Δευτέρα, Ιουνίου 04, 2007

Κατεστημένα

Θέλω δηλαδή να πω, ότι η φωτογραφία είναι τωρινή, αποψινή και η αφίσα φρέσκια.
Θέλω δηλαδή να πω, ότι όσο κι αν λένε πως τα πάντα είναι πολιτική, στην πραγματικότητα τα πάντα είναι συναίσθηση.
Μερικές καταστάσεις προσφέρονται για πολιτικό σχολιασμό, μερικές πάλι όχι.
Σε κάθε κατάσταση όμως, είναι συναρπαστικό να προσπαθείς να σκεφτείς πώς σκέφτεται ο άλλος, να προσπαθείς να νιώσεις πώς νιώθει ο άλλος.
Την αφίσα την υπογράφει μια «Αριστερή Πρωτοβουλία», που υποθέτω ότι είναι εσωκομματική τάση του ΠΑΣΟΚ.
Προσπάθησε δηλαδή να σκεφτείς όπως οι άνθρωποι που τυπώνουν σήμερα αφίσες του Αντρέα, γράφοντας από κάτω «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ».
Πόσο τυφλός μπορεί να είσαι για να σχολιάσεις πολιτικά το θέμα;
Τόσο πολύ αποκλείεται.
Δεν είναι πολιτική η αφίσα, η αφίσα είναι ερωτική, η αφίσα είναι νοσταλγική, η αφίσα είναι θρησκευτική.
Προεκλογική περίοδος 1981. 26 χρόνια πριν. 26 χρόνια νεότεροι. Ο Αντρέας στο μπαλκόνι. Πιστεύουμε. Πιστεύουμε, ρε. Βγαίνει. Ενθουσιαζόμαστε. Δονούμαστε.
Καλοκαίρι 2007. 26 χρόνια μετά. 26 χρόνια μεγαλύτεροι. Πώς μας φέρθηκαν έτσι τα χρόνια; Όχι. Όχι. Ο Αντρέας στο μπαλκόνι. Ανατροπή όλων των κατεστημένων.
Κοιτάζω την φωτογραφία από το πρώτο μας ταξίδι και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήσουν κάποτε τόσο όμορφη. Είσαι η ίδια εσύ που σιδερώνεις στο μέσα δωμάτιο; Κοντεύουν τρεις δεκαετίες. Όχι. Όχι.
Θα ανατρέψω το κατεστημένο του χρόνου, το κατεστημένο της φθοράς. Κι αν δεν μπορώ εγώ, θα αφισοκολλήσω τον άνθρωπο που υποσχόταν ό,τι δεν γινόταν να γίνει.
Τι ωραία που ήταν όταν υποσχόταν αυτά που δεν γινόταν να γίνουν.
Τι ωραία που ήσουν, τι ωραίος που ήμουν.
Μετά την μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας πρωτοκάναμε έρωτα.
Ίσως σκέφτηκες προς στιγμή και τον Αντρέα.

23 Comments:

At 6/04/2007 03:03:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εκεί και τότε -υπέροχη απόδοση ενός παλιού εδώ και τώρα. Εύγε!

 
At 6/04/2007 03:04:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εκεί και τότε -υπέροχη απόδοση ενός παλιού εδώ και τώρα. Εύγε!

 
At 6/04/2007 03:52:00 π.μ., Blogger basik-ly said...

Στην Ελλάδα όλα απευθύνονται στο θυμικό! Δεν υπάρχει λογική, παρά μονάχα μια ατέλειωτη προεκ-λογική περίοδος.

 
At 6/04/2007 07:45:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με μας που τον καταλάβαμε απ' την αρχή τι απατεώνας ήταν. Γιατί πρέπει να πληρώνω μαζί σου το λογαριασμό;

 
At 6/04/2007 09:58:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Διότι το όραμα μπορεί να ήταν ψεύτικο, το συναίσθημα όμως (καθώς και τα έξοδα) ήταν αληθινό.

Τελικά αυτή η ρήση της Μαρίας θα της εξασφαλίσει κάποτε μια θέση στο πάνθεον της ελληνικής ιστορίας, λέμε.

 
At 6/04/2007 11:23:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έξοχος.

 
At 6/04/2007 12:13:00 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Χωρίς να υπονοώ την οποιαδήποτε σύγκριση (ειδικά στο ιδεολογικό) μεταξύ των δύο ανδρών, το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας την τελευταία φράση στο εξαιρετικό κείμενο σου είναι η σκηνή από παλιά ιταλική ταινία - που μου διαφεύγει ο τίτλος - όπου η Σοφία Λώρεν λυποθυμά σχεδόν καθώς της έρχεται κανονικότατος οργασμός την ώρα που δίπλα της περνά καβάλα στο άλογο ο Μουσολίνι, υπό τις επευφημίες του παραληρούντος πλήθους.

Πώς μας φέρθηκαν έτσι τα χρόνια;

Πολύ όμορφα διατυπωμένο. Εύγε.

 
At 6/04/2007 12:48:00 μ.μ., Blogger Thrass said...

Xμ....

Πολύ δυνατό.

Θέλω όμως να πω το εξής: αν διατηρώ το δικαίωμα να κοροϊδεύω τον εαυτό μου στις προσωπικές μου σχέσεις, στην πολιτική κάτι τέτοιο θα με έκανε downright ηλίθιο.

Η μονογαμικότητα, ο έρωτας, το συναίσθημα, μπορεί να είναι ελαφρώς γελοίες καταστάσεις, αλλά τελικά είναι δικαίωμα του καθενός να πειραματίζεται με το παραμύθι τους.

Αν, υποθετικά, οι δικοί μου κάποτε ερωτεύθηκαν και έκαναν οικογένεια, δε θα τούς κατηγορήσω ποτέ για αυτό. Εγώ τουλάχιστον.
Το ότι ψήφιζαν Ανδρέα, όμως, δε θα τούς το συγχωρέσω εύκολα. Με γάμησαν.

 
At 6/04/2007 01:13:00 μ.μ., Blogger Θεραπευτής said...

"Ο χρονος ειναι ο χειροτερος γιατρος... Σε καιει, σε σκορπαει και σε παγωνει..."

Διαβαζοντας το κειμενο σου μου θυμισες αυτον τον στιχο πολυ εντονα...

 
At 6/04/2007 01:15:00 μ.μ., Blogger squarelogic said...

Και ο ερωτας αποδειχθηκε το ιδιο κιβδηλος?

ακομα θυμαμαι οτι και σαν παιδι προσλαμβανα αυτο το γενικευμένο αιτημα για αλλαγη,πολυ περαν του ποσοστου που τελικα πηρε:υπηρχε η σιωπηρη ανοχη και επιδοκιμασια και ενος μεγαλου μερους του κοσμου που ΔΕΝ τον ψηφισε...και ο αθεοφοβος χαρισματικος Ανδρεας τους διεψευσε ολους.Δημιουργησε ομως μια καλα σιτιζομενη απ τον κρατικο κορβανα φαυλοκρατια που κρατα συμπαγη τα ποσοστα του "κομματος" μαζι με τα μονιμα "αντιδεξια"αντανακλαστικα μεγαλου τμηματος του πληθυσμου.Και βεβαια κι η τωρινη κυβερνηση βοηθα στο να επιστατευουν μερικοι εν ειδει Ελ Σιντ το φαντασμα του Ανδρεα μηπως και τσιμπησουν μερικες χιλιαδες ψηφους για το "παιντί".

Καλα μας μεσανυχτα!

 
At 6/04/2007 03:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

To an o adreas ekane kalo i kako sti xwra tha to grapsoun oi istorikoi poli argotera, twra einai noris.
Merikes paratiriseis omws:

O adreas ektos apo elpida edwse kai pswmi se poli kosmo (agrotes ktl).

Diekdikise gia tin ellada ta mesogeiaka oloklirwmena programmata, xeiristike apsoga ta ellinotourkika(akoma ton tremoun), ekane perifanous tous ellines sto thema arafat kai to gegonos tis filias me ton arabiko kosmo ofeiletai 100% se auton.

Akoma kai to gegonos oti kratise makria apo tin kibernisi gia tosa xronia ton mitsotaki (3 xronia kibernise kai i ellada pige 300 xronia pisw), prepei na tou to xrewsoume.

Eukolo na katadikazeis kapoion kai diskolotero na deis apo ti se glitwse. To sinthima "o laos den xehna ti simainei dexia" akougetai grafiko giati exoume xehasei. Exoume omws xehasei giati o adreas tous ekleise sto xronontoulapo tis istorias gia 20 xronia. Twra pou bgikan na xairomaste praktikes polidwra, ta MAT, ti logokrisia sta erga texnis kai ola ta katorthwmata tis "kivernisis" mas.Akoma kai se themata diafthoras autoi exoun faei osa efagan oi pasokoi se 20 xronia (oxi oti einai thema simpsifizmou alla tespa)...

To mono sigouro einai oti politiko pou ton akouges kai itheles na kopseis ta xeria sou na tou ta dwseis gia na ton psifisoun, i ellada den tha xanabrei.

 
At 6/04/2007 06:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ Ανώνυμε των 3:52

Είτε είσαι η Δήμητρα (τί ποιά Δήμητρα; Μία είναι) είτε είσαι κι εσύ άλλος ένας που έκλεισε ως άνθρωπος όταν γνώρισε τον Αντρέα :D

Έτσι κι αλλιώς, δεν έχει νόημα η αντιπαράθεση, γιατί ο έρωτας είναι κι αυτός αήττητος.

Πάντως σε θαυμάζω γι' αυτή την άνευ όρων λατρεία/πίστη

 
At 6/04/2007 08:13:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«To mono sigouro einai oti politiko pou ton akouges kai itheles na kopseis ta xeria sou na tou ta dwseis gia na ton psifisoun»
Ή το ποστ μου, αλλά όχι με τα δικά μου λόγια. Το ποστ μου με τα λόγια που προσπάθησε να συναισθανθεί και μεταφέρει.
«Η μονογαμικότητα, ο έρωτας, το συναίσθημα, μπορεί να είναι ελαφρώς γελοίες καταστάσεις, αλλά τελικά είναι δικαίωμα του καθενός να πειραματίζεται με το παραμύθι τους».
Ή Thrass, ο πρώτος μπλόγκερ - ρομπότ ;)

 
At 6/04/2007 08:56:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οι μεγάλες προσωπικότητες γίνονται αναπόφευκτα αντικείμενο έρωτος.

Η μεγάλη ευθύνη του Ανδρέα, την οποία ουδέποτε θα του συγχωρήσει η Ιστορία του Ελληνισμού, είναι ότι υπήρξε ο μόνος που σε μία καίρια στιγμή, το 1981, μπορούσε (λόγω του ανεπανάληπτου έρωτος προς το πρόσωπό του) να εξηγήσει στον (Ανώνυμο, ας πούμε...) Έλληνα πόσο μαλάκας σκατόβλαχος είναι και, δυστυχώς, δεν το έπραξε.

Δημιούργησε (και εκμεταλλέυθηκε όχι πάντα για καλό) απαιτήσεις και ψευδαισθήσεις σε ένα βαθιά αγράμματο, οθωμανογενές και ανελλήνιστο Έθνος, ανάξιο του εαυτού του.

 
At 6/04/2007 11:06:00 μ.μ., Blogger squarelogic said...

θειε προσυπογραφω!

 
At 6/04/2007 11:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Oti kai na lete, o adreas den itan mono o adreas tou 81. To 89 sinomwtisan oloi enantion tou, stathike i aformi o erwtas kke-nd na erthei se gamo mono kai mono gia na ton polemisoun.
Paroli ti laspi kai ta stimena dexia dikastiria, o adreas bgike athwos kai 3 xronia argotera ton athwwse kai o ellinikos laos. To 93 kai oxi to 81. Kai akoma kai tora na zouse, pali prothipourgos tha itan. Apodeixi tou megethous tou, to oti 11 xronia meta to thanato tou, akoma tsouzei merikous (theious, as poume)...

adrea zeis kai sperneis efialtes se kommouniste kai neodimokrates...

 
At 6/04/2007 11:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Eμένα, απόδειξη του μεγέθους μου είναι ότι προφυλακτικά αγοράζω από τη Νιγηρία και μόνον...

Τον Ανδρέα τον ψήφισα 3 φορές όσο ζούσε, πανηλίθιε συμψηφοφόρε ανώνυμε...
Και ο Ανδρέας, και ο Ιούλιος Καίσαρ και ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, ουδέν θα μπορούσαν να καταφέρουν έχοντας υπηκόους ανθρωπόμορφα ζώα σαν εσένα.

 
At 6/04/2007 11:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Distixws egw den ton psifisa KAMMIA fora!!!

 
At 6/05/2007 01:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Oldboy, έχεις μια τόσο βαθιά πολιτική ματιά που ώρες- ώρες φοβάμαι ότι ζεις επικινδύνως, αν έτσι βελούδινα ανασαίνεις στην πόλη μας.
Θείε, αναφέρεις μόνο τον ανεπανάληπτο έρωτα προς το πρόσωπό του. Είμαι βέβαιη όμως ότι και ο ίδιος έννιωθε ανεπανάληπτο έρωτα για τον σκατόβλαχο, μαλάκα ...γι αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να του το πεί. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, στ' αχνάρια του old boy, ότι την ώρα της ερωτικής πράξης κάναμε και μια μεγάλη πορεία!
Όταν πέρασε η ζάλη του έρωτα, πάνω που θα μπορούσε να διαφύγει η αλήθεια για τους εραστές, στο ξενέρωμα δηλαδή ανέλαβαν επαγγελματίες Κωστοπουλαίοι κ.λ.π. να συσκοτίσουν την αλήθεια. Κατά αυτή την έννοια, η απόκρυψη του Αντρέα φέρνει δάκρυα στα μάτια, έως την συγχωρείς... ούτε θα μπορούσε από μόνη της να κάνει τόση ζημιά όση έγινε τελικά, αν δεν προστρέχανε οι κίβδηλοι να κρύψουν τα σεντόνια, να ρετουσάρουν το φθαρμένο εκλογικό σώμα, να εκμεταλλευτούν αυτή την ερωτική ιστορία, μέχρι αηδίας.

Υ.Γ. Επειδή εκτός από το πρόβλημα της ψευδωνυμίας είμαι και περιστασιακός χρήστης, αφήνω εδώ σχόλιο που αφορά σε άλλο ποστ:Lazopolis,λυπάμαι αλλά δεν με χάνεις κάπου. Με χάνεις παντού.
Oldboy, τόξερα, τόξερα, μόνο ο χρόνος και το καλό γούστο μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα τέτοιο μπλογκ.

 
At 6/06/2007 09:57:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

''Η μονογαμικότητα, ο έρωτας, το συναίσθημα, μπορεί να είναι ελαφρώς γελοίες καταστάσεις.'' αλήθεια; κοίτα τι μαθαίνεις στα γεράματα! το ελαφρώς τι ρόλο παίζει, του ολίγον έγγυος;
''Το ότι ψήφιζαν Ανδρέα, όμως, δε θα τούς το συγχωρέσω εύκολα. Με γάμησαν.'' είναι εμφανές από τα προηγούμενα Thrass,επαναλαμβάνεσαι!
:0
θείε, καλά τα λες as usual, αλλά να προσέχεις τον προμηθευτή σου. δεν έχω πληροφορίες για τον ποιοτικό έλεγχο-πιστοποίηση στη Νιγηρία!

 
At 6/07/2007 01:58:00 μ.μ., Blogger Thrass said...

Gasireu, στο πρώτο κομμάτι τού σχολίου μου είπα κάτι γενικό για το συναίσθημα και την πολιτική, ενώ στο δεύτερο μίλησα από την ειδική οπτική γωνία τού "δημιουργήματος" (απόγονος/νέα γενιά). Δε βλέπω την επανάληψη λοιπόν.

Για το συναίσθημα κλπ, δεν είναι λίγο γελοίο; Νομίζω ότι είναι, έχει τη γελοία συνιστώσα του, αυτό δε σημαίνει ότι το θεωρώ καταδικαστέο (ή ότι δε συμμετέχω).

 
At 6/07/2007 02:49:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

Το κατάλαβα. Εγώ απλά σημειώνω την επανάληψη-δήλωση του προφανούς από τα προλεγόμενα ''με γάμησαν''. Είναι εμφανές ότι το έκαναν,όχι μόνο πολιτικά, από την γέννηση της πεποίθησης σου, ότι το συναίσθημα, ο έρωτας (και η μονογαμικότητα) είναι γελοία.
Δεν υπάρχει, εξ' ορισμού, λίγο γελοίο στην περιγραφή αισθημάτων.
Κοντολογίς, ήταν ένα δηκτικό σχόλιο που εκδηλώνει την αντίθεση μου, ότι τα συναισθήματα είναι γελοία. Πολλές έννοιες, συμφωνώ, έχουν και γελοία συνιστώσα. Φυσικά και αν πιστεύεις στην όποια γελοιότητα τους, καλώς και την εκφράζεις.

 
At 6/07/2007 05:51:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Και στα 35 σου Τhrass, θα γράψεις το μεγάλο σου μυθιστόρημά για τον άνθρωπο που περιέπεζε τον έρωτα και τα συναισθήματα μέχρι που τον χτύπησαν στην μάπα και δεν ήξερε από πού του 'ρθαν ;)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home