Σάββατο, Ιουνίου 29, 2013

To προσωρινό τόξο

Στην όμορφη χώρα μας, οι προσωρινές διαταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν λένε να εφαρμοστούν και οι προσωρινές κρατήσεις των «κατηγορουμένων για αναρχία και τρομοκρατία» δεν λένε να λήξουν. Στον όμορφο κόσμο μας, παράνομη δεν είναι η Αμερικάνικη και η Βρετανική Κυβέρνηση και οι ποικιλώνυμες υπηρεσίες τους που παρακολουθούν ό,τι κινείται κι ό,τι μένει ακίνητο, παράνομος είναι ο Έντουαρντ Σνόουντεν που αποκαλύπτει τις παρακολουθήσεις. Στην όμορφη χώρα μας ως τμήμα του όμορφου παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού κόσμου μας, υπάρχουν μερικά ομόλογα που πληρώνονται ακόμη στο 100% και ο αρμόδιος υπουργός δίνει ως εξήγηση, τι άλλο, παρά το ότι «Η Ελληνική Δημοκρατία πληρώνει σύμφωνα με το νόμο». Νομιμότητα, αγάπη μου. Οι προσωρινές διαταγές πιθανότητα θα εφαρμοστούν κάποια στιγμή, προς το προσωρινό παρόν πάντως είναι ενθαρρυντικό να παραμένει στις οθόνες αυτό το αποτύπωμα του τσαμπουκαλή παύλα μπαχαλάκια Πρωθυπουργού μας, καθώς κάθε μέρα που το μαύρο διατηρείται δίνει κι ένα μήνυμα συντριβής της αμαρτωλής μεταπολίτευσης. Όσον αφορά τις προσωρινές κρατήσεις τώρα, ο Κώστας Σακκάς έχει ήδη συμπληρώσει δυόμιση χρόνια προσωρινά κρατούμενος και βαδίζει πλέον ολοταχώς για το ανεπανάληπτο ρεκόρ που θα συνιστά η προσωρινή τριετία.
Αν υπάρχει ένας συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στις παραπάνω περιπτώσεις, είναι πως οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σχετικοί και πως μπορούμε να παίρνουμε αλα καρτ άλλοτε την τήρηση εκείνων που μας συμφέρουν κι άλλοτε τη διαστρεβλωτική ερμηνεία ή και την ευθεία παραβίαση εκείνων που μας ενοχλούν, αρκεί το Κράτος να κάνει αυτά που εκείνο νομίζει σωστότερα, συμπεριλαμβανομένης της τιμωρίας των εχθρών του. Δεν πρέπει να περνάει στους εχθρούς του κράτους, ακόμη κι αν εκκινούν από εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό σημείο, όπως ο Σνόουντεν και ο Σακκάς. Τα κράτη θα επικρατούν των εχθρών τους, είτε με το νόμο είτε παρά το νόμο. Στο όνομα της δημοκρατίας βεβαίως. Κι ας είναι δημοκρατία ακριβώς το να μην παρακολουθείς τους πολίτες. Κι ας είναι δημοκρατία ακριβώς η τήρηση των ανώτατων ορίων προσωρινής κράτησης.
Έτσι, μπορεί ο Κώστας Σακκάς να κάνει από τις 4 Ιουνίου απεργία πείνας, αλλά εσφαλμένα νομίζει πως είναι κυρίαρχος του εαυτού του. Η πείνα του πολίτη είναι δικό μας όπλο. Κανείς δεν δικαιούται να πεινάσει, παρά μόνο κανονικά και ελλείψει χρημάτων. Αυτό, ναι, ελεύθερα. Δεν δικαιούσαι όμως να χρησιμοποιήσεις τον κρατούμενο εαυτό σου ως μέσο εκβιασμού. Δεν θα μας εκβιάσεις. Εμείς θα σε εκβιάσουμε. Ή θα σε σιτίσουμε με το ζόρι, ή θα σε αφήσουμε να υποχωρήσεις νικημένος, γράφοντας μια ακόμα νίκη στο ενεργητικό μας, ή μπορεί στην εσχάτη των περιπτώσεων, αν είσαι κι εσύ διατεθειμένος να το φτάσεις ως εκεί, να σε αφήσουμε να πεθάνεις. Ίσως μάλιστα δεν θα ήταν και τόσο κακή ιδέα. Ένας νεκρός στα χέρια μας θα μαρτυρούσε ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από το μαύρο της ΕΡΤ. Η εποχή πάντως που ο κάθε πολίτης νόμιζε ότι θα μπορούσε να βρει καταφύγιο στο Σύνταγμα έχει τελειώσει. Ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά.
Γιατί το αληθινό τόξο που χωρίζει στα δύο τη χώρα από το 2010 είναι το προσωρινό. Και είναι ακριβώς το τόξο που βρίσκεται στον αντίποδα του συνταγματικού. Εχθρός του Συντάγματος δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Στην πράξη κατεξοχήν εχθρός του Συντάγματος αποδείχθηκε και αυτό το τόξο της προσωρινής κατάστασης και της έκτακτης ανάγκης, ένα τόξο στο οποίο ανήκουν όσοι κυριάρχησαν στο παιχνίδι πριν και εξακολουθούν να κυριαρχούν και τώρα, με την ατζέντα τους να αλλάζει οβιδιακά. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που κυβέρνησαν την προηγούμενη εποχή, τα ΜΜΕ που διαμόρφωσαν την προηγούμενη εποχή, οι διαμόρφωτες γνώμης που κυριάρχησαν στην προηγούμενη εποχή, οι επιχειρηματικές ελίτ που καρπώθηκαν στο φουλ την προηγούμενη εποχή, όλοι μαζί από κοινού τάχτηκαν με τις δυνάμεις του προσωρινού τόξου και είπαν πως εμείς σας εξουσιάζαμε στην προηγούμενη εποχή, σας εξουσιάζουμε και τώρα, με την ΕΡΤ ή χωρίς την ΕΡΤ, με εργατικό δίκαιο ή χωρίς εργατικό δίκαιο, με σεβασμό στη συνταγματική τουλάχιστον νομιμότητα ή χωρίς σεβασμό. Αρκεί να σας εξουσιάζουμε εμείς. Οι ίδιοι. 
(Κείμενο γραμμένο για την Ελευθεροτυπία

24 Comments:

At 6/30/2013 10:02:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Επαναλαμβάνεσαι και κουράζεις. Φέρεις ευθύνη για αυτήν την αντισυνταγματική προσωρινότητα, αλλά αρνείσαι να κάνεις την αυτοκριτική σου και να αλλάξεις. Πότε θα αποφασίσεις να σπάσεις τα αυγά, αντί να τα κλωσάς; Δε θα σταματήσω ποτέ να είμαι η βουκέντρα σου, Θα σου το λέω μέχρι να το εμπεδώσεις. Παράνομος είσαι εσύ που σχολιάζεις ότι παράνομος είναι ο Έντουαρντ Σνόουντεν που αποκαλύπτει τις παρακολουθήσεις. Με διαδικτυακή φλυαρία, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!

 
At 6/30/2013 11:25:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΧΑΧΑΧΑΧΑ

ΠΗΞΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΤΕ

 
At 6/30/2013 03:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και τι σας κόφτει δηλαδή η τήρηση του Συντάγματος, αφού κατά βάθος δεν πολυπιστεύετε σε αυτό. Τουλάχιστον ο Περισσός έχει τα αρχίδια να λέει ευθαρσώς ότι το θεωρεί ένα αστικό κωλόχαρτο. Οπότε λύστε πρώτα τα υπαρξιακά σας, κατακτήστε μια στοιχειώδη συνέπεια λόγων και πράξεων και μετά κάνετε κριτική και σε αυτούς που κυβερνούν.

 
At 6/30/2013 08:17:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Tελευταίε ανώνυμε, ο β΄πληθυντικός πού ακριβώς απευθύνεται; Δεν ξέρω σε ποιό κόμμα με έχεις εντάξει, πάντως επειδή τον εαυτό μου εκπροσωπώ και κανέναν άλλον, δεν θα μου πεις εσύ αν πολυπιστεύω ή δεν πολυπιστεύω στο Σύνταγμα. Κάνε λοιπόν τουμπεκί τώρα εσύ που έχει γίνει κουρελόχαρτο, αποδέξου ότι εσύ και όσοι εσύ υποστηρίζεις σκουπίζουν τον κώλο τους με αυτό, λύσε λοιπόν τα δικά σου υπαρξιακά και άσε με εμένα ήσυχο. Άντε με το θράσος σας, φασισταριά. Άντε με το θράσος σας.

 
At 6/30/2013 09:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οι Συριζαίοι σαν ελόγου σου σκουπίζουν το κωλαράκι τους με τις αποφάσεις του ΣτΕ που δεν τους αρέσουν (βλ. Σκουριές) και γράφουν στα αρχιδάκια τους τον κοινοβουλευτισμό όταν κάνουν τα πάντα για να ανατρέψουν στο... πεζοδρόμιο νόμους που ψηφίζονται από την πλειοψηφία της Βουλής. Για τα υποτιθέμενα αντισυνταγματικά κρίματα του Σαμαρά, μέχρι στιγμής τον ήπιατε μεγαλοπρεπώς από το ΣτΕ για την περίπτωση της ΕΡΤ, οπότε βγάλτε τον σκασμό... δημοκρατάρες μου.

 
At 7/01/2013 12:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

“Άντε με το θράσος σας, φασισταριά. Άντε με το θράσος σας.”

Κατερίνα Γιουλάκη;

 
At 7/01/2013 01:14:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τα 'χεις χαμένα / ανησυχώ για σένα...

Είδα βέβαια ότι είναι κείμενο για την Ελευθεροτυπία, οπότε όλα καλά, πάει ολοταχώς για δεύτερο κλείσιμο, with a whimper αυτή τη φορά, το πολύ να ξανανοίξει υπό νέα διοίκηση, πάντα με σκοπό να ξεχρεώσει τους φεσωμένους των δύο πρώτων προσπαθειών...

Επί της ουσίας:
1. Του Σακκά είναι καραμπινάτη παρανομία, για την οποία ευθύνεται η Δικαιοσύνη (= δικαστές) και όχι η κυβέρνηση. Έτσι ήταν και έτσι είναι εδώ και πενήντα χρόνια στο θέμα αυτό, μέχρι και στο σύνταμα έβαλαν να μην γίνεται αυτό αλλά το χούι δεν βγαίνει. Εκτός αν νομίζεις ότι η υπουργός δικαιοσύνης Ζωή θα βγάζει δικές της προσωρινές διαταγές προς τους δικαστές για να αποφυλακίζονται στην ώρα τους οι προσωρινά κρατούμενοι. Εκτός αν νομίζεις ότι ο Σαμαράς είχε στο νου του τον Σακκά και έβαλε πρώτα τον Ρουπακιώτη, και μετά τον Αθανασίου να παίρνουν τηλέφωνα ανακριτές και εισαγγελείς.

2. Αν πάει αύριο εισαγγελέας με ΜΑΤ στην ΕΡΤ για να την ανοίξουν σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ θα μιλάς για νομιμότητα ή για χούντα, ειδικά μετά τις φασαρίες που θα γίνουν; Γιατί αυτό το πανηγυράκι με όλους τους τελειωμένους που βόσκουν στο ραδιομέγαρο δεν έχει και πολύ σχέση με την απόφαση του ΣτΕ.

3. Σωστά σου γράφει κι ένας πιο πάνω, η νομιμότητα είναι δύσκολη πολύ. Μάγκες στο ΣτΕ για τον Βοτανικό, μίσθαρνα όργανα για την Κερατέα και τις Σκουριές. Φασίστες για την ιθαγένεια, δημοκράτες για την ΕΡΤ (ούπς όχι, κι εκεί δεν μας βγήκε ακριβώς).

4. Τα περί Σνόουντεν είναι σαν το φρέσκο πιπέρι που έχουμε πολύ και βάζουμε ακόμη και στο γλυκό. Ίσως στη Β. Κορέα και τη Βενεζουέλα δεν κάνουν παρακολουθήσεις, ίσως στην Κούβα ή την Σοβιετία το κράτος δεν παρανομούσε ποτέ. Αλλά αν δεν είσαι μόνιμος κάτοικος Ανδρομέδας μάλλον έχεις υπόψη σου ότι και τα κράτη συχνά παρανομούν (στις δημοκρατίες συνήθως λιγότερο), μερικές φορές αποκαλύπτονται (στις δημοκρατίες συνήθως περισσότερο) και η ζωή τραβά την ανηφόρα, χωρίς ψευδαισθήσεις, χωρίς να ανακαλύπτουμε την Αμερική αλλά κυρίως με αίσθηση τόπου και χρόνου. Στηρίζουμε την αλλαγή, ελέγχουμε την εξουσία που έλεγε κάποτε και η κωλο-φυλλάδα που διαβάζαμε για δεκαετίες...

Earnest Everhard

 
At 7/01/2013 08:44:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Τα 'χεις χαμένα / ανησυχώ για σένα..."
Aχ ποσο θα θελα ενας δημοκράτης να ανησυχει έτσι και για μένα(να αφήσω ενα τηλεφωνο;)
1- antinews καλεί βαση εκτοξευσης καλαμάτας."Εδώ το καλό χόρτο,οβερ"
2-Εγω πότε θα γίνω αυτός που θα πιάσει το αυγό και θα το κουρεψει;
3-Κοιτα να δεις τώρα: οι ηξεις αφηξεις της δικαιοσύνης σε σχετικά θέματα=αμα δε σας αρέσει πάντε στη Β.Κορέα.
4-"άμα δε σας αρέσει πάντε στη Β.Κορέα",το σικουελ.Στο σικουελ αυτο που οπως συμβαίνει συνήθως είναι κάτωτερο απο το πρώτο έργο,ένας δημοκράτης κατάσκοπος ερωτευεται μια δεκαπεντάχρονη που παρακολουθεί στο φεισμπουκ.Τι λέτε ο έρωτας θα νικήσει το υπέρτατο πατριωτικό καθηκον;Θα ζήσουν ευτυχισμένοι μέσα σε πελάγη δημοκρατικής λίγης,μέτριας ή περισσότερης αποκάλυψης;
Η συνέχεια στις οθόνες.

 
At 7/01/2013 11:05:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οld πρέπει να το παραδεχθείς ότι έχουν κατασκηνώσει δειλά τρωκτικά του συστήματος, παιδιά του σάπιας νοοτροπίας, αρρωστημένης ύπαρξης και επιχειρηματολογίας του κώλου.
Στόχος να δημιουργήσουν αρρωστημένη ατμόσφαιρα στα σχόλια.
Οποιαδήποτε σοβαρή απάντηση είναι μάταιη.
Αν είναι ένα το σκουπίδι,πράγμα πιθανό θα αυτοδηλητηριαστεί από τον ίδιο του τον εαυτό. Μουμπούκου λογοδιάρροια θυμίζει.

 
At 7/01/2013 11:39:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

old, καταβαθος και εσυ οργανο του σαμαρα εισαι, τους νομους του υπηρετεις

 
At 7/01/2013 03:39:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

11:05 Αντιθέτως προσωπικά θεωρώ πολύ εποικοδομητική την εξέλιξη αυτή, αφού ακριβώς εκεί βρίσκεται το αδιέξοδο του old-boy που τα «δειλά τρωκτικά του συστήματος» τον έχουν φέρει: να κλείσει τα σχόλια ή να μην τα κλείσει; Να κάνει άγριο moderation επί του περιεχομένου ή όχι; Να ξεσπάσει βρίζοντας ή να μη ξεσπάσει; Να δημοσιεύσει το περιττό και κακεντρεχές, χαμηλού επιπέδου σχόλιο ή να το κόψει;
Λογικά ερωτήματα που προκύπτουν από τις αντιφάσεις που αναδύονται όταν η ελευθεριότητα μετατρέπεται σε δόγμα. Μοιάζει αδύνατον να αντιμετωπίσει “αποτελεσματικά” το πρόβλημα αν δεν φερθεί με αυταρχισμό, οπότε και θα αυτοαναιρεθεί όμως ως ψυχοσύνθεση. Είναι εγκλωβισμένος μέσα στο ίδιο του το ιδεολόγημα («αφού ο αυταρχισμός είναι άσχημο πράγμα, όποιος τον χρησιμοποιεί για να φιμώσει διαφωνούντες είναι άσχημος άνθρωπος»). Ιδού η Ρόδος λοιπόν.

 
At 7/01/2013 03:45:00 μ.μ., Anonymous Από το ρετιρέ της εξουσίας said...

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

“Άντε με το θράσος σας, φασισταριά. Άντε με το θράσος σας.”

Κατερίνα Γιουλάκη;

7/01/2013 12:21:00 π.μ.


Κούλα Αγαγιώτου

 
At 7/01/2013 03:48:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Λογικά ερωτήματα που προκύπτουν από τις αντιφάσεις που αναδύονται όταν η ελευθεριότητα μετατρέπεται σε δόγμα"

σωστα, εξαλλου ο φασισμος τωρα ειναι της μοδας, λιγο φασισμος δε βλαπτει

 
At 7/01/2013 03:52:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Everhard, αν ισχυρίζεσαι πως η περίπτωση Σακκά είναι περίπτωση που δεν έχει εντελώς πολιτική υφή ή πως είναι θέμα τεχνοκρατικό της δικαστικής εξουσίας, οκ, θα πάω πάσο και προφανώς αυτούς που είναι να πείσεις, θα τους πείσεις, γιατί είναι πεισμένοι ούτως ή άλλως.
Αν ισχυρίζεσαι ότι δυο βδομάδες τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να συμμορφωθεί στη προσωρινή εντολή, επίσης θα πάω πάσο και θα κάνω και υπόκλιση.
Αν ισχυρίζεσαι ότι η νομιμότητα είναι δύσκολη πολύ για την από εδώ πλευρά, αλλά ταυτόχρονα για την πλευρά την κυβερνητική που μιλά και ξαναμιλά για ανομία, για νόμο και για τάξη, δεν είναι δύσκολη πολύ, αλλά τη σέβεται και την τηρεί, θα πάω το τρίτο πάσο.
Αν τέλος ισχυρίζεσαι ότι και στη Βόρεια Κορέα και τη Σοβιετία «βαρούσαν τους μαύρους» θα πω πως έχεις δίκιο, ναι, τους βαρούσαν.
Αν καταληκτικά ισχυρίζεσαι ότι όλα αυτά τα λες από την πλευρά εκείνη που κόπτεται για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, οποιοσδήποτε και αν τις βλάπτει, ισχυρίσου το, είναι προφανώς δικαίωμά σου.

 
At 7/01/2013 04:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ 73;;;;;;;;;;

ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΔΕΣ ΔΙΑΔΟΣΤΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ

 
At 7/01/2013 04:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΑΚΟΜΑ Η ΕΡΤ???!!!!

ΧΟΥΝΤΑ ΧΟΥΝΤΑ ΧΟΥΝΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

 
At 7/01/2013 04:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για τον Σακκά τι προτείνεις δηλαδή, να σηκώσει το τηλέφωνο ο υπουργός δικαιοσύνης και να πει στους δικαστές πώς να κάνουν τη δουλειά τους; Νομική τελείωσες, είπαμε;

 
At 7/01/2013 08:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@11:05 & 03:39

αυτο που κανεις ξερεις πως λεγεται; προβοκατσια

 
At 7/01/2013 09:11:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Σε αυτά που έγραψες δε διαφωνώ. Διαφωνώ όμως για αυτά που εκούσια δεν έγραψες.

Πού ακριβώς λοιπόν λέει το Σύνταγμα ότι εγώ πρέπει να σκίζομαι στη δουλειά για να ταϊζω τα κοπρόσκυλα της ΕΡΤ? (τα κοπρόσκυλα, όχι τούς υπόλοιπους)

(Βασικά δεν έχω ιδέα, μήπως πράγματι έτσι λέει? Αλλά αν το λέει, τότε είναι ένα Σύνταγμα που μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλεί και τότε είναι το ίδιο ο μεγαλύτερος εχθρός τού εαυτού του.

Ξερωγώ, κάπως έτσι.)

 
At 7/01/2013 09:36:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Thrass, όχι δεν το λέει το Σύνταγμα αυτό και άρα δεν είναι και για γέλια. Αλλά έχεις αναρωτηθεί ή δει αν η «λύση» που προκρίθηκε, πέραν του δημοκρατικού της σκέλους, είναι συμφέρουσα οικονομικά; Πόσο θα κοστίσουν οι αποζημιώσεις, οι επαναπροσλήψεις, η λειτουργία του νέου φορέα κλπ;

 
At 7/01/2013 09:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και 300 εκατομμύρια να κοστίσει το κλείσιμο που λέει ο Καλφαγιάννης (εξωπραγματικό νούμερο) θα το δώσουμε μια φορά και αυτό ήταν, από κει και πέρα η ετήσια λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης θα είναι πολύ οικονομικότερη και σύντομα θα αποσβεστούν τα 300 εκ. Μαθηματικά 2ας δημοτικού δηλαδή, έλεος.

 
At 7/01/2013 10:17:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

βάλε μαζί και άδειες και σταθμούς αναμετάδοσης και λοιπά, πόσο άραγε κόστιζαν αυτά, ενώ σε λίγο θα ξεπουλούνται ?
Είσαι ωραίος old

 
At 7/01/2013 10:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ 7/01/2013 08:55:00 μ.μ.
αυτο που κανεις ξερεις πως λεγεται; προβοκατσια.

Ανώνυμε Ηρακλή Πουαρώ που γράφεις τα πάρα πάνω, δεν είναι το ίδιο πρόσωπο στα δυο σχόλια.
Αυτό που γράφεις είναι ανοησία,στο λέω όσο ήπια μπορώ .

 
At 7/04/2013 04:08:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

οι συχνότητες εκπομπής και εκμετάλλευσης βεβαίως, πως θα γίνουν?

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home