Τρίτη, Μαΐου 02, 2006

Άσπρα Κόκκινα Κίτρινα Μπλε

Είδα χθες μια ταινία στο dvd (πρωτότυπο). Η ταινία ήταν μετρίως μέτρια (πρωτότυπο). Είχε παραταύτα το μήνυμά της (πρωτότυπο), καθώς είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα (πρωτότυπο).
Συγκεκριμένα, στην μετα-απαρτχάιντ Νότια Αφρική ιδρύθηκε μια «Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης», η οποία παρείχε αμνηστία σε εγκληματίες του απαρτχάιντ, εφόσον ομολογούσαν πλήρως τα αδικήματά τους και αποδείκνυαν ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων. Η Επιτροπή γύριζε τη χώρα και σε δημόσιες ακροάσεις έθετε τον βασανισμένο ενώπιον του βασανιστή του ή τον συγγενή του νεκρού ενώπιον του εκτελεστή του. Το μοντέλο αυτό δικαιοσύνης θεωρήθηκε αναγκαίο από τον Μαντέλα προκειμένου να μην διαιωνιστεί το μίσος ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους και βασίζεται στην αρχή του «ουμπούντου» , η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στην συγχώρεση παρά στην τιμωρία και λέει ότι όταν βλάπτεις κάποιον, βλάπτεις ταυτόχρονα και τον εαυτό σου, αλλά και κάθε άλλο μέλος της κοινότητας.
Ωραία λοιπόν, το «ουμπούντου» είναι όντως κάτι αρκετά πρωτότυπο για τα δυτικά ατομοκεντρικά αυτιά. Ωστόσο, η πραγματική πρωτοτυπία της ταινίας έγκειται στην κάτωθι φωτογραφία, που αποδεικνύει:
είτε ότι, όταν μια ταινία που μιλά για τη συμφιλίωση λευκών και μαύρων κάνει γκρίζα διαφήμιση, όλα τα χρώματα μπερδεύονται,
είτε ότι, αν σας φέρει ο δρόμος από τη Νότια Αφρική, στεγνώσει ο λαιμός σας και παραγγείλετε μια πράσινη, θα βρεθείτε προ εκπλήξεων.

6 Comments:

At 5/02/2006 06:58:00 μ.μ., Blogger Nada said...

Η γκρίζα διαφήμιση είναι ούτως ή άλλως αναμενόμενη, ακόμη και σε κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου ταινίες. Το ερώτημά μου είναι τεχνικό: Η φωτογραφία που παραθέτεις είναι μία εκ των screenshots που δίνονται στη σελίδα της ταινίας ή, την έκανες capture μόνος σου; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε θαυμάζω την υπομονή σου και την παρατηρητικότητά σου.
Παρεμπιπτόντως, είναι Amstel σε πράσινο μπουκάλι (μήπως είναι καμιά sans alcohol;);

 
At 5/02/2006 07:05:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν ήθελε και τόσο υπομονή. Παγώνεις την εικόνα στο dvd και την φωτογραφίζεις. Παρεμπιπτόντως, συγγνώμη αν ήμουν υπέρ το δέον ειρωνικός τις προάλλες.

 
At 5/02/2006 07:09:00 μ.μ., Blogger Nada said...

No hay problema, Old Boy. Εξάλλου κι εγώ δεν ήμουν καλύτερος.

 
At 5/02/2006 08:26:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Μεγειά το «ουμπούντου» παιδιά!:-)

 
At 5/02/2006 11:28:00 μ.μ., Blogger ci said...

kubuntu rules:

 
At 3/03/2007 09:51:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Enjoyed a lot! » »

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home