Παρασκευή, Ιανουαρίου 07, 2011

Έρρικα

---
---
Την φώναζαν Έρρικα. Ήταν επτά χρονών. Σε πολύ λίγα χρόνια θα ήταν κανονική γυναίκα. Ίσως σε πολύ λίγα χρόνια να γινόταν και μάνα. Είχε βγει να πει τα κάλαντα. Πέρυσι είχε ξεκινήσει το σχολείο. Αλλά το παράτησε. Θα την βάφτιζαν ίσως Αφροδίτη. Παντού τρέχουν παιδιά. Ένα από αυτά μπορεί να έχει και το τρίγωνό της. Θα τα πει του χρόνου. Που η Έρρικα θα ήταν οκτώ. Σήμερα τα Φώτα κι ο Φωτισμός. Αλλά άλλες οι βουλές του Διός. Σήμερα Σκοτάδι κι ο Σκοτωμός.
---
Σα ο Ρόμα, μπάμπο μπάμπο
Σα ο Ρόμα, ο νταγιέ
Σα ο Ρόμα, μπάμπο μπάμπο
Ε, εντερλέζι
Eντερλέζι
Σα ο Ρόμα, ντάγιε.
---
Η Έρρικα λέει τα κάλαντα σε ένα μεγαλύτερο της αγόρι. Εκείνο ψάχνει σε ένα κάδο σκουπιδιών. Πόσων χρονών είσαι, το ρωτάει. Δέκα πέντε, εσύ; Εφτά. Είναι και το αγόρι μελαμψό, αλλά μιλάει παράξενα. Το ρωτάει από πού είναι. Απαντάει με μια πολύ μεγάλη λέξη κι η Έρρικα μπερδεύεται και την επαναλαμβάνει λάθος. Το αγόρι γελάει. Το ίδιο κι εκείνη. Γελάνε δυνατά χωρίς κίνδυνο να ακουστούν και να μας ενοχλήσουν (να μας ενοχλήσουν άλλο), αφού τη χώρα της αυτόματης λήθης, όπου αντηχούν τώρα τα γέλια τους, τη χωρίζουν από τη δική μας πολλά περισσότερα από φράχτες, τείχη και καταυλισμούς.

13 Comments:

At 1/07/2011 09:19:00 π.μ., Blogger Raggedy Man said...

Με συγκίνησες...

 
At 1/07/2011 10:22:00 π.μ., Blogger Auslaender said...

Για κάποιο λόγο μου θύμισε μια απο τις πιο φρικτές ιστορίες που έχω διαβάσει στη ζωή μου
http://esbalogh.typepad.com/hungarianspectrum/2009/05/verdict-in-the-olaszliszka-hungary-murder.html

 
At 1/07/2011 04:07:00 μ.μ., Blogger Robopsychologist said...

Όλα αυτά τα σχόλια, που απ' ότι βλέπω τα κάναν αναγνώστες του Βήματος, με αηδίασαν...Ε και δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται έτσι...Είναι και ο τίτλος του post... σαν να ηχεί στο κεφάλι μου το ομώνυμο εμβατήριο των SS...

Θυμάμαι πριν πολλά πολλά χρόνια, πρέπει να ήμουν στην τελευταία τάξη του δημοτικού, όταν είδα ένα τσιγγανάκι που είχε μπει στην αυλή του σχολείου. Το είχαν περικυκλώσει καμιά 10αριά παιδιά τραγουδώντας κάτι αισχρό για "τον παλιογύφτο" και τον έφτυναν, μέχρι που έφυγε τρέχοντας. Μετά από αυτό, όποτε μου έλεγαν "Φταίνε κι αυτοί, γιατί δεν πάνε τα παιδιά τους σχολείο?", μου ερχόταν αυτή η σκηνή στο μυαλό. Εύκολες κατηγορίες από ανθρώπους που δεν αναρωτιούνται αληθινά, απλά ψάχνουν τρόπους να δικαιολογήσουν τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό τους.

 
At 1/07/2011 05:21:00 μ.μ., Blogger Αιθεροβάμων said...

Να ξέρεις, με αυτό το ποστ είπες πολλά που θα ήθελα να πω, με τρόπο που δε θα μπορούσα να πω.

Κάπου δέκα χρόνια πριν, όταν είχα μετακομίσει στο πρώτο σπίτι μου στην Πάτρα, μια οικογένεια τσιγγάνων είχε νοικιάσει ένα χαμόσπιτο απέναντί μου. Ακόμα θυμάμαι αυτό το περίεργο σόι που μαζευόταν εκεί, πολύχρωμο, "λαϊκό", φασαριόζικο, με περισσότερη ευγένεια όμως από πολλούς που σνομπάρουν "τους γύφτους". Κάθε που ακούω να βρίζουν τους τσιγγάνους σκέφτομαι εκείνους τους παλιούς μου γείτονες και τους γλοιώδεις "μπαλαμούς" σπιτονοικοκύρηδές τους που όλη την ώρα τους φώναζαν κωλόγυφτους. Κάποια πράγματα είναι διαχρονικά μάλλον...

 
At 1/07/2011 05:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το πανω κειμενο αρκουσε δεν χρεαζοταν να πεις τιποτα
περισσοτερο.

 
At 1/07/2011 05:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Auslaender, δεν την είχα υπόψη μου. Φρικτή όντως.
Robopsychologist, έχω την αίσθηση (και σε ένα βαθμό και πρωτογενή πληροφόρηση) ότι το θέμα με τα σχολεία δεν είναι τόσο μονοσήμαντο. Η αιώνια μη ενσωμάτωση των τσιγγάνων και η διατήρηση της ιδιαιτερότητας της κουλτούρας τους σε όποια χώρα κι αν ζουν είναι σε μεγάλο βαθμό επιλογή τους. Από την άλλη ο ρατσισμός εις βάρος τους προφανώς και θάλλει. Αν και προσωπικά σοκαρίστηκα από τα σχόλια που έχω στο ποστ, σοκαρίστηκα δηλαδή λαμβανομένης υπόψης της αφορμής με την οποία έγιναν.

 
At 1/07/2011 08:30:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ωραίο το κείμενο καθ'αυτό.
οσον αφορά το συμβαν όμως μ'ενοχλεί όλο αυτό το φόκους στην εθνικότητα του κοριτσιού. κυρίως γιατί δεν βλέπω τι σχέση έχει με το πραγματικό θεμα αυτης της ιστορίας --την ασυδοτη μ@λακία (συγγνωμη για τη λεξη) πολλών αστυνομικών, και την αθλια κατάσταση της ελληνικής οδικής κυκλοφορίας.

διορθώστε με αν κανω λάθος, αλλά απ'οτι έχω καταλάβει ήταν οδικό ατυχημα και οχι δολοφονική εκδήλωση ρατσισμού προς την κοινότητα των Ρομά.

οπως και να χει, μπραβο για το blog :)

 
At 1/07/2011 09:04:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Eίναι εξαιρετικά πιθανό ότι άλλη οδική (και γενικότερη) συμπεριφορά νιώθουν πως μπορούν να έχουν οι αστυνομικοί στην Εκάλη και άλλη στους καταυλισμούς των Τσιγγάνων. Από εκεί και πέρα φυσικά και ήταν ατύχημα. Το ποστ ούτε λέει ούτε υπονοεί πως ήταν δολοφονική εκδήλωση ρατσισμού. Ο ρατσισμός έρχεται μετά και εμφανίζεται περηφανής και βροντώδης στα σχόλια των αναγνωστών των Νέων.

 
At 1/07/2011 10:14:00 μ.μ., Blogger celin said...

Δε θα μιλησω ουτε για δολοφονια,ουτε για ρατσισμο,ουτε θα θιξω την ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚΟΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ που αναδυεται μεσα απο τις σταχτες της χωρας.
Μονο αυτο που λεει εδω ο old boy
"Eίναι εξαιρετικά πιθανό ότι άλλη οδική (και γενικότερη) συμπεριφορά νιώθουν πως μπορούν να έχουν οι αστυνομικοί στην Εκάλη και άλλη στους καταυλισμούς των Τσιγγάνων. "

Aραγε,αν ειχε παρασυρει κ σκοτωσει ο ιδιος αστυνομικος καποιο παιδακι ενος εφοπλιστη,την ιδια αντιμετωπιση θα ειχε;
Θα ετρεχε το ιδιο απροσεχτα στην Εκαλη;
Οχι φυσικα.
Για να μιλησω λιγο νομικα,εδω ακροβατουμε μεταξυ ενδεχομενου δολου κ ενσυνειδητης αμελειας.
Αλλα ενταξει μωρε τωρα,δεν εχουν ολες οι ζωες την ιδια αξια,το καταλαβαμε αυτο.

 
At 1/07/2011 10:15:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ακομη ενα υπεροχο κειμενο.
ελπιζω μόνο πως στη χωρα της αυτοματης ληθης τα παιδια δεν θα ψαχνουν στα σκουπιδια

 
At 1/08/2011 03:28:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ασε τη βαθυστόχαστη σκέψη, βαλε μέγκα. έχει φρουρούς.

 
At 1/08/2011 03:43:00 μ.μ., Blogger Takis X said...

Η χώρα της αυτόματης λήθης, οπου ολα ολα καταλήγουν σε χωματερές. Δεν βαριέσαι.

 
At 1/09/2011 02:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εξαίσιο κείμενο και με ολιγον απο Hereafter ;-)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home