Πέμπτη, Νοεμβρίου 29, 2007

Aπό Θεό

- Έλληνας ζωγράφος που δουλεύει για να ζήσει, με δέκα γράμματα.
Έλληνας ζωγράφος που δουλεύει για να ζήσει, με δέκα γράμματα.
Γυναίκα; Έλληνας ζωγράφος που δουλεύει για να ζήσει, με δέκα γράμματα.
- Βοήθησέ με λίγο, έχεις βρει κανένα;
- Ναι, ξεκινά από Θεό.
- Θεοτοκόπουλος έβαλες;
- Θεοτοκόπουλος δεν πάει.

38 Comments:

At 11/29/2007 09:13:00 μ.μ., Blogger xasodikis said...

Είναι και τενόρος...

 
At 11/30/2007 12:39:00 π.μ., Blogger gasireu said...

δεν του επιτρέπεις το δικαίωμα να είναι 'τερματοφύλακας γιατρός' ;
με την ίδια περίπου λογική, κάποτε έγινε και το ίδρυμα Φρυσίρα από ένα δικηγόρο συλλέκτη ή το ΔΕΣΤΕ.
δεν βλέπω κάτι το περίεργο, εκτός του ότι αγαπά να βλέπει γύρω του ανθρώπους να γελούν!

 
At 11/30/2007 12:53:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ειρωνεύομαι το «δουλεύει για να ζήσει».
Όχι ότι ζωγραφίζει. Μπορεί να ζωγραφίζει και υπέροχα.

 
At 11/30/2007 01:02:00 π.μ., Blogger gasireu said...

μάλιστα. συνήθως οι έλληνες επιχειρηματίες δεν ακριβολογούν όταν μιλάνε για την 'εργασία' τους.....φαντάζομαι θα είχες μια πρόταση να του συστήσεις ρεαλιστικότερη, τουλάχιστον για τη ροή του λόγου της συνέντευξης... :)
btw μου θύμισες μια συνέντευξη του Μέρντοχ σε αγγλικό έντυπο.

 
At 11/30/2007 02:46:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η ειρωνεία σκοτώνει. Η πρέζα επίσης. Αν είσαι πρεζάκι της ειρωνείας απορεί το φιλόμουσο κοινό πώς ζεις ακόμα; Ζεις ιντήντ; Old Boy, είσαι άνθρωπος ή ιδέα; Φτιάξε μια παιδική ζωγραφιά ακόμα να απαντήσεις. Όταν ήσουν μικρός ζητούσες από τον Άη-Βασιλη να σου φέρει ένα blog; We want to know everything about you.

 
At 11/30/2007 12:57:00 μ.μ., Blogger ένας στρατολάτης said...

Η ειρωνεία αποτελειώνει τον αυτοτραυματισμένο.
Η ειρωνεία τρομάζει γιατί λίγο-πολύ, είμαστε όλοι αυτόχειρες.
Αυτό δεν είναι λόγος για να ψέγει κανείς τον αυτουργό της.

 
At 11/30/2007 01:35:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αγαπητε χπαπ,
η ειρωνια ειναι τροφη για τον εξυπνο ανθρωπο εχω να σου πω.Το να μπορει καποιος να ειρωνευεται σημαινει οτι δουλευει το μυαλο του.
αγαπητε old boy,
πως μπορει να ειναι κανεις ταυτοχρονα επιχειρηματιας και ζωγραφος?Ειναι σα να τρως ταυτοχρονα κουνουπιδι και black forest...Πως μπορει να ζωγραφιζει ενας ανθρωπος του οποιου το μυαλο ταλανιζεται απο τα προβληματα της επιχειρησης του?Ο καλλιτεχνης βασανιζεται απο προβληματα υπαρξιακα ας το πουμε,οχι απο οικονομικα,λογιστικα,φοροτεχνικα κλπ.Δηλαδη επιχειρηματιας ζωγραφος ειναι οξυμωρο κατ εμε.Δεν ειναι κακο να βγαζει χρηματα ενας ζωγραφος ακει να τα βγαζει απ την τεχνη του(οπως ο Θεοτοκοπουλος που ανεφερες)Τι συμβαινει ομως οταν η επιχειρηματικη ιδιοτητα επικρατει της καλλιτεχνικης???

 
At 11/30/2007 02:18:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Ενας καλος επιχειρηματιας αρκει να εχει ενα καλο μυαλο που να κανει καλους συνδυασμους. Με το μυαλο αυτο καταφερνει να διαλεγει ικανα στελεχη, τα οποια διαχειριζονται τις επιχειρησεις του και θετουν σε εφαρμογη τα σχεδια του μυαλου του. Ενας καλος επιχειηματιας κοπιαζει κυριως διανοητικα. Το οτι ο κ. Θεοχαρακης υλοποιησε την ιδεα ενος νεου πολιτιστικου ιδρυματος ειναι πολυ σημαντικο για ολους οσοι θα το χαιρονται εφεξης. Δεν ψαχνω τους λογους που τον οδηγησαν στην πραξη αυτη, μπορει να ειναι λογοι ελαφρυνσης απο φορους ή αλλοι οικονομικοι λογοι, αυτο ομως δεν μειωνει τη σημασια του εργου. Το οτι ειναι επιχειρηματιας, δινει σε μενα τη βεβαιοτητα οτι η προσπαθεια αυτη θα ευδοκιμησει, αντιθετα απο αλλες προσπαθειες που μενουν στη μεση επειδη στους εμπνευστες τους κυριαρχει η ιδιοτητα του "καλλιτεχνη" ή του κρατικου υπαλληλου. Το οτι ειναι ζωγραφος, ανεξαρτητως των επιδοσεων του στην τεχνη αυτη, με βεβαιωνει για το μερακι που θα επενδυσει επιπροσθετως σε αυτη τη νεα "επιχειρηση".

 
At 11/30/2007 02:23:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

..και.. μακαρι οσοι εχουν χρηματα περισσευουμενα να τα χρησιμοποιουσαν με παρομοιο τροπο..
Ακομα, ειμαι σιγουρη οτι θα μπορουσε να ζησει και μονο απο τη ζωγραφικη του (την οποια δεν γνωριζω και ανεξαρτητα απο την ποιοτητα της) επειδη θα μπορουσε να τη διαχειριστει με επιχειρηματικο πνευμα!:-)

 
At 11/30/2007 02:39:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Επειδη μαλλον δεν ειναι κατανοητο τι προσπαθησα να πω με τα προηγουμενα σχολια, αυτο που βλεπω ειναι οτι με τη φραση "και άλλοι ζωγράφοι δουλεύουν κάπου για να ζήσουν" ο ιδιος ειρωνευεται πρωτος την "εργασια" του στον επιχειρηματικο τομεα -νομιζω. Ειναι μια δουλεια σαν ολες τις αλλες για εκεινον. Ετσι τα βρηκε τα πραγματα. Θα ηταν πιο ρομαντικο ισως να τα ειχε εγκαταλειψει και να ειχε αφοσιωθει στην Τεχνη; Τοτε θα τον συμπαθουσαμε περισσοτερο; Οταν θα εκλιπαρουσε για λιγη απο την προσοχη μας και για λιγη "αναγνωριση";
Μπα, δεν το πιστευω... Μαλλον χεσμενο θα τον ειχαμε και θα τον θεωρουσαμε και κοροιδο -ειμαι σιγουρη!

 
At 11/30/2007 02:57:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

rodia,
καταρχην οι ανθρωποι που εκλιπαρουν μου ειναι αηδιαστικοι.
Μου φαινεται ομως οτι εδω προκειται για εναν ανθρωπο που διαφημιζει την επιχειρηματικη του δραστηριοτητα λεγοντας:παιδια εγω αγαπω την τεχνη...ειμαι κι ο ιδιος καλλιτεχνης μαλιστα.Το πρωι γραβατα και κομπιουτερ και το βραδυ φουλαρι και πινελο.Αληθεια σας λεω...
Θελω να πω πως αντε να δεχθω(με το ζορι ) τις δυο ιδιοτητες.Χρησιμοποιει ομως τη μια για να διαφημισει την αλλη.Αυτο πιο πολυ για επιχειρηματικο τρικ μου κανει.
Αν εγω διοικουσα το πρωι μια επιχειρηση και το βραδυ χαλαρωνα με το χρωστηρα,αυτο θα το ελεγα χομπυ.Δεν θα αυτοβαπτιζομουν ζωγραφος.Καταλαβαινεις που το παω?

 
At 11/30/2007 03:02:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

~~ nelly, δεν "αυτοβαφτιστηκε" ο ανθρωπος! Σπουδασε! και ειναι δυσκολη σχολη η ΑΣΚΤ ξερεις...

 
At 11/30/2007 03:09:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

~~ nelly,
κατι ακομα: ξερεις ποσοι (σπουδαγμενοι και οχι μαιμου) καλλιτεχνες εκλιπαρουν για λιγη προσοχη; Ποσοι αναγκαζονται να υποτιμουν τη δουλεια τους για να ζησουν; Ποσοι (και αξιοι μαλιστα) ετυχε να γεννηθουν εδω περα και να μη βλεπουν στον ηλιο μοιρα; και να μην εχουν χρηματα (και τολμη) ωστε να πανε παραεξω να διεκδικησουν μια αξιοπρεπη διαβιωση -δεν γραφω ξανα "αναγνωριση"- μεσω του επαγγελματος τους;
Πραγματικα, βρισκω πολυ συγκινητικη την ενεργεια αυτη. Καπως ετσι ισως να ηταν η ιδρυση του ΕΜΠ απο Αβερωφ Τοσιτσα παλια -το μεγαλοποιω βεβαια, αλλα για σκεψου...

 
At 11/30/2007 03:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πως μπορει ενας καλος δικηγορος να ασκει καλα το λειτουργημα του οταν πρεπει να βγει το μεροκαματο?

Πως μπορει ο κιθαριστας να πιασει το μαγικο σολ μινορε του, να επιτυχει την μεθεξη με τα θεια οταν πιεζουν οι αναγκες για χρημα?

Πως μπορει ενας αγροτης με αγαπη και μερακι να μαζευει τους καρπους της φυσης , να πιανει την ντοματα απαλα, να τιναζει την ελια με αγαπη, οταν σκεφτεται τον επιουσιο?

Ενας ποιητης να κανει ωραιες ομοικοαταληξιες σε "-εος", "-ομαι", να κανει τα πιο ωραια του γραμματα με την πενα κλπ οταν πρεπει να βγαλει λεφτα για να ζησει?

Ενας οικοδομος, πως να βαλει τα υλικα σωστα, μερακληδικα, γερα, να σιγοσφυριζει με ορεξη στην σκαλωσια οταν πρεπει να βγαλει χρημα?


Υπαρχουν μεγαλα προβληματα, παιδια. Και χαιρομαι που ο old boy τουλαχιστον δεν τα αφηνει να περασουν ασχολιαστα.

 
At 11/30/2007 04:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

well,συμφωνω με τον ανωνυμο οτι η προσπαθεια για να βγαλουμε τα προς το ζην sucks!Γιαυτο κι εγω πασχιζω να γινω εισοδηματιας...
rodia,
δεν ειναι ολοι οι αποφοιτοι της Καλων Τεχνων καλλιτεχνες νομιζω...οπως κι αλλοι αποφοιτοι πολλων σχολων δεν ειναι αυτο που σπoυδασαν απαραιτητα.Το εργο σου, σου δινει την ταυτοτητα σου κι οχι οι σπουδες σου.Αλλα τι λεω...ειναι γνωστο...στην Ελλαδα εισαι ο,τι δηλωσεις.

 
At 11/30/2007 04:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

nelly, προς τι η επεξήγησις; Αν πω πως αδυνατώ να σε καταλάβω κινδυνεύω να περάσω στη σφαίρα των μη έξυπνων και ως εκ τούτου μη ειρώνων;

Για να οξύνω το οξύμωρο, να υπενθυμίσω ότι ο αδιαμφισβήτητος καλλιτέχνης (και δεν ειρωνεύομαι βέβαια) Θανάσης Παπακωνσταντίνου βιοποριζόταν από τις δημόσιες εργολαβίες αλλά παράλληλα δημιουργούσε δισκάρες σαν την Αγία Νοσταλγία.

Σημασία, κατά την ταπεινή μου άποψη, έχει το context του οξύμωρου που δεν ορίζεται με δυο και πέντε αράδες.

Α!Και ο Αδόλφος ήταν των εικαστικών. Γνωστός για τις νεκρές του φύσεις. Αν και μπορεί τελικά να έγινε γνωστός για τη νεκρή του επίφυση (για να βάλουμε και τον εγκέφαλο στην κουβέντα μας που μας κοιτάζει ευτυχισμένος ωσάν οργασμό σε προ-προηγούμενο post).

 
At 11/30/2007 04:38:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

~~ nelly, σωστα. Μολις γνωρισα ενα φιλολογο ταξιτζη!
(εχω γνωρισει και δικηγορο ταξιτζη)
..αν αυτο ειναι το ζητουμενο, παω πασο.. ;-)

 
At 11/30/2007 05:11:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@rodia: Αυτο δεν ειναι τιποτα. Εγω εχω γνωρισει εναν ταξιτζη που αναγκαζοταν καπου καπου να ζωγραφιζει για να ζησει. Φοβερα πραγματα...

Τον συζηταγαν ολο οικτο στην πιατσα.

- Ασε ρε τι επαθε ο Τακης
- Αναγκαστηκε να ζωγραφιζει πορτραιτα και τοπια για να ζησει
- Μου λεγε οτι πιεζεται αλλα δεν το φανταζομουν και ετσι...
- Ναι, μου εξομολογηθηκε οτι εκανε και ενα εργο με κυβισμο, αλλα μην βγει παραεξω...
- Α ρε Τακη... Μακρια απο μας τετοια ρε...

 
At 11/30/2007 05:30:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

rodia,
το θεμα μας δεν ειναι ο δικηγορος που δουλευειως πωλητης ουτε ο γιατρος που δουλευει ως μαναβης.Το θεμα μας ειναι:Ο Αλ Πατσινο κι ο Σωτηρης Τζεβελεκος ειναι και οι δυο αποφοιτοι Σχολης Υποκριτικης... και ο νοων νοειτο(μ αρεσει που η κουβεντα εχει παρει τετοιες διαστασεις,καποιος τριβει τα χερια του τωρα)
Χπαπ,
(επισης ειμαι υπερ Θ.Παπακωνσταντινου)πιο πολυ ασχοληθηκε με τη μουσικη παρα με τις εργολαβιες υποθετω

 
At 11/30/2007 05:41:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

~~ nelly, συμφωνω:-) δεν απαιτειται καν σχολη για να πετυχει καποιος στην υποκριτικη. Ενα βλεμμα γυρω γυρω, μας πειθει!
Πειραζει ομως που επιμενω οτι θελει τσαγανο η ΑΣΚΤ; Δεν φτανει το ψωνιο εκει περα...
Πειραζει ακομα που υποστηριζω οτι καλυτερα πλουσιος και υγιης παρα φτωχος και ασθενης;
:-) ωραια συζητηση, φορουμ το καναμε το ποστιον.. αλλα φευγω τωρα. Τα υπολοιπα βραδακι.

 
At 11/30/2007 05:44:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

~~ Ανωνυμε, για πες, που τα πουλαγε τα εργα του ο Τακης;
(να βγει και κατι χρησιμο λεμε..) ;-)

 
At 11/30/2007 05:53:00 μ.μ., Blogger gaidara said...

Άσχετα με το αν είναι δυνατό ένας επιχειρηματίας να είναι και ζωγράφος (άλλωστε σε οτιδήποτε καλλιτεχνικό σημαντικότερο ρόλο παίζει η προσωπικότητα και η έκφραση συναισθημάτων του ανθρώπου) πιστεύω ότι είναι θετικό ένας επιχειρηματίας να εκφράζεται μέσω της τέχνης... και ακόμα θετικότερο πολλοί επιχειρηματίες να εκφράζονται μέσω της τέχνης... όχι για να ζήσουν αλλά επειδή έχουν την ανάγκη αυτή... δεν νομίζω πως τέτοιοι άνθρωποι είναι καλό να είναι μονοδιάστατοι... για μένα θα ήταν πολύ καλό περισσότεροι επιχειρηματίες να ασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, όχι για να αποκομίσουν κάτι υλικό άλλωστε εδώ μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν αυτή την ανάγκη, αλλά απλά για να εκφραστούν... η ενασχόληση με το κέρδος τις περισσότερες φορές καταπνίγει κάποια απ' τα συναισθήματα και τις ευαισθησίες ενός τέτοιου ανθρώπου... πιστεύω λοιπόν ότι είναι καλό να έχουν άμεση επαφή με οποιαδήποτε τέχνη... άλλωστε υπάρχουν τόσοι σύγχρονοι ζωγράφοι που "δημιουργούν" για το κέρδος και μόνο γι αυτό.

 
At 11/30/2007 06:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@rodia: Σε ζωγραφους που δουλευαν Ταξι

 
At 11/30/2007 06:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

rodia,
πολυ σωστα,εχουμε και δουλειες...και εγω παω να την κανω.
Κατι τελευταιο ομως:κι αλλοι εβγαλαν δυσκολες σχολες αλλα δεν το κανουν παντιερα ουτε το διατυμπανιζουν οπου βρεθουν κι οπου σταθουν.Αυτα.ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΩ ΑΛΛΟ.ΤΕΛΟΣ.

 
At 11/30/2007 07:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@nelly φοβερή η επεξήγηση προς τον ΧΠΑΠ...

 
At 11/30/2007 07:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κάποιος στην (τότε Δυτική)Γερμανία έτυχε να είναι καλός πιανίστας.

Όμως, εγκατέλειψε το άθλημα.

Κατάφερε να γίνει καλός....(δεν έχει σημασία τι..) -αυτό ειπώθηκε τουλάχιστον στο "εκεί" περιβάλλον.

Ρωτήθηκε δημόσια κάποια φορά,
γιατί κ. .... εγκατέλειψες την τέχνη σου?

Απάντησε εκείνος:

"........είναι καλύτερα να σε ρωτάνε
"γιατί δεν ασχολήθηκες με την "τέχνη" "

από το "γιατί, σώνει και καλά, επέλεξες να ασχοληθείς μαζί της" (σημ. τέχνη).

Δυστυχώς, κατά την γνώμη μου, ο φίλος μας, με τα παραπάνω είχε κάνει "1" λάθος!

 
At 11/30/2007 07:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο φίλος μας, σήμερα, αιτήθηκε και κατάφερε να βγάλει, μεταξύ των άλλων, και άδεια ΤΑΧΙ

 
At 11/30/2007 07:32:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε των 3:34 χαίρομαι που δεν αφήνεις ασχολίαστο το ότι δεν τα αφήνω ασχολίαστα.

 
At 11/30/2007 07:36:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«αυτο που βλεπω ειναι οτι με τη φραση "και άλλοι ζωγράφοι δουλεύουν κάπου για να ζήσουν" ο ιδιος ειρωνευεται πρωτος την "εργασια" του στον επιχειρηματικο τομεα -νομιζω».
Ροδιά, εγώ δεν το είδα έτσι. Ολόκληρη η απάντησή του στο κομμάτι αυτό έχει ως εξής: «Πάντως και άλλοι ζωγράφοι δουλεύουν κάπου για να ζήσουν. Και ο δάσκαλός μου, ο Παπαλουκάς, εργαζόταν.
Αλλά το να είσαι επιχειρηματίας, όπως εγώ, είναι πιο εντυπωσιακό. Και γι' αυτό κάνει εντύπωση στον κόσμο».
Επαναλαμβάνω ότι αυτό και μόνο σχολιάζω και κοροϊδεύω. Όλα τα υπόλοιπα ούτε τα κατακρίνω ούτε τα κοροϊδεύω.

 
At 11/30/2007 08:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Γιατί το είπε τώρα?

 
At 11/30/2007 08:24:00 μ.μ., Blogger MenieK said...

Θεός αν είναι στις φλόγες να καείς

 
At 11/30/2007 08:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Support the fine arts!
shoot a bloger".
parafrasi.

 
At 11/30/2007 09:09:00 μ.μ., Blogger evee said...

ψήφο στη rodia

 
At 11/30/2007 11:31:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

~~ Old Boy, ακριβως σε αυτο ενισταμαι. Δες το πρωτο σχολιο μου. Η εννοια "επιχειρηματιας", πραγματι, εχει υποστει σοβαρες διαστρεβλωσεις σημερα και οχι αδικως.

 
At 11/30/2007 11:32:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

~~ evee, ευχαριστω:-) καταλαβαινομαστε...

 
At 12/01/2007 06:06:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ροδιά, πράγματι υπάρχουν και επιχειρηματίες που δουλεύουν για να ζήσουν. Όταν είσαι όμως τέτοιου βεληνεκούς επιχειρηματίας, αν θες και καλά να αφοσιωθείς στην τέχνη σου και μόνο, έχεις όλη τη δυνατότητα να το κάνεις. Όλη μα όλη. Για την ακρίβεια είσαι και από τους απειροελάχιστους που μπορούν να το κάνουν πολυτελώς και χωρίς τίμημα. Απλώς η όλη ατάκα του «δουλεύω για να ζήσω ο καλλιτέχνης» μου φάνηκε αστεία, αστεία ιδίως σε σχέση με όλους όσους θα ήθελαν να μπορούν να αφοσιωθούν στην όποια τέχνη τους αλλά δεν μπορούν γιατί δεν θα έχουν να φάνε.

 
At 12/01/2007 06:47:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Και μενα μου φαινεται αστεια η ατακα ετσι οπως την εγραψες τωρα!:-)
..μονο που η συνεντευξη δεν μου αφησε την ιδια εντυπωση..
(ισως τη διαβασα με το σοβαρο μου ματι)

 
At 12/19/2008 10:20:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

www.arelis.gr
περιεχει αρθρα για συγχρονους ελληνες καλλιτεχνες

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home