Ολά
Όταν στην επινίκεια ομιλία του ο νεοκλεγείς Πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, οι ψηφοφόροι του άρχισαν τις γιούχες, με αποτέλεσμα ο Σαρκοζί να τους πει «Δεν θέλω ΟΥ» και να δηλώσει αμέσως μετά ότι θα είναι Πρόεδρος όλων των Γάλλων, κατορθώνοντας έτσι να υποδυθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τον Γιώργο Ράλλη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η μικρή πατρίδα μας είναι πολιτικά 26 χρόνια μπροστά από τους Φράγκους.
Αθλητικά είναι ακόμη περισσότερα κι έτσι το σύνθημα του ευτυχούς, αλαλάζοντος πλήθους «Νικολά - Νικολά» δεν συνοδεύτηκε από το (θα ΄λεγε κανείς απολύτως απαραίτητο σε αυτές τις περιστάσεις) «γάμησέ τα ολά».
16 Comments:
Δεν είπε δεν θέλω ου. Απλώς σήκωσε λίγο τις παλάμες του, χωρίς οι καρποί να ξεκολλήσουν από τη θέση τους. Τρομακτικό, ε; Κατά τ' άλλα, ο πιο εμπνευσμένος πολιτικός λόγος εδώ και δεκαετίες. Για να δούμε τι θα δούμε.
Τι να δούμε ρε παιδιά από την πάρτη του? Ας όψετε η "δυσπιστία" των "προοδευτικών" πολιτών οι οποίοι αφήνουν μούρες σαν τον Σαρκοζί να τους κυβερνήσουν.
ΣΑΣ ΘΥΜΗΖΩ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΣΤΡΩΣΑΝ ΧΑΛΙ ΣΤΟΝ CLINTON ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ . ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ (ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΕΡ) ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ. ΑΥΤΑ ΚΑΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΝΟΝΤΑΙ. ΚΑΙ Η ΣΕΡΓΚΟΛΕΝ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΣΤΗΝ USA ΑΠΟ ΠΡΙΝ. "ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ" ΤΟ ΛΕΕΙ Ο "ΟΡΕΣΤΗΣ" ΑΛΛΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΓΚΡΙΝΙΑΖΑΜΕ ΠΡΙΝ 8-9 ΧΡΟΝΙΑ Ή ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ. ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΜΗΝ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΙΤΕΙΤΕ - ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΩΡΙΜΟ ΑΠΟ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ...
Και επειδή κάποιοι έστρωσαν χαλί όπως λες στον Κλίντον πρέπει να σε κυβερνήσει ο Λεπέν νούμερο2? Αν αυτό ήταν το κριτήριο των Γάλλων τότε καθόλου ώριμο δεν είναι, όπως και κανένα κριτήριο κανενός λαού που περιμένει τις δημοσκοπήσεις να του πούνε τι θα ψηφίσει.
Υ.Γ. Μιας και στέλνω πρώτη φορά αν και παρακολουθώ καιρό, μπράβο Oldboy και καλή συνέχεια.
Σόρυ παιδιά ο Ορέστης είμαι όχι ανώνυμος!
ασχετο: dandelion είναι το ραδίκι? έχει την ίδια συμβολική σημασία και για τους αγγλοσάξωνες?
Dandelion: ραδίκι ή πικραλίδα ή ταράξακο το φαρμακευτικόν.
Συμφωνώ με το να μην υποτιμούμε το κριτήριο άλλων και μάλιστα των Γάλλων. Τις ημέρες αυτές έχουν βαλθεί μερικοί να ερμηνεύσουν το κατ' αυτούς μεγάλο παράδοξο, το να "ψηφιστεί ένας φασίστας στην προεδρία της Γαλλίας".
Και οι ερμηνείες περιλαμβάνουν φοβικά σύνδρομα, σωβινισμό και τα γνωστά αλατοπίπερα.
Κατά την γνώμη μου ο άνθρωπος είχε την τόλμη να εκφράσει με ευθύτητα τις απόψεις του, για προβλήμστα που απασχολούν τον Γάλλο ψηφοφόρο. Και μάλιστα τον οικονομικά πιο αδύναμο, αυτόν που χρησιμοποιεί το παρισινό Μετρό, περπατάει στις υποβαθμισμένες συνοικίες και δεν έχει επιλογή άλλη από το να στέλνει τα παιδιά του σε δημόσια σχολεία (μερικά από τα οποία για να λειτουργήσουν απαιτούν δύο διμοιρίες αστυνομικών μονίμως στρατοπεδευμένες απ' έξω).
...Ενώ οι κριτικές που του γίνονται (εδώ και εκεί) είναι συνήθως από ανθρώπους που τα προβλήματα για τα οποία εξεφράσθη τους απασχολούν μόνον θεωρητικά, που διά της οικονομικής τους ευμάρειας έχουν την πολυτέλεια να υψώνουν τείχη μονωτικά γύρω από τους ίδιους και την οικογένειά τους.
Στο blog μου μετέφρασα τον πρώτο του λόγο, την βραδιά των αποτελεσμάτων και είναι στην διάθεσή σας, όσοι μη γαλλομαθείς.
Ανώνυμε της 1:55, ποιά η συμβολική σημασία του ραδικιού για τους μη αγγλοσάξωνες;
O Σαρκοζί είναι η πρώτη πραγματική π ο λ ι τ ικ ή προσωπικότητα στην Ευρώπη, μετά από πολυετή άνθηση πολιτικών νάνων.
Τολμάει να δείξει προς τα κάπου, πράγμα που πρέπει κανείς να εκτιμήσει, ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί ή όχι με την υποδεικνυόμενη κατεύθυνση.
Είναι ο μόνος που θα μπορούσε να επανασυσπειρώσει ένα ρεύμα για μία (πολλαπλώς) συνεκτική και αλληλέγγυα Ευρώπη των Πατρίδων, εναλλακτικό πόλο ισχύος στο διεθνές σύστημα, και όχι συρφετό οπερετικών "αριστερών!" κυβερνήσεων, εξωνημένων στις αμερικανικές Υπηρεσίες.
Μακριά από μας οι "οπερατικές αριστερές κυβέρνήσεις" που πολύ σωστά χαρακτήρισε ο Θείος, αλλά γεννά ερωτήματα το γεγονός ότι εναποθέτετε τις Γαλλικές (πόσο μάλλον τις Ευρωπαϊκές) ελπίδες στα χέρια ενός ανθρώπου ο οποίος π.χ. στα πλαίσια της επικοινωνιακής του επίθεσης προς τους ανασφαλείς Γάλλους ψηφοφόρους (εκεί στοχεύει πάντα η ευτελής δεξιά) δεν δίστασε να προστάξει τους μετανάστες να μάθουν καλά γαλλικά αλλιώς να πάρουν πόδι.
Univers στην κατακλοίδα σου ορθώς αναφέρεσαι σε μια υπαρκτή αριστεροβολεμένη μερίδα που ασκεί κριτική, της οποίας όμως δεν είμαι μέλος γιατί και επαφή με την πραγματικότητα θέλω να έχω και απύθμενο λογαριασμό δεν κατέχω.
Υ.Γ. Συνυπογράφω την απορία του παλιόπαιδου για το ραδίκι...
ΘΕΙΟ , ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ. ΜΗΠΩΣ (ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΡΩΣΤΗΜΕΝΟ ) ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΜΕΝΗ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ.Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΓΚΕΜΠΕΛΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ.
... ΣΥΝΟΜΟΣΙΑΚΟ?? ...
Ορέστη, η γλώσσα δεν είναι απλώς εργαλείο επικοινωνίας είναι και φορέας ιδεών. Δεν εκφραζόμαστε απλώς στην γλώσσα μας, σκεπτόμαστε και σ' αυτήν.
Είναι παράγων ευρυθμίας και συνιστώσα ζυμώσεως η κοινή γλώσσα σε ένα κράτος.
Θα πρέπει να δούμε τουλάχιστον (και) αυτή την όψη του νομίσματος στην επιθυμία των Γάλλων για συνεννόηση στην γαλλική. Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν θέλουμε μετά από ένα λογικό διάστημα ο αλλοδαπός στην χώρα μας τουλάχιστον να προσπαθεί να μας απευθύνεται στα ελληνικά;
Οι φυγόκεντρες δυνάμεις σε ένα κράτος-γλωσσική Βαβέλ είναι πολύ πιο ισχυρές απ' ότι φαίνεται σε πρώτη ματιά.
Όταν πρωτοπήγα στη Γαλλία δεν μιλούσα σχεδόν γρυ (παρά το εδώ Sorbonne I, τρομάρα μου).
Διαπίστωσα, όμως, ότι με υπομονή και χωρίς ειρωνίες και χαμόγελα με άκουγαν να προσπαθώ να αρθρώσω λόγο στη γλώσσα τους. Στο Παρίσι τουλάχιστον, ο κόσμος είναι πολύ πιο ανεκτικός στο(ν) ξένο απ' ότι - έχω την εντύπωση - στην Αθήνα.
Να φανταστείς ότι συστηνόμουνα ως "Jean" (το απολύτως αντίστοιχο του "Γιάννης" στα γαλλικά) και αυτοί από σεβασμό στην φωνητική του ονόματός μου στην μητρική μου γλώσσα επέμεναν να με αποκαλούν "Ioannis" ή "Υannis".
Συχνά η ιδέα περί σωβινισμού των Γάλλων αντανακλά την δική μας λατρεία προς την Αγγλική και την ιδέα ότι όπως εμείς φυτέψαμε σε κάθε σχεδόν ελληνικό κείμενο (ιδιαίτερα σε περιοδικά lifestyle) σωρεία αγγλικών λέξεων από μιμητισμό, έτσι πρέπει να κάνουν και οι άλλοι.
Ε!, λοιπόν οι Γάλλοι δεν υποτάχθηκαν στην παντοκρατορία της Αγγλικής. Ως συντεταγμένο κράτος, με όμορφη και πλούσια γλώσσα και μακρά ιστορία στήριξαν την Γαλλική. Και τώρα, τουλάχιστον στο Παρίσι, όλοι οι νέοι μαθαίνουν αγγλικά. Αλλά ως όργανο δουλειάς, όχι ως όργανο επίδειξης.
Όλα αυτά που περιγράφεις univers καθιστούν άχρηστες (αν όχι επικίνδυνες) τις δηλώσεις Σαρκοζί. Με άλλα λόγια η ίδια η ζωή αμβλύνει και προσαρμόζει τα πράγματα στην φυσική τους ροή και δεν χρειάζεται κανένας πρόεδρος καμμιάς σοβαρής δημοκρατίας να κυνηγάει με το μαστίγιο τους ξένους να μάθουν την γλώσσα του. Είναι αρκετά αφελής να μην αντιλαμβάνεται ότι προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα? Δεν νομίζω. Παίζει σκόπιμα εθνικιστικό τζόγο? Ότι και να είναι άσχημες παρενέργειες έχει...
Δημοσίευση σχολίου
<< Home