Να είναι καλά
Μεγάλωσα διαβάζοντας «Φίλαθλο» και κατ' εξοχήν διαβάζοντας τον Ηλία Μπαζίνα. Τον πέτυχα προ ετών στη δεξίωση ενός γάμου. Όταν έφευγε, του έδωσα το χέρι μου και του είπα κάτι επαινετικό, δεν θυμάμαι τι, είμαι άλλωστε πάντοτε τόσο συγκρατημένος στα καλά λόγια για τους άλλους. Με κοίταξε μισοξαφνιασμένος, ήταν και αργά, πιθανότατα την επόμενη στιγμή να το είχε ήδη ξεχάσει, εγώ όμως ένιωθα ικανοποίηση. Περίεργο πράγμα η σχέση του γραφιά με τον αναγνώστη του· από την μια πλευρά η ανταλλαγή λέξεων ελαχίστων δευτερολέπτων μεταξύ δύο εντελώς αγνώστων, κι από την άλλη η στενή προσωπική σχέση που εγκαθιδρύεται από την καθημερινή ανάγνωση χρόνια ολόκληρα, στην προκειμένη περίπτωση δεκαετίες ολόκληρες.
Να είναι καλά. Είναι ίσως παράδοξο που το γράφω μόλις πληροφορήθηκα τον θάνατό του, κι όμως δεν το γράφω ως παράδοξο, ούτε με κάποια μεταφυσική χροιά: να είναι καλά· ή, με άλλα λόγια, ευχαριστώ.
Να είναι καλά. Είναι ίσως παράδοξο που το γράφω μόλις πληροφορήθηκα τον θάνατό του, κι όμως δεν το γράφω ως παράδοξο, ούτε με κάποια μεταφυσική χροιά: να είναι καλά· ή, με άλλα λόγια, ευχαριστώ.
3 Comments:
Ούτε ένα σχόλιο για τον Μπαζίνα; =/
Μάλλον είμαστε λίγοι οι μυημένοι, τουλάχιστον σ'αυτή τη γωνιά της μπλογκόσφαιρας. O Μπαζίνας ήταν ο βασικός λόγος που ο πατέρας μου αγόραζε φανατικά τον Φίλαθλο (και τώρα την livesport) εδώ και 20-25 χρόνια, παρ'ότι δεν είναι φανατικός ποδοσφαιρικός οπαδός. Διάβαζα κι εγώ τα άρθρα του, όχι με το ίδιο πάθος, γιατί έχω τη συνήθεια να ταμπελώνω τον κόσμο και ο Μπαζίνας ήταν αρκετά δύσκολο να τον τοποθετήσεις κάπου ιδεολογικά. Εκτιμούσα όμως τη γνήσια λαϊκότητά του, την οξυδέρκεια του όταν έγραφε για μη αθλητικά θέματα, τις γνώσεις του για ένα κάρο αθλήματα γνωστά και άγνωστα, και κυρίως τον ανθρωπισμό του, που ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μην αφιερώσει ούτε μια αράδα (απ'όσο ξέρω) στο προσωπικό του πρόβλημα, αλλά να σκέφτεται μέχρι και την τελευταία μέρα τα παιδιά στη Συρία. Πόσα αρχίδια και αλτρουϊσμό πρέπει να διαθέτεις ώστε να γράφεις στο τελευταίο σου άρθρο, ενώ ξέρεις ότι πεθαίνεις, ότι σκέφτεσαι "την τρομακτική πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου".. Καλό ταξίδι Ηλία.
Ίσως το μεγαλύτερο εγκωμιο για δημοσιογράφο που έγραφε καθημερινές επιφυλλιδες ειναι ότι χρονια μετα, εκτός επικαιρότητας, τα κείμενα του διαβάζονται με ενδιαφέρον και ειναι φρέσκα. Είχα αγοράσει πριν απο χρονια ένα βιβλιο του και τον εκτίμησα ακόμη περισσότερο. Άξιος.
Kronstadt13
Όλες η μη-αθλητικού περιεχομένου στήλες που έχει γράψει στον Φίλαθλο πρέπει να εκδοθούν σε βιβλίο. Και να διδάσκονται στα Λύκεια! Όποιος θεωρεί πως αυτό που γράφω είναι επικήδεια υπερβολή, μάλλον δεν τον έχει διαβάσει ποτέ του.
Όσο διάβαζα Μπαζίνα, εισέπνεα Ελλάδα στην πιο αγνή, ντόμπρα και βαθύτατα φιλοσοφημένη εκδοχή της. Αυτή είναι η Ελλάδα την οποία ερωτεύτηκε η υπόλοιπη ανθρωπότητα, αυτή είναι η Ελλάδα ως αγαπημένο παιδί της Ιστορικής Κοινωνιολογίας και αναδύεται ατόφια μέσα από την οπτική αυτού του σπανιότατου και παγκοσμίου πνευματικής εμβέλειας Έλληνα κοσμοπολίτη.
(Η λέξη «πατριώτης» είναι πολύ μικρή –και εσχάτως, λερωμένη- για να περιγράψει στο ελάχιστο την στάση αυτού του ανθρώπου απέναντι στην χώρα του).
Ηλία μας έπεφτες πολύς. Πάρα πολύς.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home