Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

Έγινε παρεξήγηση

Τέρμα οι εφηβικές μαλακίες
(ή πώς καταφέρνει κανείς να δει την πραγματικότητα).
- Για ποιον λόγο μπορεί κάποιος να χαίρεται που παραλίγο να πεθάνει; «Το γεγονός με έκανε να δω την πραγματικότητα. Είχα μια ανόητη ευαισθησία και γενναιοδωρία με την είσοδο ή μάλλον την εισβολή των ξένων στην Ελλάδα. Ελεγα ότι της ίδιας γης παιδιά είμαστε, να μπει ο κόσμος στην Ελλάδα, να ευφρανθεί, να νιώσει ασφάλεια, να φάει, να πιει ελληνικό νερό. Ε, από την ώρα του περιστατικού τέρμα όλες αυτές οι εφηβικές μαλακίες. Τέσσερα κτήνη, τέσσερις βάρβαροι που ούρλιαζαν και βρωμούσαν και φορούσαν μάσκες με έκαναν να δω την πραγματικότητα».
Οι εφηβικές μαλακίες φεύγουν, η κοινωνική ωριμότητα έρχεται.
- Από εκείνη τη βραδιά τι δεν θα ξεχάσετε ποτέ; «Εκείνο το “μην τον κρατάς, πνίξ΄ τον, τον πούστη! ” που φώναζε ο μόνος που άκουσα να μιλάει τσάτραπάτρα ελληνικά. Εγώ πούστης; Καλά το “πνίξ΄ τον”, το “πούστης” τι το θέλανε; Από εκεί κινήθηκε ένας μηχανισμός από σκέψεις μου που πέταξε έξω από την Ελλάδα όλους τους μετανάστες. Δεν είναι σωστό όμως και ως κοινωνική συμπεριφορά η Ελλάδα να ανοίγει τις πόρτες της σαν την πουτάνα που ανοίγει τα πόδια της: 1.400.000 ξένοι μέσα στη χώρα; Το 15% της χώρας μετανάστες; Πόσοι Ελληνες μπορούν να απορροφήσουν αυτό το νούμερο; Και όμως, έγινε. Αυτά είναι συνέπειες του κόμπλεξ κατωτερότητας που έχουν οι Ελληνες. Να ΄ναι καλά οι κυβερνήσεις. Οι Γερμανοί θα έπρεπε να έχουν το κόμπλεξ, όχι εμείς».
Τι φυλετική εκδικητικότητα, τι ταξική. Όπως θες πες το.
- Τι το ιδιαίτερο είχε το περιστατικό και σας κάνει να αισθάνεστε έτσι; «Δεν ήθελαν μόνο να κλέψουν. Ηθελαν να σκοτώσουν. Εναν άλλον κύριο εδώ παρακάτω τον έπνιξαν με μαξιλάρι. Εγώ μόλις που γλίτωσα. Κρατούσαν το μαξιλάρι στο πρόσωπό μου και ίσα που ανέπνεα λίγο από το πλάι. Είδα μια εκδικητικότητα φυλετική, ταξική, κοινωνική, εθνική, όπως θες πες το. Ηταν μίσος. Γιατί αυτό που ήθελαν να πάρουν το είχαν πάρει. Τους το έδωσα. Πήγα στο χρηματοκιβώτιο και τους έδωσα ό,τι είχα. Μπήκαν σε ένα σπίτι που για εκείνους ήταν το Λούβρο και εγώ τους πήγα στο χρηματοκιβώτιό μου να τους δώσω ό,τι λεφτά είχα. Από την ταραχή μου δεν μπορούσα να θυμηθώ τον αριθμό του κωδικού και έκανα ένα λάθος. Μου κοπάνησαν το κεφάλι στο ατσάλι. Μια και δυο και τρεις φορές. Επί δεκαπέντε ημέρες το πρόσωπό μου ήταν μαύρο από το σκοτωμένο αίμα».
"Κι όμως συνέβαινε το ανάποδο" ή η παρεξήγηση.
- Ετυχε να συναντηθείτε με αλλοδαπό μετά το περιστατικό; Και αν ναι,τι έγινε; «Μετά το επεισόδιο βρέθηκα συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο ενός φίλου δικηγόρου. Ηρθε ένας Πακιστανός να καθαρίσει τα τζάμια. Του λέει ο φίλος “όχι”. Εγώ, που είχα περάσει αυτά που είχα περάσει, του λέω “δώσ΄ του κάτι του νεαρού, δεν πειράζει”. Του έδωσε λοιπόν ένα κέρμα. Το παίρνει ο Πακιστανός, το κοιτάζει και μας το πετά στα μούτρα. Πήδηξα έξω σαν να ΄μουν 18 χρόνων, τον έπιασα από τον σβέρκο και τον έσυρα με μια κακία, με ένα μίσος, στο αυτοκίνητο και του ΄πα “βρες το”. Από πίσω ο κόσμος έβλεπε την εικόνα ενός λευκού που έσουρνε έναν φουκαρά Πακιστανό σαν να ήταν σκύλος. Η εντύπωση που έδωσα ήταν ότι η λευκή ράτσα ταλαιπωρούσε έναν φουκαρά πακιστανό σκύλο. Και όμως συνέβαινε το ανάποδο. Η παρεξήγηση είναι μέσα στη ζωή μας».
---
(Ειρωνεύομαι έναν άνθρωπο, με την προσφορά του Κούνδουρου, με την ηλικία του Κούνδουρου, αλλά και πολύ περισσότερο με την ιδιότητά του θύματος μιας τόσο βίαιης επίθεσης; Όχι ακριβώς. Περισσότερο εκπλήσσομαι από το πόσο σαθρό οικοδόμημα είναι η ιδεολογία και πόσο συγκλονιστικά πανεύκολα καταρρέει. Μην χτυπάτε τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, γιατί παίρνουν ανάποδες και περνάνε στο αντίθετο ρεύμα. Τώρα ναι, έγινα χυδαίος)

74 Comments:

At 4/04/2011 02:47:00 μ.μ., Blogger Ιωάννης Moody Λαζάρου said...

Απλώς, μετά από τέτοια περιστατικά που νιώθεις ξαφνική απειλή και αδικαιολόγητη (για σένα) βία, εκφράζονται τα πιο ζωώδη ένστικτα, όπως ο ρατσισμός, αλλά και μια εγωπάθεια τύπου "συνέβη σε μένα άρα είναι σημαντικό το πρόβλημα".

Ανθρώπινο είναι. Σαν τη δειλία.

 
At 4/04/2011 03:44:00 μ.μ., Blogger Auslaender said...

α) Ο "πνευματικός άνθρωπος" είναι ρομαντικό τερατούργημα γαλλικής (νομίζω) προέλευσης. Ο Κούνδουρος είναι ένας σκηνοθέτης με μερικές καλές ταινίες (και μερικές πατάτες) στο ενεργητικό του αλλά αυτό δε δίνει περισσότερη ή λιγότερη αξία στις πολιτικές του απόψεις
β) Το "συγκλονιστικά πανεύκολα" είναι άδικο. Η εισβολή στο σπίτι, η σωματική κακοποίηση και η απειλή θανάτου θα ήταν μεγάλο (και σπάνιο) σοκ για οποιοδήποτε άνθρωπο, πόσο μάλλον έναν ηλικιωμένο. Πως θα ακουγόταν αν κάποιος εξέφραζε έκπληξη για το πόσο "συγκλονιστικά πανεύκολα" άλλαζε η συμπεριφορά μιας βιασμένης γυναίκας απέναντι στους άνδρες;

 
At 4/04/2011 03:57:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Μμμ.

Καλλιτέχνης, ο. Όνομα ουσιαστικό. Ον εγωιστικό. Αν όχι από τη φύση του, από τη θέση του. Για να δημιουργήσεις κάτι, πρέπει να πιστέψεις στην αξία σου και στην αξία του δημιουργήματός σου. Κι ακόμα παραπέρα πρέπει να δώσεις τα πάντα στην τέχνη σου. Να κάνεις μη φυσιολογικά πράγματα. Να ντροπιάσεις καμιά φορά φίλους και συγγενείς, ή απλά να τους παρατήσεις. Και ταυτόχρονα να εκφράσεις την ανθρώπινη φύση, την κοινωνία το έξω από σένα. Ισορροπώντας δηλαδή ανάμεσα στο αποδεκτό και το μη αποδεκτό. Στο εγώ και στο εμείς με επικίνδυνο τρόπο.

και για να καταλήξω, αυτά που λέει ο Κούνδουρος είναι μπαρούφες και παπαριές και μου έκαναν ελεηνή εντύπωση.

 
At 4/04/2011 04:11:00 μ.μ., Blogger mitsaras said...

Εμένα πάντως δεν μου φαίνεται πως κατέρρευσε και «συγκλονιστικά πανεύκολα». Εσύ μπορεί περιστατικά σαν αυτά που περιγράφεις να τα τρως για πρωινό βέβαια, αλλά εμένα μου φαίνονται αρκετά ζόρικα. Και δεν είμαι και γέρος άνθρωπος σαν τον Κούνδουρο.

 
At 4/04/2011 04:26:00 μ.μ., Anonymous panos said...

πάλι λάθος κάνεις. Η ιδεολογία μια χαρά είναι και δεν καταρρέει πανεύκολα . Αυτοί οι άνθρωποι η δεν την είχαν ποτέ, η την χάσανε πολλά χρόνια πρίν μπουκωμένοι απο επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις. Καμμιά φορά μαθαίνουμε τι γίνεται, είτε γιατί τσακώνονται μεταξύ τους, είτε από καμμιά ατυχία τους όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, είτε γιατί μεγαλώνουνε και αρχίζουν να τα χάνουνε.Ψάχνουμε να βρούμε τους προβεβλημένους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, τους ανθρώπους τις τέχνης, να μας πούνε κάτι π.χ για την κρίση, και δεν υπάρχουν πουθενά.

 
At 4/04/2011 04:49:00 μ.μ., Anonymous gazakas said...

Το ανάποδο που συνέβαινε λοιπόν σύμφωνα με τον Κούνδουρο ήταν ότι ένας φουκαράς πακιστανός σκύλος ταλαιπωρούσε τη λευκή ράτσα.
Η παρεξήγηση τελικά είναι όντως μέσα στη ζωή μας.

«Τους κυνηγημένους δεν τους κυνηγάς, τους εξαθλιωμένους δεν τους εξαθλιώνεις, τους βοηθάς, γιατί μόνο στους καιρούς της βαρβαρότητας αποδεικνύεις ποιος είσαι και τι δουλειά έχεις σ' αυτόν τον κόσμο». Στέλιος Μάινας, μετά την επίθεση που δέχτηκε από αλλοδαπούς.

 
At 4/04/2011 05:29:00 μ.μ., Anonymous κόκκινο πανί said...

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Αριστεράς στην Ελλάδα είναι ότι αγκάλιασε τον εθνικισμό τόσο σφιχτά. Εν μέρει ήταν επιβεβλημένο, για να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό του "προδότη" μετά τον Εμφύλιο. Αλλα έγινε τόσο κεντρικό πρόταγμα που κατάντησε εξαιρετικά προβληματικό (βλέπε και τον κόουτο αντί-αμερικανισμό, κλπ). Από τον εθνικισμό στον ρατσισμό που εκφράζει ο Κούνδουρος είναι μετά ένα τόσο δα βηματάκι...

 
At 4/04/2011 05:50:00 μ.μ., Blogger Salata TV said...

Δε μπορώ να συμφωνήσω, moody.

Τέτοιος οχετός δε δικαιολογείται έτσι απλά, επειδή συνέβη το περιστατικό. Πρέπει να υποβόσκει από πριν, να έχει γιγαντωθεί με τον καιρό. Το περιστατικό (αν είναι ακριβές) απλά έδωσε ένα πρώτης τάξης άλλοθι στον Κούνδουρο να πει όλα αυτά που σκέφτεται έχοντας μια κάποια δικαιολογία.

Σαν αντιπαράδειγμα σου φέρνω την περίπτωση Μάινα. Κι αυτός κινδύνεψε, κι αυτός φοβήθηκε. Αλλά η στάση του ήταν εντελώς αντίθετη.

 
At 4/04/2011 07:05:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Η άποψή μου είναι ότι όσο διατηρούμε την ακεραιότητα της λογικής μας σκέψης είμαστε απολύτως υπεύθυνοι για ότι υποστηρίζουμε, τι δηλώνουμε, τι επικοινωνούμε. Οτιδήποτε εύσημο κερδίζουμε στη ζωή οφείλει να λειτουργεί μόνο αθροιστικά στα προηγούμενα, όχι συμψηφιστικά στις αστοχίες μας. Επειδή πιστεύω (όπως είναι λογικό και επειδή κάτι διαφορετικό είχες γράψει σε ένα σχόλιό σου για τον Θεοδωράκη) ότι αμφιταλαντεύτηκες για το ποστ, προσωπικά, βρίσκω την στάση σου 100% σωστή. Και μάλλον αρχίζω να αντιλαμβάνομαι την άποψή σου, ότι το ρατσιστικό μίσος που αρχίζει να ξεχειλίζει δεν έχει να κάνει τόσο με τα αντικειμενικά σοβαρότατα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης, αλλά με την συλλογική ταπείνωση που έχουμε υποστεί (και θα συμπλήρωνα έρχεται σε σύγκρουση με την υπόδηλη εικόνα ανωτερότητας που διατηρούμε για τον εαυτό μας)

 
At 4/04/2011 07:08:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Ο φουκαράς που τραβά μια τουφεκιά και σκοτώνει έναν άλλον φουκαρά δεν είναι τρομοκράτης." λέει παρακάτω, σε ένα ρεσιτάλ γενικολογίας (και υποκρισίας;) και σε απόλυτη αντίθεση με τα "Τέσσερα κτήνη, τέσσερις βάρβαροι που ούρλιαζαν και βρωμούσαν" που αφορούσε την προσωπική του τρομοκρατική επίθεση. Τελικά η διαφορά του φουκαρά με το βρωμερό κτήνος είναι καθαρά θέμα προοπτικής.

sergio

 
At 4/04/2011 07:16:00 μ.μ., Blogger celin said...

old boy,εμενα αν μου ειχε τυχει αναλογο περιστατικο,τα ιδια κ χειροτερα θα ελεγα.Αν ειχα κ καποιο οπλο μαζι μου,κ μπορουσα,θα τους καθαριζα κ τους 4,ειτε ηταν Αφγανοι,ειτε Ελληνες,ειτε Ρωσοποντιοι,εξωγηινοι,Σουμεριοι η Τσεροκι.
Οποιος επεσε θυμα τετοιων εγκληματιων,δικαιουται να λεει ο,τι θελει.Εμεις που δεν εχουμε πεσει,εχουμε τη πολυτελεια κ το προνομιο να σκεφτομαστε πιο ψυχραιμα κ καθαρα.

Εγω για το μεταναστευτικο εχω μιλησει εδω
http://celinathens.blogspot.com/2011/03/2.html

Τα πραγματα δεν ειναι ασπρο-μαυρο.

 
At 4/04/2011 07:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κομμάτια κι αποσπάσματα -δικά σου, του Κούνδουρου, των αλλοδαπών συλλήβδην- που θα θρέψουν πολλές ακόμα παρεξηγήσεις εν είδει σχολίων, μέχρι να κατακάτσει ο κουρνιαχτός και να επιστρέψει κάθε κατεργάρης στον μπάγκο του.

Και γιατί ο Κούνδουρος κι όχι ο Μάινας, ξέρω γω; Έτσι, για τη χαρά της συζήτησης, γιατί κατά τ' άλλα ούτε του ενός ούτε του άλλου η περίπτωση συνηγορεί στη γενίκευση στην οποία καταλήγει η ανάρτησή σου.

 
At 4/04/2011 07:29:00 μ.μ., Blogger αθεόφοβος said...

Όταν η προσωπική εμπειρία έρχεται σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα που δεν θέλεις ιδεολογικά να την παραδεχτείς.

 
At 4/04/2011 07:47:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

Το πρόβλημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα και πως γλυτώνουμε;
Primum vivere. Deinde philosophare!

 
At 4/04/2011 08:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τη λεξη "ρατσισμος" την εχουμε κανει καραμελλα στο ελλαδισταν. Ποσο ευκολα μπορει να χαρακτηρισει καποιος εναν αλλον ρατσιστη. Διολου τυχαια η αντιδραση του Κουνδουρου. Αδικαιολογητη απο τη μια ως προς τον πακιστανο που την ειδε οτι ειναι στη Νεα Υορκη και περιμενε κανενα 10ευρω στο φαναρι απο τους "πλουσιους" οδηγους που περνουν, δικαιολογημενη απο την αλλη γιατι εχει ξεπερασει η πολη σε εγκληματικοτητα εδω και χρονια το Σικαγο. Και αυτο ειναι και το ρεζουμε της ολης υποθεσης. Ο Κουνδουρος αντεδρασε οπως θα αντιδρουσε ο καθενας μας εχοντας μια παρομοια εμπειρια. Καθαρα ενστικτωδως. Και αυτο δεν ειναι ρατσισμος οσο και να θελουν να λενε καποιοι οτι ειναι. Ειναι αυτοαμυνα. Ειναι μια συγχρονη "δημοκρατικη" αντιδραση στη πολη. Αλλωστε αυτη τη καταντια που ζουμε και μασουλαμε ολοι σαν δημοκρατια, μαλλον την αντεχουμε και καποιοι περισσοτερο δε την υποστηριζουν και της δινουν τροφη. Υπαρχει δημοκρατια σημερα λοιπον?
Δεν υπαρχει "Δημοκρατια" σημερα με την εννοια της τηρησης ισων αποστασεων μεταξυ δικαιου και αδικου, καλου και κακου, βιας και αντιβιας. Υπαρχει μια και μοναδικη δικτατορια που εχει βαπτισθει δημοκρατια, και δεν ειναι τιποτα αλλο απο τη σχετικοποιηση του απολυτου και τη απολυτοποιηση του σχετικου. Κατασκευαζει ανθρωπους αμοιρους, αβουλους, οι οποιοι ανεχονται τα παντα χωρις ορια, χωρις δισταγμους, χωρις ενοχες, νοσηρα ατομικιστες, εν δυναμει απατεωνες που ειναι υπερηφανοι για τον ρεαλισμο και κυνισμο τους. Με λιγα λογια η συγχρονη "Δημοκρατια" (δικτατορια δηλαδη) εχει ως εμβλημα της το μισος για τη σκεψη και τη βουληση χρησιμοποιωντας τα παραπλανητικα δολωματα της ελευθεριας χωρις ορια, χωρις περιορισμους. Και μεσα σε ολα αυτα εισαι εσυ, εγω, ο μεταναστης που ειναι ο πρωτος νεοφωτιστος και υπερασπιστης του βαρβαρου και αποτυχημενου καπιταλισμου, και που τον επαγγελματια ανθρωπιστη υποστηρικτη του τον εχει χεσμενο κατα βαθος και καλα κανει. Αυτο ειμαστε, αυτο ζουμε, και τη "δημοκρατια" και τα ματια σας. Αλοιμονο αν την χασουμε.
Μπραβο στον Κουνδουρο!!!

 
At 4/04/2011 09:31:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"πνευματικος" ανθρωπος...
δυστυχως εδω ειναι η διαφορα μας με τα ανεπτυγμενα κρατη , εμεις θεωρουμε
πνευματικο ανθρωπο τον καθε "καλλιτεχνοδιανοουμενο " ενω αυτοι ,την επιστημη . γι΄αυτο παει στο διαολο αυτο το μπουρδελο . ακου ,πνευματικος ανθρωπος ο κουνδουρος!!!
"περασε στο πανεπιστημιο αλλα ευτυχως τον κερδισε το τραγουδι!!!"
προσφωνηση του σπυρου παπαδοπουλου σε καλλιτεχνη στην εκπομπη "στην υγεια μας"

 
At 4/04/2011 09:54:00 μ.μ., Blogger ΕΡΜΙΠΠΟΣ said...

Μήπως αυτό που αποκαλύπτεται είναι η σαθρότητα των ιδεολογημάτων (μέσα σε αυτά και η πολιτική ορθότης) που παριστάνουν τις ιδεολογίες; Και ως πιο επιθετικά και περισσότερο εύπεπτα έχουν συνήθως το πάνω χέρι στην σκηνή; Άλλωστε οι ιδεολογίες σπανίζουν κιόλας. Δεν συναντάς συχνά ανθρώπους με τέτοιες στον δρόμο.

Χωρίς ρατσιστικές διαθέσεις. Να εξηγούμεθα.

 
At 4/05/2011 12:14:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έχει δίκιο ο Σελίν: δεν είναι εγωισμός όταν στην πέφτουν να σε σκοτώσουν και εσύ φοβάσαι...! Εξάλλου κι ο Μάινας, που είναι πολύ πιο ώριμος στην αντίδρασή του απ τον Κούνδουρο, την έκανε την μήνυση κι αναρωτιέται:
"Και αναρωτιέμαι, πού είναι η Αστυνομία που εγώ σαν καλός φορολογούμενος πολίτης πληρώνω για να με προστατεύει;"

 
At 4/05/2011 02:30:00 π.μ., Blogger Vatruda said...

Απόψεις σαν κι αυτές του Κούνδουρου (μαζί με τη πικρόχολη, ειρωνική ατάκα, την "παρεξήγηση") ή και άλλες απόψεις π.χ. του Μίκυ δεν με εξοργίζουν, δε με θυμώνουν (αυτό δεν ισχύει για τον Νιόνιο, ακόμα κι αν ο τελευταίος έχει λιγότερο αιρετικές, αφοριστικές τοποθετήσεις από τον Κ.) και, δυστυχώς, δεν με εκπλήσσουν πια. Μου προκαλούν μονάχα λύπη και συνήθως η απάντησή μου προς αυτές είναι η σιωπή.. Μου προκαλεί θλίψη η γνώμη εκείνων που βίωσαν στο πετσί πολέμους, διχασμούς, εξορίες, εξαθλίωση, ταπεινώσεις. Φταίει το γήρας? είναι η κούραση τους μυαλού τους και η αδυναμία να αφουγκραστούν το σήμερα? Δυστυχώς, η κοινωνία μας γερνάει, και δεν το εστιάζω απαραίτητα στο μέσο όρο ηλικίας... Λυπάμαι πραγματικά για αυτό που συνέβηκε στον άνθρωπο αλλά απ' αυτά που υποστηρίζει φαίνεται ότι το ατυχές αυτό συμβάν ήταν το ερέθισμα που ξύπνησε κάτι που ήδη υπήρχε... Μήπως το αίσθημα του φόβου πρόσβαλε τον εγωισμό του, τον ..κρητίκαρο, το παλικάρι που έχει μέσα του; δε ξέρω... Πέρα από τη λύπη, υπάρχει και κάτι άλλο. Φοβάμαι ότι στο κοντινό μέλλον τέτοιου είδους απόψεις θα θεωρούνται ...πολιτικά ορθές. Μισώ τους χρυσαυγίτες, επειδή τους φοβάμαι..., αλλά περισσότερη ανησυχία μου προκαλεί εκείνος ο φασιστάκος, κομφορμίστας, παρτάκιας που οι περισσότεροι από εμάς κρύβουμε μέσα μας.
-Πνευματικοί άνθρωποι. Τιμώ και σέβομαι τους κοινωνικούς αγώνες του Κούνδουρου, του Θεοδωράκη και των υπολοίπων της γενιάς τους. Όμως, όταν αυτοί έδιναν τους αγώνες αυτούς, οι γονείς μου δεν είχαν καν γνωριστεί.... Τι θέλω να πω? Για μένα, αυτοί οι άνθρωποι είναι πρωτίστως καλλιτέχνες, Μετά το θάνατό τους, πρωτίστως θα τους μνημονεύουμε για το καλλιτεχνικό τους έργο και δευτερευόντως τις όποιες ιδέες τους. Ακόμη, κι αν την επομένη βγουν έξω και καθαρίζουν μετανάστες με γιαταγάνια, πάντοτε θα αγαπώ τον "Δράκο" του Κ., πάντοτε θα σιγοτραγουδάω κάποια λαϊκά τραγούδια του Μίκυ.
- Οι μπροστάρηδες των αυριανών αγώνων σήμερα είναι ανώνυμοι. Δεν περιμένω κάτι από τους σημερινούς """"πνευματικούς ανθρώπους""", πόσο μάλλον από τον Κούνδουρο...
- Ιδεολογί-α,-ες. Τι να πω, το θέμα το έχουν αναλύσει πολλοί και καλύτερα από μένα γι αυτό και δεν χρειάζεται να διαβάσετε τα παρακάτω... Άνθρωποι σαν τον Κούνδουρο προσπάθησαν, κοπίασαν, το πίεσαν όσο δε πήγαινε (σχεδόν ψυχαναγκαστικά) να δώσουν μορφή, σχήμα, χρώμα, μάζα, βάρος σε κάτι αφηρημένο που λέγεται ελληνικότητα (ή κρητικότητα, αν λέγεσαι Κούνδουρος, Καζαντζάκης) . Μετά τη δημιουργία αυτού "σώματος" επέλεξαν να το καλύψουν με ένα ένδυμα πιο οικουμενικό (χριστιανοσύνη, ορθοδοξία ή αριστερά). Δυστυχώς, η ποιότητα του ενδυμάτος ήταν χαμηλή αν και φαινόταν φαντεζί με τα πολλά, ωραία μπιχλιμπίδια, κρόσσια.. Και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο σκόρος έφαγε το "ένδυμα" αυτό, αποκαλύπτοντας τη γύμνια του βασιλιά, αλλά δε σταμάτησε εκεί, άρχισε να τρώει και το σώμα... Έτσι, η τελική εικόνα δεν ήταν απλά αστεία, αλλά άσχημη και θλιβερή

 
At 4/05/2011 08:43:00 π.μ., Blogger DaisyCrazy said...

η ιδεολογία καταρρέει μπρος στο φόβο του θανάτου.
η συγχώρεση δεν είναι ίδιον πολλών. το μίσος άλλωστε το έχουμε οι περισσότεροι εύκολο. άσε που μας ενωνει με μια ανώνυμη, δυνατή μάζα.
δεν τον δικαιολογώ. τον κατανοώ όμως. ίσως στη θέση του να ένιωθα το ίδιο μίσος.
όταν ακουω ότι μια μάνα συγχώρεσε το δολοφόνο του παιδιού της δεν το καταλαβαίνω. δεν μπορώ να συμπάσχω μαζί της. αν όμως τον σκοτώσει τότε το καταλαβαίνω.
ζωωδη ένστικτα έχουμε όλοι. κι όλοι είμαστε ενδυνάμει δολοφόνοι και θύματα. ανεξαρτήτως εθνικότητας, καταγωγης, φύλου, θρησκείας κ.ο.κ.

 
At 4/05/2011 11:55:00 π.μ., Blogger Αιθεροβάμων said...

Ας αφήσουμε στην άκρη αυτά τα (χυδαία κατ' εμέ) που λέει ο Κούνδουρος "πάνω στο θυμό του". Ας πούμε ότι αυτά είναι απολύτως δικαιολογημένα για κάποιον που έχει υποστεί τέτοια επίθεση (που δεν είναι, αλλά τελοσπάντων). Ας δούμε λίγο τις "εφηβικές μαλακίες", την "ιδεολογία" του προ επίθεσης: Καλώς να έρθουν οι ξένοι, που είναι όλοι τους καλά παιδιά αλλά χτυπημένα από τη μοίρα, στην υπέροχη χώρα μας με τους υπέροχους κατοίκους της, κι εμείς θα τους ελεήσουμε επειδή είμαστε τόσο ανώτεροι κι εκείνοι θα μας ευγνωμονήσουν αιώνια για τη μεγαλοκαρδοσύνη μας. Ε κι εδώ υπάρχει ήδη ένας, πιο ραφιναρισμένος, πιο υφέρπων είναι η αλήθεια, ρατσισμός: όλοι οι Έλληνες στο ρόλο του ευεργέτη, του ανώτερου, του ελεήμονα, όλοι οι μετανάστες στο ρόλο του κακομοίρη που ήρθε στην Ελλάδα και λάδωσε το αντεράκι του. Καμία παρέκκλιση από την κακομοιριά για το μετανάστη, καμία παρέκκλιση από το μεγαλείο για τον Έλληνα. Όταν ξεκινάς από αυτή τη βάση, έτσι κι αλλιώς είσαι ένα τσακ από το να αρχίσεις να μιλάς για "ράτσες" που η μία "βασανίζει" την άλλη και άλλα τέτοια καλά.

Ή για να το πω με πιο λίγα λόγια, εγώ δεν κατάλαβα ο Κούνδουρος να διέθετε ποτέ ενσυναίσθηση προς τους μετανάστες. Απλά, παλιά τους έβλεπε με οίκτο και τώρα με οργή. Δεν είναι και πολλή η απόσταση από το ένα στο άλλο.

 
At 4/05/2011 12:47:00 μ.μ., Blogger Χρίστος said...

Δηλαδη να καταλάβω, ερχεται φιλη μου Αγγλιδα στην Ελλάδα,
της συμβαίνει αυτο που πλεον έχει γίνει ελληνικη παραδοση και πρωτια (απο παλικαρια με καθαρο ελληνικο DNA)
http://www.guardian.co.uk/world/2008/jul/14/greece.internationalcrime

http://www.dailymail.co.uk/travel/article-612656/Greece-dangerous-place-world-Brit-women.html
και μετα δημοσιευει αυτο
"
«Το γεγονός με έκανε να δω την πραγματικότητα. Είχα μια ανόητη ευαισθησία και γενναιοδωρία με τους νοτιους, τους μεσογειακους. Ελεγα ότι της ίδιας γης παιδιά είμαστε, να ερθει ο κόσμος διακοπες στην Ελλάδα, να ευφρανθεί, να νιώσει ασφάλεια, να φάει, να πιει ελληνικό νερό. Ε, από την ώρα του περιστατικού τέρμα όλες αυτές οι εφηβικές μαλακίες. Τέσσερα κτήνη, τέσσερις βάρβαροι που ούρλιαζαν και βρωμούσαν και φορούσαν μάσκες με έκαναν να δω την πραγματικότητα».
Τι το ιδιαίτερο ειχε το περιστατικο?
"Είδα μια εκδικητικότητα φυλετική, ταξική, κοινωνική, εθνική, όπως θες πες το. Ηταν μίσος. Γιατί αυτό που ήθελαν να πάρουν το είχαν πάρει. Τους το έδωσα."
Ετυχε να συναντηθείτε με Ελληνα μετά το περιστατικό; Και αν ναι,τι έγινε;

«Μετά το επεισόδιο βρέθηκα συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο ενός φίλου δικηγόρου στο Λονδινο. Ηρθε ένας Ελληνας να καθαρίσει τα τζάμια. Του λέει ο φίλος “όχι”. Εγώ, που είχα περάσει αυτά που είχα περάσει, του λέω “δώσ΄ του κάτι του νεαρού, δεν πειράζει”. Του έδωσε λοιπόν ένα κέρμα. Το παίρνει ο Ελληνας το κοιτάζει και μας το πετά στα μούτρα. Πήδηξα έξω σαν να ΄μουν 18 χρόνων, τον έπιασα από τον σβέρκο και τον έσυρα με μια κακία, με ένα μίσος, στο αυτοκίνητο και του ΄πα “βρες το”. Από πίσω ο κόσμος έβλεπε την εικόνα ενός βορειοευρωπαιου που έσουρνε έναν φουκαρά Ελληνα σαν να ήταν σκύλος. Η εντύπω ση που έδωσα ήταν ότι η ανωτερη βορεια ράτσα ταλαιπωρούσε έναν φουκαρά ελληνα σκύλο. Και όμως συνέβαινε το ανάποδο. Η παρεξήγηση είναι μέσα στη ζωή μας».

Οχι - δεν ειναι ρατσισμος ομως ε?

 
At 4/05/2011 12:54:00 μ.μ., Blogger Robopsychologist said...

Εμείς οι Έλληνες, λένε, δεν είμαστε ρατσιστές (έχουμε ας πούμε εκ γενετής ανοσία). Έχουν έρθει πολλοί ξένοι, γιαυτό εκφραζόμαστε έτσι - δεν είναι ρατσισμός αυτό, αφού δεν χωράνε τόσοι στην χώρα μας - έχουμε και οικονομική κρίση...

Νομίζω πως απλά δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτή η λέξη - δε το διδαχτήκαμε ποτέ και πουθενά...

 
At 4/05/2011 03:08:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Θεωρώ ότι οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν ως αξία ζωής να μην είναι ρατσιστές, δε χαρακτηρίζουν ένα ολόκληρο γένος ή ακόμη χειρότερα μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων από ένα περιστατικό.. δεν υπάρχουν αντίστοιχα μαλάκες/ληστές/δολοφόνει έλληνες? τι είναι αυτά?

 
At 4/05/2011 03:14:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

“Τώρα ναι, έγινα χυδαίος.”
Δεν θα συμφωνήσω γιατί :
“Το βαθύτερο νόημα του λαϊκισμού είναι η εν ονόματι μιας απόλυτης θετικότητας
απαλοιφή των διφορούμενων. Διαγράφει δηλαδή ο λαϊκισμός την εύλογη διφορούμενη απορία, πως γίνεται οι ίδιοι άνθρωποι που μαζί αγωνίζονται για την
ελευθερία ( 1821-1940) αμέσως μετά να σφάζονται μεταξύ τους. Η κουλτούρα μας
που είναι κουλτούρα πίστεως δεν αντέχει την αμφισημία.” Στέλιος Ράμφος.
Το ότι εσύ τονίζεις (με τον δικό σου τρόπο) μια εύλογη διφορούμενη απορία,
συνιστά εκλαΐκευση του θέματος και όχι λαϊκισμό.

“Περισσότερο εκπλήσσομαι από το πόσο σαθρό οικοδόμημα είναι η ιδεολογία και πόσο συγκλονιστικά πανεύκολα καταρρέει.”
Εκπλήσσομαι που εκπλήσσεσαι. Γιατί, για τους πολλούς( και “πνευματικούς”) πάντα έτσι ήταν και το ξέρεις. Όπως ξέρεις ότι υπήρξαν και λίγοι ( και “πνευματικοί”) που έφαγαν το ξύλο της αρκούδας, θυσίασαν και την ίδια τους τη ζωή , αλλά η ιδεολογία τους δεν κατέρρευσε.

“Μην χτυπάτε τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, γιατί παίρνουν ανάποδες και περνάνε στο αντίθετο ρεύμα.”
Εδώ είναι (για μένα) όλα τα λεφτά και μπράβο σου για τον τρόπο που το θέτεις.
Ανοίγεις μεγάλο θέμα.
Υ.Γ
Για το παράδειγμα του Μάινα που αναφέρουν ορισμένοι συνσχολιαστές, είμαι αρκετά επιφυλακτικός γιατί απ’ όσο το παρακολούθησα έχω πολλές απορίες.

 
At 4/05/2011 03:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ποια ιδεολογία ωρε 'λεβέντες';
Μήπως έχετε νομιμοποιήσει και τους βιασμούς και δε σας καίγεται καρφάκι;
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=286980&cid=122

Τέτοιες ιδεολογίες πρέπει να τις πετάνε στα σκουπίδια..
λίγη ντροπή!!!

 
At 4/05/2011 05:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δηλαδή ο Κυριος σκηνοθετας δεν ηξερε γιατι ειναι ικανοι οι πεινασμενοι ;

Ποιος ανθρωπος ειναι διαλλαχτικός με τους μεταναστες χωρις να γνωριζει τη βιαιότητα που κρυβεται απο πισω και προέρχεται απο τη κοινωνική ανέχεια.

Μας εχουν φαει τα τσιτατα σ'αυτη τη χωρα, επαγγελματιες αεριτζηδες.

Νεο αρθρο
Δημοκρατικά Εκλεγμένη Οικονομική Ολιγαρχία

 
At 4/05/2011 06:20:00 μ.μ., Anonymous Costinho said...

Πιάνομαι από τη φράση του celin και το πνεύμα άλλων σχολιαστών πως "αν μου είχε τύχει κι εμένα, τα ίδια και χειρότερα θα έλεγα" και "αν είχα όπλο..." κλπ., αλλά και πως "εχουμε τη πολυτελεια κ το προνομιο να σκεφτομαστε πιο ψυχραιμα κ καθαρα" όσο δεν έχουμε πέσει θύματα τέτοιων επεισοδίων.

Ρωτώ λοιπόν: η ιδεολογία και οι ηθικές αρχές με τις οποίες πορεύεται ο καθείς, συνιστούν πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου; Συνιστούν ηθικό/πνευματικό πλεόνασμα που αναπόφευκτα, νομοτελειακά και αυτονόητα αίρεται μόλις προκύψει ένα βίαιο βίωμα;

[Παρένθεση: βίωμα περιστατικού από εκείνα που ήδη έχει καταδικάσει η πνευματικότητα και η ιδεολογία μας, ως παράγωγα του σύγχρονου αστικού μοντέλου συνύπαρξης (και αν το θες ταξικά, ακόμα χειρότερα). Δεν έχει, άραγε, καταδικάσει/απαξιώσει πολιτικά η ιδεολογία μας τους λόγους που γεννούν φτώχια, ανισότητα, μετανάστες, έγκλημα; Δεν έχει καταδικάσει το ίδιο το έγκλημα και το φόνο ως απαξία της ανθρώπινης ζωής; Δεν είναι ο δολοφόνος από μόνος του εχθρός των εννοιών μας, ανεξαρτήτως άλλης ιδιότητάς του -φυλετικής, κοινωνικής, γουατέβερ;]

Εμείς που έχουμε την πολυτέλεια και το προνόμιο (μέσα κι ο Κούνδουρος για 80 χρόνια αφηβικών ιδεοληψιών, μέχρι να του συμβεί το επάρατο) και σκεφτόμαστε πιο ψύχραιμα και καθαρά, γιατί άραγε το κάνουμε; Σε τι μας χρησιμεύει να σκεφτόμαστε πιο καθαρά και όχι παραδομένοι στα ένστικτα και τις ζωώδεις αναγνώσεις; Μήπως αυτή η καθαρότητα οφείλει να μας βοηθά ΑΚΡΙΒΩΣ σε τέτοιες περιπτώσεις, ΑΚΡΙΒΩΣ όταν το βίωμα έρχεται να επιβεβαιώσει τη γενική μας αρχή πως αυτά δεν τα καταδικάζαμε επειδή μας φαίνονταν ενοχλητικά κάπου δίπλα, αλλά ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή συνιστούν κοινωνική νόρμα και μπορούν να συμβούν ακόμα και σε μας; Η καθαρότητα της σκέψης καταρρέει μπροστά στο πρώτο μεγάλο ζόρι; Ποια η αξία της σκέψης τότε, ποια η δύναμή της; Ποιο το νόημα να χαρακτηρίζεται πνευματικός κάποιος που ήταν πνευματικός επειδή το σκατό δεν είχε γυρίσει επάνω του και μπορούσε να αερολογεί και να περιφέρει εφηβικά τις ιδεολογίες του εν είδει πνευματικότητας; Η πνευματικότητα, άραγε, είναι ανέξοδη και ανώδυνη; Δεν αντανακλάται στην πραγματική ζωή, στις παραστάσεις που βιώνουμε και καλούμαστε καθημερινά να επεξεργαστούμε; Δεν είναι απότοκο εμπειριών και φίλτρων; Η (όποια) εμπειρία υπερκαλύπτει ως αλήθεια το (όποιο) φίλτρο; Τότε, γιατί δεν μένουμε και πρωτόγονοι; Οι προϋποθέσεις πληρούνται.


Τι πάει να πει "αν είχα όπλο"; Εκεί ακριβώς δεν μας έχει οδηγήσει αυτή η καθαρότητα σκέψης: στο να ΜΗΝ έχουμε όπλο; Πόση βαρύτητα έχουν οι υποθέσεις που κάνουμε για τον εαυτό μας για το πως θα έπραττε άραγε αν βρισκόταν στην άλλη πλευρά, αυτή που δεν προϋποθέτει καμία καλλιέργεια, καμία σκέψη, καμία καθαρότητα, εκεί που άνθρωπος και ζώο δεν φέρουν ειδοποιούς διαφορές; Την καθαρότητα την έχουμε για τις καλές μέρες, ενώ στα ζόρια γινόμαστε κρέατα; Και ιδεολογούμε κι από πάνω επ'αυτού;



Όσο για τις γελοιότητες του Κούνδουρου -που κάνει αγώνα δρόμου να φτάσει τον Μίκη καθώς φαίνεται- και ψάχνει μικρόφωνο να τοποθετηθεί επί του μεταναστευτικού με εντελώς λανθάνουσα οπτική, ενδιαφέρουσα είναι και μια άλλη σημειολογία των λέξεών του: ο "πούστης" είναι προσβολή, πολύ χειρότερη από αυτήν που εκφράζει το "πνίξ'τον" (το'πε: ε όχι και πούστης...), ενώ η "πουτάνα" δεν είναι επάγγελμα (με ρόλους και νόμους, και με το νόμο), αλλά φέρει το φορτίο της προσβολής για ό,τι θεωρεί ο Κούνδουρος πως ξεπουλιέται εθνικά. Κι όλα αυτά από κάποιον που έχει γυρίσει ταινία με τον τίτλο "Μπορντέλο".


Καλό κατευόδιο.

 
At 4/05/2011 06:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν εκείνα τα καθάρματα ήταν Έλληνες, τότε ο Κούνδουρος θα έπρεπε να γίνει ανθέλληνας; Να βρίζει όλους τους Έλληνες συλλήβδην;

Αν ήταν στο επάγγελμα χτίστες, θα έπρεπε να σιχαθεί όλους τους χτίστες; Αν τύχαινε να ήταν καλλιτέχνες, θα έβαζε φωτιά στις ταινίες του να τις κάψει από μίσος για την ίδια την τέχνη;

Συμπονώ το συνάνθρωπο που δέχτηκε μια τέτοια απάνθρωπη επίθεση κι εύχομαι οι δράστες να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Μέχρις εκεί.

 
At 4/05/2011 07:27:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

"συνέβη σε μένα άρα είναι σημαντικό το πρόβλημα"
Μοοdy, δυστυχώς έτσι ακριβώς.

«Το "συγκλονιστικά πανεύκολα" είναι άδικο. Η εισβολή στο σπίτι, η σωματική κακοποίηση και η απειλή θανάτου θα ήταν μεγάλο (και σπάνιο) σοκ για οποιοδήποτε άνθρωπο, πόσο μάλλον έναν ηλικιωμένο. Πως θα ακουγόταν αν κάποιος εξέφραζε έκπληξη για το πόσο "συγκλονιστικά πανεύκολα" άλλαζε η συμπεριφορά μιας βιασμένης γυναίκας απέναντι στους άνδρες;».
Ναι είναι εντελώς άδικο αν διαβαστεί σε σχέση με το είδος της επίθεσης που δέχθηκε και του σοκ που βίωσε. Και πράγματι όπως το έγραψα, μπορεί κανείς να το διαβάσει έτσι, άρα δεν το διατύπωσα αρκετά σαφώς. Εκείνο λοιπόν που εννοούσα μιλώντας για ευκολία δεν αφορούσε τη δριμύτητα του περιστατικού αλλά στο ότι αρκούσε ένα δριμύ εις βάρος του περιστατικό για να πάει από το ένα ιδεολογικό άκρο στο απέναντι. Ότι αρκούσε ένα δικό του βίωμα για να καταστήσει εντελώς άκυρα όσα τότε πίστευε και να αρχίσει να πιστεύει τα εντελώς αντίθετα. Και το συγκλονιστικά πανεύκολα τελικά σημαίνει το εξής: ζεις μέσα σε μια κοινωνία που εν πάση περιπτώσει τέτοια περιστατικά και ακόμη χειρότερά τους, συμβαίνουν και γράφονται και μεταδίδονται κλπ. Δεν τον χτύπησαν εξωγήινοι και έτσι ενώ μέχρι τότε πίστευε στη συνύπαρξη με τους πολιτισμούς από άλλους πλανήτες διαπίστωσε ότι η πίστη του αυτή ήταν εφηβική μαλακία. Τον χτύπησαν όπως έχουν χτυπήσει κι άλλους. Κι όμως αρκούσε το ένα εις βάρος του συμβάν, αρκούσε η πράξη, το βίωμα για να καταρρεύσει η καλύβα της ιδεολογίας του. Εγώ δεν λέω ότι η ιδεολογία πρέπει να είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα. Αλλά τι ακριβώς του συνέβη πραγματικά: τον χτύπησαν μετανάστες. Η πραγματικότητα λοιπόν που βίωσε είναι ότι η εγκληματικότητα υφίσταται και ότι χτύπησε και την δική του πόρτα. Η πραγματικότητα είναι ακόμα ότι τμήμα της εγκληματικότητας προέρχεται από τους μετανάστες. Αυτή την πραγματικότητα εννοείται ότι κάθε άλλο παρά παράλογο θα ήταν αφού την βίωσε στο πετσί του να την ενσωματώσει στην ιδεολογία του και να πει, κάτσε ρε αδελφέ, δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσα τα σκεφτόμουν ως τώρα. Άλλο αυτό και άλλο το άκρο στο οποίο πέρασε. Εκεί λοιπόν κολλάνε όσα λέω περί συγκλονιστικής ευκολίας.
Όσο για τη γυναίκα με το βίασμο αντιστρέφω την ερώτηση. Προσεγγίζεις γυναίκα που έχει στο παρελθόν βιαστεί. Είτε ως απλός φίλος είτε επειδή σου αρέσει. Και διαπιστώνεις να καταλογίζει σε σένα συμπεριφορές που έχει υποστεί από το βιαστή της. Θα την καταλάβεις κατ΄αρχάς σίγουρα. Δεν θα στραβώσεις όμως κιόλας; Δεν θα είναι τελικά ρατσιστική η στάση της απέναντί σου επειδή είσαι και εσύ άντρας;

 
At 4/05/2011 07:38:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Ον εγωιστικό. Αν όχι από τη φύση του, από τη θέση του. Για να δημιουργήσεις κάτι, πρέπει να πιστέψεις στην αξία σου και στην αξία του δημιουργήματός σου. Κι ακόμα παραπέρα πρέπει να δώσεις τα πάντα στην τέχνη σου. Να κάνεις μη φυσιολογικά πράγματα. Να ντροπιάσεις καμιά φορά φίλους και συγγενείς, ή απλά να τους παρατήσεις. Και ταυτόχρονα να εκφράσεις την ανθρώπινη φύση, την κοινωνία το έξω από σένα. Ισορροπώντας δηλαδή ανάμεσα στο αποδεκτό και το μη αποδεκτό. Στο εγώ και στο εμείς με επικίνδυνο τρόπο».
Αpologia, well said.
Mitsara, δεν έχεις άδικο. Αλλά απαντάω στο προηγούμενο σχόλιο στον Auslaender και ελπίζω όσα λέω εκεί να σε καλύπτουν.
Πάνο, δεν ξέρω αν είναι έτσι όπως τα λες.
Gazaka, είναι μέσα στη ζωή μας όντως.
Κόκκινο Πάνι, δεν είμαι τόσο σίγουρος για τις στενές σχέσεις της αριστεράς με τον εθνικισμό. Πολλές φορές δηλαδή περνάει και στο αντίθετο άκρο.
Salata TV, ναι, η στάση του Μάινα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει άλλου είδους αντίδραση ακόμη και μετά από επίθεση.

 
At 4/05/2011 07:42:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

ΑΦ, ναι αμφιταλαντεύτηκα. Κι όχι μόνο επειδή σέβομαι τον Κούνδουρο, αλλά και επειδή ακριβώς του έκαναν κάτι που κανείς ποτέ δεν έχει κάνει σε μένα, για να ξέρω πως θα αντιδρούσα.
Sergio, πράγματι υπάρχει αυτή η αντίφαση που εντόπισες.
Celin, την ώρα εκείνη και όπλο τραβάς και τα πάντα κάνεις. Καιρό μετά όμως δεν λες τα πάντα, δεν νομιμοποιείσαι να λες τα πάντα. Είναι ανθρώπινο να λες τα πάντα; Ίσως. Ίσως και όχι. Δεν ξέρω. Αλλά δεν θέλω να το πιστεύω κιόλας.

 
At 4/05/2011 07:46:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Κομμάτια κι αποσπάσματα -δικά σου, του Κούνδουρου, των αλλοδαπών συλλήβδην- που θα θρέψουν πολλές ακόμα παρεξηγήσεις εν είδει σχολίων, μέχρι να κατακάτσει ο κουρνιαχτός και να επιστρέψει κάθε κατεργάρης στον μπάγκο του.
Και γιατί ο Κούνδουρος κι όχι ο Μάινας, ξέρω γω; Έτσι, για τη χαρά της συζήτησης, γιατί κατά τ' άλλα ούτε του ενός ούτε του άλλου η περίπτωση συνηγορεί στη γενίκευση στην οποία καταλήγει η ανάρτησή σου».
Ναι, ανώνυμε, έχει βάση η κριτική σου, το ομολογώ.
«Όταν η προσωπική εμπειρία έρχεται σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα που δεν θέλεις ιδεολογικά να την παραδεχτείς».
Αθεόφοβε, όπως λέω και παραπάνω όμως η πραγματικότητα είναι η ύπαρξη της εγκληματικότητας. Τα υπόλοιπα που λέει δεν είναι πραγματικότητα, αλλά απόψεις του. Το να πέρνει τον Πακιστανό και να τον σέρνει κάτω και να επιμένει ότι το κακό το έκανε σκέτα ο Πακιστανός δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της πραγματικότητας αλλά και του ότι εν μέρει στο πρόσωπό του επιτέθηκε σε εκείνους που του είχαν επιτεθεί.

 
At 4/05/2011 07:53:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Χρίστο Βάρδακα, δεν ξέρω πώς τη γλιτώνουμε. Αλλά δεν είναι και δρόμος αυτός.
Εν αρχή ην ο ήχος, δεν συμφωνώ με όσα λες, ωστόσο το σχόλιό σου είναι ουσιαστικό, έστω και για τη διατύπωση της άλλης άποψης.
Ανώνυμε, εντάξει, μη πνευματικός άνθρωπος. Οι καλλιτέχνες δεν είναι πνευματικοί άνθρωποι, είναι ενστικτώδη όντα που το πνεύμα τους υπολειτουργεί.
Έρμιππε, ίσως.
Ανώνυμε, αυτό έλειπε να μην έκανε και μήνυση ο Μάινας ή να μην αναρωτιόταν για την εγκληματικότητα και τον ρόλο της αστυνομίας.
Vatruda, πολύ ενδιαφέρον σχόλιο.
DaisyCrazy, ασφαλώς και έχουμε ζωώδη ένστικτα όλοι. Το θέμα όμως είναι πώς τα αντιμετωπίζουμε.

 
At 4/05/2011 08:05:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Ας δούμε λίγο τις "εφηβικές μαλακίες", την "ιδεολογία" του προ επίθεσης: Καλώς να έρθουν οι ξένοι, που είναι όλοι τους καλά παιδιά αλλά χτυπημένα από τη μοίρα, στην υπέροχη χώρα μας με τους υπέροχους κατοίκους της, κι εμείς θα τους ελεήσουμε επειδή είμαστε τόσο ανώτεροι κι εκείνοι θα μας ευγνωμονήσουν αιώνια για τη μεγαλοκαρδοσύνη μας. Ε κι εδώ υπάρχει ήδη ένας, πιο ραφιναρισμένος, πιο υφέρπων είναι η αλήθεια, ρατσισμός: όλοι οι Έλληνες στο ρόλο του ευεργέτη, του ανώτερου, του ελεήμονα, όλοι οι μετανάστες στο ρόλο του κακομοίρη που ήρθε στην Ελλάδα και λάδωσε το αντεράκι του. Καμία παρέκκλιση από την κακομοιριά για το μετανάστη, καμία παρέκκλιση από το μεγαλείο για τον Έλληνα».
Αιθεροβάμονα, δεν έχεις κι άδικο.
Χρίστο, ακριβώς.
Robopsychologist, υπάρχει το αληθινό πρόβλημα που γεννά ρατσισμό και υπάρχει κι ένας ρατσισμός που μοιάζει να βρήκε στο αληθινό του πρόβλημα την ευκαιρία να ξεδιπλωθεί ενώ ήταν ως τώρα κρυμμένος ίσως κι από εμάς τους ίδιους.
Tσούχτρα, αν τον είχαν χτυπήσει Έλληνες, ίσως είχε πιστέψει ακόμη περισσότερο στις «εφηβικές μαλακίες» που πίστευε. Είναι η αντίστροφη όψη του νομίσματος, ενός νομίσματος που λέει ότι το βίωμά μου ορίζει την ιδεολογία μου.

 
At 4/05/2011 08:09:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Όπως ξέρεις ότι υπήρξαν και λίγοι (και “πνευματικοί”) που έφαγαν το ξύλο της αρκούδας, θυσίασαν και την ίδια τους τη ζωή , αλλά η ιδεολογία τους δεν κατέρρευσε».
Σωτήρη, έχεις απόλυτο δίκιο.
Ανώνυμε, αν δεν αρχίσεις να σκέφτεσαι δεν υπάρχει σωτηρία.
Χαζούλη, ναι, από τσιτάτα όλοι σκίζουμε.
Costinho, εξαιρετικό το σχόλιό σου.
Ανώνυμε, μέχρις εκεί όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπάρχει και η ευρύτερη διάσταση του θέματος. Δεν έχω αντίρρηση ότι είναι θεμιτό να εξεταστεί κι αυτή. Αλλά όχι προς το δρόμο που πήραν τα λεγόμενα του Κούνδουρου.

 
At 4/05/2011 11:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Tοσο ο Κουνδουρος,παλιος και νεος,οσο και πολλοι αλλοι ειναι εξωπραγματικοι κρινοντας απο βιωματα ή ιδεολογιες.
Στον κοσμο αυτη τη στιγμη υπαρχουν 3-4 δισεκατομμυρια πολυ φτωχοι εως εξαθλιωμενοι ανθρωποι για τους οποιους η παραμονη στην εστω χρεωκοπημενη Ελλαδα ειναι επιθυμητη.
Οποιος νομιζει οτι μπορει να εξαφανισθει η φτωχεια αυτη συντομα ειναι εξωπραγματικος.
Οποιος νομιζει οτι η Ελλαδα μπορει να λυσει το προβλημα της φτωχειας του πλανητη ειναι εξωπραγματικος.
Και οποιος νομιζει οτι αν μπει ενας μεγαλος αριθμος εξαθλιωμενων στη χωρα δεν θα γινονται αυτα που γινονται ειναι παλι εξωπραγματικος.
Αρα οσοι θελουν να ειναι αντιρατσιστες με την εννοια που εχει αποκτησει αυτη η λεξη πρεπει να αποδεχθουν το φοβο της αυξημενης εγκληματικοτητος.Δε γινεται αλλιως.
Τα περι ταξικων διαφορων ειναι πρωτακουστα.Εχει ο Κουνδουρος ή καποιος αλλος ταξικες διαφορες με καποιον που γεννηθηκε στο Ισλαμαμπαντ και απο ποτε τις απεκτησε;απο τη στιγμη που περασε τα συνορα ή και πιο πριν;
Τοτε υπαρχουν ταξικες διαφορες με τα 3-4 δις του πλανητη.
Μπορει να συνεχισθει αυτη η παρακρουση μεχρι να αρχισουν οδομαχιες στους δρομους.Αλλα στο τελος η πραγματικοτητα της επιβιωσης θα μιλησει.

 
At 4/05/2011 11:48:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Οποιος νομιζει οτι η Ελλαδα μπορει να λυσει το προβλημα της φτωχειας του πλανητη ειναι εξωπραγματικος».
Ναι, είναι
«Και οποιος νομιζει οτι αν μπει ενας μεγαλος αριθμος εξαθλιωμενων στη χωρα δεν θα γινονται αυτα που γινονται ειναι παλι εξωπραγματικος».
Ναι, είναι.
«Αρα οσοι θελουν να ειναι αντιρατσιστες με την εννοια που εχει αποκτησει αυτη η λεξη πρεπει να αποδεχθουν το φοβο της αυξημενης εγκληματικοτητος».
Δεν ξέρω τι έννοια έχει αποκτήσει η λέξη. Ξέρω όμως ότι μπροστά στο υπαρκτότατο πρόβλημα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και την έννοια που έχει η λέξη ρατσισμός.
«Τα περι ταξικων διαφορων ειναι πρωτακουστα.Εχει ο Κουνδουρος ή καποιος αλλος ταξικες διαφορες με καποιον που γεννηθηκε στο Ισλαμαμπαντ και απο ποτε τις απεκτησε;απο τη στιγμη που περασε τα συνορα ή και πιο πριν;»
Πάει κι αντίστροφα: ήρθε από το Ισλαμαμπάντ ο άλλος έχοντας φυλετικό μίσος κατά του Κούνδουρου;

 
At 4/06/2011 12:14:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν υπαρχει κανενας ρατσισμος. Υπαρχει ο νομος της ζουγκλας της επιβιωσης της αυτοαμυνας στη πολη στην επαρχια σε ολη την ελλαδα. Επειδη λοιπον εμενα μου ετυχε παρομοια περιπτωση με επιθεση στο δρομο απο αλβανο, τον οποιο και τελικα σαπισα στο ξυλο, εγινε το αντιθετο απο αυτο που εγινε στον Κουνδουρο, σημαινει οτι εγινα ξαφνικα ρατσιστης? Ειλικρινα διαβαζοντας καποιες απο τις απαντησεις σου στα σχολια καποιων που εμμεσως πλην σαφως διαφωνουν μαζι σου ο τροπος επιχειρρηματολογιας σου ειναι αν οχι απαξιωτικος, ασυμβατος με το τροπο που επιχειρηματολογεις στη γραφη των αναρτησεων σου. Τι να πω!
Η αλλη αποψη(δικη μου) οπως την λες ποια ειναι?

 
At 4/06/2011 12:30:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aπαξιωτικός υπήρξα με έναν και μόνο σχολιαστή που του είπα ότι πρέπει να μάθει να σκέφτεται. Σε όλους τους υπόλοιπους μίλησα όχι μόνο με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και με την καλύτερη διάθεση.
Αν σου επιτέθηκε κάποιος και τον έσπασες στο ξύλο, πολύ καλά του έκανες είτε Έλληνας ήταν είτε Αλβανός. Δε νομίζω να υπονόησα ποτέ ότι πρέπει να δεχόμαστε επιθέσεις και να μην αντιδρούμε προκειμένου να μην μας κατηγορήσει κανείς για ρατσιστές.

 
At 4/06/2011 12:41:00 π.μ., Blogger celin said...

Κοστινιο,δε καταλαβαινω,ειναι κρεας καποιος που θα υπερασπιστει τον εαυτο του απο 4 αρχιδια που πανε να τον σκοτωσουν;Ειναι κρεας επειδη το θολωμενο του μυαλο δε τον αφηνει να σκεφτει καθαρα κ αρχιζει να λεει ο,τι του κατεβει;
Οχι,μεγαλε,δεν ειναι κρεας.Απλα εσυ εισαι φαινεται ο Γκαντι η η Μητερα Τερεζα κ μπορεις κ σκεφτεσαι ακομα κ στις πιο δυσκολες συνθηκες καθαρα κ ψυχραιμα.

Σου βγαζω το καπελο.
Κ οσον αφορα εμενα,επαναλαμβανω,οτι η ζωη εχει δυσκολεψει κ οτι εφοσον η πολιτεια δε μας προστατευει πια,οφειλουμε να προστατευσουμε εμεις τον εαυτο μας κ τις γυναικες μας κ τους δικους μας ανθρωπους.

Κ οι χαρακτηρισμοι περι κρεατων ειναι λαθος,κανεις δε ξερει πως θα φερθει αν του συμβει το κακο,εξω απτο χορο πουλαμε ανετα μαθηματα ηθικης ανωτεροτητας κ διαφορες αλλες εναρετες ιστοριες,
εγω εχω μαθει αν κρινω με επιεικια κ να σεβομαι τον παθοντα.
Δε γεννηθηκαμε ολοι ουτε Γκαντι,ουτε Χριστοι,ουτε Μητερες Τερεζες,ουτε οσιομαρτυρες
να συγχωρουμε το καθε αρχιδι που παει να μας καθαρισει.

Με χαντζαρι θα τους αποκεφαλιζα αν μπορουσα.
Κ δεν ειναι θεμα φυλετικο,εγω δε στεκομαι εκει.
Ουτε η εγκληματικοτητα οφειλεται στους κακους μεταναστες που εκτος απτις δουλειες,τωρα μας παιρνουν κ τις ζωες.
Η εγκληματικοτητα οφειλεται σε αυτο το σιχαμενο το κρατος που καταδυναστευει τους πολιτες κ τους κατοικους αυτης της χωρας.

Ο Κουνδουρος ειπε αυτα που ειπε,αν τα ελεγε διχως να χει υποστει αποπειρα δολοφονιας,θα του ελεγα ασε μας ρε Κουνδουρε,οι ξενοι ειναι το προβλημα σου κ οχι η εθελοδουλη κυβερνηση των εντολοδοχων της διεθνους τοκογλυφιας;
Απο τη στιγμη που δεχτηκε ομως την αποπειρα,εγω σιωπω.
Γιατι ειμαστε ανθρωποι,ουτε ρομποτ ουτε ηρωες ουτε Αγιοι Αναργυροι.

Κ δυστυχως,το περιβαλλον κ οι εξωτερικες συνθηκες μας διαμορφωνουν ανα πασα στιγμη

 
At 4/06/2011 02:10:00 π.μ., Blogger costinho said...

celin, αν και δεν είχα -ούτε έχω- σκοπό να σε θίξω προσωπικά, όπως μαρτυρά η έντασή σου, παρ'όλα αυτά έρχεσαι στα λόγια μου ουσιαστικά.

Λες πως "κανεις δε ξερει πως θα φερθει αν του συμβει το κακο". Αυτό λέω όμως. Πως ξέρει. Σαν κρέας θα φερθεί. Επιβίωση, ένστικτο, άμυνα. Και τίποτα το απόλυτα μεμπτό -ή το τόσο εκτός φύσης- εδώ. Ένστικτο όμως δεν είναι να ιδεολογικοποιείς την άμυνα και να φιλολογείς πάνω στα πρωτόγονα ένστικτα. Με απλά λόγια, δεν γίνεται να προχωράς σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης για κάτι που δεν σηκώνει παρά μόνο το πρώτο επίπεδο ανάγνωσης. Και να γίνεται όμως, σίγουρα αυτό δεν είναι συμπεριφορά πνευματικού ανθρώπου. Είναι ψυχισμός κάποιου οργανισμού αμοιβαδικών ευαισθησιών. Και το άκρο δεν είναι ο Γκάντι και η Τερέζα.

Λες επίσης πως "εξω απτο χορο πουλαμε ανετα μαθηματα ηθικης ανωτεροτητας κ διαφορες αλλες εναρετες ιστοριες". Ποιος είναι ο χορός δηλαδή; Ποια είναι η πραγματικότητα; Το έγκλημα; Μόνο; Και οι ενάρετες ιστορίες είναι από άλλο χορό; Και είναι ασήμαντες ή άξιες χλεύης; Ο χορός της πραγματικής πραγματικότητας είναι έξω από το χόρο της αρετής -είναι άλλος; Πραγματικός είναι μόνο ο χορός της ανέχειας και της απαξίας; Είναι μόνο ο χορός που μας καλεί να χορεύουμε χωρίς γνώσεις, χωρίς έννοιες και αξίες που υπερβαίνουν τα ένστικτα; Πόσο σίγουρος μπορείς να είσαι ότι τα ένστικτα του καθενός υποκύπτουν πάντα στις ζωώδεις νομοτέλειες; Επειδή ο Κούνδουρος μας το μήνυσε;

 
At 4/06/2011 02:10:00 π.μ., Blogger costinho said...

Για να το θέσω όμως πιο ειλικρινά, στην περίπτωση του Κούνδουρου -ενός καλλιτέχνη που στα 80τόσα χρόνια που ζει έχει βιώσει από ανείπωτες αδικίες και ταπεινώσεις, μέχρι συντεχνιακές και κρατικές αβάντες- και που αποφασίζει να μιλήσει για τους μετανάστες ΜΟΝΟ μέσα από το προσωπικό του βίωμα, ποιος είναι ο χορός που αποφασίζει πως είναι ο πλέον πραγματικός, μακριά από τους ενάρετους εφηβισμούς του; Εκείνος που κοιτάει την εθνικότητα των δραστών για να οριοθετήσει το έγκλημα; Εκείνος που χάριν ταξικής μυωπίας, τσουβαλιάζει τους εγκληματίες όχι ως προς την κοινή τους ιδιότητα (έγκλημα), αλλά ως προς όλα τα υπόλοιπα ετερόκλητα χαρακτηριστικά τους (φυλή, τάξη κλπ);

Νομίζω πως δεν συζητούσαμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ούτε πόσο κρέας, λιγότερο ή περισσότερο, μας κάνει η υπακοή στα ζώωδη ένστικτά που κατοικούν μέσα μας. Πάνω-κάτω σ'αυτά συμφωνούμε. Ούτε καλούμαστε να συνηγορήσουμε υπέρ των "αρχιδιών" που λιάνισαν τον Κούνδουρο. Το θέμα μας, όπως το έθεσε ο Ολντμπόη (α, και θενξ για την καταχώρηση!), είναι τα λόγια του Κούνδουρου μετά από τόσο καιρό, λόγια που πλέον θα μπορούσαν να είναι πιο πνευματικά, πιο ψύχραιμα, πιο μετρημένα, αφού μάλιστα έχουν αποδράσει και από την επικαιρική στενωπό του ζόρικου συμβάντος. Αντίθετα, είναι πιο αψυχολόγητα, πιο αμετροεπή, πιο πολωμένα, πιο θολωμένα. Λόγια που επιμένουν να μην δείχνουν την αρχή του προβλήματος, αλλά να δίνουν μόνο ένα αυθαίρετο σχήμα (δήθεν ιδεολογικό) σε μια (τυχαία/ατυχή) προσωπική επαφή με ΕΝΑ μέρος του (ίδιου) προβλήματος. Λόγια που δεν χρειάζεται να είσαι ο Γκάντι για να τα χλευάσεις και να σου δημιουργήσουν αποστροφή για τη διεστραμμένη πνευματικότητα αυτού του γεροξεκούτη.

 
At 4/06/2011 11:07:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πως τελικα μπορει καποιος να συμφωνει μαζι σου old boy. Το γυρναω αναποδα λοιπον. Να σε ρωτησω κατι COSTINHO?

Και ποιος ειναι στο φιναλε ο Κουνδουρος σε σχεση με εμενα, εσενα, τον CELIN, το καθε αλλον πολιτη αυτης της χωρας που θα πρεπει να λεει λογια πνευματικα ψυχραιμα και μετρημενα?
Γιατι δηλαδη οταν συμβει κατι σαν και αυτο που συνεβη στον Μαινα ή στον Κουνδουρο συζητουν ολοι γι' αυτους επειδη ειναι επωνυμοι. Εχει πιο πολυ βαρος η δικη τους αποψη απο την αποψη του μεσου πολιτη? Που ουσιαστικα στο κατω κατω βιωνει το προβλημα χωρις να εχει ουτε προβολη απο τα μμελεγχου, ουτε προστασια απο το κρατος, και δηλαδη με βαση την αποψη σου ουτε στο φιναλε και αποψη?
Ειμαστε πολιτες δευτερης κατηγοριας οσοι μενουμε ας πουμε στα πατησια, κυψελη, κατω πατησια-αχαρνων?
Και στο φιναλε γιατι θα πρεπει ενας καλλιτεχνης ή ενας ανθρωπος του πνευματος να μην ειναι ο εαυτος του? Το παιρνω κι αλλιως τωρα. Γιατι θα πρεπει να παιξει το παιχνιδακι της εξουσιας δινοντας μια συνεντευξη του τυπου που ζητας. Δηλαδη να πουλαει φυκια για μεταξωτες κορδελες. Τον τιμα περισσοτερο κατι τετοιο, ή τον ισοσταθμιζει με αυτο που λες για το χορο της ανεχειας και της απαξιας?

Συνελθετε καποιοι ρε παιδια. Η τουλαχιστον βγειτε απο τα ωραια χρυσα κλουβια σας ζωντας στο κοσμο σας και παρατηρωντας απο μακρυα και τολμω και λεω και αφ' υψηλου το πραγματικο προβλημα.

Και σε εσενα old boy, οταν σου εγραψα για ασυμβατοτητα επιχειρηματων στα απαντητικα σχολια σου εννουσα τη μονολεκτικη σου απαντηση "Ναι, ειναι(εξωπραγματικος) στα επιχειρηματα του τελευταιου ανωνυμου που δεν ειναι διολου ευκαταφρονητα τουλαχιστον.

 
At 4/06/2011 02:57:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Τα θέματα είναι δύο; Μάλλον.
1. Η τέχνη σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.
2. Η βία του άλλου δικαιολογεί τη δική σου βία.

Για τον πρώτο μύθο ήταν το πρώτο μου σχόλιο. Πιο λιανά: Η τέχνη δεν σε κάνει απαραίτητα καλύτερο άνθρωπο. Όχι περισσότερο απ' ό,τι η τσαγκαρική τέλος πάντων. Μην αγιοποιέιται τους καλλιτέχνες.

Για το δεύτερο μύθο. Επειδή δεν μιλάω εκ του ασφαλούς και έχω υποστεί βία, πάνω από μία φορά, φυσικά δεν γυρνάς και το άλλο μάγουλο. Αλλά δεν ζεις με μίσος και φόβο. Περνάς τα στάδια της οργής, της κατανόησης, της συγχώρεσης, της συμφιλίωσης. Για να μπορέσεις να συνεχίσεις να ζεις. Αν δεν το κάνεις, ένα κομμάτι του εαυτού σου είναι κατεστραμμένο-νεκρό. Η τέχνη (σε όποια μορφή και απ' όποια πλευρά, του δημιουργού ή του θεατή-αναγνώστη-ακροατή) μπορεί πιθανόν να σε βοηθήσει σ' αυτή τη δύσκολη πορεία. Αλλά μπορεί να σε βοηθήσει και η κηπουρική εξίσου.

Μου κάνει εντύπωση που κανείς μας δεν θυμήθηκε την Κούνεβα με αφορμή αυτό το περιστατικό. Η Κούνεβα είναι το αντίστροφο του Κούνδουρου.

 
At 4/06/2011 05:58:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=394182

Υπάρχουν και καλά νέα.

 
At 4/06/2011 06:47:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Εν αρχή ην ο ήχος, με τη μονολεκτική μου απάντηση συμφώνησα με τον ανώνυμο. Ποιό ακριβώς είναι το λάθος μου λοιπόν;

 
At 4/06/2011 06:49:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Celin, σε όσα λες η διάκριση όμως είναι η εξής: άλλο να μισείς, να θες το κακό, να θες να τιμωρηθούν, να θες να εκδικηθείς ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΧΤΥΠΗΣΑΝ και άλλο να βλέπεις αυτούς που σε χτύπησαν στο πρόσωπο αυτού που σου καθαρίζει το τζάμι του αυτοκινήτου.

 
At 4/06/2011 06:51:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Εν αρχή ην ο ήχος, κάτι ακόμα. Υπάρχει πρόβλημα μεγάλο. Σύμφωνοι. Εγώ λοιπόν ας πούμε ότι δεν έχω κάποια λύση εύκαιρη. Εσύ ποιά ακριβώς λύση έχεις;

 
At 4/06/2011 06:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Apologia, θετική εξέλιξη πράγματι.

 
At 4/06/2011 07:48:00 μ.μ., Blogger celin said...

Κοστινιο,δεν ειμαι εγω που ιδεολογικοποιω την αμυνα,εισαι εσυ που διανοητικοποιεις ακαταπαυστα.
Ασε με να στο εξηγησω,μου θυμιζεις τον Δουκακη,στις εκλογες του 88,που ρωτηθηκε αν θα ηθελε τη θανατικη ποινη για καποιους που τυχον θα βιαζαν κ θα σκοτωναν τη γυναικα του.Κ απαντησε ψυχρα,οχι.
Αυτο λεγεται διανοητικοποιηση,ειναι μια αμυνα κ εσυ τη χρησιμοποιεις απο οτι βλεπω.
Ριξε αν θες μια ματια εδω
http://celinathens.blogspot.com/2010/11/blog-post_13.html

ειναι ενα πολυ ενδιαφερον κειμενο της ψυχοθεραπευτριας Νανσυ ΜκΟυιλιαμς.

Εν ολιγοις,δεν υπαρχει τιποτα πιο φυσιολογικο απτο να γινεσαι βαρβαρος οταν αντιμετωπιζεις μια βαρβαρη κατασταση.Και για να μη παρερμηνευτω,η διαφωνια μας εγκειται στο οτι χαρακτηρισες κρεας αυτον που θα χρησιμοποιησει το οπλο του για να σκοτωσει αυτους που πανε να τον σκοτωσουν.Αυτον που θα εξοργιστει κ πιθανως ακομα να χαλασει κ η ηθικη του πυξιδα,
δεν εχει καμια σχεση η μεταξυ μας διαφωνια με το μεταναστευτικο.
Τα ιδια θα ελεγα αν ο Κουνδουρος ειχε παει στη Ροδο ,του την επεφταν Ροδιτες κ βγηκε μετα στη παραζαλη του να βριζει τους Ροδιτες συνολικα ως κακους ανθρωπους.

Δε τον δικαιωνω,αλλα τον δικαιολογω.Ολα τα υπολοιπα τα θεωρω λογια εκ του ασφαλους.

Οσον αφορα το μεταναστευτικο,αυτο ειναι μια διαφορετικη συζητηση.
Οι θεσεις μου,καθαρες κ ψυχραιμες,ειναι αποτυπωμενες στον προαναφερθεντα συνδεσμο.Δε μπορω να τις συνοψισω,
αναγνωριζω οτι το μεταναστευτικο ειναι ενα σοβαρο προβλημα κ δε κλεινω τα ματια μου μπροστα σε συνανθρωπους μου που ζουνε σε υποβαθμισμενες συνοικιες κ υποφερουν.Η λυση θα προελθει μεσα απτην ανυπακοη στο Δουβλινο 2 κ τη χορηγηση ταξιδιωτικων εγγραφων,γιατι πολλοι μεταναστες ειναι εγκλωβισμενοι εδω.
Επισης θελει αυστηρη φυλαξη των συνορων,δε χωραει ολη η Αφρικη κ η Ασια εδω.
Νομιμοποιηση κ πληρη εξομοιωση με τους ντοπιους για τους μεταναστες που ζουνε χρονια εδω,εχουν οικογενειες κ εργαζονται σκληρα για το ψωμι τους.Καταργηση ετσι της μαυρης κ ανασφαλιστης εργασιας που ΚΑΙ τους ντοπιους εργατες βλαπτει,αλλα ΚΑΙ τους μεταναστες που τους εκμεταλλευεται το καθε αφεντικο για ενα κομματι ψωμι.
Και απελαση για το λουμπεν προλεταριατο,για τους αλλοδαπους δηλαδη που δεν απεκτησαν εργατικη συνειδηση κ ζουνε κλεβοντας κ κακοποιωντας ομοεθνεις τους,αλλοεθνεις κ ντοπιους.Αυτοι δεν ειναι πολλοι,αλλα κανουν μεγαλη ζημια κ στις φτωχοσυνοικιες αλλα κ στη συνειδηση των Ελληνων,στρεφοντας τους στην ακροδεξια.Κ χρησιμοποιουνται ως ταγματα εφοδου των ελιτ,χρησιμοι πολυ στον αποπροσανατολισμο κ στη χειραγωγηση ημων των μικρομεσαιων.


OLD BOY,συμφωνω με αυτο που λες.
Αλλα,οπως λεει κ ο εν αρχη ην ο ηχος,γιατι να εχουμε σχεδον θεολογικες απαιτησεις απο εναν ογδονταχρονο σκηνοθετη που του ετυχε κατι τοσο οδυνηρο;
Σαφως η αντιδραση του ειναι λανθασμενη κ μεσα στα πολλα που λεει,λεει κ απαραδεκτα πραγματα.
Και τι εγινε;Εσυ νομιζεις οτι το 80% των συμπολιτων μας που θελει να φυγουν οι μεταναστες,παρασυρεται απτον Κουνδουρο η κατι φασιστες που στην αναμπουμπουλα χαιρονται;
Δυστυχως τα αιτια ειναι βαθυτερα απο αυτο.
Και να προσθεσω οτι,οταν καποιος ζει σε υποβαμθισμενη συνοικια,νιωθει οτι απειλειται κ εχει δεχτει μαλιστα κ επιθεσεις,
δε μπορω πολυ ευκολα να σηκωσω μια πυρινη ηθικη ρομφαια κ να τον κοπανησω στα μουτρα με αυτη.
Εγω εμενα 8 χρονια στη Βικτωρια,τιγκα στους Αφρικανους,δε με πειραξε ποτε κανεις κ δεν ενιωσα ΠΟΤΕ κανεναν κινδυνο.Καθολου δε με ενοχλει η πολυχρωμια κ η πανσπερμια,αυτο που με ενοχλει ειναι η εγκληματικοτητα που ολοενα κ αυξανεται.
Κ την αφηνουν επιτηδες να γιγαντωθει,για να κυνηγιομαστε μεταξυ μας,Ελληνες κ μεταναστες,
κ να μη παρουμε στο κυνηγι τη συμμορια που μας εχει κατσικωθει στο σβερκο.

 
At 4/06/2011 08:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συμφωνησες? Εμενα παντως απο το απαντητικο σχολιο σου, μου εδωσες αντιθετη εντυπωση. Σορρυ τοτε.
Τωρα για τη λυση που μου αναφερεις, εννοεις αν εχω καποια λυση για το μεταναστευτικο? Γιατι οι σχολιασμοι μου εχουν να κανουν ως προς τη κριτικη μου στο θεμα της αναρτησης σου που ηταν ο Κουνδουρος και η αποψη καποιων ανθρωπων οσον αφορα το γεγονος και γενικα την αντιδραση ενος ανθρωπου στην αυξημενη εγκληματικοτητα. Τι ειδους λυση εννοεις?

 
At 4/06/2011 08:56:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Θα ήθελα να ρωτήσω τον εν αρχή είναι ο ήχος για ποιό λόγο λέει μπράβο στον Κούνδουρο.

Πώς ακριβώς προάγει την δημοκρατία ο Κούνδουρος, την οποία έχουμε απωλέσει με κάτι τυπάκια σαν τον Μάινα όπως φαίνεται να ισχυρίζεσαι;

 
At 4/06/2011 11:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Διαβασες να γραφω πουθενα οτι προαγει τη δημοκρατια ο Κουνδουρος και κανει το ακριβως αντιθετο ο Μαινας(αν και αυτο μπορει να ειναι και ετσι πλακα πλακα) Βασιλικη?
Το μπραβο δεν ειχε τον χαρακτηρα της υποστηριξης. Ειχε χαρακτηρα εκπληξης!!!
Μπραβο στον Κουνδουρο!!!
Φυσικα βεβαια τον δικαιολογησα.

 
At 4/06/2011 11:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ξαναδιαβασε το πρωτο μου σχολιο Βασιλικη.

 
At 4/07/2011 02:31:00 π.μ., Anonymous aerosol said...

Όταν αντιμετωπίζεις μια βάρβαρη κατάσταση θα γίνεις ό,τι μπορείς και ό,τι χρειαστεί. Έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Δεν βλέπω να λέει κάτι διαφορετικό ο costinho, όταν λέει "Σαν κρέας θα φερθεί" και το εξηγεί: "Επιβίωση, ένστικτο, άμυνα. Και τίποτα το απόλυτα μεμπτό -ή το τόσο εκτός φύσης- εδώ."

'Οπου "κρέας" μου είναι σαφής η έννοια της ύλης, του σώματος, του ενστίκτου, της άμεσης αντίδρασης. Αν ο celin έχει ενστάσεις με τη λέξη γιατί τον σοκάρει, δικαίωμά του. Δεν καταλαβαίνω, όμως, το νόημα της διαδικτυακής "ψυχοθεραπείας" κάποιου που γνωρίζουμε από λίγα σχόλια -και μάλιστα με εφόδιο ένα βιβλίο που διαβάσαμε και μας άρεσε. Το βρίσκω αφελές και μάλλον προσβλητικό, ειδικά από τη στιγμή που ο costinho είναι σαφέστατος (αν κάνει κανείς τον κόπο να διαβάσει):
Το πρόβλημα με τη δήλωση Κούνδουρου δεν αφορά το πώς έδρασε η σκέφτηκε την δύσκολη ώρα. Αφορά το πώς το βίωμα, μήνες αργότερα, έχει διαμορφώσει ολόκληρη την ιδεολογία του ανθρώπου αυτού. Ναι, αυτό είναι ιδεολογικοποίηση. Οι θυμωμένες κουβέντες του ύφους "καλά εσύ είσαι ο Γκάντι΄" και "έξω από το χορό πουλάμε μαθήματα ηθικής ανωτερότητας" μου φαίνονται απλά εκδοχές του "ποιός νομίζεις πως είσαι, καλύτερος από εμάς;": εριστικές και άνευ νοήματος.

Το ίδιο το θέμα με τον Κούνδουρο δε με πειράζει. Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας, πιθανώς. Πόσο μάλλον σε έναν μεγάλης ηλικίας άνθρωπο που δεν είναι στην ακμή του. Μένω λίγο περισσότερο (ίσως λανθασμένα, ίσως κουτσομπολίστικα) στο ότι την ώρα που κινδύνευε να του λιώσουν το κεφάλι δηλώνει πως ενοχλήθηκε από το "πούστης". Και στο μετέπειτα περιστατικό στα φανάρια. Να είναι που δεν έχω δει άνθρωπο των φαναριών να πετά κέρμα; Να είναι που δεν έχω δει ογδοντάρη να μπορεί να ασκεί βία σε τόσο νεότερο; Να είναι που όλα αυτά μου κάνουν ονειροφαντασία ανήμπορου που θέλει να προβάλλει εικόνα δύναμης και εκδίκησης; Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι παρά προσωπικές μου εικασίες...

 
At 4/07/2011 03:08:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Και τι εγινε;Εσυ νομιζεις οτι το 80% των συμπολιτων μας που θελει να φυγουν οι μεταναστες,παρασυρεται απτον Κουνδουρο η κατι φασιστες που στην αναμπουμπουλα χαιρονται;».
Όχι, δε νομίζω αυτό. Όσο και αν δεν στερείται σημασίας η σταδιακή νομιμοποίηση ενός τέτοιου είδους λόγου, παραδέχομαι ότι δεν είναι αυτό το κύριο.
Εκείνο που έγινε και ο λόγος για τον οποίο έγραψα το ποστ είναι επειδή είχα αυξημένες απαιτήσεις από έναν άνθρωπο σαν τον Κούνδουρο. Το έγραψα επειδή μου έκανε εντύπωση η αντιδιαστολή πνευματικός άνθρωπος(όσο και αν πολλοί διαφωνούν με τον όρο) - ολική αλλαγή πλεύσης μετά από μια εις βάρος του οδυνηρή εμπειρία. Όσο για την πύρινη ρομφαία που αναφέρεις, αν έχω καταλήξει να τη χρησιμοποιώ, τότε όντως έχω πάρει στραβό δρόμο, και το εννοώ αυτό.

 
At 4/07/2011 03:10:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Τωρα για τη λυση που μου αναφερεις, εννοεις αν εχω καποια λυση για το μεταναστευτικο? Γιατι οι σχολιασμοι μου εχουν να κανουν ως προς τη κριτικη μου στο θεμα της αναρτησης σου που ηταν ο Κουνδουρος και η αποψη καποιων ανθρωπων οσον αφορα το γεγονος και γενικα την αντιδραση ενος ανθρωπου στην αυξημενη εγκληματικοτητα. Τι ειδους λυση εννοεις?»
Δεν λέω ότι πρέπει να έχεις κάποια λύση. Απλά εσύ πήγες το θέμα στη γενικότερη διάστασή του και ήταν σαν να έλεγες «ορίστε, με το πρόβλημα να έχει τέτοιες διαστάσεις, εσύ που τσαμπουνάς διάφορα αντιρατσιστικά τι συνολική λύση έχεις να προτείνεις;». Και απάντησα ότι συνολική λύση εύκολη, όμορφη και ωραία δεν έχω.

 
At 4/07/2011 10:31:00 π.μ., Blogger costinho said...

celin, διαβάζεις λίγο πρόχειρα και μυωπικά τα σχόλια. Απόδειξη ότι ενώ πάλι δεν αναφερόμουν σε σένα (αλλά στα λόγια του Κούνδουρου), εσύ απαντάς σαν να μέμφθηκα το ιδεοληπτικό σου σύμπαν. Με κάλυψε όμως μια χαρά ο aerosol, και δεν έχω κάτι άλλο να πω επ'αυτού -πέρα από το ότι δεν κατάλαβα και που βρήκες το μεμπτό (και τον παραλληλισμό περί ανέξοδης διανοητικοποίησης) στην απάντηση του Δουκάκη.

Με λίγα λόγια -το εξηγεί σαφέστατα κι ο aerosol- δεν έχουμε να συμφωνήσουμε αν "υπαρχει τιποτα πιο φυσιολογικο απ'το να γινεσαι βαρβαρος οταν αντιμετωπιζεις μια βαρβαρη κατασταση". Όσο αυτό συνιστά νομοτέλεια του συμπεριφορικού ψυχισμού της ανθρώπινης φύσης (και το ξέρουμε αυτό), δεν μας πέφτει λόγος να το κρίνουμε, ούτε να αποφασίσουμε εμείς αν ισχύει ή όχι. Προφανώς και ισχύει. Προφανώς και είναι φυσιολογικό. Συζητάμε όμως την περίπτωση να παραμένεις βάρβαρος για καιρό (μήνες, χρόνια...), αποδίδοντας την αφετηρία της βαρβαρότητάς σου σε ένα μεμονωμένο περιστατικό που είναι ικανό να επηρεάσει την κρίση ενός ανθρώπου (και τη στάση του, καθώς φαίνεται) για τις φυλές, τις ομάδες, τους άλλους ανθρώπους. Τους ανθρώπους-κατηγορίες, μην ξεχνιόμαστε, όχι τους ανθρώπους σκέτο.

Και σόρρυ, αλλά ΔΕΝ γίνεται κάθε κουβέντα που σχετίζεται με συμπεριφορά σε μετανάστες να γυρίζει στο θέμα της λύσης του μεταναστευτικού. Μιλάμε για ανθρώπους γαμώτο, για ανθρώπινες συμπεριφορές. Μιλάμε για μυαλά, σαπισμένα ή ζωντανά. Μυαλά που κινούν τη σκέψη και τα χέρια ΕΤΣΙ και όχι αλλιώς. Μυαλά που δεν σε κάνουν να διανοητικοποιείς τα πάντα (όπως φυσικά έκανε ο Κούνδουρος πολύ περισσότερο από όλους μας μέχρι τα τώρα), αλλά να χρησιμοποιείς τη σκέψη σου για να ερμηνεύεις τα ερεθίσματα και την απόκρισή σου σε αυτά. Αν εσύ ή κάποιος άλλος πιστεύεις ότι το μυαλό μας είναι ένα έξτρα μπόνους που το κουβαλάμε για άλλες ώρες και όχι για εκείνες που η δυσκολία μας καλεί, συνέχιζε να βλέπεις στο πρόσωπο όσων επιλέγουν μια άλλη στάση, τη γραφική εικόνα της Μητέρας Τερέζας. Πολύ καλύτερα από το να κυνηγάω Πακιστανούς στα φανάρια και να κομπάζω στις αστικές φυλλάδες για την παρεξήγηση.

 
At 4/07/2011 10:32:00 π.μ., Blogger costinho said...

Ήχε, δεν μιλάω ξεχωριστά για τους πνευματικούς ανθρώπους. Για κάθε άνθρωπο μιλάω -επώνυμο ή ανώνυμο, πνευματικό ή μη. Απλώς, προσπαθώ να κάνω σαφές ότι αν κάποιος δηλώνει (και έχει αποδείξει) ιδιαίτερες ευαισθησίες στον τομέα των πνευματικών κατακτήσεων, θα κριθεί και επί της πνευματικότητας όσων λέει. Και απλά καταλήγω στο ότι μόνο πνευματικά δεν είναι αυτά που διαβάζω.

 
At 4/07/2011 02:55:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

"Το μπραβο δεν ειχε τον χαρακτηρα της υποστηριξης. Ειχε χαρακτηρα εκπληξης!!!
Μπραβο στον Κουνδουρο!!!
Φυσικα βεβαια τον δικαιολογησα."

Εν αρχή είναι ο ήχος,
ή κρυβόμαστες πίσω από τις λέξεις ή εγώ δεν καταλαβαίνω. Το μπράβο στον Κούνδουρο ήταν μπράβο γι' αυτό που έκανε το οποίο σε εξέπληξε, γιατί οι περισσότεροι είναι όπως λες άβουλοι. Αν δεν επικροτείς αυτό που έκανε, τί είδους έκπληξη σου προκάλεσε; Δυσάρεστη; Αν ναι, δεν φαίνεται από αυτά που γράφεις.

 
At 4/07/2011 03:25:00 μ.μ., Blogger celin said...

aerozol,δε καταλαβαινω γιατι ψεκαζεις διχονοια μεταξυ εμενα κ του κοστινιο,δεν ειναι σωστο να διαστρεβλωνεις ουτε να μπριζωνεις τον οποιονδηποτε εναντιον καποιου αλλου.

Eννοειται λοιπον οτι το σχολιο δεν ηταν προσβλητικο.Η διανοητικοποιηση που ανεφερα δεν ειναι ψυχικη ασθενεια,ελεος,κ ουτε εκανα καποιου ειδους διαδικτυακη ψυχοθεραπεια.Η διανοητικοποιηση ειναι ΑΜΥΝΑ,κ τη χρησιμοποιουνε καποιοι ανθρωποι,οπως καποιοι αλλοι χρησιμοποιουνε την αρνηση,και παει λεγοντας.
Εγω δε θα ειχα προσβληθει αν καποιος μου ελεγε κατι τετοιο,και σιγουρα θα εμπαινα στη διαδικασια να μαθω τι μου τσαμπουναει ο τυπος.

Οχι,αυτο που λες δε λεγεται "ιδεολογικοποιηση",δεν εχει καμια σχεση η μεταστροφη του Κουνδουρου με αυτη τη λεξη.


"Να είναι που όλα αυτά μου κάνουν ονειροφαντασία ανήμπορου που θέλει να προβάλλει εικόνα δύναμης και εκδίκησης;"
Να,κ αλλος Φρουντ που βγαζει ψυχαναλυτικα συμπερασματα εκ του μακροθεν!Ειδες που δεν ειμαι ο μονος;Εσυ εφτασες σε σημειο να λες οτι ο Κουνδουρος λεει κ ψεμματα.Και μπορει να χεις δικιο,δεν αμφιβαλλω.Αλλα,join the club

κ οσον αφορα την αφελεια,ναι,οκ.


ολντ μπου,πιθανως να τη χρησιμοποιησες,πιθανως κ να κανω λαθος.Αλλα σε καμια περιπτωση,ο,τι κ να συνεβη,δε φανερωνει καποιο στραβο δρομο,καποιος που αναστοχαζεται συνεχως και δε παιρνει τιποτα ως δεδομενο,οπως εσυ,ειναι παντα σε καλο δρομο γιατι δε ξεχναει ποτε την αυτοκριτικη.Αλλωστε οι περισσοτεροι ανθρωποι,καθως μεγαλωνουμε,δυστυχως αυτη τη καταραμενη τη ρομφαια ολοενα κ τη χρησιμοποιουμε.Να την αποφυγουμε δε γινεται,να το περιορισουμε αυτο,ναι,μπορουμε.

 
At 4/07/2011 07:05:00 μ.μ., Blogger celin said...

Kostinio,τα λογια του Κουνδουρου δεν εχουν καμια σχεση με διανοητικοποιηση.
Φυσικα κ αναφερθηκες σε μενα εξ ολοκληρου στο πρωτο σου σχολιο,ολοκληρο το πρωτο σου σχολιο ηταν μια απαντηση σχεδον λεξη προς λεξη προς το αρχικο δικο μου.Για αυτο κ εγραψα οσα εγραψα προς απαντηση,νομιζεις ειχα καμια ορεξη να απαντησω σε σενα προσωπικα;

Απο κει κ περα,δε καταλαβαινεις αυτα που γραφω,κ θεωρω οτι η μυωπικη ματια ειναι η δικια σου.Μυωπικη κ φισκα στην ιδεοληψια.
Ουτε εγω καταλαβαινω τι λες,οποτε,ενταξει,δεν ειναι κ πρωτοφανες στην ανθρωπινη επικοινωνια 2 τυποι να μη μπορουν να συνεννοηθουν γιατι ο ενας λεει ασπρο κ ο αλλος καταλαβαιινει μαυρο.

ΥΓ Η απαντηση του Δουκακη ειναι εξωγηινη,εξωπραγματικη κ μαλλον υποκριτικη.Τουλαχιστον ετσι την εξελαβαν οι Αμερικανοι εκλογεις.
Απο κει κ περα,Μητερες Τερεζες υπαρχουν,κ ειναι η απαντηση κατα καποιο τροπο του ειδους μας στους ηλιθιους που κυνηγανε πακιστανους στα φαναρια.

 
At 4/07/2011 09:24:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Τώρα μπορεί αυτό να είναι ελαφρώς ανάρμοστο, αλλά προσπάθησα να φανταστώ για το τι θα έλεγε ο Χατζηδάκης για τη σημερινή γενικότερη κατάσταση και πως θα εκφραζόταν για αυτή και τι θα προσέφερε η άποψή του σε σχέση με αυτά που ακούμε τώρα, και ένοιωσα σε όλη του την έκταση το κενό που έχει αφήσει.

 
At 4/08/2011 04:42:00 π.μ., Anonymous aerosol said...

Λοιπόν, celin, δεν πιστεύω καθόλου πως ήθελες να προσβάλεις τον οποιονδήποτε. Η καλή πρόθεση, όμως, δεν σημαίνει πως το σχόλιο δεν είναι προσβλητικό. Είναι. Και το κάνεις κατ' εξακολούθηση. Επειδή σε ενοχλεί η γνώμη μου την αποκαλείς διαστρέβλωση, μπρίζωμα, και ψέκασμα διχόνοιας . Ανακαλύπτεις (αυθαίρετα) κίνητρα που δεν υπάρχουν αντί να απαντήσεις στην ουσία.

Προσωπικά "μπήκα στη διαδικασία να μαθω τι μου τσαμπουναει ο τυπος", και το βρήκα ενδιαφέρον. Δε μίλησα για ασθένεια -παρακαλώ να μπαίνεις στη διαδικασία να διαβάζεις και τα σχόλια των άλλων όπως όντως είναι γραμμένα. Κατάλαβα πως διάβασες ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Αυτό δεν σημαίνει πως έχεις τις γνώσεις να ανιχνεύεις στους άλλους τους μηχανισμούς που περιγράφει το βιβλίο. Και, μάλιστα, από ένα-δυο σχόλια (που δεν φαίνεται να διάβασες προσεκτικά).

Την δική μου ψυχολογία του κώλου την παραδέχθηκα πρώτος ο ίδιος μιλώντας για εικασίες μου, πιθανόν λανθασμένες. Αποδεχόμενος πως αγγίζουν τα όρια του κουτσομπολιού. Με όλες αυτές τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί κάποιος όταν εκφράζει μια προσωπική αίσθηση χωρίς τεκμήρια. Αν δεν μπορείς να τις καταλάβεις αυτές τις εκφράσεις φοβάμαι πως δεν είσαι σε θέση να κατανοήσεις τους συνομιλητές σου. Ακόμα περισσότερο να τους νουθετήσεις.

 
At 4/08/2011 10:31:00 π.μ., Blogger costinho said...

celin, σόρρυ που επεμβαίνω και πάλι, αλλά δεν χρειάζεται ο aerosol για να σε μπριζώσει. Μια χαρά μπριζωμένος είσαι από μόνος σου ;)

Στην περίπτωσή μας δεν έχουμε δύο ανθρώπους που δεν μπορούν να συνεννοηθούν, αλλά τρεις -και συγκεκριμένα τους δύο να λένε το ίδιο πράγμα και εσύ να αρνείσαι να το αναγνώσεις. Και μόνο ότι αναφέρεσαι στην οπτική μου -που, συγγνώμη, αλλά μπορεί και να απέχει από τον εξωραϊσμό του κρέατος και των άμεσων ενστίκτων- ως "διανοητικοποίηση", ανάγοντας την σε "άμυνα", αυτό σίγουρα προϋποθέτει πως κάποια επίθεση -είναι απόκριση σε κάποια επίθεση. Λες πως δεν κάνεις "διαδικτυακή ψυχοθεραπεία", αλλά τρεις λέξεις μετά κάνεις αυτό ακριβώς. Αποφαίνεσαι συμπεριφορικά για την οπτική της ανάγνωσής μου: είναι άμυνα -"και τη χρησιμοποιούνε κάποιος άνθρωποι" κλπ κλπ...

Δεν είναι ιδεολογικοποίηση οι αρλούμπες του Κούνδουρου; Τι είναι δηλαδή; Δεν παίρνει χαρακτήρα και στερεότητα ιδεοληψίας όταν η απόκρισή του στο ερέθισμα "ξένος" του επιτρέπει να επιτεθεί -ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ- σε κάποιον τυχαίο, απλώς και μόνο γιατί του συνταίριαξε ένα χαρακτηριστικό του; Δεν είναι ιδεολογικοποίηση η τόση εκλογίκευση του μίσους και θεωρητική παρλαπιπία γύρω από ένα συμβάν;

Το πρόβλημα με όσα έγραψες ως απάντηση, σε μένα τουλάχιστον, είναι ότι δεν τα εξηγείς πουθενά και -τα πιο προσωπικά και ντιρέκτ από αυτά- τα διατυπώνεις εν είδει επιθετικού αφορισμού -σαν να είναι και αυταπόδεικτα. Με βγάζεις φίσκα ιδεοληπτικό και μύωπα, με το επιχείρημα ότι "δεν καταλαβαίνεις αυτά που γράφω".

Και για να καταλάβω: ο Δουκάκης είπε ΟΧΙ σε (φτηνοχυδαία) συναισθηματικά εκβιαστική προσπάθεια να του αποσπάσουν δήλωση ΥΠΕΡ της θανατικής ποινής, και αυτό είναι υποκριτική και εξωγήινη στάση; Και ταυτίζεται ο κοινός (μας) νους με τους αμερικάνους που γύρισαν την πλάτη σ'αυτό το όχι; Αν απαντήσεις, κάνε κι ένα κόπο να μου εξηγήσεις τι το τόσο εξωγήινο περιείχε αυτή η δήλωσή του τελοσπάντων.

 
At 4/09/2011 02:17:00 π.μ., Blogger celin said...

aerosol,μονο κ μονο που θεωρεις οτι προσβαλλω-εστω κ αθελα μου-κατ'επαναληψη τους συνσχολιαστες μου εδω,ειναι δειγμα αντιπαθειας προς το ατομο μου.
Δε προσβαλλω κανενα που δε με εχει προσβαλλει πρωτος αυτος.
Θυμαμαι που ειχαμε κοντραριστει πριν κανα χρονο για το αν ειναι πουτανες οι ανθρωποι που προσπαθουν να βαλουν τα παιδια τους στο δημοσιο,αυτοι κ τα παιδια τους.
Εγω σου χα πει οτι πουτανες κ σιχαματα ειναι τα αρχιδια οι πολιτικοι που εφτιαξαν μια χωρα τιγκα στην ανεργια κ οι νεοι εχουν χεστει απτον φοβο τους για αυτο κ ψαχνουν για μια σταθερη δουλεια.
Μαλλον διαφωνουμε σε πολλα πραγματα.
Αυτο δεν ειναι κακο,αλλα δε σου δινει το δικαιωμα να λες ανυποστατα πραγματα οτι εγω προσβαλλω τους συνσχολιαστες κατ'επαναληψη.
Βασικα,δικαιουσαι να λες ο,τι θελεις,κ εγω δικαιουμαι να λεω οτι, εφοσον εισαι κακοπροαιρετος απεναντι μου,ο,τι κ να πω,δε θα το παρεις καλα.

ΥΓ Το βιβλιο παντως ειναι πολυ καλο,
απλα κ κατανοητα τα γραφει,αν σε ενδιαφερουν αυτα τα πραγματα,ριξε ενα ξεφυλλισμα οπου το πετυχεις.

Κοστινιο,θα σου απαντησω για τη γνωμη του Δουκακη:ειναι εξωπραγματικη κ εμενα μου μυριζει υποκρισια.Δε μπορω να διανοηθω οτι υπαρχει ανθρωπος που αν του βιασουν κ του σφαξουν τη γυναικα,αυτος θα πει "Μην εκτελειτε τον δραστη,αφηστε τον να ζησει"
Δε γινεται βρε Κοστινιο,ειναι αφυσικο,ειναι εκτος ανθρωπινης πραγματικοτητας.
Κ επειδη υπαρχουν ανθρωποι που ξεπερνανε αυτη την ανθρωπινη πραγματικοτητα,εγω στεκομαι με δεος απεναντι τους,γιατι μαλλον ειναι αγιοι διχως να το ξερουν.

Σοβαρα σου μιλαω,δε κανω πλακα.Για αυτο κ μιλησα για Γκαντι κ Μητερες Τερεζες.Αν πραγματικα εχεις το ψυχικο σθενος να πεις οτι ο βιαστης κ ο δολοφονος της γυναικας μου πρεπει να ζησει,εγω σε ανακηρυσσω αγιο.
Παντως-Κ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ-οι περισσοτεροι που θα το πουνε αυτο ειναι ψευτες,υποκριτες κ πουλανε φουμαρα.Δε πιστευω οτι οι Γκαντι αυτου του κοσμου ειναι πολλοι.

Καλε,εγω απλα σου επεστρεψα τους χαρακτηρισμους,εσυ με ειπες μυωπα κ αρχισες τα περι ιδεοληπτικου συμπαντος!Τι να κανω κ εγω ο καημενος,να μην αμυνθω;;:)

Κ να ξερεις οτι αν δεν υπαρχει κ λιγο μπριζωμα,δεν εχουν ενδιαφερον οι συζητησεις,βαριεσαι του θανατα,ωραια δεν ειναι να αναβουν κ λιγο τα αιματα;
Να,εγω τωρα που ξε-μπριζωσα,βαριεμαι να κατσω να διαβασω ολον τον διαλογο απτην αρχη κ να σε αντικρουσω.Απτη μερια μου,ειμαι βεβαιος οτι το μπορω,αλλα τωρα ξεφουσκωσα λιγο,
αν ησουν κανας πασοκος η νεοφιλελευθερος κ μιλαγαμε για τη πολιτικη κατασταση,θα το συνεχιζα για καμια πενηνταρια σχολια ακομα μεχρι να αλληλοφαγωθουμε:)

 
At 4/09/2011 10:57:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Αγαπητέ σελίν,

η ερώτηση προς τον Δουκάκη δεν ήταν
"αν μπούκαρε κάποιος στο σπίτι σας βίαζε και σκότωνε τη γυναίκα σας, κι εσείς κρατούσατε μαχάιρι θα τον σκοτώνατε;"
Αν ήταν αυτή η ερώτηση, τότε ο άνθρωπος θα έπρεπε να απαντήσει απλά "Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Δεν συζητάμε για φόνο εν βρασμό ψυχής ή για αυτοάμυνα".
Γιατί το θέμα ήταν πολύ σοβαρό και εντελώς διαφορετικό. Τουτέστιν, η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ.

O Δουκάκης ειλικρινά δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να πεθάνει στην ηλεκτρική καρέκλα, με θανατηφόρα ένεση, ή κρεμάλα (στην Ουάσιγκτον ακόμα ισχύει αυτή η μέθοδος εκτέλεσης!!!) κανένας μα κανένας. Κι αυτό ονομάζεται πολιτική σκέψη, κοινωνική ευαισθησία, ανθρωπισμός.

Ίσως λοιπόν η πολιτική σκέψη, η κοινωνική ευαισθησία και ο ανθρωπισμός να είναι μια διαδικασία διανοητικοποίησης, αλλά είναι μια διανοητικοποίηση που την χρειαζόμαστε όλοι.

 
At 4/09/2011 01:02:00 μ.μ., Anonymous ks said...

Αλλο περιπτωσιολογια, αλλο ιδεολογια. Τι γινεται ομως οταν η περιπτωση σου συγκρουσθει με την ιδεολογια σου. Εκει ειτε γινεσαι ηρωας και μαρτυρας ειτε επιβιωνεις.
Το εαν θα επιβιωσει και η ιδεολογια σου αποδεικνυει και τη γνησιοτητα της.
Δεν ειναι κακη η ασυνειδητη παρασυρση απο καθε λογης ιδεολογιες. Το 99% των ανθρωπων αυτο κανει.

 
At 4/09/2011 01:07:00 μ.μ., Anonymous ks said...

Με άλλα λογια: να επιχειρηματολογειτε σαν ανθρωποι και οχι σαν ηρωες, εκτος και αν με τις πραξεις σας ειστε πραγματι το δευτερο.
Να μια ωριμοτητα που αναιρει την εφηβικη μαλακια.

 
At 4/11/2011 11:41:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Βασιλικη, οχι δεν με δυσαρεστησε ουτε και με ευχαριστησε ομως. Η μαλλον δεν ξερω εγω τι θα εκανα στη θεση του, ή μαλλον ξερω οτι δεν θα εδινα ουτε κερμα γιατι δεν μου περισσευει. Η σωνει και καλα προσωποιηση μιας ολοκληρης κοινωνιας σε μια ατομικη πραξη ενος επωνυμου ανθρωπου παντως, σιγουρα με πειραζει και με ενοχλει αφανταστα. Ψαχνουμε το μεμπτο σε μια ατομικη περιπτωση καποιου που ανηκει στην αριστερα και εχει καποιες ιδεες επειδη ειναι επωνυμος. Γιατι δεν βαζουμε στο μικροσκοπιο τη περιπτωση της δολοφονιας π.χ. του Νικου Σεργιανοπουλου ας πουμε? Επειδη δεν εζησε να δωσει συνεντευξη για τις ιδεες του? Η μαλλον καλυτερα γιατι δεν βαζουμε στο μικροσκοπιο τα "πιστευω" του καθενα απο εμας? Εδω κολλαει και το αβουλοι Βασιλικη μου και ολο το σχολιο μου περι δημοκρατιας.

 
At 4/11/2011 02:27:00 μ.μ., Anonymous aerosol said...

"aerosol,μονο κ μονο που θεωρεις οτι προσβαλλω-εστω κ αθελα μου-κατ'επαναληψη τους συνσχολιαστες μου εδω,ειναι δειγμα αντιπαθειας προς το ατομο μου."

Όχι celin, δεν είναι. Γενικά μιλώντας, υπάρχει κι αυτή η περίπτωση αλλά υπάρχουν κι άλλες. Όπως, για παράδειγμα, το να συμβαίνει όντως αυτό που παρατηρώ κι εσύ να μην το βλέπεις. Αν οποιαδήποτε κριτική τη θεωρείς αυτόματα δείγμα αντιπάθειας τότε και οι άνθρωποι στους οποίους κάνεις εσύ κριτική θα έπρεπε αμέσως να σκεφτούν πως απλώς τους αντιπαθείς. Φαντάζομαι πως δεν το θέλεις αυτό και πως θα έλεγες πως η κριτική σου είναι καλοπροαίρετη, ακόμα κι αν γίνεται έντονη. Αναλόγως, όμως, οφείλεις να αναγνωρίζεις στους συνομιλητές σου το ίδιο δικαίωμα.

Θυμάμαι που είχαμε διαφωνήσει, ναι. Μάλλον διαφωνούμε σε αρκετά, συμφωνώ.
Αυτό δεν μετατρέπει αυτόματα τα λόγια μου σε ανυπόστατα, φυσικά. Αν εσύ θεωρείς πως όποιος στο παρελθόν διαφώνησε μαζί σου είναι εχθρός και, εξ ορισμού, θα σου επιτεθεί χωρίς λόγο, αυτό είναι δικό σου θέμα. Αλλά είναι κάπως... περίεργο, ρε παιδί μου!

Το να ονομάζεις κάποιον κακοπροαίρετο, ψεύτη ή ιδεοληπτικό επειδή διαφωνείτε, ναι είναι σχετικά προσβλητικό. Όχι, βέβαια, προσβλητικό του στυλ "μου έβρισες το σόι, παλιοκουφάλα" αλλά -για τα πλαίσια μιας γραπτής κουβέντας που υποτίθεται πως αφορά απόψεις- ναι, είναι. Το πότε κάποια συμπεριφορά γίνεται επιθετική νομίζω πως συνήθως το παρατηρεί αυτός που τη δέχεται και όχι αυτός που την ασκεί. Ο καλύτερος τρόπος για να μην χρειαστεί να αμυνθείς είναι να μην ρίξεις το πρώτο χτύπημα.

Τώρα, γιατί επιμένω τόσο; Γιατί κάνω λίγο μπάχαλο τον χώρο σχολίων του αγαπητού οικοδεσπότη μας; Θα μπορούσα (όπως συνήθως κάνω) απλά να κουνήσω το κεφάλι και να σιωπήσω. Θεωρώ, όμως, πως είναι θέμα πολιτικό. Και θέμα βίας, σύμφωνο με το περιεχόμενο του ποστ. Πριν σχολιάσουμε τον Α ή Β Κούνδουρο, παρατηρώ την απλή εμπειρία της δημιουργίας βίας μέσα από λίγες φράσεις σχολίων. Τους βασικούς μηχανισμούς που αυτή εξαπλώνεται (με τρόπο που θεωρούμε δικαίωμά μας) ακόμα και απέναντι σε κάποιον άγνωστο. Τη βία του "θέλω να τα πω και δεν θα σκεφτώ καθόλου πριν ξαλαφρώσω". Τη βία που -κάκιστα κατά τη γνώμη μου- ο παραδοσιακός αριστερός λόγος τη θεωρούσε μόνο ταξική- και όχι σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση.
Και νιώθω πως σιωπώ υπερβολικά συχνά απέναντί της, ενώ (τάχα) σοκάρομαι με τις εντυπωσιακές εκφράσεις της. Παπάρια. Δεν σοκάρομαι. Είναι πολύ πιο σοκαριστική η παρατήρησή της στην ελάχιστη κλίμακα μιας κουβέντας όπου υποτίθεται πως δεν διακυβεύεται τίποτα. Εκτός από τα Εγώ μας. Στην πραγματικότητα βρίσκω απορίας άξιον που δεν τριγυρνούμε σφαγιάζοντας ο ένας το άλλον. Ένα μικρό, ευτυχές θαύμα.
[Συγνώμη, Old Boy. Εδώ σταματώ οριστικά ετούτο το πινγκ πονγκ.]

 
At 4/11/2011 06:07:00 μ.μ., Blogger celin said...

Λοιπον,αεροζολ,εισαι 100% κακοπροαιρετος απεναντι μου.Κ αυτο που κανεις ειναι επιθεση και μεσα στον ζηλο της επιθεσης,γινεσαι κ κακοβουλος.Ειπα να το αφησω,αλλα δεν το αφηνω,

"Το να ονομάζεις κάποιον κακοπροαίρετο, ψεύτη ή ιδεοληπτικό επειδή διαφωνείτε, ναι είναι σχετικά προσβλητικό."

Αυτα ειναι παραμυθια.Δεν αποκαλεσα κανεναν ολα αυτα απτο πουθενα.Ιδεοληπτικο αποκαλεσα τον Κοστινιο γιατι εκεινος μιλησε ΠΡΩΤΟΣ για δικο μου ιδεοληπτικο συμπαν.
Δεν τα εβαλα με κανεναν εδω,δεχτηκα καποια επιθετικα σχολια κ απαντησα,δεν επιτεθηκα σε κανεναν αλλα αμυνθηκα.

"Αν εσύ θεωρείς πως όποιος στο παρελθόν διαφώνησε μαζί σου είναι εχθρός και, εξ ορισμού, θα σου επιτεθεί χωρίς λόγο, αυτό είναι δικό σου θέμα"

Ποτε ειπα κατι τετοιο εγω;Τι διαστρεβλωση κ παραποιηση ειναι αυτη;

"Αλλά είναι κάπως... περίεργο, ρε παιδί μου!"

Τι σαρκασμος ειναι αυτος;
Με λιγα λογια,
τι ζορι τραβας μαζι μου ρε μεγαλε;

Ειπα να το παρω λιγο στη πλακα προηγουμενως κ να το αφησω,
στην πλακα εννοω να παρω συνολικα τη φαση,οχι εσενα συγκεκριμενα,
αλλα καπου ξεφυγε η φαση.
Δε ξερω τι σου τη σπαει περισσοτερο,η Αριστερα η εγω,δε ξερω απο που προκυπτει ολος αυτος ο θυμος,σε λιγο θα μου φορτωσεις κ τη βια της κοινωνιας,τη βια του μπατσοκ,
η τη Χομπσιανη βια του homo homini lupus est.

Λοιπον,καθε λεξη σου με επιβεβαιωνει,εχεις μεγαλο προβλημα μαζι μου.Κατ'επεκταση με την Αριστερα,οχι οτι εγω εκφραζω την Αριστερα,απλα γιατι τα σχολια μου ειναι παντα υπερ της Αριστερας κ εναντιον του Μπατσοκ κ του ΓΑΠ.
Μεχρι κ το Εγω μου σε πειραζει
(Ευθεια ειναι η αναφορα σου στο Δικο μου Εγω κ αν το αρνηθεις,ψεμματα θα ειναι),

λοιπον,το Εγω μου ειναι οσο υπερτροφικο γουσταρει να ειναι,κ τα σχολια μου θα εξακολουθησουν να ειναι το ιδιο επιθετικα,κ το Γαμωπασοκ θα εξακολουθησω να κραζω.
Αν τα βρισκεις ολα αυτα αμετροεπη,καθε φορα που θα βλεπεις το Ψευδωνυμο μου,μη με διαβαζεις.
Η μπορεις να με διαβαζεις κ να προσπαθεις να μη παθαινεις νευρικη αναφυλαξια.
Η μπορεις να παθαινεις νευρικη αναφυλαξια κ να ξεσπας την οργη κ την αντιπαθεια σου με σχολια οπως ΣΥΝΟΛΙΚΑ τα παραπανω σου σχολια.

Κανε ο,τι θελεις δηλαδη,απλα μετα μην βαφτιζεις ΒΙΑ την απαντηση μου απεναντι σε επιθεσεις απτο πουθενα.
Θεωρησε εσυ βια τα λογια καποιου που απαντα σε λεκτικες επιθεσεις,
ασε τη βια του Καθεστωτος και των πραγματικων τραμπουκων να τη σχολιασουν κατι γραφικοι αριστεροι σα κ μενα,
ασε τη βια της φτωχειας κ της ανεργιας κ ασχολησου με τη βια τη δικια μου.Κανε κοινωνιολογικες παρατηρησεις με αφορμη τα σχολια του καθε τυπου εδω.


Ειναι σοκαριστικο,το καταλαβαινω.


Απολογια,η ειλικρινεια του Δουκακη δε μπορει να επιβεβαιωθει ουτε βεβαια να διαψευστει αο κανεναν.Η ερωτηση του δημοσιογραφου δε στοχευε τοσο στη γενικη του θεση απεναντι στη θανατικη ποινη,η ερωτηση αποσκοπουσε να μαθει τι θελει ο Δουκακης να παθουν οι τυχον δολοφονοι κ βιαστες της δικιας τους γυναικας.
Κ εκει εδειξε ο Δουκακης υποκριτης η απανθρωπος.Γιατι μπορει να εισαι υπερ η κατα της θανατικης ποινης,

αλλα δε μπορει να δειχνεις ελεος στους δολοφονους κ βιαστες της γυναικας σου.Ειναι αφυσικο,ειναι δειγμα οτι κατι δε παει καλα.

Εγω πιστευω οτι ειναι προτιμοτερο να αθωωνονται χιλιοι ενοχοι παρα να καταδικαζεται ενας αθωος.Επομενως,γνωριζοντας οτι στις ΗΠΑ μονο εχουν εκτελεστει ανθρωποι που υστερα απο εξεταση dna απεδειχθησαν αθωοι,
αυτο κανει τη πλειοψηφια να στεκεται εναντια της θανατικης ποινης.
Και πολυ δικαιολογημενα.

Απλα,κοιταζοντας κατι περιπτωσεις Τερατων,αναρωτιεσαι για το αν πρεπει αυτα τα τερατα να τιμωρουνται μονο με φυλακιση,αν αυτα τα Τερατα αξιζουν να ζουνε.Πχ το Τερας που βιασε ενα κοριτσακι 14 χρονων απο την Αλβανια περσυ,το σκοτωσε κ μετα το πεταξε σε ενα πηγαδι.

Καθησα κ εγραψα μια αναρτηση περσυ για αυτο το θεμα
http://celinathens.blogspot.com/2010/08/blog-post_24.html
οπου εκει εξηγουσα γιατι αυτο το Τερας επιβαλλεται να πεθανει.

 
At 5/20/2011 08:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

efoson den sas exei symvei min katakrinete kai min kanete sxolia pou sas ypovathmizoun .Otan mpei o thanatos spiti mas oloi anathewroume.Autos o anthrwpakos me to Sathro ideologiko ypovathro -- eixe boithisei tosous lathrometanaste kai metanastes osous den tha deite oute stin omonoia.KAti allakse...parte to grammi.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home