Τετάρτη, Ιανουαρίου 09, 2008

Σουγκλάκος - Τρομάρας

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση ασχολήθηκε και με θέματα δεοντολογίας, με αφορμή την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών για την υπόθεση Ζαχόπουλου και τις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου.
(Kaθυστερήσαμε λίγο να συνεδριάσουμε και να ασχοληθούμε, αλλά κάθε ντιλ τέτοιου βεληνεκούς θέλει το χρόνο του, προκειμένου να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα ανταλλάγματα. Όποιος μας θεώρησε φτηνούς έκανε πολύ μεγάλο λάθος. Με την τιμή μας δεν μπορεί να παίζει κανένας).
Το Δ.Σ. της Ενώσεως δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του δημοσιογραφικού απορρήτου, όπως αυτό κατοχυρώνεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας και το Καταστατικό.
(Καταστατικό που η αληθής του έννοια ερμηνεύτηκε άλλωστε αυθεντικά από τον αρμόδιο Υπουργό Τύπου στο μπρίφινγκ).
Είναι αυτονόητο ότι το δημοσιογραφικό απόρρητο δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την κάλυψη παράνομων ενεργειών και παραλείψεων.
(Και ακριβώς επειδή ώσπου να συνεδριάσουμε ήταν αυτονόητο, το άλλοθι που παρέχουμε εμείς εδώ σήμερα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Πλυντηρέξ σε κάθε πλύση για πλυντήριο γερό).
Ανάμεσα στο δικαίωμα και την υποχρέωση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που ισχύει με βάση το εθιμικό δίκαιο, ο δημοσιογράφος απέναντι σε υπέρτατα αγαθά και αρχές οφείλει να κρίνει και να σταθμίσει αυτά και να πράττει κατά συνείδηση.
(Γιατί πράγματι, εθιμικώ δικαίω, ο δημοσιογράφος οφείλει να κρίνει και να σταθμίζει ανάμεσα στο υπέρτατο αγαθό της δημοσιοποίησης της αλήθειας και στο υπέρτατο αγαθό της απόκρυψης της αλήθειας, ανάμεσα στο υπέρτατο αγαθό του να βγει ένα σκάνδαλο στο φως και στο υπέρτατο αγαθό του να το κρύψει για πάντα στο σκοτάδι, ανάμεσα στο υπέρτατο αγαθό του Τύπου που αποκαλύπτει και στο υπέρτατο αγαθό του Πρωθυπουργικού Γραφείου που συγκαλύπτει, ανάμεσα στο υπέρτατο αγαθό του ελέγχου της εξουσίας και στο υπέρτατο αγαθό του τσατσιλικιού και της δίχως κανένα πρόσχημα υπηρεσίας της εξουσίας).
Το μείζον πολιτικό θέμα, που έχει δημιουργηθεί, δεν θα επιτρέψουμε να μετακυληθεί στις πλάτες των δημοσιογράφων, όπως αυτό επιχειρείται τις τελευταίες μέρες.
(Απολογούμαστε επειδή αυτό το κομμάτι της ανακοίνωσης παρεισέφρησε εκ παραδρομής, αφού ήταν από προηγούμενο σχέδιο ανακοίνωσης με την οποία λέγαμε ότι κανένα απόρρητο δεν καλύπτει τον Ανδριανό, σχέδιο ανακοίνωσης που είχαμε προσκομίσει στους κυβερνητικούς κατά το στάδιο των μεταξύ μας διαπραγματεύσεων).
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του κ. Θ. Ρουσόπουλου και επισημαίνει ότι πολύ αργά θυμήθηκε να παραδίδει μαθήματα δεοντολογίας
(Γιατί πάνω απ' όλα και εκ του θεσμικού μας ρόλου στεκόμαστε ανυποχώρητοι απέναντι στην κάθε λογής εξουσία. Την ελέγχουμε και την ραπίζουμε. Επαναληπτικά. Με άγρια χαρά. Ρουσόπουλε, κρύψου. Νόμιζες ότι θα σε φοβηθούμε; Νόμιζες ότι θα υποκύψουμε, ρε τσουτσέκι; Για τι μας πέρασες, ρε; Για ανθρωπάκια; Βρυχώμεθα ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς βρυχηθμούς. Μας ακούς; Σε καταγγέλλουμε, Θοδωρή. Είσαι απαράδεκτος, Θοδωρή. Πολύ αργά τα θυμήθηκες, Θοδωρή. Καλά δεν τα είπαμε, Θοδωρή; Καλά δεν τα είπαμε, αφεντικό; Παραδέχεσαι, αφεντικό;)».

30 Comments:

At 1/09/2008 06:09:00 μ.μ., Blogger DRN 06 said...

Σωστός!

 
At 1/09/2008 06:15:00 μ.μ., Blogger η ψυχη μου το ξερει said...

Το όνομα του μακαρίτη του Σουγκλάκου τι τι ήθελες σ'αυτό το κείμενο;
Όσο για την ΕΣΗΕΑ,γιατί περίμενες να είναι λιγότερο γλειφτρόνι από από τα υπόλοιπα σωματεία,απέναντι στην εξουσία;Απλά κάθε φορά,πρεπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να δείχνουν την "ορθή γωνία" του σώματός τους!

 
At 1/09/2008 06:30:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

Εύγε.

Συμφωνώ ωστόσο με την προλαλήσασα ψυχή πως το όνομα του Σουγλάκου θα μπορούσε και να παραλειφθεί.

Ο Χαλκ Χόγκαν και ο Σταλόνε ακόμα θα έκαναν δουλειά. Μη σου πω και Σβαρτζενέιγκερ για τα εύλογα κοννοτέισονς.

 
At 1/09/2008 06:53:00 μ.μ., Blogger ΓΑΪΔΑΡΑ said...

Απίστευτο κείμενο!!!
(Το περίμενα από σένα!)

:D

 
At 1/09/2008 06:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συμφωνώ μαζί σου απολύτως.
Τα ρεμάλια οι δημοσιογράφοι...Ου να μου χαθούν...
Αλήθεια, να κάνω μια ερώτηση αν μου επιτρέπεις ;
Υπάρχει περίπτωση να έχουν συμμετάσχει δικηγόροι σε εκβιασμό ή είναι παραμύθι των δημοσιογράφων για να μας μπερδέψουν ;
Για όλα τους έχω ικανούς.

 
At 1/09/2008 06:56:00 μ.μ., Blogger talos said...

Παρατηρώ με θλίψη πως η νέα γενεά αγνοεί βασικά στοιχεία της πρόσφατου καθημερινού πολιτισμού της χώρας μας. Έτσι οι συγκλονιστικές μάχες κατς Τρομάρα-Σουγκλάκου (ή καλύτερα ακόμα, Παπαλαζάρου - Ντι Μπέστια, αλλά τότε θα ήταν που δεν θα καταλάβαινε κανείς) στο κατάμεστο κλουβί της λεωφόρου (όπου μόνο ο ένας θα έφευγε όρθιος περπατώντας - και καλά) δεν παραπέμπουν κανέναν στο σύνθημα που είχε κατακλύσει τους τηλεφωνικούς θαλάμους (αν θυμάστε) της εποχής: "κατς-σικέ-απάτη". Χωρίς τον συνειρμό αυτόν, φοβάμαι πως ο τίτλος είναι ακατανόητος στο νεανικό κοινό του μπλογκ, και κατανοητό μόνο στους παππούδες σαν ελόγου μας Old-Boy.

Αγώνας μέχρι τελικής πτώσεως. ΕΣΗΕΑ-Ρουσόπουλος στο κλουβί της Λεωφόρου! Θα αντέξει ο ψυχρός εκτελεστής Ρουσό την οργή του λυσσασμένου αρκτικόλεξου ΕΣΗΕΑ; Εισιτήρια έμπροσθεν Σόνιας, 20 δρχ. Ώρα έναρξης 11 πμ. Μαθηταί δημοσιογραφίας, είσοδος δωρεάν. Τον αγώνα θα διαιτητεύσει ο Γ. Ανδριανός.

 
At 1/09/2008 09:07:00 μ.μ., Blogger Γιώργος said...

Κατς-απάτη-σικέ όλα.Με πρόλαβε ο Τάλως.Η ελλάδα που χάνεται.Ο μασκοφόρος ΝτιΜπέστια-φήμες λένε ότι ήταν διαφορετικός λαχαναγορίτης κάθε φορά- αλλά και ο δάσκαλος του τζούντο των σχολών της χωροφυλακής, ο Μεγαρίτης.
Όπως και ο γίγας της πλατείας Ασωμάτων που έδιδε αξιοπρεπείς παραστάσεις καλλιτεχνικές με πολλά και θαυμαστά αθλητικά κατορθώματα, αλλά μερικοί αλητήριοι καζουροποιοί τον περιέπαιζαν και του φώναζαν "πρόσεχε θα χτυπήσεις".Κι' αυτός δεν παραφέρονταν-που τους έκανε σκόνη άμα ήθελε- μόνο γύριζε με την καρδιά πλακωμένη στο κονάκι του.

 
At 1/09/2008 09:17:00 μ.μ., Blogger sergios said...

Από πότε κάτι τόσο αυτονόητο όσο το ότι με το δημοσιογραφικό απόρητο προστατεύονται οι πηγές και όχι οι ρουφιάνοι της κυβέρνησης είναι αντικείμενο ψηφοφορίας οποιουδήποτε ΔΣ; Αν η ψηφοφορία ήρθε 6-5 τόσο το χειρότερο για την ΕΣΗΕΑ. Και 11-0 να ερχόταν η κοινή λογική δεν αλλάζει. Ποιοι είναι οι Δημοσιογράφοι που εκλέγουν αυτά τα μέλη του ΔΣ; Αυτοί που βλέπουμε στα κανάλια, που διαβάζουμε στα έντυπα και αυτοί που στελεχώνουν τα γραφεία τύπου κομάτων, πολιτικών, επιχειρήσεων κλπ. Α, είναι και αυτή η σιωπηρή πλειοψηφία των εργαζόμενων με 700 ευρώ, 7 μέρες τη βδομάδα με ΔΠΥ, που δε διεκδικεί τίποτα. Οι δημοσιογράφοι έχουν τα συνδικαλιστικά όργανα που τους αξίζουν.

 
At 1/09/2008 10:22:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Θα καταλαβουμε περισσοτερα, αν (ΑΝ λεω) το ταμειο των δημοσιογραφων τυχει διαφορετικης αντιμετωπισης απο τη μεχρι τωρα διαφαινομενη...

 
At 1/09/2008 10:39:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

rodia, αν είναι τόσο έξυπνοι να κλείσουν το θέμα του Ταμείου με αυτό τον τρόπο, μαγκιά τους.
Αλλά πολύ φοβάμαι ότι το εργαλείο (το συνολικό εννοείται) μέχρι εκεί δε φτάνει.

 
At 1/10/2008 12:41:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Toν μασκοφόρο Ντι Μπέστια ΠΡΩΤΗ φορά τον ακούω. Καταγγέλλω τους Τάλω και Alberich ως περισσότερο παποούδες από μένα.

 
At 1/10/2008 12:41:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Εξυπνάκια ανώνυμε των 6:54, μερικοί από τους ανθρώπους που σιχαίνομαι περισσότερο είναι δικηγόροι. Αλλά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και γενικά οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας ξεφτιλίκια σαν το χθεσινό της ΕΣΗΕΑ πολύ δύσκολα θα έκαναν. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι (μέχρι αποδείξεως του εναντίου βέβαια) έχουν ένα θεσμικό ρόλο που σέβονται.

 
At 1/10/2008 04:33:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αλήτες, ρουφιάνοι, δικτυογράφοι.

Όταν έχεις ρέντα, δεν πιάνεσαι. Μάλλον φταίει ότι γράφεις τζάμπα. Πόσα θέλεις γεροντόπαιδο για να σε κάνουμε Λαζόπουλο των μπλόγκερζ; Τσεκουράτα και τσεπάτα, αλάνθαστο σύστημα.

Όσο για τους παλαιστάς των οποίων τα ονόματα ανεφέρθησαν εις άνωθεν σχόλια, δεν τους γνωρίζω τους κυρίους. Ενθυμούμαι τον Τζιμ Λόντο εντούτοις, ο οποίος ηγωνίσθη στο Καλλιμάρμαρον Παναθηναϊκόν στάδιον. Αν και είμανε ήδη πολύ γέρος για να παρακολουθώ τέτοια θεάματα...

 
At 1/10/2008 11:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έχεις δίκιο, οι δημοσιογράφοι για μια φορά ακόμα και μάλιστα ανερυθρίαστα, καταδεικνύουν ότι καθόλου δεν τους ενοχλεί ο τίτλος του τζουτζέ του βασιλιά. Κι ας είναι ο βασιλιάς γυμνός.

 
At 1/10/2008 11:47:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ενω τα τελευταια ποστ είναι όλα εξαιρετικά, απίστευτα , αιτιο-λογημενα κλπ το τελευταιο σχολιο "μερικοί από τους ανθρώπους που σιχαίνομαι περισσότερο είναι δικηγόροι" με το οποιο ομαδοποιούνται και χαρακτηριζεται συλλήβδην κλάδος ( εκτός αν κρίνονται μονο οι διάσημοι που χαριεντίζονται σε κανάλια , δημοφιλείς δίκες κλπ )μάλοον ατυχες.
οσο για τους δικηγορικους συλλόγους μπορει όντως να μη κάνανε τη χαζομάρα της ΕΣΗΕΑ , αλλά από γαργάρες και ανταλλαγές άσε καλύτερα

 
At 1/10/2008 04:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν με εκπλήσσει πια τίποτα στη δημόσια ζωή. Δεν το λέω με καμάρι αλλά με πικρή αίσθηση ήττας.
Χαίρομαι, τουλάχιστον, για τη στάση σου, old boy.
[Και για το ότι κάποιος σχολιαστής πέταξε ατάκες Π.Κουτρουμπούση!]

Εμβαθύνοντας στο φλέγον θέμα του κατς, θα αναφέρω και τον παλαιότερο, θρυλικό Ασημάκη. Οι ιαχές του κοινού "Πάρε τούμπα Ασημάκη" -για το σήμα κατατεθέν του "παλαιστού"- μπορούν άνετα να γίνουν "Πάρε τούμπα ΕΣΗΕΑ". Και παίρνει, για να διασκεδάσει αυτούς που βάζουν το ψωμί στο τραπέζι.

 
At 1/10/2008 04:21:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Απομενει μια διευκρινιση: Ποιος "κατσαδορος" αντιπροσωπευεται με τα μαυρα και ποιος με τα γαλαζια στοιχεια. Θα προτιμουσα τον "Τρομαρα" με τα γαλαζια. ;-)
(τρομαρα στα μπατζακια μας)

 
At 1/10/2008 04:56:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

http://www.activemedia.gr/

(Ανακοίνωση της μειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ)

ΜΕΡΕΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Ιδού η θεσμική ιδιότητα του (καλυπτόμενου υπό του δημοσιογραφικού απορρήτου και της ΤσαλαπατοΣομπολικής οριακής πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ) ανθρώπου του Καραμανλή, κ. Γιάννη Ανδριανού:

ΦΕΚ 241/15 Σεπτεμβρίου 2004
"Με την υπ' αριθμ. Υ 126/6.9.2004 απόφαση του Πρωθυπουργού που εκδόθηκε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αποσπάται από 15.7.2004 ο Ιωάννης Ανδριανός του Σωτηρίου, από την Δημοτική Επιχείρηση "ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΑΘΗΝΑ" (Δ.Ε.Ρ.Α.) σε θέση Ειδικού Συμβούλου στο Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού.
Οι μηνιαίες αποδοχές του ορίζονται σε ποσοστό 95% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών που αντιστοιχούν κάθε φορά στον α' βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων με τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις.
(Αρ. βεβ. ΥΔΕ 11815/13.9.2004)"

Το τελευταίο ανέκδοτο του Καραμανλή και του Ρουσόπουλου, αλλά και των ΣομπολοΤσαλαπατήδων υποστηρικτών της κυβέρνησης, που κυκλοφορεί: ...Η υπεράσπιση του "δημοσιογραφικού απορρήτου" του Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού, υπαλλήλου του 984 διορισμένου από τον κ. Εβερτ, με στόχο την παρεμπόδιση της ανάκρισης για την εκβίαση Ζαχόπουλου.

Και μια ματιά στο Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ, που επικαλείται ελαφρά τη καρδία προσφάτως ο κ. Ρουσόπουλος:
Αρθρο 9, παρα. 10. "Κάθε μέλος που διορίζεται σε οποιαδήποτε μετακλητή θέση, δεν μπορεί να δημοσιογραφεί...".
Τώρα, το πώς ο "δημοσιογράφος" Γ. Ανδριανός, Ειδικός Σύμβουλος του κ. Καραμανλή -μετακλητός υπάλληλος, αποσπασμένος από τον Πρωθυπουργό, μπορεί να επικαλείται τον Κώδικα Δεοντολογίας και το "δημοσιογραφικό του απόρρητο" κατά την άσκηση της ΜΗ δημοσιογραφικής του εργασίας, υφίσταται μόνο στα κεφάλια όσων μεθόδευσαν το κόλπο της συσκότισης και αυτού του σκανδάλου.


===

Για να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα.

(Ολντ μπόι, δε νομίζεις κι εσύ ότι ο συνδικαλισμός δεν είναι η ίδια, καθεαυτή, η δημοσιογραφία; Σα να λέμε ότι στην ΟΛΜΕ λχ, οι συνδικαλιστές θυμούνται τι σημαίνει τάξη και μαυροπίνακας...)

 
At 1/10/2008 05:19:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Φίλε δικηγόρε, κι εμένα η ταυτότητα μου δικηγόρος γράφει. Και επειδή εξέλαβα το σχόλιο του ανωνύμου ως σχόλιο που προσπαθεί να μου προσάψει ότι τα βάζω σε έναν κλάδο και δεν βλέπω τα κακά του δικού μου, του απάντησα. Το ακριβώς αντίθετο της ομαδοποίησης ήθελα να κάνω και αν δεν το διατύπωσα καλά απολογούμαι. Προσπάθησα να κάνω το διαχωρισμό επίσημου φορέα και κλαδικής εκπροσώπησης από ορισμένα άτομα. Πράγματι μερικοί από τους ανθρώπους που σιχαίνομαι περισσότερο στη ζωή μου είναι δικηγόροι. Από την άλλη μερικοί από τους ανθρώπους που σέβομαι περισσότερο στη ζωή μου και με τιμούν με την φιλία τους είναι δικηγόροι.

 
At 1/10/2008 05:29:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Nomad, όπως γράφω και στο προηγούμενο ποστ, οι συνδικαλιστές από τους δημοσιογράφους εξελέγησαν, τους δημοσιογράφους εκπροσωπούν και η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκ μέρους τους μιλά. Θα περίμενα λοιπόν μια κάπως πιο έντονη αντίδραση από όσους (πολλούς είμαι σίγουρος) δημοσιογράφους θεωρούν την απόφαση αυτή ντροπή. Δεν μπορείς να βγαίνεις και να διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου για το κάθε τι και όταν τα άπλυτα φτάνουν στο δικό σου σπίτι να κάνεις γαργάρα ή να σφυρίζεις αδιάφορος. Για να μιλήσω με παραδείγματα δημοσιογράφων που εκτιμώ ιδιαίτερα, μου φαίνεται αναντίστοιχο να εξαντλεί το θέμα ο Στάθης με μια γελοιογραφία και ο Τριάντης με δυόμιση ήπιες αράδες.

 
At 1/10/2008 05:32:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Και όσο για την μειοψηφία της ΕΣΗΕΑ θα κάνει κάποια ριζική κίνηση ή λ.χ. ο Τρίμης θα συνεχίσει να συνεδριάζει με τους υπολοίπους 6 στο Διοικητικό Συμβούλιο, γράφοντας μας κάθε Σάββατο και Κυριακή για το πόσο άθλια είναι η κοινωνία στην οποία ζούμε;

 
At 1/10/2008 05:36:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Ολντ μπόι,

εχω την απορία, που να τη δεις την αντίδραση; Στα παραδοσιακά ΜΜΕ; Γνωρίζεις πόσοι μπορούν να αρθρογραφούν, απο τους χιλιάδες εργαζόμενους; Και σε πόσους απο αυτούς θα επιτραπεί μια αντίδραση;
Στα μπλογκς ναι, θα τη δεις. Και σε ορισμένες εφημερίδες, όμως δεν είναι η αντιδραση των δημοσιογραφων, αλλα της πολιτικής γραμμής κάθε φυλλαδας.
δεν το γνωρίζεις ήδη πως η αυτολογοκρισία είναι το πρώτο μάθημα κάθε νέου δημοσιογραφου που θέλει να παραμείνει τέτοιος;
Για ποια ελευθερία μιλαμε όταν ξερουμε όλοι πως ο δημοσιογραφος μπορεί να μιλήσει για τα προβλήματα των άλλων, αλλα όχι για τα δικά του; Ο Σταθης, ο τριάντης, και 5-10-20 αλλοι, είναι οι εξαιρέσεις που πετυχαν να μπορούν να αρθρώνουν και ατομικό λόγο, αναμεσα σε χιλιάδες δημοσιογράφους που εργάζονται υπο συνθήκες γαλέρας σε όλα τα ΜΜΕ. Προφανως είναι ντροπή η απόφασηξ. Που να το γραψουν όμως; (Αν και δεν πολυδιαφωνώ με όσα λες, απλα ήθελα να πω κι αυτα που είπα)

Για τη συνεχεια της ενημερωσης, παραθέτω:

Αρ. πρωτ. 164/10.1.2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας στη σημερινή του
συνεδρίαση ασχολήθηκε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων
του, με το θέμα του δημοσιογραφικού απορρήτου και
επισημαίνει:

Σε όλες τις κοινωνικά και πολιτικά προηγμένες χώρες
υπάρχει το δημοσιογραφικό απόρρητο και είναι απολύτως
σεβαστό.
Η καθιέρωσή του οφείλεται στην ανάγκη προστασίας της
ενημέρωσης από τις συντεταγμένες -και όχι μόνο-
εξουσίες. Το απόρρητο υπάρχει για να ενισχύσει την
αποκάλυψη και να εμποδίζει τη συγκάληψη.
Για την επίκληση, όμως, του απορρήτου δεν αρκεί η
διατήρηση της δημοσιογραφικής ιδιότητας, αλλά θα
πρέπει το θέμα που ανακύπτει να συνδέεται άμεσα με την
ενημέρωση του λαού.
Δημοσιογράφοι-πολιτικοί αξιωματούχοι, οποιασδήποτε
βαθμίδας δεν ασκούν δημοσιογραφία και συνεπώς δεν
νομιμοποιούνται να επικαλούνται το απόρρητο. Το ίδιο
ισχύει και για όποιον δημοσιογράφο δεν δημοσιοποιεί
τις πληροφορίες του, αλλά τις διοχετεύει σε φορείς της
εξουσίας.

Το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας
της ΕΣΗΕΑ

(ομόφωνη απόφαση 10 μελών των δύο Πειθαρχικών
Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ)

 
At 1/10/2008 06:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Δεν το γνωρίζεις ήδη πως η αυτολογοκρισία είναι το πρώτο μάθημα κάθε νέου δημοσιογραφου που θέλει να παραμείνει τέτοιος;»

Χωρίς λόγια.

 
At 1/10/2008 09:52:00 μ.μ., Blogger holidays in the sun said...

θελω κι εγω η ταυτοτητα μου να γραψει δικηγορος...κλαψ..σνιφ...πουτανα δικονομια..

 
At 1/10/2008 10:48:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 1/10/2008 10:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 1/11/2008 02:06:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Holidays, Πολιτική ΙΙ υποθέτω. Koυράγιο :)

 
At 1/11/2008 03:09:00 μ.μ., Blogger holidays in the sun said...

κι ομως τη ΙΙ την περασα!ανωμαλια δλδ

 
At 1/11/2008 03:36:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

Το σχόλιο της holidays in the sun, μου θύμισε το φαινόμενο "συνταξιούχος υποψήφιος διδακτωρ" που ενδημεί στη γηραιά Αλβιόνα, όπου διάφοροι συνταξιούχοι γράφονται για PhD χωρίς προφανές κίνητρο, εκτός βέβαια από το θρυλούμενο πως επιθυμούν να προσθέσουν το έκπαγλο Dr πριν από το επώνυμό τους στις πιστωτικές κάρτες.

Το σολίσιτορ αντιλαμβάνεσθε πως είναι πασσέ, τγε μπανάλ και μπας κλας. χοχο.

 
At 1/13/2008 02:54:00 μ.μ., Blogger Λωτοφάγος said...

Κάτι τέτοιες ώρες, χαίρομαι που δεν σπούδασα δικηγόρος, όπως με ήθελε ο θείος μου (σαν την κολοβή αλεπού του μύθου) και δεν έγινα (γιατί στην εποχή μου δεν το σπούδαζες) δημοσιογράφος! Εξαιρετικός, όλντ!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home