Τετάρτη, Μαΐου 30, 2007

Στο μυαλό του Χάρλεϊ

Είδα τις τελευταίες μέρες στο dvd τον δεύτερο κύκλο του «LOST» και το «VΟLVER». Όσο κι αν το ένα είναι σίριαλ και το άλλο Αλμοδοβάρ, θεωρώ ότι τα κριτήρια του έργου τέχνης τα πληροί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το πρώτο από το δεύτερο· γιατί πρόκειται για Αλμοδοβάρ ψιλοβαριεστημένο, ψιλοτσαπατσούλικο, ψιλοηθικοπλαστικό, που σώζει βέβαια τελευταία στιγμή στο τέλος την παρτίδα εξαιτίας του μεγέθους του ταλέντου του στο σενάριο, αλλά πάντως για έναν Αλμοδοβάρ που φαίνεται να ψιλοσκοντάφτει, μην επιδεικνύοντας την «misma pasión», το ίδιο πάθος, που υποσχέθηκε στο τέλος της προηγούμενης ταινίας του. Ανθρώπινο (όπως θα έλεγε κι ένας φίλος), απολύτως ανθρώπινο και καθόλου ανησυχητικό, απλά προξενεί λίγο έκπληξη ότι η δύναμη της αδράνειας συμπαρασύρει και φέρνει εγκωμιαστικές κριτικές και βραβεία σε μια από τις πιο αδύναμες ταινίες του δημιουργού της.
Όσο για τον δεύτερο κύκλο του «LOST», επιβεβαιώνει κι αυτός την υποψία ότι ζούμε σε μια εποχή που τα πρωτεία των ταινιών μυθοπλασίας στην καρδιά μας βάλλονται και αμφισβητούνται τόσο από τα ντοκιμαντέρ όσο και από ορισμένες τηλεοπτικές σειρές· όχι βέβαια πως κινδυνεύουν σε καμία περίπτωση να τα χάσουν· αλλά φαίνεται πως τόσο τα ντοκιμαντέρ όσο και οι σειρές έχουν πολύ περισσότερα ακαλλιέργητα εδάφη, πολύ περισσότερα εδάφη πρόσφορα για να βγάλουν καρπούς που δεν έχουμε συνηθίσει, άρα καρπούς ικανούς να μας αιφνιδιάσουν, να μας γοητεύσουν, να μας συγκινήσουν.
Αν οι ιστορίες καμιά φορά ασφυκτιούν στην υπερκαλλιέργεια του σινεμά των ειδών που οδηγεί στην τυποποίηση και στην απουσία εκπλήξεων, αν o τρόπος αφήγησης μιας ιστορίας στο σινεμά μυθοπλασίας είναι πια -και μέχρι νεωτέρας- λίγο πολύ αναμενόμενος, τα ντοκιμαντέρ και οι σειρές έρχονται να μας αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, σε φόρμες έως πρότινος σχετικά υποτιμημένες και παραμελημένες, σε φόρμες άρα πιο ανοιχτές σε πειραματισμούς και αναπροσαρμογές, σε φόρμες που προσφέρονται περισσότερο για δημιουργία και άρθρωση νέων αισθητικών γλωσσών.

15 Comments:

At 5/31/2007 12:16:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

arpakoles amerikanikis proeleusis einai ta lost !

 
At 5/31/2007 02:05:00 π.μ., Blogger neutrino said...

θα ερθω να συμφωνησω για τον Πεδρο. Αυτο που αγαπουσαμε παντα σ'αυτον ηταν το xtravagant μελοδραμα. εδω εχασε το xtravagant και του μεινε το μελοδραμα (το λατινοαμερικανικο, των μεσημεριανων του ΣΤΑΡ). αν εξαιρεσεις την lovely αρχικη σεκανς με τις θειτσες στο νεκροταφειο και την εκπληκτικη γεμιζω-την-οθονη-μονη-μου Πενελοπε (την οποια προσωπικα αντιπαθω, αλλα εδω κραοτυσε ολη την ταινια), αν η ταινια δεν ελεγε πανω στην κοπια "Πεδρο" δεν θα την ειχε κοιταξει κανεις, πιστευω.
Για τα Lost δεν μπροω να εκφερω αποψη-shame on me.

 
At 5/31/2007 11:51:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καλημέρα.
Προχθές τελείωσα τον 3ο κύκλο και έχει χαθεί η μπάλλα. Τι θα κάνουμε μέχρι το 2010 που θα τελειώσει ?
Εχεις δίκιο γιατί είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, πρωτότυπο και καλογυρισμένο.
Φιλια

 
At 5/31/2007 12:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

kai pou na deis ton 3o kyklo file mou.. Ta arxika epeisodia den einai toso tromera oso o deutreos kyklos, alla apo to epeisodio 13 mexri to 23 apla xanetai h mpalla. H kalyterh seira olwn twn epoxwn!

 
At 5/31/2007 12:46:00 μ.μ., Blogger Waldorf said...

πρεπει να πω οτι εχω και εγω δει τον 3ο κυκλο και ειναι πολυ δυνατος στην ικανοτητα που εχει να συνεχιζει να ανοιγει ερωτηματα χωρις να δινει απαντησεις και να κεντριζει το ενδιαφερον. Δεν ξερω ποσο μπορει να συνεχισει αυτο βεβαια καθοτι σε συνολο 6 κυκλων που θα γυριστουν, πρεπει πλεον να αρχιζει να κλεινει το story arc.
Eπισης τρομερα ενδιαφερουσα ειναι και η ικανοτητα των παραγωγων να δημιουργουν μια μυθοπλασια γυρω απο τον κοσμο του lost χρησιμοποιωντας το ιντερνετ, κατι που εγινε πολυ δυνατα με το κλεισιμο του 2ου κυκλου. Τακτικη μαρκετινγκ βεβαια αλλα ενδιαφερουσα σιγουρα.

 
At 5/31/2007 04:36:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το "pasion" γραφεται με ενα "s"..

 
At 5/31/2007 06:08:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε ευχαριστώ, το διόρθωσα.
Ρε παιδιά πού βρήκατε τον τρίτο κύκλο; Πείτε και σε μένα τον πτωχό τω πνεύματι.

 
At 5/31/2007 08:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Στην καταπακτή που βρήκε ο Λοκ !
Που να τα βρήκαμε ρε συ Old ? Τα κατεβάσαμε. Αμα θες να σου δώσω από το νο 10 και μετα γιατί τα προηγούμενα δεν τα έχω. Εννοείται χωρίς υποτίτλους .
Το κόστος του DVD δικό σου και κερνάς καφέ στην Ευελπίδων για ένα μήνα (Οχι τώρα που θα κλείσει, από Σεπτέμβριο :))

 
At 5/31/2007 08:16:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Tι να τα κάνω από το 10 και μετά; Στείλε κανένα λινκ για το που τα βρήκατε, μπας και γλιτώσω και το κέρασμα ;)

 
At 5/31/2007 08:26:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Με τα τύπου torrent δεν είμαι και πολύ καλός και έκανα μόνο αυτό που μου είπε ένας φίλος : Βάλε στο google "limewire" , βρες την ιστοσελίδα κατέβασε και εγκατάστησε το δωρεάν πρόγραμμα και μετά βάλε λέξις - κλειδιά στην αναζήτηση, πχ lost season 3 ep 1. Το πρόγραμμα ψάχνει τους συνδεδεμένους υπολογιστές και αρχίζει να κατεβάζει αν βρει το επεισόδιο. Εχε υπόψη τα εξής : Κατέβασε μόνο αρχεία .avi γιατί τα .exe κλπ είναι μούφα κι έχουν ιούς. Το κάθε επεισόδιο είναι 250 ΜΒ γι αυτό ελπίζω να έχεις γρήγορη σύνδεση. Πάντως επιμένω κατέβασε μόνο τα πρώτα και τα υπόλοιπα θα στα δώσω εγώ

 
At 5/31/2007 08:28:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Θενκς.

 
At 6/01/2007 11:09:00 π.μ., Blogger Waldorf said...

Οπως τα ειπε ο βαγγελης ειναι σωστά, αν σε ενδιαφερει να κατεβαζεις τορρεντς τοτε κατεβασε και εγκατέστησε ενα οποιδήποτε client (2 καλοι κατ΄εμέ ειναι azureus, mtorrent, τους βρισκεις με ενα google search) και μετα μπες σε ενα site οπως το www.torrentz.com κανε search τυπου lost S03E01, η οποια αλλη σειρα, ταινεια θελεις, και ακολούθα τα λινκς μεχρι να βρεις το λινκ που θα λεει download torrent. Οταν διαλεγεις ενα λινκ πρόσεχε να διαλεγεις αυτο που έχει αρκετα seeds διπλα, το λεει το site αυτο, ώστε να κατεβαινει πιο γρήγορα.
Μην ξεχνας βεβαια και την παρανομη φυση του θέματος ;-) χε χε

 
At 6/01/2007 11:44:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

mpes se ena apo ta gnwsta ellinika forums kai katebasa ta xwris torrents, arkei na exeis en rapidashare account (6 euro per month)Einai pio efkolo kai boliko.
An den eisoun panatha de tha sta elega afta.
Oi alloi pou sou lene gia torrents kai loipes aidies einai sigoura allothriskoi.

 
At 6/01/2007 12:12:00 μ.μ., Blogger Waldorf said...

στανταρ, εχω να το λεω, ΑΕΚτζης ειμαι, και καθως αγναντεύω την ανατολή της εποχής Deminio σκέφτομαι πως να ταλαιπωρήσω το παλίόπαιδο και του λεω τορρεντιες...χε χε

και για τους lost fans...www.thehansofoundation.org

βεβαια υπαρχουν πολλά τέτοια in the cloud, αμα εχεις ορεξη να ψαχνεις.

 
At 6/01/2007 05:29:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ευχαριστώ ομοθρήσκους και μη :)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home