Τρίτη, Αυγούστου 07, 2012

Ματς πόιντ



Συχνά αναρωτιόταν αν είναι όντως προτιμότερο να είσαι τυχερός παρά άξιος. Και κοιτώντας γύρω του έδινε πάντα την ίδια απάντηση: ναι, ασφαλώς και είναι.
Αρκεί αυτή η πληροφορία για να τον καταλάβουμε; Όχι. Θα μπορούσε να το λέει είτε ως άτυχος άξιος που νιώθει την αδικία του ριγμένου, είτε ως τυχερός ανάξιος που νιώθει τις τύψεις του προνομιούχου.
Αρκεί αυτή η αμφιβολία για να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον για την περίπτωσή του; Όχι. Δεν είναι ήρωας ταινίας, μυθιστορήματος, διηγήματος, δεν είναι καν ήρωας μιας ιστορίας σε ένα ποστ.
Στέκεται μέσα στο ποστ αμήχανα, χωρίς μια ιστορία να τον εξειδικεύει, εξανθρωπίζει, εξηγεί.
Είναι απλώς φορέας μιας κεντρικής ιδέας. Που όμως την θεωρεί σημαντική. Και στέκεται εδώ μόνο και μόνο ώστε δια της παρουσίας του να την αναδείξει. Ή μάλλον για να την υπενθυμίσει.΄Οπως προκύπτει άλλωστε κι απ' το βιντεάκι, δανεισμένη είναι. Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που δανειζόμαστε και μετά δεν τα επιστρέφουμε ποτέ, πράγματα που γίνονται μετά δικά μας. Δική του λοιπόν είναι πια η κεντρική ιδέα και ως δική του την κοινοποιεί.
Και δεν ξέρει αν πρέπει να νιώσει άξιος που το κάνει ή απλά τυχερός που του έχει δοθεί η δυνατότητα να το κάνει.

5 Comments:

At 8/07/2012 08:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ή ατυχος που γνωριζει τι ειναι η τυχη κ ποσο τυχαια δομειται ο εν γνωσει κοσμος του-μας. μεγαλη παρηγορια καμια φορα old να κατηγορεις στην ατυχια σου οταν υπαρχει ελλειψη αντιληψης κ μεγαλη ευτυχια παντα να θεωρεις ικανοτητα οσα κερδισες απο μεγαλο μερος τυχης.ολα αυτα ασφαλως αναλογα με τους συσχετισμους του καθενος. δεν γραφω για συμπληρωμα, βρισκω πολυ εξυπνο το κειμενο και μ'αρεσει ποσο αρτια το περιγραφεις (με τη βοηθεια του woody). η πρωτη και η τελευταια προταση θα μπορουσε ευκολα να ειναι (δικια σου) αυτοβιογραφικη :))

bill

 
At 8/08/2012 01:16:00 π.μ., Anonymous BAΠ said...

Εκτός από τον άξιο και τον τυχερό υπάρχει άλλη μία ενδιαφέρουσα κατηγορία: ο επιμένων. Που, όπως λένε μερικοί, είναι αυτός που νικά.

Έχει μιλήσει κα γι αυτόν ο Woody Allen: "80 percent of success is just showing up".

 
At 8/08/2012 12:58:00 μ.μ., Blogger tapeinoptic said...

kafkikos o old boy :)

 
At 8/08/2012 02:50:00 μ.μ., Blogger Кроткая said...

Αφοού συμφωνήσω με τον ΒΑΠ (!),θα προσθέσω πως είναι θέμα οπτικής γωνίας.

Το Match point ειναι ανάμεσα στις 5 αγαπημένες μου ταινίες, για προσωπικο-συναισθηματικο-αισθητικούς λόγους, άσχετα που υπάρχουν πολύ ανώτερες ταινίες στον παγκόσμιο κιν/φο.

 
At 8/11/2012 02:05:00 π.μ., Anonymous sunCoater said...

Κοιτα να δεις: αν αντι για "τυχερος" γραψεις "πονηρος" το ποστ ταιριαζει μια χαρα στην Εθνικη Ισπανίας (γκρρ).

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home