Σάββατο, Αυγούστου 24, 2013

Βλακείες

 
Ένα ακόμη σαχλούτσικο βιντεάκι από τα ίντερνετς. Και νιώθω μια βαθιά αισθητική συγγένεια και μια βαθιά ηθική αγάπη για τέτοιου είδους σάχλες, γιατί νομίζω πως όλος αυτός ο χάβαλος ειναι ό,τι πιο κοντά στο καλό και στο ειλικρινές και στο ανεπιτήδευτο και πως αν μπορούσαμε όλοι να ενωθούμε γύρω από αυτήν τη σαχλαμάρα όπως οι πρωτόγονοι γύρω από τη φωτιά, τότε θα είχαμε πάρα πολύ λιγοτερα να χωρίσουμε ως είδος. Γιατί τι άλλο θέλουν να πουν τέτοια διαβήματα παρά ότι η ζωή είναι και ένα αστείο με το οποίο πρέπει να γελάσουμε, πως ίσως μάλιστα είναι περισσότερο αυτό παρά ένα παιχνίδι στρατηγικής με έπαθλο την τελική επικράτηση, αφού δεν υπάρχει τελικά, αφού το κάθε τελικά είναι αέρας κι αφού η κάθε τελική επικράτηση, ως κάτι συμβολικό, δεν μπορεί να σε κάνει τόσο αυτόματα και τόσο καθαρά χαρούμενο όσο ένα αβαθές καλαμπούρι, που είναι κάτι πηγαίο. Παίρνοντας τη ζωή στα σοβαρά και στα συμβολικά, μην παίρνοντας τη ζωή στα πηγαία, βομβαρδίζουμε και βομβαρδιζόμαστε, πλουτίζουμε και φτωχοποιούμε, εξολοθρεύουμε και εξολοθρευόμαστε. Μια παγκόσμια δικτατορία του γελοίου και του γέλιου, μια ιδεολογία ή μια θρησκεία που θα μας έλεγε να το πάρουμε αλλιώς και να σταματήσουμε να προσπαθούμε να πηγαίνουμε προς τα μπρος και προς τα μέρη των άλλων, που θα μας έλεγε να χαλαρώσουμε, να κάτσουμε εκεί που σκάει το κύμα και να δούμε τη θάλασσα ή να κάτσουμε και να γελάσουμε τώρα και εδώ με ένα ανέκδοτο αντί να έχουμε κατά νου μας το τελικά, αφού τίποτα δεν υπάρχει στο τελικά κι όλα υπάρχουν στο τώρα, αφού το μόνο αληθινό τελικά είναι ο θάνατος. Και αντί πριν αυτό το τελικά να επικρατεί το οικουμενικό γέλιο για την εν τέλει σαχλότητα της ανθρώπινης ζωής που από το πουθενά και το εντελώς τυχαίο ξεφυτρώνει και νομοτελειακά στο πουθενά επιστρέφει, επικρατεί ο δίχως ουσιώδη λόγο πόνος. Το γέλιο δεν μπορεί να χωριστεί, το γέλιο δεν μπορεί να μας χωρίσει, καλύτερα δεν γελάει αυτός που γελάει τελευταίος, κάθε γέλιο είναι αυτοτελώς καλύτερο και κάθε βλακώδης χαβαλές είναι ο αντίποδας της αυθεντικής ανθρώπινης βλακείας, της βλακείας δηλαδή της αλληλοφαγωμάρας και του αγώνα για την επικράτηση της μιας τάξης, κάστας, φυλής ή οτιδήποτε εις βάρος των υπολοίπων.   

4 Comments:

At 8/24/2013 05:22:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

http://www.youtube.com/watch?v=PW87YHI25Wg
…….//…….
http://pandemos.panteion.gr/index.php?lang=el&op=record&type=&q=&page=0&pid=iid:1477

 
At 8/25/2013 11:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η μόνη Ηθική είναι η στιγμή που λέμε την αλήθεια κι εμείς ειμαστε μια ανήθικη κοινωνία.

 
At 8/28/2013 06:36:00 μ.μ., Anonymous capillus said...

Αντικειμενικά, το καλύτερο και πιο ουσιώδες κείμενο που έγραψες τα τελευταία χρόνια, επιπέδου Albert Camus, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα θα μπορούσες να τα διαγράψεις ως βλακείες, αυτό όχι.

Και, όχι, ούτε ο θάνατος αξιώνει την τελικότητα (finalité), ο θάνατος είναι η μόνη λέξη σε όλες τις γλώσσες που δεν αντιστοιχεί σε βιωμένη εμπειρία, και απλώς εννοούμε την αμετάκλητη απώλεια της εμπειρίας του άλλου και όχι του οποιουδήποτε άλλου, αλλά του διπλανού μας ή έστω αυτού με τον οποίον έχουμε κοινές εμπειρίες, ως θνητότητα. Η "αρχή" και το "τέλος" δεν υπάρχουν ούτε βιώνονται ούτε τα ενθυμούμαστε (δεν έχω συναντήσει κανέναν που να θυμάται τη γέννησή του), είναι δικά μας επινοήματα και ως τέτοια είναι κι αυτά βλακείες. Το είχε πει ο Επίκουρος πολύ καλύτερα: "Όσο υπάρχουμε, ο θάνατος δεν είναι παρών κι όταν πάλι είναι παρών, τότε εμείς δεν υπάρχουμε." Το ότι οι άνθρωποι φοβούνται την ανυπαρξία, αλλά δεν τους φοβίζει καθόλου η εκκωφαντική ανυπαρξία πριν τη γέννησή τους, αυτό είναι κάτι που ακόμα δε μπορώ να το καταλάβω, αλλά δηλώνει πολλά αφ'εαυτού για την προτίμηση των ανθρώπων να ζούνε, δίολου τυχαίο ότι το "οντικό είναι" ονομάζεται ζωή (καθιστώντας το αντίθετο του, δηλαδή τον θάνατο, απευκταίο), αντί για φαντασία, δημιουργία, συναίσθημα, κτλ...

Παρατηρώ ότι οι συνήθεις γνωστοί άγνωστοι γλειψιματίες είναι άφαντοι. Τελικά, η υποκρισία είναι βαζελίνη της κοινωνικής επαφής.

 
At 8/30/2013 07:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Το γέλιο δεν μπορεί να χωριστεί, το γέλιο δεν μπορεί να μας χωρίσει, καλύτερα δεν γελάει αυτός που γελάει τελευταίος, κάθε γέλιο είναι αυτοτελώς καλύτερο και κάθε βλακώδης χαβαλές είναι ο αντίποδας της αυθεντικής ανθρώπινης βλακείας, της βλακείας δηλαδή της αλληλοφαγωμάρας και του αγώνα για την επικράτηση της μιας τάξης, κάστας, φυλής ή οτιδήποτε εις βάρος των υπολοίπων."


http://www.imdb.com/title/tt1262414/?ref_=fn_al_tt_1

το μελλον ειναι αλλιωτικο.. neuroids, ψαξε τον επιλογο της ταινιας στο youtube

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home