Τετάρτη, Μαΐου 31, 2006

Τρεις Φωτογραφίες

Σύμφωνα με έναν αρχαίο Κέλτικο μύθο, σε κάθε άνθρωπο αντιστοιχούν τρεις φωτογραφίες· ποτέ περισσότερες, ποτέ λιγότερες. Η ζωή του όλη -ή μάλλον η ουσία της ζωής του, αυτό που μπορεί να αποσταχθεί από τη ζωή του, αυτό που συνιστά τη διαφορετικότητά του, το προσωπικό του στίγμα, το δικό του ποιόν- αποτυπώνεται μέσα σε τρεις φωτογραφίες. Αυτές συνήθως θα αφορούν διάφορες χρονικές περιόδους της διαδρομής του στον κόσμο, αλλά δεν αποκλείεται να έχουν τραβηχθεί ακόμη και την ίδια ημέρα. Τις φωτογραφίες αυτές εξετάζουν όταν πεθάνουμε και με βάση αυτές γίνεται ο τελικός απολογισμός μας, το τελικό μας συμπέρασμα. Όχι η τελική κρίση· η κρίση είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Όσο σημαντικός κι αν θεωρήθηκε κάποιος κατά τα εγκόσμια, όσο κι αν φωτογραφήθηκε δισεκατομμύρια φορές ή, αντίθετα, όσο αφωτογράφητος κι αν έμεινε, αρκεί να πρόλαβε να συμπληρώσει την ηλικία των δύο ετών κι ο αριθμός μένει σταθερός και απαράλλακτος: τρεις. Η εποχή που γεννήθηκε επίσης δεν παίζει ρόλο. Όσοι έζησαν πριν την εφεύρεση της φωτογραφίας καθόλου δεν στερούνται της κοινής μοίρας όλων. Άλλωστε και όσοι έζησαν μετά, δεν σημαίνει ότι οι φωτογραφίες τους πρέπει όντως να έχουν τραβηχτεί και αποτυπωθεί σε φιλμ. Αλλά ας μην μείνουμε στα τεχνικά, δεν έχουν τόση σημασία. Σημασία έχει ότι τις φωτογραφίες αυτές τις διαλέγουμε εμείς· εμείς όμως απαλλαγμένοι από τα στρώματα του εαυτού μας που μας εμποδίζουν –όσο και μας καθορίζουν άλλωστε- στην εδώ ζωή· εμείς επιτέλους διαυγείς.
Ο ήρωάς μας πέθανε προ ολίγων λεπτών στη δουλειά του από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ήδη τώρα βρίσκεται στην μισάωρη διαδικασία επιλογής των φωτογραφιών που θα προσφέρει. Ξεδιαλέγει τις τρεις στιγμές της ζωής του, τις τρεις στιγμές που μπορούσε να πάει εδώ ή να πάει εκεί, που μπορούσε να γίνει αυτός ή να γίνει ο άλλος, να πληγώσει ή να πληγωθεί, να θυσιάσει ή να θυσιασθεί, να καταλάβει ή να κλείσει τα μάτια, να ομορφήνει ή να ασχημήνει.
Τελείωσε, τις τοποθετεί στο φάκελο και τις παραδίδει. Τις παίρνουν και τις βάζουν με προσοχή στο οικογενειακό άλμπουμ της ανθρωπότητας. Είναι σκονισμένο.
Κάποιος πρέπει να το κλέψει από την αδιαφορία του Θεού και να αρχίσει να μας διηγείται ιστορίες.

27 Comments:

At 5/31/2006 06:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ή δε διαλέγει καμιά φωτογραφία να βάλει μέσα στο άλμπουμ της ανθρωπότητας.
Όχι γιατί τρεις στιγμές δεν είναι αρκετές, αλλά γιατί δε νιώθει την ανάγκη να εξηγήσει γιατί έκανε εκείνο και δεν έκανε το άλλο.
Αν εξηγούσε τι νόημα θα είχε. Μήπως η συλλογική μνήμη θα κατέγραφε; Μάλλον όχι.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γράψει. Υπάρχει συλλογική μνήμη ;
Μόνοι μας ερχόμαστε και μόνοι φεύγουμε και ενδεχομένος μόνοι στεκόμαστε μπροστά στη ζωή που ζήσαμε. Τι να της πούμε ;
"Ξέρεις, αν είχα κάνει αυτό θα ήμουν άλλος ; Να και οι φωτογραφικές αποδείξεις".
Τι νόημα θα είχε ;
Δεν υπάρχει τίποτε μετά και κανένας λόγος να δώσεις εξηγήσεις.
Όλα to νόημα είναι εδώ και εδώ παίζονται.
Εδώ πρέπει να σταματάμε για λίγο για να κοιτάμε φωτογραφίες.
Και τρεις είναι αρκετές.
Μια φτάνει, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να δούμε.
GoergeS.

 
At 5/31/2006 06:25:00 μ.μ., Blogger scalidi said...

Πολύ όμορφο κείμενο, με πολλαπλές αναγνώσεις...

 
At 5/31/2006 07:13:00 μ.μ., Blogger Kyrios Elefantas said...

μαν , εχω μείνει λίγο παγωτό με το θέμα σου , για λόγους που φυσικά δεν μπορώ να εξηγήσω εδώ ούτε και θα είχε νόημα. γαμώ τα κείμενα .

 
At 5/31/2006 07:39:00 μ.μ., Blogger heba said...

Μου άρεσε πάρα πολύ. :)

 
At 5/31/2006 07:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νομίζω ότι σημασία έχει η διαδικασία, ο απολογισμος της ζωης μας πρώτα σε εμάς,και όχι ΄να δώσουμε εξηγήσεις στην ανθρωπότητα.Αντε να δώσουμε στα παιδιά μας εάν κάνουμε.Στην πραγματικότητα ο θεός αδιαφορεί ή έχει καλυτερα πραγματα να κάνει.
Οldboy εσύ ποιες θα διαλεγες?
ΚατεριναΚ

 
At 5/31/2006 07:55:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ηeba, Ελέφαντα και Scalidi, σας ευχαριστώ.
ΚατερίναΚ, θα πρέπει να πεθάνω πρώτα και να έχω την πλήρη εικόνα, ώστε να διαλέξω.
Sancho, όταν υπάρχει μια καλή ιστορία πάντα θα βρεθούν και τα αυτιά να τις ακούσουν. Γεννηθήκαμε διψασμένοι για ιστορίες.
GeorgeS, αν δεν διαλέξει καμία, αυτό θα συνιστά επανάσταση. Κι έτσι ίσως γεννηθούν αιρέσεις, θεοκτονίες, θεογονίες ή απλά νέες ιστορίες.

 
At 5/31/2006 08:25:00 μ.μ., Blogger e-Lawyer said...

Δηλαδή από πότε είχαν ανακαλύψει την φωτογραφία οι Κέλτες;

 
At 5/31/2006 08:28:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Καίρια η επισήμανσή σου.

 
At 5/31/2006 09:18:00 μ.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

"Anavale gia ligo to thanato sou gia na sou pw 3 istories. (3) istories, (3) amarties, (3) megala lathi."

Den peftei "steno" sthn psuxh sou to No 3?

 
At 5/31/2006 09:24:00 μ.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

PS: Ep' eukairia: molis teleiwsa tin prwti anagnwsh ths "anhsuxias". Tha epistrefw suxna. Euxaristw pou to parousiases...isws tha 'thela ki alla tetoia post. Na'sai kala...

 
At 5/31/2006 10:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"...που μπορούσε να γίνει αυτός ή να γίνει ο άλλος, να πληγώσει ή να πληγωθεί, να θυσιάσει ή να θυσιασθεί, να καταλάβει ή να κλείσει τα μάτια, να ομορφήνει ή να ασχημήνει"
"Κάποιος πρέπει να το κλέψει από την αδιαφορία του Θεού και να αρχίσει να μας διηγείται ιστορίες."
Καλά, Έγραψες! Πολύ θα ήθελα κι άλλα τέτοια posts. Όταν έξυπνοι άνθρωποι αφήνουν να βγει και λίγο συναίσθημα το αποτέλεσμα είναι σαν κι αυτό...

 
At 6/01/2006 03:53:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Γιατί να το κλέψει από τον Θεό; Δεν υπάρχει λόγος..

Κανένας ποτέ δεν θα αντιληφθεί, στο έπακρο, τον λόγο που εσύ διάλεξες τις συγκεκριμένες φωτογραφίες! Δεν θα καταλάβει γιατί από ολόκληρη ζωή επέλεξες τις συγκεκριμένες. Θα προσποιηθεί ότι "σε ένιωσε" και θα γυρίσει σελίδα, στις επιλογές ενός παππού από την Κίνα ή ενός παιδιού από την Κούβα, με την ίδια διαδικασία που 'ρουφάει' ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο μυθιστόρημα. Και..;

Ο ... (χμμ.. αδυναμία εύρεσης των κατάλληλων επιθέτων) Στήβεν Κίνγκ αποτύπωσε όπως κανένας άλλος, αυτήν την ..'ατομικότητα' κάποιων σκέψεων και την αδυναμία κατανόησης τους από οποιονδήποτε άλλον, σ'έναν από τους ομορφότερους προλόγους όλων των εποχών:

"Τα πιο σπουδαία πράγματα είναι και δυσκολότερο να ειπωθούν. Εκείνα που σε κάνουν ακόμα και να ντρέπεσαι, επειδή όταν τα λες οι λέξεις μειώνουν την σημασία τους - νοήματα που όταν τα είχες στο μυαλό σου περιλάμβαναν τα πάντα, οι λέξεις τα συρρικνώνουν δίνοντας τους μια καθημερινή συνηθισμένη διάσταση…
Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα, έτσι δεν είναι; Τα πιο σπουδαία πράγματα είναι που δείχνουν το δρόμο προς τα μύχια της ψυχής, σαν σημάδια πάνω σε χάρτη θησαυρού που οι εχθροί σου θα ‘θελαν να βάλουν στο χέρι. Κι έρχονται φορές που εκμυστηρεύεσαι πράγματα που σου κοστίζουν πολύ, μόνο και μόνο για να δεις τους άλλους να σε κοιτάνε παράξενα, μη καταλαβαίνοντας τίποτα από όσα τους είπες ή το λόγο για τον οποίο τα θεώρησες τόσο σημαντικά ώστε παραλίγο να δακρύσεις την ώρα που τα έλεγες..."

Σ. Κίνγκ - Στάσου Πλάι Μου
(με μια μικρή αλλαγή απλά στα σημεία με το 'ειπωθούν', 'λες' και 'λέξεις'.. Αντικατάσταση με 'φωτογραφηθούν', 'αποτυπωθούν', 'εικόνες').

Καλό βράδυ..

 
At 6/01/2006 05:40:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Λατρεύω που με απλά λόγια εκφράζεις τα σύνθετα. Που γράφεις πεζό και μοιάζει με ποιήμα.

Κι ας μην κατάλαβα γιατί μόνο 3. Τις τελευταίες μας στιγμές περνά η ζωή μας σαν κινηματογραφική ταινία από μπροστά μας, λένε. Εκατοντάδες διαδοχικές φωτογραφίες.

Εμείς επιλέγουμε τις 3 που θα καθορίσουν την υστεροφημία μας; Ακόμη κι αυτές με το κακό μας προφίλ; Ως αποδοχή του εαυτού; της ανθρώπινης φύσης;

Ο Θεός αδιαφορεί, μα ίσως επειδή γνωρίζει τις ιστορίες από πρώτο χέρι, ενώ ο κάθε περίεργος παρατηρητής του άλμπουμ θα έπλαθε τις δικές του.
Σίγουρα πιο ενδιαφέρον κι ελκυστικό αυτό. Ειδικά αν τις διηγούνταν όπως εσύ.

 
At 6/01/2006 05:43:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Διηγούνταν; διηγήτο; βάλε διηγείται να'μαστε εντάξει.

(Τη φωτογραφία του κοκκινίσματος όταν κάνω γραμματικά και ορθογραφικά λάθη δεν τη θέλω με τίποτα)

 
At 6/01/2006 09:50:00 π.μ., Blogger philos said...

Συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο προηγουμένως. Λίγες γραμμές που μπορούν να σε κάνουν να ρεμβάζεις και να σκέφτεσαι για ώρες.

Και τελικά μήπως οι 3 φωτό είναι μες το Συμβόλαιο που μας βάζει ο Θεός να υπογραψουμε πριν γεννηθούμε???
(δες http://mavrosgatos.blogspot.com/2006/05/survivor-ultimate-challenge-lifetime.html)

 
At 6/01/2006 10:52:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μπα, δεν χρειάζεται να κλέψουμε από τον Θεό. Ολόκληρη αιωνιότητα έχουμε "μετά", λες να μη μας αφήσει να ρίξουμε μια ματιά στο σκονισμένο οικογενειακό άλμπουμ της ανθρωπότητας;
:^)

 
At 6/01/2006 11:59:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

(Μέρος 1/2 της ιστορίας)
Στα υπόγεια των υπογείων της Κόλασης, ο Διάβολος καθόταν ανήσυχος στο γραφείο του. Η κατάσταση με αυτό το αναθεματισμένο βιβλίο δεν πήγαινε παρά πέρα. Δεν μπορούσε με τίποτα να αποδεχτεί την επιτυχία και την φήμη του. «Κάτι πρέπει να κάνω», συλλογίστηκε και ξεκίνησε να συμβουλευτεί τους ‘φιλοξενούμενους’ του.
Στο καζάνι ‘-666.6’ βρήκε τους δικηγόρους. «Η υπόθεση είναι απλή» σχολίασε ο πιο υποχθόνιος αυτών, σκουπίζοντας με την κόκκινη γραβάτα του τον ιδρώτα από το μέτωπο του. «Θα βρούμε όλους τους αντιδραστικούς, τους άθεους κι αυτούς που δεν έχουν φωτογένεια και θα τους πείσουμε να κάνουν μηνύσεις, που τους ανάγκασαν να βρεθούν σ’ αυτό το βιβλίο! Με μερικές καλές καταθέσεις, θα πετύχουμε την κατάργηση του και την καταδίκη όλων των Κελτών για τις ιδέες τους!». Ο Διάβολος προβληματισμένος συνέχισε την βόλτα του. Στο διπλανό καζάνι εντόπισε τους παπαράτσι. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τον καθησύχασε ο πιο αδίστακτος εξ αυτών, καθαρίζοντας με το πανάκι που κρατούσε τον φακό της κρεμασμένης στον ώμο του, Canon. «Θα ‘δανειστούμε’ για λίγο το βιβλίο. Θα περάσουμε τις φωτογραφίες από το Photoshop και το αποτέλεσμα θα είναι αγνώριστο! Τι αξία θα έχει η φωτογραφία μιας βάφτισης, όταν το παιδί θα έχει τρία μάτια, ο παπάς δαγκάνες αντί για χέρια και ο νονός θα είσαι Εσύ;”. Ο Διάβολος χαμογέλασε σατανικά με φανερή την έλλειψη μετριοφροσύνης και συνέχισε την βόλτα.
Μετά από πολλές ιδέες και καζάνια, στα χαμηλότερα υπόγεια, στο καζάνι 1010011010, βρήκε τους προγραμματιστές. «Δεν χρειάζονται υπερβολές» ξεκίνησε με ήρεμο τόνο, να του λέει ένας τυπάκος με ιδρωμένο φανελάκι με στάμπα «I hate Microsoft», αραιωμένα μαλλιά, γυαλάκια και laptop παλάμης στο χέρι. «Θα φτιάξουμε μια random συνάρτηση που επιλέγει τυχαία φωτογραφίες από τις ζωές των ανθρώπων και έτσι θα αμφισβητήσουμε την αξία του βιβλίου»! Ο Διάβολος ενθουσιάστηκε. Η ιδέα ήταν αντάξια της φήμης και της …σατανικότητας του!

 
At 6/01/2006 12:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

(Μέρος 2/2)
Οι γραμμές κώδικα γράφτηκαν αμέσως. Το βιβλίο τοποθετήθηκε μυστικά δίπλα στο αυθεντικό. Ο νεαρός, που κατάφερε να υπερνικήσει όλες τις αντιξοότητες, και ως άλλος Προμηθέας, να φτάσει στην αίθουσα του βιβλίου για να το ‘κλέψει’ για τους ανθρώπους, έμεινε εμβρόντητος να τα κοιτάει. Πανομοιότυπα! Η λογική του δεν έβρισκε καμία διαφορά. Το ένστικτο του, δεν του έλεγε τίποτα. Φωτογραφίες και στα δυο! Αποφάσισε να συμβουλευτεί την …ανθρώπινη υπόσταση του για να επιλέξει. «Αριστερό ή δεξιό»; Διάλεξε με βάση την πολιτική του πεποίθεση και έκαψε το άλλο, για να αποδείξει ότι «ω ναι, πέρασε άνθρωπος από εδώ»!

Πίσω στο χωριό η ρουτίνα άλλαξε. Κάθε βράδυ, σε δημόσια συγκέντρωση, ο πιο επιδέξιος στον λόγο, επέλεγε μια τυχαία σελίδα και δημιουργούσε μια ιστορία από τις φωτογραφίες του καθενός. Όλοι άκουγαν και έβλεπαν ενθουσιασμένοι. Κανένας ποτέ δεν κατάλαβε ότι το βιβλίο ήταν απλά η σατανική απομίμηση. Πώς να το καταλάβει άλλωστε…

Στο, γεμάτο καπνό πλέον, δωμάτιο, το αυθεντικό βιβλίο καιγόταν σελίδα-σελίδα. Μια φωτογραφία ενός νεαρού με μια παρέα να τραγουδάει σε μια παραλία θα είχε μεταφραστεί σαν «όμορφες-ευτυχισμένες στιγμές με την παρέα». Το χωριό θα χειροκροτούσε για την ομορφιά της σκηνής. Κανένας δεν θα πρόσεχε στο φόντο της φωτογραφίας μια από τις κοπέλες, με καστανά σγουρά μαλλιά και πανέμορφο χαμόγελο. Χαμόγελο που θα επισκεπτόταν για πολλά χρόνια μετά τον νεαρό.
Κανένας δεν θα μπορούσε να νιώσει την πραγματική σημασία της εικόνας αυτής. Η πλειοψηφία, δεν θα έβλεπε καν την κοπέλα στο βάθος…Θα μπορούσε όμως να ‘επινοήσει’ έναν έρωτα σε μια τυχαία φωτογραφία όπου ο νεαρός κάθεται σ’ ένα παγκάκι με μια συμφοιτήτρια του περιμένοντας να δώσει ‘Αρχιτεκτονική Η/Υ’… Καμία διαφορά εν τέλει...

Κάπου στην Κόλαση, ο Σατανάς γελούσε ασταμάτητα με την κατεργαριά που σκάρωσε. Μερικά υπόγεια πιο κάτω, ο προγραμματιστής ήλεγχε ξανά τον κώδικα της συνάρτησης, σκουπίζοντας παράλληλα τα γυαλάκια του από ένα μείγμα ιδρώτα και δακρύων, στην ανάμνηση μιας μελαγχολικής βραδιάς σε μια παραλία, που την είδε για τελευταία φορά…

(Old-boy, συγγνώμη για τον χώρο που σου ..'καταχράστηκα'! Καλή συνέχεια)

 
At 6/01/2006 05:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Σκιές, πολύ χαίρομαι για το «Βιβλίο της Ανησυχίας». Κι εγώ αυτόν τον καιρό το διαβάζω και έχω πάθει.
Αloma, η ομώνυμη ταινία που έχει γυριστεί με βάση το «Στάσου Πλάϊ μου» είναι μια από τις τρεις -άντε πέντε στην χειρότερη- πιο αγαπημένες μου. Σ' ευχαριστώ και για την πολύ ωραία ιστορία.
Ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά λόγια.

 
At 6/01/2006 08:11:00 μ.μ., Blogger Nada said...

Στο «Βιβλίο της Ανησυχίας» περιέχεται και ένας από τους καλύτερους (ίσως ο καλύτερος) ορισμός της Τέχνης (αν ποτέ υπήρξε εφικτό να οριοθετηθεί η έννοια)

Πολύ ιδιαίτερο (και συνάμα, απολαυστικό) το ποστ, Ολντ Μπόι...

Μια απορία (εκτός αν οφείλεται σε αποτυχία κατανόησης κάποιου ιδιαίτερου συμβολισμού από πλευράς μου): Πώς είναι δυνατόν ένας αρχαίος μύθος να αναφέρει την φωτογραφία;

 
At 6/01/2006 08:28:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aγαπητέ Νada, όχι δεν υπάρχει κανείς συμβολισμός. Ο λόγος που μιλάω για αρχαίο μύθο είναι ο εξής: Γράφω κάτι που μου φαίνεται βαρύγδουπο. Προσπαθώ λοιπόν να το ελαφρύνω λίγο με μια ιδέα χιούμορ, να το αποδομήσω ελαφρά με μια ιδέα σαρκασμού. Δεν λέω ότι το πετυχαίνω, λέω ότι το προσπαθώ. Αν βγάλεις από την αρχή του κειμένου το «Σύμφωνα με έναν αρχαίο Κέλτικο μύθο» είναι σαν να βγάζω διάγγελμα, σαν να αποκαλύπτω μια μεγάλη μεταφυσική αλήθεια. Προτιμώ λοιπόν από τη σοβαροφάνεια την ελαφροφάνεια. Ενδέχεται βέβαια η ανάμιξη ετερόκλιτων συστατικών να αποβαίνει εις βάρος του τελικού κειμένου. Σε αυτήν την περίπτωση, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι παίζω και μαθαίνω :)

 
At 6/01/2006 09:00:00 μ.μ., Blogger Nada said...

Για μένα, πετυχαίνεις το σκοπό σου και με το παραπάνω, αγαπητέ Ολντ Μπόι...

 
At 6/02/2006 06:34:00 μ.μ., Blogger fieryfairy said...

Από τα ωραιότερα κείμενα που έχω διαβάσει. Με βλέπω να σκέφτομαι για μέρες για το ποιες θα είναι οι δικές μου 3.

 
At 7/19/2006 05:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

 
At 7/22/2006 09:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

 
At 2/15/2007 06:11:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Where did you find it? Interesting read » »

 
At 4/25/2007 10:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Excellent, love it! effexor xr side effects honda motorcycles Drug addiction divorce http://www.inkjet-catridges.info design a kitchen cabinet botox tramadol online porsche new dvd windows media player

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home