Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007

Ή Ταν Ή Κουρδιστάν

(Προαιώνιος εχθρός του Γένους, σε κατάσταση αρνητικού παροξυσμού. Τότε που σκίζαμε)
(Προαιώνιοι εχθροί του Γένους -κι ένας Βραζιλιάνος δώρο- σε κατάσταση θετικού παροξυσμού. Τώρα που μας σκίζουν)
Από κάτι τέτοια καταλαβαίνεις ότι μεγαλώνεις· τη στιγμή ακριβώς που ελέγχεσαι για ανωριμότητα και άρνηση αποδοχής της ηλικίας σου, η ηλικία σου έρχεται και σου επιβάλλει την παρουσία της πλαγίως. Γιατί ακόμα κι αν δεν ενεργείς σύμφωνα με τα χρόνια που δείχνει το καντράν, βλέπεις πια βάσει των χρόνων που δείχνει το καντράν.
Παλιότερα (όχι και τόσο παλιότερα), θα έβλεπες τους «300» και θα εξιταριζόσουν λίγο περισσότερο, θα μπορούσες να πιάσεις το θέμα έτσι ή αλλιώς. Τώρα βλέπεις μια τσιχλόφουσκα και αδυνατείς να δεις οτιδήποτε πέραν της τσιχλόφουσκας. Άντε, το πολύ πολύ να πεις την εξυπνάδα ότι αυτό το ζοφερό τοπίο που δείχνει η ταινία είναι ο αντίποδας του φυσικού τοπίου της Ελλάδας, είναι ένα τοπίο που σε κάνει να αναρωτιέσαι για ποιόν άραγε λόγο να υπερασπιστείς μια τέτοια γη.
Παλιότερα (όχι και τόσο παλιότερα), θα γύρναγες από το Καραϊσκάκη πιστεύοντας ότι το 1-4 από την Τουρκία, και δη παραμονή 25ης Μαρτίου, δεν μπορεί, είναι -εντός ενός πλαισίου- κοσμοϊστορικό. Τώρα, αγωνιάς μεν να μην έχεις γίνει σαν τους διανοούμενους που πάντα σε έφερναν στα όριά σου με τις ατάκες απαξίωσης των αθλητικών εθνικών ηττών και νικών, αλλά από την άλλη δεν παύεις να συνεχίζεις τη ζωή σου, θεωρώντας ότι, εντάξει, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Ίσως δεν χάλασε επειδή τελικά δεν ξεκίνησε κι η επανάσταση την 25η Μαρτίου, οπότε ο μισός συμβολισμός της άλωσης της έδρας πάει στράφι. Πάρτε τα κωλότουρκοι. Εθνικόν το αληθές.
Παλιότερα (όχι και τόσο παλιότερα), θα ζούσες σε δεύτερο πλάνο και ο Νικοπολίδης με τον Κουρτινάιτις (συγγνώμη τον Λεονάιντας) σε πρώτο. Τώρα προτιμάς να ζεις εσύ σε πρώτο πλάνο κι οι 300 ας κάνουνε «ΑΟΥ» λες και συμμετέχουν σε ομαδική συνεδρία ταυτόχρονου ρεψίματος γιαουρτλού κι ο Εφιάλτης ας έχει πατέρα τον Άνθρωπο Ελέφαντα και μαμά το Γκόλουμ κι ο Ξέρξης ας είναι το τρελλότερο των αγοριών με φωνή Νταρθ Βέιντερ και στυλίστα τον Κλάιβ Μπάρκερ κι οι χρυσαυγίτες ας φωνάζουνε «Σκατά στον τάφο του Κεμάλ» κι «Οτσαλάν - Οτσαλάν» κι ο Τάκης Φύσσας ας παίζει στην Εθνική μέχρι τα σαράντα του ή και τα τριακόσια του ακόμη, ωραία, πλάκα έχει το έργο και ζοχάδα μεγάλη για τη συντριβή, αλλά ως εκεί, έχεις μεγαλώσει πια και προτιμάς να σε απασχολεί η ευτυχία σου ή ο εαυτούλης σου, καθώς αυτό που εσύ λες ευτυχία ο άλλος το λέει εαυτούλη και είσαι πια σε μια ηλικία που καταλαβαίνεις ότι μπορεί και οι δύο να έχετε δίκιο.

63 Comments:

At 3/25/2007 05:54:00 μ.μ., Blogger night blue said...

geia sou, vre old boy! egrapses pali!

 
At 3/25/2007 05:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ολντ Μπόυ, ως καλώς γνωρίζεις, και πολύ πριν φτιάξεις αυτό το μπλογκ, είμαι ένας από τους διανοουμένους που στηλιτεύουν το αίσχος του οργανωμένου επαγγελματικού "αθλητισμού" και πρωταθλητισμού, λόγω του παντοειδούς αποπροσανατολιστικού του ρόλου για τους λαούς. Ούτε βεβαίως και την "ευγενή άμιλλα" προάγει, απλώς οξύνει υπάρχουσες αντιπαλότητες κατά περιττό τρόπο. Μια πάνσοφη παληά παροιμία λέει "τον Τούρκο ή δειρ'τονε ή μη τον φοβερίζεις".
Χάρηκα απερίγραπτα για τη χθεσινή ήττα, που δεν είναι ήττα της Ελλάδος, βεβαίως, αλλά ήττα κάποιων χρυσοπληρωμένων αστοιχείωτων κωλόπαιδων που προβάλλονται ψευδώς ως ήρωες και εκπρόσωποι του έθνους, τη στιγμή που οι πραγματικοί ήρωες είναι στην αφάνεια. Χάρηκα, γιατί σε περίπτωση "θριάμβου" θα εδημιουργείτο η εξαιρετικά επικίνδυνη αυτάρεσκη ψευδαίσθηση ότι "νικήσαμε" (ποιοι ακριβώς;) "την Τουρκία"...
Μόνη αληθής εθνική ομάδα (ή τέλος πάντων μόνη εθνική ομάδα που έχει σημασία να νικά) είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Διπλωματική Υπηρεσία.
Και μόνος αληθής πατριωτισμός είναι αυτός που συνεπάγεται θυσίες - και όχι η τζάμπα μαγκιά και χαβαλές του να βάφεις τα μούτρα σου κυανόλευκα.
Δεν είδα μετά τον "εθνικό θρίαμβο" της Πορτογαλίας να μειώνεται η τάση των Ελληνοπαίδων, και των εμετικών γονέων τους, να φιλάνε κατουρημένες ποδιές για να μην υπηρετήσουν την Πατρίδα, ή να υπηρετήσουν μακριά από τους Τούρκους.
Βλέπουμε πιτιρικάδες με μπλούζες που αναγράφουν τα ονόματα ποδοσφαιριστών. Χώρος για μπλούζες με τα ονόματα των πεσόντων αεροπόρων μας δεν υπάρχει στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Αν αυτό δεν αλλάξει, η κοινωνία αυτή μόνον από καθαρή τύχη δεν θα υποστεί τις ολέθριες ήττες που της αξίζουν, και δη στην πραγματική ζωή και όχι στην εικονική πραγματικότητα ενός παιγνίου (ποδοσφαίρου ή τάβλι, αδιάφορο).

 
At 3/25/2007 07:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εγραψες, πάλι θείε. Και δεν είσαι τόσο μακριά από τον οικοδεσπότη μας. Αν όμως κάποιος δεν σε γνωρίζει, μπορεί άνετα να σε χαρακτηρίσει εθνικόφρον γουρούνι. Τιμή μου, θα πεις. Και θα συμφωνήσω μαζί σου. Οχι γιατί είμαστε εθνικιστές, αλλά γιατί αυτά που γράφεις είναι τόσο αληθινά. Θυμάμαι τις μαμάδες να περιμένουν στην πύλη με τα κεφτεδάκια, τη στιγμή που η Υψηλή Πύλη αλωνίζει διπλωματικά και στρατιωτικά ανά την οικουμένη. Εθνος ανάδελφο, προορισμένο να χαθεί είμαστε, περπατώντας τον δρόμο της απώλειας. Οι 300 μου άρεσαν. Γι' αυτό που ήταν: ένα κόμικ εμπνευσμένο από ένα ιστορικό γεγονός. Σαφώς, δεν αναπαριστά πιστά την πραγματικότητα, αλλά αυτή αγαπητέ οικοδεσπότη, ούτε εμείς δεήσαμε να τη διαφυλάξουμε, αφήνωντας να χαθεί μέσα στους αιώνες το πέρασμα των Θερμοπυλών, και να μην υπάρχει εκεί σήμερα ούτε ένα αξιόλογο μουσείο, τη στιγμή που στο Βατερλώ υπάρχουν τρία.
Σύγνωμη, θείε, αλλά στο ποδόσφαιρο ο νοήμων εαυτός μου θα με εγκατέλειπε για λίγο και θα ταυτιζόμουν με την όποια νίκη του κωλό Φύσσα και των άλλων πλουσιόπαιδων που κάνανε θητεία στα γραφεία στην Αθήνα. Στην ήττα να πάνε να ευαγγελιστούνε.
ΥΓ Ενθυμούμενος συζήτηση προηγούμενου ποστ και τα επιχειρήματα για τη διαπλοκή Χόλυγουντ και State Department, απλώς χαμογελώ για την αθωότητα των σχολιαστών, τώρα που η ταινία κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν και τη στιγμή που ο Ξέρξης παρουσιάζεται ως τραβέλι που κάηκε στο solarium.

 
At 3/25/2007 07:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νομίζω ότι ο ποιητής είπε αληθές το εθνικόν, και αυτό πηγαίνει καλύτερα στην περίπτωσή μας

 
At 3/25/2007 07:44:00 μ.μ., Blogger houli_v said...

'Άντε, το πολύ πολύ να πεις την εξυπνάδα ότι αυτό το ζοφερό τοπίο που δείχνει η ταινία είναι ο αντίποδας του φυσικού τοπίου της Ελλάδας, είναι ένα τοπίο που σε κάνει να αναρωτιέσαι για ποιόν άραγε λόγο να υπερασπιστείς μια τέτοια γη.'
Ασφαλώς πρόκειται περί 'εξυπνάδας' γιατί η υπεράσπιση των αξιών σου (και οι Σπαρτιάτες είχαν , άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτές, ένα ξεκάθαρο σύστημα αξιών) απέναντι σε αξίες ξένες προς εσένα ποτέ δεν ήταν θέμα ‘τοπίου’ .

 
At 3/25/2007 07:50:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

Ακόμα ένα όμορφο ποστ Old Boy. Αντί να σχολιάσω την τελευταία πρόταση (που είναι αρκετά πλήρης για να μη χρειάζεται σχολιασμό), θα σχολιάσω το δεύτερο θεϊκό σχόλιο (ως συνήθως).

Λοιπόν θείε,
α)από αυτά που λες για τον επαγγελματικό αθλητισμό και την άμιλλα μου δημιουργείται η εντύπωση οτι δεν έχεις επαφή ούτε με το ένα ούτε με το άλλο.
β)οι πραγματικοί ήρωες είναι φαντάζομαι οι χρυσοπληρωμένοι (with a grain of salt) αστοιχείωτοι καραβανάδες/αεροπόροι της πατρίδος
γ)μια και μιλάς για πατριωτισμό και θυσίες, γιατί δε μας λες επιτέλους τί είναι αυτό που έχεις θυσιάσει ΕΣΥ για την Πατρίδα (όχι για την διανοητική πολιτική Παρτίδα, προσοχή)
δ)αφού η πατρίδα είναι το σύνολο των Ελλήνων και αφού οι έλληνες είναι σχεδόν στο σύνολό τους (δες τον εκλογικό χάρτη, π.χ., όπου κόμματα προδοτικά κυριαρχούν στο προσκήνιο τα τελευταία 300 χρόνια) εμετικότατοι γονείς αστοιχείωτων κωλόπαιδων, γιατί τρώγεσαι τόσο πολύ να τους υπερασπίσεις με αίμα και θυσίες;
ε) υπάρχει κανείς άλλος που να σε θεωρεί διανοούμενο ή πρόκειται για τίτλο τιμής που απονέμεται αποκλειστικά από τον εαυτό σου στον εαυτό σου; (ειλικρινής ερώτηση αυτή - δεν ξέρω, μπορεί να είσαι και ο Ζουράρις).

 
At 3/25/2007 08:21:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Προς λαζόπολι:
α)δεν με ενδιαφέρει ποια εντύπωση σου δημιουργείται
β)Η πραγματικότητα είναι πως οι ιπτάμενοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ούτε χρυσοπληρωμένοι είναι, ούτε αστοιχείωτοι. Είναι ίσως οι μόνοι Έλληνες εργαζόμενοι που επέλεξαν να μην ξέρουν αν θα ξαναδούν τους δικούς τους κάθε φορά που φεύγουν για τη δουλειά τους, την οποία, ούτως ή άλλως, ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν αντικειμενικώς να κάνουν. Το να αμφισβητείς την ανωτέρω πραγματικότητα, σε χαρακτηρίζει καταλλήλως.
γ) Είναι αφελές να ζητάς από κάποιον προσωπικά δεδομένα μέσω Διαδικτύου. Ο οικοδεσπότης μας, ο οποίος με γνωρίζει, γνωρίζει και πού υπηρέτησα, και δη σε σχέση με πού θα μπορούσα να είχα υπηρετήσει. Γνωρίζει επίσης και τις όποιες προσωπικές θυσίες χάριν της Πατρίδας συνεπάγεται η έως τώρα πορεία μου στη ζωή.
δ) Τρώγομαι γιατί τυγχάνω ένας απ' αυτούς και θυμώνω όταν προδίδουν τον εαυτό τους και εμένα (άνδρες γαρ πόλις). Βεβαίως κανείς δεν θα μπορέσει να μας σώσει από την ασυνειδησία μας, αλλά θεωρώ καθήκον μου να προσπαθώ να αλλάξω τον ρου, μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μου, όπως έχω ορκιστεί, και όπως έκαναν οι 1000 στις Θερμοπύλες. Βλέπεις, καμιά φορά συμβαίνουν εν τέλει και ατυχήματα (Σαλαμίνες, Πλαταιές).
ε) τη λέξη διανοούμενος τη σιχαίνομαι και τη δανείστηκα ειρωνικώ τω τρόπω από το ποστ του Ολντ Μπόυ. Σημαίνει, συνήθως και δυστυχώς, θρασύδειλα παράσιτα που αναγορεύουν τον φιλοτομαρισμό τους σε θεωρία.
Για τους αληθείς πνευματικούς ανθρώπους, προτιμώ τον όρο φιλόσοφος.

 
At 3/25/2007 09:54:00 μ.μ., Blogger J95 said...

"Η πραγματικότητα είναι πως οι ιπτάμενοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ούτε χρυσοπληρωμένοι είναι, ούτε αστοιχείωτοι. Είναι ίσως οι μόνοι Έλληνες εργαζόμενοι που επέλεξαν να μην ξέρουν αν θα ξαναδούν τους δικούς τους κάθε φορά που φεύγουν για τη δουλειά τους, την οποία, ούτως ή άλλως, ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν αντικειμενικώς να κάνουν."

Την ίδια επιλογή έχει κάνει και όποιος μένει Αίγιο και δουλεύει Διακοπτό. Κι αυτό γιατί η διαπλάτυνση της εθνικής οδού σε εκείνο το σημείο στοιχίζει όσο το κράνος του πιλότου ενός F-16, κι εσείς οι "πατριώτες" έχετε προτεραιότητες.

 
At 3/25/2007 10:31:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός πως η "πατρίδα" επιτρέπει να πληρώνουν διόδια οι χειριστές που "εργάζονται" όπως λέει ο j95 στη Τανάγρα, κατά τα άλλα μια χαρούλα προχωράμε - ακάθεκτοι - ...στον άλλο κόσμο.
Επίσης, αγαπητέ j95 η διαπλάτυνση του δρόμου που συνδέει το Αίγιο με το Διακοπτό, θα μου επιτρέψεις να σου πω, πως δε κοστίζει όσο το κράνος ενός χειριστή F-16, αλλά μάλλον όσο οι βαλίτσες με τις μίζες των εκατομμυρίων ευρώ που ψάχνουμε εδώ και μέρες και δε τις βρίσκουμε.
Ψάξου λοιπόν που πάνε τα ωραία φράγκα και δεν έχεις δρόμο να πας και στη δουλειά σου και κάνε και κανά σταυρό που υπάρχουν μερικοί φευγάτοι "χρυσοπληρωμένοι" για να έχεις δουλίτσα και να πηγαίνεις σε αυτήν με ή χωρίς διαπλατύνσεις.
gs

 
At 3/25/2007 10:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

...Επίσης αγαπητέ old-boy σε παρακαλώ πολύ θα επιθυμούσα ο διασυρμός σε αθλητικό επίπεδο να έχει ονοματεπώνυμο. Ας πούμε...Νικοπολίδης ή ότι άλλο θες εσύ δε με πειράζει. Διότι οι γενικεύσεις τη στιγμή κατά την οποία ο "ωραίος" έκανε τη μπαλαρίνα και κατάπινε το τεμάχιο από τα 40 μέτρα, δε βοηθούν.
gs

 
At 3/25/2007 11:11:00 μ.μ., Blogger squarelogic said...

ναι,μεγαλωνουμε old boy,και οσο και να μην το συνειδητοποιουμε(και να ερχεται αυθορμητα η απαντηση 25,στην ερωτηση "ποσο εισαι",γιατι τοσο αισθανεσαι..)πραγματι αλλαζει ο τροπος που βλεπουμε τα πραγματα.
Μωρα ερχονται,φιλοι δικοι μας ή οικογενειακοι "φευγουν",γονεις γερνανε ή πεθαινουν και ολα τουτα ειναι αδυνατο να μην σε στιγματισουν...ετσι αντιλαμβανεσαι οτι η σχεση με τους ποδοσφαιριστες ή τους σταρ του σινεμα ηταν παντα ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ,οτι εσυ προβαλλες τον εαυτο σου,τις προσδοκιες σου ή τις ελπιδες σου σ'αυτους,ενω εκεινοι φυσικοτατα αγνοουν την υπαρξη σου,η προβολη ενος "ανωριμου",χωρις ευθυνες και υποχρεωσεις εαυτου...οταν αρχισεις και αισθανεσαι ανετα με τον εαυτο σου,με τις επιτυχιες και τις αδυναμιες σου,οταν παραδεχθεις ποιος εισαι και τι μπορεις,τοτε στρεφεσαι περισσοτερο προς τα μεσα,στους αληθινα δικους σου και φιλους και δε σε νοιαζει πια να παραστησεις κατι..δεν θαλεγα οτι ειναι εαυτουλης παντα,ειναι η γνωση της σχετικοτητας των παντων,η παραδοχη οτι δε μπορεις να αλλαξεις τον κοσμο,παρα στο βαθμο που επηρεαζεις τον περιγυρο σου κι ας σε κατακρινουν οι εξεγερμενοι πανω στην εξαψη της νιοτης τους...που θα παει,αν σταθουν τυχεροι(?)θα ωριμασουν κι αυτοι!

 
At 3/25/2007 11:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ακουσε να δεις "θείο"...

Είσαι απο εκείνους που αν εβλεπαν μπάλα θα τη παρέδιδαν στο τμήμα για βόμβα, (όπως είπε κι ο Γιώργος ο Γεωργίου). Το να κάτσουμε να αναλύσουμε την αυταπόδεικτη σχέση μεταξύ πολιτικής και αθλητισμού είναι περιττό και λιγότερο χρήσιμο απ το ανταλλάσαμε συνταγές της Βέφας και του Μαμαλάκη.

Προσπαθείς να φέρεις σε αντιδιαστολή τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές με τους αξιωματικούς. Το ότι όλες οι μονάδες του στρατού καθώς και οι πιλότοι των F16 και Miraz 2000 σίγουρα θα έβλεπαν με αγωνία τον ματς και δε θα τους απασχολούσε τίποτα άλλο εκείνη την ώρα, δείχνει ότι αυτό που προσπαθείς να πεις δεν ισχύει.

Το ποδόσφαιρο είναι ενα κοινωνικό φαινόμενο, που καθηλώνει τη πλειοψηφία των ανθρώπων και μοιραία μέσα απο αυτό περνάνε και εθνικά μυνήματα και μοιραία οι παίχτες γίνονται πρεσβευτές και ήρωες.

Μου θυμίζεις κάτι ανίδεες φιλολόγους στο σχολείο μου (ιδεολογικά μάλλον πρέπει να διαφέρεις από αυτές) που προσπαθούσαν να ενοχοποιήσουν όσους παθιαζόμασταν με τη μπάλα.

Οσο για το ματς...
Οταν ο Αντωνάκης μας τα τρώει από τα 40 μέτρα, όταν ο Φύσσας είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει στο γήπεδο το ένα και το αυτό, ο Οθων επιμένει στο Χαριστέα, και όταν ο Γιαννακόπουλος χάνει τα απίστευτα, ε δε θέλει και πολύ να διασυρθείς...

Δυστυχώς αυτό έτυχε να συμβεί τέτοια μέρα από τους Τούρκους...
γαμώ τη πουτάνα μου γαμώ...

 
At 3/25/2007 11:56:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Aνώνυμε, βεβαίως και είναι αυταπόδεικτη η σχέση πολιτικής και αθλητισμού, όπως ακριβώς και η σχέση πολιτικής και θρησκείας. Μόνο που είναι καταδικαστέα. Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για άσκηση (διά του αθλητισμού ή της θρησκείας) ανορθολογικής εξωθεσμικής εξουσίας.
Αυτή είναι η εν προκειμένω άποψή μου, η οποία βεβαίως και δεν "ισχύει" (δεν περιγράφει δηλαδή την πραγματικότητα, αλλά την κρίνει).
Δεν τρέφω αυταπάτες ως προς το ότι αυτή μου η άποψη (γιατί εξέφρασα και άλλες), περί του τι θα έπρεπε να ισχύει, είναι πράγματι αιρετική, και οιωνεί ουτοπική.
Και ναι, οι περισσότεροι χειριστές της ΠΑ θα έβλεπαν το "ματς" (δυστυχώς, λέω εγώ).

 
At 3/25/2007 11:58:00 μ.μ., Blogger 2Σx2 said...

Εύκολες γενικεύσεις και παράλογες ακρότητες. Αυτά είναι που μένουν στο τέλος. Είτε πρόκειται για το χθεσινοβραδινό παιχνίδι είτε για τους 300. Συμφωνώ με τον oldboy πως δεν γίνεται να αναγάγει κανείς σε ήρωες μια ομάδα ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών και να τους ταυτίζει με εκφραστές μιας πατριωτικής ιδεολογίας. Το κακό ήταν πως παίζαμε με τους Τούρκους και μάλιστα παραμονές εθνικής επετείου. Και ακούγαμε πανταχώθεν διάφορα εθνικοπατριωτικά και κάναμε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ζήτημα τιμής. Παράλληλα χαζοχαιρόμασταν που ο Μπους την ίδια ώρα σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στις ΗΠΑ αναγνώριζε δημόσια αυτά που θα έπρεπε να θεωρούμε κακτημένα. Όπως και να έχει, προσεγγίστηκε το ματς πολύ λάθος μέρες πριν τη διεξαγωγή του και την πατήσαμε. Και συμφωνώ και με την παροιμία του Θέιος. Προτιμήσαμε όμως να τους φοβερίσουμε με εντελώς αντίθετα αποτελέσματα απο τα αρχικώς προσδοκώμενα. Αλλά πότε ήμασταν διαπρεπείς στη διπλωματία για να είμαστε σε αυτή την περίπτωση; Και εν τέλει, πιστεύω πως το στραπάτσο θα μας βγει σε καλό και σίγουρα μας έπρεπε για να προσγειωθούμε λίγο.

 
At 3/26/2007 12:31:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«'Άντε, το πολύ πολύ να πεις την εξυπνάδα ότι αυτό το ζοφερό τοπίο που δείχνει η ταινία είναι ο αντίποδας του φυσικού τοπίου της Ελλάδας, είναι ένα τοπίο που σε κάνει να αναρωτιέσαι για ποιόν άραγε λόγο να υπερασπιστείς μια τέτοια γη.'
Ασφαλώς πρόκειται περί 'εξυπνάδας' γιατί η υπεράσπιση των αξιών σου (και οι Σπαρτιάτες είχαν , άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτές, ένα ξεκάθαρο σύστημα αξιών) απέναντι σε αξίες ξένες προς εσένα ποτέ δεν ήταν θέμα ‘τοπίου’».
Έχεις δίκιο Houli V, και σε χωματερή να μένει κανείς θα θέλει να την υπερασπιστεί από τον όποιο ξένο την διεκδικήσει για δική του.
Εκείνο όμως που -καθ' υπερβολήν έστω- λέω είναι ότι η ελληνική φύση, το κλίμα της Ελλάδας, δεν ήταν άσχετα με τη δημιουργία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ότι σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό να υπερασπίζεσαι μια ωραία γη παρά αυτό το άθλιο μέρος που έδειχνε η ταινία. Αν μια ωραία τοποθεσία την λέμε μεταφορικά «παράδεισο» κι αν πράγματι η Ελλάδα είναι ή ήταν σε πολλά σημεία της «παράδεισος», οι κινηματογραφικοί 300 διαδραματίζονται στην κόλαση, σε τοπία βγαλμένα από τον χειρότερο εφιάλτη ενός Βίκιγκ.

 
At 3/26/2007 12:40:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

GS, ότι θα μου την έλεγαν και για μεροληψία υπέρ του Νικοπολίδη δεν το περίμενα :) Έχω γίνει γραφικός γράφοντας δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια ποστ εις βάρος του (ενδεικτικά):
http://old-boy.blogspot.com/2005/03/blog-post_29.html
http://old-boy.blogspot.com/2007/02/blog-post_2891.html
http://old-boy.blogspot.com/2005/08/blog-post_25.html
Απλά τώρα δεν ήθελα να φανεί ότι βγάζω χαιρεκακία. Αν και ακούω και διαβάζω ότι για το 2ο και το 3ο γκολ η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά δική του αλλά συνολική (!) και ότι η μπάλλα αυτή που χρησιμοποιείται μετά το μουντιάλ παίρνει περίεργα φάλτσα (!). Αν είχε φάει ο Χαλκιάς αυτά τα γκολ θα τον είχε ανασκολοπίσει σύσσωμος ο αθλητικός τύπος ενώ οι φίλαθλοι θα είχαν μπει μέσα στο γήπεδο πνίγοντάς τον με την τεράστια ελληνική σημαία που έκανε την εμφάνισή της στις εξέδρες.

 
At 3/26/2007 12:41:00 π.μ., Blogger industrialdaisies said...

Καλά κάνεις και δεν σκας oldboy!Άλλωστε, και φέτος αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται το Γερμανό της και πάλι βρέθηκε και κάποιος Σημαιοφορίδης να ασχολούνται μαζί του τα Μέσα (και τα "μέσα") πριν την παρέλαση. Ομολογο-υμένως, αν δεν ασχοληθείς εσύ με την ευτυχία σου -και ο διπλανός με τον εαυτούλη σου (για να έχει και κάτι να κάνει)- θα είσαι έρμαιο Γερμανών και Σημαιοφορίδη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

 
At 3/26/2007 12:51:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Lazopolis, μια και το φερε η κουβέντα, το Θείο επειδή τον ξέρω προσωπικά, ναι, κάτι έχει θυσιάσει για όσα πιστεύει κι αν η λέξη «θυσιάσει» είναι υπερβολική, εκείνο που δεν είναι καθόλου υπερβολικό είναι πως οι επιλογές του σε σχέση με αυτό που λέμε «πατρίδα» έχουν ένα κόστος για τον ίδιο.

 
At 3/26/2007 12:59:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Θείε μιλάς για «το αίσχος του οργανωμένου επαγγελματικού "αθλητισμού" και πρωταθλητισμού, λόγω του παντοειδούς αποπροσανατολιστικού του ρόλου για τους λαούς». Αποπροσανατολισμό από τι όμως Θείε; Από τα «πραγματικά του προβλήματα»; Το ποδόσφαιρο ας πούμε εμποδίζει τον κοσμάκη να προβληματιστεί; Δεν τις πιστεύω αυτές τις θεωρίες. Θυμάμαι μια σκηνή από το «ΑVALON» του Μπάρυ Λέβινσον που δείχνει ένα ζευγάρι χρόνια παντρεμένων που μπαίνει η τηλεόραση στη ζωή τους. Από τη στιγμή που μπαίνει τρώνε παρακολουθώντας την και δεν ανταλλάσσουν ουσιαστική κουβέντα. Μόνο που όπως δείχνει η ταινία και πριν μπει η τηλεόραση ΠΑΛΙ δεν αντάλλασσαν ουσιαστική κουβέντα. Κι ακόμη όταν ποτέ φτάσουμε στην ιδεατότατη κοινωνία που δεν θα υπάρχει λόγος αποπροσανατολισμού του κοσμάκη, αφού δεν θα υπάρχουν «πραγματικά προβλήματα», τότε ο κόσμος δεν πρέπει να ψυχαγωγείται και με κάτι; Άμα λύσει τα προβλήματά του να μην περάσει και λίγο ωραία; Και από που κι ως που ο επαγγελματικός αθλητισμός δεν είναι ικανοποιητική μορφή ψυχαγωγίας;

 
At 3/26/2007 01:17:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Aς παίξει μπάλλα ο κόσμος ολντ μπόυ, αν θέλει να ψυχαγωγηθεί, αντί να βλέπει (τα πουλαίν των μεγαλονταβατζήδων που ξεπλένουν έτσι το χρήμα τους). Ναι στα γήπεδα, οι κερκίδες είναι το πρόβλημα.

Ας γαμήσει, αντί να βλέπει τσόντες.

Ας πάει στα Μέγαρα ή στις Σέρρες να οδηγήσει, αντί να βλέπει τον Σουμάχερ (αν και, τουλάχιστον ο μηχανοκίνητος αθλητισμός μου είναι συμπαθής όχι μόνο γιατί τον ασκώ προσωπικά, αλλά και γιατί ουδέποτε πούλησε φούμαρα - έβγαιναν πάντα καθαρά στο προσκήνιο τα εργοστάσια ως φορείς εξέλιξης της τεχνολογίας, χωρίς παπαριές περί ιδεωδών. Ούτε εθνικούς ή άλλους φανατισμούς και χουλιγκανισμούς καλλιέργησε ποτέ).

 
At 3/26/2007 01:21:00 π.μ., Blogger kamenidis said...

Αυτό είναι post! 15 σχόλια όλα κι όλα και η κουβέντα έχει πάρει πόσες κι εγώ δεν ξέρω διαφορετικές κατευθύνσεις. Μπράβο στον Old Boy για την πολυσυλλεκτικότητα και για την ικανότητα να ανοίξει μέσα σε 10 γραμμές κείμενο τόσα θέματα. Πιάνεται ο καθένας από μια λέξη και ξεδιπλώνει τον δικό του πόνο. Ας πως λοιπόν κι εγώ τα δικά μου, θεωρώνας πως βάζω μερικά ζητήματα στη θέση τους:

1. Ο Γερμανός προπονητής που πληρώνεται από το ελληνικό κράτος, έχει απόλυτα και πλήρως ΚΑΘΕ δικαίωμα να παραδώσει στο διάδοχό του μια Εθνική ομάδα με την ίδια ακριβώς ανυποληψία που τη χαρακτήριζε όταν την παρέλαβε. Το ενδιάμεσο που συνέβη (όσο δηλαδή βρισκόταν στο τιμόνι) πρόκειται για τα δικά του αρχίδια και δικό του μόχθο, ο οποίος δεν συνάγεται από κανένα συμβόλαιο και δεν επιβάλλεται. Όπως και κανείς δεν του έδωσε διαταγή να φέρει ευρωπαϊκό τρόπαιο στη χώρα. Πολύ απλά, τους έφεξε. Όπως τους φέγγει πάντα, αφού εκείνοι δεν είναι ικανοί για τίποτα και μόνο για αποτυχίες γίνονται κάθε μέρα θέμα στις ειδήσεις. Από που κι ως που, δηλαδή, θα μιλήσει ο Γιακουμάτος για το μισθό του Ότο -ενός δημοσίου υπαλλήλου που δεν γνωρίζει τη λέξη "αργομισθία"? Μπορεί να τον συγκρίνει με κάτι καλύτερο? Έχει πρόσβαση σε αυτό το καλύτερο? Είναι εφικτό? Θα μεριμνήσει ο ίδιος για αυτό? Μήπως ο Γκαγκάτσης? Ο Τσιτουρίδης? Ο Βουλγαράκης? Ο Ορφανός? Ποιος από όλους τους φωτεινούς παράγοντες?

2. Σχετικά με τους διαννοούμενους ή φιλόσοφους που αυθαίρετα (κατα)κρίνουν όποιο κομμάτι της πραγματικότητας χαλάει την αισθητική τους σούπα και αποκλείουν από το σύνολο των κοινωνικών διαδικασιών, το φαινόμενο του ποδοσφαίρου, αναρωτιέμαι τι κοινωνική χρησιμότητα μπορεί να έχουν τα πορίσματα και τα φιλοσοφικά τους αξιώματα. Η κοινωνική κριτική προϋποθέτει την αποδοχή των κοινωνικών δομών, των συσχετισμών και των λειτουργιών που ισχύουν. Ο κοινωνικός σνομπισμός μπορεί να εξασφαλίζει σε εκείνον που τον επιδυκνύει, το comme il faut ίματζ που επιθυμεί, δεν του επιτρέπει όμως να μπορεί να κάνει σοβαρές αναγνώσεις πάνω στα κοινωνικά ζητήματα.

3. Η αντιπαραβολή με τους ΠΛΕΟΝ ανίκανους και άχρηστους επαγγελματίες που εργάζονται στην Ελλάδα (και ΝΑΙ αναφέρομαι στους στρατιωτικούς) είναι απλώς αστεία. Επιχειρήματα του στυλ "αυτός με ξέρει και ξέρει που υπηρέτησα και τι έχω κάνει για την πατρίδα" είναι τουλάχιστον φαιδρά. Αν διατυπώνονταν αυτά από ένα οργανωμένο εθνικιστή, η άγνοια που τον διακατέχει για πάρα πολλά ζητήματα θα ήταν ένα πολύ σοβαρό άλλοθι. Γίνεται επικίνδυνο όταν εκφράζονται τέτοιες θέσεις ως "σοβαρές" και "εμπεριστατωμένες" και μάλιστα από κάποιους που το παίζουν οι "απέξω".

4. Οι "300" είναι μια ταινία. Και μάλιστα μια ταινία του Hollywood. Αν κανείς συνειδητοποίησει την αλήθεια αυτών των προτάσεων, θα την παρακολουθήσει ως τέτοια. Και μπορεί να του αρέσει ή να μην του αρέσει. Να περάσει δύο ώρες καλά ή να κοιμηθεί. Μέχρι εκεί όμως. Αν τη δει ως αφορμή για να βγουν από βαθιά μέσα του τα λογής λογής εθνικιστικά/αριστερά/αριστερίστικα/ιστοριολαγνικά/ιδεολογικά/ταξικά σύνδρομα, μάλλον έχει φορτώσει τον ίδιο του τον εαυτό με πολλές προσδοκίες και αξιώσεις και καλύτερα να χαλαρώσει λιγάκι. Ας ξοδέψει καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο του για να εντοπίσει και να κοινοποίησει σε όλους μας τις άπειρες ιστορικές ανακρίβειες που υπάρχουν σε επιστημονικά ιστορικά βιβλία που κυκλοφορούν ως "έγκυρα" στη χώρα μας. Και φυσικά δεν μιλάω για το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ' δημοτικού. Ακόμα περιμένω ένα blog, ένα βιβλίο, ένα δεν-ξέρω-τι που θα τα χώσει στον Ηρόδοτο και τις υπερβολές του και όχι στους μονίμως "κακούς" Αμερικάνους.

Κοινώς, φίλε Old Boy, η συναισθηματική οπτική με την οποία είμαστε καταδικασμένοι να εικάζουμε τα πάντα γύρω μας (μπάλα, ταινίες, σχέσεις, δουλειά, προσωπική ευτυχία κλπ.) κάνει μερικούς να γράφουνε υπέροχα κείμενα σαν τον τελευταίο σου post και κάποιους άλλους να λένε ότι μαλακία τους κατεβαίνει και τους ζορίζει, ανάγοντάς την και σε εθνικό ζήτημα. Καλώς μεγαλώνεις λοιπόν. Και καλώς μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο όλα αυτά. Το πρόβλημα είναι γι αυτούς που νομίζουν πως αυτά που τους απασχολούν, πρέπει να είναι στο πρώτο πλάνο όλων μας. Αυτοί είναι που θα σε πουν και "εαυτούλη". Και θα'χουν δίκιο. Μόνο που αυτό το δίκιο δεν μας νοιάζει καθόλου...

(ξέρω πολύ καλά ποιο είναι το βασικό μου ελάττωμα: μακρυγορώ. και ζητώ συγγνώμη από τον οικοδεσπότη μου!)

 
At 3/26/2007 01:27:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Σωστό είναι αυτό που λες, Θείε.
Και ταυτόχρονα λάθος :)
Γιατί μπορείς πράγματι να παίξεις μπάλλα, αλλά υπάρχει και η στιγμή που θα θες να δεις και τους μεγάλους ποδοσφαιριστές.
Squarelogic, ωραία τα λες. Γενικότερα πιστεύω ότι είναι οι πιο ματαιωμένοι από μας που αφενός θα επενδύσουν με τα χίλια στη συντριβή της Τουρκίας πριν το ματς κι όταν έρθει η συντριβή από την ανάποδη είναι οι πρώτοι που θα φωνάξουν να βγάλουν οι παίκτες τις φανέλες και να φύγουν από δω. Το «στις χαρές και στις λύπες μαζί» στην πραγματικότητα σημαίνει στις χαρές μαζί και στις λύπες χώρια. Δεν αρνούμαι ότι θα αισθανόμουν νικητής κι εγώ αν νικούσαμε. Δεν αρνούμαι ότι αισθάνομαι χαμένος. Αλλά εν αντιθέσει με παλιότερα δεν αισθάνομαι ντροπή. Συζητάω με τους φίλους μου για το ματς και τη χρησιμοποιώ τη λέξη. Αλλά τη χρησιμοποιώ μάλλον καταχρηστικά. Δόξα σοι ο Θεός έχω τις δικές μου ντροπές να ντραπώ.

 
At 3/26/2007 01:41:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αναφορικά με το τοπίο: σκηνοθετικά σωστό να είναι ζοφερό και αφιλόξενο, όλντ μπόι, γιατί είναι σημείο θανάτου. Η Σπάρτη, που εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα στο έργο-κόμικ, είναι λαμπερή και όμορφη. Γι' αυτήν αξίζει να πεθάνεις. Οπως και για κάθε σκουπιδότοπο. Ωστόσο, πεθαίνεις πιο εύκολα για μια ευνομούμενη πολιτεία, όπως λέει και ο Θουκυδίδης, συγγνώμη ο Περικλής, στον Επιτάφιό του, μέρες που πλησιάζουν. Λαζόπολι, εάν από τα λεγόμενα του θείου προκύπτει ότι δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό, από τα δικά σου προκύπτει ότι δεν έχεις με το στράτευμα. Ακου χρυσοπληρωμένοι καραβανάδες. Αν ήταν έτσι, δεν θα δούλευαν ταξί το βράδυ για να κλείσουν τον μήνα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος σχέση με το στράτευμα για να διαπρέψει (αρκεί να μη μιλάει γι' αυτά που δεν γνωρίζει) και εσύ απ' ότι βλέπω διαπρέπεις. Καλή επιτυχία λοιπόν στην υποστήριξη της διατριβής σήμερα. Αντε και Magna cum Laude.
2σχ2 γι αυτούς που ξέρουν να διαβάζουν μεταξύ των γραμμών, ο Μπους δεν είπε τίποτα. Δεν είπε ευχαριστώ για τη βοήθεια στο Αφγανιστάν, είπε ευχαριστούμε για τους μηχανικούς και τους γιατρούς στο Αφγανιστάν (ήτοι, τι σόι σύμμαχοι είστε που δεν έχετε στείλει στρατό), είπε ευχαριστώ για τη ναυτική δύναμη στο Λίβανο (ούτε εκεί στείλατε στρατό ξηράς; Αχάριστοι) κλπ.

 
At 3/26/2007 01:53:00 π.μ., Blogger kamenidis said...

Και μια ερώτηση σε όσους δεν απαξιώνουν τη μπάλα και ασχολούνται κατιτίς: με πιο τρόπο η παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου (ούτε καν ανήμερα) κάνει την ήττα να αποκτά πιο βαρύνουσα σημασία? Αν δεν κάνω λάθος, 3 χαμένοι βαθμοί ήταν, όπως 3 χάσαμε και από την Αλβανία τότες, όπως 3 από την Ουκρανία (που δε σεβάστηκε ούτε το ότι δίνουμε ψωμί στο θηλυκό πληθυσμό της, τσ, τσ, ξετσίπωτοι...), όπως 3 παραλίγο να χάσουμε από το Καζακστάν, όπως 333 που μας έχει κοστίσει ο Αντωνάκης (μέσα κι έξω), άλλους τόσους ο Γιούρκας και ο Φύσσας, αλλά και τόσες άλλες ομάδες που πριν ξεκινήσει το ματς, αναρωτιόμαστε με έπαρση "αν έχουν ποδόσφαιρο στη χώρα τους" και μετά μιλάμε για "εθνικές σφαλιάρες". Το ζήτημα τελικά είναι να προκριθούμε μαζεύοντας όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε ή να κατορθώσουμε συμβολικές νίκες αμφιλεγόμενης διπλωματικής σημασίας για να αισθανόμαστε ότι συμμετέχουμε μονίμως σε αυτό τον αγώνα τον "νυν υπέρ πάντων"?

Σοφός πάντως ο Ότο. Αν στο Euro χρησιμοποίησε κορμό Βάζελου και ουσιαστικά υιοθέτησε τη νοοτροπία του Βάζελου (και ίσως έγκειται εκεί ένας λόγος της επιτυχίας, αλλά και της σοβαρής εικόνας της ομάδας), προκειμένου να αποκαθηλωθεί ήσυχα και να βγει στη σύνταξη εφαρμόζει πλέον σύστημα Γαύρου. Αυτό άλλωστε δεν είναι το σύστημα που κερδίζει τα πρωταθλήματα εδώ? Γιατί να μην το δοκιμάσει, αφού πληρώνεται και από το ελληνικό κράτος (περήφανο χορηγό και του Γαύρου)? [το ξέρω, Old Boy, δεν το περίμενες αυτό από μένα, ένα βαμμένο Γαύρο! Θείε, κάνε πως δεν το διάβασες όλο αυτό.]

 
At 3/26/2007 02:00:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καμενίδη:
-Ως προς το σημείο 2, σου επισημαίνω ότι η κριτική προϋποθέτει κατανόηση και όχι βεβαίως αποδοχή των κοινωνικών δομών. Απλώς, αν προτείνει το πολιτικώς ανέφικτο, καθίσταται ηθική / αισθητική και όχι πολιτική κριτική. Και αυτή όμως επιτρέπεται ακόμα, με την άδειά σου.
Το αν τώρα η όποια κριτική συνιστά σνομπισμό, αυτό κρίνεται κατά περίπτωση, και κρίνονται και οι κρίνοντες την κριτική, για τυχόν συμπλέγματά τους.

-Ως προς το σημείο 3: Εσύ σε ποια συλλογική οντότητα ανήκεις; Ποια συλλογικότητα σε καθορίζει ως άνθρωπο, και η οποία "κινδυνεύει" από τους υπηρετήσαντες σε μονάδα εκστρατείας;
Επίσης, πώς (βάσει ποιων επιλογών, πράξεων, παραλείψεων) κατάφερες να κατοχυρώσεις την όντως επιβλητική σοβαρότητά σου και να μη γίνεις φαιδρός;
Υποθέτω, ένας τρόπος ήταν να μην απογειωθείς ποτέ για αναχαίτιση, αφού θα σου είχε βγει το σκατό πρεσσαριστό, ήδη στο άκουσμα της σειρήνας του συναγερμού και μόνο, πράγμα που θα έπληττε καίρια την πολυπόθητη σοβαρότητα που υπηρετείς. Για πες, γιατί ενδιαφέρομαι.

 
At 3/26/2007 02:07:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

@θείος:
α) αυτά που λες για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό είναι οι ίδιες ακριβώς παπαριές που λέει και ο Έκο για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Ισχύουν μόνο για αυτούς, σαν τον Έκο, που είναι απ'έξω.
β)Ιπτάμενοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας != στρατιωτικοί/αεροπόροι. Για τους υπόλοιπους ξυσταρχίδηδες, κατα μέσο όρο, πλην των ιπτάμενων, δεν φαίνεται να έχεις να πείς τίποτα. Για τους ιπτάμενους τα έχουμε ξαναπεί: δύσκολη δουλειά και κακοπληρωμένη ενδεχομένως. Κανείς δεν τους έστειλε με το ζόρι πάντως. Ας έβλεπαν λιγότερο Τοπ Γκαν όταν ήταν μικροί. Και η προσφορά τους στην πατρίδα είναι δυστυχώς μετρήσιμη μόνο σε ατυχήματα, μια και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος που η Μαμά πατρίδα τους επιφύλαξε: να ρίχνουν πότε πότε κανένα αεροπλάνο στο Αιγαίο. Αυτοί που τους ανακυρήσουν σε ήρωες, όμως, ανακυκλώνουν τις θυσίες τους για λόγους ευτελείς...
γ)Θα πρέπει να κρατήσω το λόγο του οικοδεσπότη, λοιπόν. Φαντάζομαι με τον όρο "θυσίες" πάντως, δεν εννοείς απλώς οτι υπηρέτησες κανονικά αντί να βάλεις βύσμα, ε;
Σε κάθε περίπτωση, νόμιζα οτι ένας από τους κώδικες ηθικής του αληθινού πατριώτη είναι να μην κομπάζει για τις θυσίες του, αλλά να τις υπομένει αγόγγυστα. Το ίδιο και για τον πιστό, άλλωστε. Μπορεί να σε δοκιμάζει ο Κύριος, όπως και ολόκληρη τη χώρα, τους τελευταίους έξι αιώνες.
δ)Φαντάζομαι οτι μπορείς να μάχεσαι και στη σκιά...
ε)αυτούς τους διανοούμενους πρέπει να τους καίμε, ή καλύτερα, να τους κρεμάμε στην πλατεία συντάγματος για παραδειγματισμό.

@old boy: οι επιλογές του οποιουδήποτε σε σχέση με την πατρίδα έχουν προσωπικό κόστος. Ελπίζω οτι κανένα προσωπικό κόστος δεν ενισχύει την αξία ενός επιχειρημάτος. Αλλιώς νόμος είναι το δίκιο του εργάτη...

 
At 3/26/2007 02:07:00 π.μ., Blogger basik-ly said...

Μα κάπως έπρεπε να δείξουν και οι Νεοέλληνες τον ανώτερο πολιτισμό τους και τα ευγενικά χαρακτηριστικά της φυλής τους. Τόσος ντόρος είχε γίνει πριν το ματς, αλίμονο!

 
At 3/26/2007 03:04:00 π.μ., Blogger kamenidis said...

"Αποδοχή" σημαίνει "αποδέχομαι". Για να κατανοήσεις κάτι, πρέπει πρώτα να το αποδεχτείς με την έννοια να αποδεχτείς την ύπαρξή του και την ιδιαίτερη φύση του. Όταν τραβάς (ως "διαννοούμενος" μεν, με μόνα επιχειρήματα κάποιες προσωπικές εμπειρίες) μια χαρακιά σε ό,τι δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς και να χωρέσεις (πόσο μάλλον να κατανοήσεις), το δικαίωμά σου στην κριτική παραμένει ως έχει -συνταγματικά κατοχυρωμένο κιόλας. Απλώς αποδυναμώνονται και ευτελίζονται τα κριτήριά της. Και όσο πιο χοντροκομμένα γίνεται αυτό, τόσο πιο εμφανές είναι και σε μας. Δεν συνιστά σνομπισμό η κριτική σου, αλλά η στάση σου.

Όσο αφορά τις συλλογικές οντότητες στις οποίες ανήκω και με καθορίζουν ως άνθρωπο δεν έχει νόημα να τις αναφέρω γιατί: πρώτον, θα τους επιτεθείς όποιες κι αν είναι αυτές και, δεύτερον, μπορώ να επικαλεστώ το δικό σου otininer επιχείρημα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Μπορώ να σου αναφέρω ενδεικτικά κάποιες που ισχύουν και για τους δυό μας και στις οποίες δεν συμμετέχω κατ'επιλογή: ανθρώπινη φυλή, ελληνική υπηκοότητα, φορολογούμενος πολίτης, εκλογικό σώμα, ελληνικός στρατός, οικογένεια, σχολείο.

Τέλοσπάντων όμως, από πότε χρειάζεται να καταθέσουμε διαπιστευτήρια της ιδεολογικής μας καταγωγής, για να κάνουμε μια συζήτηση με επιχειρήματα και κριτήρια? Δεν αρκούν αυτά από μόνα τους? Αντί να βρεις κανένα ουσιαστικό επιχείρημα, μας παροτρύνεις να μιλάμε όλοι βασιζόμενοι στις προσωπικές αλήθειες μας? Και να τις αντιπαραβάλλουμε για να δούμε ποιος είναι ο πιο σοβαρός? Και να εκφράζουμε τις διαφωνίες μας με στυλ προσωπικής επίθεσης? Αν αυτό δεν είναι επικίνδυνο, τότε τι είναι? Πόσο μάλλον αν αφορά κάποιους που έχουν οριστεί θεσμικά (κι όχι από μένα) να διαφυλάσσουν την άμυνα της χώρας.

Εγώ δεν αξίωσα καμία σοβαρότητα για την πάρτη μου. Εσύ όμως πως το κατάλαβες? Έκανες δεξί κλικ στο profile μου και τα έμαθες όλα για μένα?

Κι αφού ενδιαφέρεσαι, δεν σου χαλάω χατήρι. Για να βγει λοιπόν το σκατό μου πρεσσαριστό υπάρχουν πολλοί τρόποι. Κάποιες από τις μικρές μου φοβίες αρκούν γι αυτό, δεν χρειάζεται να μπω σε κατάσταση πολέμου. Φαντάζομαι πως το ίδιο ισχύει και για σένα όπως και για όλους τους ανθρώπους. Το μόνο σημαντικό συμπέρασμα όμως που μπορούμε να εξάγουμε από την γλαφυρή τοποθέτησή σου είναι ότι εσύ είσαι τζιμάνι στην αναχαίτιση και εμείς δεν είμαστε.

Βέβαια, αν (λέω αν) ήμουν αεροπόρος και τη νύχτα των Ιμίων έπαιρνα διαταγή να αναχαιτίσω τους Τούρκους (και τα πρόβατα του νησιού), το πρεσσαριστό μου σκατό θα το έτριβα στη μούρη εκείνου που μου έδωσε τη διαταγή και αν μου έμενε περίσσευμα, θα έστελνα και λίγο στον αλήτη τον Πάγκαλο που (από την τηλεόραση) κόντεψε να μας σύρει σε πόλεμο για μια μαλακία. Όχι μόνο δεν θα υπάκουγα, αλλά θα απαγόρευα και με ασφαλιστικά μέτρα στο δικαστήριο να γράψει οποιοσδήποτε πως έκανα το καθήκον μου και έπεσα για την πατρίδα.

Πάντως, η εμπάθεια, τα προσωπικά μου συμπλέγματα και η συγγραφική μου βιασύνη (που καθορίζεται από τα πρώτα δύο) φταίνε που δεν εξαίρεσα στην προηγούμενή μου παρέμβαση τους έλληνες αεροπόρους. Ούτε καλοπληρωμένους τους θεωρώ ούτε άχρηστους. Καλό όμως είναι να χαλαρώνουν που και που, ε;

 
At 3/26/2007 03:34:00 π.μ., Blogger melanhappy said...

Je m'adore

 
At 3/26/2007 04:10:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Παιδιά εγώ είμαι 21, τα κλείνω αύριο για την ακρίβεια, και σκεφτομαι ακριβώς αυτά που γραψε ο old boy!!

Μεγαλώνω πρόωρα μήπως; Να αρχίσω να ανησυχώ;

 
At 3/26/2007 10:30:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

εθνικιστικά/αριστερά/αριστερίστικα/ιστοριολαγνικά/ιδεολογικά/ταξικά

Λακωνίζειν φιλοσοφείν Καϋμενίδη.

 
At 3/26/2007 10:36:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και η προσφορά τους στην πατρίδα είναι δυστυχώς μετρήσιμη μόνο σε ατυχήματα

Βοηθούν επίσης στην αποφυγή διαμόρφωσης νέων δεδομένων στο Αιγαίο, που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα κατοχύρωναν την αντικειμενική υπόσταση του εθίμου. Δηλαδή εάν τα τελευταία 30+ χρόνια που οι γείτονες αμφισβητούν, μεταξύ άλλων, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου, δεν σηκωνόταν κανένας τοπγκανόπληκτος πιτσιρικάς, σήμερα θα ήταν αδύνατο να υποστηρίξουμε με σοβαρότητα τα επιχειρήματά μας.

 
At 3/26/2007 11:07:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

---Δηλαδή εάν τα τελευταία 30+ χρόνια που οι γείτονες αμφισβητούν, μεταξύ άλλων, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου,


το ιδιο αμφισβητουν μαλλον και ολοι οι αλλοι.

το ιδιο το αμφισβητουν και οι ιδιοι οι ανωτατοι αξιωματικοι μας

Για να συμφωνησω κ' να προσθεσω στα του Λαζοπουλου, αναφερω ενδεικτικα περιπτωση Θπηλιου: ικαρος, με τις αναχαιτισεις του στο Αιγαιο, δεξιος (αρα τεκμαιρεται και πατριωτης), τα εκανε ΠΟΥ και ΤΑ και ΝΑ στο ΥΠΕΘΑ, και πληρωνουμε τωρα κατι στρατοπεδα που δεν χρειαζονται κτλ κτλ.

Τους ιπταμενους τους χαρηκα οταν κανανε λευκη απεργια. Περιμενω δε καποτε και σε μας να αρχισουν να βρισκονται στρατιωτικοι που να σηκωνουν το αναστημα τους στον εκαστοτε ΥΠΕΘΑ και να μην φοβουνται μην χασουν τη θεση τους (στο Ομηροι τις προαλλες ειχε πινακακι απο εθνος συμφωνα με το οποιο σε απολυτα νουμερα εχουμε τους ιδιους ανωταοτυς αξιωματικους με τες ΗΠΑ!)

Και εν τελει, ικαρος δεν ειναι μονο αυτος που παγαινει για αναχαιτιση και ας ξερει οτι μπορει κ' να μην εχουμε δικιο, ικαρος ειναι αυτος που παει για αναχαιτιση και οτνα γυρναει το λεει οτι κανουμε μαλακειες.

 
At 3/26/2007 11:48:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ωραίο ποστ, κρίμα που τα σχόλια απέκτησαν τελικά μεγαλύτερη αξία από αυτό.

 
At 3/26/2007 11:55:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ρε λες; Ο θειος ασχολειται με τον μηχανοκινητο αθλητισμο, γουσταρει ικαρους, μηπως το μικρο του αρχιζει απο Κ;

 
At 3/26/2007 02:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old-boy, το σχόλιο μου δεν είχε το υπονούμενο ότι κάνεις τα στραβά μάτια στον Αντωνάκη, απλά και μόνον ήθελα να υπογραμμίσω ότι το σύνολο που ήταν για τα μπάζα το απαρτίζουν κάτι φάτσες, που προ πολλού έχουν παραδώσει γη και ύδωρ (για να είμαστε και μέσα στο πνεύμα).
Εντάξει καλή η μπαλίτσα, αλλά δεν περίμενα ποτέ, ούτε περιμένω, από 11 τυπάκια που κλωτσάνε το τόπι να με καλύψουν εθνικά. Σιγά τον πολυέλαιο.
gs

 
At 3/26/2007 03:10:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ανώνυμε 3/26/2007 11:07:00 πμ

το ίδιο λες αμφισβητούν μάλλον και όλοι οι άλλοι,

Και τα Σκόπια τα λένε Μακεδονία τα 3/4 των κρατών μελών του ΟΗΕ, θα τα πεις κι εσύ;
Ο Σπήλιος και ο κάθε Υπουργός είναι πολιτικοί και ως τέτοιους να τους κρίνουμε, όχι εκ του πρώην επαγγέλματός τους. Δηλαδή να δούμε τον Σουμάκη, ως γυναικολόγο και όχι ως πρώην Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Έλεος πια.
Ωστόσο, έχεις δίκιο ότι οι πολιτικοί φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την κομματικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων και όλων των άλλων υπηρεσιών.

 
At 3/26/2007 03:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και τα Σκόπια τα λένε Μακεδονία τα 3/4 των κρατών μελών του ΟΗΕ, θα τα πεις κι εσύ;

----Ελα ντε. Δικιο εχεις. Με αποστομωσες.

(...)

Δηλαδη υποθετω πως για σενα δεν υπαρχει απο πανω μας ενα κρατος που (σε μια κριση παροξυσμου που διαρκει 16 χρονια τωρα) γουσταρει να λεγεται Μακεδονια. με ανθρωπους που το κρατος που μενεις του ειχε βγαλει ειδικο αλφαβηταρι, το δε 1920 τους καταχωρουσε στις απογραφες του ως "Μακεδονες" και μετα "Σλαβομακεδονες". Δηλαδη οτι τα 3/4 του κοσμου σε λενε μαλακα αυτο δε σου δημιουργει καποιες υπονοιες οτι ισως, λεω, ισως, εισαι και λιγο μαλακας (οχι εσυ προσωπικα)

Ο Σπήλιος και ο κάθε Υπουργός είναι πολιτικοί και ως τέτοιους να τους κρίνουμε, όχι εκ του πρώην επαγγέλματός τους.

----Ναι αλλα ο Θπηλιος υποτιθεται οτι ηξερε τι τραβαν οι Ικαροι κτλ. Με την ιδια λογικη να βαλουμε πρωην (γιατι οχι και νυν - δεν θεωρω οτι συντρεχει ασυμβιβαστο- σαλεπτζηδες για υπουργους οικονομικων. Δεν θα πρεπει αλλωστε να τους κρινουμε απο το προηγουμενο επαγγελμα τους. Μπορει πχ ο σαλεπτζης στην Ομονοια να ειναι διανοια οικονομικη και να ριχνει στον Αλογοσκουφη.

Ωστόσο, έχεις δίκιο ότι οι πολιτικοί φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την κομματικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων και όλων των άλλων υπηρεσιών.

----Οι πολιτικοι φταινε για πολλα, οι τσανακογλειφτες στρατιωτικοι δλδ δεν φταινε καθολου; Καμια ευθυνη; Θα δουμε καμμια παραιτηση Α/ΓΕΣ πχ για ποαρεμβασεις στρατιωτικων στο στρατευμα, για μη ορθολογικες αποφασεις κτλ; Δεν το βλεπω.

 
At 3/26/2007 03:26:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Α, ξεχασα να πω. Μακεδονια το λεω το κρατος.

 
At 3/26/2007 04:11:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ηρωϊκό #1:

Αρχίζει το ματς αδειάσαν οι δρόμοι
Η ώρα ζυγώνει αρχίζει το μάτς
Αρχίζει το ματς ερήμωσε η πόλη
Τρεχάτε κι αρχίζει το ματς
Πω πω γουστάρω να βλέπω κασκόλ
Να βλέπω σημαίες να μπαίνουνε γκολ
Πώς μας ενώνει και πως μας δονεί
Του Διακογιάννη η φωνή


ηρωϊκό #2:

Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει,
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση.
Όπου κι αν είσαι, θα 'χεις γεράσει
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση.



Citronella

 
At 3/26/2007 04:18:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Lazopolis λες: « οι επιλογές του οποιουδήποτε σε σχέση με την πατρίδα έχουν προσωπικό κόστος. Ελπίζω οτι κανένα προσωπικό κόστος δεν ενισχύει την αξία ενός επιχειρημάτος. Αλλιώς νόμος είναι το δίκιο του εργάτη... »
Προφανώς. Αλλά έκανες μια συγκεκριμένη ερώτηση (αν έχει το συγκεκριμένο άτομο θυσιάσει οτιδήποτε) και σε αυτή τη συγκεκριμένη ερώτηση απάντησα. Δεν υπονόησα ότι η αξία των επιχειρημάτων ενισχύεται από τη προσωπική στάση ζωής του. Αντιθέτως εσύ υπονόησες ότι η αξία των επιχειρημάτων του αποδυναμώνεται από την προσωπική στάση ζωής του κι εγώ απλά κατέθεσα ότι η προσωπική στάση ζωής του δεν είναι ανακόλουθη με όσα γράφει. Από κει και πέρα και βέβαια γράφει και μαλακίες ο Θείος, όπως άλλωστε κι εσύ και όλοι μας και πάνω απ'όλους εγώ :) Υπεραμύνσου τώρα της διδακτορικής σου διατριβής και ρίξε μέσα και μια καλάμπι γιάου και για πάρτη μας.
Satyricon, λες: «Η Σπάρτη, που εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα στο έργο-κόμικ, είναι λαμπερή και όμορφη».
Λαμπερή;
Και όμορφη;
Εντάξει είπαμε ότι η ομορφιά είναι υποκειμενικό θέμα, αλλά όχι κι έτσι, βρε αδελφέ ;)

 
At 3/26/2007 04:21:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Παιδιά εγώ είμαι 21, τα κλείνω αύριο για την ακρίβεια, και σκεφτομαι ακριβώς αυτά που γραψε ο old boy!!
Μεγαλώνω πρόωρα μήπως; Να αρχίσω να ανησυχώ;»
Φοιτητή, αν σκέφτεσαι σαν εμένα δεν πρέπει να ανησυχείς, πρέπει να ευχαριστείς τον Μεγαλοδύναμο που έχεις τέτοιο βάθος σκέψης ;)

 
At 3/26/2007 07:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ανώνυμε 3/26/2007 03:26:00 μμ,

είσαι ο Λαζόπολις; Γιατί το σχόλιο μου για τους Ίκαρους στο οποίο απάντησες σε αυτόν απευθυνόταν. Το να πεις Μακεδονία το κράτος δεν αποτελεί παρά πρόκληση και σίγουρα όχι εποικοδομητική συνεισφορά στην αναζήτηση λύσης. Διαβλέπω μέσα από τα γραπτά σου ένα μένος για την Ελλάδα και οτιδήποτε ελληνικό. Αναρωτιέμαι γιατί αλλά ας αφήσουμε στην άκρη της ψυχανάλυση.
Ο όρος Μακεδονία, πριν απ' οτιδήποτε άλλο είναι γεωγραφικός. Υπάρχει Μακεδονία και στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία και στα Σκόπια. Το να μονοπωλεί όμως μια κρατική οντότητα το όνομα για την πάρτυ της θα συμφωνήσεις ότι είναι λάθος. Ακόμα χειρότερα είναι πολιτική προστυχιά να σφετερίζεσαι την ιστορία ενός άλλου λαού, επειδή εσύ δεν έχεις δική σου. Εάν εσύ ως κοσμοπολίτης, επιθυμείς να λες το κράτος Μακεδονία, λέγε το.

Να παραδώσεις όμως σε παρακαλώ και το ελληνικό σου διαβατήριο.

 
At 3/26/2007 07:50:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Να παραδώσεις όμως σε παρακαλώ και το ελληνικό σου διαβατήριο.

--Εισθε υπευθυνος; Εισθε υπαλληλος του Υπεξ / τρεφεστε με μυστικα τε και φανερα κονδυλια αυτου; Εαν ναι (ή και οχι), εχετε διαβασει προσεκτικτοτερα καποιες αναφορες του (σε υπηρεσια μεν, ευπρεπους δε) Ευαγγελου Κωφου; Κατι παραπομπες που εδωσα παραπανω τις αναζητησατε;

Βεβαια σε καταλαβαινω: παλια υπηρχε το αρθρο 19 του Κωδικα Ελλ Ιθαγενειας και θα μου το επαιρνες ετσι το διαβατηριο, τωρα ομως πρεπει να το παραδωσω εγω. Ας ειναι - κατσε να παρω το Μακεδονικο κ' θα στο δωσω ή μαλλον οχι ασε εχω βαλει και βιζα για US, εκανα κ' τοσο καιρο να το βγαλω, δεν γαμεις θα το κρατησω.

είσαι ο Λαζόπολις;
-----οχι

Ο όρος Μακεδονία, πριν απ' οτιδήποτε άλλο είναι γεωγραφικός. Υπάρχει Μακεδονία και στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία και στα Σκόπια.
--δηλαδη μες τα Σκοπια (που ειναι πολη) υπαρχει γειτονια με το ονομα Μακεδονια; Αν ναι, παω πασο. Αν οχι (που οχι), παω Θασο - με εξοδα δικα σου-.


Το να μονοπωλεί όμως μια κρατική οντότητα το όνομα για την πάρτυ της θα συμφωνήσεις ότι είναι λάθος. Ακόμα χειρότερα είναι πολιτική προστυχιά να σφετερίζεσαι την ιστορία ενός άλλου λαού, επειδή εσύ δεν έχεις δική σου.

----Τι να πρωτοπω εδω. Οι Μακεδονες σφετεριζονται την ιστορια των Αλβανων (μεχρι κ' ο Παπαρηγοπουλος μιλαει για την αδυναμια διακρισης Ελληνων / Αλβανων - αντε Αρβανιτων); Να πω πως και η δικη σου ιστορια ειναι ενα μορφωμα, οπως και η δικη τους; Να πω οτι ο ορος Μακεδονας / Μακεδονικος δημιουργηθηκε σε συγκεκριμενες συνθηκες (και με δικο μας σπονσοραρισμα γιατι τοτε πολεμουσαμε με τους Βουλγαρους και οι Πατριαρχικοι Βουλγαροι -που αυτοπροσδιροιζοτναν Μακεδονες) ειχαν αρκετους λογους να τους μισουνε); Και για να προλαβω, δεν ειναι οτι και αυτοι δεν εχουν κατι απιστευτα τραγελαφικους τυπους - φυονται πολλοι στα Βαλκανια.

Για να συμπυκνωνεις ενα τοσο ακανθωδες και πολυσυνθετο θεμα σε 2 αραδες,δυο τινα: ή υπαρχουν αυξημενες πιθανοτητες να εχει υιθετησει μια εξαιρετικα απλουστειτκη προσεγιση (ουγκ εμεις καλοι εσεις οχι) ή εισαι ο φωτεινος παντογνωστης. Πονταρω τα ρεστα μου στο πρωτο.


Εν Χριστω αδερφε, γνωσεσθε την αληθεια και αυτη ελευθερωσει υμας


ΥΓ: δεν σου κανει καμμια εντυπωση γιατι αυτοι οι Σκοπιανοι τελος παντως τοοσα χρονια επιμενουν σε αυτο; Το κανουν νομιζεις μονο κ'μονο για να μας την σπασουν;

 
At 3/26/2007 08:14:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επιμένουν γιατί έχουν απεναντί τους μια αδύναμη χώρα, και γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα κερδίζουν. Παραθέτω μόνο δύο αράδες γιατί διαφορετικά θα χρειάζονταν τόμοι.
Οσο για το Μακεδονία γειτονιά, αστείο, αλλά εγώ λέω Σκόπια τη χώρα μέχρι να υπάρξει κοινά αποδεκτό όνομα.
Ολες οι κρατικές ιστορίες είναι μορφώματα. Ωστόσο, οι Μακεδνοί δεν μίλαγαν αυτό το βουλγάρικο ιδίωμα, που μιλάνε τώρα στα Σκόπια, γιατί οι Σλάβοι ήρθαν στην περιοχή περίπου 10 αιώνες μετά. Τώρα εάν αυτό για σένα δεν είναι σφετερισμός, the defence rests.
Ναι Σλαβομακεδόνες θα μπορούσε υπο προϋποθέσεις να είναι αποδεκτός όρος.

 
At 3/26/2007 09:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Από που άρχισε και που καταλήγει η συζήτηση...

Εγώ θα πω στο Καμενιδη, που αναρωτιέται τι διαφορά έχει μια ήττα από τη Τουρκία σε σχέση με μια ήττα από άλλη χώρα ότι απορώ γιατί αναρώτιέται, από τη στιγμή που κι ο ίδιος δέχεται ότι το ποδόσφαιρο διαπερνά τα πλαίσια ενός σπορ και κάνει τους ανθρώπους να ταυτίζονται με την ομάδα. Κατά συνέπεια η νίκη της ομάδας γινεται νίκη ολόκληρης του συνόλου το οποίο εκπροσωπεί. Αν λάβουμε υπόψη τι μαθαίνει ο Ελληνας από τη στιγμή που αρχίζει να μαθαίνει, νομίζω ότι περιτεύει να το αναλύουμε περισσότερο.

Κάτι που θα μου μείνει απ το προχτεσινό ματς, πέρα απ το ρεζιλίκι, είναι ότι πρώτη φορά είδα 30.000 να τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο με τόσο πάθος και με μια φωνή στη περισσότερη διάρκεια του ύμνου.

Τώρα όσο για το θειο... άνθρωπος που σου λέει ότι κακώς οι πιλότοι έβλεπαν το ματς, δε νομίζω ότι μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του. Ας τον να ζει στη δικιά του πραγματικότητα.

 
At 3/26/2007 10:03:00 μ.μ., Blogger china girl said...

Αυτά γουστάρω, τα σχόλια εδώ έχουν το ρίσκο τους. Βγαίνοντας από τα κόμεντς δεν έχεις χάσει μόνο λίγη από την ώρα σου αλλά ενδεχομένως και το διαβατήριό σου.

 
At 3/27/2007 12:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δλδ με την ιδια λογικη, η Μακεδονια ανηκει στου δεινοσαυρους της. Πιο σοβαρα τωρα: εν ετει 2007, το τί γινοταν το 200 τοσο πχ αντιλαμβανεσαι οτι ειναι παραιτερο. Ας ας κανουμε το Αλμανακ της Μακεδονιας (ητοι Μακεδαλμανακ) απο τα χρονια του Αλεξανδου μεχρι σημερις πανω-κατω

Α. Αλεξανδρος. Nuff said. Βασιλιας σολο (μεχρι και οι Σπαρτιατες ειχαν δυο για να ελεγχει ο ενας τον αλλο και τους Εφορους απο πανω), ξεθεμελιωνει τη Θηβα.

Β. Ρωμαιοι.

Γ. Βυζαντιο. Ερχεται η σαρα κ' μαρα: παιρνανε και αφηνουν καταθεση σπερματος Ουννοι, Βησιγοτθοι / Οστρογοτθοι, Πρωτοβουλγαροι, Καταλανοι, Αλβανοι (Ιλλυριοι), ξανα παλι Βουλγαροι. Βαλε επισης λιμους, λοιμους, πολεμους, μετακινησεις πληθυσμων, ποσοι απο αυτους που ζουσαν επι Α' ανωτερω δεν ξερουμε οτι επιβιωσαν.

Δ. Οθωμανικη Αυτοκρατορια. Ερχοσαντε Τουρκοι πολλοι (οι πιο πολλοι ανταλλαχθεντες απο Μακ - Θεσσαλια ητανε), Σλαβοι περισσοτεροι, κατι Εβραιοι στην Σαλονικα

Ε. Μακεδονικος Αγων: πανθομολογουμενο οτι οι ελληνοφωνοι ειναι περιορισμενοι στο νοτιο μερος της Μακεδονιας - απο πανω ειναι Τουρκοι κ' Βουλγαροι. Στην ΜΑκεδονια αναπτυσσεται ενα αυτονομιστικο κινημα (ναι, αυτων τον ξερεις πως τους λεν) το οποιο αριχκα η Βουλγαρια το υποθαλπει αλλα μετα το πολεμαει(οπως κανει κ' σημερα)- πολλοι Μακεδονες τυατιζονται με τους Ελληνες (οπως πχ ο Κωττας ο οποιος διετελεσε hard core Βουλγαροφιλος, μετα Μακεδονοφιλος για να καταληξει σε μας.

Ζ. Μικρασιατικη Εκστρατεια / Λωζαννη. Για εθνικους λογους προσφυγες απο Ιωνια κτλ εγκαθιστανται σε Μακεδονια. Οι ηδη διαμενοντες εκει αποκαλουντια "ντοπιοι"

Και ερωτω: γινεται να εισαι Μακεδονας μεσω Μικρας Ασιας; Οι πιο πολλοι Μακεδονες Ελληνες πρωτοπηγαν εκει το 22/23, οι αλλοι ηταν πολλα πιο πολλα χρονια εκει, κατι που το ξερουν οι νεοι που τους λενε κ' "ντοπιους"

Ποιος καταχραται κ΄ σφετεριζεται το ονομα ειναι, νομιζω, εμφανες. Σιγουρα οι Μακεδονες δεν ειανι απογονοι του Μεγ. Αλεξ (οπως αλλωστε και εμεις), σιγουρα δεν μιλαμε την ιδια γλωσσα (οπως και εμεις δεν θα μιλαγαμε ΚΑΝ συγγενικη της φτιαχτη γλωσσα αν δεν ειχε επιβληθει - μπορεις απλα να διαβασει την Βαβυλωνια να καταλαβεις τί Ελληνικα μιλαγαν.

Τωρα του βγαζει κ' βιτσιοζους. Δλδ βλεπουν μια αδυναμη χωρα και λενε κατσε να τους κανουνμε πλακα.Δες στεκει ξερεις κ' πολυ...


Επισης εισαι μεγαλοψυχος που θα τους αφηνες να αυτοπροσδιοριζονται ως Σλαβομακεδονες. Μου θυμιζει εκεινο το αλλο καταπληκτικο: η Μουσουλμανικη μειονοτητα αποτελειται απο 3 στοιχεια, ενα εκ των οποιων ειναι οι τουρκογενεις (οι οποιοι ομως δεν μπορουν να που οτι ειναι τουρκοι γιατι βασικα δεν ειναι αλλα ειναι τουρκογενεις!)

Αυτα - ενηεμρωνω οτι για μια βδομαδα θα ειμαι οφφ, οποτε ο,τι σχολιο θα απαντηθει μετα. Θα τηρηθει αυστηρη σειρα προτεραιοτητας.

Την αγαπη σας

 
At 3/27/2007 01:57:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για μένα η συνέχεια της γλώσσας είναι ταυτότητα πολιτισμού. Ναι περάσαν πολύ από εδώ. Αλλά όπως διαπίστωσες ούτε τουρκικά μιλάμε ακόμη, ούτε φράγκικα, ούτε βησιγότθικα. Επειτα, η ελληνιστική κοινή που έγινε lingua franca εκεί την εποχή του Χριστού, στην οποία μεταγράφηκε και η Καινή Διαθήκη με τους εβδομήκοντα που ήταν 72, ήταν μήπως σλάβικο ιδίωμα; Οσον αφορά τη μειονότητα στη Θράκη, ένα θα σου πω: το 1922 υπήρχαν 100000 Ελληνες στην Πόλη και σήμερα είναι 2000. Είπες τίποτα; Αγάπη υμίν κατα τ' άλλα.

 
At 3/27/2007 02:32:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Κατ'αρχάς, μάγκες, ο λαζοπολις είναι πάντα ο λαζόπολις. Ακόμα κι αν υπήρχε κάποιος φανταστικός λόγος να υπογράψω σαν ανώνυμος, θα βαριόμουνα να το κάνω γιατί θα έπρεπε να κάνω κλικ στο ανώνυμους αντί να πατήσω enter.

Κατα δεύτερον, γιατί δε γράφετε ανώνυμος 1, ανώνυμος 2 να συννενοούμαστε. Επίσης έγκυρο το ανώνυμος μπλέ, ανώνυμος πράσινος κ.ο.κ. που δίνει και στίγμα.

προς ανώνυμο που είπε "Δηλαδή εάν τα τελευταία 30+ χρόνια που οι γείτονες αμφισβητούν, μεταξύ άλλων, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου, δεν σηκωνόταν κανένας τοπγκανόπληκτος πιτσιρικάς, σήμερα θα ήταν αδύνατο να υποστηρίξουμε με σοβαρότητα τα επιχειρήματά μας."

Δεν είμαι σίγουρος οτι τα επιχειρήματά μας υποστηρίζονται με τον καλύτερο τρόπο με αυτήν την αυτιστική εμμονή στο δόγμα "ούτε σπιθαμή ελληνικής επικράτειας στον εχθρό". Αλλά έστω οτι έχεις δίκιο. Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε αν τα επιχειρήματά μας στην προκειμένη περίπτωση αξίζουν την επένδυση σε ζωές και υλικό που δαπανάμε για αυτά (ανεπιτυχώς);

@ολντ μπόυ:
αντιπαρέρχομαι τον δικηγορικό ελιγμό. Αν εκφέρεις τον θειϊκό λόγο καλύτερα να έχεις κάνει μεγάλες θυσίες για την πατρίδα (ασχέτως του αν η πατρίδα οφελείται στην πραγματικότητα από τις θυσίες σου), απλώς και μόνο για να είσαι στοιχειωδώς συνεπής. Η ερώτησή μου είχε σκοπό να διακρίνει ανάμεσα στον ανεύθυνο μυωπικό πεισματάρη εθνικιστή και στον υπεύθυνο μυωπικό πεισματάρη εθνικιστή. Αναγνωρίζω από τις απαντήσεις του (και σου) οτι πρόκειται μάλλον για την δεύτερη συνωμοταξία.

Παρ'ότι υπάρχει κάτι συγκινητικό στην τυφλή του εμμονή στα ξόρκια του παρελθόντος (γιατί ως συνήθως το όραμα μπορεί να είναι ηλίθιο αλλά το συναίσθημα είναι πάντα αληθινό) επειδή θεωρώ την προπαγάνδα του επικίνδυνη θα είμαι πάντα απέναντί του (όταν δε βαριέμαι για να είμαστε ακριβείς). Και επειδή συνήθως ξεκινάει με γκολ απο τα αποδυτήρια (η μόνη εθνική που έχει νόημα να νικάει είναι ο στρατός της ελλάδος φρουρός) η συζήτηση δεν μπορεί παρά να πάρει φαιδρή τροπή.

Πέρα από αυτό, όλοι μας γράφουμε και μαλακίες, όπως λες. Μερικοί, είναι αλήθεια, είναι πιο ίσοι από τους ίσους.

 
At 3/27/2007 02:35:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Ελπίζω οτι δεν είναι απαραίτητο να κάνω δήλωση *και* για το Μακεδονικό.

 
At 3/27/2007 02:37:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

:ς ανοίξουμε ένα ακόμα θέμα για να υπάρχει πλουραλισμός: Για μένα η συνέχεια της γλώσσας είναι ένας μύθος. Η *εξέλιξη* της γλώσσας, μου λένε, είναι μια πιο στέρεα διατύπωση.

 
At 3/27/2007 02:58:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΥΓ και τέλος από εμένα: Συνάντησα σήμερα έναν Τούρκο που κάνει την ίδια δουλειά με εμένα. Τον συνεχάρην θερμά και ειλικρινά. Τι απήντησε ο, όπως όλοι τους, ευγενέστατος τζουτζούκος; "Oh, come on, it's just football"
Χε-χε :)

 
At 3/27/2007 03:02:00 π.μ., Blogger kamenidis said...

εγώ αυτό που ξέρω φίλτατε Old Boy είναι ότι αν δεν γράψεις μέσα στο επόμενο δίωρο καινούριο post, κινδυνεύει τούτο εδώ να φτάσει τα 100 comments για πλάκα. Εμ, έτσι είναι όταν μέσα σε 10 αράδες καταφέρνεις και χωράς όλους τους καημούς του νεοέλληνα: μπάλα, εθνική ομάδα, ιστορία, τουρκία, προσωπικές ανησυχίες και ηλικιακές φοβίες... Και μου κοτσάρεις για χαριστική βολή τον τραβελέ Boy George/Gaultier Ξέρξη -ο οποίος φυλετικά στέκεται απέναντι από τον Αντωνάκη και μας δυσκολεύει πολύ μα πάρα πολύ να πάρουμε θέση.

Πάμε γι'άλλα.

Τα σέβη μου στο lazopolis και στον original ανώνυμο. Ξέρουν να συζητάνε: επιχειρήματα, χιούμορ και ευγένεια. Θαυμάζω ιδιαιτέρως το τρίτο στοιχείο και για τούτο πρόκειται να δουλέψω λίγο πάνω σ'αυτό με τον καιρό.

Ες αύριον τα σπουδαία.

 
At 3/27/2007 07:25:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Λιγο πριν κλεισει η βαλιτσα, βασει του νομου 1599, δηλωνω τα ακολουθα

@ Καμενιδη,

Κοιτα, αμα εξαιρεσεις κατι κορωνες του στυλ "φερε το διαβατηριο σου να σου πω το ριζικο σου", ο διαλογος εχει κρατηθει σε εξαιρετικα κοσμια επιπεδα (εκεινο δε το σχολιο του guilty ηταν εξαιρετο και θα ηθελα να το ειχα σκεφτει εγω). *Ακομη* δεν εχει ακουστει τιποτις περι πρακτορων, μισθορφορων κτλ - ελπιζω να μεινει ετσι. Ευχαριστω για τα καλα σου λογια - αν αναφεροσουνα σε μενα δλδ. Η ευγενεια φιλτατε ειναι, πως να το πω, μεγα προσον. Και εγω το δουλευω, μην νομιζεις

@(Αλλα)λαζοπολις,

Ρε μαν, κατσε να υποστηριξεις την διατριβη σου, μην λεμε στο μελλον ο παρ'ολιγον λαμπρος επιστημονας Λαζοπολις. Και μην ξεχνας, ο,τι το κανεις, το κανεις για την ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

@ Εν ιντερνετ (αλλα οχι εν πραγματικη ζωη) εχθρε μου,

Για μένα η συνέχεια της γλώσσας είναι ταυτότητα πολιτισμού. Ναι περάσαν πολύ από εδώ. Αλλά όπως διαπίστωσες ούτε τουρκικά μιλάμε ακόμη, ούτε φράγκικα, ούτε βησιγότθικα.

----------δλδ κ' στην Νιγηρια που μιλανε σχεδον ολοι Αγγλικα ειναι Αγγλοι; Σιγουρα ειναι ενα στοιχειο αλλα μονο αυτο, στοιχειο. Ειδικα στην περιπτωση μας που η γλωσσα επιβληθηκε με πολλους κ' διαφορους τροπους. Ενα απο τα πιο εξυπνα και λιγοτερο καταπιεστικα μετρα του Ελλ. κρατους ήταν η δημιουργια πολλων νηπιαγωγειων σε Φλωρινα - σε σχετικα μεγεθη εξακολουθουννα λειτουργουν εκει τα περισσοτερα, αν και οι εθνικοι λογοι εχουν εκλειψει.

Επειτα, η ελληνιστική κοινή που έγινε lingua franca εκεί την εποχή του Χριστού, στην οποία μεταγράφηκε και η Καινή Διαθήκη με τους εβδομήκοντα που ήταν 72, ήταν μήπως σλάβικο ιδίωμα;
----------Βρε συ, δεν ειπα κατι τετοιο.

Οσον αφορά τη μειονότητα στη Θράκη, ένα θα σου πω: το 1922 υπήρχαν 100000 Ελληνες στην Πόλη και σήμερα είναι 2000. Είπες τίποτα; Αγάπη υμίν κατα τ' άλλα.

-----Αυτα που μου λες αφορουν την μειονοτητα στην Ιστανμπουλ (ε ρε τι θα γινει τωρα...), οχι στην Θρακη, τουλαχιστον στην Ελληνικη. Εδω εχω να πω το εξης: Α) οσο θα βλεπουμε τα ανθρωπινα δικαιωματα στα παλισια της αμοιβαιοτητας (οτι κανουν στους δικους μας θα κανω στους δικους σας), δεν μπορουμε να μιλαμε για σοβαρο κρατος Β) ποτε δεν ειπα (ουτ ε θα πω) οτι οι Τουρκοι δεν εχουν φερθει απειρως χειροτερα - εχουμε κανει και μεις πολλες χοντρες μαλακειες αλλα στα δικα μας θεματα (και οχι στην Κυπρο) μας περνανε ευκολα ****ΜΠΟΝΟΥΣ**** να ξεκαθαρισω οτι οσο δικαιωμα εχει ο εθνικα ας τον πουμε Μακεδονας να λεει οτι ειναι τετοιος, αλλο τοσο εχει ο Ελληνας, απογονος προσφυγων, να λεει οτι νιωθει Μακεδονας (εκτος αμα τον λενε Καραμανλη και εχει μεγαλωσει στην Αθηνα). Οπως σημαινει οτι εμεις δεν το εχουμε κατοχυρωσει, αλλο τοσο δεν το εχουν και αυτοι. Και προφανως για το θεωρει ενας Ελληνας τοσο σοβαρο στοιειο της ταυτοτητας του, εγω το αποδεχομαι κ' το σεβομαι. Με την μονοφαγια εχω προβλημα.

Ερρωσο κ' υγιαινε,

 
At 3/27/2007 08:45:00 π.μ., Blogger seaina said...

Κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό!!

 
At 3/27/2007 01:37:00 μ.μ., Blogger kamenidis said...

"ούτε τουρκικά μιλάμε ακόμη, ούτε φράγκικα, ούτε βησιγότθικα"

Σχεδόν. Μια από τις ελάχιστες γλώσσες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δεν έχουν υποστεί σοβαρή αλλοίωση ή επίδραση ή ακόμα και εξέλιξη, είναι τα ισλανδικά και ο λόγος είναι προφανής: ποιος διάολος να κάνει επιδρομή εκεί ψηλά στα κρύα τα βουνά?

Μην το πολυψάχνουμε με την ελληνική, γιατί μπορεί να προκύψουν συμπεράσματα που θα έκαναν το Γεωργιάδη να κάψει μόνος του το μαγαζί του (δλδ χωρίς την βοήθεια των Εξαρχείων). Πόσοι άραγε ξέρουν ότι το αρχαίο ρήμα "ειμί" είναι σανσκριτικό και ότι λέξεις όπως "παπούτσι" και "καφές" τις χρωστάμε αυτούσιες στους ανατολίτες γείτονες? Ένα σοβαρό κριτήριο (και δη υγιές) που τεκμηριώνει την εξέλιξη μιας γλώσσας ήταν ανέκαθεν η δυνατότητα αφομοίωσης των εξωτερικών επιδράσεων και ουχί η περιχαράκωσή της. Και σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται η ταυτότηά της. Όσοι φοβούνται πως διατρέχει τέτοιος κίνδυνος, θα μπορούσαν και να βοηθήσουν το Γεωργιάδη να ξαναστήσει ο δύσμοιρος το βιβλιοπωλείο του και να πουλά ξανά τα ενδιαφέροντα δοκίμια γλωσσολογίας και ιστορίας -τα οποία από επιστημονικής άποψης είναι πράγματι μοναδικά!

 
At 3/27/2007 02:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"η ευτυχία ή (αλλιώς) ο εαυτούλης" τι απόδoση δίνουν;

 
At 3/27/2007 03:03:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Oκτώμιση.

 
At 3/27/2007 03:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old Boy, θα το δω (Otto e mezzo) και αναλόγως θα ποντάρω.

 
At 3/27/2007 06:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτην την χαζή ιστορία με την Κωνσταντινούπολn (Instanbul) και όλη αυτή τη μαλακία που ξεσέρνει μαζί της, πότε θα την ξεπεράσουμε ;
Ένας ωραίος - ιταλός - μάγκας αυτοκράτορας αποφάσισε να ανοίξει ένα καινούργιο μαγαζί πιο east και έχτισε και μια ωραία εκκλησία και τώρα πρέπει εμείς να τη κουβαλάμε στη πλάτη.
Εντάξει. Και στις Φιλιππίνες έχεi ωραίες ορθόδοξες εκκλησίες.
Και τι να κάνουμε τώρα ;
Επίσης, δεν έχω καταλάβει ακόμη απο που και ως που Κων/πολη και Ελλάδα «συμπάσχουν» ;
Μήπως γέμισε η Αθήνα με αδελφές Φαναριώτες και δε το πήραμε χαμπάρι ωρε γραικοί ;
gs

 
At 3/30/2007 03:51:00 π.μ., Blogger djentry said...

tosos ntoros, k ithela aplws na pw oti ektos apo wraio post, poy synithws einai, san sto myalo moy na hsoyn me ayto.

cheers

 
At 10/18/2007 10:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ok

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home