Τετάρτη, Αυγούστου 29, 2007

Ο δρόμος και ο δρόμος

Σύνταγμα. Κόσμος αρκετός. Πολύς ίσως. Διαμαρτυρίες του σήμερα, της μόδας, αμήχανες ως προς το τι φταίει και το τι πρέπει να γίνει, συνειδητοποιημένες στο ότι είναι πια δυνατόν να υπάρχει κόσμος που συγκεντρώνεται και εκφράζεται χωρίς κεντρική καθοδήγηση, επίσημη φωνή και μόνιμους εκπρόσωπους, έρημους κι απρόσωπους, βρε.
Λίγο πιο κάτω, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, κόσμος λιγοστός. Διαμαρτυρίες του χθες, εκτός μόδας και γι' αυτό πιο αξιέπαινες, συνειδητοποιημένες ως προς το τι φταίει και το τι πρέπει να γίνει, αμήχανες ως προς τον τρόπο που ο λόγος τους θα φτάσει και θα επιδράσει σε περισσότερους.
Το σίγουρο είναι ότι το διαδίκτυο είναι πια πολύ πιο πρόσφορο για μελλοντικές μαζικές αντιδράσεις από οργανώσεις βάσης, τοπικούς φορείς και συνδικάτα. Κι αν το διαδίκτυο μπορεί να βγάλει κόσμο στους δρόμους, η πρόκληση είναι, την επόμενη φορά που θα τον βγάλει, να τον βγάλει με τρία συγκεκριμένα, πρακτικώς εφαρμόσιμα, αιτήματα.
Και σε αντίθεση με τις άλλες, η διαδικτυακή διαδήλωση μπορεί να είναι απλά η εξωτερίκευση μιας αντίδρασης, η έξοδος δηλαδή στο δρόμο να μην είναι το τέλος του δρόμου αλλά η αρχή του, με τη συνέχισή του (την ένταση της πίεσης για αποδοχή των αιτημάτων) να γίνεται από εδώ, από τον δρόμο τον ηλεκτρονικό, τον δρόμο δηλαδή που προφητεύθηκε πως οδηγεί στην αποξένωση, την ιδιώτευση, το κλείσιμο στον εαυτό, την απομάκρυνση από την πολιτική.

19 Comments:

At 8/29/2007 10:05:00 μ.μ., Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Ακουσα οτι εγιναν και επισοδεια.Ντροπη και αισχος

 
At 8/29/2007 10:09:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν έκατσα μέχρι το τέλος και δεν τα πρόλαβα. Όσο έκατσα πάντως ο κόσμος ήταν Παναγίες κι απορώ πώς έγιναν.

 
At 8/29/2007 10:10:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σήμερα πήγαμε στην Αριστοτέλους κι ας μην ήμασταν πολλοί. Αλλά σε τούτα ακόμη τα χρόνια είναι κι αυτός ένας τρόπος να εξωτερικεύσεις την αντίθεσή σου. Μπορεί όλα όσα γράφεις να δείχνουν μια σπασμωδικότητα ως προς τη μορφή και οργάνωση της αντίδρασης, αλλά ίσως κάποτε να μιλούμε με νοσταλγία για κάτι τέτοιες στιγμές. Έχουμε στα χέρια μας ένα μέσο έκφρασης, αντίδρασης, εξωτερίκευσης και είναι στα σπάργανα ακόμη η δυναμική του. Μπορεί κάποτε οι φωνές των αφανών να έσβηναν μετά τη λήξη της πορείας, σήμερα είναι προσβάσιμες από χιλιάδες και εκατομμύρια από μας. Εμείς οι ψευδώνυμοι, οι άγνωστοι. Και οι φωνές μας ήρθαν και είθε να μείνουν και να αλλάξουν κάτι. Το χρειαζόμαστε αυτό πάνω σε τόσες στάχτες.

 
At 8/30/2007 09:26:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

τα επεισόδια τα έκανε η αστυνομία, ως συνήθως... Ντροπή της και ντροπή και αίσχος σε αυτούς που αποδοκίμασαν όσους αγωνίζονται ρισκάροντας της ζωή τους δεκαετίες τώρα, απλά επειδή έκαναν την όντως άκομψη κίνηση να έρθουν με πανό της οργάνωσής τους. Την επόμενη φορά να σκεφτόμαστε περισσότερο πριν κλείσουμε ή ανοίξουμε το στόμα μας...

 
At 8/30/2007 10:57:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@oldboy
"Λίγο πιο κάτω, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, κόσμος λιγοστός. Διαμαρτυρίες του χθες, εκτός μόδας και γι' αυτό πιο αξιέπαινες, συνειδητοποιημένες ως προς το τι φταίει και το τι πρέπει να γίνει, αμήχανες ως προς τον τρόπο που ο λόγος τους θα φτάσει και θα επιδράσει σε περισσότερους"
εάν πρόκειται για διαμαρτυρίες του χθες, ήτοι για ρητορική που εντάσσεται στην πολιτική του χθες, μάλλον κουβαλούν μέρος της αδυναμίας αλλά και της ευθύνης του χθες, οπότε προς τί το αξιέπαινες; Με μπερδεύεις ορισμένες φορές, ίσως γιατί δεν μπορώ λόγω εργασίας να σε παρακολουθώ πιο τακτικά. Αλλά με μπερδεύεις. Δεν προσπαθώ να σε αξιολογήσω, απλώς να κατανοήσω το σχόλιο.

@anakosmas
η μερική επιτόπια οπτική που διέθετα και η εντύπωση που αποκόμισα όντας εκεί, μάλλον διαφωνεί με τα συμπεράσματά σας. Το επιχείρημα δυστυχώς που προτάσσεται είναι κυκλοτερές: "να σκεφτόμαστε περισσότερο πριν κλείσουμε ή ανοίξουμε το στόμα μας" μα οι εν λόγω άνθρωποι ήρθαν με πανό και άνοιξαν το στόμα τους, όχι απλά δίχως να σκεφτούν, αλλά κι ενάντια σε αυτό που είχε σιωπηλώς συμφωνηθεί, δηλαδή το ότι επρόκειτο για μία σιωπηλή διαμαρτυρία, δίχως συνθήματα, δίχως φωνές, δίχως ανοιχτά στόματα.

 
At 8/30/2007 12:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

από ποιόν είχε συμφωνηθεί αγαπητή μου? Σιωπηλές δημοκρατίες δεν υπάρχουν. Μόνο ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες υπάρχουν στις δημοκρατίες που το κίνημα τον blogs δεν έχει και δεν θέλει να έχει. Συνεπώς, αυτοί που έχουν τέτοιες διαδικασίες (και αυτοί που δεν έχουν) δικαιούνται να μην υπακούουν σε μια αφίσα που έβγαλε κάποιος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.
Οι εν λόγω άνθρωποι ήρθαν με άποψη και την κατέθεσαν με ένα ενδεχομένως λάθος για τη στιγμή τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να λιντσαριστούν και να γιουχαϊστούν. Πόσο μάλλον όταν είναι γνωστοί για τους αγώνες τους χρόνια τώρα και αν κάποια πράγματα έχουν περισωθεί σε αυτήν την κοινωνία αυτό οφείλεται σε αυτούς. Και σε τελευταία ανάλυση δεν επιτέθηκαν αυτοί σε κανέναν παρόντα αλλά αντιθέτως κάποιοι παρόντες είχαν τη φαϊνή ιδέα της αποδοκιμασίας τους. Προσωπικά τέτοια δημοκρατία δεν τη θέλω και θα συνεχίσω να παλεύω για μια άλλη πολυφωνική και άμεση δημοκρατία που θα μας αξίζει καλύτερα.

 
At 8/30/2007 12:18:00 μ.μ., Blogger ggl said...

Περιφέρομαι στην διαδήλωση και σκέφτομαι για άλλη μια φορά τι γυρεύω εδώ. Σκέφτομαι πόσες φορές έχω πάει σε πορείες, διαμαρτυρίες και έχω νιώσει ξένος. Βλέπω και μια φάτσα της οποίας έχω λησμονήσει το πραγματικό πρόσωπο και θυμάμαι μόνο τη μάσκα, αντανακλάται πάνω της η αμηχανία μου μπροστά σε μια κατάσταση που θα ήθελα να με εκφράζει αλλά δεν. Ανταλλάσσουμε δυο κουβέντες, τα κινητά δέκτες αμηχανίας και μετά ένα "βαρέθηκα, την κάνω" τα λύνει όλα.

 
At 8/30/2007 01:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@anakosmas
χαίρομαι που σας είμαι αγαπητή(ός)-[για την ακρίβεια]...
Θίγετε πολλά θέματα και έχετε το δικαίωμα της άποψη σας
ωστόσο, παραμένει η αντίφαση: ζητάτε το σεβασμό (σε αγώνες, κλπκλπκλπ) την ίδια στιγμή που υποστηρίζετε την πλήρη ανυπακοή (σε ελάχιστες και υποτυπώδεις έστω κοινές παραδοχές). Εδώ διαφωνούμε. Η συζήτηση όμως θα πάρει μάκρος και ως φιλοξενούμενος σε αυτό το blog δεν θα ήθελα να κουράσω όποιον το διαβάζει. Συμφωνώ όμως μαζί σας στο ότι η δημοκρατία μας χρειάζεται όλους. Χρειάζεται τη φωνή, αλλά ενίοτε χρειάζεται και τη σιωπή.

 
At 8/30/2007 01:17:00 μ.μ., Blogger mao tse tung said...

"πού πήγατε διακοπές?"
"στην Τήνο?"
"wow! ωραία? δεν ήταν πίτα στουςε πιστούς?"
"ναι. και στους άπιστους"
"μαύρισες. σου πάει"
"θενκς. μακάρι να μπορούσα να πώ το ίδιο και για την Εύβοια"
"χιχιχιχι. καλέ τι ωραία που τα λες"

με έπιασε ναυτία χτες στο Σύνταγμα. και μέσα στα μπλγοκ και μέσα στα μάτια τους. θα μου πείς "κι εδώ τι έρχεσαι να κάνεις?". Θα σου πώ: "δεν έχω που να πάω"

ωραία είναι η μάζα μόνο από ψηλά. μέσα της έχει όλες τις ασθένειες του καθένα μας.

 
At 8/30/2007 01:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

θα ερχόμουν κι εγώ αλλά έχω αγοραφοβία

 
At 8/30/2007 02:09:00 μ.μ., Blogger spirosvii said...

Μπράβο σε όσους πήγαν, συγκινήθηκα όταν είδα τόσο κόσμο.

 
At 8/30/2007 04:58:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Αnakosmas, ποιά οργάνωση γιουχαϊστηκε;
Μaigret, αξιέπαινοι γιατί διαδήλωναν κι όταν δεν διαδήλωνε κανείς άλλος, αξιέπαινοι γιατί θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κι αν ξεθυμάνει η ιστορία με τις διαδικτυακές διαδηλώσεις.
Ggl, ήταν η αμηχανία δυο ερωτευμένων ανθρώπων που ντρέπονται να το ομολογήσουν ο ένας στον άλλο ;)
Μισάνθρωπε Μάο, τιμάς πραγματικά το ψευδώνυμό σου :)

 
At 8/30/2007 05:22:00 μ.μ., Blogger Jason said...

Καλά, λίγο αλλιώτικα δεν τα λέγαμε εκεί ή εγώ δεν κατάλαβα καλά;

http://old-boy.blogspot.com/2007/07/blog-post_05.html

 
At 8/30/2007 05:52:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Όχι. Δεν λέω ούτε να οργανωθούμε, ούτε να αποκτήσουμε εκπροσώπους. Λέω ότι αν είναι να υπάρξει επόμενη φορά, η επόμενη φορά να μην είναι απλή διαμαρτυρία, αλλά να έχει και τρεις συγκεκριμένες προτάσεις. Το ποιές θα είναι οι προτάσεις θα προκύψει μετά από συζήτηση ανοικτή και όλων. Όχι από κάποια εκτελεστική επιτροπή ή εξουσιοδοτημένα όργανα.

 
At 8/30/2007 06:05:00 μ.μ., Blogger Jason said...

Χμ ναι.
Βέβαια, σ' αυτές οι πορείες που λες, τις παλαιομοδίτικες και συνειδητοποιημένες, οι σκέψεις και οι προτάσεις δεν προκύπτουν συνήθως μετά από συζήτηση ανοικτή και όλων, αλλά περισσότερο υπαγορεύονται εκ των άνω, από κάποιες επιτροπές.
Τέλος πάντων.

 
At 8/30/2007 06:15:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@oldboy
Προφανώς βλέπεις με συμπάθεια και αισθάνεσαι κάποια εγγύτητα με τον εν λόγω χώρο, αξιολογώντας θετικά την όποια δράση του τόσο στο παρελθόν, όσο και στο μέλλον (υποθετικά έστω).
Από τη δική μου πλευρά πάλι, τηρώ τις αποστάσεις μου, θεωρώντας τον μέρος του μάλλον αδιέξοδου και αναποτελεσματικού 'παλαιού', δηλαδή μία ακόμη έκφανσή του, όπως ακριβώς και ο δικομματισμός (άποψή υποκειμενική και διαψεύσιμη προφανώς).
Οπότε, ΟΚ, αποκλίνουμε. Τhanks, πάντως, για την απάντηση / διευκρίνιση.

 
At 8/30/2007 11:50:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

επειδή μας αρέσει να φοράμε την ταμπέλα του καθοδηγητή και του υποβολέα σε ότι αριστερό δούμε γύρω μας, και φυσικά έτσι προσβάλλουμε και ας μην το ξέρουμε όλον εκείνο τον κόσμο που συμμετέχει σε κινητοποιήσεις χρόνια τώρα, να ενημερώσω ότι οι πορείες και οι καταλήψεις των φοιτητών τον περασμένο χρόνο που κράτησαν και πέτυχαν αρκετά πράγματα δεν καθοδηγούνταν από κάποια ηγετική επιτροπή επαναστατών ενός κόμματος αλλά συνδιαμορφώνονταν από όλους τους φοιτητές που πήγαιναν στις συνελεύσεις των σχολών τους. Ανάλογα παραδείγματα έχω να αναφέρω και από εργατικούς αγώνες που δεν καθοδηγήθηκαν από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και από αγώνες για το περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους σε πάρα πολλές γειτονιές της Αθήνας που δεν πραγματοποιήθηκαν από τις δημοτικές παρατάξεις αλλά από συνελεύσεις κατοίκων. Μη βιαζόμαστε λοιπόν να κρίνουμε ανθρωπους που βλέπουμε κάτω από ένα πανό επειδή εμείς νιώθουμε άβολα να κάνουμε κάτι αντίστοιχο ή επειδή βάζουμε σε ανώτερο επίπεδο την ατομικότητά μας από τη συλλογικότητα.
Η συλλογικότητα που γιουχαίστηκε ήταν οι αριστερές κινήσεις πόλης του Περιστερίου και της Ν.Σμύρνης και το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αλίμονο αν πιστεύει και το ίδιο ότι διεκδικεί ψήφους για να τους κάνει έδρες και λεφτά. Απ' όσο γνωρίζω εγώ δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα για αυτό και δεν μπορεί να κατηγορηθεί για σκοπιμότητα.

 
At 8/31/2007 12:04:00 π.μ., Blogger Jason said...

Αν πήγαινε για μένα αυτό, απλώς βαριέμαι να εξηγήσω ότι διαφωνώ σε όλα όσα λες γιατί θα ξεφύγουμε από το θέμα και θα αρχίσουμε να μιλάμε για τους φοιτητές και την ΑΔΕΔΥ.

Αλλά να τονίσω ότι δεν υπονόησα την ύπαρξη καμίας σκοπιμότητας.

 
At 8/31/2007 12:02:00 μ.μ., Blogger mao tse tung said...

παλιάνθρωοε ολντ μπόυ με κολακεύεις ;)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home