Τι του είπαν οι γονείς του
Ένας επαγγελματίας παίκτης χτυπάει εσκεμμένα την ώρα του αγώνα έναν άλλο επαγγελματία παίκτη, με αποτέλεσμα να του προξενήσει σοβαρό πρόβλημα, να τον στείλει νοσοκομείο και να χάσει τη συνέχεια του τουρνουά. Ο επαγγελματίας παίκτης που έδωσε το χτύπημα είναι 24 ετών, Βραζιλιάνος και παίζει μπάσκετ μακριά από τη χώρα του (στις ΗΠΑ), ενώ αυτός που χτυπήθηκε είναι 23 ετών, Έλληνας και παίζει μπάσκετ μακριά από τη χώρα του (στην Ιταλία). Διαβάζοντας τα όσα γράφει ο Νίκος Ζήσης σχετικά με τα συναισθήματα που του προξένησε ο τραυματισμός του, μένω στην ακόλουθη φράση για τον άνθρωπο που τον χτύπησε:
«Ήθελα να ήξερα τι του είπαν οι γονείς του όταν γύρισε σπίτι του.
"Μπράβο καμάρι μας";».
Λες και πρόκειται για δυο εντεκάχρονους που τσακώθηκαν στην αλάνα της γειτονιάς τους.
Ξενίζει, ξενίζει ως παρωχημένη και ντεμοντέ αυτή η αίσθηση ντροπής που δεν πηγάζει μόνον από εσωτερικούς ηθικούς κώδικες, αλλά και από έξω, από την οικογένεια.
Η φράση του Ζήση με συγκινεί γιατί περιγράφει έναν κόσμο καλύτερο απ' τον αληθινό, έναν κόσμο που το σωστό είναι ακόμη διακριτό από το λάθος, έναν κόσμο που δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί, που δεν έχει όμως ακόμη ενηλικιωθεί με την κακή έννοια του όρου, με την έννοια του κυνισμού και των συμβιβασμών, γιατί ο Νίκος έχει χάσει τον αδελφό του και έχει σίγουρα ενηλικιωθεί με την (επώδυνη αλλά) θετική έννοια του όρου.
Ο Νίκος είναι λοιπόν άντρας, αλλά εγκαλεί τον Βραζιλιάνο με κατηγορητήριο παιδιού, ίσως επειδή ανάμεσα σε ενηλίκους η ντροπή για κάτι κακό εξαρτάται πάντα από τη συνείδηση ενός εκάστου, ενώ ανάμεσα σε παιδιά η ντροπή για κάτι κακό δεν φαίνεται να είναι διαπραγματεύσιμη.
9 Comments:
Ευτυχώς δεν την είδα την εν λόγω φάση...
Αναρωτιέμαι... αν ήταν ένας μεγάλης κλάσης παίκτης αυτός που έδωσε την αγκωνιά στον Ζήση (ονόματα δεν ξέρω συγχωρείστε με)... που μετά απο αυτό το μουντομπάσκετ θα αποσύρονταν απ'τον αθλητισμό... τι θα λέγαμε?...
Εγώ κρατάω επίσης την φράση "Θυμάμαι τη στιγμή που ήρθε ο Γιαννάκης πάνω από το κεφάλι μου. Ακόμα κι αυτόν τον άνθρωπο, που έχουν δει τόσα τα μάτια του τόσα χρόνια στα γήπεδα, τον είδα να κλονίζεται βλέποντας το πρόσωπό μου. Εκεί άρχισα να συνειδητοποιώ τι συμβαίνει."... αυτό έρχεται να επισφραγίσει το προηγούμενο ποστ σου... γιατί η φράση του αυτή περιγράφει επίσης έναν κόσμο όπου επαγγελματισμός και ανθρωπιά μπορούν να συνυπάρξουν... το να αντιδρά έτσι ένας επαγγελματίας σαν τον Γιαννάκη δείχνει άνθρωπο πάνω απ'όλα με συναισθήματα και ψυχή...
Λέγεται και μπέσα, που μόνο τα παιδιά πια απέμειναν ικανά να ξεχωρίσουν.
Οι αθλητές παραμένουν και λίγο παιδιά, τους αρέσει κύρια το παιχνίδι και εκτιμούν τη νίκη, μα πάνω απ'όλα την άμιλλα, το fair play.
Φαίνεται ποιος δε διαθέτει αθλητικό πνμεύμα, αλλά επιδιώκει μόνο αθλητική τσέπη...
«Αναρωτιέμαι... αν ήταν ένας μεγάλης κλάσης παίκτης αυτός που έδωσε την αγκωνιά στον Ζήση (ονόματα δεν ξέρω συγχωρείστε με)... που μετά απο αυτό το μουντομπάσκετ θα αποσύρονταν απ'τον αθλητισμό... τι θα λέγαμε?...»
Γαϊδάρα, έχεις έναν πόντο εδώ, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αν ο Ματεράτσι είχε χτυπήσει σοβαρά όπως ο Ζήσης και δεν είχε συνεχίσει το παιχνίδι, η παγκόσμια αντιμετώπιση απέναντι στον Ζιντάν θα ήταν διαφορετική.
Κerkidas Proponaitis, το 'χε σκάσει δηλαδή ο αλήτης;
Μαίανδρε, χρόνια και ζαμάνια :)
Ελισσάβετ, δεν τον χτύπησε για την τσέπη όμως.
Να συμφωνήσω με τον Ιχνηλάτη σχετικά με το προτελευταίο κείμενο του old boy. Όντως άψογο! Ακόμα καλύετροι όμως (λέμε τώρα) οι 101 πόντοι στο καλάθι των Αμερικανών! Στην υγειά μας, παιδιά!
Το σίγουρο είναι ότι η ντροπή είναι ουσιαστικότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να συμβιώνουμε από την "ηθική", με τον τρόπο τουλάχιστον που αυτή διδάσκεται εδώ και 2000 χρόνια περίπου....
(θα μας λείψει ο Ζήσης στον τελικό γμτ!)
«θα μας λείψει ο Ζήσης στον τελικό γμτ!»
Εκεί θα 'ναι. Εκεί.
Πολύ ωραία το έθεσες, από την "παιδική σκοπιά"...
Εκτός ηθικολογίας.
Μα είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνοι συγγενείς που πήγαν στην Ιαπωνία ήταν η γυναίκα του προπονητή Γιαννάκη, η γυναίκα του αρχηγού Κακιούζη και... η μαμά του Νίκου Ζήση...
Καταπληκτικό παιδί πάντως.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home