Δευτέρα, Ιανουαρίου 10, 2011

Μολονότι

Ξαναπερνάω την Παρασκευή το βράδυ από την οδό Σουλτάνη, από το σημείο με το σύνθημα που σχολίασα δυο ποστ πιο κάτω. Κάποιος κοιμάται εκεί ακριβώς, σκεπασμένος με κουβέρτα. Σκέφτομαι να τον φωτογραφίσω με φόντο το σύνθημα. Θα κάνει γαμάτο σημειολογικό κοντράστ με το προηγούμενο ποστ. Ευτυχώς ντρέπομαι εγκαίρως και δεν τον φωτογραφίζω. Κεντρική ιδέα της σύγκρουσης των δύο εικόνων θα ήταν κάτι σαν αυτό: μην μας εμπνεύσει τίποτα όμορφο αυτή η πόλη, έχει τον τρόπο της αμέσως μετά να μας καταρρακώσει. Περιφερειακή της ιδέα ότι μπορούμε να διαφωνούμε όσο θέλουμε για το αν τα συνθήματα στους τοίχους ομορφαίνουν ή ασχημαίνουν μια πόλη, αλλά όταν πολλαπλασιάζονται όσοι κοιμούνται στους δρόμους της, η ομορφιά και η ασχήμια μπαίνουν σε άλλη διάσταση.
Βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη μέσα στις γιορτές και ένα βράδυ που την περπάτησα λίγο η εντύπωση που μου προξένησε ήταν μεγάλη: μου φαινόταν σαν μια πόλη σε αισθητή διαφορά φάσης από την Αθήνα. Και σκουπίδια είχε δηλαδή και απ' όλα, αλλά η όλη ατμόσφαιρα εξέπεμπε κάτι το αισιόδοξο, κάτι το ανεπηρέαστο, κάτι το -ναι- γιορτινό, κάτι που σε αναζωογονούσε από την αθηναϊκή καταθλιψίλα. Να ήταν το εξιδανικευμένο βλέμμα του ανθρώπου που δεν μένει εκεί; Και να είναι το βλέμμα μου στην Αθήνα το βλέμμα ενός ανθρώπου που έχει μπει στο τριπάκι να διεκτραγωδεί πράγματα και καταστάσεις, εν μέρει εξαιτίας όσων βιώνει, εν μέρει εξαιτίας όσων διαβάζει;
Ό,τι και να 'ναι, το κέντρο της Αθήνας μού φαίνεται ολοένα και περισσότερο σαν μια περιοχή που τετράγωνο παρά τετράγωνο σε παραμονεύουν ζόμπι, απέθαντοι, ζωντανοί νεκροί ή ό,τι άλλο συνώνυμο υπάρχει. Στρατιές εξαθλιωμένων που περιμένουν να ολοκληρωθεί η μετάλλαξη επαρκούς τμήματος του πληθυσμού, ώστε να γίνουν πλειοψηφία και να πάψουν να παραμονεύουν, περνώντας στην επίθεση. Δεν ξέρω τι ποσοστό της εξαθλίωσης είναι κρίση, τι ποσοστό μετανάστευση, τι ποσοστό πρέζα. Ξέρω μόνο πως η γενική μουνταμάρα της ατμόσφαιρας τρομάζει.
Η γενική μουνταμάρα της ατμόσφαιρας. Μήπως αυτή αντιμετωπίζεται -όχι βέβαια απόλυτα, αλλά τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό- με την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης του καθενός; Σε εμένα πάντως το πράγμα λειτουργεί αντίστροφα: γράφω δηλαδή σε αυτό το ύφος, μολονότι εγώ νιώθω καλά.

5 Comments:

At 1/10/2011 06:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

arxika,polu kala kaneis kai niotheis kala,magia sou vasika.i ksenera pantos pou exei pesei sto kentro ton Athinon edo kai kamposo na legetai..
nomizo psilo-eukola vgainei to sumperasma tis diaforas fasis pou anafereis.san anthropos pou exei perasei polu kairo kai stis 2 poleis ofeilo na anafero pos auto pou me euxaristei me to pou tha pao Voreia Ellada einai auto to gamimeno kruo,vasika einai zesto kruo.
pantos,opou kai na'sai variesai,metraei perissotero me poious eisai pera apo to pou eisai.otan paro tin apofasi poious ston peo protimo,tha s steilo na do an sumfoneis ob.
meshuggener

 
At 1/11/2011 01:13:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Απάνω στην Κηφησίας, Σλήμαν και Κηφησίας συγκεκριμένα. Πάνω στα σκαλιά της εκκλησίας, κάτω από υπόστεγο, τρεις. Ο ένας με βαλίτσα. Αναρωτήθηκα τί να έχει αυτή η βαλίτσα. Κατάλαβα τί μπορεί να έχει αυτή η βαλίτσα.

 
At 1/11/2011 03:47:00 π.μ., Blogger Ferdinand+Miranda said...

einai polu ''wraia'' afta pou les. mpravo.

 
At 1/11/2011 02:43:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

“μην μας εμπνεύσει τίποτα όμορφο αυτή η πόλη, ….η ομορφιά και η ασχήμια μπαίνουν σε άλλη διάσταση.”
Έχω την εντύπωση πως θα επιθυμούσες τις έννοιες της Ομορφιάς και της Ασχήμιας ως απόλυτες και αυτόνομες. Μα για την ύπαρξη τους όμως, δεν είναι αναγκαία και απαιτητή η συνύπαρξη τους ;

“Να ήταν το εξιδανικευμένο βλέμμα του ανθρώπου που δεν μένει εκεί;”
Ακριβώς αυτό.

“Η γενική μουνταμάρα της ατμόσφαιρας. Μήπως αυτή αντιμετωπίζεται -όχι βέβαια απόλυτα, αλλά τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό- με την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης του καθενός;”
Ένα ποτήρι νερό για να μπορεί να χαρακτηρισθεί μισοάδειο ή μισογεμάτο , θα πρέπει να έχει νερό.
Ένα άδειο ποτήρι είναι απλά ένα άδειο ποτήρι.

“Σε εμένα πάντως το πράγμα λειτουργεί αντίστροφα: γράφω δηλαδή σε αυτό το ύφος, μολονότι εγώ νιώθω καλά.”
Αυτό σημαίνει ( για μένα ) πως είσαι ένας ώριμος και ολοκληρωμένος διαχειριστής λέξεων και νοημάτων που δεν παρασύρεται από το θυμικό του. Χωρίς βέβαια να αναιρείται το γεγονός πως δεν εκφράζεις πάντα “την προσωπική σου ματιά.”

 
At 1/16/2011 11:07:00 μ.μ., Anonymous Χρήστος said...

Άσχετο, αλλά ελπίζω να πέρασες όμορφα στη Θεσσαλονίκη. Κι η φώτο με άρεσε. ;-)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home