Τρίτη, Μαΐου 22, 2007

Ο Πάνος και η Πάνια

Ομόλογα - Βιβλίο ιστορίας έκτης - Je t' aime: ίσως τα τρία πιο πολυσυζητημένα θέματα του 2007, αλλά μόνο το τρίτο με εξιτάρει.
Στο θέμα των ομολόγων δεν υπάρχει καμία πραγματική διάσταση απόψεων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι από κοινού ιδεολογικά κατά της διαφθοράς και υπέρ της χρηστής διοίκησης. Το ΠΑΣΟΚ έφυγε ως διεφθαρμένο, η ΝΔ ήρθε ως αδιάφθορη και τώρα το ΠΑΣΟΚ θέλει να ξανάρθει ως αδιάφθορο στη θέση της διεφθαρμένης ΝΔ. Κλέβετε - δεν κλέβουμε - οι κλέφτες θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη - ξεχάσατε τις δικές σας τις κλεψιές; Καλοί εναντίον κακών, ηθικολογία εναντίον πολιτικής, Κώστας εναντίον Γιώργου, ο «Βαριέμαι» εναντίον του «Δεν Κάνω», άνθρωποι που δεν τους έφερε στην κορυφή της πυραμίδας η φιλοδοξία τους και οι ικανότητές τους αλλά το κληρονομικό δίκαιο, δηλαδή το μόνο σεβαστό και πανίσχυρο δίκαιο σε κάθε τομέα της ζωής στην χώρα, ένα δίκαιο οι συνέπειες του οποίου καθρεφτίζονται π.χ. στην σημερινή ΠΑΕ Παναθηναϊκός του Τζίγγερ ή θα καθρεφτίζονται στην αυριανή ΠΑΕ Ολυμπιακός του Πέτρου Κόκκαλη. Είναι κάπως διαφορετικό το να κατακτάς (με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα) τον κόσμο από το να σου τον παραδίδουν στο πιάτο.
Στο θέμα της ιστορίας της έκτης υπήρξε μεν πραγματική διάσταση απόψεων, αλλά ήταν μια διάσταση προϋπάρχουσα, με το βιβλίο να μην είναι παρά η αφορμή, μια αφορμή μάλιστα εντελώς αναντίστοιχης επίδρασης στην αληθινή ζωή με το μέγεθος του ντόρου που προκλήθηκε και του ιερού ζήλου που επιδείχθηκε από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.
Στο θέμα του Je t' aime όμως, αφενός έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα που αφορά πολύ κόσμο και αφετέρου με ένα θέμα που -επειδή ακριβώς δεν είναι εκ των προτέρων χρωματισμένο ιδεολογικά- δίνει την ευκαιρία στον καθένα να κάνει κάτι σπάνιο, να κάτσει δηλαδή να σκεφτεί από μόνος του ποια θέση τον εκφράζει καλύτερα και πού τελικά τοποθετείται ο ίδιος.
Πριν 15 χρόνια μεσουρανούσε το άστρο του Βασίλη Λεβέντη. Έχω παρευρεθεί σε τεράστια (μεταφορικά και κυριολεκτικά) προεκλογική συγκέντρωση της Ένωσης Κεντρώων στη Χαλκοκονδύλη, που κατέληξε σε πορεία των οπαδών του προς την Ομόνοια, ομού με τους οπαδούς του ΚΚΕ, που είχαν την ίδια ημέρα και ώρα συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως. Η Πατησίων ήταν γεμάτη με το νόημα που 'χει κάτι απ' τις φωτιές, ήταν γεμάτη ανθρώπους που είχαν κόκκινες σημαίες δίπλα σε διάφορους άλλους, όπως αυτός που κρατούσε χαρτονένιο ευμεγέθες ομοίωμα του Σακίλ Ο Νιλ, με κολλημένη τη φάτσα του Λεβέντη στη θέση της φάτσας του Σακ. Όλοι αγαπούσαν τον Βασίλη, όλοι έκαναν χαβαλέ με τον Βασίλη. Όταν ο μετέπειτα Υπουργός και τότε τηλεστάρ Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε σε εκπομπή του τον Βασίλη όμως και τον ειρωνευόταν (με ειρωνεία υποτίθεται λεπτή στην πραγματικότητα όμως αφ΄υψηλού), αμέσως ο κόσμος τσίνισε, γιατί ο χαβαλές έχει τους δικούς του κώδικες. Ο Λεβέντης με τον οποίο την βρίσκαμε, έγινε ξαφνικά ο Λεβέντης που θέλαμε να υπερασπιστούμε, επειδή κάποιος τον κορόιδευε με όρους σταρ σίστεμ. Ο υπερπετυχημένος - πανέξυπνος - μπριγιαντινούχος τηλεστάρ δούλευε το αστέρι της τηλεόρασης των πρωινών ωρών. Ο χαβαλές είχε δώσει τη θέση του στον κανιβαλισμό. Άλλο να παίρνεις εσύ τηλέφωνο να πάνε πίτσα στο κανάλι 67 κι άλλο να του την προσφέρει στο κυριλάτο στούντιό του ο Πάνος.
Θεωρώ ότι η Αννίτα Πάνια δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ καλεσμένο της με τον τρόπο που αντιμετώπισε εκείνο το βράδυ ο Παναγιωτόπουλος τον Λεβέντη. Η Πάνια κατέχει τους κώδικες του χαβαλέ και δεν ξεπερνά το όριο. Από εκεί και πέρα είναι πολιτισμένο, είναι σωστό να γελάμε με τον Κατέλη ή τον Κολλημένο; Τέτοιου είδους ενστάσεις είναι σε μεγάλο βαθμό βάσιμες.
Ωστόσο, ένα κρίσιμο, κατά τη γνώμη μου, ερώτημα είναι αν ο Κατέλης θα ήταν πιο ευτυχισμένος αν δεν υπήρχε η Πάνια στη ζωή του. Μας νοιάζει η ευτυχία του Κατέλη ή απλά η αστοχία της φύσης ενοχλεί την αισθητική και την ευαισθησία μας και θέλουμε να την εξαφανίσουν από τα μάτια μας το συντομότερο δυνατόν;
Δεν λέω ότι την Πάνια την νοιάζει η ευτυχία του Κατέλη, ούτε λέω ότι κάνει κανενός είδους αντάρτικο κατά των τηλεοπτικών ηθών. Η Πάνια την εκπομπή της κάνει, τα νούμερα τηλεθέασης τη νοιάζουν και πιθανόν να μη δίνει δεκάρα για το τι θα γίνει αύριο στη ζωή του ο Κατέλης. Εκείνο που λέω είναι ότι η Πάνια, για τους δικούς της ιδιοτελείς σκοπούς, δίνει μια ευκαιρία στον Κατέλη να ζήσει πιο ενδιαφέρουσα ζωή από αυτή που θα ζούσε. Είναι τσίρκο η εκπομπή της; Είναι. Οι Κατέληδες όμως αυτού του κόσμου αν δεν πρωταγωνιστούν στο μεγάλο τηλεοπτικό τσίρκο, θα πρωταγωνιστούν σε ιδιωτικά τσίρκα, στο καφενείο ή στην πλατεία της γειτονιάς.
Ο κόσμος είναι σκληρός, αλλά ταυτόχρονα ο κόσμος είναι ειλικρινής και αληθινός. Την βρίσκει με τον Κατέλη, αλλά στο πλαίσιο του Je t' aime. Αν αύριο τον καλούσε για να γελάσει εις βάρος του ένας σημερινός Πάνος Παναγιωτόπουλος, πάλι θα ενεργοποιούνταν τα ίδια αντανακλαστικά του κόσμου, τα αντανακλαστικά προστασίας του ζαβού.
Είναι δυσάρεστο το ότι του κάθε Κατέλη δεν του κόβει.
Αν ο κάθε Κατέλης όμως είναι ευτυχισμένος μέσα στο δικό του κόσμο, τότε ίσως σε τελική ανάλυση να είναι πιο τυχερός από εμάς.
Τους Κατέληδες μπορείς να τους κρύψεις ή να μην τους κρύψεις.
Αλλά κρύβοντάς τους δεν θα πάψουν να υπάρχουν.
Μπορεί δηλαδή κανείς να διορθώσει την πολιτιστική μουτζούρα, αν και εφόσον την θεωρεί τέτοια.
Τη φυσική μουτζούρα όμως δεν μπορεί να τη διορθώσει και σίγουρα δεν μπορεί να τη διορθώσει με όλες αυτές τις πολιτικά ορθές και βαθύτατα χαζοζαρούμενες ρητορικές που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τις ρητορικές περί υπάρξεως ατόμων με «ειδικές ικανότητες» και ατόμων «που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μας».
Η φύση είναι άδικη. Ίσως ο (ηθελημένα ή αθέλητα) πιο εύστοχος τρόπος για να την εκδικηθείς που έκανε τον Κατέλη Κατέλη, να είναι να του δώσεις το δικαίωμα να στεφθεί βασιλιάς για μια νύχτα.
Εγώ δεν του το αρνούμαι αυτό το δικαίωμα, ένα δικαίωμα κάθε άλλο παρά κληρονομικό, ένα δικαίωμα βασισμένο σε μια παραξενιά του συστήματος, στη νεκρή γωνία του λάιφ στάιλ, στο τυχηρό του έρωτα και της συνεργασίας του σουξεδιάρη με την τηλεξενοδόχο των λούμπεν.
Δεν του το αρνούμαι, αναδεχόμενος τον υπαρκτό κίνδυνο να γίνομαι «πνευματώδης υποστηρικτής του κάθε νεκροθάφτη μου».

70 Comments:

At 5/22/2007 08:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τα έφτιαξες με την Πάνια ή τα έχει ακόμη με τον τρισκατάρατο ?
Κατά τα άλλα καλά το πας.
gs

 
At 5/22/2007 10:04:00 μ.μ., Blogger μια αντανάκλαση said...

Η αλήθεια,oldboy, είναι ότι προτιμώ αυτή την λογική που εκφράζεις από εκείνη που οριοθετεί αυστηρά τα δικαιώματα που μπορούν να έχουν στην προβολή και στον χαβαλέ οι "μουτζούρες" της φύσης.

Θα έστεφα ευχαρίστως βασιλιά για μια νύχτα κάθε "Κατέλη" και πολλούς άλλους που η Πάνια θα τους έκοβε γιατί δεν θα συμφωνούσαν με τους όρους που θέτει για να παίξουν το παιχνίδι της.

Όμως, ακόμη και με αυτή την λογική νιώθω ένα σφίξιμο στο στήθος, που πάντα είναι γνήσια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Νομίζω πως το πρόβλημα δεν είναι ποιός θα στεφθεί βασιλιάς αλλά σε ποιό βασίλειο θα στεφθεί.
Κι όσο με ενοχλεί το βασίλειο του Πάνου τόσο με ενοχλεί και το βασίλειο της Πάνια. Δεν ξέρω αν είναι επειδή γυαλίζουν (το ένα από μια γλοιώδη μπριγιαντίνη και το άλλο από γλοιώδη δήθεν ανεκτικότητα στο διαφορετικό) ή γιατί βρωμάνε και τα δύο από αυτό που κρύβουν από πίσω.

Δεν ξέρω. Ίσως η αληθινή δικαιοσύνη να μην είναι ένα στέμμα για πάρτη τους αλλά ένα βασίλειο πιο δίκαιο για να κάνουν τα πάρτυ τους.

 
At 5/22/2007 10:15:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

''ξεχάσατε τις δικές σας τις κλεψιές; Καλοί εναντίον κακών, ηθικολογία εναντίον πολιτικής.... etc ''
αν υπήρχε λίγη σοβαρότητα από πάνω έως κάτω, σήμερα δεν θα υπήρχε λόγος να γράφεις αυτές τις αράδες, διότι δεν θα διατύπωναν αναίσχυντα ισοζύγια μάσας. δυστυχώς, φαίνεται ότι ο πάτος δεν έχει γίνει ορατός ακόμα και η αισθητική της κυριολεκτικής ξεφτίλας στην πολιτική και κοινωνική ζωή, απασχολεί μόνο τους λίγους, ενώ αφορά τους πάντες! σχήμα οξύμωρο. το μπρος συνεχίζει με όπισθεν. άτοπο. ή μήπως να κατασταλάξουμε όλοι στο γνωστό λοβοτομημένο life-style moto ''να περνάμε καλά'', αλλά πόσο καλά, πόσο για πάρτη μας και πως άραγε; όπως όταν ο Κατέλης στήνεται στο κέντρο της πίστας, για γκρο πλαν στην κάμερα, σπρώχνοντας τους λοιπούς κατ’ ευφημισμόν αοιδούς που τον ενοχλούν εκτός πλάνου, για να ζήσει κατά μόνας τον θρίαμβο του;κατά φαντασίαν βασιλιάς της στιγμής του. it’s lonely at the top. it’s crowded at the bottom.

 
At 5/22/2007 10:46:00 μ.μ., Blogger Univers said...

Old boy, συγχαρητήρια για το post σου. Είναι αλήθεια ότι η Πάνια προσεγγίζει το θέμα της, την ανθρώπινη γραφικότητα, με λιγότερη υπεροψία από άλλους, πιο ανθρώπινα (είδα μία εκπομπή και ίσως δεν έχω αντικειμενική εικόνα της κατρακύλας).

Gasireu: Δυστυχώς η ελλαδική κοινωνία έχει υποστεί λοβοτομή διά του καταναλωτισμού και της ηδονοθηρίας. Το να "περνάμε καλά" και το "τα θέλω όλα και τα θέλω τώρα" (αυτοκίνητα, τζιπ, διακοπές στη Μύκονο και στην Αράχοβα, σκυλο- μπαρο- ελληναδικο- ξενύχτια, κινητά 3 κατ' άτομο με λογαριασμούς βαρβάτους κοκ.) είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι του παρηκμασμένου Ελλαδέξ.

 
At 5/22/2007 10:50:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Χαίρομαι που βάζεις μερικά πράγματα στη θέση τους. Ισως όλοι όσοι προβληματίζονται με τις εκπομπές της κ. Πάνια δεν είχαν την "ευκαιρία" να έχουν στο κοντινό τους περιβάλλον ένα Κατέλη, έναν αδικημένο από τη Φύση άνθρωπο δλδ, είτε εκ γενετής είτε στη πορεία της ζωής. Σε μένα έτυχαν και οι δυο περιπτώσεις και γνωρίζω πολύ καλά πώς σκέφτεται η "υγιής" κοινωνία για λογαριασμό τους. Ευτυχώς (για μένα και την αυτοεκτίμησή μου) δεν ακολούθησα τις συμβουλές του κοινωνικού περιβάλλοντος «βάλε τον κάπου να ησυχάσεις» με αντίτιμο και τη δική μου απομόνωση μαζί με τη δική τους.

..άραγε ήταν πιο απάνθρωπος ο Καιάδας;..

..σήμερα, απλώς τον σκεπάζουμε με ευφημισμούς.. αλλά.. ένα ερώτημα μόνο: Ποιος στ' αλήθεια θέλει σπίτι του ένα "Κατέλη**";..

**Κατέλης=εκ γενετής ηλίθιος (idiot) ή/και πρώην επιτυχημένος, που απέτυχε στη πορεία της ζωής (χρέη, φαλιμέντα, ασθένειες)

 
At 5/22/2007 11:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Polli skepsi gia na dikaiologiseis ti mi-skepsi.

Tha elege o arkoudos.

 
At 5/22/2007 11:44:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Παιδιά νομίζω ότι το βλέπετε από λάθος οπτική γωνία (αν μπορεί ποτέ να υπάρξει κάτι τέτοιο). Δεν ξέρω αν είναι καλό η κακό για τον Κατέλη το να εκτίθεται στο Je t'aime, ξέρω όμως σίγουρα ότι είναι κάκιστο για την κοινωνία να εκτίθεται στον Καρβέλη.

ΑΥΤΟ είναι το θέμα, νομίζω εγώ.

 
At 5/22/2007 11:47:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

ΥΓ: "Πανέξυπνος" ο Παναγιωτόπουλος; Μήπως είσθε μεθυσμένος, φίλτατε;

 
At 5/22/2007 11:53:00 μ.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 5/22/2007 11:54:00 μ.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

Σωστός, Ολδ!

Δυο μόνο καταφύγια έχουν απομείνει για τα άτομα με νοητική υστέρηση, ώστε να νιώσουν και αυτά κάπως ενταγμένα: το Je t'aime και το blogging.

Να τους τα στερήσουμε;

 
At 5/22/2007 11:55:00 μ.μ., Blogger squarelogic said...

θα συμφωνησω και γω με τη "μια αντανακλαση"για το σφιξιμο στο στηθος...

μπορει να εχεις δικιο ότι" η Πάνια, για τους δικούς της ιδιοτελείς σκοπούς, δίνει μια ευκαιρία στον Κατέλη να ζήσει πιο ενδιαφέρουσα ζωή από αυτή που θα ζούσε",αυτο ομως γινεται μπροστα στις καμερες και με στοχο τα νουμερακια της AGB και κατ'επεκταση το paycheck της Πανια.
Το "ευτελες προιον της"κολακευει τους νοικοκυραιους με τα μηχανακια που αισθανονται ανωτεροι απο τους Κατεληδες (και αρα λιγοτερο δυσαρεστημενοι με την-ενδεχομενως-α-νοητη ζωη τους,απ'οτι θα ηταν αλλιως)και ταυτοχρονα τους εθιζει στα υποπροιοντα.Μετα νομιμοποιουνται οι καναλαρχες και διευθυνταδες να οχυρωθουν πισω απ το "αυτο ζητα ο κοσμος,αυτο του προσφερουμε-ειμαστε επιχειρησεις".
Αλλα αυτες οι κεφαλες δεν ειναι μονο καναλαρχες.Ειναι και κατασκευαστες,εκδοτες,παροχοι τηλεπικοινωνιων,εχουν τους πολιτικους "τους" και εν τελει καθοριζουν την καθημερινοτητα ολων μας και την πορεια της χωρας εθιζοντας τον κοσμο στην τηλεοπτικη-εικονικη πραγματικοτητα.
Ετσι εχει γεμισει η Βουλη αθλητες,ηθοποιους και μοντελλα,που καλοι και αγιοι στο χωρο τους,αλλα σε ενα χωρο που δεν εχουν ιδεα τεινουν να επικυρωνουν τις αποφασεις και προτασεις των σκιωδων πατρωνων τους.

 
At 5/23/2007 12:24:00 π.μ., Blogger Menexenos said...

Νά 'σαι καλά Old Boy. 'Ημουν και εγώ εκείνο το βράδυ στη λαοσύναξη του Βασίλη Λεβέντη, νά 'ναι καλά και ο φίλος με το Σακιλ εκείνο το βράδυ. Γι'αυτό πιστεύω πως σε παρακολουθώ και πιστεύω πως έχεις δίκιο, το δίκό σου δίκιο. Και ο Κατέλης έχει το δικό του. "Ο κόσμος είναι σκληρός, αλλά ταυτόχρονα ο κόσμος είναι ειλικρινής και αληθινός". Η αδικία ξεκινά όταν κάποιος δεν αφήνει χώρο και στο δίκιο του άλλου, γιατί αυτός ξέρει καλύτερα, γιατί είναι πιο "έξυπνος", γιατί... Σκληρός λοιπόν ο κόσμος αλλά και δίκαιος.

 
At 5/23/2007 01:49:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Μαύρε Γάτε, το ποστ του Raresteak στο οποίο παραπέμπεις είναι πραγματικά εξαιρετικό και δεν διαφωνώ σε κανένα σημείο του. Λες στο σχόλιό σου ότι το θέμα είναι πως η κοινωνία εκτίθεται στον Καρβέλα. Μα η κοινωνία είναι εκτεθειμένη στον Καρβέλα και στην Καρβελοαισθητική δυο δεκαετίες τώρα. Τουλάχιστον στα συγκεκριμένα τραγούδια (εντός ή εκτός εισαγωγικών)υπάρχει και ένα στοιχείο χαβαλεδιάρικο - παιχνιδιάρικο που δεν υπάρχει σε όλη την σκυλοσκηνή των παραλιακών κέντρων και των νέων φερέλπιδων αστεριών του «λαϊκού» τραγουδιού.
Ακριβώς επειδή αυτή η σκουπιδοαισθητική έχει κυριαρχήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν θα συμφωνήσω και με το σχόλιο σου, Squarelogic. Όλα αυτά που σωστά περιγράφεις έχουν ήδη γίνει, έχουν ήδη συμβεί.
Όσο για το σφίξιμο στο στομάχι που λέει και η Αντανάκλαση και εσύ και πολλοί άλλοι, το δέχομαι και δεν έχω κανένα αντεπιχείρημα. Απλώς λέω ότι εν τέλει το σφίξιμο στο στομάχι το προξενεί η φύση και όχι η τηλεόραση, η τηλεόραση είναι αυτή που ένα δεδομένο σφίξιμο στο στομάχι το χρησιμοποιεί προς ίδιον όφελος μεν, χαρίζοντας όμως στους πρωταγωνιστές του το αντίδωρο μιας επιτυχίας, μιας δημοσιότητας, μιας έστω και κακώς νοούμενης αποδοχής. Και υπό αυτήν την έννοια διαφωνώ, αγαπητή Αντανάκλαση, στο ότι η Πάνια κρύβει κάτι από πίσω της. Η Πάνια δεν νομίζω πως κρύβει κάτι γιατί ούτε ηθικολόγησε ποτέ ούτε κουλτούρα πούλησε. Σκουπιδοτηλεόραση κάνει και δεν παρέστησε ποτέ την κοινωνική λειτουργό και την ψυχολόγο.

 
At 5/23/2007 05:07:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νομίζω πως οι περισσότεροι που επικρίνουν την Πάνια κρύβουν μέσα τους έναν ευγονιστή. Τα πραγματικά σκουπίδια άλλωστε δεν είναι η Πάνια, αλλά η Μπήλιω, η Δρούζα, ο Ευαγγελάτος, ο Χατζηνικολάου και γενικά το 99% των "τηλεαστέρων". Και άρρωστος δεν είναι ο Κατέλης, αλλά ο τηλεθεατής που λούζεται όλους τους παραπάνω και δεν έχει σπάσει ακόμη την τηλεόρασή του.

 
At 5/23/2007 05:18:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επίσης με τη λογική των επικριτών της Πάνια, όλο το έργο της Diane Arbus θα έπρεπε να καταστραφεί. Κι αυτή "τέρατα" εκμεταλλευόταν...

 
At 5/23/2007 06:16:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Oldboy: έχω την εντύπωση ότι τα τρία θέματα στα οποία αναφέρθηκες έχουν κοινό παρονομαστή: είναι επικερδή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στην μεν περίπτωση των ομολόγων, εντελώς κυριολεκτικά--δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί επιχειρηματολογία. Στην περίπτωση της ιστοριογραφίας του δημοτικού, με όρους πολιτικής “ορθότητας” από τη μια (“το καλοκαίρι είναι μέσα μας”, όπως έγραφε και μια παρωδία αφίσας του Συν σε εκπομπή του Καλαμούκη) έναντι δεξιών και αριστερών αντιδράσεων προς ικανοποίηση αντιστοίχων ακροατηρίων. Στην δε περίπτωση της διαπόμπευσης--μέσω κάποιας υποτιθέμενης ανεκτικότητας--διαφόρων εκμεταλλεύσιμων για “χαβαλέ”, όπως λες, μορφών διανοητικής υστέρησης, μαθαίνω ότι τα προϊόντα της κάνουν τρελλές πωλήσεις.

Συνεισφέρουμε, λοιπόν, εκόντες άκοντες, κι εμείς στο τζιράρισμα. Πώς το έλεγαν εκείνο οι Pink Floyd; Welcome my son/welcome to the machine/what did you dream?/It’s alright/We told you what to dream. . .

 
At 5/23/2007 07:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Λύκε της Στέππας, καπιταλισμό έχουμε. Το σχόλιο που μόλις έκανες ενισχύει το blogger.com και τις "τρελές πωλήσεις" του.

 
At 5/23/2007 09:42:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, old boy. Και χαίρομαι πολύ που τοποθετείς τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Επιπλέον αναρωτιέμαι: Αποενοχοποιούμαι όταν βλέπω π.χ. Μικρούτσικο, Χρουσαλά, Κους-κους, Τατιάνα, Δρούζα; Αυτά τα πρόσωπα με τα χρυσά συμβόλαια είναι λιγότερο επικίνδυνα από την Πάνια; Ή μήπως πολύ πολύ περισσότερο; Εκμεταλλεύονται λιγότερο τις ανθρώπινες αδυναμίες; Θησαυρίζουν λιγότερο ή περισσότερο υποβιβάζοντας την αισθητική και τις αξίες; Αναγορεύουν λιγότερο ή περισσότερο το λάιφ στάιλ σε θρησκεία; Πιο καλός μουσικός είναι ο Καρβέλας ή ο κάθε ένας τύπου Φοίβος που τον πλασάρουν ως ήρωα της δισκογραφίας; Οι τηλεθεατές τους και συμμετέχοντες στις εκπομπές τους είναι λιγότερο ή περισσότερο έντιμοι από τους αντίστοιχους της Πάνια; Γιατί το σφύξιμο που νιώθω όταν με κοιτάζουν κατάματα από την οθόνη οι "σοβαροί" τηλεαστέρες και οι ξελιγωμένοι για χρήμα ή δημοσιότητα φιλοξενούμενοί τους είναι πολύ μεγαλύτερο από το σφύξιμο που αισθάνομαι όταν με κοιτάζει η Πάνια και ο Κατέλης; Γιατί χαίρομαι όταν η Ματσούκα καρφώνει την Τσουκαλά "κι εσείς κα. Τσουκαλά για να μιλήσουμε για την ερωτική μου ζωή με καλέσατε;" Γιατί θα αρχίσω πραγματικά να ανησυχώ αν ο Κατέλης φύγει από την Πάνια και πάει στον Πρετεντέρη ή στην Παναγιωταρέα;

 
At 5/23/2007 10:07:00 π.μ., Blogger kerasia said...

Πολύ καλό ποστ, Ολντ Μπόι

 
At 5/23/2007 11:04:00 π.μ., Blogger Το αυγό said...

...Μα ως τέλος
Ο Ατσίγγανος ξεμάκρυνε τραβώντας
ξανά τις δυο αργοβάδιστες αρκούδες
και χάθηκε στο μούχρωμα, η καρδιά μου
με σήκωσε να ξαναπάρω πάλι
το δρόμον όπου τέλειωνε στα ρείπια
του Ιερού της ψυχής, στην Ελευσίνα.
Κ΄ η καρδιά μου, ως εβάδιζα, βογγούσε:
Θάρτει τάχα ποτέ, θα νάρτει η ώρα,
που η ψυχή της αρκούδας και του Γύφτου
κ΄ η ψυχή μου που μυημένη τηνέ κράζω
θα γιορτάσουν μαζί;»

Κι ως προχωρούσα
κ΄ εβράδιαζε, ξανάνιωσα απ΄ την ίδια
πληγή, που η μοίρα μ΄ άνοιξε, το σκότος
να μπαίνει ορμητικά μες στην καρδιά μου,
καθώς από ραγισματιάν αιφνίδια μπαίνει
το κύμα σε καράβι που ολοένα
βουλιάζει. Κι΄ όμως τέτοια ως να διψούσε
πλημμύραν η καρδιά μου, σα βυθίστη
ως να πνίγηκε ακέρια στα σκοτάδια,
σα βυθίστηκε ακέρια στα σκοτάδια,
ένα μούρμουρο απλώθη απάνωθέ μου,
ένα μούρμουρο, κ΄ έμοιαζ΄ έλεε:
«Θάρτει».
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ 1935

 
At 5/23/2007 12:19:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Θάρτει, Μάμπο, αλλά εμείς τότε δεν θα υπάρχουμε πιά.

Δείτε αν θέλετε αυτό.

 
At 5/23/2007 01:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συνυπογραφω.

Δεν νομιζω να εχω οργιστει περισσοτερο απο συνεντευξη απο την τοτε Λεβεντης- Παναγιωτοπουλος!

--
e.

 
At 5/23/2007 01:33:00 μ.μ., Blogger angeliki marinou said...

Αν ο κάθε Κατέλης όμως είναι ευτυχισμένος μέσα στο δικό του κόσμο, τότε ίσως σε τελική ανάλυση να είναι πιο τυχερός από εμάς.

Tα είπες όλα μέσα σε μια πρόταση.

 
At 5/23/2007 01:50:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Ρεντόν

το θέμα δεν είναι τί κάνει ο κάθε Κατέλης. ¨Ασε που κι αυτόν μόλις τον ξεζουμίσει το σύστημα θα τον πετάξει σαν στιμμένη λεμονόκουπα και τότε έλα να μο΄πυ πεις αν θα είναι τυχερός ή όχι. Το θέμα όμως είναι άλλο, η εςπίδραση που έχουθν όλοι αυτοί οι σκουπιδονταβατζήδες (Πάνια, ΑΚρβέλας, Φοιίβος, κλπ κλπ) στην κοινωνία που μέσα της ζούμε κι εμείς.

 
At 5/23/2007 02:13:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Old Boy -->> ένα αφιερωμα

 
At 5/23/2007 02:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

μαυρε γατε πιο επικινδυνο για την κοινωνια ειναι να υπαρχουν ατομα σαν και σενα που θεωρουν τα ατομα που πανε στην πανια "σκουπιδια"

 
At 5/23/2007 02:17:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

~~Ανώνυμε, δεν νομίζω ότι ο Γάτος θεωρεί "σκουπίδια" τους επισκέπτες της εκπομής της κ. Πάνια. Απλά, νομίζω ότι ανησυχεί για το ΜΕΤΑ την εκπομπή και έχει δίκιο, αν και σε μένα αρκεί το ότι δίνει βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους η εκπομπή της, έστω και για μια φορά μονάχα να νοιώσουν άνθρωποι και αυτοί.

 
At 5/23/2007 02:27:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

μα ολους μας στιβουν σα στιμμενες λεμονοκουπες, ειναι νομος της ζωης. γιατι η πανια να αποτελει εξαιρεση;

 
At 5/23/2007 03:17:00 μ.μ., Blogger angeliki marinou said...

Μαύρε γάτε, τις απόψεις μου τις εξέθεσα στο Σουξουμούξου, εφόσον και ο Λεξλούθορ ασχολήθηκε με το θέμα.

Εν ολίγοις, μιας και καταχρώμεθα ξένου χώρου, πιστεύω ότι οι κρίνοντες την Πάνια:

α) μπορεί να νοιώθουν "ανώτεροι" από τα "καθυστερημένα" (αν παρατηρήσετε, πάντα κάποιος που σπεύδει να υπερασπιστεί άλλους το κάνει από υπολανθάνουσα ανωτερότητα), επομένως τα κίνητρά τους δεν τα θεωρώ τα πρέποντα. Συνάδοντας με τους σπαστικούς πολιτίκαλυ κορρέκτ που ανέφερε ο ολντ μπόυ, δεν δέχομαι το χαρακτηρισμό και την κατηγορία ΑΜΕΑ και πιστεύω ότι ο καθένας αναπληρώνει κάπως αυτό που του λείπει. Δεν είναι ο οίκτος το ζητούμενο.

β) εφόσον οι ίδιοι οι σταρς είναι ευτυχείς στον κόσμο τους (οι "καθυστερημένοι" για προφανείς λόγους, οι "μη καθυστερημένοι" που είναι και το 95% των περιπτώσεων του je t' aime [ο μόνος "καθυσ΄τερημένος" είναι τελικά ο Κάτμαν) γιατί αύξησαν το εισόδημα, πήραν πίσω κάτι άδειες λαχειοπωλών κλπ κλπ, τί μας νοιάζει εμάς; Αν προσβάλλει το θέαμα την αισθητική μας, αλλάζουμε κανάλι, ειδάλλως το μόνο που μας νοιάζει (και δε μας τιμάει καθόλου αυτό) είναι η δυσφήμηση ενός επιτυχημένου τηλεοπτικού ζεύγους. Ποιός είναι ο αρμόδιος να κρίνει την ποιότητα;

 
At 5/23/2007 03:34:00 μ.μ., Blogger holidays in the sun said...

η ολη κατασταση θα ηταν ευχαριστη,αν ηταν ευχαριστη για ολους.Αλλα γελαει καλυτερα αυτος που γελαει τελευταιος.και αυτοι οι ανθρωποι αν τωρα γεμιζουν λιγο τη ζωη τους και γιατι οχι την τσεπη τους,οσο δε θα το εκαναν ποτε αλλιως,κι αυτο σημειο των καιρων ειναι και θα περασει.κι οταν τελειωσει η εποχη της αρενας,θα ναι πολυ δυσκολα για αυτους.οχι πως ο δακτυλοδεικτουμενος και ο τρελος του χωριου και ο αλαφροισκιωτος ειναι καινουργιο φαινομενο.απλα η τιβι δινει προβολη και λιγο χρημα παραπανω.το καινουργιο φαινομενο ειναι η Πανια και ο Παναγιωτοπουλος και η Σταη που γελοιοποιουν τετοιους ανθρωπους για να βγαλουν χρημα.ειναι θεμιτο να φερεσαι ετσι για να βγαλεις χρημα?ειναι θεμιτο οπως γινοταν παλιοτερα να φερεσαι ετσι για να σπασεις πλακα απλως?

ωστοσο αυτοι με θλιβουν.περισσοτερο γελαω με τον ερμαφροδιτο τυπακο που ειδα στη Λαμπιρη να δηλωνει σταρ,με τον κωστετσο και το στυλιστα που πανε τα σκυλακια τους στον ψυχιατρο,...οι αλλοι μονο θλιψη μου προκαλουν και φοβο.μπορει καμμια μερα ο σχιζοφρενης δολοφονος να φωναξει φερτε το πριονι και να πιασει ενα ηλεκτρικο στο χερι του και να κανει αυτη την κοινωνια και την πανια και τον παναγιωτοπουλο φετες...

 
At 5/23/2007 04:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

το χρημα εξορυσσει κατ ευθειαν απ τις ψυχες την πρώτη ύλη. Ο κατελης δυστυχώς μετατρέπεται σε ανοιγμενο ορυχείο πληρώνοντας πανάκριβα τη χαρά του!
Οπως οι πηγές καθαρού νερού ειναι εκμεταλεύσιμοι πόροι, άλλο τόσο ειναι εκμεταλεύσιμοι πόροι οι εσωτερικές μας φύσεις. Η μέσα "μου" φύση μπαίνει στη κατανάλωση.

Οταν βλέπουμε τον κατελη στα ΜΜΕ, δεν βλέπουμε καν τον εαυτό του. Βλέπουμε την πρωτοπορεία των νέων περιοχών εξόρυξης πρωτης ύλης.

 
At 5/23/2007 04:01:00 μ.μ., Blogger Jason said...

Στο θέμα της Πάνια διαφωνώ, τα έχουμε ξαναπεί, δεν έχει νόημα η επανάληψη.

Συμπάθα με, δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια, δεν ξέρω αν με κάλυψε κάποιος, απλώς θέλω να πω δύο πράγματα.

Έχεις δίκιο ότι αν δεν ήταν η Πάνια θα ήταν το καφενείο στην πλατεία, όμως δεν είναι το ίδιο. Εμείς στο χωριό μου είχαμε έναν τρελό και τον αγαπούσαν όλοι. Όλοι τον πείραζαν, αλλά όλοι τον αγαπούσαν.
Εδώ έχεις να κάνεις με νόμους εκμετάλλευσης και μόνο.

Και αν αυτό δεν είναι κακό από μόνο του, αν δεχτούμε ότι ζώντας σε έναν κόσμο εκμετάλλευσης θα είναι υποκρισία να χτυπάει η καμπάνα τώρα, τότε ας εστιάσουμε μόνο σε αυτό που θεωρώ εγώ πιο επικίνδυνο.

Όταν η Πάνια κάνει τον Κατέλη και τον κάθε Κατέλη να νιώθει εθνικός σταρ, εσύ λες ότι ίσως του κάνει καλό αυτό, ίσως τελικά είναι ευτυχισμένος.
Σκέψου πώς θα ζήσει ο άνθρωπος αυτός αύριο, που θα τον ξεχάσουν όλοι. Τότε που θα έχει καεί από την κατάχρηση που του γίνεται και δε θα πουλάει μία, ούτε για την Πάνια ούτε για κανένα κανάλι, ούτε και για το καφενείο στο χωριό. Τότε που θα περπατάει στο δρόμο και θα τον κυνηγάνε τα παιδιά με τα λεμονάκια. Τότε που θα πάει να πιάσει δουλειά, γιατί πλέον το ψωμί του δε θα βγαίνει τόσο εύκολα όσο αυτές τις μέρες, και κανείς δε θα τον παίρνει ούτε στην οικοδομή ούτε και στα καράβια, γιατί είναι ο Κατέλης και όλοι ξέρουν ότι είναι ζαβός.

Μελό το έκανα θα μου πεις, αλλά όχι, μελό θα το έκανα άμα σου έλεγα ότι θα δεις μια μέρα τον Κατέλη κρεμασμένο από τη ζώνη του. Μπορεί να μην κρεμαστεί, αλλά σίγουρα η ζωή δε θα είναι όμορφη για κείνον ΜΕΤΑ.

Ναι, η ζωή είναι άδικη, θα μου πεις.
Είναι, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι λυπάμαι κάθε φορά που συνειδητοποιώ ότι κάποιοι κάνουν το παν για να το επιβεβαιώσουν.

 
At 5/23/2007 05:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Να προσθέσω στην παραπομπή για τον Παναγιωτόπουλο και τον Λεβέντη την απίστευτου ύφους και ελεεινού ήθους συνέντευξη που είχε πάρει η Στάη από την Άντζελα Δημητρίου...

 
At 5/23/2007 05:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

σύντροφοι.....λάθη γίνονται δε λέω, αλλά βάλτε κανένα τόνο, σημείο στίξης. κάνετε και ένα spell check. ελληνικά μιλάμε, ας μη τα καταποντίσουμε και αυτά μαζί με τα προς συζήτηση θέματα!

 
At 5/23/2007 06:16:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Το τι θα συμβεί στους «ήρωες» του Je t' aime όταν σβήσουν τα φώτα και καταλαγιάσει ο αχός είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που συμβαίνει με όλα τα άλλα εφήμερα αστέρια, με τους πρωταγωνιστές ριαλιτοπαιχνιδιών κλπ κλπ. Δεν βλέπω ποιά είναι εδώ η διαφορά. Όπως σωστά λέει η Renton το 95% του θιάσου της Πάνια είναι «φυσιολογικοί», απλά περισσότερο γραφικοί, αντιτουριστικοί και λούμπεν απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει. Υπαρκτό πρόβλημα θα υπάρχει ας πούμε με τον Κατέλη. Αλλά όπως έχω ξαναγράψει άτομα που ζουν στον κόσμο τους είναι αρκετά πιθανό να επιστρέψουν στον κόσμο τους και να έχουν τις δικές τους άμυνες. Jason, το πιθανότερο είναι λεμονάκια να του πετούσαν και προτού βγει στην τηλεόραση. Επίσης αν πάει να πιάσει δουλειά το πρόβλημα του κάνει μπαμ και δεν χρειαζόταν η τηλεόραση να το αναδείξει.
Μαύρε Γάτε, όλα όσα γράφεις στο ποστ σου κι όσα έγραφε ο Squarelogic στο σχόλιο του είναι τετελεσμένα. Δεν παραδόθηκε σήμερα στον Καρβέλα η κοινωνία. Έχει παραδοθεί πολύ καιρό τώρα. Έχει παραδοθεί σε ένα ολόκληρο αισθητικό κύκλωμα που πουλάει επιφάνεια και μόνο επιφάνεια, ευτέλεια και μόνο ευτέλεια, λάιφστάιλ και μόνο λάιφστάιλ. Μας έχουνε γαμήσει από διακόσιες πάντες. Εδώ τουλάχιστον δεν κάνουν σουξέ κάποιες επειδή είναι μουνάρες αλλά επειδή είναι ξεδοντιάρες, μπρούτες ή αλαφροϊσκιωτες. Όπως και να το πάρεις, να έχει κάνει σουξέ ο Χρήστος Ευαγγελινός αποτελεί μια ευφρόσυνη ανατροπή της τάξης πραγμάτων. Και υποπτεύομαι ότι όλα αυτά τα μηδενικά της παραλιακής θα αναγκαστούν αυτό το καλοκαίρι να τραγουδάνε και τον σχιζοφρενή δολοφόνο με τον πριόνι ή τον Παρασκευά.
Αρκετά με τα τραγούδια της πεθαμένης καψούρας, πού είναι ο Βάγκνερ, πού είναι ο Πουτσίνι;

 
At 5/23/2007 06:28:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Έχεις δίκιο ότι αν δεν ήταν η Πάνια θα ήταν το καφενείο στην πλατεία, όμως δεν είναι το ίδιο. Εμείς στο χωριό μου είχαμε έναν τρελό και τον αγαπούσαν όλοι. Όλοι τον πείραζαν, αλλά όλοι τον αγαπούσαν.
Εδώ έχεις να κάνεις με νόμους εκμετάλλευσης και μόνο».
ΟΚ, εδώ έχεις δίκιο. Απλά λέω ότι πρόκειται πιθανότατα για κάτι με το οποίο χαίρεται και ο εκμεταλλευόμενος.

 
At 5/23/2007 06:34:00 μ.μ., Blogger costinho said...

Ωραία τα post-σοσιαλιστικά του jason, αλλά το ζήτημα που έχει θέσει ο Old Boy καλύπτει αυτή την ευαίσθητη και λίαν συναισθηματική επιχειρηματολογία: ο Κατέλης καλώς ή κακώς τα τελευταία 10 (και βάλε) χρόνια, έχει δουλειά. Τον θυμάμαι και επί εποχές Χρυσού Κουφέτου που μοίραζε για την εκπομπή διαφημιστικά στην Ομόνοια. Αν δεν υπήρχε το trash circus της Πάνια, το πιθανότερο είναι πως κανείς δεν θα τον έκρινε ικανό ούτε καν για να μοιράζει φυλλάδια.

Αδυνατώ να συμμεριστώ την όψιμη (όχι ως προς τους σκοπούς και τις προθέσεις της, αλλά ως προς το focus της) ευαισθησία κάποιων που ανησυχούν "μήπως κάποιος σε αυτή την κοινωνία δουλεύει κάποιον άλλο". Τι να πούμε λοιπόν για τον ταλαίπωρο πτυχιούχο που γαμιέται όλη μέρα στη δουλειά, δουλεύει και 10ωρο άμα λάχει (και 12ωρο, και 14ωρο...), παίρνει 3 και 60 (ακριβώς), από ασφάλιση παίρνει τ'αρχίδια μου και άμα προφέρει τις λέξεις "υπερωρίες" ή "ένσημα", μετά απλώς μετράει μέρες... Τι να πούμε για τον "κοινωνικό διάλογο" που προωθεί ο Πρετεντέρης και οι βουλευτές του, όταν μιλώντας για το πανεπιστημιακό άσυλο, αναφέρουν και την επίθεση στον Πολυζωγόπουλο (!;!;!;)... Τι να πούμε για όσους σκίζονται πραγματικά και ζορίζονται και το παλεύουν καθημερινά, αλλά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα... Ποιος δουλεύει ποιον τελικά; Μάλλον στους τυχερούς ανήκει ο αγαπητός Κάτμαν -και ενώ η μοίρα αξιωματικά του είχε απαγορεύσει τέτοιες αξιώσεις. Και μάλλον αυτός είναι που μας δουλεύει. Εμάς, ναι, που καθόμαστε σπίτι και βλέπουμε τηλεόραση, την ίδια ώρα που αυτός τραγουδάει, χορεύει και κάνει χαβαλέ. Και καλά μας κάνει.

Μπράβο ρε Old Boy. Συμφωνώ με κάθε pixel του post σου.

ΥΓ. Και χίλιες φορές Παρασκευά και Σεληνιασμένο που έχουν και πλάκα, παρά να ξέρω ότι ο Θάνος Πετρέλης βγάζει πολλά χρήματα τραγουδώντας (τραγουδώντας;;;;;;;;;;;;;;;)....

 
At 5/23/2007 07:06:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ρε συ, τον Πετρέλη διάλεξες που έχει φωνή και έχει πει και κάνα δύο καλά τραγούδια;

 
At 5/23/2007 09:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"σύντροφοι.....λάθη γίνονται δε λέω, αλλά βάλτε κανένα τόνο, σημείο στίξης. κάνετε και ένα spell check. ελληνικά μιλάμε, ας μη τα καταποντίσουμε και αυτά μαζί με τα προς συζήτηση θέματα!"

diskiliotita ?
--
e.

 
At 5/23/2007 09:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Με εσας ολους ποιος θα ασχολειται οταν σβησουν τα φωτα και το post αυτο και τα σχολια του μπουν στα older posts Μαιου;
--
e.

 
At 5/23/2007 09:55:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Για όποιον με γνωρίζει έστω και ελάχιστα, είναι νομίζω προφανές ότι λέγοντας σκουπίδια αναφερόμουν στις εκπομπές της Πάνια και στα τραγούδια του Φοίβοκαρβέλα, και ΟΧΙ σοτυς καλεσμένους της Πάνια.

Ρεντόν, δεν αποκάλεσα κανέναν καθυστερημένο, αλλά αν κάποιος είναι, θα τον αποκαλέσω, και αν κάποιος είναι ΑΜΕΑ έτσι θα τον αποκαλέσω κι εκείνον. Χωρίς απολύτως καμμιά διάθεση υπεροψίας. Ούτε όμως και μ αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Η υπερβολή στο πολιτικά ορθό με αηδιάζει.

¨οσο για τους λόγους που θέλω ν ακρεμάσω την Πάνια (και όχι τους καλεσαμένους της) στο ΔΣύνταγμα, περάστε αν θέλετε να τους δείτε στο blog μου, αν γράψω εδώ δυό τηλεγραφικά λόγια υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθώ (ξανά).

 
At 5/23/2007 10:21:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αγαπητέ σύντροφε ''e''......
έχεις δισκοιλιότητα σκέτη ή απλά με τους τόνους;
αν ισχύει το πρώτο,τα δαμάσκηνα σώζουν! μην ανησυχείς, εγώ θα σε θυμάμαι πάντα ως τον ΑΤΟΝΟ e !

a.

 
At 5/24/2007 12:36:00 π.μ., Blogger fanfarone said...

Σύμφωνοι.
Αλλά κάποιοι βγάζουν χιλιάδες ευρά στην πλάτη των κατέληδων με ιδεολογικό περιτύλιγμα αυτά που λες.

Ας μη γελιόμαστε. Ζούμε στην εποχή που οι ισχυροί ληστεύουν τους ανίσχυρους ανενδοίαστα. Απλά και ξετσίπωτα.

Όλα καλά.
Όλα καλά.
Όλα καλα λέμε...

 
At 5/24/2007 01:01:00 π.μ., Blogger squarelogic said...

Διευκρινηση

ολα αυτα που εγραψα στο μακροσκελες σχολιο μου φυσικα δεν τα αποδιδω μονο στην Πανια.Εξηγω απλα πως οδηγηθηκαμε σε τετοιου ειδους εκπομπες και μαλιστα να εχουν ικανη θεαματικοτητα.Το γενικοτερο θεμα με απασχολει και μενα για ενα ποστ και σκοπος μου ηταν να υπαινιχτω οτι σε επιπεδο κορυφης των μηντια αποτελει ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ τετοιου επιπεδου τηλεοραση για πολλους λογους.

 
At 5/24/2007 01:41:00 π.μ., Blogger Jason said...

Costinho, τα σχόλιό μου δεν είχε μέσα τίποτα το σοσιαλιστικό, δεν είναι τα πάντα σ' αυτόν τον κόσμο πολιτική. Εγώ μιλάω για τον άνθρωπο Κατέλη, όχι για το κοινωνικό φαινόμενο εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, άλλο κεφάλαιο αυτό, άσχετο. Πολύ ωραία και αυτά που λες για τον Πολυζωγόπουλο αλλά αξίσου άσχετα. Κατά τη γνώμη μου πάντα.

Old boy, η διαφορά ανάμεσα στους ήρωες της Πάνια και αυτούς της πιο γκλάμορους σόου-μπιζ είναι ότι οι τελευταίοι έχουν αρκετά πιο ανεπτυγμένη κρίση, ώστε να μπορούν, αν όχι να αποδεχθούν τη μοίρα αυτή που τους επιφυλάσσει το σταρ-σύστεμ, τουλάχιστον να την κατανοήσουν.

Απ' όπου και να το πιάσεις, στο ίδιο καταλήγουμε: Για μένα είναι απαράδεκτο να χρησιμποιείς κάποιον ο οποίος δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται.

 
At 5/24/2007 09:54:00 π.μ., Blogger Waldorf said...

Εγω το μόνο που θέλω να πω είναι οι όλα καλά με την Πάνια, την δουλειά της κάνη η γυναίκα, και την κάνει καλά. Μην ξεχνάτε οτι ο σκοπός υπαρξης της είναι το κέρδος οπότε καλά, όπως και του Παναγωτόπουλου και του Πρετεντέρη και του όλου συστήματος ΜΜΕ. Αν το δεχτούμε αυτό τότε όλα αυτά δικαιολογούνται κανονικότατα και κανείς να μη παραπονιέται, να μην βγάζει κιχ. Η δημοκρατία του καπιταλισμού μας αφήνει λίγα δικαιώματα, και συγκεκριμένα μόνω της επιλογης/ψήφου...αλλαξε κανάλι, σβήστην τελείως, νοίκιασε καμμιά ταινεία αν θες να δεις κατι ντε και καλά. Μην ψάχνουμε να βρούμε άκρη ρε παιδιά στο ηθικό ζήτημα του ρόλου των ΜΜΕ και της κοινωνικής τους διάστασης όταν ουσιαστικά σαν κοινωνία δεν μας απασχολεί. Ετσι είναι, τα ΜΜΕ είναι μπιζνα, τελεία και παύλα. Και όσο ο νομοθέτης δεν τους στοιχειοθετεί τον κοινωνικό τους ρόλο αυτά θα κάνουν αυτό που οι ιδιοκτήτες του ξέρουν καλύτερα. Θα προσπαθήσουν να βγάλουν λεφτά.

Και όπως λένε πλέον εδώ και καιρό στους χώρους του μαρκετινγκ διεθνώς this is the era of the end of the middle. Έτσι καταλαβαίνεται τι έχουμε να δούμε ακόμη.

και ένα τελεταία σχόλιο γύρω απο το " Αν ο κάθε Κατέλης όμως είναι ευτυχισμένος μέσα στο δικό του κόσμο, τότε ίσως σε τελική ανάλυση να είναι πιο τυχερός από εμάς." Μήπως τελικά είναι υπερεκτιμημένος σκοπός η ευτυχία...? γιατί αν και εσύ old boy αρχίσεις να τα αγνοείς ολα αυτά και να μην ασχολήσε με τα προβληματα γύρω σου, θα τον πετύχεις τον στόχο αυτό. Και τότε Rodia θα μπορείς να πείς old boy = idiot / ιδιώτης (που είναι και η σωστή ετυμολογία της λέξης.)

sorry για το μπλα μπλα
κ

 
At 5/24/2007 10:10:00 π.μ., Blogger Rodia said...

Ξέρεις Κώστα, μου έχει περάσει από το νου ότι μας δουλεύουν κανονικότατα, όντας συνειδητά έξω από τον κόσμο των "λογικών" -στην κοσμάρα τους, που λέμε.
Ιδιωτεύουν και την καταβρίσκουν!
:-)

 
At 5/24/2007 11:12:00 π.μ., Blogger thas said...

Το κακό (ή το καλό, όπως το δεις) μ’ αυτές τις συζητήσεις είναι ότι όλοι, λίγο πολύ, περιέχουμε και τον αντίλογο. Οπότε όσα λέμε έχουν νόημα μόνο σε σχέση με τα συμφραζόμενα. Η κατάληξη, για παράδειγμα, του old boy είναι απελευθερωτική.

Τέλος πάντων. Ας είναι καλά τα ΜΜΕ, να χουμε να συζητάμε.
Λοιπόν. Μάλλον συμφωνούμε όλοι ότι το trash και η υπόλοιπη ζώνη έχουν ανακατευτεί προ καιρού. Ότι η σοβαροφάνεια δεν μπορεί να κρύψει παρόμοιες εμπορικές προθέσεις σε άλλου τύπου εκπομπές. Αλλά και ότι η υπόλοιπη τελε-όραση δεν μπορεί να αποτελεί διαρκώς άλλοθι για κάθε νέα εκδοχή ριάλιτι.
Ας παραμερίσουμε προς το παρόν τις συγκρίσεις και τους συμψηφισμούς (ή ποιος άλλος είναι άτυχος σ’ αυτή τη ζωή) και πάμ σα κατ.

Στα επιμέρους. Λες:

Μας νοιάζει η ευτυχία του Κατέλη ή απλά η αστοχία της φύσης ενοχλεί την αισθητική και την ευαισθησία μας και θέλουμε να την εξαφανίσουν από τα μάτια μας το συντομότερο δυνατόν;

Πιστεύω πως εδώ δεν ενοχλεί (την αισθητική και την ευαισθησία μας) η αστοχία της φύσης αλλά η αστοχία της τηλεόρασης. Η μεγέθυνση δηλαδή των ανθρώπινων χαρακτηριστικών, όταν αυτά φωτίζονται και σκηνοθετούνται για εμπορικούς λόγους. Οι άνθρωποι ζουν την καθημερινότητά τους όχι μόνο με τη σκληρότητα αλλά και με την ευαισθησία που δείχνει κάθε φορά ο κόσμος. Η διαφορά της ζωής από την τιβί είναι πως η πρώτη έχει «ανοιχτή» σκηνοθεσία και απρόβλεπτη. Ο ένας σε σπρώχνει στο λεωφορείο και ο άλλος σε πιάνει για να μην πέσεις.

Οι Κατέληδες όμως αυτού του κόσμου αν δεν πρωταγωνιστούν στο μεγάλο τηλεοπτικό τσίρκο, θα πρωταγωνιστούν σε ιδιωτικά τσίρκα, στο καφενείο ή στην πλατεία της γειτονιάς.

Σύμφωνοι, αλλά, στην πλατεία του χωριού ή στο καφενείο, μπορεί κάποιος να πειράζει τον αδύναμο, να πετάει μια χοντράδα ή έστω ένα πετυχημένο καλαμπούρι και κάποιος άλλος να συμπληρώνει: άσε ρε τον άνθρωπο στην ησυχία του. Αν κάποιοι έπειθαν τον Κατέλη να παίξει τον Άμλετ ή να τραγουδήσει στο πανηγύρι, κάποιοι άλλοι θα προσπαθούσαν να τον εμποδίσουν- έτσι δεν είναι; Θα έδειχναν υπερβάλλοντα ζήλο, αν τον εμπόδιζαν; Κακώς θα το έκαναν;

Ωστόσο, ένα κρίσιμο, κατά τη γνώμη μου, ερώτημα είναι αν ο Κατέλης θα ήταν πιο ευτυχισμένος αν δεν υπήρχε η Πάνια στη ζωή του.

Θα πρέπει να σκεφτούμε αν το ερώτημα αφορά και τους εκατοντάδες ανθρώπους που πέρασαν από τα ριάλιτι και είπαν τον πόνο τους, τους χιλιάδες ευνοημένους από τα τηλεπαιχνίδια- (χρήματα, αυτοκίνητα, κουζινάκια, τοστιέρες, μπρίκια του καφέ), τους αγνοούμενους που βρέθηκαν στο τούνελ, τα άσημα κορίτσια που διακρίθηκαν στα καλλιστεία, τα χαμένα αδέρφια που σμίξανε, τα ζευγάρια που δώσανε τηλεραντεβού στα τυφλά και πήγαν ταξιδάκι και φυσικά όλους εμάς, τα εκατομμύρια, που προστατεύονται από τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο (αφού ξεσκεπάζει τους κακούς). Στη βάση κάθε τέτοιας εκπομπής υπάρχει πάντα αυτό το ζητηματάκι της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Η φύση είναι άδικη. Ίσως ο (ηθελημένα ή αθέλητα) πιο εύστοχος τρόπος για να την εκδικηθείς που έκανε τον Κατέλη Κατέλη, να είναι να του δώσεις το δικαίωμα να στεφθεί βασιλιάς για μια νύχτα.

Εδώ κάνουμε μια άτυπη παραδοχή. Ότι η ευτυχία (έστω η βασιλεία) σχετίζεται με την αναγνωρισιμότητα. Αν συνηθίζουμε να κάνουμε κριτική στο μοντέλο του φελλού που θέλει να επιπλεύσει, αν ισχυριζόμαστε ότι η εξουσία φθείρει, αν λέμε ότι κάποιος καβάλησε το καλάμι, πώς αυτά αντιστρέφονται στην περίπτωση του Κατέλη; Άραγε το κοινωνικό σύνολο επικροτεί (με την τηλεθέαση) τη δυνατότητα των αδικημένων να εκδικηθούν τη φύση όπως λες ή εκτονώνει ανώδυνα τη συμπόνοια του / ξορκίζει τις ενοχές του; Ή μήπως αντίθετα διακωμωδεί αυτήν την παρωδία επιτυχίας τους;
Τρεις ταξιτζήδες που έχω μιλήσει μέχρι τώρα αναφέρονται σ’ αυτούς τους ανθρώπους με χυδαίο τρόπο. Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι είναι αυτό είναι απλώς tv show και όχι ζωή. (Ρε ποιo show μου λες με τα ζωα / ρεμάλια / κρετίνους). Ως γνωστόν συζητάμε πάντα σ’ έναν προστατευμένο- πολιτισμένο χώρο. Πιο κει τα πράγματα αγριεύουν.

Κι ύστερα, όσοι νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτή την επιτυχία και τον σχολιασμό της (Να τος! Να τος! Ο αισθησιακός! Αισθησιακά περπατάει, αισθησιακά τραγουδάει. Το βλέπω, το βλέπω, το έχεις, είσαι αστέρι. Χειροκροτήστε τον αισθησιακό) και αντιδρούν, αυτοί λοιπόν δεν έχουν συμπόνοια;
Ας πούμε ότι κάποιος- η μάνα μας, η γιαγιά μας, ο παππούς μας- θέλει να αγοράσει χαλί / σαλονάκι / κοσμήματα δια τηλεοράσεως . (Προφανώς γιατί το θέλει, το θέλει, το θέλει πολύ). Εμείς οι υπόλοιποι, σαν κοινωνικό σύνολο που κρίνει θεσμούς και πρόσωπα (είμαστε γνωστοί αργόσχολοι) δεν θα θέλαμε να μη χάσει τα χρήματά του; Αν κάποιος δεν βλέπει το παράλογο να μένει στη γραμμή με τις ώρες ενώ κανείς άλλος δεν βρίσκει ότι η εικονιζόμενη είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν πρέπει να τον προστατέψουμε; Χωράει το «τα θελες και τα παθες» στον κατ’ εξοχήν χώρο εμπορικής δραστηριότητας, την τηλεόραση, η οποία ασκεί τεράστια γοητεία; Δεν είναι σίγουρο ότι αν εξασφάλιζες ένα πεντάλεπτο στην τιβί διαφημίζοντας το βιβλίο σου «Αποδείξεις ότι ο Θεός κατάγεται από την Κάτω Αχαΐα Πατρών» θα βρίσκονταν δεκάδες άνθρωποι να το αγοράσουν; (πολλά ερωτήματα θέτω και αποδυναμώνω την επιχειρηματολογία μου).

Φλυάρησα στο ξένο σπίτι και στο δικό μου έχω να πατήσω μέρες.

 
At 5/24/2007 12:28:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αυτό που κάνετε είναι ανάποδος ρατσισμός.
γιατί απλά είστε εντελώς μαλάκες σε φάση "να τους κλείσουμε την πόρτα?" "μην τους δώσουμε την ευκαιρία?"

κι όμως ρε παιδιά, όταν δίνεις κάτι τέτοιο, το μόνο ΣΙΓΟΥΡΟ είναι ότι τόσο απλά θα το πάρεις και πίσω. Εν ολίγοις, προτιμώ έναν άνθρωπο κακομοίρη που δεν έχει γευτεί τις γλύκες χωρίς μέτρο παρά έναν άνθρωπο πρώην κακομοίρη που τώρα έχει χάσει κάθε έλεγχο εκεί που τον έβαλαν γιατί δεν έχει συναίσθηση, και τα περνάει καλά, αλλά ΜΕΤΑ, όταν πάρει ΠΟΥΛΟ, θα τα περνάει πολύ χειρότερα από τότε που ήταν κακομοίρης θα είναι πρώην κακομοίρης και νυν κακομοίρης στον κύβο.

εκεί είναι η ένστασή μου. Ότι γαμώ την παναγία μου, άστον στη μιζέρια του, μην τον χρίζεις εν αγνοία του βασιλιά της τηλεόρασης και της ελλάδας και όταν δε θα σου φέρνει πια το παραδάκι (μαθηματικά βέβαιο στην τι βί) να τον κλωτσοπετάξεις και να τον σκουντήξεις στην πλάτη και να του πείς χάρηκα...τώρα τράβα βγάλτα ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΟς πια, πέρα μόνος σου.

 
At 5/24/2007 03:35:00 μ.μ., Blogger χλωροφύλλη said...

Και το κοινό στις κερκίδες ζητοκραυγάζει:

Μ' ΑΡΕΣΕΙ, Μ' ΑΡΕΣΕΙ!
ΤΟ ΘΕΛΩ, ΤΟ ΘΕΛΩ!

 
At 5/24/2007 06:01:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Πριν απαντήσω στα τελευταία σχόλια, να πω ότι ο Τhas έχει ένα εξαιρετικό άρθρο για το θέμα στη σημερινή Αthens Voice (http://www.athensvoice.gr/355/12514/7/7/7/showdoc.html). Τον βασικό προβληματισμό του άρθρου τον είχαμε συζητήσει διεξοδικά σε μέιλ και ήταν σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρήματα του Thas, όπως και το άρθρο των Νέων στο οποίο παραπέμπω στο ποστ, τα οποία με ώθησαν στο να γράψω το ποστ, αντιπαραθέτοντας τη δική μου οπτική γωνία.

 
At 5/24/2007 06:24:00 μ.μ., Blogger costinho said...

Να συμπληρώσω ότι εγώ εν τέλει το βλέπω από την art πλευρά του το θέμα και όχι από την ευαίσθητη πλευρά (εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ή ζώου από άνθρωπο ή ανάπηρου από αρτιμελή κλπ.). Θέλω να πω ότι προτιμώ να βλέπω Κατέλη να παίζει Σέξπυρ, παρά την Ιωάννα Παππά (φερ'ειπείν) και άλλα (συγκεκριμένα) φυντάνια στην Επίδαυρο ή σε αμφιλεγόμενες σκηνές. Τουλάχιστον είναι πιο original και αυτό, ναι, είναι κάτι που μας έχει λείψει.

Αν πρέπει καλά και σώνει να το δω με την ανθρωπιστική οπτική, σόρρυ κιόλας αλλά -στον κόσμο του θεάματος- περισσότερο δουλεύουν οι θιασάρχες τους ηθοποιούς, παρά η Πάνια τον Κατέλη. Απλά έχουμε μάθει να εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας και να εξαντλούμε την ευαισθησία μας σε εξ ορισμού (φύσει, αλλά στην περίπτωση όχι θέσει) προβληματικές καταστάσεις -οι οποίες συνήθως δεν μας αγγίζουν και εμάς πραγματικά (όπως π.χ. αγγίχουν τον άμεσα θιγόμενο). Μου φαίνεται λίγο ευαισθησία τύπου 'ταινία με Tom Hanks' (ξέρετε: ο ξεχωριστός, ο χαζός, ο ανάπηρος, ο ανήμπορος, ο ναυαγός, ο έτσι, ο περίεργος, ο ομοφυλόφιλος, ο Πόντιος κ.ο.κ.) και καταλήγει να γίνεται αναγκαστικά μελό και λίαν σύνθετο το ζήτημα -την ίδια στιγμή που οι Κατέληδες βιώνουν στην όλη διαδικασία με απλότητα και χαρά.

Προς Old Boy:
αν ξανακάνεις τέτοιο σχόλιο για τον Πετρέλη, θα απαιτήσω από την blogger.com να βάλει ειδικές ρήτρες στο blog σου, τσ τσ τσ... :)

Και linkάροντας επίκαιρα τη συζήτηση με παλιότερο post σου, τι να πούμε τώρα που ο κόσμος του θεάματος (και η ΝΕΤ) θα πετάξουν σαν στιμμένη λεμονόκουπα τον μεγάλο Τάκη Γκώνια και δεν θα απολαμβάνει πλέον ούτε το φιλοθεάμον κοινό (και μαζί τους και ο Κακά και ο Κριστάν Ρονάλντο και ίσως και ο Ροναλντίνιο) τις βαθυστόχαστες αναλύσεις του ούτε εκείνος τη δόξα και την αίγλη των μεγάλων σαλονιών... Θα επιστρέψει άραγε στην κακομοιριά που τον έδερνε πριν τον ανακαλύψει το ποδοσφαιρικό Je t'aime του κρατικού καναλιού ή θα τον εντάξει (όπως του αξίζει άλλωστε) η Αννίτα στο original Je t'aime, δίνοντας στη διάρκεια της φήμης του μια παράταση μέχρι τον Ιούνιο???

 
At 5/24/2007 06:25:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

M13, εσύ τον προτιμάς έτσι όπως λες τον άνθρωπο αυτό, το θέμα όμως είναι τι προτιμάει ο ίδιος.
Τhas, λες :«Πιστεύω πως εδώ δεν ενοχλεί (την αισθητική και την ευαισθησία μας) η αστοχία της φύσης αλλά η αστοχία της τηλεόρασης. Η μεγέθυνση δηλαδή των ανθρώπινων χαρακτηριστικών, όταν αυτά φωτίζονται και σκηνοθετούνται για εμπορικούς λόγους. Οι άνθρωποι ζουν την καθημερινότητά τους όχι μόνο με τη σκληρότητα αλλά και με την ευαισθησία που δείχνει κάθε φορά ο κόσμος».
Με βοηθάς να εκφράσω καλύτερα αυτό που είχα στο νου μιλώντας για το παράδειγμα Λεβέντη. Πιστεύω ότι ο χαβαλές προς τον Λεβέντη και η επιτυχία των τύπων του Je t' aime, δεν αποκλείει αλλά σε μεγάλο βαθμό εμπεριέχει και την ευαισθησία. Δεν είναι μια πολιτικά ορθή ευαισθησία, δεν είναι μια ευαισθησία του τύπου «να τον αντιμετωπίζετε σαν να μην έχει κανένα πρόβλημα», είναι μια ευαισθησία που αποδέχεται το πρόβλημα του άλλου και με δεδομένο το πρόβλημα αυτό, «αφήνει τον τρελό στην τρέλα του» όπου πιθανότατα περνάει καλύτερα. Ταυτόχρονα γελάει βέβαια μαζί του. Σκληρό αλλά αληθές. Αλλά μήπως τελικά είναι καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις το γέλιο από το κλάμα ή τη σιωπή;
Λες ακόμα: «Αν κάποιοι έπειθαν τον Κατέλη να παίξει τον Άμλετ ή να τραγουδήσει στο πανηγύρι, κάποιοι άλλοι θα προσπαθούσαν να τον εμποδίσουν- έτσι δεν είναι; Θα έδειχναν υπερβάλλοντα ζήλο, αν τον εμπόδιζαν; Κακώς θα το έκαναν;»
θα το έκαναν καλοπροαίρετα. Αν θα έκαναν καλώς ή κακώς εξαρτάται νομίζω από κάθε επιμέρους περίπτωση. Αν ο Κατέλης ένιωθε Άμλετ ή ένιωθε σταρ, ναι είναι κάπως βάρβαρο να γελούσαμε εις βάρος του, αλλά ο Κατέλης υπάρχει και ίσως να προτιμούσε να τραγουδά στο πανηγύρι από κάτι άλλο. Με τι όρους θα τον αποδεχθείς και θα τον προσεγγίσεις; Τι είναι προτιμότερο για τον ίδιο;
Λες επίσης: «Στη βάση κάθε τέτοιας εκπομπής υπάρχει πάντα αυτό το ζητηματάκι της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο».
Δεν διαφωνώ. Ο τρόπος που προσεγγίζω κι εγώ και οι περισσότεροι από όσους υποστηρίζουν το Je t' aime, δεν νομίζω ότι γίνεται υπό το πρίσμα της γενικότερης αποδοχής του τηλεοπτικού πολιτισμού, αλλά αντίθετα υπό το πρίσμα της γενικότερης απόρριψης. Κάθε επαινετικός λόγος προς το Je t΄aime δεν νομίζω ότι εξετάζει την εκπομπή αυτοτελώς αλλά σε σύγκριση με το τηλεοπτικό πολιτιστικό προϊόν
των τελευταίων δεκαετιών. Η διαφορά των απόψεων εν τέλει βρίσκεται στο αν το Je t' aime είναι ένα ακόμη βήμα προς τα κάτω (όπως υποστηρίζει η μία πλευρά) ή αν αποτελεί ένα υποπροϊόν που ωστόσο ,συγκρινόμενο με το κυρίαρχο σοβαροφανές γκλαμουράτο τίποτα, λειτουργεί εκ των πραγμάτων σε ένα βαθμό ανατρεπτικά.
Και αυτή η τελική παρατήρηση απαντάει νομίζω και στο τελευταίο σου ερώτημα, αλλά και στο σχόλιο του Κώστα λίγο παραπάνω.

 
At 5/24/2007 08:15:00 μ.μ., Blogger thas said...

Σ' ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή, ω φίλε, σύντροφε, συναγωνιστά!
Προσωπικά δεν έχω αμφιβολία ότι κι εσύ όπως και η Ροδιά που κάνει μια βιωματική και ζεστή προσέγγιση του ζητήματος ή ο Άρης Δαβαράκης παλιότερα, κρίνετε την εκπομπή συγκριτικά εστιάζοντας περισσότερο στην ενδεχόμενη θετική λειτουργία της μέσα στο τελειωμένο τοπίο. Η δική μου άποψη είναι πως τέτοια στοιχήματα- αν υποθέσουμε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόθεση από τη μεριά των συντελεστών της εκπομπής- δεν τα κερδίζει κανείς στην τηλεόραση. Δεν τίθεται θέμα άλωσης του συστήματος εκ των ένδον.
Αλλά και ασυνείδητα να λειτουργεί έτσι το πράγμα, τι σημασία έχει; Είναι καλύτερος ο Κατέλης από τον Πετρέλη; Εννοείται. Αλλά για ποιον; Για όσους φυσικά δεν είχαν ανάγκη να δουν τον Κατέλη για να κρίνουν τη λαϊκή πίστα. Οι μεν επιβεβαιώνουν τις αρχικές κρίσεις τους και οι δε (οι καταναλωτές του όλου πακέτου) συνεχίζουν να καταναλώνουν τον υπέροχο αστραφτερό κόσμο. Όπως κάνουμε κι εμείς άλλωστε. Γι’ αυτό επιμένω να εστιάσουμε στο ηθικό μέρος το οποίο έχει μια αυτονομία. Και σ’ αυτό υπάρχει η πρώτη αντίδραση ενός μέσου ανθρώπου όπως η μάνα μου (και χιλιάδων άλλων): «Τους λυπάμαι όλους αυτούς τους ανθρώπους που τους τραβολογάνε στην τηλεόραση». (Υπάρχει δηλ και η γνώση ότι δεν γίνονται όλα αυτοβούλως).
Παραλλαγές αυτής της διατύπωσης νομίζω πως συζητάμε. Όσο για την εναλλακτικότητα του όλου θεάματος, θα είναι παρελθόν σε δυο μήνες. (Αν ισχύει κι αυτό που λέει κάπου ο Άρ.Δ. ότι θα εμφανίζονται όλοι μαζί σε παραλιακό κέντρο…forget it.) Όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε εμείς και η καλή μας η τιβί. No problem. Πάμε γι’ άλλα.

(Και το ΕΣΡ με τον καταγγελτικό ηθικίκστικο τρόπο που θα αποφασίσει, χειρότερα θα κάνει τα πράγματα)

 
At 5/24/2007 08:17:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Oφείλω πάντως να ομολογήσω πως ενώ η μία πλευρά των απόψεων εκκινεί από μια στέρεα ιδεολογική βάση, όσα γράφω εκκινούν από μια βάση πολύ περισσότερο διαισθητική. Δηλαδή εισπράττω ότι η Πάνια δεν τους περιγελά και με βάση αυτή την εντύπωση γράφω ό,τι γράφω.
Τέλος πάντων, θα ζήσω με τις αμφιβολίες μου και όπως λέει κι ο Thas «όλοι, λίγο πολύ, περιέχουμε και τον αντίλογο».
Αυτό ξαναδιαβάζοντας το σχόλιό του φτάνει σε βαθμό σχιζοφρένειας, καθώς τα όσα λέει δεν μου φαίνονται ξένα ή απόψεις που δεν θα μπορούσα να έχω υποστηρίξει (εντάξει, όχι τόσο καλογραμμένα και με τόση διαύγεια) :)
Εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε στην απαξίωση του τηλεοπτικού και του λαιφστάιλ πολιτισμού και όπως λέω και παραπάνω η διαφωνία επικεντρώνεται στον ρόλο που διαδραματίζει εντός του πολιτισμικού αυτού πλαισίου το φαινόμενο Je t' aime.
Τέλος, ο Οld Boy από το διαδίκτυο αφιερώνει στον Costinho το «Κόκκινο, δεν ήταν κόκκινο, είχε το χρώμα του ουρανού» και κάτι που δεν θυμάμαι ενός παιδιού ή ενός τρελού.

 
At 5/24/2007 08:29:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Eπειδή τα γράφαμε ταυτόχρονα, εννοώ όσα αναφέρει στο σχόλιο των 11:12. Για το τελευταίο σχόλιο μπαίνω στον πειρασμό να απαντήσω πάλι ότι δεν πιστεύω ότι τραβολογάει κανέναν η Πάνια, ότι σαφώς δεν θεωρώ πως υπάρχει πρόθεση κανενός τηλεοπτικού αντάρτικου (εκτός ίσως από ένα προσωπικό στοίχημα του Καρβέλα, που και πάλι όμως απλά είχε χάσει την πρωτοκαθεδρία στο δικό του πολιτισμικό γήπεδο) και το ότι η εναλλακτικότητα δεν θα αποτελέσει επανάσταση και ριζική ανατροπή των πραγμάτων είναι βέβαιο, αλλά εμένα μου αρκεί που τόσα και τόσα σκυλοφυντάνια θα τραγουδούν στα κέντρα όλης της χώρας τον Παρασκευά και μπορεί να στραβώνουν κι όλας γιατί θα θεωρούν ότι κάνουν κάτι αναξιοπρεπές. Χα χα χα.

 
At 5/24/2007 09:02:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

''Αν κάποιοι έπειθαν τον Κατέλη να παίξει τον Άμλετ, κάποιοι άλλοι θα προσπαθούσαν να τον εμποδίσουν- έτσι δεν είναι;''
είναι ωραίο να πιστεύουμε στην ορθή αντίληψη των ανθρώπων. είναι ωραίο να πιστεύουμε ότι ναι, έχουν ανθρωπιά κάποιοι και την έχουν τουλάχιστον αρκετοί. στο ερώτημα όμως ''έτσι δεν είναι;'', είναι πιθανόν η πράξη να λέει πια, όχι!
μπορεί και όχι! απαισιοδοξία; ναι.

 
At 5/24/2007 09:12:00 μ.μ., Blogger thas said...

old boy: Καλός ο βας, αλλά η κομματάρα είναι η φανκουλιά σις κεμπάπ κεμπάπ-ντονέρ!

gasireu: δεν το πιστεύω, δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αιδιοδοξία; Ναι.

 
At 5/24/2007 09:15:00 μ.μ., Blogger thas said...

αιδιοδοξία. Μάλιστα. Τον Φρόυντ γρήγορα.

 
At 5/24/2007 10:02:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

ειλικρινά ελπίζω να έχετε δίκιο!
freudian slip κανονικό....όχι σαν του Γιωργάκη! :)
αστειολογώντας, σε ενδιαφέρον mood σας βρίσκω διαβάζοντας old boy!

 
At 5/25/2007 06:38:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aιδιοδοξία!
Νομίζω ότι ο λόγος για τον οποίο έφτιαξα το μπλογκ ήταν αυτή ακριβώς η στιγμή, η γέννηση αυτής ακριβώς της λέξης.

 
At 5/30/2007 12:26:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Oφείλω πάντως να ομολογήσω πως ενώ η μία πλευρά των απόψεων εκκινεί από μια στέρεα ιδεολογική βάση, όσα γράφω εκκινούν από μια βάση πολύ περισσότερο διαισθητική. Δηλαδή εισπράττω ότι η Πάνια δεν τους περιγελά και με βάση αυτή την εντύπωση γράφω ό,τι γράφω."

συμφωνώ, επαυξάνω και συμπληρώνω:

"κι' έσταζε, έτσι όπως έσταζε"...

Πρώην blogger

 
At 5/30/2007 11:47:00 π.μ., Blogger Nefestoras said...

Αλλιώς βλέπουμε τον κόσμο αγαπητέ old boy. Ακόμα και στα ομόλογα δεν συμφωνούμε. Επιθυμώ να τους δω όλους μέσα, να εκτίσουν ολόκληρες τις ποινές για τα κακουργήματα τους, χωρίς ανήκεστο βλάβη και λοιπές δικονομικές και δικηγορικές διαφυγές. Μόνο αυτό μου αρκεί. Είμαι και μοχθηρός σαν τους προγόνους μου βλέπεις, άστα να πάνε.
·
Ευτυχώς που έχεις καλή παρέα και σου αντιστέκεται. Αυτός που φαίνεται να ξεφεύγει, είναι ο λύκος της στέπας, που σαν αγρίμι, δεν τον πείθουν οι δολιευμένες κοινωνίες μας. Τον συνάντησα και στο ManifestoGR για το θέμα του Γ. Δλαστίκ. Εκεί να δείτε τι γίνεται. Διθυράμβους για την εκπομπή της Πάνια. Δεν πιστεύει κανείς αυτά που διαβάζει. Αλλά και ο γάτος σαν γάτος που είναι, τρέχει διαρκώς να γλιτώσει από την ΄΄πειθώ΄΄ σας. Όλο πίσω σας βρίσκεται. Το ίδιο και ο Thas και η αντανάκλαση και άλλοι. Ευτυχώς!
·
Ψυχοπονιάρης φαίνεσαι τώρα που σε γνωρίζω. Κάθε καλοστημένη πράξη των θυτών την εκλαμβάνεις ως φιλευσπλαχνία. Αρπάζεις την ευκαιρία και τους ξεπλένεις έξυπνα. Θέλεις οι άνθρωποι να είναι καλοί σαν και εσένα και κάνεις ότι μπορείς για να συχωρεθούν και να πάνε στον παράδεισο και αυτοί. Μου θυμίζεις την πρέσβειρα καλής θελήσεως, που μέσα από τις αγαθοεργίες στο χαμόγελο του παιδιού, προσπαθεί να αθωώσει τον άνδρα της.
Δεν είσαι ο μόνος εξ άλλου. Όλοι οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι ξεπλένουν μπρος τα μάτια μας δεκαετίες τώρα, τον Μητσοτάκη για παράδειγμα (και όχι μόνο) και αυτός δεν ξεπλένεται. Φαντάσου!
Ο Τριανταφυλλόπουλος ξεπλένει ένα χρόνο τώρα τον Μαντούβαλο και πάλι και αυτός δεν ξεπλένεται. Το ίδιο και οι περισσότεροι ύποπτοι τύποι που κουβαλάει εκεί μέσα. Μας πρόσφερε και αυτός πέντε αλήθειες με το αζημίωτο, με αντάλλαγμα να δεχτούμε την εντιμότητα και αθωότητα των φίλων του.
Θυμάσαι αυτόν τον ανεκδιήγητο ποινικολόγο της κεντρικής επιτροπής του πασόκ που πρόσφατα μας έλεγε ένα βράδυ, ότι ο γιατρός που έπιασε η κάμερα με φακελάκι και προσημειωμένα, δεν ΄΄νομίζει΄΄ ότι ήταν φακελάκι γιατί είχε κάνει λέει πριν την εγχείρηση και μόνο μετά πήρε τα λεφτά. Να τον χαίρονται.
·
Ξέρεις old boy τι έλεγε ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου και σύζυγος της Μαίρης Αρώνη, ο Kωστής ο Μηχαηλίδης ο μακαρίτης; προσέχετε γιατί στην σκηνή και στον φακό δεν κρύβεται τίποτα απολύτως. Ούτε ο καλός ούτε ο κακός. Το ίδιο και στα γραφτά προσθέτω. Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανένα. Για άλλους λόγους γίνεται η αυτοεξαπάτηση των ψηφοφόρων.
Η τηλεόραση έχει γίνει σύνχρονη κολυμπήθρα του Σηλωάμ, πλυντήριο βρώμικων
τύπων. Εκεί τρέχουν όλοι να σωθούν. Εκεί ιδρώνουν όλοι να μας εξαπατήσουν.
Εκεί είναι όλοι ύποπτοι. Εσύ αυτό πρέπει να καταλάβεις. Βουτηγμένοι στην χειραγώγηση των πολιτών πάνω από τον λαιμό. Δράστες και συνένοχοι σε κάθε είδους κακούργημα ψυχής και πνεύματος. Εκεί τα λεφτά που παίρνουν όλοι είναι βρώμικα. Εκεί ξεπλένονται όλες οι κομπίνες, όλες οι λαμογιές. Εκτός από υπερελάχιστες περιπτώσεις κάποιων ανθρώπων που απειλούνται από τον υπόκοσμο και την εξουσία και πάνε να σώσουν τη ζωή τους.
Και κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπως του Παντελή του Σαββίδη που προσπαθούν.
Μην επιμείνεις λοιπόν, το κατάλαβα πολύ καλά το θέμα. Το διάβασα δυο φορές μαζί με τα 62 σχόλια. (συνεχίζω το απόγευμα)

 
At 5/30/2007 05:21:00 μ.μ., Blogger Nefestoras said...

Επί πλέον αναγάγεις σβέλτα, χωρίς να πάρει είδηση κανείς, μέσα στην γενική θολούρα και την πρωτοφανή ιστορικά κρίση της νεοελληνικής κοινωνίας, σε πρωτεύον θέμα ένα τριτεύον τον Κατέλη, ενώ το πρωτεύον την Πάνια, το βάζεις μακριά από το κοινωνικό βεληνεκές. Αντιμεταθέτεις τα βάρη και την ουσία. Δεν παραλείπεις δε σαν έξυπνος δημοσιολόγος, να έχεις καλύψει τα νώτα σου με μια θολή και αοριστόλογη κριτική της παρουσιάστριας. Και εμείς οι άλλοι που τσιστιριζόμαστε από την ανελέητη αυτή κατάσταση της τηλεόρασης, είμαστε αφελείς και δεν καταλαβαίνουμε τίποτα από όλα αυτά. Μπράβο σου! Κατά τα άλλα σαν να ακούω τον Κουναλάκη και τους Μπίστηδες να λένε ΄΄έχω δικαίωμα να πω την άποψή μου΄΄ λες και τους το στέρησε κανείς. Όλο αυτοί μιλάνε. Κριτική κάνουμε μόνο.
·
Και μην πει κανείς εκείνο το ανόητο και βολευτικό που λένε οι δημοσιογράφοι
΄΄αν δεν σου αρέσει άλλαξε κανάλι ή κλειστή΄΄, γιατί τα ερτζιανά είναι δικά μας. Να το καταλάβουν βαθιά αυτό. Είναι παράνομοι, είναι θρασείς κλεπταποδόχοι. Τα ερτζιανά είναι το σπίτι μας. Είναι ο αέρας που αναπνέουμε. Ο εθνικός μας αέρας. Αυτό αποσιωπούν συγχορδιακά όλοι από το τηλεοπτικό πραξικόπημα της ιδιωτικής τηλεόρασης του 1989. Δεν τους τα έδωσε κανείς. Τα άρπαξαν, τα καταχρώνται, τα καρπούνται, τα διαπλέκονται και τα χρησιμοποιούν οι υποκοσμικοί με τις συντεχνίες που ταΐζουν και τα σινάφια τους, με τα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και τα υψηλότερα δυνατά κέρδη.
·
Και με 450-550 ευρώ το μήνα σύνταξη ή μισθό, αγαπητέ φιλαράκο, ο άλλος ο φουκαράς, ο πατέρας μας δηλαδή, δεν μπορεί να κλείσει την τηλεόραση. Αυτό κατάλάβέ το. Αυτή είναι η πραγματικότητα που εγώ καθημερινά αντιλαμβάνομαι. Χώρια αν συνυπολογίσω το αισθητικό έγκλημα που ακατάπαυστα διενεργείται στις συνειδήσεις των συμπολιτών μου και στο πολιτισμικό μας φορτίο. Γιατί ο έμπορος καιροφυλακτεί να τον ξεσκίσει μόλις ξεμυτίσει από την πόρτα του για ένα σουβλάκι. Συνεννοούμαστε και με τους υπόλοιπους στα άλλα blog;
Ούτε εκείνο το ελάχιστο συγκριτικό που λένε΄΄ και στις άλλες τηλεοράσεις έξω το ίδιο κάνουν΄΄. Θλιβεροί ακόλαστοι αναρριχητικοί πίθηκοι….
·
Πιο συγκεκριμένα. Το μακρινό απότοκο- αποτέλεσμα που γεννιέται τυχαία ως συγκίνηση, το ότι δηλαδή ο συμπαθέστατος Κατέλης έζησε και αυτός μια στάλα δημοσιότητας ΄΄που δεν θα ζούσε αν δεν ήταν οι Πάνιες ή οι Μικρούτσικοι΄΄, το εκθειάζεις και από πάνω, ως δυνατότητα που του έδωσε η Πάνια! παίζοντάς μας όπως νομίζεις, ότι για τον Κατέλη ενδιαφέρεσαι μόνο.
Όμως αθέατα με κρυμμένα τα αίτια που το γενούν, το χνώτο του τέρατος για κέρδος και περισσότερη προσωπική εξαθλίωση, είναι παρόν. Μη μιλάς για αθωότητες εκεί.
Αν λίγο είχες ζήσει αυτούς τους χώρους θα ήξερες. Όπου όλα μα όλα φαίνονται και παίζονται στην προετοιμασία και στις πρόβες στο στούντιο πριν ανοίξουν οι κάμερες. Εκεί είναι όλη η αλήθεια. Εκεί δεν υπάρχει χώρος για αθωότητες και μη θύτες. Τέτοια ειλικρινή και μοχθημένα θεάματα θα βρεις μόνο και πολύ δύσκολα και εκεί, στο πολύ καλό θέατρο ή στα γυρίσματα κάποιων ταινιών για το φεστιβάλ στης Θεσσαλονίκης.
Η ανεκτικότητα και το φανερό ή διαμεσολαβημένο κανάκεμα της Πάνια ή των Μικρούτσικων, είναι δικό σας όντως βαθύ πρόβλημα και δεν αφορά την ελεύθερη σκέψη και τις αναζητήσεις της. Λύστε το. (το βράδυ το υπόλοιπο)

 
At 5/30/2007 06:33:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Vefestora, όταν γράψεις το υπόλοιπο, γράψε σε παρακαλώ αν τελικά μου αποδίδεις απλώς διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων ή πρόθεση ξεπλύματος, παρόμοια με αυτή των δημοσιογράφων για τον Μητσοτάκη ή τον Μαντούβαλο.
Επίσης, γράφω δυο χρόνια τώρα, αν θες μπορείς να διαβάσεις δειγματοληπτικά για να δεις τι πρεσβεύω και τι απορρίπτω.

 
At 5/30/2007 10:02:00 μ.μ., Blogger Nefestoras said...

Τέλος αυτό που δεν είδα πουθενά στα blog να αντιλαμβάνονται, είναι ότι ο πράγματι προβληματικός είναι η Πάνια και όχι ο Κατέλης. Αυτό τους διέφυγε ολωσδιόλου. Μιλώντας μάλιστα με απλούς όρους φυσιολογίας της συμπεριφοράς, φυσιολογίας της ψυχολογίας και φυσιολογίας μιας στοιχειώδους ανθρώπινης σκέψης. Το αυτονόητο δηλαδή. Ρωτάω, αυτά που κάνει η Πάνια είναι αυτονόητα; είναι φυσιολογικά; Και τότε γιατί όλη αυτή η αντίδραση του κόσμου; αντιδρούν στο αυτονόητο; Θα τρελαθείτε από την στρέβλωση.
Για δείτε το τώρα με αυτή την ξεχασμένη ματιά. Ποιος αρνείται την φύση του, την ελογικότητά του, την νοημοσύνη του και συνχρόνως αρνείται και την δικιά μας, η πρώτη ή ο δεύτερος.
·
Αυτό που δεν μπορούν οι σημερινοί άνθρωποι να καταλάβουν στοιχειωδώς γιατί είναι οι ίδιοι το αποτέλεσμα μιάς απίστευτης αποξένωσης βαθιάς μέσα στον χρόνο, από τον ίδιο τον εαυτό τους, είναι η αθωότητα του Κατέλη. Η αθωότητα που ήταν η φυσιολογικότητα του ανθρώπου. Τώρα αποκλεισμένος και παντελώς αβοήθητος μέσα στη ζωή κάνει ότι του προσφέρουν να επιβιώσει. Οι πονηροί, οι έξυπνοι, οι αλλοτριωμένοι στο έπακρο, οι μαγκίτες, οι καπάτσοι,τα τσακάλια της τηλεόρασης και της ζωής, τον εκλαμβάνουν ως νούμερο και τον χρησιμοποιούν, ως νοητικά υστερημένο, παντελώς ανίκανοι πλέον να αντιληφθούν την χαμένη τους αθωότητα στο πρόσωπό του. Και όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν άλλοι πραγματικά νοητικά καθυστερημένοι, που κι αυτούς ακόμα περισσότερο τους χρησιμοποιούν οι τσιρκαδόροι μπίζνεσμαν της τηλεόρασης.
Σε ότι με αφορά να ξέρεις, ότι με τον Κατέλη έκανα παρέα, πίναμε και ένα ούζο μαζί. Με ευχαρίστηση και όχι με αγαθοεργία. Με την παρουσιάστρια όμως, έφευγα μακριά και φοβισμένος μη μου συμβεί τίποτα κακό. Το ίδιο και με τους συναδέλφους της. Για αυτό δεν ζυγώνω.
Όσο για τον ίδιο old boy δεν ξέρω τι θα προτιμούσε, ένα ασφαλές μεροκάματο με τα ένσημά του και την ιατρική του κάλυψη ή αυτό που κάνει στην Πάνια. Εσύ τι λες, ξέρεις;
·
Ο χώρος και ο χρόνος που σου χρησιμοποίησα, είναι ήδη πάρα πολύ-πολύ αρκετός. Με κατανοείς πιστεύω. Αν σε ενδιαφέρει για πληρέστερες απόψεις, δες τα σχετικά με το θέμα κείμενα 28/3/07, 9/4/07, 15 και 23/5/07.
Υ.Γ
Η Σωκρατική επιλογή στο ύφος του λόγου μου, δηλαδή η σκωπτική γραφή που επιλέγω, δεν σημαίνει σον και καλά ότι σε απαξιώνω ή οτιδήποτε άλλο υποτιμητικό για την προσπάθειά σου στο blog. Νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι. Είναι όμως δημόσιος διάλογος και δεν δικαιούμαστε να χαϊδεύουμε ο ένας τον άλλο. Ούτε να λέμε ΄΄έλα Γιώργο μου, έλα Νίκο μου ή ο κάλός συνάδελφος΄΄ όπως στα δελτία ειδήσεων και τις συζητήσεις. Αλλά να είμαστε κριτικοί και οξείς όπως διψάει και απαιτεί η ταραγμένη εποχή μας, χωρίς ευγένειες και φιλοφρονήσεις.

ΥΓ.2
Μόλις ετοιμαζόμουν να στείλω το τρίτο μέρος και διάβασα το σχόλιό σου.
Δεν σε αδικώ. Για παράδειγμα το ΄΄βαρώντας μύγες΄΄ με ξάφνιασε και το θεωρώ ένα από τα καλλίτερα και σημαντικά μικρά κείμενα που έχω διαβάσει. Έξοχο μικρό λογοτέχνημα, ικανό να σταθεί οπουδήποτε συγκριτικά.
Αλλά για αυτό γράφω σε σένα old boy, που αλλού να τα πω, στα διπλανά ή στα παραδιπλανά blog. Εκεί παίζουν δεν έχουν αγκούσα μέσα τους.

 
At 5/31/2007 03:21:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την οξύτητα ή την σκωπτικότητα. Δεν έχω επίσης κανένα πρόβλημα με την κριτική στα όσα γράφω. Γι' αυτό ακριβώς ρώτησα, για να διευκρινίσω αν είναι κριτική μόνο ως προς το περιεχόμενο των όσων γράφω ή και ως προς τις προθέσεις μου.

 
At 5/31/2007 05:19:00 μ.μ., Blogger Nefestoras said...

Διάβασα και το δεύτερο σχόλιό σου. Δεν έχει άλλο σημασία αυτό που ρωτάς.
Η παρέμβασή που έκανα ήταν δική μου ανάγκη και υποχρέωση στον δημόσιο κοινωνικό διάλογο, για ένα θέμα που κατακαίει. Το ιδιωτικό περαιτέρω (των προθέσεων), δεν νομίζω ότι αφορά τον κοινό προβληματισμό παρά ως λάθος μόνο, που οδηγεί και γαργαλίζει την αδηφάγα κουτσομπολίστικη διάθεση των blogs. Αν πάντως επιμείνεις θα σου δώσω το e-mail και στην συνέχεια τα λέμε. Γεια.

Νεφέστορας

 
At 5/31/2007 06:41:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν εκφράστηκα καλά στο προηγούμενο σχόλιο. Εννοούσα ότι με κάλυψε η απάντησή σου. Σε κάθε περίπτωση τα σχόλια σου είναι ιδιαίτερα εμπεριστατωμένα και χαίρομαι που τα έκανες.

 
At 6/02/2007 03:33:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι...
Δείτε πως ο Βασίλης Λεβέντης γύρισε μπούμερανγκ στον Πάνο Παναγιωτόπουλο την εκπομπή του...σε δύο μερη
http://video.google.com/videoplay?docid=1319325779632722215
http://video.google.com/videoplay?docid=-6547221916646012446

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home