιά σχέση με την πραγματικότητα. Κι αν τ' όνειρο μείνει όνειρο δεν βλάπτει παρά μόνο τον οραματιστή. Αν όμως μια υστερική παράνοια κάνει τους οραματιστές να πιστεύουν στη χίμαιρα της εφαρμογής του ονείρου των, στην πραγματικότητα, τότε αλλοίμονο για την Ανθρωπότητα...».

8 Comments:

At 6/29/2008 05:07:00 π.μ., Blogger Rodia said...

Αραγε, θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει την προεδρία δηλώνοντας "αμάρτησα για το παιδί μου";

 
At 6/29/2008 09:59:00 π.μ., Blogger Alpha said...

"τα έπαιρνα για το κόμμα" και "Okay έτσι παίζεται το παιχνίδι"

και τέλος "νιώθω ήρεμος και δυνατός"

κατά πάσα πιθανότητα σ αυτή τη γκάμα συναισθημάτων έχει κινηθεί όλη του τη ζωή

δεν μπορώ να τον φανταστώ να λέει "νιώθω χάλια, ζω σ ένα τεράστιο ψέμα όλη μου τη ζωή κι έχει αρχίσει να μου τη δίνει ο ευατός μου τόσο που ούτε στον καθρέφτη δε μπορώ να κυταχτώ"

 
At 6/29/2008 10:40:00 π.μ., Blogger Unknown said...

Ειναι η τυχη των Ηρακλειδων αιωνες τωρα. Ουδεις ξερει για τον φονο.Παντα υπαρεχει μια Ιφυγενεια.Αυτα τα ανθρωπακια μας κυβερνουν χρονια τωρα.Βλεπαμε τον [πληθορισμο Δηκρατιας- Λαικισμος λεγετε] και μεις παιρναμε καταναλωτικα που μας παραμυθιαζαν για ισες ευκαιριες και ΑΝΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΑΣ STATUS. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ το τι γινεται στο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μ'αφηνει παγερα αδιαφορη ,υπαρχουν ομως εκατομμυρια συμπολιτων μας που τους οφειλουν απαντησεις.

 
At 6/29/2008 01:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο Καραγάτσης πάντως έπεσε στη γνωστή κονδύλειο αντίφαση των ευφυιών κυνικών.

Δηλαδή: εάν η ανθρώποτητα πάει στο δρόμο που της εχάραξε "ο αδυσώπητος βιολογικός νόμος του ανθρώπινου είδους", τότε και η υστερική παράνοια των άρρωστων οραματιστών δεν μπορεί ποτέ να γίνει παραγματικότητα παρά μόνον εφόσον θα της το επιτρέψει ο ανωτέρω αδυσώπητος νόμος - ειδάλως δεν είναι αδυσώπητος νόμος, που χαράζει δρόμο άνευ δυνατότητας παρεκκλίσεων ...

Βεβαίως τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για "άρρωστους οραματιστές" πάσχοντες από "υστερική παράνοια"! Εκτός κι αν η οραματική αρρώστια με την υστερική παράνοιά της αποτελούν εκφάνσεις του παραπάνω αδυσώπητου βιολογικού νόμου.

Κοντολογίς: εάν τα ανθρώπινα τα κινεί κάποιος "αδυσώπητος βιολογικός νόμος", τότε δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ ελευθερία. Αλλά εάν δεν υπάρχει καμμιά ελευθερία, τότε δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ του ανθρώπου έναντι της ζωής. Δηλαδή ούτε και "αρρώστια" και "παράνοια" των "οραματιστών" (ή όποιων άλλων).

Ο Τσουκάτος βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών του. Σε μια υπέροχη δραματική στιγμή, που δίνεται στον καθένα μας, για ν' αποφασίσει εάν είναι ελεύθερος=υπεύθυνος άνθρωπος ή απλά θύμα των "περιστάσεων" και "οργανο του βιολογικού νόμου".

 
At 6/29/2008 07:25:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Tορτίλα Φλατ, φαντάζομαι πως θέλει να πει -χωρίς να συμφωνώ απαραίτητα μαζί του- ότι η παρέμβαση των οραματιστών σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία της ανθρωπότητας, μην μπορώντας να την βγάλει τελικά από την πορεία της, το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί προσωρινές τερατογενέσεις. Eπίσης φαντάζομαι ότι μιλά για ένα νόμο που καθορίζει την πορεία της ανθρωπότητας συνολικά και όχι ένα βιολογικό νόμο που στερεί από τον καθένα την ελευθερία επιλογής. Τέλος πάντων αν παραθερίσω στην Κηφισσιά και τον πετύχω, θα του ζητήσω να το διευκρινίσει :)
Όσο για την τωρινή στιγμή του Τσουκάτου συμφωνώ και με σένα και με τον Mosaic, ότι αν μη τι άλλο έχει δραματουργικό ενδιαφέρον ;)

 
At 6/29/2008 07:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το πρόβλημα της θεώρησης είναι ακριβώς η πίστη στην ύπαρξη αλλιώς αδυσώπητου γενικού νόμου. Η πίστη στην ανθρωπότητα-μηχανή, στην ιστορία-σιδηροτροχιές! Γι' αυτό και κάποιες πράξεις, όπως αυτές των "άρρωστων οραματιστών", υποτίθεται ότι την παρεκτρέπουν, την εκτροχιάζουν ... με αποτέλεσμα να χρεώνονται ότι είναι "άρρωστοι" και "υστερικοί"!!!

Ποιός και τι αλήθεια μάς βεβαιώνει για την ύπαρξή ενός αδυσώπητου γενικού νόμου της ανθρωπότητας και της ιστορίας; Κανείς και τίποτα!

Πώς ξέρουμε αν η πορεία της ανθρωπότητας, όπως τη διαβάζουμε ιστορικά και τη συναντάμε βιωματικά, προκύπτει από ένα τέτοιο "αδυσώπητο νόμο" στον οποίον η ελευθερία επιλογής του καθενός αποτελεί, τελικώς, εξαίρεση που απλώς τον επιβεβαιώνει; Δεν το ξέρουμε!

Τίποτα δεν μας βεβαιώνει ότι η ανθρωπότητα, η ιστορία, η ζωή μας είναι αυτό που είναι χάρη σε ένα "αδυσώπητο γενικό νόμο".

Είμαστε ελεύθερα και υπεύθυνα όντα! Ικανά για το καλύτερο και το χειρότερο. Αυτό φοβούνται και θέλουν να αποφύγουν τέτοιας λογής θεωρίες, προτιμώντας την εξασφάλιση "αδυσώπητων νόμων".

 
At 6/30/2008 12:21:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν διαφωνώ.

 
At 6/30/2008 05:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Παρακαλώ αφήστε με στο δράμα μου και μη φιλοσοφείτε με ξένα κόλλυβα.

Ήθελα μόνο ένα πόστο να κάνω παιχνίδι μυστικοσύμβουλου.

Να ορίζω εγώ τις γραμμές αλλά τις αποφάσεις να τις παίρνουν (και να ξεμπροστιάζονται) άλλοι.

Οι αυλικοί ήταν πάντοτε οι ήρωές μου. Μακιαβέλι, Γκρασιάν...

Δεν ήθελα, ούτε θέλω να είμαι εγώ ο υπεύθυνος!

Κι απ' ό,τι καταλαβαίνω, ούτε και ο Βασιλιάς μου ήθελε να είναι. Κι αυτός αυλικός προτιμούσε. Το είχε δηλώσει άλλωστε από την πρώτη στιγμή, που χρειάστηκε να βγει στο προσκήνιο: "Ευχαριστώ τους Αμερικάνους".

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home