Παρασκευή, Μαΐου 05, 2006

Reality Bites

Αν η ζωή είναι ένα παραμύθι, τότε ίσως και τα βάσανα του βασανιάρη δεν είναι αληθινά.
Τον βασανιάρη τον είδαμε χθες καθ' οδόν για την προβολή του «Leonard Cohen: I' m your man».
Λίγο μετά ο Λέοναρντ διηγούταν μια ιστορία από ένα αρχαίο ιερό ινδουϊστικό κείμενο.
Ο Ινδός στρατηγός παρατάσσει στο λειβάδι τα στρατεύματά του για την μεγάλη μάχη. Ανάμεσά τους δάσκαλοί του, αλλά και νέα παιδιά. Ο στρατηγός κλονίζεται. Τότε ακούει την φωνή του Κρίσνα, που είναι μια από τις μορφές του Θείου, να του λέει.
«Να σκέφτεσαι ότι και αυτοί και εσύ είστε ήδη νεκροί. Δεν μπορούσες να έχεις κανέναν έλεγχο στα γεγονότα που σε οδήγησαν σε αυτό το λειβάδι. Αυτό που βλέπεις τώρα μπροστά σου είναι μια σκηνή θεάτρου. Να φανείς αντάξιος του ρόλου σου, γενναίε πολεμιστή».
Η ζωή είναι ένα παραμύθι, η ζωή είναι μια σκηνή θεάτρου.
Ο βασανιάρης τσάκα τσούκας και ο Ινδός στρατηγός είναι ταυτόχρονα εντός και εκτός της πραγματικότητας για να μπορέσουν να την αντέξουν. Ζω, αλλά αυτό που ζω δεν είναι ακριβώς ζωή, δεν είναι τόσο πραγματικό και τόσο σοβαρό όσο δείχνει. Οδηγώ στη σφαγή χιλιάδες ανθρώπους, αλλά δεν φταίω εγώ. Είμαι γέρος, μόνος κι όλη μου η περιουσία είναι ένα τρίκυκλο, αλλά δεν ναυάγησα παρά σε ένα παραμύθι.
Όσο για μένα που τους κρίνω, είμαι ταυτόχρονα εντός και εκτός της πραγματικότητας για να μπορέσω να την αντέξω. Η δική μου έξοδος κινδύνου είναι τραγουδισμένα λόγια του Λέοναρντ Κοέν, τα οποία, όταν βρέχει ναυάγια ή σφαγές, τα φοράω σαν σκισμένο στον ώμο μπλε αδιάβροχο.

7 Comments:

At 5/05/2006 05:49:00 μ.μ., Blogger enteka said...

πόσο ζηλεύω τον Λέοναρντ Κοέν, όταν ακούς τη φωνή του νιώθεις ότι αυτός ο άνθρωπος τα ξέρει όλα, τα έχει δει όλα

 
At 5/05/2006 06:56:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Oύτε ο παροχειμένος macmanus δεν γράγει το λιβάδι με "ει"
Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Στην Αντίπαρο, την δεκαετία του 70, υπήρχε ένας γέρος αχθοφόρος, με ξύλινο καροτσάκι (με λάστιχα από αγροτικό αμάξι), που κουβαλούσε τα μπαγκάζια των παραθεριστών στα κατά τόπους ROOMS TO-LET κι είχε γραμμένο πάνω του: "Ο ΑΝΑΣΤΟ"

 
At 5/05/2006 10:18:00 μ.μ., Blogger Mirandolina said...

Τώρα, αυτό περί σκηνής θεάτρου κλπ, εμένα γιατί μου θυμίζει τον Σακεσπείρο;

 
At 5/06/2006 02:29:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Έντεκα, κάπως έτσι. Ή ίσως ξέρει ότι δεν τα έχει δει όλα, αλλά αυτά που είδε τα κατάλαβε και όσα δεν είδε προσπάθησε να τα φανταστεί.
Fixes, δεν το ξερα ότι είναι γνωστός. Μακάρι να είναι ευτυχισμένος, τα όσα γράφω γι' αυτόν προφανώς και δεν βασίζονται σε πληροφορίες μου, παρά μόνο στην φωτογραφία.
Εvelina_z13 και Κωνσταντίνε, ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
ΜacManus, τώρα θα φταίω γω να σου πω ότι το σωστό είναι «παρωχημένος»; Όσο για τον τύπο που λες είναι απείρως πιο σοβαρός από τον αληθινό Αναστό που ανέβηκε κατηγορία ως τρίτος στις καθυστερήσεις και έκανε μετά σαν τον Ζαπάτα.
Μirandolina, δεν ξέρω. Ο Κοέν για ινδουιστικό το είπε. Αν ο Σαίξπηρ επαναλαμβάνει πράγματα γραμμένα αλλού, τι απομένει να γράψουμε και εμείς οι φτωχοί ;)

 
At 6/08/2006 10:00:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»

 
At 7/22/2006 09:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

 
At 4/23/2007 09:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Best regards from NY! » »

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home