Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2007

Μονά - ζυγά - μονόζυγα.


To πραγματικό αριστούργημα του εκλογικού νόμου είναι η πρόβλεψή του ότι όσο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώσουν συνολικά τα κόμματα που δεν θα μπουν στην Βουλή, τόσο μικρότερο είναι και το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Είχε πριν λίγες μέρες τον παραπάνω ενδεικτικό πίνακα ο «Ελεύθερος Τύπος» (δεν κατόρθωσα να τον βγάλω καλά, αλλά με κλικ στην εικόνα φαίνεται καθαρά), όπου βλέπεις π.χ. ότι το πρώτο κόμμα με 41% παίρνει 149 έδρες, αν το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι 2% και 155 έδρες αν το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι 7%. Ψηφίζοντας δηλαδή μικρά κόμματα με ελάχιστες ελπίδες να βγουν στη Βουλή ψηφίζεις κατ' αποτέλεσμα υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης!
Οι χειρότεροι εκλογικοί εκβιασμοί είναι οι σιωπηλοί, οι χειρότερες εκλογικές παγίδες είναι οι κρυφές.
Στο παραπάνω παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αυτή η διαφορά του 2% με του 7% αντιστοιχεί σε 5 στους 100 πολίτες που πείθονται από το κλίμα κατά του δικομματισμού, και αντί να απέχουν ή να ρίξουν άκυρο ή λευκό ψηφίζουν ένα κόμμα που δεν θα βγει στη Βουλή: αν αυτοί οι 5 δεν ψήφιζαν έγκυρα, τότε το ποσοστό του πρώτου κόμματος θα γινόταν από 41%, 43,15% (100 Χ 41 /95 = 43,15), ενώ το ποσοστό των εκτός Βουλής από 7%, 2,10% (100 Χ 2 /95 = 2,10), με αποτέλεσμα βάσει του ίδιου πίνακα πάλι το πρώτο κόμμα να έπαιρνε 155 ή και 154 έδρες.
Ψηφίζεις έγκυρα, μειώνεις το ποσοστό του πρώτου κόμματος από 43,15% σε 41% και η δυνατότητά του να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση παραμένει ανέπαφη, αν δεν έχει βελτιωθεί κιόλας. Εντάξει, προφανώς όλα αυτά ισχύουν μέχρι ενός ορίου, καθώς αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν πολύ μεγάλο ποσοστό, θα μειωθεί τόσο και το ποσοστό του πρώτου κόμματος που δεν θα μπορεί να είναι αυτοδύναμο.
Αλλά και πάλι· αφενός καθόλου δεν αποκλείεται το όριο αυτό να μην ξεπεραστεί και να φανεί καθοριστικό για την ύπαρξη αυτοδυναμίας, αφετέρου κάθε εκλογικός νόμος θα πρέπει κατ' ελάχιστο να σέβεται τη λαϊκή βούληση και να μη βιάζει την κοινή λογική, ειδάλλως φλερτάρει όχι μόνο με τον Φράντς Κάφκα (κάνοντας τον περήφανο για τους κληρονόμους του), αλλά και με την αντισυνταγματικότητα.
Το συμπέρασμα ούτε είναι ούτε πρέπει να είναι ότι υπάρχει χαμένη ψήφος. Το συμπέρασμά μου είναι ότι, αντίθετα, χαμένη θα είναι η ψήφος που δεν θα δοθεί έγκυρα, ώστε να μειωθεί η δύναμή τους και το δικομματικό παιχνίδι να σταματήσει να νιώθει πανίσχυρο και να διαιωνίζει την κυριαρχία του με τα πειραγμένα αυτοδύναμα ζάρια του.

26 Comments:

At 9/13/2007 01:57:00 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Αυτός δεν είναι εκλογικός νόμος. Είναι η Χάρτα της Μαφίας των ψήφων...

 
At 9/13/2007 08:32:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το νόμο-σουφλέ ούτε ο Μαμαλάκης θα μπορούσε να τον μαγειρέψει τόσο καλά. Μα τον άγιο Τσελεμεντέ, μπορεί τ' ανάλαφρα και ζωντανά υλικά μας μετά το μαγείρεμα να κατακάτσουν κι εκεί που τα περιμέναμε φουσκωτά-φουσκωτά, να καταλήξουν να γίνουν λάσπη στον πάτο. Βέβαια, θα μου πεις, η επιτυχία του σουφλέ είναι η μεγάλη δόση αέρα για να είναι το αποτέλεσμα ικανοποιητικό. Κι ακόμη, οι χαμένοι (ημείς) τα παίρνουμε όλα...τα κουτάλια και ξύνουμε τον πάτο.

 
At 9/13/2007 08:46:00 π.μ., Blogger monahikoslikos said...

Δυστυχώς έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Μας την έχουν στημένη από όλες τις μεριές.
ΓΡΑΜΜΑΤΑ κερδίζουν, ΚΟΡΩΝΑ χάνουμε.

 
At 9/13/2007 10:56:00 π.μ., Blogger ΦΑΝΤΙ said...

Για όλους όσους είναι αναποφάσιστοι τα πράγματα είναι απλά!

Όσοι απέχουν, ρίξουν άκυρο ή λευκό, ουσιαστικά θα χαρίσουν την απόφαση στους "χούλιγκαν" των κομμάτων, οι οποίοι θα κατέβουν να ψηφίσουν "δαγκωτά" το δικό τους κόμμα.

Ακόμη και στα 2 μεγάλα κόμματα που σηκώνουν στους ώμους τους στον ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ, που άφησαν το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον να απαξιωθούν, συνεχίζουν να υπάρχουν οι φανατικοί οπαδοί που εθελοτυφλούν. Σε ποδοσφαιρική ορολογία τους ονομάζουμε "ανεγκέφαλους".

Η συνέχεια εδω -> http://notes-mirage.blogspot.com/2007/09/to.html

Εάν εκφράζει και εσένα το μήνυμα, διέδωσέ το ...! (σημείωση: δεν θεωρώ πως με την προτροπή μου αυτή επηρεάζω κανέναν "πολιτικά" με την παραδοσιακή - κομματική έννοια)

Να γνωρίζεις πως σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, απαιτούνται ΜΟΝΑΧΑ 6 hops (6 διαδοχικές αναμεταδώσεις, 6 διαδοχικοί άνθρωποι που θα διαδώσουν το μήνυμα στόμα-με-στόμα, SMS με SMS, eMail με eMail στους γνωστούς τους) για να το μάθει όλη η Ελλάδα ...

------------- Μήνυμα --------------------
Όχι στην αποχή, άκυρο, λευκό! Συμμετοχή! Αυτοί μας δίχασαν, εμείς θα τους ενώσουμε. Το Λευκό ας γίνει Λαχανί: http://notes-mirage.blogspot.com/2007/09/to.html
------------- Μήνυμα --------------------

 
At 9/13/2007 11:33:00 π.μ., Blogger 0comments said...

Ετοιμάζουμε μια πλάκα στις εταιρίες δημοσκοπήσεων και στα exit poll. Δες την στο μπλογκ: http://screwexitpoll.blogspot.com/
και αν σ' αρέσει διάδωσέ την

Φιλιά!

 
At 9/13/2007 11:40:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Aυτά στον Ε.Τ. Στη ΝΈΤ (Τσαπανίδου) αντίθετα είπαν σήμερα το πρωί το ακριβώς αντίθετο: Οσο μεγαλύτερο ποσοστό πάρουν τα εκτός βουλής τόσο μικρότερες οι πιθανότητες αυτοδυναμίας. Πως θα γίνει να μάθουμε την αλήθεια;

 
At 9/13/2007 03:28:00 μ.μ., Blogger talos said...

Ανώνυμε, ο Old-Boy είναι σαφώς καλύτερος εκλογολόγος από την Τσαπανίδου. Ο τύπος που δίνει (+/- 1 αν δεν κάνω λάθος) τον αριθμό των βουλευτών του πρώτου κόμματος είναι:

[(260 x Π) / (100 - ε)] +40.

Όπου Π το ποσοστό του πρώτου κόμματος, ε το άθροισμα των ποσοστών των εκτός βουλής κομμάτων. Αν το δίλημμα ενός ψηφοφόρου είναι μεταξύ ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ και ενός τελικά εξωκοινοβουλευτικού κόμματος τότε επιλέγοντας το μικρό συμβάλλει στην αποδυνάμωση της αυτοδυναμίας. Αν είναι μεταξύ ακύρου/λευκού και κόμματος που θα πάρει κάτω από 3%, είναι μία ή άλλη. Σε οιαδήποτε άλλη περίπτωση, βοηθά την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Όχι πως αυτό αποτελεί από μόνο του επιχείρημα για την μη-υπερψήφισης των λεγόμενων "πολύ μικρών" κομμάτων, μια και η ψήφος, αντίθετα από τα όσα μας έχουν σπάσει τα ούμπαλα να μας λένε κανάλια και μεγάλα κόμματα δεν αφορά μόνο το ποιος θα έχει την εξουσία μετά τις εκλογές.

Η λύση φυσικά είναι η κατάργηση του απαράδεκτου πλαφόν του 3%.

 
At 9/13/2007 03:34:00 μ.μ., Blogger αθεόφοβος said...

Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα έγραψες.
Εχω κάνει μια μικρή ανάλυση του που πηγαίνει και τι σημασία έχει η κάθε ψήφος σε πρόσφατο μου ποστ με τίτλο ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΚΩΤΣΟΥΣ. [http://atheofobos.blogspot.com/2007/09/blog-post_09.html

 
At 9/13/2007 04:15:00 μ.μ., Blogger Elias said...

Είμαστε όμηροι της τηλεοπτικής δικτατορίας. Όσο δεν το καταλαβαίνουμε και στηρίζουμε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της χώρας μας είμαστε και εμείς συνυπεύθυνοι για την κατάντια της.

 
At 9/13/2007 04:32:00 μ.μ., Blogger philos said...

Ακολούθησα την σκέψη σου και βλέπω ότι κατέληξες εκεί που καταλήγω και γω.
"...χαμένη θα είναι η ψήφος που δεν θα δοθεί έγκυρα, ώστε να μειωθεί η δύναμή τους και το δικομματικό παιχνίδι να σταματήσει να νιώθει πανίσχυρο και να διαιωνίζει την κυριαρχία του με τα πειραγμένα αυτοδύναμα ζάρια του."

 
At 9/13/2007 04:51:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το έπιασαν το νόημα στις προηγούμενες εκλογές και άλλαξαν τον εκλογικό νόμο.Απλά πράγματα.
Και κάτσε τώρα εσύ ΜΑΛΑΚΑ Έλληνα να φωνάζεις για ψήφο στα μικρά κόμματα!

 
At 9/13/2007 05:54:00 μ.μ., Blogger Kiki said...

αν θέλεις σημασία στην ψήφο να δοθεί
σκέψου με ψυχραιμία το κόμμα που θα μπει
μην κάνεις μαλακία ψηφίζοντας λευκό
να ξέρεις με τη μία θα πάει στον χοντρό
καλύτερα μια ψήφος που είναι λογική
παρά στα λοιπά κόμματα που είναι λύση απλή.
Χιώτης μάμπο!!!!

 
At 9/13/2007 06:42:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Έτσι έλεγε η Τσαπανίδου; Προτιμώ να πιστέψω (και πιστεύω δηλαδή) ότι πρόκειται για λάθος και όχι για εσκεμμένη παραπληροφόρηση.
Συμπληρωματικά στην ανάλυση του Τάλου να πω ότι αν δεν θέλει κάποιος να ψηφίσει ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ έχει τρεις επιλογές:
1) Δεν ψηφίζει, ρίχνει άκυρο ή λευκό: ενισχύει όχι μόνο την αυτοδυναμία, αλλά και τα ποσοστά τους: στο παράδειγμα του ποστ την άλλη μέρα οι εφημερίδες όποιου κόμματος νικήσει θα βγουν με ένα οκτάστηλο 43,15%.
2) Ψηφίζει κόμμα με ελάχιστες πιθανότητες να μπει στην Βουλή. Η αυτοδυναμία δεν θίγεται (ενώ θα έπρεπε), θίγεται ωστόσο το ποστοστό τους και στο παράδειγμα από 43,15% γίνεται 41%.
3) Ψηφίζει κόμμα με μεγάλες πιθανότητες να μπει στην Βουλή. Έτσι μειώνει και τα ποσοστά και την πιθανότητα αυτοδυναμίας.

 
At 9/13/2007 07:41:00 μ.μ., Blogger Sissi Soko said...

4) Κάνει πλάκα ψυφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει ότι το ποσωστό 3 τα εκατό δεν αναγκάζει αυτό το συνδιασμό να...
(άσκηση δημιουργηκότητας: συμπληρώστε μόνοι σας)

 
At 9/13/2007 07:56:00 μ.μ., Blogger ΦΑΝΤΙ said...

Ολόκληρη η (εμπεριστατωμένη) ανάλυση για το θέμα (Όχι Λευκό, Όχι Άκυρο, Όχι Αποχή), απο τον CYRUSGEO με 100+ σχόλια ως συμπλήρωμα στο καλό άρθρο του Παλιόπαιδου, υπάρχει σε link που θα βρείτε στο http://notes-mirage.blogspot.com/2007/09/to.html

Τα πέντε θα μπούνε έτσι και αλλιώς

Το μαγικό, το ανεπανάληπτο είναι να μετατραπεί η αποχή σε ψήφο ώστε να μπει το 6ο το Οικολογικό!!! Επιτέλους δηλαδή!!

Ανέβασα και videάκι με τις απόψεις τους στο

http://whispering-planet.blogspot.com/2007/09/blog-post_5197.html

Διαδώστε το ακόλουθο

------------- Μήνυμα --------------------
Όχι στην αποχή, άκυρο, λευκό! Συμμετοχή! Αυτοί μας δίχασαν, εμείς θα τους ενώσουμε. Το Λευκό ας γίνει Λαχανί: http://notes-mirage.blogspot.com/2007/09/to.html
------------- Μήνυμα --------------------

 
At 9/13/2007 07:57:00 μ.μ., Blogger Ναυαγός said...

Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τα διλήμματα που τίθενται εδώ. Για μένα το δίλημμα έχει ως εξής:

Συμμετέχεις ενεργά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη συντήρηση του διεφθαρμένου πολιτικού μας συστήματος, ασχολούμενος με τις εκλογές αυτές στις οποίες κατεβαίνουν εκφραστές παρωχημένων ιδεών και πολιτικών
ή
ξεκινάς την επομένη των εκλογών να συνεννοηθείς με πολίτες που μοιράζονται τα άγχη και τις ικανότητες (ηλεκτρονικές και όχι μόνο) της νέας γενιάς, για να ανατρέψεις με θετικό τρόπο το μεταπολιτευτικό σκηνικό.

Το πρόβλημα δεν είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση την επομένη, που αν κοιτάξουμε στο παρελθόν μας, μακάρι να έχουμε. Το πρόβλημα είναι πως ο Σύριζα δε θα κυβερνήσει ποτέ, ούτε και το Κ.Κ.Ε., για τους άλλους δεν το συζητάμε, άρα αυτός που θα κυβερνήσει θα είναι τα κομματόπαιδα της ΠΑΣΠ και της ΟΝΝΕΔ. Όποιος γνωρίζει γιατί μιλάμε, θα καταλάβει το πόσο αναγκαίο είναι το να κάνουμε κάτι.

Εσείς δηλαδη, γιατί εγώ είμαι στα Κιριμπάτι!

 
At 9/13/2007 08:24:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Nαυαγέ, εν μέρει συμφωνώ εν μέρει όχι. Θέλω να πιστεύω όμως ότι δεν έθεσα κανένα δίλημμα.

 
At 9/13/2007 10:02:00 μ.μ., Blogger Ναυαγός said...

Όντως δεν έθεσες κάποιο δίλημμα με την έννοια που του έχουμε δώσει λίγο πριν τις εκλογές. Οπότε θα το θέσω εγώ:

Old Boy ή χάος;

 
At 9/13/2007 11:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν το είπε η ίδια η Τσαπανίδου αλλά ο καλεσμένος της, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία που θα δίνει το βράδυ της Κυριακής τα εκλογικά αποτελέσματα. Έλεγε ότι αυτά που ακούγονται είναι ανυπόστατα και διαβεβαίωνε ότι
1. Με 42,7 υπάρχει αυτοδυναμία ακόμη και με μια ψήφο διαφορά από το δεύτερο.
2. Ψήφος σε εξωκοινοβουλευτικό δεν επηρεάζει την αυτοδυναμία
3. Λευκό, άκυρο επίσης δεν επηρεάζει αν και ανεβάζει "πλασματικά" το ποσοστό του πρώτου.

Τι να πω, τι να πιστέψω...

 
At 9/14/2007 12:19:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Για το 42,7 % και πάνω έχει δίκιο. Για το 42,7 % και κάτω όμως (και μέχρι το 40%) δεν έχει. Λευκό και άκυρο σαφώς και παίζουν ρόλο, αφού δεν συνυπολογίζονται στα έγκυρα και έτσι, αν ας πούμε υπάρχουν 200 ψηφοφόροι και ψηφίσουν 40 το πρώτο κόμμα, θα πάρει 40% αν υπάρχουν 100 άκυρα - λευκά και 20 % αν είναι όλα έγκυρα.
Εμάς να πιστεύεις εδώ, που τα λέμε ωραία :)
Κατά τα άλλα, εγώ Ναυαγέ, ψηφίζω χάος.

 
At 9/14/2007 02:42:00 π.μ., Blogger Λωτοφάγος said...

Όσα χρόνια σέρνω την άθλια ύπαρξή μου σ΄αυτόν το δύσμοιρο πλανήτη, δεν θυμάμαι μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία να μην έθεταν διλήμματα χαμένης ψήφου την τελευταία στιγμή στους σκεπτόμενους ψηφοφόρους! Και κάθε φορά έπειθαν κάμποσους να στραφούν στα μεγάλα κόμματα. Άλλωστε, νομίζω ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που κάθε 3 και λίγο αλλάζουμε εκλογικό και φορολογικό νόμο σαν βιτρίνα της Σκουφά! Γι΄αυτό, φίλοι μου, μην πιστεύετε ούτε τον Ε.Τ. της Γιάννας ούτε κανέναν. Ψηφίστε ό,τι σας λέει η καρδιά σας, μπας και ξεκολλήσουμε κάποτε από το βούρκο!

 
At 9/14/2007 02:43:00 π.μ., Blogger Λωτοφάγος said...

Όσα χρόνια σέρνω την άθλια ύπαρξή μου σ΄αυτόν το δύσμοιρο πλανήτη, δεν θυμάμαι μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία να μην έθεταν διλήμματα χαμένης ψήφου την τελευταία στιγμή στους σκεπτόμενους ψηφοφόρους! Και κάθε φορά έπειθαν κάμποσους να στραφούν στα μεγάλα κόμματα. Άλλωστε, νομίζω ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που κάθε 3 και λίγο αλλάζουμε εκλογικό και φορολογικό νόμο σαν βιτρίνα της Σκουφά! Γι΄αυτό, φίλοι μου, μην πιστεύετε ούτε τον Ε.Τ. της Γιάννας ούτε κανέναν. Ψηφίστε ό,τι σας λέει η καρδιά σας, μπας και ξεκολλήσουμε κάποτε από το βούρκο!

 
At 9/16/2007 09:01:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όλες οι παρόμοιες αναλύσεις κρύβουν σκοπιμότητα – ή ελλιπή μελέτη. Συσχετίζουν το ποσοστό των μικρών κομμάτων μόνο με το πρώτο κόμμα. Αυτό είναι αναληθές, διότι όσο ανεβαίνουν τα ποσοστά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής μειώνονται αντίστοιχα τα ποσοστά όλων των εντός Βουλής Κομμάτων. Ίσως μάλιστα τα ποσοστά των υπολοίπων πλην κυβερνητικού κόμματος να μειώνονται περισσότερο (είναι ζήτημα πολιτικής ανάλυσης της μετακινούμενης ψήφου).
Ο τύπος που δίνει τις έδρες του 1ου κόμματος είναι [(260 x Π) / (100 - ε)] +40.
Ο τύπος που δίνει τις έδρες των υπολοίπων κομμάτων είναι (260 x Π) / (100 - ε),
όπου Π το ποσοστό του κάθε κόμματος, ε το άθροισμα των ποσοστών των εκτός βουλής κομμάτων και 40 ο αριθμός των εδρών που δίνεται ως προίκα στο πρώτο κόμμα. Οι έδρες που αντιστοιχούν στο συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων μοιράζεται αναλογικά σε όλα τα κόμματα και όχι μόνο στο πρώτο. Άρα βοηθά το πρώτο μόνο αν του λείπει οριακά η αυτοδυναμία. Αυτό όμως δε μπορεί να χρεώνεται στα μικρά κόμματα αλλά σε όλα τα κόμματα που δεν έπεισαν τους πολίτες.
Σας παραπέμπω επίσης στο σημερινό σχετικό μου άρθρο στο ΠΑΡΟΝ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, όπου για τους ίδιους λόγους επιχειρηματολογώ για το ότι οι πολίτες πρέπει να αποφύγουν αποχή, λευκό και άκυρο, διότι είναι οι μόνες χαμένες ψήφοι.

 
At 9/17/2007 01:28:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ayto to xameni psifo den mporw na to dextw!! (apoxi akyra leyka).enas proxiros ypologismos twn leykwn edwse enan arithmo tis taksis toy 50xiliades psifoi kai anw!!! kai den einai xameni einai apopsi!!!!den me ekfrazei kaneis kai to lew!!!!!den prepei kapioi na to doyn???einai psifodeltio to leyko!!!!pote tha to katalavoyme??

 
At 9/17/2007 05:51:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνμε των 1:28, έχεις απόλυτο δίκιο ως προς την ιδεολογική διάσταση του λευκού. Θα έπρεπε δε κατά τη γνώμη μου να συμμετρώνται ως έγκυρα και να καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Απλά από τη στιγμή που αυτό δεν συμβαίνει, το λευκό ουσιαστικά δεν έχει επίδραση. Αλλά ιδεολογικά ούτε άκυρο είναι ούτε αποχή, συμφωνώ απόλυτα.
Theodore Karaoulanis, δεν ξέρω αν το ποστ μου είναι ελλιπές, πάντως σκόπιμο δεν μπορεί να είναι αφού κατέληγα στο συμπέρασμα ψηφίστε έγκυρα. Τον τύπο δε, τον έδωσε και σε προηγούμενο από σένα σχόλιο ο Τάλως.

 
At 9/19/2007 01:40:00 μ.μ., Blogger S G said...

"Η λύση φυσικά είναι η κατάργηση του απαράδεκτου πλαφόν του 3%."

δεν νομιζω οτι συμφωνω με αυτο Ταλω. Το 3% θεσπιζεται σε πολλες χωρες για την αποφυγη εισοδου ακραιων κομματων (βλ Νεοναζιστες). Μαλιστα στην Γερμανια ειναι ενα καλο 5% με καποια προβλεψη ομως ενας βουλευτης που κερδιζει μια μονοεδρικη να μπαινει στην Βουλη ασχετως αν το κομμα του επιασε το 5%.

Το προβλημα στην Ελλαδα βρισκω οτι ειναι η ελλειψη καποιας στοιχειωδους μαθηματικης παιδειας αυτων που φτιαχνουν εκλογικους νομους αλλα και αλλους κανονισμους. Αν θελουμε ενισχυμενη αναλογικη, ειναι κατι δεκτο (εγω ειμαι μαλλον οπαδος) αλλα πρεπει να γινεται με καποιον σαφη τροπο, οχι με ακατανοητες τσαπατσουλιες. Πρεπει δηλαδη να πουμε οτι οι ψηφοι ενος κομματος πρεπει να εξαρτωνται υπεργραμμικα απο τις ψηφους του αλλα με καποιον συνεχη τροπο.

Το σημερινο συστημα ειναι μια τεραστια στρεβλωση για τον εξης λογο: ας υποθεσουμε οτι το ΠΑΣΟΚ εχει περιπου 30% των ψηφων. Αν η ΝΔ περασει απο το 29.99999% στο 30.00001% θα εχει μια ανοδο πανω απο 40 εδρων!! Δηλαδη ενας ψηφοφορος μπορει να φερνει ουσιαστικα πανω απο 40 εδρες σενα κομμα!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home