«Τα παιδιά των μεταναστών κανακεύει το ελληνικό κράτος με τσάμπα βόλτες στα λεωφορεία και τα τρόλεϋ (την ημέρα της «γιορτής τους») - τι γελοιότητες! Τι υποκρισία! αλλά και τι αθλιότης. Είναι το ίδιο ελληνικό κράτος που, όταν αυτά τα ίδια παιδιά των προσφύγων, γίνουν 18 χρονών, έχει προνοήσει να τα αφήνει χωρίς «χαρτιά» - ξεκρέμαστα, πολίτες χωρίς πατρίδα (πλην της μητρικής τους, εκείνης των γονέων τους) και πάντως όχι αυτής που γεννήθηκαν, της Ελλάδας, αυτής στην οποίαν μεγαλώνουν, μορφώνονται και αγαπούν, παρ' όσα αυτή η δεύτερη πατρίδα τους, περισσότερον ως μητριά παρά ως μάνα κάνει (και κυρίως δεν κάνει). Αλλά έτσι πορευόμαστε· στα ήσσονα, τα εύκολα, τα επικοινωνιακά και τα πιασάρικα πρώτοι, στα ουσιώδη, τα χρήσιμα και τα αναγκαία έσχατοι (και πονηροί)...». Είναι βέβαια το ίδιο ελληνικό κράτος που τους παρέχει δημόσια παιδεία και δημόσια υγεία, παιδεία και υγεία που δεν είναι θέματα ήσσονα, εύκολα, επικοινωνιακά και πιασάρικα, αλλά μάλλον χρήσιμα και αναγκαία.
Θέλω να πω, η ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και από το ελληνικό κράτος, όσο κι αν πόρρω απέχει του ειδυλλιακού, άλλο τόσο -νομίζω- απέχει του παραδείγματος προς αποφυγήν.
Από εκεί και πέρα δεν διαφωνώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να εξεταστεί το επόμενο νομοθετικό βήμα που θα οδηγήσει στην βαθύτερη ενσωμάτωσή τους.
Αλλά άλλο «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες» και άλλο να μιλάμε για «γελοιότητες, υποκρισία και αθλιότητα».
6 Comments:
Ποια υγεία και ποια παιδεία τους παρέχει ακριβώς; Γιατί αν είναι αυτές που παρέχει στους Έλληνες πολίτες, ψώνισαν από σβέρκο. Και όσο για το θέμα της υπηκοότητας, δεν ξέρω αν έχουν "ωριμάσει οι συνθήκες", φαντάσου όμως να γίνεσαι 18 χρονών και να μην έχεις καμιά υπηκοότητα, να είσαι παράνομος παντού και να μη σε δέχεται ούτε η χώρα που γεννήθηκες ούτε η χώρα της καταγωγής σου. Να είσαι σε μια μαύρη τρύπα. Νομίζω ότι αυτή η απέραντη επιείκια απέναντι στην "Ελλαδίτσα που κάνει ό,τι μπορεί" θα πρέπει να τελειώνει κάποτε. Δεν κάνει ό,τι μπορεί για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θέλει να κάνει τίποτα.
Αγριο θέμα και βαθύ Old Boy, έπιασες και πώς το άντεξες. Γνωρίζω περιπτώσεις παιδιών γεννημένων εδώ πέρα, με τον ένα γονέα έλληνα (τη μάνα) που βρέθηκαν να τελειώνουν το Λύκειο με άριστα και να μη μπορούν να δώσουν εξετάσεις γιατί δεν ήταν ΤΙΠΟΤΑ, ούτε έλληνες υπήκοοι ούτε αλλοδαποί, και πήρε κάτι χρόνια να "τακτοποιηθούν"...
Δεν είναι και πολλά αυτά τα παιδιά, γιατί άραγε δεν γίνεται κατι αποτελεσματικό γι αυτά;
..θα μου πεις.. εσένα ρωτάω;..
«Ποια υγεία και ποια παιδεία τους παρέχει ακριβώς; Γιατί αν είναι αυτές που παρέχει στους Έλληνες πολίτες, ψώνισαν από σβέρκο».
Δεν συμφωνώ ότι είναι έτσι, αλλά και έτσι να είναι, το ζήτημα που θίγει το άρθρο είναι η διάκριση που γίνεται μεταξύ των παιδιών των μεταναστών και των παιδιών των Ελλήνων. Επίσης άλλο το θέμα της λήψης ή μη της ελληνικής υπηκοότητας κι άλλο το θέμα της νόμιμης παραμονής στη χώρα ως αλλοδαπός. Δεν θεωρώ ότι διακατέχομαι από κάποια γενικό επιεικές πνεύμα προς το κράτος, αλλά μου φαίνεται λάθος να πηγαίνουμε και στο άλλο άκρο και να θεωρούμε ότι μονίμως και σε όλους τους τομείς είμαστε στο μηδέν.
Σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι σε όλα τα θέματα είμαστε στο μηδέν. Θεωρώ όμως ότι έχουμε κουραστεί λιγάκι από το πόσο λίγο αλλάζουν τα πράγματα, οπότε μπαίνουμε στον πειρασμό να τα εξωραϊσουμε για να αντέξουμε. Συμφωνώ ότι υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να είμαστε πιο επιεικείς. Υπάρχουν όμως και βασικά θέματα ανθρωπισμού (όπως είναι η χορήγηση της υπηκοότητας σε όσους έχουν γεννηθεί εδώ) που δεν χωράνε ούτε εκπτώσεις ούτε ελαφρυντικά.
Oldboy: αν ένας μετανάστης έχει, λ.χ. Αμερικανική υπηκοότητα και αρκετά εμφανείς δυσκολίες στην εκφορά των ελληνικών, κανένα πρόβλημα -- μπορεί να γίνει μέχρι και αρχηγός κόμματος. (Το παράδειγμα είναι εντελώς τυχαίο :Ρ).
Θα μπορούσε όμως να γίνει αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα ένας Πακιστανός, κατά τη γνώμη σου;
Θα μπορούσε, αν δεν είχε ως εθνικό του σπορ τις απαγωγές ;)
Δημοσίευση σχολίου
<< Home