Το πανελλήνιο μπέε
Ίσως επειδή μεγάλο μέρος του κακού είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Δεν ξέρω αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, αν το κράτος διαμορφώνει εαυτούλιακες και ασυνείδητους περιβαλλοντικά πολίτες ή αν αναπόφευκτα ένα κράτος που αποτελείται από εαυτούλιακες και ασυνείδητους περιβαλλοντικά πολίτες δεν μπορεί να έχει διαφορετική εικόνα. Μάλλον και τα δύο ισχύουν ταυτόχρονα, μάλλον και το κράτος χαλάει τους πολίτες του και οι πολίτες το κράτος τους.
Ούτως ή άλλως η μεταβολή του κλίματος θα αναγκάσει, φαντάζομαι, κράτος και πολίτες να αλλάξουν μυαλά.
Ακούω αυτές τις μέρες από τους ρεπόρτερ (και όσες γκρίνιες κι αν υπάρχουν, η κάλυψη των γεγονότων ήταν κατά τη γνώμη μου μια φωτεινή αναλαμπή της ελληνικής τηλεόρασης), ότι υπάρχουν οι κάτοικοι που είναι με τις μάνικες στο χέρι και οι κάτοικοι που κάθονται στο καφενείο.
Πυροσβέστες - ήρωες είχαν θάνατο φρικτό, την ίδια ώρα που ξενοδόχοι στον Πύργο είπαν να βγάλουν λεφτά από τους πυρόπληκτους. Πάντα δίπλα - δίπλα η ηρωϊκή με τη χυδαία Ελλάδα (όπως η ηρωϊκή με τη χυδαία Σουηδία ή το ηρωϊκό με το χυδαίο Μαρόκο).
Αυτοί που θυσιάζονται και καίγονται ζωντανοί, αυτοί που πίνουν τον καφέ τους μέχρι τη στιγμή που οι φλόγες θα φτάσουν στο φλιτζάνι του ελληνοτουρκικού τους, αυτοί που κερδοσκοπούν κι αυτοί -σαν την αφεντιά μου- που κρίνουν, κρίνουν και ασταμάτητα κρίνουν.
Δεν ξέρω αν θα έχει νόημα και τι είδους νόημα θα έχει η αυριανή συγκέντρωση.
Δεν ξέρω, αλλά βάζω το μπάνερ και πιθανότατα θα πάω.
Αν θες να μάθεις τι είδους πολίτης είμαι εγώ που μέμφομαι το κράτος, είμαι ένας πολίτης που δεν είναι συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις του στο κράτος, είμαι ένας πολίτης που δεν είναι καν συνεπής στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Σκέφτομαι ότι αν ήταν όλοι σαν εμένα, το κράτος θα ήταν πέντε φορές χειρότερο.
Ας μην εκληφθεί λοιπόν ως υποκρισία η ανάρτηση του μπάνερ: δεν έχω καν το κράτος που μου αξίζει. Προσωπικά απολαμβάνω ένα κράτος καλύτερο από αυτό που μου αξίζει.
Ωστόσο δεν παύει να είναι ένα κράτος που τις τελευταίες μέρες μάς έκανε να κοιτάμε ο ένας τον άλλο και να αναρωτιόμαστε αν ζούμε στον εικοστό πρώτο, στον εικοστό ή στον δέκατο ένατο αιώνα.
Αν είμαστε αναγκασμένοι να αναδιατάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής μας ως προς την περιβαλλοντική μας συμπεριφορά, είναι ίσως ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι μόνο η οικολογική μας συνείδηση που μπορεί να αναδιαταχθεί ριζικά, αλλά και η πολιτική, είναι ίσως ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι αν το δικομματικό σύστημα προσέφερε μια επίφαση ασφάλειας και σιγουριάς, η ασφάλεια και η σιγουριά έγιναν στάχτη αυτές τις μέρες, τις μέρες που φάνηκε περίτρανα η διαφορά μεταξύ πολιτικής και επικοινωνίας, η διαφορά μεταξύ ηγεσίας που παίρνει αποφάσεις και ανήμπορων ανδρείκελων που ενδιαφέρονται μόνο για το τι εικόνα θα δώσουν.
Το μπάνερ μιλάει για αποσύνδεση της διαμαρτυρίας από προεκλογικές σκοπιμότητες.
Εκφράζοντας τον εαυτό μου και μόνο, εγώ έχω προεκλογικές σκοπιμότητες, γιατί οι εκλογές, το ποιούς θα ψηφίσουμε και με ποιόν τρόπο θα μας κυβερνήσουν, έχουν άμεση σχέση με το αν θα καεί μετά την Πελλοπόνησο η Ήπειρος, η Μακεδονία ή και οι δυο μαζί.
Διαβάζω χθες εδώ «Όμως όλοι μίλησαν και μας θύμισαν θλιβερά το τραγικό σκηνικό που περιγράφει ο Φλομπέρ: Η φτωχή Έμα έχει πεθάνει και πάνω από τη σορό της ο φαρμακοποιός και ο ιερέας καβγαδίζουν αδιάντροπα για τις πολιτικές τους κοσμοθεωρίες. Αυτό έκαναν δυστυχώς και οι πολιτικοί μας, κομματικοποιώντας ακόμη και την ανθρώπινη θλίψη».
Η Έμα, κάθε άλλο παρά φτωχή και κακομοίρα ήταν βέβαια, κι όπως είχα διαβάσει εγώ το βιβλίο, ο Φλωμπέρ ήθελε μεγαλοφυώς να δείξει ότι αν επέλεξε να διηγηθεί με το μυθιστόρημά του την ιστορία μιας γυναίκας, η ζωή -γαϊδουρινά ανέπαφη- συνεχίζεται αμέσως μετά το θάνατό της. Η Έμα σκεφτόταν και ενεργούσε σαν ο κόσμος να περιστρεφόταν γύρω της, όμως πάνω από το άταφο πτώμα της ο κόσμος εξακολουθεί να περιστρέφεται όπως πάντα, μην χαραμίζοντας μισή περιστροφή για να την πενθήσει.
Ακόμη λοιπόν κι αν για τους πολιτικούς είναι άκομψο να μιλάνε τέτοιες ώρες, για τους πολίτες (σύμφωνοι, για τους συνυπεύθυνους της καταστροφής πολίτες) η κομψότητα είναι πολυτέλεια τέτοιες ώρες και ακριβώς πάνω από τη σορό της Ηλείας καλό θα ήταν
αφενός να κοιταχτούμε με απέχθεια στον καθρέφτη (όχι όλοι, υπάρχουν και λαμπερές εξαιρέσεις, λαμπερές εξαιρέσεις με λάμψη διαφορετική από τα «λαμπερά ονόματα» των ψηφοδελτίων, άνθρωποι με κοινωνική προσφορά και εθελοντική δράση είτε αυτή είναι στη μόδα είτε όχι),
αφετέρου να διαμαρτύρηθουμε με ή χωρίς νόημα, με μαύρα ρούχα ή κόκκινα σώβρακα
και αφετρίτου σε είκοσι μέρες να μην απέχουμε από τις κάλπες, να μην ρίξουμε άκυρο ή λευκό, να ψηφίσουμε έτσι ώστε ο δικομματισμός του Λούλη, των καλοκαιριάτικων αμπέχωνων και του φαίνεσθαι σε βάρος του αποφασίζειν, να καταλάβει ότι δεν ψηφίζουν πρόβατα.
Αν και κάτι μου λέει τελικά, ότι στις 16 Σεπτεμβρίου πάλι θα αντηχήσει σε καμένα και άκαυτα ένα πανελλήνιο μπέε.
29 Comments:
Μα καλά πιστεύεις πως η πολιτική έχει σχέση με αυτά που συνέβησαν. Δεν λέω, σχεδόν όλος ο κόσμος αυτό λέει όμως αν σκεφτούμαι λογικά και επειδή εκφράζεσαι εξ αρχής ενάντια στη δικομματική λογική, ειλικρινά πες μου, πιστεύεις πως με Αλαβάνο, Παπαρήγα η Καρατζαφέρη πρωθυπουργό και τα αντίστοιχα κόμματα στην εξουσία πψς η Ελλάδα θα ήταν πιο έτοιμη μπροστά στα όσα ζήσαμε.
Κατ' εμέ έπρεπε να έχουμε εντελώς άλλη λογική για να τα βγάλουμε πέρα. Ο Παπαχελάς προτείνει τη γερμανική και συμφωνώ μαζί του. Σε προχθεσινό άρθρο στην Sportday ο Χελάκης εξηγούσε πως φίλος του που ζει στην Γερμανία του έλεγε πως κάθε τρεις μέρες το καλοκαίρι έκαναν και μία άσκηση για πυρκαγιά. Που; Στη Γερμανία που βρέχει ανα περιοχές όλο το χρόνο.
Ποιοί πολιτικοί μόνο; Όλοι οι Έλληνες ευθύνονται με το μυαλό που κουβαλάνε. Κάψτε για να μωσχοπουλήσετε μετά τα ξερά χωραφάκια σας για να πεθάνουμε μτά από τη ζέστη. Και έπειτα να δημιουργούμε και ένα φάντασμα για να έχουμε κάποιον να κατηγορήσουμε πλην του ευατού μας.
Ακόμα και αυτός που πετάει το τσιγάρο κάτω και τα σκουπίδια στο δρόμο και σε παράνομες χωματερές είναι ένοχος. Μην γελιόμαστε
το κειμενο καλο.
και το οχι στον ΛΟΥΛΗ συνδιαζεται ευκολα με το οχι στον ΓΙΩΡΓΑΚΗ.
στην τελικη λεμε οχι στη ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ(για τη γαλλικη επανασταση ρε γαμω το)
ΜΕΤΑ ;
Οχι δεν εννοω ποιους ψηφιζουμε
εννοω με ποια λογικη τους ψηφιζουμε
ΥΓ.σκεφτομαι οτι στις παλαιοτερες _απο την ελληνικη_δημοκρατιες(ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΚΗ)η αποχη χτυπαει κοκκινο
ΓΙΑΤΙ;
Kαθόλου δεν διαφωνώ Mike, και όχι δεν πιστεύω ότι εξ ορισμού με άλλα κόμματα θα είχαμε διαφορετική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ωστόσο ένα σύστημα διακυβέρνησης 33 ετών έχει δείξει το πώς συμπεριφέρεται απέναντι στο περιβάλλον (χωρίς επαναλαμβάνω αυτό να είναι ξεκομμένο από το πως συμπεριφερόμαστε εμείς απέναντι στο περιβάλλον). Αν λοιπόν ούτε και μετά από αυτά που έγιναν και γίνονται δεν υπάρξουν αλλαγές, δεν υπάρξει ένα σοκ στο σύστημα, τότε το σύστημα θα πειστεί ότι ό,τι κι αν συμβεί δεν πρόκειται να απειληθεί, άρα θα επαναπαυθεί ακόμη περισσότερο, θα βαλτώσει ακόμη περισσότερο, θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Αν όμως γινόταν σαφές ότι η ατζέντα του περιβάλλοντος είναι πρώτη προτεραιότητα τότε δεν μπορεί θα άλλαζαν και οι πολιτικές απέναντι στο περιβάλλον (και όχι μόνο σε αυτό).
Βίκτορα, για την κληρονομική εξουσία έχω γράψει και ξαναγράψει. Αν ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου είχαν ανέβει με τις δικές τους αποκλειστικά δυνάμεις στην κορυφή, το πιθανότερο είναι ότι θα ήταν και πιο αποφασιστικοί ως ηγέτες.
Ηγέτης κατ΄απονομή και λόγω επιθέτου δεν μπορεί παρά να είναι μη ηγέτης.
Τις φοβαμαι τις ατζεντες ΟΒ
γιατι ολο και καπου ξεχνιουνται.
ασε που μερικες εχουν και ιδια τηλεφωνα
"Δεν ξέρω αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα"
το αβγο εκανε την κοτα
σιγουρα πραγματα
η αυριανη συγκεντρωση δε θα μπορουσε να ειναι το δικο μας million man march, αλλα εχει το νοημα της. ας δωσουμε το παρων οσοι περισσοτεροι μπορουμε
Πολύ σωστό αυτό το τελευταίο και αξίζει να επαναλαμβάνεται κάθε μέρα μέχρι τις 16 του Σεπτέμβρη: άκυρο, λευκό και αποχή από τις εκλογές είναι νερό στον μύλο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αν θέλετε να τους μαυρίσετε, όπως άφησαν να μαυρίσει η Ελλάδα από τις πυρκαγιές - 1.839.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 - ψήφο στα μικρότερα κόμματα.
Ναι έτσι μπράβο...
Ψήφο στα μικρότερα κόματα.
Στο ΚΚΕ που για τις πυρκαγιές θεωρεί υπεύθυνο τον επάρατο νεοφιλευθερισμό και τον Αμερικάνιμο ιμπεριαλισμό.
Στο Συνασπισμό που για να επιβιώσει συμψηφίζει πε τρόπο γελείο και φτηνό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως προς τις ευθύνες τους.
Το ΛΑΟΣ που βλέπει όλη την υφήλιο να έχει στήσει μια ύπουλη συνομοσία σε βάρος του Ελληνισμού.
Το Παπαθεμελή που (ενδεχομένως) τις φωτιές τις αποδίδει στο ότι πάψαμε να νυστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή.
Αυτές τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις με το τόσο υπεύθυνο και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο.
Αυτές τις δυνάμεις που Ο Θεός τις έστειλε για να μας ξεστραβώσουν. Αυτές να ενισχύσετε για να πάει η χώρα μπροστά.
Aνώνυμε πολίτη τι άλλο έχεις να προτείνεις;
Ε όταν καμιά πολιτική δύναμη δεν μένει για να σώσει τη χώρα τότε η απάντηση είναι καθαρή.Ο στρατός θα σώσει την Ελλάδα!
Η ΔΗΑΝΑ ΣΩΖΕΙ??? ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ???
Υπάρχουν πρακτικά ΔΥΟ υποψήφιες κυβερνήσεις που θα έχουν τη χώρα στα χέρια τους. Να κάτσει ο καθένας να αξιολογήσει τις δύο τραγικές επιλογές και να επιλέξει την κατα τη γνώμη του καλύτερη.
Διαφορετικά ισχύει το "δεν τους ψηφίζω εγώ αυτούς και βγαίνει αυτός με την πιο μεγάλη κομματική βάση". Δηλαδή ένα κοκτέιλ απελπισίας και ευθυνοφοβίας.
Μην επιλέξετε πώς να τη σπάσετε στην κυβέρνηση. Επιλέξτε κυβέρνηση.
Η θέση μου είναι ξεκάθαρη.
Μεταξύ της λογικής της ψήφου της χαβαλεδοδιαμαρτυρίας και της λογικής του "μη χείρον βέλτιστον" προτιμώ τη δεύτερη λογική.
Και μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας προτιμώ ΠΑΣΟΚ.
Δεν είμαι ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε κομματικό μέλος, ούτε προσβλέπω σε κάνα διορισμό συγγενή μου.
Ομως τέτοια προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών με τις άρον άρον εκλογές και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα (και χωρίς νομοθετική κατοχύρωση μια και δεν άνοιξε η βουλή)δεν έχω ξαναδεί.
Τέτοια ανικανότητα και έλλειψη συντονισμού δεν έχω ξαναδεί. Οι φωτιές έκαιγαν τα χωριά τρεις μέρες και οι άνθρωποι όπως θα παρατήρησε κανείς στα κανάλια στα περισσότερα από αυτά πάλευα μόνοι τους εντελώς.
Τετοια ανευθυνότητα να παίζει μια κυβέρνηση με το συναίσθημα των πολιτών και να συντηρεί φημολογίες και συνομοσιολογίες δε μπορώ να τη δεχτώ. Εχουν φτάσει στο σημείο ξεδιάντροπα να τα ρίχνουν στους αντιεξουσιαστές... Δηλαδή αν οι αντιεξουσιαστές είναι τόσο ισχυροί και μπορούν ανεμπόδιστοι να βάλουν φωτιά σε όλη τη Πελοπόννησο καλύτερα να σηκωθούμε να μεταστεύσουμε να ζήσουμε σε καμιά πιο σοβαρή χώρα.
Αυτοί οι άνθρωποι που με το παρα μικρό ζητούσαν τη παραίτηση του Σημίτη προσπαθουν να αποδώσουν μια συμφορά με 64 νεκρούς και καμμένη σε μεγάλο βαθμό την αρχαία Ολυμπία (η ΔΟΕ πρότεινε να αναλάβει αυτή τη φύλαξή της μιλάμε για τη ξεφτίλα), σε αόρατους εξωτερικούς εχθρούς ποντάροντας στη σύγχιση και την απελπισία του κόσμου.
Ε νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ χωρίς φυσικά να το εξιδανικεύω, τόσο χαμηλά δεν είχε πέσει τουλάχιστον στην οκταετία 96-04.
Θα μπορούσα να πω κι άλλα. Αλλά περιτεύει. Η θέση μου είναι πολύ καθαρή.
Επειδή συμφωνώ και με αυτό το post, όπως και με τα περισσότερα σχεδόν, του old boy, απαντώ στον ανώνυμο των 10:27 ότι επιλέγω κυβέρνηση που δεν θα έχει την εγκληματική -όπως αποδεικνύεται- αλαζονεία της απόλυτης πλειοψηφίας!
Έτσι! Μπας και μαζευτούν λιγάκι...
alexandria
@alexandria
Αν κάποιος δεν πάρει την απόλυτη εξουσία, θα γίνουν ξανά εκλογές. Ή κάποιος μικρός (βλ ΔΗΑΝΑ) θα αναλάβει στη θέση των ψηφοφόρων του να επιλέξει ένα από τους μεγάλους.
Και δε θα μαζευτούν καθόλου.
Παρότι εγώ ψηφίζω στα νησιά Κιριμπάτι πλέον, θα ήθελα να δηλώσω πως η αύξηση των λευκών και κυρίως των άκυρων ψηφοδελτίων κατά 10% σε οποιαδήποτε από τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα σημάνει πιθανότατα την αποκόλληση υγειών στοιχείων από τα μεγάλα και μικρότερα κόμματα και συμπόρευση με νέες κοινωνικές δυνάμεις μιας νέας μεταπολίτευσης.
Χρειάζονται πια πολιτικοί σχηματισμοί απαλλαγμένοι από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και νέοι άνθρωποι: κομπιουτεράδες, επιστήμονες θετικής κατεύθυνσης, επιχειρηματίες, οικολόγοι, ανθρωπιστές. Φτάνει πια οι γιατροί και οι δικηγόροι(συγγνώμη)
:)
πραγματι το να λεμε ετσι ευκολα,οχι στο δικομματισμο οπως η Αλεκα και ο Αλεκος δεν ειναι και το ασφαλεστερο.καψουρα με το πασοκ δεν εχω,αλλα πρακτικα δυο επιλογες κυβερνησης εχουμε.και οσο ομορφα και ρομαντικα πολιτικα ακουγονται τα μικρα κομματα(τα οποια αμφιβαλλω αν απο την ασφαλη θεση της ισοβιας αντιπολιτευσης,και το κομπλεξ της,εχουν τις οποιες ικανοτητες να αξιοποιησουν την τιμητικη πιθανη ψηφο μου),οσο κι αν βασανιζομαι με την πληθωρα επιλογων που εχω αυτοπροσδιοριζομενη ως αριστερη("αριστερα θα πει διαρκης ευαισθησια"),μπροστα στην καλπη θα τρεμουν τα χερια μου.τα χιλια καλα να ειχε κανει η κωλοδεξια,65 νεκροι και ποσοι ακομα και τοσες απωλειες δε μου επιτρεπουν να της δωσω την οποια ευκαιρια για να επαναλαβει τετοιο ανοσιο εργο.
αν ειναι αχρηστοι κι αν μας κλεβουν(ανεκαθεν ετσι γινοταν)ας ειναι τουλαχιστον επαγγελματιες κλεφτες πρασινοι.γιατι παιζουν δυο τρομακτικα σεναρια.ειτε να διασκορπιστει η αριστερο-κεντροαριστερη δεξαμενη και να παραμεινουν ως εχουν ολα,ειτε να εχουμε μια 5κομματικη βουλη με μικρη πλειοψηφια της νδ η οποια θα συνεργαστει με κανενα λαος και τοτε θα σκεφτω σοβαρα το ενδεχομενο μεταναστευσης στη σουηδια.
οποτε μακαρι να σχηματιζοταν μια κυβερνηση πασοκ-συν,αλλα δεν ξερω αν τελικα θα ρισκαρω να ριξω ελαφρα τη καρδια την ψηφο μου.
επιπλεον,σιγουρα μακαρι να κινητοποιηθει ο κοσμος και να αποφυγει την αποχη κυριως και τα ακυρα και λευκα,αλλα με τι καρδια και διαθεσεις θα ψηφισουν οι κατοικοι ηλειας,μεσσηνιας,αρκαδιας,λακωνιας?
με τι καρδια θα ξεφορτωθουμε το γραφικο πολυδωρα και τον επικινδυνο βουλγαρακη?
οι δικηγοροι ψυχη δεν εχουμε?:Ρ
«Μεταξύ της λογικής της ψήφου της χαβαλεδοδιαμαρτυρίας και της λογικής του "μη χείρον βέλτιστον" προτιμώ τη δεύτερη λογική».
Απόλυτα σεβαστό να προτιμάς τη δεύτερη λογική. Αλλά ότι η πρώτη λογική συνιστά «χαβαλεδοδιαμαρτυρία» από πού προκύπτει;
Όποιος απορρίπτει τα δύο κόμματα είναι χαβαλές;
Σοβαρή είναι η ψήφος όσων ψηφίζουν μια από τις «πρακτικά ΔΥΟ υποψήφιες κυβερνήσεις» που λέει ο ανώνυμος;
Κι είναι τόσο σοβαρή που ψηφίζονται μοντέλα, καλτ ηθοποιοί και γιοί και κόρες υπουργών και βουλευτών; Εκεί, στους βουλευτές, πάλι η ίδια λογική επικρατεί; Η λογική του μη χείρον; Και μη χείρον είναι π.χ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτος βουλευτής Β' Αθηνών επειδή λέγεται Μητσοτάκης;
Ναυαγέ, συμφωνώ ότι κάτι πρέπει να αλλάξει (και δεν θα αλλάξει ποτέ όσο σκεφτόμαστε με όρους «πρακτικά ΔΥΟ υποψηφίων κυβερνήσεων») αλλά διαφωνώ ότι η μέθοδος είναι τα άκυρα και τα λευκά.
Όποιος ρίχνει άκυρο είναι κατά τη γνώμη μου εξ ορισμού καραγκιόζης, ενώ όποιος ρίχνει λευκό πολύ καλά κάνει μεν, αν δεν τον εκφράζει κανένα κόμμα, αλλά το κακό είναι ότι η ψήφος του δεν συνυπολογίζεται στα έγκυρα ψηφοδέλτια κι άρα στα τελικά ποσοστά των κομμάτων.
Στην βουλή είναι τόσα τα άτομα που έχουν κληρονομήσει την θέση τους που και μόνο ως παράδειγμα να αναφέρεται ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης είναι αδικία έστω και μη ηθελημένη.
Και εξηγούμε. Από τα τυπικά προσόντα μόρφωσης μέχρι στις όποιες ενέργειες έχει προβεί τα 3μιση χρόνια που βρίσκεται στη βουλή έχει δείξει πως ίσως δικαιούται μια θέση. Αναλυτικότερα. Και με τους μεγαλύτερους επαίνους αποφοίτησε από το Χάρβαρντ και με ανάλογα επιτυχία τελείωσε μεταπτυχιακά στο ίδιο πανεπιστήμιο και στο Στάμφορντ και θέσεις ευθύνης σε μεγάλους οργανισμούς κατέλαβε και αν θέλετε ήταν ένας από τους βουλευτές που χάρης στην αποστασία του από την κυβερνητική γραμμή δεν πέρασε η αναθεώρηση του άρθρου 24. Φαίνεται σαν να κάνω αγιογραφία του, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε γεγονότα. Όπως και δεν μπορούμε να καταδικάζουμε (αν θέλετε και αναδεικνύουμε) έναν άνθρωπο μόνο από το όνομά του.
Επίσης, Oldboy, θα θελα να πιαστώ από μία φράση σου με την οποία συμφωνώ απόλυτα και βρίσκεται στην απάντηση σου στην πρώτη μου ένσταση σε σχέση με το συγκεκριμένο post
Λες: «Αν λοιπόν ούτε και μετά από αυτά που έγιναν και γίνονται δεν υπάρξουν αλλαγές, δεν υπάρξει ένα σοκ στο σύστημα, τότε το σύστημα θα πειστεί ότι ό,τι κι αν συμβεί δεν πρόκειται να απειληθεί, άρα θα επαναπαυθεί ακόμη περισσότερο, θα βαλτώσει ακόμη περισσότερο, θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Αν όμως γινόταν σαφές ότι η ατζέντα του περιβάλλοντος είναι πρώτη προτεραιότητα τότε δεν μπορεί θα άλλαζαν και οι πολιτικές απέναντι στο περιβάλλον (και όχι μόνο σε αυτό).»
Ρωτάω με την σειρά μου. Αν θεωρήσουμε δεδομένο πως ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα θα βγει τελικά, όσο και να θέλουμε (και γω, όπως και συ και όπως φαίνεται πολύ αναγνώστες σου) να δούμε στη εξουσία ένα τρίτο κόμμα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του ο καθένας, όταν τιμωρούμε τη ΝΔ με ψήφο διαμαρτυρίας και μάλιστα τόσο έντονη για να αλλάξει μια σοβαρή διαφορά σε λίγες μέρες, δεν θα είναι σαν να λέμε στο ΠΑΣΟΚ πάρτε και κυβερνήστε τη χώρα όπως θέλετε, εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά μόνο εσείς μπορείτε να μας σώσετε;
Με απλά λόγια μια ακόμη «δεξιά παρένθεση» τριών χρόνων δεν κινδυνεύει να κάνει την διακυβέρνηση ενός και μόνο κόμματος για μακριά χρονικά διαστήματα δεδομένη; Κάτι που αναμφίβολα δεν είναι καθόλου θετικό.
Έχω δει αυτές τις μέρες τι έπαιξε, είδα το βίντεο που κυκλοφορεί τώρα της συζήτησης Κανάκη με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης από τις περσινές πυρκαγιές στην Χαλκιδική και έχω βγάλει τα συμπεράσματα μου για τις ικανότητες (και μη) της κυβέρνησης. Σε ρώτησα πριν αν πιστεύεις, μην πιστεύοντας κάτι τέτοιο εγώ, πως αν κάποιο άλλο κόμμα βρισκόταν στην εξουσία θα έσωζε τη χώρα από αυτή την κρίση και μου απήντησες πως συμφωνείς μαζί μου.
Με το χέρι λοιπόν στην καρδιά ποιος μπορεί να μου εγγυηθεί πως θα είναι καλύτερο για την χώρα να μην ψηφίσω ΝΔ; Με τα δεδομένα πάντως που έχω προς τα εκεί κατευθύνεται η ψήφος μου. Αφενός επειδή δεν θέλω μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Καρατζαφέρη/Γεωργιάδη υπουργούς παιδείας, αφετέρου επειδή δεν έχω μνήμη χρυσόψαρου για να μην θυμάμαι πόσο ανοργάνωτη η χώρα ήταν επί ΠΑΣΟΚ ούτε ξέχασα τα ανομήματα τους σε διάστημα 3 χρόνων, για να πιστεύω πως είναι καλύτεροι.
Δυο βδομάδες πριν τις εκλογές με τους υποψήφιους δεδομένους ΔΥΟ είναι. (Δεν είναι ο τρόπος σκέψης μου, είναι καθαρά μαθηματικά. Μίλησα και για τραγικές επιλογές πριν για να δείξω σε πόση εκτίμηση τους έχω.)
Κι αν είναι απολύτως το ίδιο ο Κωστίκας κι ο Γιωρίκας ας ψηφίσει ο καθένας ότι θέλει. Αλλά δε θα είναι πρόβατο αν θελήσει να καθορίσει ποιος απ' τους δυο.(Και δε θα είναι περισσότερο σοβαρός από τους άλλους, εννοείται.)
Ανώνυμος των 10:27
Ok, Ανώνυμε, τα περί προβάτων είναι υπερβολή, το παραδέχομαι.
Mike, η ένστασή μου είναι ότι αυτή η λογική είναι αδιέξοδη και ότι αν ανακυκλώνεται σε κάθε εκλογές θα είμαστε «αναγκασμένοι» να ψηφίζουμε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ μέχρι δευτέρας παρουσίας. Το σύστημα έχει γκώσει καθώς δεν ανανεώνεται από πρόσωπα, ιδέες και νοοτροπίες και για να ανανεωθεί είναι αναγκαίο ένα εκλογικό σοκ.
Μα και γω με τη σειρά μου σου είπα δεν διαφωνώ μαζί σου πως έχουμε βαλτώσει. Σε ρωτώ όμως πως θα γίνει να πείσεις την πληοψηφία που χρειάζεται να επιλέξει τον τρίτο δρόμο; Αν δεν το καταφέρεις θα είναι, κατ εμε, σαν η ψήφος σου να πήγε εντελώς χαμένη. Συμπάθα αν κάτι καταλαβαίνω λάθος.
http://www.imdb.com/title/tt0056732
Παρένθεση: έστω οτι ΠΑΣΟΚ=ΝΔ=εντελώς σκατά (δεν αμφιβάλλω οτι η σκατίλα είναι της ίδιας τάξης μεγέθους, αλλά είναι αλήθεια οτι τόσο καραγκιόζη υπουργό δημόσιας τάξης δεν είχε το ΠΑΣΟΚ στα 20 χρόνια κυβέρνησης - αλλά αυτό ίσως αφορά μόνο το φαίνεσθαι).
Δεν νομίζετε οτι αξίζει να χάσει η ΝΔ τις εκλογές ακριβώς εξαιτίας της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής;
Δεν θα προσέξουν περισσότερο οι επόμενοι την πυροσβεστική και τα συστήματα πρόληψης αν είναι γνωστό οτι απ'τις φωτιές μπορεί να χάσεις εκλογικές αναμετρήσεις;;
"Δεν νομίζετε οτι αξίζει να χάσει η ΝΔ τις εκλογές ακριβώς εξαιτίας της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής;"
Όχι, Lazopolis. Αλλά αξίζει να τις χάσει για τον τρόπο με το οποίο πήγε να καλύψει τις ευθύνες της.
Για να εξηγούμαστε. Ξέρουμε οτι οι πυρκαγιές οφείλονται κυρίως στις κλιματικές αλλαγές (συνδυασμός ανομβρου χειμώνα και παρατεταμένων καυσώνων μες στο καλοκαίρι),καθώς και στην εγκληματική αμέλεια κάθε Έλληνα (ΔΕΗ, ΟΤΑ με τις χωματερές, ιδιώτες κλπ). Μετά μπορούμε να μιλάμε και για οικοπεδοφάγους και πυρομανείς.
Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι κάτι που μπορεί να παλέψει καμία κυβέρνηση - εννοώ καμία ελληνική κυβέρνηση, απο τις γνωστές μας. Σίγουρα θα μπορούσε να έχει μια στοιχειώδη οργάνωση και να περιορίσει τη ζημιά, αλλά ως εκεί.
Αντί, όμως, να βγει και να πει αυτά, μιλάει για ασύμμετρες απειλές και οργανωμένα σχέδια και αφήνει τον καθένα να βάζει από πίσω τους όποιον "εχθρό" θεωρεί καλύτερο, ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Μιλάμε για γκεμπελική τακτική του χειρίστου είδους.
Αντί να μεταδώσει ψυχραιμία στον λαό, αφήνει να διακινούνται σενάρια συνομωσίας και σπέρνει υποψίες και διχόνιες. Αντί να απευθυνθεί στη λογική μας και να ψάξει να βρει τις αιτίες για να μην την ξαναπατήσουμε, απευθύνεται στο θυμικό μας, μήπως και μέσα στην οργή μας, κερδίσει καμία ψήφο.
Πίσω απο αυτην την παπαρολογία υποκρύπτεται μια ιδεολογία πατερναλισμού και εξουσιομανίας, η οποία είναι στη βάση της άκρως αντιδημοκρατική.
Ο λόγος που δεν ψηφίζω ούτε ΠΑΣΟΚ είναι οτι νομίζω πως και αυτό τα ίδια θα έκανε.
Το δικομματικό πολιτικό σύστημα έχει βαλτώσει και σήπεται, παρασύροντας τα πάντα, καθώς όλο το κράτος είναι κομματικοποιημένο. Κάποιοι εμμένετε σε μια λογική που πλέον έχει αποτύχει και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας κοινωνίας που δείχνει τα πρώτα σημάδια ότι έχει αρχίσει να ξεπερνά το υπάρχον σύστημα. Με κίνδυνο να φανώ μελοδραματικός, θα έλεγα ότι ανάμεσα από τις στάχτες φαίνονται τα πρώτα βλαστάρια, επιτέλους και στην Ελλάδα, μιας κοινωνίας πολιτών την οποία δεν μπορεί να υπηρετήσει το δικομματικό, πελατειακό σύστημα. Ωστόσο, τα δύο κόμματα εξουσίας με τους κομματικούς στρατούς τους στρατοπεδευμένους στον δημόσιο τομέα, με τις κάθε λογής συνδικαλιστικές και συντεχνιακές οργανώσεις, ελέγχοντας διορισμούς/ θεσμούς, μοιράζοντας κατά το δοκούν τον κοινό πλούτο, μέσα από τις πελατειακές σχέσεις (από τον χαχόλο που κολλάει αφίσες επειδή του έχουν υποσχεθεί ένα διορισμό, μέχρι τον επιχειρηματία που παίρνει την εργολαβία και επιστρέφει μια μίζα στο κόμμα ή στο πολιτικό στέλεχος και μέχρι τις αυξήσεις που τάζονται στα όργανα ασφαλείας και άλλες ομάδες), εξασφαλίζουν ότι η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ ούτε από τον ΣΥΝ, ούτε από το ΚΚΕ, ούτε από το ΛΑΟΣ. Μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε ήσυχοι εσείς που ανησυχείτε, εσείς που συμβάλλετε με την περιορισμένη αντίληψή σας στο να κάθεται καλά ο ζυγός αυτού του κομματικού στρατού κατοχής στο σβέρκο μας.
Αυτό όμως στο οποίο ελπίζω είναι σε ένα δυνατό σοκ στο σύστημα, με την εξασθένιση και την έλλειψη αυτοδυναμίας, που α) θα αναγκάσει τα δύο κόμματα να αναζητήσουν άλλες, υγιέστερες δυνάμεις εσωτερικά και εξωτερικά για να ανασυγκροτηθούν β) ενδεχομένως θα προκαλέσει την ανάδυση νέων πολιτικών δυνάμεων πέραν όσων υπάρχουν (δεν είμαι αριστερός, έχω φιλελεύθερες απόψεις και πιστεύω σε μια διακυβέρνηση με σοβαρότητα, εντιμότητα και πραγματισμό, κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν με εκφράζει, θα ψηφίσω ένα μικρό κόμμα που κάπως προσεγγίζει τις απόψεις μου, αλλά δυστυχώς δεν νομίζω να εισέλθει στη βουλή), γ) ενδεχομένως, στη χειρότερη περίπτωση, αν οι δύο μεγάλοι δεν καπελώσουν κάποιο μικρότερο κόμμα για να τους στηρίξει θα έχει ως κατάληξη τη συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (ίδια προγράμματα έχουν και η αντιπαράθεσή τους περιορίζεται στο ποιος είναι λιγότερο ανίκανος και λιγότερο διεφθαρμένος - όχι ικανός ή έντιμος), κάτι που θα είναι ενδιαφέρον να δούμε.
Τα όρια του υπάρχοντος συστήματος τα έχουμε φτάσει και τα έχουμε υπερβεί, απλοϊκά διλήμματα του στυλ θα μας κυβερνήσει ο Καρατζαφέρης ή η Παπαρήγα αν δεν ψηφίσουμε μεγάλα κόμματα δείχνουν ή αφέλεια ή κουτοπονηριά. Στη χειρότερη περίπτωση θα έχουμε συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, κάτι όχι αναγκαστικά κακό.
Όχι, ΠΑΣΟΚ, όχι ΝΔ, όχι αποχή/λευκό/άκυρο, όχι σκουπίδια σε θάλασσα και ακτές! Ψηφίστε μικρά κόμματα, υπάρχουν πολλά! Επισημαίνω βέβαια ότι η ψήφος σε ένα κόμμα που δεν θα εισέλθει στη βουλή δεν υπολογίζεται στον καταμερισμό των εδρών, υπολογίζεται όμως στα ποσοστά (αντίθετα με τα λευκά/άκυρα/αποχές) και αυτό είναι σημαντικό (το εκλογικό μας σύστημα αποτελεί από μόνο του θέμα μεγάλης συζήτησης).
"Όχι, ΠΑΣΟΚ, όχι ΝΔ, όχι αποχή/λευκό/άκυρο, όχι σκουπίδια σε θάλασσα και ακτές! Ψηφίστε μικρά κόμματα, υπάρχουν πολλά! Επισημαίνω βέβαια ότι η ψήφος σε ένα κόμμα που δεν θα εισέλθει στη βουλή δεν υπολογίζεται στον καταμερισμό των εδρών, υπολογίζεται όμως στα ποσοστά (αντίθετα με τα λευκά/άκυρα/αποχές) και αυτό είναι σημαντικό (το εκλογικό μας σύστημα αποτελεί από μόνο του θέμα μεγάλης συζήτησης). "
ψηφιζω τον περαστικό.λόγω ουσίας.
αν υπάρχει κάποια ουσία στο να ψηφίζει κανείς.που για μένα υπάρχει.
όσοι νομίζουν ότι δεν υπάρχει ας φανταστούν τι θα λέγανε αν στερούμασταν αυτό το(έστω και κατ επίφαση) δικαίωμα.
"να ψηφίσουμε έτσι ώστε ο δικομματισμός του Λούλη, των καλοκαιριάτικων αμπέχωνων και του φαίνεσθαι σε βάρος του αποφασίζειν, να καταλάβει ότι δεν ψηφίζουν πρόβατα."
Ή έστω ότι δεν ψηφίζουν *μόνο* πρόβατα.
Σ΄ευχαριστώ που έβαλες τις σκέψεις μου σε κείμενο.
Όχι σκουπίδια σε θάλασσες κι ακτές.
Ντάνος Λυγίζος rules :)
Δημοσίευση σχολίου
<< Home