Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2013

Έχω μια κιβωτό

Eίναι συγκλονιστικό το πόσο ξύλινος παραμένει μέχρι εσχάτων ο λόγος του Τσοχατζόπουλου. Το πώς οι αερολογίες, οι μεγαλοστομίες και τα κενά περιεχομένου λόγια που χρησιμοποιούσε δεκαετίες ως πολιτικός, εξακολουθούν να αποτελούν το οπλοστάσιό του και τώρα που είναι κατηγορούμενος και απολογούμενος. Η πραγματικότητα τον έχει κατακλύσει από σαράντα διαφορετικά μέτωπα και αυτός έχει χτίσει με τα ξύλινα λόγια του μια κιβωτό και βρίσκει μέσα της παρηγοριά. Ολομόναχος μέσα της, είναι ταυτόχρονα ο κομπέρ και ο μοναδικός ακροατής του. Και ο ακροατής Άκης πείθεται από τον κομπέρ Άκη, παραμένοντας έτσι ανέπαφος, αξιοπρεπής, τροπαιούχος: δεν τον αγγίζει τελικά όλη αυτή η λάσπη και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον συκοφαντεί.
 
Είχε καλεσμένο νωρίτερα ο Ευαγγελάτος τον Λάκη Γαβαλά για να μιλήσει για τον Ασλάνη. Σε ένα σημείο, και προσπαθώντας -χωρίς ιδιαίτερο λογικό ειρμό- να απαντήσει σε μια ερώτηση, o Λάκης θα πει ότι ο κόσμος έχει εξελιχθεί, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και ότι δεν ζούμε πια στην εποχή που ο κόσμος μετακινούνταν με κάρα «και με τρόλεϊ». Και δεν ξέρω πόσο έχει ή δεν έχει πληροφορηθεί για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου που δεν είχε εισιτήριο στο τρόλεϊ, δεν ξέρω αν το άκουσε και το ξέχασε, ξέρω όμως πως μπορεί από την μία όλος αυτός ο φαιδρός κόσμος της ελληνικής σόου μπιζ να έχει χάσει επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, από την άλλη όμως είναι όλος αυτός ο κόσμος που παραμένει σε επίπεδο αριθμητικών μεγεθών, άρα τελικά και δημοκρατικού εκτοπίσματος, πάρα πολύ πιο κοντά στις μάζες. Δηλαδή ο Γαβαλάς μπορεί να ζούσε στη χρυσελεφάντινη εποχή του νεοελληνικού γκλάμουρ, που το τρόλεϊ είχε ξεπεραστεί ως μεταφορικό μέσο, ωστόσο οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τρόλεϊ, στην μεγάλη πλειοψηφία τους για τον Γαβαλά ενδιαφερόντουσαν και ενδιαφέρονται και όχι για όσους γράψουμε πύρινα ποστάκια και αρθράκια για το θάνατο εξαιτίας ενός εισιτήριου τρόλεϊ. Υπ' αυτήν την έννοια ο Λάκης Γαβαλάς έχει υπάρξει εξίσου ή και περισσότερο λαϊκός για την εποχή του από ό,τι για τη δική του ο Πάνος Γαβαλάς.
Και διάβασε, αν δεν βαριέσαι αυτό· η τύπισσα εξηγεί πικρόχολα γιατί αποφάσισαν να βάλουν πρώτο θέμα στο σάιτ του CNN την προκλητική εμφάνιση της Μάιλι Σάιρους στα βραβεία του ΜΤV: αυτά θέλετε, αυτά διαβάζετε, σε αυτά κάνετε κλικ, έτσι μένετε ώρα στο σάιτ, έτσι θα προσελκύσουμε διαφημίσεις, έτσι κατάντησε η δημοσιογραφία σήμερα, εκεί μας φτάσατε· στο τσακ είναι να αρχίσει να μουτζώνει και να βρίζει τα πλήθη όπως έκανε κάποτε ο πάντα μπροστά από την εποχή του, Βασίλης Λεβέντης*. 
Τα πλήθη που αποβλακωμένα ασχολούνται με την Μάιλι και τον Λάκη αντί να παρακολουθήσουν το έγκυρα πολεμοκάπηλο CNN και να διαβάσουν τον δηκτικό συνήγορο του πόπολου Old Boy. Ο ιδεαλισμός του Άαρον Σόρκιν είναι παρών, το πνεύμα του Γουίλ Μακαβόι είναι εδώ. Ας ανεβάσουμε το επίπεδο των μαζών όσο μπορούμε.
Κι αν τα χημικά όπλα του Σαντάμ δεν βρέθηκαν ποτέ, σε μια αντιστροφή στο κυριακάτικο επεισόδιο του "Νewsroom" μάθαμε τελικά πώς την πάτησαν τα παιδιά του σταθμού και έβγαλαν στον αέρα την ψευδή είδηση ότι οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει προ λίγων ετών χημικά όπλα σε μια αποστολή διάσωσης. Όχι λοιπόν ο στρατός τους δεν έκανε αυτό το ατόπημα, είναι αθώος, και η Τζέιν Φόντα κάτω από πενήντα στρώματα πλαστικών εγχειρήσεων θα σώσει μετά την τιμή του αμερικάνικου στρατού και την τιμή των Αμερικάνων κροίσων. Βέβαια θα κατατεθεί στη σειρά και ότι παρά τις διεθνείς συμβάσεις οι ΗΠΑ δεν έχουν καταστρέψει όλα τα χημικά τους όπλα, γιατί αυτό είναι η δύναμή μας εμάς ως Αμερικάνων, η αυτοκριτική μας και η ελευθερία -eleftheria_re_mounia- που παρέχουμε στους δημιουργούς μας να μας τα χώνουν.
Και ο υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας θα πει πως εκείνος πιστεύει ότι και ο ΟΗΕ να μην εγκρίνει, πρέπει να ληφθεί δράση από τις πρόθυμες χώρες, γιατί η νομιμότητα είναι σχετική έννοια άφτερ ολ, κι άλλο να την παίρνει στα χέρια του στο πεδίο των μαχών κοτζάμ αγλλοσαξωνικός κόσμος κι άλλο αυτά τα κουκουεδίστικα και συριζέικα με το φετιχισμό του δρόμου και τις ωδές στην ανομία.
Και πριν με προλάβεις, ναι, περιμένω με εξαρτημένα ανακλαστικά να σκούξω αν επέμβουν οι δυτικοί, γιατί δεν με νοιάζει όσο σκοτώνονται μεταξύ τους οι άλλοι -πού τους ξέρω εγώ τους άλλους, ποιές ταινίες τους και ποιές σειρές τους έχω δει;- εμένα με νοιάζει να τα χώνω στις ΗΠΑ, με νοιάζει σχεδόν τόσο, όσο να κατεβάζω κάθε Δευτέρα το τελευταίο επεισόδιο του Νewsroom και του Breaking Bad, τι σειρά μαλάκα μου, τι κατάληξη, πέντε ακόμα επεισόδια μας έμειναν και όταν τελειώσουν τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμουμε; 
* το κείμενο δεν το έγραψε ποτέ αυτή τελικά και είναι σατυρικό, αλλά τόσο μου κόβει.

8 Comments:

At 8/29/2013 12:37:00 π.μ., Anonymous michael said...

Old, μια σημείωση γιατί μπορεί κάπου να χάθηκε στο σεντόνι σου. Η τύπισα που μιλάει εξ ονόματος του CNN δεν έγραψε στην πραγματικότητα η ίδια το κείμενο. Οι συντάκτες του σατυρικού Onion το έγραψαν ως φάρσα. Η ίδια στο twitter απάντησε αυτό:

Meredith Artley @MeredithA

@socialnerdia @TheOnion I'm reading it as more of a joke than something to call the legal team about.

Υ.Γ. Ανεχτή η πρώτη σεζόν του newsroom, αλλά η δεύτερη κουράζει αρκετά. Για άγνωστο λόγο, όμως, παρόλο που γκρινιάζω, συνεχίζω και το βλέπω. Άβυσσος...

 
At 8/29/2013 12:48:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν χάθηκε πουθενά, Michael, εγώ την πάτησα βλακωδώς :)

 
At 8/29/2013 12:49:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

<>.Οφείλω να παραδεχτώ οτι ντράπηκα λιγάκι διαβάζοντας το αυτό καθώς το Newsroom,Homeland και φυσικά το Breaking Bad μου έχουν πάρει τα μυαλά.Παρόλα αυτά,πιστεύω ότι αυτές οι 3 σειρές αποτελούν τις καλύτερες δικαιολογίες για την αποχαύνωση μου στο PC.Θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς σου φάνηκε η δεύτερη σεζόν του HOMELAND.Aν δεν κάνω λάθος βάση προηγούμενου ποστ σου την βλέπεις,σωστά?

 
At 8/29/2013 12:55:00 π.μ., Anonymous michael said...

Καλά, μη νομίζεις. Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος είσαι. Το onion έχει μεγάλη προϊστορία σε αυτά.

 
At 8/29/2013 12:57:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το Newsroom κουράζει λόγω όλων αυτών των εμβόλιμων ανέμελων υφακίων, χαριτωμένων ατακών και αλαφροΐσκιωτων διαλόγων. Πάντως ήταν πολύ καλή κεντρική ιδέα και τα σημεία που προανέφερα δεν θα κούραζαν αν είχαν χρησιμοποιηθεί με περισσότερη φειδώ και όχι σε δόσεις τύπου “Beverly Hills 90210”. Ίσως βέβαια από την άλλη να απευθύνεται σε πολύ νεαρό ακροατήριο. Πάντως έβαλα να δω το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν και θυμήθηκα αμέσως όσα με είχαν απωθήσει στην πρώτη. Έσβησα όλο τον φάκελο.

 
At 8/29/2013 01:00:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Μέχρι τα μισά του ο δεύτερος κύκλος του Homeland μου άρεσε πολύ. Μετά όμως νομίζω το έχασε τελείως και με απογοήτευσε.

 
At 8/29/2013 08:57:00 π.μ., Anonymous zaxos said...

Συγνώμη ξέχασα το όνομα .Αν μπορείς Old Boy γράψε.
zaxos

 
At 8/29/2013 01:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Προφανώς "δεν σου κόβει" αν δεν ξέρεις το Onion και το πώς λειτουργεί, αλλά και αν πιστεύεις ότι εν ενεργεία στέλεχος ΜΜΕ θα έκανε ποτέ τέτοιες δηλώσεις. Αλλά σε τιμά η ειλικρίνεια, είτε υπάρχει εδώ ακκισμός είτε όχι.

Στα σημαντικά τώρα. Τι ακριβώς λες για τη Συρία; Αιμοσταγής δικτάτορας κατά ταλιμπαν, κάτι σαν ζόμπι εναντίον κανιβάλων δηλαδή (να και η θεωρία των δύο άκρων), κι ο ένας από τους δύο, στα σοβαρά ή σαν προβοκάτσια κατά του άλλου χρησιμοποίησε όντως χημικά όπλα. Τι κάνεις; Τους αφήνεις να σκοτώνονται όπως στη Ρουάντα (πουλώντας συγχρόνως όπλα σε έναν ή και στους δύο); Επιβάλλεις εκεχειρία, βγάζεις τα γυναικόπαιδα (άρα ξοδεύεις για στρατόπαιδα προσφύγων αντί να βγάλεις το κατιτίς σου) και μετά τους βομβαρδίζεις αμφότερους έτσι για να μην παίζουν με παιχνίδια για μεγάλα παιδιά; Στ' αλήθεια δεν ξέρω. Αλλά και η στάση του Πιλάτου δεν με τρελλαίνει.

Κι ένα ακόμη θέμα. Το να πιστέψω στον ιδεαλισμό ή την αγάπη των αγγλοσαξώνων για δικαιοσύνη και νομιμότητα θα ήταν σαν εσένα με το Onion. Αλλά ο ΟΗΕ και οι ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε επέμβαση είναι πρόβλημα και όχι λύση, θα αρκεί για κάθε Μομπούτου / Πολ Ποτ / Ρουάντα / βάλε ό,τι θες να έχει ένα προστάτη(Κίνα, Ρωσία, Γαλλία...) για να κάνει στ' αλήθεια ό,τι θέλει.
Φαντάσου π.χ. να περάσει η αθλητική δικαιοσύνη στη Super League και να μην μπορεί να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός αν δεν συμφωνήσει και ο Μαρινάκης.

kronstadt13

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home